Wijsheden / verhalen pagina

wijsheid mooie verhalenMijn hele leven ben ik al gek op korte verhalen, het liefste een verhaal met een moraal. Ik denk dat dit ook terug gaat naar mijn jeugd want ook de Bijbel staat natuurlijk bol van korte verhalen met een moraal. Maar ook zijn er veel korte volksverhalen met een moraal en natuurlijk de vele korte verhalen uit het oosten en met een spirituele achtergrond. Tegenwoordig schrijven veel mensen een weblog, maar vaak komt dit niet verder dan een soort online dagboek, toch zijn er mensen die hele mooie inspirerende verhalen schrijven waarvan de lezer toch iets kan leren, ook deze verhalen verzamel ik en soms vertaal ik ze uit het Engels. Ik weet nog dat veel jaren geleden ik eens in een vergadering kwam die als zeer explosief gezien werd omdat het project totaal stik lag en er ook totale verwarring was over de stand van zaken en de toekomst. Het hoofd van het project begon de vergadering door op te staan en een heel mooi oud verhaal te vertellen uit de Griekse mythologie en dit langzaam naar de nu ontstane situatie te buigen. De strekking van het verhaal was dat verwarring goed was omdat dit de aanleiding was tot nieuwe inzichten en ideeŽn. Het leuke was dat iedereen die vol vechtlust de vergadering in was gegaan ineens rustig was en er een constructieve oplossing kwam. Dit gaf voor mij aan wat een goed verhaal kan doen in een lastige of moeilijke situatie. Maar ook zijn er veel mooie uitspraken en citaten, mooie afbeeldingen en andere bronnen van kennis, wijsheid en inzicht die ik hier wil laten zien. Ik wens u veel leesplezier, vriendelijke groet, Hein Pragt.

Mooie verhalen met een moraal

Inspiring stories (E)

Mooie kerstverhalen

Oude verhalen uit weekblad voor de Rooms jeugd

 

Mooie boeken

boekboek bestellen327 wijze lessen van 22 toppers. Wat kunnen wij leren van topkok Jonnie Boer, acteur George Clooney, Mad Man Don Draper, Microsoft-oprichter Bill Gates, voetbalanalist Renť van der Gijp, acteur Ryan Gosling, DJ Hardwell, cabaretier Youp van 't Hek, voetbaltrainer Guus Hiddink, babbelkoning Jort Kelder, schaatser Sven Kramer, tv-producent John de Mol, komiek Jochem Myjer,internetondernemer Nalden, tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk, tv-producent Reinout Oerlemans, voetballer Robin van Persie, multi-talent JŲrgen Raymann, premier Mark Rutte, bioloog Freek Vonk, koning Willem-Alexander, Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en - zelfs - PowNed-presentator Rutger Catricum? Professioneel buttkicker en schrijver Jan Dijkgraaf onderzocht wat hen, ieder in hun eigen tak van sport, succesvol maakte en maakt. En hij haalde er 327 wijze lessen uit, die iedereen in zijn eigen werk ook kan gebruiken om meer succes te hebben.


boekboek bestellenStampvol verhalen Zowel Nederlandse als Vlaamse schrijvers werkten belangeloos mee aan deze bundel verhalen ten behoeve van Room to Read, voor schoolboeken in de Derde Wereld. De niveauverschillen tussen de verhalen zijn groot. Er zijn bekende en minder bekende romanschrijvers die een bijdrage hebben geleverd: Herman Brusselmans, Daphne Deckers, Adriaan van Dis, Renate Dorrestein, Ronald Giphart, Kristien Hemmerechts, Tjitske Jansen, Arthur Japin, Wilfried de Jong, Kluun, Herman Koch, Auke Kok, Rascha Peper, Jan Siebelink, Susan Smit, Maarten Spanjer, Rosita Steenbeek, Ben Tiggelaar, Christophe Vekeman, Leon Verdonschot, Robert Vuijsje, Peter Winnen en Joost Zwagerman. Toch blijft het daardoor ook laagdrempelig en kan ieder zijn of haar eigen keus maken. Van verwondering over de mores in andere landen tot een kijkje in de wielersport, het zit er allemaal in. Dat de redacteur ook Ben Tiggelaar, de management-goeroe, uitgenodigd heeft aan deze bundel mee te werken, is moeilijker te plaatsen. Zijn bijdrage valt dan ook uit de toon. Verder voor elk wat wils in deze verhalenbundel. Vier van de 26 verhalen verschenen niet eerder in boekvorm. Gebonden; kleine druk.


boekboek bestellenVolksverhalen2 verhalen van de spin Anansi Anansi is een van oorsprong Afrikaans fabeldier waarover vele verhalen bestaan, die eeuwenlang van generatie op generatie werden doorgegeven. Anansi is een slimme, sluwe spin met magische krachten. Tijdens de slavernij, toen het voor slaven verboden was om hun eigen cultuur uit te dragen, werd de kleine slimme Anansi het symbool van stil verzet, van 'wie niet sterk is moet slim zijn'. Het personage Tijger in de verhalen van Anansi werd zo het symbool voor de onderdrukker of slavenhouder, want Tijger is sterk, maar dom. De verhalen werden stiekem door slaven aan elkaar verteld om troost te geven en afleiding te bieden uit de narigheid van alledag. In deze nieuwe uitgave over Anansi worden zijn verhalen verteld op een toegankelijke manier die iedereen zal aanspreken. In eenvoudig taalgebruik, maar met behoud van de traditie van deze prachtige en humorvolle oude volksverhalen. Eerder verscheen in de reeks Volksverhalen: 'Verhalen van Nasreddin Hodja'.


boekboek bestellenNederlandse Sagen en Volksverhalen Ons land is rijk aan oeroude sagen en volksverhalen, waaraan de ervaringen, de humor en de wijsheid van onze verre voorouders kleur en diepte geven. Cor Bruijn verhaalt op zijn typerende wijze in dit boek over deze Nederlandse verhalen. Uiteraard ontbreken de bekende niet, zoals 'Het vrouwtje van Stavoren', 'De Zwanenridder', Ellert en Brammert', 'De vliegende Hollander'. Maar ook de minder bekende, als 'De prinses van het eiland', 'Het licht van Zeerijp', 'De ondergang van Westerschouwen', 'Pater Langslaper' komen op fascinerende wijze aan bod. Een groot verteller over Nederlands mooiste sagen en verhalen.


boekboek bestellenIndische volksverhalen. De omvangrijke verzameling Oost-Indische volksverhalen die dr. J. de Vries bijeenbracht, heeft, hoewel ze niet direct met een wetenschappelijk doel gedacht was, de waarde van ruim vergelijkingsmateriaal. Niet alleen komt het eigene van wat de volken van IndonesiŽ op dit gebied hebben opgeleverd er duidelijk in uit, maar men vindt er in rijke mate de voorbeelden van de gang die sommige sprookjes en fabels door de wereld doen, van de motieven die in vele varianten, maar toch duidelijk herkenbaar herhaald worden bij diverse volken die door een hemelsbrede afstand van elkaar gescheiden zijn. In deze bloemlezing daaruit komt zowel het een als het ander naar voren. Zelfs de eenvoudige liefhebber van het volksvertelsel, zal hier en daar een verhaal herkenen, dat met andere namen en in een andere omgeving bijvoorbeeld bij Grimm gevonden wordt. Daarnaast komt echter het eigen karakter van het Oosterse volksverhaal helder uit. De meestal korte vertellingen hebben zelden een ingewikkelde intrige. In de dierensprookjes, die een groot gedeelte van de verzameling in beslag nemen, spreekt het moralistische element sterk mee, waardoor ze vaak dicht tot het genre van de fabels naderen. De merkwaardige vormen die de samenleving van mensen onderling of van dieren en mensen met elkaar soms aanneemt, doet wel eens aan 'surrealisme' denken. Alles bijeen zijn deze verhalen een brok vertelkunst uit zeer geschakeerde kleuren samengesteld.


Reacties op het onderwerp: Ziektewinst


01 - Menswerk »  -  Ziektewinst »
2016-11-16 21:21:00
Hier kunt u reageren op het onderwerp: Ziektewinst
Reactie van een bezoeker van de site!
Reacties op de pagina: Ziektewinst
Er zijn: 1 reacties!
2016-11-16 21:21:00
Tekstcorrectie...'Het enige wat men NIET moet doen om het gratis geld niet kwijt te raken is beter worden.'
Reactie van een bezoeker van de site!
Reageren!

Last update: 27-08-2016

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com).