Waarom zijn zoveel mensen bang voor spinnen?

psychologie vragen Om maar gelijk met de deur in huis te vallen de angst voor spinnen heet arachnofobie in de psychologie en maar liefst 1 op de tien mensen schijnt hier last van te hebben. Maar waarom zijn zoveel mensen, soms panisch, bang voor spinnen. Ook ik heb al vele keren een kleine spin (maar ook hele grote) naar buiten gezet voor mijn ex vrouw en dochter. Een deel van de psychologen geloven dat één van de redenen waarom mensen bang zijn voor spinnen, is vanwege een directe ervaring met de spinachtigen die hen die angst heeft bijgebracht. Dit staat bekend als de "conditionerende" kijk op arachnofobie. Maar een andere tak binnen de psychologie denkt eerder dat het een genetisch aangeboren angst is. Onderzoek bij jonge kinderen toonde aan dat in erg veel gevallen spinnen als eng beschouwd werden, zonder dat daar een ervaring aan ten grondslag lag.

Spinnen zijn vanuit cultureel opzicht al vele eeuwen in een slecht daglicht, vroeger dacht men dat ze allerlei ziekten met zich meedroegen en dat ze verantwoordelijk waren voor bederf van voedsel en water. Dit kwam waarschijnlijk omdat ze zo vaak in de buurt ervan werden gezien. Toen de mens leerde dat niet de spinnen maar bacteriën verantwoordelijk waren, had de slecht reputatie van de spin zich al opgebouwd. Dit zou dan van generatie op generatie overgedragen kunnen zijn. Toch zijn er wel genoeg redenen om spinnen te mijden, sommige soorten (gelukkig niet in Nederland) kunnen behoorlijk giftig zijn, ook voor de mens en vanuit evolutionair opzicht is het vermijden van spinnen dan ook erg logisch.

Lees meer op de pagina: Mensenwerk index

Last update: 21-07-2022


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).