Waarom worden mannen kaal?

man vrouw vragen De meeste mannen lopen het risico om op latere leeftijd kaal te worden, bij vrouwen komt dit bijna niet voor. Mannelijke kaalheid, ook wel androgene alopecia genoemd, is de meest voorkomende vorm van haarverlies bij mannen. Volgens de Amerikaanse National Library of Medicine zal meer dan 50 procent van alle mannen ouder dan 50 tot op zekere hoogte last hebben van mannelijke kaalheid. Een van de belangrijkste oorzaken is helaas genetica, de meeste kalende mannen hebben dit in de familie zitten, vooral aan de moederzijde van het gezin. Kaalheid ontstaat gewoonlijk onder invloed van de mannelijk geslachtshormonen die androgenen worden genoemd. De androgenen hebben veel functies, waaronder het reguleren van de haargroei. Elke haar op het hoofd heeft een groeicyclus, bij mannelijke kaalheid begint deze groeicyclus te verzwakken en krimpt het haarzakje, waardoor kortere en fijnere haarlokken ontstaan. Uiteindelijk eindigt de groeicyclus voor elke haar en groeit er geen nieuw haar op zijn plaats.

Soms heeft kaalheid echter ernstiger oorzaken, zoals bepaalde vormen van kanker, medicijnen, schildklieraandoeningen en anabole steroïden. Raadpleeg uw arts als haarverlies optreedt na het nemen van nieuwe medicijnen of als het gepaard gaat met andere gezondheidsklachten. Mannelijke kaalheid kan in je tienerjaren al beginnen, maar het komt vaker voor bij volwassen mannen, waarbij de kans groter wordt met de leeftijd. Het haarverlies begint meestal bij de slapen of de kruin van het hoofd, waarna de haarlijnen langzaam terugwijkt Bij sommige mannen zal de haarlijn zich blijven terugtrekken totdat alle of het grootste deel van het haar is verdwenen.

Veel vrouwen vallen juist op mannen met een volle haardos, maar aangezien kaalheid ontstaat door mannelijke hormonen is het hebben van een kaal hoofd juist een teken van veel mannelijke hormonen. Dan de vraag of haren weer kunnen terugroeien wanneer de man eenmaal kaal geworden is. Ondanks de vele misleidende reclames is een eenmaal uitgeput haarzakje niet opnieuw tot leven te wekken. Kaalheid is wel te vertragen door de mannelijke hormonen te onderdrukken, maar ik denk dat niet veel mannen het verlies van het libido er voor over hebben om hun kaalheid tegen te gaan. Wel is door goede voeding en goede verzorging het haar langer houdbaar.

Lees meer op de pagina: » Verschil mannen vrouwen

Last update: 22-07-2022


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).