Waarom vertelden mensen dat kinderen met de ooievaar werden gebracht?

symbolen vragen Ook vroeger kregen ouders de onvermijdelijke vraag van hun kinderen waar de baby’s vandaan kwamen en aangezien seksualiteit in die tijd nogal taboe was werd er een verhaal verzonnen dat een sprookjesachtige verklaring zou zijn, de jonge baby’s werden gebracht door een ooievaar. Dit had meerdere oorzaken, in het algemeen gold de ooievaar bijna overal als een geluksbrenger, de ooievaar staat voor geluk, voorspoed en veel kinderen. In noordelijke landen kwam de ooievaar altijd tijdens het voorjaar terug uit zuidelijke streken en daarom zag men de ooievaar als vruchtbaarheidssymbool door de samenhang tussen de herleving van de natuur en de komst van de ooievaar. In onze tijd leeft de ooievaar nog steeds voort als brenger van kleine kindertjes. De kleine rode plekjes op pasgeboren baby's worden ook wel aangeduid als ooievaarsbeten.

Een ooievaar is ook een grote en sterke vogel waardoor hij zogenaamd de kinderen in zijn snavel kon vervoeren zoals dat op traditionele afbeeldingen nog steeds te zien is, hoewel dit in de praktijk helaas totaal onmogelijk is. Er was nog een andere reden, in vroegere tijden vonden in de zomer altijd de zomerfeesten plaats met veel uitspattingen en ook veel huwelijken. Meestal volgde er blijkbar in het voorjaar een geboortegolf die natuurlijk samenviel met de terugkomst van de ooievaars, waardoor het verband eenvoudig te leggen was.

Lees meer op de pagina: Dieren symbolen

Last update: 21-07-2022


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).