Single tegen wil en dank

3 apr 2020
single

Hoewel ik zelf licht autistisch ben en mijzelf ook alleen goed kan vermaken, blijft het verlangen naar een echt wederkerige liefdevolle liefdespartner wel knagen. Hoe goed het leven alleen ook is, hoeveel voldoening je ook hebt in je werk en andere dingen die je doet, die avond dat je alleen aan tafel zit te eten blijft vervelend. Ik merk zelf dat ik totaal ontroerd kan raken wanneer ik een emotionele scene van twee innige verliefde mensen in een film zie, dat wakkert het onbewuste verlangen toch aan. Desondanks probeer ik ook mijn zegeningen telkens weer te tellen en mijzelf overtuigen dat het leven ook heel waardevol is zonder liefdespartner.

Ik heb best een aantal liefdesrelaties gehad en tussen mijn twintigste en veertigste was ik zelden langer dan een paar maanden single, telkens kwam vrij snel wel weer een nieuwe liefde op mijn pad, en telkens kon in vrij snel weer verliefd worden. Door de roze bril van verliefdheid ben ik regelmatig ook relaties aangegaan doe achteraf niet de beste keuze waren. Al deze “niet zo goede keuzes” zijn vaak relaties geweest die hun sporen hebben achtergelaten. Relaties waarbij een vertrouwensbreuk in de vorm van bijvoorbeeld vreemdgaan of ander bedrog speelde, relaties waar emotionele manipulatie een grote rol speelde, maar ook relaties die mijn tekortkomingen als “niet genoeg voor mijzelf opkomen” blootlegden hebben hun sporen achtergelaten.

Al deze relaties hebben ook mij veel geleerd, vooral dingen die ik nooit weer wil. Ik wilde graag een wederkerige, intieme, liefdevolle, gelijkwaardige, speelse, luchtige, het beste in elkaar naar boven brengende relatie, ik weet ik leg de lat erg hoog. Ik heb geen behoefte om voor mijzelf op te moeten komen in een relatie en ik verwacht hetzelfde van een liefdespartner.  Neem daarbij ook nog mee dat ik val op slank en zelfs tenger en vrouwelijk en ik begrijp zelf ook wel dat dit aanbod na mijn vijftigste behoorlijk afgenomen is. Ik ben zelf ook ouder en niet echt aantrekkelijker geworden door de tand des tijds, dus het werkt ook nog twee kanten op. Bovendien hebben veel van de “ideale partners” natuurlijk al een langdurige relatie gevonden.

Een ander ding is dat je vaak denkt dat andere mensen jou zien als een “kneusje” dat geen partner meer kan vinden. Het tegendeel is vaak waar, andere mensen interesseert het meestal niet zo waarom jij nog single bent, ze nemen het gewoon aan als feit. Het “kneusje” idee zit meestal toch alleen in je eigen hoofd, wie weet is het toch een onbewuste angst maar in ieder geval geen feit. Toch weet dit emotionele duiveltje af en toe de kop toch op te steken wanneer je emotioneel in een wat zwakkere bui bent.

Omdat ik best al wel een aantal jaren single ben denk ik dat veel mensen het ook als vanzelfsprekend zijn gaan aannemen en hoe meer ik toon dat ik best gelukkig ben en mijzelf goed kan redden, hoe meer ik dat beeld bevestig. Werd er vroeger nog wel eens een poging gedaan om mij te koppelen, de laatste jaren is dat niet meer gebeurd. Wie weet is dat ook wel het gevolg van de individualisering van onze maatschappij, maar het kan ook zijn dat mensen hun vingers er niet meer aan willen branden.

Meestal is het leven ook prima, maar er zijn ook genoeg momenten dat ik in bed lig en die warme armen om mij heen erg mis. Maar ook alle intimiteit die vanuit een liefdesrelatie ontstaat is af en toe een gemis. Tegelijkertijd zijn er ook genoeg alarmbellen die zorgen dat je niet meer verliefd wordt, het is een soms oneerlijke innerlijke strijd. Het “is wat het is” en “het gaat zoals het gaat” waren de wijze woorden van mijn moeder en ik koester ze nog elke dag. Cest la vie en Carpe Diem zijn ook twee van mijn favoriete levensmotto’s dus ik leef een goed leven, maar voel me ook dus regelmatig single, tegen wil en dank.

Tot schrijfs, Hein Pragt.

Last update: 12-04-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).