Weblog Hein Pragt

Ik heb lang tijd (vanaf 2004) een weblog geschreven maar na zo'n lange tijd zijn veel zaken niet meer relevant en zeker niet meer actueel. Ik heb besloten om nog maar ťťn weblog entry te tonen en dat is tevens de meest recente weblog. Het is mijn persoonlijk gedachtenspinsel en kan erg variŽren van onderwerp. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Het is goed zoals het is.

Het leven is wat u overkomt terwijl u andere plannen had gemaakt, is ongeveer mijn belangrijkste levensmotto. Veel mensen denken nog steeds dat het leven maakbaar is, dat uw "ik" kan bepalen hoe het leven loopt. De invloed die het individu heeft op het geheel en dus ook zichzelf, is een kettingreactie van gedachten en impulsen in onze hersenen die gebaseerd zijn op alle aanleg, alles wat we tot dan waargenomen hebben en alle invloeden van mensen om ons heen. Uit deze complexe, maar door onze hersenen redelijk geordende, brei van informatie, gevoelens en ervaringen, ontstaan nieuwe gedachten en ideeŽn. Het is een soort van heel complex "rad van fortuin" en wij hebben de illusie dat onze "ik" ofwel ons ego dit allemaal zelfstandig doet en dat we zelf invloed hebben op alles wat we doen.

Deze illusie is op zich niet zo gevaarlijk, wel de teleurstelling wanneer het allemaal niet zo gaat als we gepland hadden. Wanneer het niet zo gaat als men graag zou willen ontstaat verzet, en vanuit dat verzet ontstaat vaak weer verdriet en boosheid. Wanneer u het verleden oprecht los kunt laten omdat u weet dat het nooit anders had kunnen gaat dan zoals het gegaan is hoeft u geen spijt of verdriet te voelen. Alles wat er gebeurd is heeft u hier en nu gebracht. Natuurlijk wist u vervelende ervaringen niet zomaar even uit, soms komt een van de extreem gemene dingen die een ex partner gezegd en gedaan heeft nog weer naar boven, dan voel ik weer even de pijn, ik ervaar het even en laat het weer weggaan. Het zit er nog wel maar telkens neemt het in kracht af, net zolang tot het geen kracht meer heeft. Het verleden kunt u niet uitwissen, maar u kunt er in berusten en het geen invloed meer laten hebben op het nu en de toekomst.

Dit klinkt ook als iets dat u bewust kunt doen en dat lijkt in tegenspraak met de stelling dat de mens geen invloed heeft op zijn eigen leven. Dit klopt nog steeds, maar door dit te lezen, is er weer een inzicht bijgekomen dat uw toekomstige hersenspinsels zal beÔnvloeden. Dat u dit leest is ook een logisch gevolg van omstandigheden en u had niet anders kunnen doen dan dit te lezen. Alles wat u leest, voelt, hoort, ziet, alle ervaringen, alle gevoelens en emoties laten een spoor achter in uw hersenen. Al deze opgeslagen informatie zal uiteindelijk elke nieuwe gedachte produceren, zo ook deze tekst en dit inzicht. En dit inzicht heb ik weer geŽrfd van alle mensen die mij beÔnvloed hebben en alle boeken die ik gelezen heb. Wij zijn allemaal een heel klein onderdeel van een enorme complexe werkelijkheid.

Met dit inzicht hoeft u geen spijt of wroeging te voelen, alles is gegaan zoals het moest gaan en u had daar niets aan kunnen veranderen. Elk beslissing die u genomen heeft was op dat moment de enige beslissing die uw hersenen konden maken op basis van alle kennis en ervaring van dat moment. Met kennis achteraf lijkt het soms of een andere beslissing beter was geweest, maar wat daaruit weer was voortgekomen kunt u ook niet voorspellen. Het is wat het is, het is gegaan zoals het gegaan is en dat ligt in het verleden. U leeft in het NU en hier speelt uw leven zich af. Dus concentreer u niet op het verleden, de toekomst is onvoorspelbaar, dus het enige wat er echt is, dat is het NU. En in dit nu, kunt u kijken naar de dingen die u blij en gelukkig maken en kunt u oprecht leren berusten in het feit dat alles goed is zoals het is en gaat zoals het gaat.

Een moderne term is "agile" wat staat voor wendbaar, lenig, flexibel en dit is ook de beste wijze om het leven te ervaren. Beweeg mee en geniet van alles wat het leven u aandraagt, leer dat alle gevoelens en emoties niet goed of slecht zijn, maar gewoon bij het leven horen. Wees soms verdrietig, soms heel blij, dat is het leven. Het verleden mee torsen, leven met wraak en wrok, niet kunnen vergeven, niet kunnen relativeren en berusten is een recept om uzelf te vergiftigen. Een koud en kil hart is niet meer in staat om echte liefde te ervaren of te geven. Tel uw zegeningen en leef in het nu, want daar is het waar alles nu gebeurt. En leer dat alles goed is zoals het is en gaat zoals het gaat.

Tot schrijfs, Hein Pragt


Jezelf tegenkomen

De uitdrukking jezelf tegenkomen is eigenlijk heel vreemd, je komt jezelf altijd en elke dag tegen, maar de strekking van deze uitdrukking is meestal dat je een confrontatie hebt gehad met minder leuke aspecten van je leven of minder leuke gevoelens en emoties die je weggedrukt had. Vaak gebeurt dit wanneer je even uit je comfort zone komt, bijvoorbeeld op een vakantie. Deze vakantie had ik even een confrontatie met diverse gevoelens die niet altijd fijn waren. Nu ben ik wijs genoeg om te weten dat deze gevoelens er ook bij horen en dat ze ook weer overgaan, maar desondanks kunnen ze wel even heftig binnenkomen.

Normaal zit ik in een ritme van werk, huishouden, zorg met ook de nodige tijd voor mijzelf en de dingen die ik leuk vind, maar het vaste patroon werkt als een soort filter op de gevoelens en emoties. Je legt je neer bij de dingen die gebeuren en vooral de dingen die niet gebeuren. Ondanks dat ik fijne vriendinnen heb is er een grote mismatch tussen mijn wens voor een liefdespartner en het beschikbare aanbod. Mijn dochter waar ik tot nu toe heel mijn leven op heb ingericht, neemt als puber iets meer (soms wel erg veel) afstand en is bezig haar eigen leven vorm te geven. Dat loslaten van al die leuke dingen die je anders samen deed voelt soms ook als een gemis. Ik weet dat het natuurlijk is maar het is best even wennen, je wilt er toch altijd zijn voor haar als ze je nodig heeft maar de wederkerigheid is bij pubers ver te zoeken.

Deze vakantie was Romy op de camping met veel vrienden en vriendinnen die ze soms al jaren kent en ze was dan ook elke dag en elke avond op pad, sliep bij een vriendin in de luxe tent en ik zat vaak alleen. En kamperen in je eentje is niet echt leuk, dat is ook de reden dat zo weinig mens dit doen. Wanneer je dan vier boeken uit hebt en over de zoveelste kop oploskoffie na gaat denken dan komen er gedachten en gevoelens naar boven die je normaal door de drukte van het leven niet zo voelt. Dit is dan even een confrontatie die je even aan moet gaan en even over moet laten waaien. Waar sta ik, wat wil ik nog, ik weet ook dat het eigenlijk zinloze vragen zijn want het NU is er altijd zoals het is en wat er komen gaat daar heb je eigenlijk ook amper invloed op, ondanks dat we soms denken dat het leven maakbaar is. Het leven stuurt je bij en de kunst is om daar met zo weinig mogelijk gevoel van verzet in mee te bewegen, want in dat verzet zit juist de pijn.

Na een paar dagen lekker thuis slapen in het eigen veilig thuis en het opruimen van allerlei dingen die je verstoren en die onrust veroorzaken, kom je weer in een soort van happy flow. Ondanks dat je geen invloed hebt wie je wanneer zult ontmoeten en wat er nog te gebeuren staat, weet je wel dat je moet meebewegen, actief moet blijven en je leven elke dag weer opnieuw moet waarderen. Confrontaties zullen er altijd zijn, je kunt ze bevechten als een Don Quichot tegen de windmolens, of je kunt ze omarmen, ze ervaren en weer laten gaan. Het was een leerzame vakantie met ook weer nieuwe inzichten en we gaan weer met frisse moed en open geest door met het leven, want het is mijn unieke leven en mijn unieke levensweg. Ik ben benieuwd wat er nog op mijn levenspad komt en wat ik nog allemaal mee mag maken en met wie, er is nog genoeg te ontdekken. Meebewegen is de grote kunst.

Tot schrijfs, Hein Pragt

Last update: 27-05-2019

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com).