Zelfbouw robot Caty

Toen ik druk bezig was met de zelfbouw robot Robbie vond mijn dochter Romy dat het steeds meer mijn robot werd en dat alle kinderen het over "de robot van je vader" hadden. Ze vertelde dat ze eigenlijk helemaal zelf een robot wilde maken en ook helemaal zelf wilde programmeren. Ik heb hier maar eerst even een tijdje over nagedacht want elektrotechniek, elektronica, robotica en programmeren is best wel ingewikkeld voor een kind van 10 jaar, ook al is ze behoorlijk slim. Na wat zoeken vond ik de MakeBlock kit waarbij een programeer programma zat dat van Scratch afgeleid was en waarmee je rechtstreeks op een door hun sterk versimpelde Arduino kon programmeren. Het enige nadeel was dat deze aangepaste Arduino en alle sensor blokken erg duur zijn. Na het donwloaden van de programmeer omgeving (mBlock) kwam ik er achter dat dit wel op een standaard Arduino werkte en dat ik de uitbreidingen voor de sendoren en motoren, zelf makkelijk kon aanpassen omndat de bloncode in Javascript en c++ gewoon bij zat. Als hart koos ik dus voor een Arduino en na het maken van een prototype op een plankje zag ik dat Romy dit goed met mBlock kon programmeren. Toen zijn we maar begonnen en op deze pagina staat het onstaan en de techniek van de robot poes Caty, bedacht door Romy Pragt. Vriendelijk groet, Hein Pragt.

De buitenkant

Robot maken van houtBij het maken van een robot is de keuze voor het materiaal wel belangrijk. Het moet eenvoudig te bewerken zijn, niet te zwaar en makkelijk te monteren. Ik kies meestal 8mm multiplex plaat, dit is licht, makkelijk te zagen en eenvoudig in elkaar te lijmen, waarna het ook oersterk is. Voor Caty hebben we eerst gekeken hoe groot ze ongeveer moest worden en daarbij hebben we wel rekening gehouden dat de elektronica en de sensoren er ook in moesten passen. Om er niet een hoekige doos van de maken heb ik de robot in het midden van de zijkant 2 cm laten inspringen naar boven. Dit is eenvoudig uit te rekenen voor iemand die de middelbare school heeft doorlopen en de afmetingen van de afzonderlijke plankjes waren zo berekend. Onderin heb ik een houten plaatje gemaakt dat er in kan schuiven, hier kan dan de elektronica op gemonteerd worden zodat deze er ook makkelijk in en uitgeschoven kan worden om dingen aan te passen. De onderkant is 10 cm breed en lengte is 18 cm. Dit is ruim voldoende om een Arduino te monteren met anderhalf cm ruimte aan beide zijkanten. De hoogte is 11 cm en daardoor is er ruimte genoeg om ook bovenin nog wat dingen te monteren. Bij het zagen heb ik vooraan boven al een ruimte uitgezaagd waar de servo voor het hoofdje gaat komen want dat is na de tijd wel lastig zagen. Na het zagen hebben we samen met kleine spijkertjes en veel houtlijm de plankjes in elkaar gezet en er twee lijmtangen opgezet om de zaak netjes recht te houden en vast te klemmen. Daarna hebben we alles 24 uur laten drogen tot de houtlijm helemaal uitgehard was. Hierna mocht Romy met schuurpapier en een schuurblokje alles mooi glad schuren.

Motoren en wielen voor robot CatyVoor de motoren en de wielen hebben we gekozen voor deze bekende soort. Deze set is op veel plekken op Internet voor een paar euro per setje (wiel en motor) te koop en het grote voordeel is dat het een ingebouwde vertraging heeft zodat de wielen bij volle snelheid zo ongeveer 80 omwentelingen per minuut maken. Hiermee kunt u dus prima robot en speelgoedauto's aandrijven. Het enige nadeel van deze motoren is dat ze niet echt nauwkeurig zijn en behoorlijk in snelheid kunnen vari�ren waardoor het recht vooruit rijden soms erg moeilijk is. Maar hoe belangrijk is dit wanneer we dit afzetten tegen de prijs en door het zwenkwiel achter is de nauwkeurigheid sowieso niet zo goed. Goede motoren kosten zeker 20 euro per stok en dat is voor dit projectje een beetje teveel. De specificaties van deze motoren zijn: voltage: 3 tot 12 V, gemiddelde stroom 70 mA tot 250 mA, omwentelingen tot 170 RPM, kracht 0.8 Kg per motor, verdagingsfactor is 1 staat tot 48, de diameter van het wiel is 66 mm en de breedte van het wiel is 27 mm. De motoren zijn met PWM aansturing redelijk goed in snelheid te regelen, maar het regelbereik ligt wel bovenin het bereik en is niet zo groot. Ik schat zelf dat de bovenste 1/3 van de PWM bruikbaar is voor deze motoren maar dat is voor ons doel prima. De spanning en de stroom is ook voor batterij voeding prima. We schakelen 6 AA oplaadbare batterijen in serie dus de spanning zal tussen de 8,4 (vol opgeladen) en 6 volt (bijna leeg) liggen.

Monteren robot CatyVoor het monteren van de wielen hebben we een strook aluminium genomen en daar een stukje van 12 cm afgezaagd. In de bankschroef heeft Romy de hoekjes omgeslagen zodat we een U profiel kregen waar we de gaatjes ingeboord hebben om het vast te schroeven aan de bodem van Caty en de gaten om de motoren vast te schroeven. De motoren hebben al twee gaten dwars door de behuizing heen waarmee met twee lange M4 boutjes de motoren muurvast gezet kunnen worden. Aangezien ze aan de bovenkant tegen de bodem rusten is ��n boutje voldoende om het goed vast te zetten. Daarna hebben we het geheel mooi recht onderop de robot geschroefd met kleine houtschroefjes. Let er wel op dat deze houtschroefjes niet te lang zijn zodat ze niet aan de binnenkant uitsteken. Wanneer er puntjes te voelen zijn dan kunnen we dit met een klein vijl even weghalen. We willen geen beschadiging aan onze dure elektronica. Het zwenkwiel kochten we bij de Gamma, we hebben de kleinste soort gekocht en daardoor staat de Robot eigenlijk al gelijk mooi recht. Aan beide zijkanten hebben we de 3 x AA batterijhouders gezet, ook deze hebben we met kleine houtschroefjes vastgezet. Daarna hebben we gaatjes geboord naast de batterijhouders om de draden naar binnen te leiden en bij de motoren om ook hier de aansluitdraden naar binnen te kunnen leiden. Ik had nog wat speakerdraad liggen en dat heeft een mooie rode en zwarte ader, deze heb ik aan de motoren gesoldeerd zodat ik goed weet wat de polariteit is. Daarna was het de beurt aan Romy om het geheel met plakkaatverf te schilderen. En na een nachtje drogen konden we daarna weer verder.

Basis elektroninca robot CatyDe basis elektronica waarmee we begonnen was een Arduino Uno met daarop een standaard motor schield. Hierop kunnen we twee servo's en maar liefst 4 DC motoren aansluiten. Voor onze toepassing is twee motoren voorlopig voldoende. Om vooruit te kunnen �kijken� hebben we een ultrasoon afstand detector gebruikt (die ook een paar euro kost op Internet). De servo's zijn twee Powerpro SG09 servo's die plastic tandwielen hebben en vrij goedkoop zijn. Ik heb ze voor twee euro zestig per stuk via Internet gekocht. Ik heb er gelijk een aantal gekocht zodat ik een kleine voorraad heb. Dit doe ik vaker wanneer er hele goede aanbiedingen zijn op Internet want dit soort dingen heeft u vaker nodig wanneer u robot gaat maken. De voeding doen we via de voeding van het motor schield, die heeft hiervoor twee aansluitklemmen met schroefjes. We hebben pin 13 waar de ingebouwde led op aangesloten zit gebruik als geluid uitgang, hiervoor moest ik wel een pin solderen op de motor schield. Ook zat er in de basis een LDR die we in de rug van Caty zetten zodat ze kan voelen wanneer ze geaaid wordt en toen ik merkte dat we nog 4 pinnen overhadden kon er ook een 8x8 led display aangesloten worden om op het gezichtje om neusje en mond weer te geven. Dit geheel hebben we eerst op het op het plankje wat we straks in Caty schuiven getest.

Robot Caty bijna afNa het schilderen heb ik op de ene zijkant de aansluiting voor de oplader plug gemaakt en op de andere kan een kleine tuimelschakelaar om de robot aan en uit te kunnen zetten. Voor het hoofdje hadden we nog een klein houten doosje liggen van de Xenos dat licht was en net groot genoeg. Hierin hebben we de gaten geboord voor de ultrasoon sensor en hieronder hebben we de 8x8 led display gezet. Omdat er weinig ruimte was hebben we de 8x8 display maar buiten op de voorkant gezet en de draden maar via de zijkant weer in het doosje geleid. Het geheel ziet er wel grappig uit. Nadat de draden allemaal aangesloten waren en via een gat in de achterkant (losjes en ruim want het hoofd gaat draaien) en de bovenkant van de robot naar binnen gevoerd waren kon de servo in de kast gemonteerd worden. De servo aan het kiste maken is een ander probleem. Ik heb een klein gaatje onder in het kistje geboord waar het schroefje door kan wat de dwarsligger op de servo as vastzet. Daarna heb ik met hele klein schroefjes en lijm de dwarsligger van de servo as (die meegeleverd is) vastgezet precies onder het gat van de grotere schroef in het doosje. Toen dit vastzat kon ik vanuit het houten doosje (hoofdje) de dwarsligger op de servo as schroeven en het geheel zit prima vast. Aangezien alle vrij ligt is kan het gewoon op de servo as rustten. Voor de staart hebben we een klein houten spaantje gebruik van een gourmet stel, deze hebben we ook met een dwarsligger die bij de servo zat vastgezet aan de servo. De servo zelf hebben we aan de rand van de kast zelf vastgemaakt aan de achterkant bovenin door middel van een houtschroef. In de bovenkant hebben we een gat geboord voor de LDR en deze hebben we van binnenuit met een lijmpistool vastgezet zodat de bovenkant van de LDR mooi recht met de rug loopt. Op de laatste vrije input pin van de Arduino hebben we nog een kleine drukschakelaar gezet die we voor op de borst van de robot gezet hebben en die er een beetje uitziet als een penning. Ook deze hebben we met het lijmpistool vastgemaakt in het gaatje wat we hiervoor geboord hebben voor de aansluitdraden van deze drukschakelaar.

Eerste versie van robot CatyNu kwam het aansluiten van alles op elkaar om de hoek kijken en dat was weer een uitdaging op zich. Romy wilde alles zelf doen en dat heeft ze ook gedaan, ze heeft alle gaten geboord, alles vastgeschroefd (behalve de hele kleine schroefjes) en omdat ik alles van aansluitpennen had voorzien en alle draden een eigen kleur hadden, kon ze ook de bedrading bijna alleen aansluiten. De stroomvoorziening is bij elke robot een punt van aandacht. Gewone batterijen zijn veel te duur om telkens te verwisselen, accu's zijn ook erg prijzig en vaak zwaar, ik kies meestal voor oplaadbare NI-MH AA batterijen van 2000 Mha. Deze zijn redelijk betaalbaar, hoeven niet ontladen te worden bij het opladen en kunnen vrij veel stoom leveren. Zes batterijen in serie leveren dus 8,4 volt wanneer ze geheel opgeladen zijn en dit zakt langzaam naar 6 volt bij het ontladen. Dit is voor de Arduino meer dan voldoende. Ook de motoren vinden dit een prima spanning en de batterijen gaan redelijk lang mee als de robot niet teveel zal rijden. Voor het laden heb ik een universele lader gekocht in een modelbouw winkel. Deze lader kan 8,4 volt cellen laden en heeft een ingebouwde detectie voor volle batterijen. Deze gebruik ik ook voor mijn andere robot dus het was de investering van 20 euro wel waard. Aangezien de aan uit schakelaar een omschakelaar is heb ik de lader zo aangesloten dat deze alleen met de batterijen verbonden is als de robot uitstaat zodat de robot zelf geen stroom van de lader kan trekken. Wanneer de robot dus uitstaat kunnen de batterijen geladen worden zonder dat ze uit de robot gehaald hoeven worden. Natuurlijk kunt u ook een gewone lader gebruiken maar dan moet u wel tekens de batterijen in en uit de houders halen. Na het aansluiten gebeurde er iets zeer wonderlijks, alles werkte in ��n keer goed. Na het aansluiten van de USB kabel kon het programmeren beginnen. Wel heb ik op de tafel de robot met een boekje als blokje even met de wielen los van de tafel gezet. Het is niet zo handig als de robot zomaar van de tafel af zal rijden. De eerste werkende versie van de hardware was nu klaar.

Klik hier voor het elektronica schema van Caty versie 1.0

Van Arduino Uno naar Mega

Robot Arduino megaToen versie ��n goed werkte kwamen we wel achter de beperkingen van de keuze voor de Arduino Uno. Dit board heeft niet zoveel pinnen en door het gebruik van het motor shield vallen er ook al een flink aantal weg. Aangezien Romy nog meer idee�n had was de keuze snel gemaakt en heb ik de Arduin Uno vervangen door een Arduino Mega. Deze is compatibele met de Arduino Uno dus het was gewoon omruilen van het Arduino board. Daarna moest de software toch even aangepast worden. Aangezien ik een aantal analoge ingangen als digitale ingangen gebruik en de nummering dus niet via de A0 tot A8 vertaling liep maar rechtstreeks op de pinnummer, werkte het niet meer omdat bij de Arduino Mega de A0 t/m de A8 pennen op andere processor pinnen zitten. Dit is normaal in de compiler al afgevangen wanneer u het processor type selecteert maar wanneer u de pinnen rechtreeks- benaderd moet u de nummering aanpassen. Bij de Arduino Uno is A2 pen 16 en A3 pen 17, bij de Arduino Mega is dit A2 is pen 56 ene A3 is pen 57. De analoge pinnen zitten dus 40 opgeschoven. Na deze kleine aanpassing werkte alles weer naar behoren en konden de uitbreidingen beginnen.

Ultrasoon sensor HC-SR04

Ultrasoon sensor HC-SR04 Een robot moet zijn omgeving kunnen waarnemen om er op te kunnen reageren. Een eenvoudige methode is afstand meting door middel van ultrasone geluidsgolven, deze techniek is zeer goedkoop geworden door toepassingen in de auto (parkeerhulp) en in digitale afstandsmeters. De SR-04 is een populaire ultrasone zender / ontvanger met interface chip die maar een paar euro kost. De module heeft maar vier aansluitingen en is zeer eenvoudig te programmeren, het enige wat er voor nodig is dat is een nauwkeurige timer in microseconden. De module zend ultrasone geluidsgolven uit van 40 Khz wat ver boven het menselijke gehoor ligt. De werking van ultrasone afstandsmeting berust op het uitsturen van een ultrasoon geluidssignaal en het opvangen van het gereflecteerde (echo) signaal. De tijd tussen versturen en ontvangen is afhankelijk van de afgelegde weg van het geluidssignaal en aangezien geluid een redelijk nauwkeurige snelheid heeft, kunnen we hieruit de afstand berekenen. De afstand is dus gelijk is aan de snelheid van het geluidssignaal vermenigvuldigt met echo tijd / 2 (heen en terugweg). De snelheid van het geluid in lucht bedraagt gemiddeld 340 meter per seconden en er van uitgaande dat zender en ontvanger zich op dezelfde plaats bevinden zal 1 sec dus 780 meter (340 x 2) ijn en is 100 Ms dus 34 meter, 10 Ms is 3,4 meter en 1 Ms is 30 cm. U ziet dat voor kleinere afstanden een nauwkeurige timer met een hoge resolutie nodig is. De HC-SR04 heeft een trigger signaal van 10us (microseconden) nodig (op TTL niveau) op de trigger pin als startsignaal waarna er een burst van 8 pulsen van 40KHz zal worden uitgestuurd. Daarna begint de module te luisteren naar de ontvangen echo van deze pulstrein en de echo uitgang blijft hoog tot de echo is ontvangen. Aangezien niet elke module weer na een timeout omlaag gaat is het veiliger om ook in de software hier een timeout op te zetten met als resultaat een oneindige afstand.

WTV020 geluid module

Robot geluid chipOp zoek naar een goede geluidkaart oplossing voor de Arduino kwam ik diverse oplossingen tegen. De goedkope oplossingen klonken nergens naar en waren meer gekraak dan geluid en de betere oplossingen waren twee tot drie keer zo duur als het Arduino board zelf. Tot ik de WTV020SD-16P muziek module tegenkwam. Dit kleine board kost ca. 7 euro en dit is erg goedkoop wanneer je dit afzet tegen wat het kleine board kan. Het klein board is bedoeld als spraak en signalering boardje voor auto-elektronica,alarmen,GPS navigatie systemen, speelgoed dieren, medische instrumenten, muziekspeler, huishoudelijk apparaten, spelconsoles, industri�le apparatuur enz. Het kleine ding heeft zoveel mogelijkheden van alleenstaande muziekspeler tot digitaal aangestuurde wav bestand speler dat het soms een beetje verwarrend overkomt. Desondanks is de module wel erg kieskeurig in het bestandsformaat van de wav en ad4 bestanden en is het ook redelijk kieskeurig in de SD kaart die er op gezet moet worden. Volgens de specificatie kan het maximaal een 1GB micro SD kaart aan, maar die zijn bijna niet meer te koop. Ik heb het getest met een Sandisk 2GB kaart en dit werk prima. Deze kaart is nog wel te koop, die van mij kwam uit een oude smartphone. In de datasheet onder aan deze pagina staan diverse aansluit schema's ik heb de meest simpele genomen waarbij alleen vier pinnen (CLK,Reset,Busy,DI) met vier digitale pinnen van de Arduino verbonden zijn. Ik heb de mapping (47 = CLK, 49 = Reset, 51 = DI en 53 = Busy) genomen op de Arduino Mega dit handig uitkomt op de connector. Er naast zit nl. de ground pin die we ook nodig hebben en de 3v3 haal ik van de pin van de Arduino. Hiervoor heb ik een extra pin rij op de pinnen van de motor shield gesoldeerd zodat ik deze ook voor andere doelen kan gebruiken. De wav bestanden moeten mono zijn en ik gebruik 8000 en 12000 kHz sampling. De bestanden moeten met de nummering 0000.wav 0001.wav 0002.wav enz. (tot 512) op de SD kaart gezet worden waarna via de software willekeurig elk van de 512 bestanden af gespeeld kan worden. Door bijvoorbeeld woorden op de nemen en korte zinnen, kan de applicatie in menselijke taal spreken door de juiste wav bestanden achter elkaar af te spelen. Natuurlijk kunnen we ook rare geluiden nemen, zo kan Caty ook miauwen, boeren, scheten laten, spinnen en kwaad krijsen. De mogelijkheden worden alleen beperkt door uw fantasie. Hier staat een zip bestand met de broncode voor het aansturen van deze chip. Let ook op bij het plaatsen van de SD kaart dat het systeem verschoven moet worden waarna het houdertje omhoog kan draaien waarna de SD kaart er ingeplaatst kan worden. Daarna moet het klepje weer dichtgedaan worden en weer een beetje verschoven om het te vergrendelen.

WTV020-SD-16P Schema
Klik op opslaan om een grotere versie op te slaan.

Manual en datasheet van de WTV020 geluid speler.
C++ broncode zip file voor het aansturen van de WTV020.

Aansluiting LDR

arduino LDR aansluitingVoor het meten van de lichtsterkte kunnen we een lichtgevoelige weerstand of LDR (light-dependent resistor) gebruiken. Dit is een elektrische component waarvan de weerstand beinvloedt wordt door de hoeveelheid licht die erop valt. De weerstandswaarde van een LDR wordt kleiner, naarmate de LDR sterker wordt belicht. Aangezien de Arduino een aantal analoge ingangen heeft kunnen we door middel van een weerstand een spanningsdeler maken die we aansluiten op een analoge ingang van de Arduino. In dit voorbeeld had ik nog een 10k weerstand liggen en dit werkt goed. De LDR is aan ��n kant aangesloten op de Ground en de weerstand aan de plus 5 volt, hierdoor zal de spanning op het knooppunt afhankelijk zijn van de hoeveelheid licht die op de LDR valt. De waarden die via AnalogRead gelezen worden moeten even experimenteel vastgesteld worden, in mijn opstelling was dit < 100 is vol licht, tussen de 200 en 500 is normaal licht en > 600 is donker. Ik heb de LDR op de plus 5 V pin en de Gnd pin van de Arduino aangesloten en het knooppunt op de A0 ingang. Ik heb de weerstand en de LDR bij elkaar geplaatst en via drie draden op de Arduino aangesloten. De soldeerverbinding heb ik met krimpkous afgeschermd en het geheel is met een lijmpistool vanaf de binnenkant van de rug via een gat in de rug vastgezet.

 

Robotica boeken

Robot - De machines van de toekomst. Van robotstofzuiger tot bestuurbare robots. In deze vrij lijvige, rijk ge�llustreerde gids wordt gedetailleerd beschreven wat robots voor ons betekenen en nog gaan betekenen. Je komt te weten hoe ze werken, kijken, bewegen en denken. In zes hoofdstukken is er aandacht voor o.a. robots in huis, op het werk, extreme robots en robothelden. Op vrijwel elke spread komt een soort robot of aanverwant thema aan bod zoals kunstmatige intelligentie en online programmeren. Bij een korte inleidende tekst staan enkele ongekaderde kleurenfoto's en ook speelse graphics, begeleid door korte weetjes met titelkopjes. Een enorme hoeveelheid interessante informatie passeert de revue, er is ook een uitgebreid register. De lay-out is kleurrijk, elke paragraaf staat op een gekleurde achtergrond, maar wat onrustig, het is vrij lastig om hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Voor de echte doorzetter en in robots ge�nteresseerde valt er echter genoeg te ontdekken.


Voor Dummies - Robots bouwen voor kids. Hoe kun je beter iets leren dan door het zelf te doen? Met Robots bouwen voor kids voor Dummies leert je kind op de leukste manier robots te maken: hij bouwt ze helemaal zelf! Het boek bevat vier coole projecten waarin je kind van alledaagse artikelen en oud speelgoed zijn eigen robots bouwt. Ze leren je kind de basis van robotica met eenvoudige en makkelijk te volgen opdrachtjes. De levendige, kleurrijke afbeeldingen zorgen ervoor dat hij zijn ogen niet van het boek kan afhouden wanneer hij aan zijn project werkt. Als jouw kind graag knutselt, zal hij veel plezier beleven aan het ontwikkelen van zijn creatieve vaardigheden met Robots bouwen voor kids voor Dummies.


Robots zelf construeren - tips en trucs voor de zelfbouwer. Voertuigen die zich schijnbaar zelfstandig voortbewegen, als door een onzichtbare hand gestuurd, oefenen op veel toeschouwers een grote aantrekkingskracht uit. Deze aantrekkingskracht wordt vaak gevolgd door de wens om zelf ook zo'n voertuig te bouwen, dus een eigen robot te construeren. De zelfbouw van dergelijke robotvoertuigen is echter geen sinecure. Wanneer men niet over de nodige kennis op dit gebied beschikt, zijn mislukkingen gegarandeerd. En het onvermijdelijke gevolg? Frustraties, vaak na onnodig grote investeringen, die in veel gevallen het voortijdige einde van een nieuwe hobby betekenen. Dit boek reikt de roboticus in sp� de nodige basiskennis aan van mechanische constructies en elektronische systemen. Bovendien worden eenvoudige, gemakkelijk na te bouwen en goed functionerende systemen beschreven die de fantasie van de lezer zullen prikkelen en een bron van inspiratie zijn voor de eigen creativiteit. In dit boek worden niet alleen bouwbeschrijvingen van complete systemen gegeven, maar wordt ook een groot aantal modulaire componenten beschreven ten behoeve van aandrijving, voortbeweging, voeding en sensoren. De beschreven modules kunnen naar believen in eigen modellen worden ingebouwd waarbij aan de combinatiemogelijkheden geen grenzen zijn gesteld.


Last update: 17-07-2015


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).