Robotica & Elektronica

Als kind had ik elektronica als hobby, ik haalde alles wat ik kon krijgen uit elkaar en verzamelde de onderdelen. Na het bouwen van de eerste buizenversterker en een paar aardige opdonders van schokken ontdekte ik de digitale techniek. Ik bouwde mijn eigen meetapparatuur, voeding en mengpaneel en ik soldeerde wat af in mijn hoekje van de schuur. Later heb ik nog MTS elektro gedaan voor ik de muziek inging en daarna de ICT. Mijn eerste ICT baan was als embedded programmeur, ik schreef kassa software en software voor machinesturingen. Alles in PLZ en Z80 assembler waarbij we stappenmotoren, kleppen en zelfs naalden van printerkoppen aanstuurden. Het leukste project was een enorme verfkeuken robot waarvoor ik op een 8 bits Z80 een 32bit rekenmodule schreef. Mijn tweede baan was weer embedded programmeur maar nu naast assembler ook in de taal 'c'. Ook hielp ik mee met het ontwikkelen van de hardware en ook hier was het aansturen van relais, lcd displays, analog frontend chips en signaal analyse. We waren koploper in het ontwikkelen van datacommunicatie modems en de laatste jaren voor dit bedrijf zelfs GSM hardware en protocol stacks. Rond 2000 had ik mijn laatste embedded klus in het weer operationeel maken van een skipas systeem, inclusief op afstand uitleesbare passen en toegangspoortjes. Weer assembler en pascal in dit geval en ook weer uitlezen van poortjes, RF signalen analyseren, relais aansturen e.d. Ik vond dit een hele leuke tak van werk waarbij ik mijn kennis van elektronica kon combineren met mijn kennis van programmeren. Elektronica is ook een leuke hobby maar helaas met de intrede van SMD werd alles zo klein dat het met de hand solderen bijna een onmogelijke taak was. Toch zijn bijna alle concrete componenten nog volop verkrijgbaar en kan er nog steeds prettig op los gesoldeerd worden. Op deze pagina wil ik een soort naslagwerk maken en leuke tips en ideeën delen. De stap naar het zelf maken van een robot heb ik in die tijd al eens ingezet maar in die tijd waren onderdelen zoals stappenmotoren en de aansturing daarvan nog redelijk onbetaalbaar. Het idee was er wel maar de middelen nog niet. Tegenwoordig is er een enorm aanbod van goedkope CPU borden, IO kaartjes en zelfs servo's en stappenmotoren zijn zeer betaalbaar geworden. Er zijn momenteel zelf complete kleine bouwpakketjes van kleine zelfstandige robotjes en robotica is ineens een hobby geworden. Ook ik ben me weer bezig gaan houden met robotica en op deze pagina probeer ik mijn kennis en ervaringen te delen. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Voorschakelweerstand LED

leds voorschakelweerstandVeel mensen die bijvoorbeeld met een Arduino board gaan experimenteren, willen ledjes laten branden (maar dan in de versie dat ze licht geven) en deze leds hebben een voorschakelweerstand nodig. Dit roept vaak twee vragen op, waarom moet er een voorschakelweerstand voor en welke waarde moet de weerstand hebben. De eerste vraag is snel te beantwoorden, leds moeten een voorschakelweerstand hebben om de stroom door de led te beperken tot c.a. 20 mA. Dit kan per led een beetje verschillen maar zal meestal in deze buurt liggen. Een led die zonder stroombegrenzing door middel van een weerstand aangesloten is zal meestal maar een korte lichtflits geven waarna de led voor eeuwig uit zal zijn. Toen ik ooit begon met elektronica waren leds nog erg duur en telkens wanneer ik me vergist had of door een kleine sluiting een weerstand overbrugt had, voelde ik het weer aardig in mijn hobby portemonnee.

We zouden nu kunnen denken dat we met de wet van Ohm snel even de voorschakelweerstand kunnen berekenen, maar er is een extra factor. Over de led zelf zal ook een drempelspanning staan (net als over elke diode) en deze kan variëren tussen de 1.8 en 3.3 volt. De correcte berekening is dus (voedinspanning – drempelspanning) / 0.02 = weerstand. Nu kunt u weerstanden in elke waarde krijgen, wanneer u maar diep genoeg in uw portemonnee kijkt maar in de betaalbare E12 reeks komt u uit op de waarden: 82, 100, 120, 150, 180, 220, 270 en 330 Ohm uit. U kunt het beste de eerstvolgende hogere waarde uit de E12 reeks kiezen. Een iets hogere waarde zal betekenen dat de led iets minder fel licht geeft maar u wel stroom zult besparen. Dit kan relevant zijn in schakelingen die op een batterij of accu werken.

Wanneer u erg precies wilt werken kunt u ook meerdere lagere weestanden in serie zetten om de gewenste waarde te krijgen, dit is ook de opzet van de waardes van de E12 reeks. De drempelspanning van de led is afhankelijk van het type en de kleur, bij speciale leds kijk ik zelf nog wel eens in de specificaties (zoals bij infrarood leds) maar bij de meeste leds kijk ik even in een simpel tabelletje wat ik heb en gebruik ik de “rule of thumb” waarde, dit is meestal de waarde die ik nog in mijn bakje heb liggen.

SoortDrempelWeerstand
IR 1.2 220 Ohm
Rood 1.8180 Ohm
Geel 1.9180 Ohm
Groen3.3100 Ohm
Blauw3.3 100 Ohm
Wit 3.1 100 Ohm

De led is een diode en de stroom kan er dus maar in een richting doorheen lopen. Daarom is het belangrijk om de led goed aan te sluiten. Wanneer u een nieuwe LED bekijkt dan ziet u dat deze een lang en een kort pootje heeft. Het langste pootje (anode) wordt aan de plus aangesloten en het korte pootje (kathode) aan de min of ground. Het maakt niet uit aan welke kant de voorschakelweerstand zit.

Breadboard gebruiken

breadboard gebruiken

Als 14jarige elektronica hobbyist kwam ik er al snel achter dat het leuk was om kleine schakelingen in elkaar te solderen maar dat de onderdelen daarna niet te hergebruiken waren. De eerste zogenaamde Solderless Breadboards waren behoorlijk duur maar ik kon er naar hartenlust schakelingen op bouwen en de onderdelen later weer gebruiken voor een andere schakeling. Maar ook voor het experimenteren en bedenken van schakelingen (voordat ik echt ging solderen) was het reuze handig, je prikt er zo even een andere weerstand of transistor in om te kijken of dat beter werkt. Wanneer de schakeling naar wens was kon het op een boardje gesoldeerd worden zodat het definitief was of echt in gebruik genomen kon worden.

Breadboards zijn beschikbaar in verschillende formaten en tegenwoordig, met de opkomst van Chinese fabrikanten, zijn breadboards stukken goedkoper geworden. Ook heeft het formaat van het board niet meer zoveel invloed op de prijs en kunt u online ook mooie complete setjes van breadboard en kabeltjes en setjes draadbruggen te koop. Ook kunt u kant en klare voeding printjes kopen die u rechtstreeks op de laatste pinnen van het breadboard kunt prikken. Een breadboard heeft een hele boel gaatjes en de afstand tussen de gaatjes is gelijk aan de standaard pin afstand van IC pennen. Maar het werkt ook prima voor alle andere componenten, zoals LED’s, condensators en weerstanden. Aan de zijkant zijn de strips in twee lijnen horizontaal doorverbonden als voedinspanningslijnen en op het tussengebied zijn de lijnen vertikaal doorverbonden. Een breadboard heeft over het algemeen minimaal 2 component rasters aan weerszijde van een breder gootje in het midden dat net zo breed is als een standaard DIL (Dual In Line) IC. Wanneer we aan de slag gaan met een breadboard hebben we ook draadjes nodig om de componenten en voedingslijnen met elkaar te verbinden. Deze draden noemen we zogenaamde “jumper wires” en u kunt hiervoor natuurlijk gewone draadjes gebruiken, maar u moet hiervoor wel vaste kern draad gebruiken. Sommige mensen gebruiken ook vertinde draadjes maar mijn ervaring is dat deze scherpe randjes van het tin snel de contacten van het breadboard vernielen. Het eenvoudigste en beste werkt een setje kant en klare jumper draadjes, deze zijn tegenwoordig ook goed los (als setje draden) verkrijgbaar.

Voor gebruik van breadboards bij de Raspberry Pi of de Arduino kunt u het breadboard verbinden met de Raspberry Pi of de Arduino door middel van losse draden, maar er bestaan ook complete kabels met aan weerszijde een header pin of connector waarmee u in één keer alle aansluitingen kunt overbrengen naar het breadboard. Wat wel handig is om vaste kleuren te gebruiken voor bepaalde draden (rood voor plus, zwart voor min, groen en geel voor signaal) zodat de schakeling op het breadboard wel overzichtelijk blijft. Niets is zo hinderlijk als het per ongeluk lostrekken van een draadje en dan weer uitzoeken waar deze vandaan komt en waard deze thuishoorde. Ik gebruik het breadboard nog steeds om schakelingen uit te proberen voor ik ze op experimenteerboard vast soldeer, wanneer u op een soldeer experimenteerprint begint te wijzigen zal het snel een kliederboel worden en zult u de frustratie hebben van loslatende kopervlakjes. Om elektronica te leren kennen is het breadboard helemaal ideaal, vooral omdat u alle componenten weer eenvoudig kunt hergebruiken.3v3 naar 5V convertor I2C

5 volt naar 3v3 omzet moduleEen van de problemen waar u tegenaan kunt lopen bij het aanschaffen van standaard modules is dat veel van deze modules voor de Arduino gemaakt zijn en dus alleen op 5 Volt werken. Nu is het mogelijk een 5 Volt I2C module aan te sluiten op een 3v3 I2C input / output wanneer er maar een aantal pullup weerstanden in de lijnen zitten. Dit komt omdat I2C de lijn naar 0 trekt. Maar ik heb gemerkt dat dit niet zo goed werkt wanneer er meerdere I2C modules op dezelfde lijnen aangesloten zijn. Het is daarom toch verstandiger om de I2C lijn in twee delen te verdelen, één deel van 3V3 modules, een 3V3 naar 5V convertor en daarna de 5 V modules. Deze 3V3 naar 5V convertor module kost vaak nog geen twee euro en daarvoor kunt u hem zelf niet maken. Rechts ziet u hoe u deze convertor in de I2C lijn kunt opnemen. Zeker in een Robot waar door motoren e.d. de voedingsspanning niet altijd stabiel is kunt u beter niet gokken op voedingsspanning problemen.

16 pins I/O via MCP23017 IC

I2C 16 pin I/O MCP23017Wanneer u iets van een robot aan wilt sturen via een Raspberry Pi komt u al gauw I/O pinnen te kort. Er bestaat een eenvoudige wijze om via de I2C interface 16 programmeerbare I/O pinnen toe te voegen aan uw Raspberry Pi door middel van een MCP23017 expander IC. Met dit IC krijgt u een 16 poorts In Out boardje erbij voor een paar euro. Het IC heeft amper externe componenten nodig en de 2 keer 8 output lijnen liggen netjes op een rij aan beide kanten van het IC. Deze schakeling is zeer snel op een klein stukje experimenteerboard op te bouwen. U kunt aan de ene kant de I2C pinnen en de voedinspanning pinnen plaatsen en aan weerszijde van het IC de headers voor de I/O lijnen. Het geheel werkt wel op 5 volt maar de I2C lijnen zijn zonder aanpassing aan de I2C lijnen van de Raspberry Pi aan te sluiten omdat I2C de lijnen naar 0 trekt. Wilt u toch zeker zijn kunt u de I2C lijnen met 10K pullups aan de 3v3 hangen, of een 3v3 naar 5 Volt boardje ertussen zetten. De datasheet van de MCP23017 kunt u hier vinden, in twee registers zet u de pinnen in In of Out mode en via twee andere registers leest u de inputs uit en via twee andere registers zet u de status van de output pinnen. Het is zeer eenvoudige aan te sturen en zeer universeel bruikbaar.

Technische Universiteit Eindhoven

De volgende site is een geweldige bron van informatie over robots, Tech United Eindhoven behoren tot de wereldtop op het gebied van het robotvoetbal. Maar ook worden hier andere robots ontwikkeld en op deze site kunt u veel informatie vinden over deze robots en de techniek achter deze robots. De TURTLE is de naam van de voetbalrobot en het staat voor Tech United RoboCup Team Limited Edition. Deze robots zijn wereldkampioen in de Middle Size League, een league waarbij teams van 5 robots van maximaal 52x52x80 cm groot  autonoom een potje voetbal spelen. De afgelopen 7 jaar hebben ze de finale van het WK bereikt en deze in 2012 en 2014 zelfs gewonnen! Daarnaast zijn ze ook al meerdere malen Europees kampioen geworden. De AMIGO is de zorgrobot van Tech United en AMIGO staat voor Autonomous Mate for IntelliGent Operations. Hij is anderhalve meter hoog en heeft twee armen en beweegt zich voort op een platform met wieltjes. Met zijn armen kan hij veel menselijke taken uitvoeren, zoals iets uit de keuken halen. Om zich goed te oriënteren in de huiselijke omgeving kijkt Amigo met de kinect van de Xbox, hiermee kan hij 3D zien. Robots als Amigo moeten ouderen in staat stellen om langer zelfstandig te blijven wonen. De TUlip is de humanoid robot van Tech United, deze robot doet mee aan de RoboCup Soccer League, net als de TURTLEs. TUlip is een humanoid robot en kan dus op twee benen kan lopen. Als metr al een site die ik u zeker aan kan raden, kijk op: http://www.techunited.nl/nl/home

Oorsprong van de robot

De oorsprong van de moderne robots liggen al redelijk ver terug in de tijd, het eerst werd van een robot gesproken rond 1933 door de Tsjechische schrijver Karel Capek. Hij gebruikte het in een titel voor zijn toneelstuk R.U.R. (Rossum’s Universele Robots). Het woord robot was afgeleid van het Tsjechische woord robota wat staat voor “werk / verplichte arbeid”. Het ontstaan van de robot is niet duidelijk aan te wijzen, al vanaf de 4de eeuw voor Christus werden er al machines uitgevonden maar deze waren meestal voor amusement bedoeld. In het begin werden deze toestellen aangedreven door stromend water, stoom of springveren, na de uitvinding van de elektriciteit werd dit meestal als energiebron gebruikt. Na de uitvinden van de elektriciteit werden robots al snel gebruikt als efficiënte en krachtige hulp van de mens. De mogelijkheden en taken van robots bleven toenemen eb tegenwoordig worden ze ook vaak ingezet voor precisiewerk, gevaarlijk werk en werken in mensonvriendelijke omstandigheden. Bekende voorbeelden zijn de lasrobot in de industrie, robots voor het onschadelijk maken van bommen en spuitrobots die met gevaarlijke stoffen werken. Deze robots zijn nu onmisbaar voor veel industrieën bijvoorbeeld de productie van auto’s. Maar ook in ziekenhuizen en huishoudens komen robots steeds vaker voor. In ziekenhuizen worden tegenwoordig robots gebruikt als chirurgisch gereedschap en in huishoudens voeren robots taken uit als grasmaaien en stofzuigen. Ook worden er al robots ontwikkeld om zorgtaken voor zieken, gehandicapten en kinderen over te kunnen nemen en in alle sectoren van onze samenleving zal de rol van robots en hun taken alleen maar toenemen.

Leuke film robots

Natuurlijk kent iedereen de robots uit de film starwars, maar er zijn ook andere films waar robots de hoofdrol spelen.
Short circuit Er zijn vijf prototypes ontwikkeld van een oorlogsrobot door een technisch team onder leiding van een wereldvreemde genie en een Indiase programmeur met bijpassend accent. De oorlogsrobot heeft een dodelijk laserwapen op zijn schouder, maar heeft verder een vriendelijk uiterlijk en een heel vriendelijk en charmant robothoofd. Het verhaal draait om de gevolgen van een ongeluk dat prototype nummer vijf overkomt, de bliksem slaat bij hem in. Volledig gedesoriënteerd raakt hij vanuit het laboratorium in de wijde wereld, en probeert daaruit wijs te worden met zijn ontregelde programmatuur. Hij komt onder de hoede van een meisje van het milieu- en dierenbeschermers type, die aanvankelijk denkt dat ze een buitenaards wezen ontmoet heeft, en zich boos realiseert dat het maar een robot is. Toch helpt ze hem met zijn dorst naar informatie, wat er uiteindelijk toe leidt dat hij een vorm van intelligentie ontwikkelt, een eigen ziel, en een eigen leven: "Number five is alive". Ondertussen is het ontwerpteam en het leger op zoek naar hun verdwenen oorlogsrobot, die ze uiterst gevaarlijk achten en dit gaat met de stupiditeit die men van het leger kan verwachten, en waar uitgebreid de draak mee wordt gestoken. Vooral het einde van de film is erg aandoenlijk en het robotje is heel leuk en redelijk realistisch neergezet. Je zou graag zo'n robot willen kunnen bouwen.
WALL•E Nog een leuke film met een robotje in de hoofdrol is WALL•E, de negende animatiefilm van Pixar Animation Studios. De film volgt het liefdesverhaal van twee robots in de toekomst en opvallend is dat er in de film nauwelijks gecommuniceerd wordt met een menselijke stem, maar juist wel met lichaamstaal en stemachtige geluiden. WALL•E (een afkorting voor "Waste Allocation Load Lifter Earth-class") gaat over een gelijknamig zelfbewust robotje dat afval samenperst op een verder door alles en iedereen verlaten Aarde. De mens is van de planeet gevlucht omdat deze te veel vervuild raakte en onleefbaar werd en robots die moesten helpen het afval op te ruimen, konden dit niet voorkomen. Terwijl er niemand meer op Aarde is, gaat de met een persoonlijkheid behepte WALL•E door met datgene waarvoor hij gebouwd is, het opruimen en zichzelf repareren met onderdelen van andere robots. Op een dag komt er een robot genaamd EVE (een afkorting voor "Extraterrestrial Vegetation Evaluator") met een ruimtesonde op Aarde. WALL•E wordt direct verliefd op EVE, maar zij heeft geen aandacht voor hem. EVE is veel geavanceerder dan WALL•E en is op Aarde op zoek naar een teken van leven. Wanneer WALL•E haar zijn door de jaren heen verzamelde collectie spulletjes toont, laat hij haar onder meer een levend plantje in een bruine, versleten schoen zien. EVE neemt dit geheel volgens haar instructies aan, waarna ze overschakelt op de inactieve modus tot onbegrip van WALL•E, die echter de kans aangrijpt om 'romantische uitstapjes' met haar te maken. Enige tijd later wordt EVE opgehaald door de ruimtesonde die haar zond. De verliefde WALL•E wordt verlaten, maar gaat haar achterna. Een super leuke film waarbij iedereen aan het einde verliefd is op het robotje WALL•E. Ik zag op Internet iemand die met een kleine cpu en wat servo's een echt werkende WALL•E had nagebouwd. Ook deze film zet aan tot fantasie.

Robowiki site

Ben Heck show

 

Boeken over robots

boekboek bestellenVoertuigen die zich schijnbaar zelfstandig voortbewegen, als door een onzichtbare hand gestuurd, oefenen op veel toeschouwers een grote aantrekkingskracht uit. Deze aantrekkingskracht wordt vaak gevolgd door de wens om zelf ook zo'n voertuig te bouwen, dus een eigen robot te construeren. De zelfbouw van dergelijke robotvoertuigen is echter geen sinecure. Wanneer men niet over de nodige kennis op dit gebied beschikt, zijn mislukkingen gegarandeerd. En het onvermijdelijke gevolg? Frustraties, vaak na onnodig grote investeringen, die in veel gevallen het voortijdige einde van een nieuwe hobby betekenen. Dit boek reikt de roboticus in spé de nodige basiskennis aan van mechanische constructies en elektronische systemen. Bovendien worden eenvoudige, gemakkelijk na te bouwen en goed functionerende systemen beschreven die de fantasie van de lezer zullen prikkelen en een bron van inspiratie zijn voor de eigen creativiteit. In dit boek worden niet alleen bouwbeschrijvingen van complete systemen gegeven, maar wordt ook een groot aantal modulaire componenten beschreven ten behoeve van aandrijving, voortbeweging, voeding en sensoren. De beschreven modules kunnen naar believen in eigen modellen worden ingebouwd waarbij aan de combinatiemogelijkheden geen grenzen zijn gesteld. Zelfbouw van robots is niet zo eenvoudig en ook niet zo goedkoop. Op een populaire manier geeft de schrijver een aantal hoofdelementen die voor de zelfbouwer belangrijk zijn: werkruimte, energie, voortbeweging en sensoren. In de opvattingen van de schrijver die zichzelf als een amateur presenteert, is kennis van mechanica, elektronica en informatica onontbeerlijk. Die punten krijgen dan ook aandacht. Aan het slot worden vier modellen, waaronder de lichtzoeker en de tafelrobot, beknopt behandeld en van kritische kanttekeningen voorzien. De tekst is duidelijk afgestemd op de creatieve zelfbouwer met doorzettingsvermogen. Er worden studieboeken en leveranciers van materialen aanbevolen en er zijn internetadressen.


boekboek bestellenMobiele robots voor zelfbouw door Gunther May. Robots kunnen zich zelfstandig voortbewegen en lijken soms zelfs eigen beslissingen te nemen. Dit grensvlak tussen technologie en 'echte' intelligentie is bijzonder fascinerend. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen een eigen robot willen - voor het uitvoeren van praktische taken, of alleen maar om mee te experimenteren en te spelen. De ontwikkeling en constructie van een eigen robot is een lange en vaak moeizame weg. U moet zich echter niet laten afschrikken door aanvankelijke mislukkingen, want het geeft veel voldoening om te zien hoe een zelfontworpen robot voor het eerst in actie komt! Dit boek biedt een praktijkgerichte inleiding in de robotbouw. Eerst wordt beschreven hoe een robot wordt gepland en in mechanisch opzicht kan worden gerealiseerd. Daarna wordt de aandacht in het bijzonder gericht op de ontwikkeling van elektronische stuurschakelingen. Hier worden verschillende mogelijkheden beschreven, vari nd van eenvoudige analoge schakelingen tot oplossingen met microcontrollers en CPLD's. De schrijver bespreekt ook op een begrijpelijke manier allerlei sensoren en actuatoren, alsmede communicatiemogelijkheden en technieken om gegevens op te slaan. Hierbij speelt ook de programmering van de robots een belangrijke rol. Het boek bevat gedetailleerde bouwbeschrijvingen voor vier verschillende robots. U kunt deze naar keuze gewoon nabouwen, of ze vervolmaken met uitbreidingen die aan uw eigen creativiteit ontspringen. De schrijver houdt zich in zijn vrije tijd al meer dan tien jaar bezig met het bouwen van robots, en werd daarvoor onder andere bij de 'Jugend forscht'-wedstrijd onderscheiden. Hij studeerde informatica/systeemtechniek en is wetenschappelijk medewerker aan het Institut f r Nachrichtentechnik van de Technische Universiteit Braunschweig.


boekboek bestellenFormula Flowcode Robot is een combinatie van analoge en digitale elektronica. De robot zit boordevol sensoren en actuatoren, en is grafisch programmeerbaar met Flowcode-software. Hierdoor vormt het een leuk en motiverend platform om kennis te maken met moderne elektronica en technologie. Via de robot en deze handleiding kun je op uitdagende manier kennis maken met basiselektronica. Onderwerpen die aan bod komen zijn analoog en digitaal, logische poorten, diode, LCD, microcontrollers, frequentie, sensoren, actuatoren, infrarood, meet- en regeltechniek, servomotoren, gelijkrichting, programmeren en nog veel meer. Met deze wegwijzer kan de gebruiker een eenvoudig robotje leren bouwen en programmeren: een klein wagentje, ter grootte van naar schatting zeven cd doosjes op elkaar, op drie wieltje waarvan een bestuurbaar. Dit wagentje bestaat uit een printplaat met programmeerbare microcontroller elektronica en wat motortjes en ook wat voelers, sensors die, tijdens het rijden, de rijweg in de gaten houden. De uitleg is eenvoudig, maar uiteindelijk komt er natuurlijk nogal het een en ander bij kijken. De gebruikte microcontroller kan nog veel meer en daar wordt ook de nodige aandacht aan geschonken. Daar is echter vaak ook weer elektronica voor nodig die gekocht moet worden. In het boek wordt naar een website verwezen waarop een robotje aangeboden wordt voor een all-in prijs van 125 euro. In hoeverre het complete pakket wordt geleverd, is de vraag. Het boek verwijst naar een aantal software-downloads die gratis geprobeerd kunnen worden. Geen volledige gids, maar een goede wegwijzer naar alle spullen en kennis die je nodig hebt om een micro-controller zelf aan de praat te krijgen.Reacties op het onderwerp: Robots


32 - Techniek »  -  Robots »
2018-02-02 16:30:00
Hier kunt u vragen stellen en antwoorden geven die betrekking hebben op robots en robot elektronica en mechanica. Reacties zullen pas na goedkeuring geplaatst worden, dit kan enige tijd duren.
Reactie van een bezoeker van de site!
Vragen en antwoorden m.b.t. tot robots en robot elektronica en mechanica.
Er zijn nog geen reacties!
Reageren!


Last update: 18-04-2015

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com).