Elexparts elektronica experimenteerkit

Wanneer uw kind interesse heeft in elektro en elektronica en aangeeft dat het wel een experimenteerdoos wil, dan heeft u momenteel niet echte een ruime keuze. Veel goedkope elektronica experimenteerdozen zijn van slechte kwaliteit, bevatten maar een beperkt aantal experimenten en zijn niet uit te breiden. De iets duurdere dozen zijn beter maar vrij prijzig, gaan vaak snel de diepte in en zijn ook niet goed uit te breiden. Ook zijn er systemen waarbij blokjes aan elkaar klikbaar zijn maar vaak leren de kinderen hier niet echt de techniek en de werking van de onderdelen zelf, maar plakken ze een aantal "black boxes" aan elkaar. Het is lastig een goede doos te vinden en daarom ben ik zelf gaan nadenken over een systeem waarbij mijn dochter toch zelf kon experimenteren, het niet te duur en vooral uitbreidbaar en aanpasbaar was. Het meest handig is het werken met een zogenaamd breadboard, maar dit is vaak net iets te klein en ingewikkeld voor een kind om mee te beginnen. Het systeem wat ik heb gemaakt werkt wel met dezelfde aansluit kabeltjes en is in dat opzicht dus een opstapje naar werken met een breaboard. Bovendien was het super leuk om de set zelf samen met mijn dochter te maken. Een beetje voorwaarde is dat u zelf een beetje handig bent, zelf iets van elektronica begrijpt en het liefst al wat spullen heeft liggen. De grote blokjes maak ik met hout, de kleinere blokjes maak ik met de 3D printer, waarna ik er een standaard component in kan plaatsen. Ook ben ik voorstander van open oplossingen die voor elke portemonnee betaalbaar zijn zodat het leren niet alleen voor de kinderen van rijke ouders is weggelegd. In mijn visie moet onderwijs voor zowel rijk als arm in gelijke mate beschikbaar zijn. Om het toch een naam te geven en vooral iedereen op te roepen om bij te dragen en het systeem uit te breiden heb ik het een klinkende naar gegeven: Elexparts. Op deze pagina wil ik de bouw van de diverse onderdelen beschrijven en eenvoudige schema's en werktekeningen publiceren. Ik wens u veel experimenteer plezier, vriendelijke groet, Hein Pragt.

Verbinding kabels en stekkers

dupont breadboard kabelsOm onderdelen aan elkaar te verbinden en de componenten van aansluitingen te voorzien gebruik ik Dupont male/male breadboard jumper kabels van 10 en 20cm en Dupont female/female breadboard jumper kabels van 10cm als aansluitpunten op de onderdelen blokjes. Ik leer gelijk dat zwarte kabeltjes voor de min of massa gebruikt moeten worden en rode kabeltjes voor de positieve spaning. Door middel van de andere kleuren kunnen verbindingen tussen de componenten gemaakt worden. Aangezien er in een elektronisch schema ook vaak verbindingen zijn met drie of vier aansluitingen op één punt, heb ik ook een aantal kabeltjes gemaakt die drie of vier stekkertjes hebben (doorknippen en aan elkaar solderen, afwerken met wat krimpkous) en wel dezelfde kleur gebruiken zodat duidelijk is hoe de bedrading loopt. De female kabeltjes knip ik een cm tot (wat nodig is) af en strip deze om aan de componenten te solderen als aansluitpennen van de diverse bouwblokjes. Ik heb een verzameling losse kabeltjes in een opbergdoos (goedkope huishoudelijke box) gedaan zodat er altijd voldoende aansluitdraadjes zijn.

Bouwplaat

experimenteerbordDe bouwplaat heb ik gemaakt van een oud prikbord (achterkant was nog mooi) en om de onderdelen een beetje vast te zetten heb ik er stroken zelfklevende klittenband opgeplakt. De andere rol band (met de haakjes) knip ik naar behoeve in stukjes om onder de bouwblokjes te plakken zodat ze stevig vast te zetten zijn op de bouwplaat. Omdat er altijd een voeding nodig is heb ik een batterijblokje met drie penlight batterijen gebruikt met een kleine aan uit schakelaar er op. Deze is ook vrij goed verkrijgbaar. Ik heb hier een blokje aangezet met meerdere female pingaten die ik allemaal aan elkaar gesoldeerd heb, dit was wel een beetje lomp bakken maar het werkt goed. De onderkant heb ik afgewerkt met wat zwart band en lijm. Deze min en plus blokjes heb ik onderaan en bovenaan het werkgebied op de plaat bevestigd met het lijmpistool. Hierdoor zijn er altijd een ruime hoeveelheid min en plus aansluitingen beschikbaar die door middel van het schakelaartje op de batterijhouder aan en uit te zetten zijn.

Houten bouwblokjes

houten component bordjesVoor de bouw van de houten bouwblokjes gebruik ik een plaatje 8 mm multiplex plaat die u in elke bouwmarkt kunt kopen. Daarnaast heeft u een zaagje, een lijmpistool, wat schuurpapier en een boormachine en een soldeerbout, en een kniptangetje (en het liefste een striptang) nodig. De meeste van deze dingen zal een elektro hobbyist wel in huis hebben. Als voorbeeld gebruik ik even een blokje met een drukschakelaar. Eerst zaag ik een blokje af van c.a. 3 x 3 centimeter waar de schakelaar ruim oppast. Ik boor met een boormachine twee 6mm gaten in de hoeken voor de aansluitpennen. Ik soldeer twee afgeknipte Dupont female/female breadboard jumper kabels stekkertjes aan de schakelaar en vouw het kabeltje langs de stekken en druk dit in beide gaatjes op het plankje. Daarna lijm ik met het lijmpistool eerst de schakelaar vast op het plankje en daarna (via de achterkant in het gat) de aansluitpennen. Een beetje overbodige lijm verwijderen en op het plankje tussen de aansluitpennen het schema symbool tekenen, onder het blokje wat klittenband te lijmen en het bouwblokje is gereed. Ik heb op deze wijze een aantal verschillende soorten schakelaars, een reed schakelaar, een lampje, een paar led bordjes (met voorschakelweerstand), een motor bordje, een buzzer, een paar diode bordjes gemaakt voor de eerste experimenten.

Elektronica bouwblokjes

pla experimenteer bordjesDaarna wilde ik blokjes maken voor weerstanden, condensatoren en transitoren, maar toen waren de houten blokjes toch iets onhandig en lomp. Ik besloot met de 3D printer universele bouwblokjes te maken waar de pennen van de Dupont female/female breadboard jumper stekketjes goed inpassen en het component eenvoudig met het lijmpistool vastgezet kon worden. Wanneer nodig plak ik met kleine papiertjes nog de namen van de aansluitpennen (voor al de EBC bij transitoren) en de waarde van het component op een vrije plek op het blokje of op de zijkant van de aansluitpennen. Als voorbeeld neem ik een weerstand, ik knip de weerstand op een halve cm af, soldeer er met 1 cm kabel jumper stekketjes aan en duw het geheel in een blokje. Daarna zet ik zowel het component als de (onderkant) van de aansluitpennen vast. Ik lijm een klein papiertje met de weerstandwaarde naast de weerstand en lijm wat klittenband op de onderkant. Wanneer de waarde van het component eenvoudig afleesbaar is, zoals bij condensatoren zet ik er geen papiertje op. Transistors vouw ik met de basis naar de pen in het midden en de emitter en collector naar resp. onder en boven zodat het onderdeel in de meeste schema's op de goede plaats staat. Alle componenten met twee of drie aansluitpennen zijn zo eenvoudig te maken, ik gebruik de meest voorkomende waardes. Hierna kon bijvoorbeeld eenvoudig een leuke flip/flop schakeling gemaakt worden. Dit spreekt altijd wel tot de verbeelding, zeker als ze wat gaan experimenteren met verschillende waardes condensatoren en weerstanden.

Voorbeeld schema's

De afbeeldingen worden kleiner weergegeven door de site, wanneer u ze dooe middel van de rechtermuistoets download zijn ze in groter formaat.

schema1
Eenvoudige schakeling met schakelaar en led.

schema2
Eenvoudige schakeling met schakelaar en twee lampjes in serie.

schema3
Eenvoudige schakeling met schakelaar en twee lampjes in parallel.

schema4
Eenvoudige schakeling met schakelaar en een buzzer.

schema5
Eenvoudige schakeling met schakelaars en een lamp in hotelschekeling.

schema6
Eenvoudige schakeling met schakelaar. led en buzzer parallel.

schema7
Complexere schakeling van een flip/flop, let op dat de lijnen die elkaar kruisen zonder dikke punt elkaar niet raken.

schema8
Complexere schakeling van een lichtgevoelige schakelaar met een LDR en en transistor.

Dwonload bestanden

Dit is het STL bestand van het weerstand / condensator en andere componenten met twee aansluitingen blokje die u zelf met de 3D printer kunt afdrukken.

Download STL van blokje met twee aansluitingen!

Dit is het STL bestand van het transistor en andere componenten met drie aansluitingen blokje die u zelf met de 3D printer kunt afdrukken.

Download STL van blokje met drie aansluitingen!

 

Elektriciteitsleer en elektronica boeken

boekboek bestellenVeilig aan de slag met elektronica van A tot Z. Elektronica is overal. Kijk om je heen,kijk in je zakken! Wedden dat je daar een vernuftig stukje elektronica in aantreft? Wil je weten hoe het werkt? De basis is simpel, dat zal je zien. In begrijpelijk Nederlands leer je hoe elektriciteit werkt en met welke gereedschappen je goed voorbereid voor de dag komt. Ga aan de slag met de leuke en snelle projecten in dit boek en maak je de basis van elektronica eigen. Veel plezier! Cathleen Shamieh is technisch auteur met uitgebreide technische ervaring. Gordon McComb is consultant, fanatiek robothobbyist en auteur van meer dan zestig boeken. Stel je voor dat je eigenlijk niets van elektronica weet en op een dag tot de ontdekking komt dat je dat eigenlijk best wel zou willen. En dat jezelf op een efficiënte en leuke manier wil bijbrengen. Daar is dit boek geknipt voor je. Een gezond verstand, een heel klein beetje rekeninzicht, een beetje handigheid met wat simpel gereedschap. En dan word je in heldere en dagelijkse taal de wereld van de elektronica binnengeleid. Het is dus puur gericht op het zelf kunnen maken van in eerste instantie simpele schakelingetjes. Hoe bouw je een schakelingetje op en als het werkt hoe maak je er een net en definitief apparaatje van? Waar op internet haal je nog meer informatie als je die graag wil hebben? Waar zijn winkels die de onderdelen verkopen? Aan vrijwel alles is gedacht om je in staat te stellen er een leuke hobby van te maken. Aan het einde van het boek een hoofdstuk over robotjes en bijbehorende microcontrollers. Er zijn firma's die hierin gespecialiseerd zijn en je uiteraard aan van alles kunnen helpen. Voorbeelden en gegevens hierover worden verstrekt. En als je echt serieus wordt, kun je ook denken aan het nodige instrumentarium. Ook hieraan wordt in het boek veel aandacht besteed. Met register.


boekboek bestellenEr zijn talloze diepgravende elektronica-leerboeken op de markt. We noemen er hier slechts één: The Art of Electronics , dat onder de titel Elektronica, kunst en kunde in vier delen bij Elektuur is verschenen. Wie echter elektronicakennis voor dagelijks gebruik wil hebben, zit op zo'n wetenschappelijk verantwoorde verhandeling waarschijnlijk helemaal niet te wachten. Laat staan op een beschrijving van de meest exotische componenten of elke denkbare variant van een principiële schakeling. Indien dit ook voor u geldt, dan is dit boek voor u bestemd: voor de beginnende elektronicus, voor de middelbare scholier, voor de hobbyist voor iedereen die ook, maar niet uitsluitend belangstelling voor de elektronica heeft. En dus voor iedereen die een korte, begrijpelijke en bovenal betaalbare inleiding tot dit interessante vakgebied wenst. Deze Basiscursus Elektronica maakt u vertrouwd met de analoge (laagfrequent-)techniek, letterlijk de basis van alle elektronica.


boekboek bestellenWellicht schuilt er veel waarheid in de stelling, dat men zich niet meer verwondert over hetgeen men gewoon vindt, en er dus nooit over nadenkt. Elektriciteit en elektrische apparaten zijn er in alle geval sprekende voorbeelden van. Wij gaan bij wijze van spreken iedere dag 24 uur met elektriciteit om, maar wanneer we ons afvragen: wat weten we ervan, dan zal het antwoord veelal luiden: niets. In dit opzicht zijn we als kleine kinderen, die ook niets begrijpen van de werking van hun mechanisch speelgoed, maar er niettemin intens genoegen aan kunnen beleven. En evenals een kind soms zijn speelgoed om te kijken hoe het in elkaar zit, zo heeft de volwassene ogenblikken dat zijn nieuwsgierigheid gewekt wordt en de onderzoekingsdrang over hem vaardig wordt. Nu is het wel niet zo, dat we elektrische of elektronische apparaten gaan openbreken, we zijn wel wijzer. Het zou een kostbare grap kunnen worden en bovendien zou men wel eens een onplezierige schok kunnen krijgen. Ons staan andere middelen ten dienste, zoals dit boek, waar een expert ons keurig systematisch vertelt wat elektriciteit is, hoe ze wordt opgewekt, gedistribueerd en gebruikt; vervolgens hoe men stromen elektronen gebruikt in telefooncentrales, radio, televisie, radar, voorvergrotingen, voor het opwekken van x-stralen en al de veelvuldige toepassingen van de moderne elektronentechniek.


boekboek bestellenVerzameling artikelen die eerder werd gepubliceerd in de elektronica tijdschriften Elektuur of Elex. Afgezien van een rode draad, nl. schakelingen voor versterking en verwerking van audio signalen, is er geen direct verband tussen de hoofdstukken. Het boek bevat ongeveer 30 kant en klare ontwerpen die zonder veel voorkennis kunnen worden nagebouwd. De meeste hoofdstukken beginnen met een probleemstelling. Vervolgens wordt een schakeling gegeven die het probleem oplost. De werking van de schakeling wordt tamelijk gedetailleerd uitgelegd. Ten slotte worden een print, layout en praktische tips voor de opbouw gegeven. Het is deze structurering die dit boek zijn meerwaarde geeft boven andere werkjes op dit gebied. Ik denk dat voor dit boek onder de elektronica en audio hobbyisten een flinke groep belangstellenden is. Het boek bevat veel zwart-wit illustraties.


boekboek bestellenDigitale elektronica vormt het hart van de moderne techniek. In dit boek worden basisschakelingen met poorten, flipflops en tellers uit de CMOS-4000-familie gebruikt om de beginselen van de digitale elektronica te verduidelijken. Van elk van de vijftig beschreven experimenten worden een volledig schema en een gedetailleerde componentenopstelling (op experimenteerboard) gegeven. De eerste stappen op het terrein van de digitale elektronica kunnen het beste aan de hand van ‚tastbare‘ experimenten worden gezet; en als het even kan moet het uivoeren van die experimenten niet alleen leerzaam zijn, maar ook leuk. Veel van de in dit boek beschreven schakelingen kunnen ook in de dagelijkse praktijk worden toegepast. En zodra u de nodige ervaring hebt opgedaan, kunt u voor elke taak de beste, eenvoudigste en goedkoopste digitaal-elektronische oplossing vinden. Dit boek richt zich vooral tot studenten en hobby-elektronici die in de digitale elektronica geïnteresseerd zijn en al degenen die met de digitale besturingstechniek te maken (gaan krijgen. De kennis die dit boek aanreikt, vormt de basis voor verdergaande experimenten en projecten op het gebied van microcontrollers en programmering. Voor dit boek is een 50-delige starterkit samengesteld waarmee de lezer direct aan de slag kan met de beschreven experimenten. Deze kit is verrkijgbaar via de website van de uitgever (www.elektor.nl).

Last update: 18-01-2017

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com).