De Raspberry Pi computer

De Raspberry PiToen ik voor het eerst iets hoorder over de Raspberry Pi werd mijn aandacht onmiddellijk getrokken en met veel belangstelling las ik alle specificaties en vooral de prijs. De Raspberry Pi is een singleboard computer gebaseerd op ARM processors die tegen een minimale prijs wordt gemaakt en verkocht. De Raspberry Pi is ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge en is bedoeld voor educatieve doeleinden maar het is natuurlijk een prachtig experimenteer board voor thuisgebruik. Het eerste idee voor de Raspberry Pi ontstond in 2006 en was gebaseerd op de Atmel Atmega644-microcontroller. Eben Upton, de stichter van de Raspberry Pi Foundation, wist een groep mensen waaronder veel academici enthousiast te krijgen voor het project. Het doel was een zeer goedkope computer te ontwikkelen waarmee kinderen kennis konden maken met programmeren van computers. De eerste versies werden in 2011 gemaakt en eind 2011 werd er 25 model B bètaversies geproduceerd en getest. In de eerste week van 2012 werden tien exemplaren geveild op eBay en deze leverden de stichting ruim 16 duizend pond op. De eerste lichting van 10.000 Pi's werd gefabriceerd in Taiwan en China en de verkoop startte op 29 februari 2012. Ik was zelf een van de mensen die de eerste versie online gekocht heeft en nog maanden heeft moeten wachten tot de Raspberry Pi echt geleverd werd. De Raspberry Pi is ook heel goed te gebruiken als brein van een robot, er zijn veel uitbreidingen te koop (en zelf te maken) waarmee u motoren, servo's kunt aantsturen en sensors kunt uitlezen.

Wat is de Raspberry Pi computer

(C) 2012 Hein Pragt

De Raspberry Pi is een singleboardcomputer gebaseerd op ARM-processors die tegen een minimale prijs wordt vervaardigd en verkocht. Door het Linux OS kan men naar hartelust zelf programma's ontwikkelen voor dit board of bestaande open source programma's porten naar deze minicomputer. De productie is januari 2012 begonnen en de eerste productie batch was binnen een paar dagen al uitverkocht. Ik heb mijzelf toen, net als velen, ingeschreven voor een versie die later geleverd zou worden. Het besturingsysteem is gebaseerd op Linux en kan (vooraf geïnstalleerd) op een SD kaart meegeleverd worden. Dankzij de Broadcom VideoCore IV-gpu kan de Raspberry Pi hoge kwaliteit video's afspelen wat deze superkleine computer uitermate geschikt maakt om te gebruiken als mediaplayer, gebaseerd op XBMC. De Raspberry Pi kon besteld worden op twee internetsites, namelijk Premier Farnell en RS Components en beide sites gingen vlak na lancering offline door de enorme vraag naar deze computer boards, meer dan 2.000.000 bestellingen werden geplaatst in voorverkoop en in april 2012 ontvingen de eerste klanten hun eerste Raspberry Pi computers.

De Raspberry Pi computer specificaties


Richtprijs:$25 (£16) of $35 (£22)
SOC:Broadcom BCM2835 (CPU + GPU + DSP + SDRAM)
CPU:700 MHz ARM1176JZF-S core ARM11
GPU:Broadcom VideoCore IV
Geheugen (SDRAM):256 MB
USB 2.0-poorten:2 (via geïntegreerde USB-hub)
Video-uitgangen:Composite RCA, HDMI
Audio-uitgangen:3,5 mm jack, HDMI
Netwerk:10/100 Ethernet
Stroomvoorziening:5 V via MicroUSB of optionele GPIO header
Afmetingen:85.60 × 53.98 mm
Gewicht:45 gr

Diverse modellen Raspberry Pi

Raspberry Pi Model A

Raspberry Pi Model A
Model A is de versie met de minste specs van de Raspberry Pi, met 256 MB RAM, één USB port en geen Ethernet poort. Dit model kunt u nog steeds kopen en wordt meestal nog gebruikt voor embedded projecten zoals robots en aansturing van hardware. Omdat deze versie van de Raspberry Pi geen extra poorten heeft en geen Erthernet is het lichter en gebruikt het minder stroom, wat heel belangrijk is in embedded toepassingen.


Raspberry Pi Model B

Raspberry Pi Model B
Model B is tweede versie met iets hogere specificaties, dit is ook de meest populaire versie. Het board heeft 512 MB RAM, twee USB poorten en een 100mb Ethernet poort. Deze versie gebruikt men ook veel als mediaspeler of vpn router maar ook als leercomputer, robots, en om grappige kleine modelcomputers van oude (spel) computers na te bouwen. Tot nu toe gebruik ik deze versie ook in mijn robot projecten.


Raspberry Pi Model A+

Raspberry Pi Model A+
Er is nu ook een nieuwe versie van het A model met de aanduiding A plus. Het A+bordje is compacter dan de A- en B-modellen en verbruikt nog minder stroom. Het maakt gebruik van micro-sd-kaartjes en heeft een 700MHz BCM2835 van Broadcom, en de 256MB aan werkgeheugen. Net als bij het oorpsonkelijke A model is er nog steeds maar één usb-aansluiting aanwezig maar is het bordje zeer compact. Ook zijn veertien extra gpio-pinnen aanwezig om het totaal op veertig pins te brengen maar bestaande hardware-uitbreidingen blijven compatibel met het bordje.


Raspberry Pi Model B+

Raspberry Pi Model B+
De Raspberry Pi model B plus heeft revisie V1.2 op het board staan. De model B+ heeft dezelfde Broadcom BCM2835 processor en ook is het 512 MB werkgeheugen gebleven net als de HDMI- en ethernet-aansluiting. De grootste veranderingen zitten in de twee extra USB 2.0-aansluitingen, het wijzigen van het SD-kaartslot naar MicroSD en de toevoeging van veertien pinnen van de GPIO-header. Daarnaast is het stroomgebruik omlaag gebracht en is de aansluiting verplaatst naar de onderkant en zijn de composiet- en audio-uitgang gecombineerd in een enkele 3,5 mm-aansluiting.


Banana Pi

Banana Pi Model
De Banana Pi is een Chinese kloon van de Raspberry Pi, die zoveel mogelijk compatibel is met de echte Raspberry Pi, maar meer mogelijkheden heeft. De ARM Cortex-A7 dualcore-processor is veel krachtiger maar draait wel alle software die voor de Raspberry Pi geschreven is. Het Chinese bordje is ook uitgerust met 1 GB RAM, gigabit-ethernet, een on-board microfoon, een interne SATA-connector, infraroodontvanger, een usb-otg-connector (on-the-go) en een power- en resetknop. De afmetingen zijn iets groter en de cameramodule van de Raspberry Pi is helaas niet compatibel maat het is een leuk alternatief voor wie de Raspberry Pi net wat zwaarder wil belasten.

De Raspberry Pi computer aansluiten en opstarten


De Raspberry Pi computer aansluiten

Als eerste moet u de SD kaart met daarop het besturingsysteem plaatsen. Daarna moet u de usb muis het usb toetsenbord aansluiten (deze worden niet meegeleverd), de video aansluiten op uw monitor of televisie en eventueel de netwerkkabel aanluiten. Daarna start u de computer op door de usb voedingstekker aan te sluiten waarna de leds gaan branden. Nu moet u op het scherm de boot in tekstregels moeten kunnen volgen.

De Raspberry Pi computer booten

Na het booten kunt u inloggen met het meegeleverde wachtwoord, waarna u een Linux shell krijgt. Wanneer u een Xwindows shell wilt kunt u deze opstarten waarna u via de grafische shell door middel van muis en toetsenbord verder kunt werken.

De Raspberry Pi Xwindows

De Raspberry Pi gebruiken als VPN access point voor thuis.

(C) 2014 Hein Pragt

Nu op veel plekken WIFI beschikbaar is ontstaat ook een nieuw beveiligingsrisico. Wanneer u gebruik maakt van een voor u onbekende WIFI verbinding is het zeer goed mogelijk dat iemand op deze verbinding als man in de middle of als sniffer staat mee te kijken op deze WIFI verbinding. Het is dan vrij eenvoudig uw gebruikersnamen en wachtwoorden te onderscheppen. Daarnaast weet de leverancier van uw besturingsysteem uw locatie om u locatiegebonden diensten aan te bieden. Maar ook bieden veel tv set-up boxen alleen de mogelijkheid om op uw tablet televisie te kijken op uw eigen thuisnetwerk. Een oplossing van al deze problemen is: een beveiligde VPN verbinding opzetten naar uw eigen internetverbinding thuis waardoor het lijkt alsof u vanaf uw huisadres het Internet op gaat terwijl u willekeurig ergens op de wereld kunt zitten. Dit is ook erg handig wanneer u op vakantie bent en u dus op deze wijze gebruik kunt maken van diensten die in het buitenland niet bereikbaar zijn. Hiervoor moet er bij u thuis wel een server draaien en daarvoor is de Raspberry Pi uitermate geschikt met voldoende snelheid, ingebouwde netwerk aansluiting en extreem laag stroomverbruik.

VPN Server Setup

We gebruiken in deze oplossing PPTP wat minder veilig is dan een OpenVPN oplossing, maar wel veel eenvoudiger is op te zetten voor de Raspberry Pi. Als eerste heeft u een kernel nodig met MPPE support, ik heb gewoon de laatste image van Raspbian gedownload en deze op de SD kaart gezet zodat ik ook een schone installatie had. Om te testen of uw kernel MPPE support heeft, tikt u:

sudo modprobe ppp-compress-18

Wanneer dit werkt dan heeft u een geschikte kernel versie.

Als eerste heb ik mijn Raspberry met een toetsenbord en muis aangesloten en SSH en VNC geconfigureerd. Daarna heb ik in mijn router het IP adres van de Raspberry PI opgezocht en deze "fixed" gemaakt door dit IP adres in de DHCP server van de router te koppelen aan het MAC adres van de Raspberry PI. Raadpleeg hiervoor eventueel de handleiding van uw router. Wanneer dit te moeilijk is voor u, kunt u beter stoppen met de rest van deze handleiding. Hierna heb ik de Raspberry PI in het netwerk gehangen, zonder toetsenbord en muis, en heb ik via Putty een SSH verbinding gemaakt.

Wanneer u ingelogd bent in de shell van de Raspberry Pi kunt u beginnen met de configuratie van de VPN server. Als eerste moet u de PPTP server installeren door middel van het volgende commando:

sudo apt-get install pptpd

Hierna moet u het bestand '/etc/pptpd.conf' aanpassen, wanneer u wat meer ervaren bent kunt u hiervoor VI gebruiken, ik gebruik zelf vaak de nano of pico editor. Aan het einde van het bestand moet u de volgende regels toevoegen of uitcommentariëren en aanpassen:

localip 192.168.0.1
remoteip 192.168.1.234-238,192.168.1.245

Zorg er voor dat u het localip adres vervangt door het interne IP adres. De remoteip adres range zijn de adressen die uitgegeven zullen worden aan de VPN clients.

Wijzig nu het bestand '/etc/ppp/pptpd-options' en voeg de volgende regels toe aan het einde van het bestand:

ms-dns 192.168.1.1
nobsdcomp
noipx
mtu 1490
mru 1490

Het IP adres van ms-dns is de DNS server van het locale netwerk en dit is meestal het adres van uw router.

Als volgende stap dient u het bestand '/etc/ppp/chap-secrets' aan te passen voor de gebruikersnamen en wachtwoorden voor uw VPN clients.

gebruikersnaam[TAB]*[TAB]wachtwoord[TAB]*

Gebruik wel sterke wachtwoorden en niet eenvoudig te raden gebruikersnamen.

Hierna moet u de PPTP daemon herstarten door middel van het volgende commando:

sudo service pptpd restart

Wanneer u via VPN toegang wilt hebben tot uw hele netwerk moet u "forwarding" configureren. Pas hiervoor het bestand '/etc/sysctl.conf' aan en zoek de regel met de tekst "net.ipv4.ip_forward=1" en verwijder het commentaarteken # en pas eventueel de waarde aan naar 1.

net.ipv4.ip_forward=1

en voer daarna het volgende commando uit:

sudo sysctl -p

Hiermee is uw Raspberry Pi als VPN router geconfigureerd en moet u nog enige aanpassingen in uw router setup maken. Raadpleeg eventueel de handleiding van uw router om te zien hoe u deze instellingen moet aanpassen in uw router. Op de site portforwarding.com kunt u de instellingen voor uw merk router vinden. Forward de TCP poort 1723 op de router naar het IP Adres van uw Raspberry Pi.

Android Client Setup

Ga naar instellingen en zoek draadloos en netwerken en druk op "meer". Selecteer hier VPN en geef uw verbinding een passende naam en gebruik als type PPTP. Vul als gebruikersnaam een van de door u ingestelde gebruikersnamen (die u ingevoerd heef in chap-secrets) met het wachtwoord en vul het Server IP adres in van uw internetverbinding thuis. Wanneer u nu op verbinden drukt heeft u een VPN verbinding met uw router thuis.

Nauwkeurige timer Raspberry Pi

We kunnen in Raspbian Linux door middel van gettimeofday(&gettime_now, NULL);start_time = gettime_now.tv_nsec; wel een redelijk nauwkeurige timer maken maar deze timer zal niet altijd nauwkeurig zijn. Alleen de aanroepen van deze functies kost al 100 nanoseconden en kan onderbroken worden door een task switch van de kernel of een kernel proces. Dit gaat ook op voor de functie usleep() die alleen de garantie geeft dat er “minimaal” de slaaptijd gewacht zal worden, maar waar de slaaptijd best wel het tienvoudige kan zijn. Linux is helaas geen realtime besturingssysteem en elke embedded ontwikkelaar wil graag een realtime besturingssysteem om nog enige controle te hebben. Desondanks wordt de Rasberry Pi veel gebruikt in bijvoorbeeld robots waar de enorme voorraad aan programmacode en bibliotheken wel weer een enorm voordeel is.

Een stabiele en nauwkeurige timer is geen standaard onderdeel van de ARM specificatie maar de meeste ARM gebaseerde SoC's hebben ergens wel een timer. De Raspberry Pi is geen uitzondering, het uitlezen van deze timer in Linux vergt wel enig hackwerk. Volgens de officiële Broadcom 2835 documentatie zit er een 'free-running 1MHz timer' op ARM adres 0x20003004 die als we het goed bekijken op I/O base 0x20000000 zit met een offset van 0x3000 en de vrij lopende 1MHz teller op offset 0x0004. Dit klinkt goed maar hoe kunnen we deze teller gebruiken? In het ontwerp van Unix zit een methode om rechtstreeks het fysieke geheugen te lezen, via de device driver “/dev/mem”. Maar hoe kunt u dit gebruiken om de teller te lezen? Volgens de man pagina's geeft dit device de geheugen adressen identiek aan het fysieke geheugen. Wanneer we een klein stuk geheugen rechtstreeks willen benaderen dan kunnen we dit doen met de functie mmap(). Er zit een kleine adder onder het gras en dat is dat de geheugenadressen van de timer alleen leesbaar zijn, er naar toe proberen te schrijven (vanuit user space) zal fatale gevolgen hebben. Omdat dergelijke "raw" toegang tot het geheugen beveiligingsinformatie kan vrijgeven en het systeem wagenwijd open kan zetten is het gebruik van /dev/mem beperkt tot root gebruiker. Hier staat een eenvoudige demonstratie programma dat timing informatie van een lus in microseconden afgedrukt.

Voorbeeld code

#include 
#include 
#include 
#include 
#include 
#include  

#define ST_BASE (0x20003000) 
#define TIMER_OFFSET (4) 

int main(int argc, char *argv[]) {  
long long int t, prev, *timer; // 64 bit timer 
int fd;   
void *st_base;
 
 if (-1 == (fd = open("/dev/mem", O_RDONLY))) {
   fprintf(stderr, "open() failed.\n");
   return -1;   
 }
 if (MAP_FAILED == (st_base = mmap(NULL, 4096,
    PROT_READ, MAP_SHARED, fd, ST_BASE))) {
   fprintf(stderr, "mmap() failed.\n");
   return -2;
  }
  timer = (long long int *)((char *)st_base + TIMER_OFFSET); 
  prev = *timer;
  sleep(1);
  while (1==1) { 
    t = *timer;
    printf("Timer diff = %lld  \r", t – prev);
    prev = t;
    sleep(1);
  } // zal hier nooit komen
  return 0; 
} 

Uitleg code

De eerste stap om toegang te krijgen tot de timer is de open () functie, de mmap() en het instellen van de timer pointer. Wanneer we de TIMER_OFFSET toevoegen aan st_base en deze casten naar een pointer naar "long long int" (64 bits), dan wordt dit een pointer naar de 1 MHz free running timer. Door deze waarde te lezen kunt u eenvoudig lezen hoeveel microseconden verstreken zijn zonder dat dit door aanroepen van functies of kernel processen verstoord kan worden. Het bovenstaande programma is een proof-of-concept voor het lezen van de timer. Het begint met het voor de eerste keer lezen van de timer waarde, 1 seconde slapen en dan de timer weer lezen om te zien hoeveel microseconden nu werkelijk verstreken zijn. slapen voor 1 seconde, dan is het lezen van een andere timer waarde en het afdrukken van het verschil. Op een 600 Mhz Raspbeery Pi is de typische afwijking slechts 1.000.225 microseconden. Al met al een zeer nauwkeurig timer waarmee u bijvoorbeeld afstand bepaling kunt doen door middel van ultrasone sensoren. In elk realtime programma zoals bijvoorbeeld code voor een robot is zeer nauwkeurige timing soms erg belangrijk.

Boeken over de Raspberry Pi

boek boek bestellen Raspberry Pi voor Dummies - Sinds januari 2012 is de Raspberry Pi, die is ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge, op de markt. Het is een singleboardcomputer gebaseerd op ARM-processors: zeer goedkoop om te produceren en aan te schaffen. Raspberry Pi voor Dummies is een up-to-date gids die op dit nieuwe fenomeen ingaat. De auteurs, beide gebruikers van het eerste uur, bieden inzicht en hulp om snel aan de slag te gaan en de Raspberry Pi volledig te benutten. Met deze gids krijg je je Raspberry Pi volledig onder de knie: niet alleen beschrijft het stap voor stap de set-up, ook het systeembeheer en het programmeren komen aan bod. Bovendien worden naast de basale Raspberry Pi-handelingen en -kenmerken ook de laatste ontwikkelingen doorgenomen. De Raspberry Pi heeft een hele nieuwe generatie nerds, hackers en hobbyisten wakker geschud - nu is het jouw beurt om je aan te sluiten! Sean McManus is een freelance auteur die zich voornamelijk bezighoudt met Raspberry Pi en games.


boek boek bestellen Met de Raspberry Pi heeft u voor slechts een paar tientjes een complete computer in handen, waar op eenvoudige wijze allerlei elektronica aangesloten kan worden. In dit boek gaan we in op een van de sterke kanten van de Raspberry Pi: de combinatie van programmeren en elektronica. Na een korte introductie van de Raspberry Pi wordt de benodigde software geïnstalleerd. Op de SD-kaart die u bij dit boek kunt aanschaffen, is die allemaal al aanwezig voor de Raspberry Pi. Aan de (optionele) Windows PC kant gebeurt dit met gratis software die u kunt downloaden. Daarna volgt een beknopte inleiding in het besturingssysteem Linux en gaan we programmeren in Bash, Python en JavaScript. De nadruk ligt hierbij op Python, maar in alle gevallen houden we het kort. We bespreken net voldoende zodat u de projecten kunt begrijpen en aan uw wensen aanpassen, en gaan dan aan de slag met leuke projecten. Maar liefst 45 spannende en interessante projecten worden in detail besproken en uitgelegd. Van wisselknipperlicht, aansluiten van een elektromotor, het verwerken en maken van analoge signalen tot lichtmeter en temperatuurregeling. Maar ook gecompliceerdere projecten zoals een motorsnelheidsregeling, webserver met CGI, client-server applicaties en Xwindows programma's. U kunt dit boek gebruiken als projecten boek en de projecten nabouwen en in de praktijk inzetten. Door de duidelijke uitleg, schema's en foto's van de opstellingen op een steekbord wordt het nabouwen een erg leuke bezigheid. U kunt dit boek ook als studieboek gebruiken. Per project wordt uitgelegd waarom het project op die manier is uitgevoerd. Al doende leert u veel over de Raspberry Pi, Python, de gebruikte onderdelen en kunt u het project zelf aanpassen en uitbreiden naar uw eigen wensen. U kunt natuurlijk ook meerdere projecten met elkaar combineren. Daarnaast kunt u dit boek gebruiken als naslagwerk. Via de index vindt u gemakkelijk projecten die als voorbeeld kunnen dienen. Zelfs als u alle projecten gemaakt hebt, zal dit boek om die reden nog lang een plekje naast uw Raspberry Pi behouden.De Raspberry Pi computer links


Raspberry computer / boeken / onderdelen bij Bol.com
Site van rs-online
Site van raspberrypi.org
Review van de Raspberry Pi computer

Last update: 07-05-2015

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com).