Retro computers

Computers bestaan aan vrij lang en er bestaat al een vorm van historie die we met een Engelse term retrocomputing aanduiden. Retro computers zijn dus oude computers die niet meer in het dagelijkste leven gebruikt worden maar die (meestal uit nostalgie) nog onderhouden en gebruikt worden door mensen die er nog warm voor kunnen lopen. Vaak zijn dit mensen die vroeger deze ouder computers, homecomputers of spelcomputers gebruikt hebben. Het gaat zelfs zo ver dat oude verloren gegane grote computers weer herbouwd worden, meestal omdat ze een enorme invloed gehad hebben op de computer innovatie. Daarnaast zijn oude (vaak nog werkende) computersystemen een gewild verzamelobject waar een levende markt voor is. Ik heb zelf actief computers gebruikt sinds 1978 en heb vele systemen in mijn bezit gehad. Maar ook in mijn werk heb ik met veel oude computersystemen mogen / moeten werken. Op deze pagina staat een overzicht van oude (retro) computersystemen en spelcomputers met vooral technische informatie. Ook kunt u hier de oude technische documentatie, schema's en manuals die ik bezit of heb verzameld downloaden. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Tandy TRS80 model 1

trs80 model1 level2Deze pagina gaat over mijn allereerste echte computer die ik kocht van het geld van mijn zilvervlootrekening, de befaamde TRS80 Model 1 level 2 computer. Binnen de kortste keren had ik het geheugen uitgebreid en de snelheid verhoogd en mijn eerste reparaties aan de TRS80 al uitgevoerd. Ik ging toen ook werken voor Tandy en heb vele TRS80 computersystemen verkocht en in mijn vrije tijd schreef en verkocht ik software voor de TRS80. Op zeker moment kende ik de TRS80 Model 1 Level II computer dan ook van binnen en buiten. De TRS-80 heb ik altijd gekoesterd als mijn allereerste echte computer, maar helaas is hij bij een verhuizing kwijt geraakt. Op deze pagina verzamel ik alles wat er aan nuttige informatie te vinden is over de TRS-80 model I level II computer.
Ga naar: Tandy TRS80 model 1 pagina.

Nintendo NES spelconsole

Nintendo nesDe Nintendo NES was ook de eerste echte spelcomputer die wij kochten voor mijn kinderen en we hebben urenlang gekeken naar onze oudste zoon die Super Mario speelde op de Nintendo NES die op de televisie in de huiskamer was aangesloten. Aangezien ik een elektrotechniek achtergrond heb was de eerste aanpassing (het ongedaan maken van de regiocode) al snel gedaan en wist ik ook wat er in de Nintendo NES zat. Een van mijn zonen heeft nog een Nintendo NES en zelfs mijn jongste dochter (nu 10) vindt de spelletjes nog steeds leuk. Aangezien de hardware van de Nintendo NES vrij eenvoudig was, bestaan er redelijk veel emulators en kunnen Nintendo NES spellen op bijna elk platform gespeeld worden. Een leuk voorbeeld vond ik laatst waarbij iemand in een originele Nintendo NES kast, door middel van een Raspberry Pi een compleet werkende Nintendo Nes had nagemaakt met honderden spelletjes aan boord. Deze heb ik inmiddels ook al twee keer nagebouwd voor mijzelf en voor mijn jongste zoon. Deze pagina gaat over de Nintendo NES en alles wat ik hier de laatste jaren over verzameld heb.
Ga naar: Nintendo NES pagina.

Nintendo Game boy spelconsole

Nintendo Game boyIk heb bijna alle versies van de Nintendo Game boy in mijn bezit gehad en als mijn kinderen hebben er op gespeeld. De Game Boy is een kleine draagbare spelcomputer ontwikkeld door het Japanse bedrijf Nintendo. Het eerste ontwerp was vrij eenvoudig en door de jaren heen zijn er steeds weer verbeterde versies ontwikkeld door Nintendo. De originele Nintendo Game Boy kwam in 1990 uit in de Benelux. De eerste versie was gebaseerd op een variant van de Z80 microprocessor met een klein zwart-wit lcd-scherm zonder achtergrondverlichting. Op deze pagina staat een compleet overzicht van de historie van de Game boy, maar ook alle technisch details van de hardware, de processor en de cartridges.
Ga naar: Nintendo Game boy pagina.

Computer historie pagina

ArraOp deze pagina staat een overzicht van de geschiedenis van computers en digitale techniek vanaf het begin van de vorige eeuw tot het jaar 2000. De geschiedenis van de computer begint met de geschiedenis van het rekenen, als heel vroeg hebben mensen hulpmiddelen ontwikkeld voor berekeningen die niet gemakkelijk uit het hoofd gemaakt konden worden. Het telraam (abacus) was hier een goed voorbeeld van. Toen de behoefte aan berekeningen steeds complexer werd ontwikkelde men tabellen met getallen als hulp bij het vermenigvuldigen. Charles Babbage bedacht in 1822 de differentiemachine die tabellen van veeltermen kon uitschrijven. Eind 19e eeuw construeerde Herman Hollerith telmachines die werkten op basis van invoer met ponskaarten maar pas in 1938 werd de eerste computer gebouwd door Konrad Zuse. Met de enorme ontwikkeling van de elektronica en de halfgeleiders, toegepast in transistoren, kon de computer veel kleiner en sneller worden. Home computers uit de periode 1975-1985 waren o.a. de Apple I, de Apple II, de TRS-80, de Commodore PET, de ZX-81, de Nascom, de Commodore VIC-20, de BBC Micro, de MSX 1 en opvolgers, de Commodore 64 en de Acorn-Atom.
Ga naar: computers historie pagina.

Gratis (retro) spellen

quest for glory II spelEr zijn veel oude (retro) spellen als freeware spellen uitgebracht en ook zijn er groepen enthousiaste programmeurs die emulators bouwen of een de oude spel engine reverse engineren en dan herschrijven voor windows. Maar ook veel oude (retro) spellen zijn ondertussen als freeware spellen uitgebracht en ook zijn er groepen enthousiaste programmeurs die emulators bouwen of een de oude spel engine reverse engineering en dan herschrijven voor windows. Zo zijn er al vele oude klassieke spellen omgezet en opgepoetst en speelbaar gemaakt op moderne besturingssystemen en als freeware opnieuw uitgebracht. Ook zijn er ontwikkelaars die er een uitdaging in zien om een gratis spel te maken om zo hun vaardigheden te tonen. Een aantal grote spel bedrijven (zoals is ondertussen opgekocht door nog groter bedrijven en de oude spellen zijn voor deze bedrijven vaak niet zo interessant want ze generen niet voldoende omzet meer. Men staat dan vaak toe dat het spel opnieuw als remake en natuurlijk gratis uitgebracht wordt. Op deze pagina probeer ik een overzicht te geven van gratis spellen (freeware games) die u via het Internet kunt spelen of downloaden.
Ga naar: gratis (retro) spellen pagina.
 
Last update: 07-07-2020
Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).