Internet techniek

Voor veel mensen is het Internet een bijna onmisbare dagelijkse levensbehoefte geworden. De meeste mensen zien alleen de "voorkant" van het Internet en dan meestal alleen via een applicatie zoals een webbrowser. Technisch gezien is het Internet een wereldomspannende elektronische netwerk met een zeer complexe infrastructuur. De voorloper van ons huidige Internet was ARPANET en dit werd in 1969 gecreŽerd door ARPA (Advanced Research Projects Agency) en dit was bijna alleen beschikbaat voor bedrijven, universiteiten en andere organisaties waarmee ARPA samenwerkte. Het was een netwerk om wetenschappelijk onderzoek te bevorderen en in 1972 werd op ARPANET voor het eerst e-mail geÔntroduceerd wat een groot succes van ARPANET tot gevolg had. Het hele idee van Internet was een netwerk te maken dat data pakketjes via allerlei verschillende routes van de verzender naar de ontvanger kon versturen waarbij er bij het uitvallen van een deel van het netwerk automatisch een andere route gekozen zou worden. Dit had een militair uitgangspunt van een netwerk dat ook in oorlogstijd altijd beschikbaar moest zijn. Dit doet men door middel van het zogenaamde TCP protocol (Transmission Control Protocol). De IP-routers zorgen bij knooppunten in het netwerk dat de pakketjes met data via een zo efficiŽnt mogelijke route verder worden gestuurd. Nog een belangrijke ontwikkeling was de introductie in 1983 van het DNS (Domain Name System) waarmee het veel gemakkelijker werd om systemen op het Internet te adresseren door middel van een leesbare naam in plaats van een IP adres. In 1991 zorgde de Brit Tim Berners-Lee die werkte voor het CERN voor een revolutie door het World Wide Web op te zetten. Hiermee konden niet alleen bestanden worden verstuurd, maar ook informatie in het netwerk zelf worden opgeslagen en via een webbrowser worden bekeken. In 1992 waren er al honderdduizend Internet hosts en vanaf dat moment is het zeer snel gegaan. In deze periode gebruikte ik het Internet alleen nog voor e-mail en usenet, maar in 1994 begon ik zelf ook met het opzetten en ontwikkelen van mijn Internet site(s). Sinds 2000 heb ik de omslag in mijn werk gemaakt en ben ik gestopt met datacommunicatie en embedded systemen en ben ik volledig in de Internet sector gaan werken. Op dit deel van de site staan onderwerpen die te maken hebben met de techniek van Internet. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Http protocol

Internet domeinen

Internet cookies techniek

Html5

Internet veiligheid

afbeelding hackerToen ik in 1990 met het Internet begon maakten we ons nog geen zorgen over beveiliging. Het internet was toen nog voor een selecte groep (meestal hoogopgeleide) mensen die alleen nadachten over slimme techniek en niet zozeer over beveiliging. Er was ook weinig te vrezen en het Internet was vooral vrijheid. Pas toen het Internet ook voor het grote publiek toegankelijk werd en er een zakelijk waarde en levensbehoefte bijkwam, werd het Internet ook interessant voor mensen met minder goede bedoelingen. Vanaf het begin van het Internet werd het al gebruikt om anoniem illegale bestanden (alle soorten verboden porno, muziek, video's, programma's, kraak codes) uit te wisselen en uiteindelijk begonnen veel mensen dit zelfs als een verworven recht te zien. Daarna hadden we meestal last van zogenaamde trollen, mensen die online gebruik maken van de anonimiteit van Internet om zoveel mogelijk mensen te pesten, te beledigen of op een andere wijze het leven zuur te maken. Hier speelde meestal een machtsgevoel mee, de macht hebben om anoniem mensen te kwetsen en wraak te nemen. Nu het Internet een commercieel succes is, zakelijk niet meer weg te denken is en de belangrijkste nieuwsvoorziening is geworden is het ook een interessant gebied geworden voor criminelen en corrupte overheden. Het Internet en alle computers en programmatuur die hiervoor gebruikt worden zijn in eerste instantie niet gemaakt met zware beveiliging in het oogpunt en heeft dus veel beveiligingsproblemen die zowel door criminelen als een de soms spionerende overheden eenvoudig te (mis)gebruiken zijn. Maar ook jongeren (pubers) vinden via Internet trucjes en scripts om elkaar te pesten, wraak te nemen of om andere minderjarigen te chanteren of af te persen en zelfs te misbruiken. Vanaf het jaar 2000 teken ik het Internet altijd als een wolk met daarin de letters HGBI (Het Grote Boze Internet) in mijn systeem ontwerpen om aan te geven dat het Internet een zeer gevaarlijke plek kan zijn. Vaak zijn er eenvoudige dingen waarmee u zichzelf kunt beveiligen en op deze pagina wil ik veel voorkomen problemen behandelen en ook de (vaak eenvoudige) dingen uitleggen die u hiertegen kunt doen. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Afplakken van de webcam of ingebouwd camera.

webcam afplakken voorbeeldDe webcam of ingebouwde camera is een geliefd doelwit voor hackers, deze kan door een stukje malware of virus ongemerkt aangezet worden waardoor de hacker deze beelden naar zichzelf laat verzenden. Zo kan deze persoon meekijken wat u doet en zo waardevolle gegevens zoals wachtwoorden (door bijvoorbeeld uw toetsaanslagen te bekijken) meelezen. Wat ook kan is gewoon meekijken in de kamer en zo bijvoorbeeld stiekem opnames maken van mensen (meisjes) die zich aan het omkleden zijn of die ontkleed uit de douche de slaapkamer instappen. Dit hoeven niet eens gevaarlijke hackers te zijn maar het kunnen ook handige jongeren zijn die op Internet geleerd hebben hoe ze dit kunnen doen. Veel meisjes hebben hun computer of tablet permanent aanstaan, ook op de slaapkamer om maar geen bericht te missen. Wat ze zich niet realiseren is dat het mogelijk is dat zonder dat ze het merken, de camera aangezet is, en dat ze zomaar opgenomen kunnen worden.

Een voorbeeld hiervan is de zaak van een 18-jarige man uit Rotterdam die door malware op de computers van zijn slachtoffers te plaatsen, toegang wist te krijgen tot de webcams en microfoons van maar liefst 2000 slachtoffers. De politie trof miljoenen foto's en filmpjes aan op zijn computer (ook van minderjarigen) die hij op deze wijze had buitgemaakt. Deze man is uiteindelijk veroordeeld tot dertien maanden gevangenisstraf. Recent heb ik ook vernomen dat er afpersing emails verzonden worden, waarbij de criminelen aangeven dat ze via de webcam opnames van u gemaakt hebben en dreigen deze opnames naar al uw vrienden te sturen, tenzij u een geldbedrag overmaakt. Wanneer u de webcam heeft afgeplakt kunt u deze afpers berichten zonder enig twijfel in de prullenbak gooien.

Er bestaan al laptops en tablets waarbij de camera is af te dekken door een schuifklepje maar u kunt dit ook zelf eenvoudig doen. U kunt een klein stukje karton maken dat iets groter is dan de ingebouwde camera en deze met een stukje plakband over de webcam plakken zodat u deze snel weer kunt wegklappen wanneer u de camera wel wilt gebruiken. Ook kunt u een kleine ronde sticker gebruiken, let wel op dat u even een klein stukje papier in het midden van de sticker plakt zodat er geen lijm op de lens van de camera komt.

Zelfs bij zeer bekende mensen ziet u dat ze dit afdekken gedaan hebben en het is een simpele trucje waarmee u zichzelf veel ellende kan besparen.

 
Last update: 11-04-2019

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com).