Techniek index pagina

Dit deel van deze site gaat over diverse onderwerpen die met techniek te maken hebben. Ik heb een technische achtergrond maar ben zowel alfa als bèta, wat een leuke combinatie geeft. Ik heb c.a. 15 jaar als embedded ontwikkelaar zowel hardware als embedded software ontwikkeld, vooral in de datacommunicatie sector. Als kind wilde ik uitvinder worden en in zekere zin is dat ook gelukt, ik heb aan de basis van veel moderne technieken ontwikkeling gedaan, zoals modem s, Internet en mobiele telefonie en SMS. Sinds 2000 heb ik beroepsmatig de omschakeling gemaakt naar Internet software engineer. De laatste jaren ben ik weer veel bezig met DIY projecten met elektronica ontwerpen en embedded software en ontwikkel ik robotjes en leuke gadgets. Daarnaast programmeer ik nog steeds portable Windows programma’s (meestal vanuit een eigen noodzaak of behoefte) en de programmeertaal 'C' (en ook C++) blijft mijn grootste liefde hoewel ik veel andere programmeertalen ook beheers. Ik ben sinds een paar jaar ook een gecertificeerd C# en HTML5/Javascript ontwikkelaar en ik ben de laatste tijd ook erg gek op de programmeertaal c# als de derde opvolger van de taal ‘C’. Ik ontwikkel ook games in zowel HTML5/Javascipt (Construct 2), ‘C’ en C++ en C# in combinatie met de Unity game engine. Ik heb hier thuis een Prusa 3D printer en deze gebruik ik om onderdelen te printen voor DIY projecten en ik ontwerp ook 3D objecten in Freecad. Ook ontwikkel ik elektronica voor thuis en ben ik actief in energiebesparing projecten. Ik wens u veel leesplezier, vriendelijke groet, Hein Pragt.


3D printer

Zelfbouw 3D printer

3D printer objecten

3D printen Veenendaal


PragtTextUtil programma

PragtTextUtil is geen editor hoewel de basis functies om tekst te kunnen bewerken wel aanwezig zijn in het programma. Het programma is bedoeld om bewerkingen uit te voeren op tekst zoals het omzetten naar hoofd of kleine letters of het verwijderen van HTML tags en het omzetten naar nette paragrafen. Maar ook bewerkingen als trim, uniq, sort en filtering zitten in dit programma en een complexe bewerking om een gesorteerd woord frequentie overzicht te maken om bijvoorbeeld goede keywords voor een webpagina te kunnen bepalen. Ook kunt u bijvoorbeeld uit een logbestand alle regels filteren die een bepaald woord bevatten of juist niet een bepaald woord bevatten. Ook een leuke optie is zoek en vervang met de mogelijkheid om CTRL tekens te gebruiken in de zoek maar ook de vervang tekst. Als invoer kan het programma natuurlijk alle vormen van platte tekstbestanden lezen, maar ook bestanden als hex/ascii dump, html pagina's, webpagina's via een HTTP verzoek (simpele wget) om de exacte response van een internet server op te vangen. Maar ook kunt u de inhoud van uw directory in de tekstbewerker laden om zo bijvoorbeeld een gesorteerde lijst van al uw muziek te maken. (Onder Windows is het nog steeds niet mogelijk om de lijst uit de verkenner te knippen en plakken). Ook kunt u de uitvoer van een command line opdracht rechtstreeks in de tekstbewerker inlezen. Verder zit er een variant van de bekende Linux / Unix utils grep, diff, head en tail in maar dan geschikt gemaakt voor MS-Windows.
lees meer over het PragtTextUtil programma

Robotica pagina's

Zelf een Beetlebot bouwen

Hoe werkt een hoverboard

De Raspberry Pi computer voor robots

Timer Raspberry Pi

Zelfbouw lijnvolger robot

Zelfbouw robot Robbie

Zelfbouw robot Caty

Motoren voor robots

Sensoren voor robots

Zelfbouw robot Otto / ZowiInternet techniek

Internet en veiligheid

Http protocol

Internet domeinen

Internet cookies techniek

Html5

Html5 canvasTechniek links

 

Nuttige technische boeken

boek bestellenReprap Prusa i3 zelfbouw 3D printer De Reprap Prusa i3 is al tijden de populairste zelfbouw 3D printer. Voor een fractie van de prijs van de 'grote merken' heeft u een 3D printer met dezelfde of betere eigenschappen. Waarbij uw printer ook nog modulair uit te breiden is en u niet vastzit aan onderdelen of filament van een bepaald merk. Door de populariteit is er ook zeer uitgebreide informatie te vinden over de bouw, calibratie en (eventuele) upgrades van uw printer. Let op: Het gaat hier om een zelfbouwpakket. Enige kennis van electronica is vereist. Het pakket bevat alle onderdelen om een volledig werkende nieuwste (8e) generatie Prusa i3 te bouwen. Deze generatie heeft onder andere een iets groter verticaal bouwvolume, een beter moederbord en ondersteunt auto-leveling (sensor is inbegrepen). Ieder pakket is inclusief 2 rollen PLA filament van 0.5kg per stuk (rood + wit), gereedschap, een LCD scherm, een 8GB SD kaart + USB stick combo en een auto-level sensor. Op de SD kaart staan ook de gebruiksaanwijzing en de bouwinstructies.


boek bestellen3D-printen voor Dummies 3D-printen is niet langer science fiction, maar binnenkort voor iedereen beschikbaar! Het aantal 3D-printers groeit snel en sommige bedrijven maken er al volop gebruik van. Met een 3D-printer kan een gebruiker zijn eigen producten geheel naar eigen inzicht printen, met volop keuze uit ontwerpen, materialen en kleuren. 3D-printen voor Dummies is het handboek op het gebied van deze gloednieuwe technologie. Deze gebruiksvriendelijke gids onderzoekt de typen 3D-printtechnologie die momenteel beschikbaar zijn en verschaft kunstenaars, techneuten en hobbyisten inzicht in de verbazingwekkende zaken die 3D-printers te bieden hebben. Verder vind je in dit boek onder meer informatie over de betekenis van 3D-printen voor productiemethoden en intellectueel eigendom en een handleiding om je eigen RepRap 3D-printer te bouwen. 3D-printing voor Dummies is een must-have gids waarmee je je ei- gen dynamische ontwerp kunt maken en je dromen uit kunt laten komen. De eerste helft van dit boek, in de delen I t/m IV, beschrijft wat er op dit moment al mogelijk is en anticipeert op de toekomstige ontwikkelingen. In de tweede helft van dit boek, in deel V gaat de lezer zelf aan de slag met zijn eigen 3D-printer die voor een deel zichzelf maakt: de RepRap. Het is een open source-printerontwerp waarmee men tegen materiaalkosten aan de slag gaat. Al knutselend wordt de wereld van de additieve fabricage verkend. Net als bij andere Dummies-boeken is er het deel van de tientallen in deel VI. Leuk en leerzaam boek voor techneuten die de verbazende mogelijkheden van 3D-printen willen verkennen, eerst lezend en vervolgens op betaalbare wijze praktisch met de RepRap.


boek bestellenZo werkt het werkt zo van de wc doortrekken tot typen op je tablet. Dit boek biedt je een kijkje achter de schermen van de apparaten die je elke dag gebruikt, maar waarvan je eigenlijk niet weet hoe ze precies werken. Je kijk op technologie zal nooit meer dezelfde zijn. Het riool, de koelkast, de haardroger, het weerbericht en de televisie: je maakt er dagelijks gebruik van, maar hoe werkt het eigenlijk allemaal? In dit boek (ruim A4-formaat) passeren 27 onderwerpen de revue in telkens twee pagina's. Soms moet je het boek een kwartslag draaien om de tekst te kunnen lezen. De smartphone en nog drie onderwerpen hebben extra (enigszins kwetsbare) uitklappagina's. De tekst staat in kleine tekstblokjes bij de paginagrote schematische kleurentekeningen. Die bevatten veel informatie - met pijltjes en bijschriften toegelicht - en lenen zich niet voor "vluchtig kijken". Grappig detail in de stripachtige illustraties zijn de kleine mensjes die suggereren dat er een spreekwoordelijk mannetje in de radio zit. Technische zaken aan kinderen uitleggen is lastig, omdat ze nog geen basale achtergrondkennis hebben over bijvoorbeeld natuurkunde. Soms is de uitleg wat kort door de bocht, maar over het algemeen zijn de makers erin geslaagd moeilijke zaken helder uit te leggen. Een interessant boek voor nieuwsgierige kinderen die zich graag in techniek verdiepen.


boek bestellenIn zee met C - In zee met C is bestemd voor gebruik in het hoge onderwijs bij een inleidende cursus C voor technische informatica, elektrotechniek of industriële automatisering. Dit boek bestaat uit twee delen. Deel I is een algemene inleiding in de taal C, gebaseerd op kleine complete programma's aan de hand waarvan begrippen en elementen van de taal toegelicht worden. Deel 2 richt zich op C in een technische en/of embedded omgeving. Ook hier worden zoveel mogelijk compleet werkende programma's gepresenteerd die de lezer kunnen inspireren of waarmee de werking van een stuk software wordt verduidelijkt. In het eerste deel van het boek wordt een inleiding in de hogere taal C gepresenteerd. Het een en ander wordt aan de hand van C-programma's toegelicht. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een C-compiler in een Linux omgeving. Het is voor de beginner goed te volgen en alle belangrijke elementen van C komen aan de orde. Het tweede deel is gericht op C in een embedded en/of technische omgeving. Het laatste deel is doet een groot beroep op voorkennis van de gebruiker. Waar nodig wordt theoretische achtergrondinformatie gegeven. Onderwerpen zoals variabelen en constanten, samengestelde datatypen, pointers, functies, C in een embedded omgeving, crosscompilatie, het aansturen van hardware vanuit C, fixed point-berekeningen, assemblers en netwerktoepassingen worden behandeld. Goed geschreven studieboek voor het hoger onderwijs; een tweede doelgroep is de pc gebruiker die programmeren als hobby heeft. De uitgave is ook geschikt als naslagwerk.


boek bestellenLeerboek objectgeorienteerd programmeren in C++ / druk 1 - Dit boek is bestemd voor mensen die op een gestructureerde manier C++ willen leren. Ieder hoofdstuk behandelt een stuk theorie en wordt afgesloten door oefeningen die betrekking hebben op de behandelde stof. Als u alle hoofdstukken gelezen hebt, bent u In staat om een goede C++-structuur op te bouwen. De auteurs zijn werkzaam bij Datasim B.V Dit bedrijf is al een aantal laren koploper op het gebied van objectgeoriënteerde technologie en is gespecialiseerd in het geven van opleidingen in deze branche. Dit boek is dan ook geschreven aan de hand van praktijk- en leservaringen op het gebied van C++ en objectgeoriënteerde analyse. Dit boek behandelt achtereenvolgens de basisprincipes van (het programmeren met) objecten, de basismogelijkheden van de programmeertaal C++, de geavanceerde mogelijkheden van C++ en tot slot objectgeorienteerd programmeren in C++. Hoewel de uitgave in zijn opbouw dus zeer helder gestructureerd is en min of meer bij de basis van programmeren begint, is voor dit boek een zeer behoorlijke ervaring met het schrijven van computer programma's nodig, op het niveau HBO/WO. Beschikt men over deze voorkennis dan is het een helder en goed geschreven leerboek om objectgeorienteerd te leren programmeren in C++.


boek bestellenMobiele robots voor zelfbouw door Gunther May. Robots kunnen zich zelfstandig voortbewegen en lijken soms zelfs eigen beslissingen te nemen. Dit grensvlak tussen technologie en 'echte' intelligentie is bijzonder fascinerend. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen een eigen robot willen - voor het uitvoeren van praktische taken, of alleen maar om mee te experimenteren en te spelen. De ontwikkeling en constructie van een eigen robot is een lange en vaak moeizame weg. U moet zich echter niet laten afschrikken door aanvankelijke mislukkingen, want het geeft veel voldoening om te zien hoe een zelfontworpen robot voor het eerst in actie komt! Dit boek biedt een praktijkgerichte inleiding in de robotbouw. Eerst wordt beschreven hoe een robot wordt gepland en in mechanisch opzicht kan worden gerealiseerd. Daarna wordt de aandacht in het bijzonder gericht op de ontwikkeling van elektronische stuurschakelingen. Hier worden verschillende mogelijkheden beschreven, vari nd van eenvoudige analoge schakelingen tot oplossingen met microcontrollers en CPLD's. De schrijver bespreekt ook op een begrijpelijke manier allerlei sensoren en actuatoren, alsmede communicatiemogelijkheden en technieken om gegevens op te slaan. Hierbij speelt ook de programmering van de robots een belangrijke rol. Het boek bevat gedetailleerde bouwbeschrijvingen voor vier verschillende robots. U kunt deze naar keuze gewoon nabouwen, of ze vervolmaken met uitbreidingen die aan uw eigen creativiteit ontspringen.


Last update: 30-01-2019

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com).