Hein Pragt techniek en software engineering

Als kind had ik al een grote belangstelling voor techniek en in het bijzonder elektronica van waaruit later de belangstelling voor computers en programmeren ontstond. Veertig jaar geleden begon ik als Z80 assembler programmeur voor de TRS-80 computer en daarna heb ik jarenlang embedded software geschreven in assembler en 'C' voor kassasystemen, datacommunicatiesystemen en modems. Ook ontwikkelde ik Windows programma's in C en C++, ik heb Java bewust laten liggen en de laatste jaren programmeer ik het meest in C (Win32/64), C# (Unity) en HTML5 / Javascript en in 'C' voor Arduino en Raspberry Pi projecten. Ik heb Microsoft certificering voor al deze programmeertalen. Voor meer informatie kunt u mijn online c.v. raadplegen. Op deze pagina staat een overzicht van alles Microsoft Windows programma’s, Microsoft Windows games en alle informatie en documentatie die u vanaf deze site kunt downloaden. De programma’s zijn door mijzelf ontwikkeld en deze worden ook met regelmaat bijgewerkt. U kunt hier veilig downloaden, de website is voorzien van een beveiligingscertificaat en alle Windows programma’s en games zijn daarnaast met een code certificaat beveiligd dat door Microsoft Windows vertrouwd wordt. Alle andere bestanden zijn getest door een virusscanner. Met al deze maatregelen probeer ik te zorgen dat u veilig vanaf deze site kunt downloaden. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Windows programma's en apps

Dit is een overzicht van alle Windows (Win32 / Win64 en UWP) programma's die ik ontwikkeld heb en die u hier kunt downloaden.

Scott Adams game interpreter 3.0.4.

freewareadventure interpreterIn deze versie (3.0.4) 2018 is het window te resizen waardoor de volledige tekst van de inventory nu zichtbaar is. Met behulp van dit interpreter programma kunt u de oude tekst adventures van Scott Adams (Adventure International) spelen op uw Windows PC. Veertien originele adventure games zitten in hetzelfde zip bestand. Deze versie heeft een sterk verbeterde (Engeltalige) gebruikersinterface, knoppen voor de meest gebruikte commando's, een gescheiden inventory venster en dropdown lists met alle commando's en voorwerpen. U kunt het programma gratis downloaden vanaf deze internetsite. Deze portable versie van het programma maakt het eenvoudiger om deze oude adventure spellen te spelen met een moderne gebruikersinterface. Dit programma is ook in de USA op een Adventure Game verzamel CD uitgebracht. Pak het zip bestand uit in een door uzelf gekozen directory en klik op het exe bestand om het programm te starten.
Veilig downloaden vanaf deze site: download adventure interpreter 3.0.4 AdvInt304.zip

De Scott Adams game interpreter is ook beschikbaar als Windows 10 app in de Microsoft Appstore, vanuit deze Appstore kunt u het velig installeren op uw Windows 10 computer. In deze versie zijn de adventure spellen reeds meegeleverd in het programma zelf.
 Installeren als Windows 10 App vanuit de Microsoft Appstore.

Het spel Reversi in C# voor windows 1.01 64 Bit

freewaredownload hmp reversi De volgende uitdaging die ik mijzelf gesteld heb is het compleet herschrijven van het spel Reversi (wat ik oorspronkelijk in 'C' geschreven had) in 'C#' met een goed object model en zuiver OO opgezet. Ik was eerst bezorgd over de performance omdat een evaluatie routine met min-max toch binnen een halve minuut zeker 40 miljoen zetten moet kunnen uitvoeren en analyseren. De optimalisaties die ik in 'C' gemaakt had zoals een bitboard voor het opslaan van een bord in twee unsigned 64 bit integers, kon ik vrij snel in 'C#' implementeren omdat het nog behoorlijk veel overeenkomsten heeft met de programmeertaal 'C' en 'C++'. Het is niet voor niets C++++ met de plussen in elkaar geschoven als # teken. Het goed opdelen van het spel in logische objecten en deze objecten goed met elkaar te laten communiceren was een uitdaging, maar met het gebruik van delegates en events was het uiteindelijk mooi op te lossen. In dat opzicht merk je dat de taal ontworpen is om veelgebruikte programmeer uitdagingen goed en efficiënt op te lossen, ik vind 'C#' dan ook een heel praktische programmeertaal. Voor de user interface heb ik er een 'C#' forms applicatie van gemaakt, ook dit is er mijns inzien een goed en efficiënt DotNet framwork onderdeel. Mijn grootste zorg was de snelheid van de DotNet code tegenover de gecompileerde native 'C' code, maar uiteindelijk viel me dat heel erg mee, de DotNet code is vrijwel net zo snel als de native code, wat mij vaak verbazen blijft. De applicatie is gereed en versie 1.01 staat hier nu online als portable signed windows X64 exe en ook de broncode in de vorm van het Visual Studio project is beschikbaar voor download.
Hier kunt u de portable signed X64 executable downloaden: HmPCsharpReversi.exe

Hmp_reversi voor windows 3.02 64 Bit

freewaredownload hmp reversi Dit is een recente versie van mijn reversi (of othello) programma waarbij ik meerdere optimalisaties heb toegepast. Ten eerste is het programma nu 64 bits waardoor een veld in twee 64 bit woorden opgeslagen kan worden. Het spel maakt gebruik van bitboards, een heel efficiënt en slim flip algoritme, alpha beta pruning, hashing / caching, move ordering, openingsboek en evaluatie op basis van patterns. Het spel kan 12 tot 20 ply diep kijken en heeft geen instelling om het zwakker te laten spelen. Het spel speelt altijd op het beste niveau net als een menselijke tegenspeler. Voor mij is het winnen van een reversi programma dat op een laag niveau ingesteld staat net zoiets als winnen in een hardloopwedstrijd wanneer de tegenstander een touw om beide benen heeft. Dit is geen echt winnen wanneer je de tegenstander een handicap geeft. Het spel is zeer basis opgezet met alleen de mogelijkheid om zetten terug te nemen en een spel op te slaan of te laden. Het spel speelt behoorlijk sterk, het verliest helaas nog wel (maar laat zich niet van het bord spelen) van zebra en nboard wanneer deze op hoog niveau ingesteld staan. U kunt het programma gratis downloaden vanaf deze internetsite. Het spel is portable, het bestaat uit één exe bestand dat niet geïnstalleerd hoeft te worden. Het programma is gezipt opgeslagen en moet wel uitgepakt worden na download. (64 bit versie 3.02)
Veilig downloaden vanaf deze site: Hmp_reversi voor windows.

Reversi voor windows (WIn 32).

freewaredownload mickey reversi Mijn eerste versie van reversi of othello schreef ik in basic op de trs80 computer. Dit was een hele simpele versie met O en X als stukken op het veld en een simpele 2 niveau min/max berekening. Later op de eerste pc schreef ik het spel voor windows 95 opnieuw maar deze keer in visual studio en de programmeertaal C en assembler. Aangezien de computers nog niet zo snel waren, was elke kleine optimalisatie welkom om nog meer zetten te kunnen doorrekenen. De routines om velden te spelen en te evalueren was dan ook in heel compacte assembler geschreven. Mijn zoon vond de achtergrond te saai en heeft een grappig uiterlijk voor het spel bedacht. De laatste versie van het spel maakte ik in 1999 maar aangezien de opzet van het spel een min/max met slimme dynamische veld waarden was en de evaluatie van 4 tot 6 niveaus diep was en grote delen in assembler waren geschreven, was verder verbeteren van het spel erg moeilijk. In 2000 ben ik door een backup fout de sources kwijtgeraakt waardoor deze versie de laatste versie was die ik kan maken. U kunt het programma gratis downloaden vanaf deze internetsite. Dit is dus een kleine en portable versie van het spel reversi voor windows, het is niet een super sterke versie maar soms wel verassend in zijn spel. De grafische achtergrond is door mijn zoon Robert (op 12 jarige leeftijd) gemaakt. (Versie 1.04)
Veilig downloaden vanaf deze site: Mickey reversi voor windows.

PragtFotoManager voor windows

freewarepragt foto manager programmaPragtFotoManager is een klein Windows programma waarmee u één of meerdere bewerkingen tegelijk op één of meerdere (tot maximaal 999) foto's in batch) kunt uitvoeren. De bewerkingen zijn: foto's hernoemen (rename), foto's verkleinen (resize), miniatuurweergave (thumbnails) maken, exif informatie uit foto opslaan in textbestandjes, bestandstype omzetten, foto indexbladen maken en foto's van een copyright tekst voorzien (watermerken). Deze bewerkingen kunt u elk afzonderlijk maar ook allemaal tegelijk laten uitvoeren. Het programma is vooral handig wanneer u grote hoeveelheden foto's moet bewerken, bijvoorbeeld voor een website of verzending per email. Het programma zal niet uw originele foto's overschrijven (behalve bij het hernoemen) maar een kopie van de foto maken met de gewenste bewerking. Ik gebruik het programme ook om bijvoorbeeld all vakantiefoto's te hernomen met een volgnummer met de naam van de bestemming en het jaartal. Aangezien ik honderden foto's maak tijden de vakantie is dit handmatig niet te doen. Het programma is ook zeer goed te gebruiken als webmaster of webredacteur om het fotmaat van een foto snel aan te kunnen passen voor een website. Maar ook is het vaak belangrijk voor foto's die u op eem website plaatst dat er een copyright tekst of een watermerk in de foto opgenomen is, ook dit kan PragtFotoManager op een hele reeks geselecteerd foto's in één bewerking uitvoeren. Het programma is via winzip ingepakt, u dient het voor gebruik uit te pakken in een willekeurige map waarna u het kunt opstarten. Het programma is bijzonder compact geschreven (in de programmeertaal 'C') en bestaat slechts uit één exe bestand en is zogenaamd "portable", u hoeft het niet te installeren. U kunt het programma gratis downloaden vanaf deze internetsite.

Veilig downloaden vanaf deze site: PragtFotoManager (Versie 1.21) 64 bits

Veilig downloaden vanaf deze site: PragtFotoManager (Versie 1.14) 32 bits


Progressive Web Apps

Rekenmemory Windows Web app

freewarerekenmemory windows 10 appDit is een spel waarbij je goed moet kunnen rekenen maar ook goed moet kunnen onthouden. Op de rode kaartjes staan de sommen en op de blauwe kaartjes de uitkomsten. Selecteer eerst een rood kaartje en daarna een blauw kaartje om de goede uitkomst bij de goede som te vinden. Op het eerste scherm kun je kiezen hoe groot de getallen mogen zijn en welke bewerkingen (+-/*) er gebruikt worden. Door bijvoorbeeld alleen vermenigvuldigen te kiezen kun je de tafels op een leuke wijze oefenen. Een leuk leerzaam spel voor kinderen, maar ook een leuke uitdaging voor volwassenen. Ik heb het spel bedacht voor mijn dochter toen ze een jaar of acht was.
Speel hier online het spel Rekenmemory (Windows / Android / IOS)

RainbowCat Windows Web app

freewareRainbowCat windows 10 appRainbowCat is een platform arcade spel dat bedacht is door mijn dochter toen ze een jaar of acht was. Ik heb al haar ideeën geprogrammeerd met behulp van de game engine Construct 2, een drag and drop designer met een eigen visuele block georenteerd programmeer omgeving. In dit spel en de bedoeling is om per level alle kristallen te verzamelen en honden, spinnen en stekels te ontwijken. Ook moet je de weg door het level vinden en de sleutel naar het volgende leven vinden. Door op bepaalde voorwerpen te springen kan RainbowCat super krachten krijgen, dit kunt u zien aan de kleine regenboog boven RainbowCat. Deze superkracht is nodig om verder te komen binnen een level. Het spel heeft drie levels met drie verschillende thema's en een eindbaas in het laatste level. Ik wens je veel speelplezier!
Speel hier online het spel Rainbow Cat (Windows / Android / IOS)

Spellingspel Web app

freewarespellingspel web appDit is een spel waarbij je telkens tien korte zinnen te zien krijgt met daarin een woord waarin een letter of een paar letters ontbreken. Achter de zin kun je kiezen welke letters er zouden moeten staan. Je kunt het verschil tussen ei en ij, g en ch en andere taaloeffeningen op een speelse wijze oefenen. Je kunbt de computer eenvoudig laten nakijken waarna je de woorden ziet aangegeven die je goed hebt en wel welke woorden je nog beter moet oefenen.
Speel hier online het spel Spellingspel (Windows / Android / IOS)

Windows apps

Rekenmemory Windows 10 app

freewarerekenmemory windows 10 appDit is een spel waarbij je goed moet kunnen rekenen maar ook goed moet kunnen onthouden. Op de rode kaartjes staan de sommen en op de blauwe kaartjes de uitkomsten. Selecteer eerst een rood kaartje en daarna een blauw kaartje om de goede uitkomst bij de goede som te vinden. Op het eerste scherm kun je kiezen hoe groot de getallen mogen zijn en welke bewerkingen (+-/*) er gebruikt worden. Door bijvoorbeeld alleen vermenigvuldigen te kiezen kun je de tafels op een leuke wijze oefenen. Een leuk leerzaam spel voor kinderen, maar ook een leuke uitdaging voor volwassenen. Ik heb het spel bedacht voor mijn dochter toen ze een jaar of acht was. Ik heb get gemaakt met behulp van de game engine Construct 2, een drag and drop designer met een eigen visuele block georenteerd programmeer omgeving. Het spel is zowel geschikt voor Windows tablet als Windows desktop.
Download uit de Microsoft appstore

RainbowCat Windows 10 app

freewareRainbowCat windows 10 appRainbowCat is een platform arcade spel dat bedacht is door mijn dochter toen ze een jaar of acht was. Ik heb al haar ideeën geprogrammeerd met behulp van de game engine Construct 2, een drag and drop designer met een eigen visuele block georenteerd programmeer omgeving. In dit spel en de bedoeling is om per level alle kristallen te verzamelen en honden, spinnen en stekels te ontwijken. Ook moet je de weg door het level vinden en de sleutel naar het volgende leven vinden. Door op bepaalde voorwerpen te springen kan RainbowCat super krachten krijgen, dit kunt u zien aan de kleine regenboog boven RainbowCat. Deze superkracht is nodig om verder te komen binnen een level. Het spel heeft drie levels met drie verschillende thema's en een eindbaas in het laatste level. Ik wens je veel speelplezier, het spel ik als Windows 10 app te downloaden in de Microsoft Appstore. Het spel is zowel geschikt voor Windows tablet als Windows desktop.
Download uit de Microsoft appstore

Android apps

Dit is een overzicht van alle apps die ik voor Android (mobiel en tablet) ontwikkeld heb.

Scott Adams Adventure Interpreter Android app

freewareadventure interpreter appDit is een Scott Adams adventure game interpreter programma, het werd oorspronkelijk geschreven in 1997 en is geport naar HTML5/CSS/Javascript in 2014 door Hein Pragt uit Nederland. Dit programma kan worden gebruikt op elk Android-toestel als het scherm groot genoeg is, maar het werd het ontworpen om te gebruiken op tablets. In de app zitten de originele spel databestanden, (met toestemming van Scott Adams). De gebruikersinterface heeft knoppen voor veelgebruikte commando, een aparte inventaris venster, en drop-down lijst met alle zelfstandige naamwoorden en werkwoorden. Ik heb dit programma "just for fun" gemaakt, want soms moet je iets doen om de programmeren leuk te laten blijven zonder enig commercieel belang. Ik heb genoten van het programmeren van deze app en het spelen van de oude games, ik hoop dat u ook zult genieten van het spelen van deze games.
Download uit de Google Play appstore

Rekenmemory Android app

freewarerekenmemory appDit is een spel waarbij je goed moet kunnen rekenen maar ook goed moet kunnen onthouden. Op de rode kaartjes staan de sommen en op de blauwe kaartjes de uitkomsten. Selecteer eerst een rood kaartje en daarna een blauw kaartje om de goede uitkomst bij de goede som te vinden. Op het eerste scherm kun je kiezen hoe groot de getallen mogen zijn en welke bewerkingen (+-/*) er gebruikt worden. Door bijvoorbeeld alleen vermenigvuldigen te kiezen kun je de tafels op een leuke wijze oefenen. Een leuk leerzaam spel voor kinderen, maar ook een leuke uitdaging voor volwassenen. Het spel is het best op een tablet te spelen maar wanneer het scherm groot genoeg is werkt het ook goed op een telefoon.
Download uit de Google Play appstore

Spellingspel Android app

freewarespellingspel appDit is een spel waarbij je telkens tien korte zinnen te zien krijgt met daarin een woord waarin een letter of een paar letters ontbreken. Achter de zin kun je kiezen welke letters er zouden moeten staan. Je kunt het verschil tussen ei en ij, g en ch en andere taaloeffeningen op een speelse wijze oefenen. Je kunbt de computer eenvoudig laten nakijken waarna je de woorden ziet aangegeven die je goed hebt en wel welke woorden je nog beter moet oefenen.
Download uit de Google Play appstore

Tafels oefenen Android app

freewaretafels oefenen appMet deze app kun je de tafels van 1 tot en met 10 oefenen. Je kunt de tafels netjes op volgorde of in willekeurige volgorde oefenen. Druk op een knopje bovenaan om een tafel te kiezen en of u het op volgorde (eerste rij) of door elkaar (tweede rij) wilt oefenen. Wanneer je alle sommen gemaakt hebt kunt je op de controleer knop drukken om te zien hoe je het gedaan hebt. Wanneer je een fout gemaakt hebt staat er ook het goede antwoord in een rode kleur. Na de controle moet je eerst weer een tafel aanklikken om nog een keer te oefenen, bij tafels door elkaar zal de volgorde steeds anders zijn! Dit spel heb ik ooit ontwikkeld voor mijn eigen kinderen en is altijd weer de eerste maanden van een nieuw schooljaar populair.
Download uit de Google Play appstore

Programmeren & programmeertalen

Meer techniek pagina's


'

Last update: 24-05-2020


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).