Hein Pragt techniek hoofdindex

Als kind had ik al een grote belangstelling voor techniek en in het bijzonder elektronica van waaruit later de belangstelling voor computers en programmeren ontstond. Veertig jaar geleden begon ik als Z80 assembler programmeur voor de TRS-80 computer en daarna heb ik jarenlang embedded software geschreven in assembler en 'C' voor kassasystemen, datacommunicatiesystemen en modems. Ook ontwikkelde ik Windows programma's in C en C++, ik heb Java bewust laten liggen en de laatste jaren programmeer ik het meest in C (Win32/64), C# (Unity) en HTML5 / Javascript en in 'C' voor Arduino en Raspberry Pi projecten. Ik heb Microsoft certificering voor al deze programmeertalen. Ik heb MTS Electro gedaan en elektronica is daarna mijn hele leven een leuke hobby gebleven, in de eerste jaren als embedded programmeur heb ik ook actief meegewerkt aan het ontwikkelen van elektronica boards. Ook had ik altijd al belangstelling voor robotica en ben ik op latere leeftijd ook actief bezig geweest met het ontwikkelen en bouwen van robots. Dit sloot ook weer naadloos aan op het 3D printen waarmee ik mijn eigen behuizingen en onderdelen kont 3D printen. Dit deel van de website is dan ook geheel gewijd aan technische onderwerpen. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Arduino boards

Arduino single board computerDe Arduino is een opensource board / computerplatform dat is gebouwd rond de ATmega microcontroller familie van Atmel. Het is een goedkoop board (tussen de 5 en de 30 euro maar gemiddeld 10 a 11 euro), er is veel code voor beschikbaar, een goed en gratis ontwikkelplatform beschikbaar, veel documentatie en voorbeeld projecten online te vinden en er zijn veel (vaak goedkope) uitbreidingen en sensoren te koop. Dit maakt de Arduino een ideaal platform voor hobbyisten en doordat er zeer veel digitale en analoge invoer en uitvoer pinnen beschikbaar zijn met uiteenlopende functies zoals ADC, PWM, I2C en interrupts is het ook een uitermate geschikt board voor het aansturen van robots.
Ga naar: Arduino pagina.

Mini Arduino Nano spelcomputer

Mini Arduino Nano spelcomputerSoms nodigen bepaalde onderdelen uit tot het maken van een leuke toepassing en in dit geval ging het om een paar analoge joysticks in combinatie met een Arduino Nano en een klein Oled scherm. Alle ingrediënten om een klein spelcomputer te maken. Aangezien het display slechts twee aansluitdraden (I2C) nodig heeft een de analoge joysticks per stuk twee analoge en één digitale ingang nodig hadden, had een Arduino Nano meer dan genoeg aansluitpennen. Het geheel kan dan met vier AAA batterijen gevoed worden.
Ga naar: Mini Arduino Nano spelcomputer pagina.

Arduino RFID slot

Arduino RFID slotOp deze pagina staat een Engelstalige uitleg van de bouw van een relatief goedkoop elektrisch deurslot op basis van een Arduino Nano en een RFID-schild. Ik heb een kleine tuin met een fietsenstalling die een deur heeft naar de gemeenschappelijke ruimte achter ons huis. Ik heb een slot op deze deur, ik raakte telkens sleutels kwijt en het kopen van een nieuwe reservesleutel duurt lang en was duur. Dus bedacht ik een eenvoudige oplossing waarbij ik veel sleutels kon maken en kon autoriseren.
Ga naar: Arduino RFID slot pagina (Eng).

Arduino SSD1306 oled displays

Arduino SSD1306 i2c OLED displayEen groot OLED scherm is meestal vrij duur maar er zijn ook goedkopere OLED displays te koop met mooie kleine schermen, in twee kleuren met een ingebouwde controller op basis van I2C of SPI met een resolutie van 128 x 64 of 64 x 48 pixels. Deze OLED displays gebruiken de SSD1306 controller en ook hiervan heb ik de datasheet gevonden en natuurlijk hier ter download geplaatst. Al met al is deze pagina een soort algemene kennis pagina over deze op de SSD1306 gebaseerde OLED displays.
Ga naar: Arduino SSD1306 oled displays pagina.

ESP8226 Microcontroller

ESP8226 MicrocontrollerDe ESP8226 is een zeer goedkope Wi-Fi microcontroller met een complete TCP/IP stack en een 32 bits microcontroller en word gemaakt door de Chinese fabrikant Espressif Systems. Voor het lage bedrag zijn de specificaties indrukwekkend: een 32-bit RISC CPU (Tensilica Xtensa LX106) met en 80 MHz klokfrequentie, 64 Kb instructie RAM, 96 KB data RAM, extern QSPI flash (512 Kb tot 4 Mb), ingebouwde IEEE 802.11 Wi-Fi stack, WEP en WPA/WPA2 authenticatie, 16 GPIO pinnen, SPI, I2C, UART en een 10-bit ADC.
Ga naar: ESP8226 Microcontroller pagina.

ATtiny en ATmega328 ISP shield voor de Arduino Uno

Arduino ISP programmerWanneer u vaker een ATtiny of een ATmega328 wilt programmeren (bijvoorbeeld om er een bootloader in te zetten) is een standaard programmeer shield voor de Arduino Uno toch handig. Ik heb voor het bouwen van deze print een standaard Arduino Uno experimenteer shield gekocht, deze heeft al de aansluitpinnen voor de Arduino Uno op de goede pplaats en voldoende lege dubbelzijdige eilandjes met gaten voor de schakeling die we gaan maken. Ik heb twee ZIF sockets genomen om de chips eenvoudig te kunnen plaatsen en uitnemen zonder pennen te beschadigen of te buigen. Het schema kunt u onder bij de downloads vinden, druk dit eerst af.
Ga naar: ATtiny en ATmega328 ISP shield voor de Arduino Uno pagina.

ATtiny processor ISP shield voor de Arduino Uno

Arduino ATTiny ISP programmerde ATTiny kost tussen de 1 en 3 euro en kan een complexe elektrotechnische schakeling vervangen. Om de ATTiny dan te programmeren heeft u wel een ISP programmeer board nodig, maar dit is een taak die onze ouder vertrouwde Arduno Uno natuurlijk prima kan vervullen. Op deze pagina staat dan ook een klein opzetbordje voor de Arduino Uno waarmee de ATTiny chips (door middel van ISP) te programmeren zijn vanuit de standaard Arduino ontwikkelomgeving.
Ga naar: ATtiny processor ISP shield voor de Arduino Uno pagina.

Arduino basic computer

Arduino basic computerOp deze pagina staat een beschrijving hoe u een eenvoudig 8-bits basic computer kunt bouwen op basis van een Arduino Mega en een eenvoudig goedkoop TFT-scherm. Ik wilde een eenvoudig te bouwen en goedkope computer maken met alleen standaardonderdelen. Wat maakt deze 8-bits standaardcomputer anders dan de meeste momenteel beschikbare ontwerpen? Het is een volwaardige basic computer met ingebouwd TFT scherm, aansluiting voor een USB toetsenbord, een SD kaart aansluiting voor externe opslag en intern 9 banken flash opslag.
Ga naar: Arduino basic computer pagina.

Elektronica index pagina

ElektronicaDeze pagina gaat over elektronica als hobby, als kind had ik zelf elektronica als hobby, ik haalde alles wat ik kon krijgen uit elkaar en verzamelde de onderdelen. Na het bouwen van de eerste buizenversterker en een paar aardige opdonders ontdekte ik de digitale techniek. Ik bouwde mijn eigen meetapparatuur, voeding en mengpaneel en ik soldeerde wat af in mijn hoekje van de schuur, later heb ik nog MTS elektro gedaan. Mijn eerste ICT baan was als embedded programmeur waarbij ik ook veel elektronica schakelingen ontworpen heb. Nu ben ik op latere leeftijd weer druk bezig met elektronica als hobby en de oude kennis over elektriciteitsleer en elektronische componenten komt nog steeds van pas.
Ga naar: Elektronica index pagina.

Elektriciteitsleer

ElektriciteitsleerOp deze pagina staat een vorm van basiscursus elektriciteitsleer en elektronica. Dit kunt u gebruiken als beginnerscursus of als naslagwerk. Tevens staan hier de werking van veel elektronica componenten beschreven. Als kind had ik elektronica als hobby, ik haalde alles wat ik kon krijgen uit elkaar en verzamelde de elektronica onderdelen. Nu ben ik op latere leeftijd weer druk bezig met elektronica als hobby en de oude kennis over elektriciteitsleer en elektronische componenten komt nog steeds van pas. Op deze pagina probeer ik iets van deze basiskennis van elektronica te beschrijven.
Ga naar: Elektriciteitsleer elektronica pagina.

Elektronica symbolen

Elektronica symbolenIn de elektronica worden ook veel symbolen en tekens gebruikt om tekeningen van elektronische schakelingen te kunnen maken. Deze tekeningen worden ook wel elektronica schema�s genoemd. Op deze pagina kunt u een groot aantal elektronica symbolen voor elektronische componenten vinden. Sommige componenten hebben meerdere symbolen of hebben een oude notatie en een nieuwe versie van het symbool. Ook staat er naast een afbeelding van het elektronica symbool een beknopte uitleg over het component of het symbool.
Ga naar: Elektronica symbolen pagina.

Digitale techniek

Digitale techniekOp deze pagina staat een basiscursus ditiale techniek en elektronica, de basis van nullen en enen, and, or en not poort en de werking van flipflops en counters en uiteindelijk computers. Er zijn maar drie basiscomponenten waarmee alle digitale schakelingen gemaakt kunnen worden, inclusief complexe microprocessoren en dat zijn de AND, de OR en de NOT poort. Deze die componenten zal ik al eerste beschrijven. Ook laat ik het logische symbool, de waarheidstabel (tabel met invoer waarden en bijbehorende uitvoer waarden) zien en het nieuwe offici�le schema symbool.
Ga naar: Digitale techniek pagina.

555 timer chip toepassingen

555 internDe 555 timer chip is een zeer robuust en stabiel 8 pins IC die ingezet kan worden als een monostabiele-, bistabiele- of astabiele multivibrator gebruikt kan worden. Zelfs 30 jaar na de introductie worden er jaarlijks nog steeds ongeveer een miljard stuks NE555 geproduceerd. Als elektronica hobbyist heb ik er altijd wel een paar NE555 op voorraad en ik heb er al meerdere handige schakelingen mee ontworpen en gebouwd.Op deze pagina staan een aantal 555 schakelingen met uitleg.
Ga naar: 555 timer chip toepassingen pagina.

Schema's info datasheets

schema infoIk heb zelf vaak toepassingen waar de standaard boards niet voldoende zijn en dan ontwikkel ik zelf even een klein board op basis van bijvoorbeeld een interface of driver chip. Wat men dan nodig heeft zijn voorbeeld schema's en datasheets en bijna iedere hobbyist heeft zo zijn eigen verzameling of zoekt deze op Internet op. Op deze pagina staat een overzicht van veel gebruikte chips, kleine voorbeeld schakelingen en datasheets als online naslagwerk.
Ga naar: Schema's, info en datasheets.

Werkplaats inrichten

werkplaats inrichtenWanneer u elektronica als hobby wilt gaan beoefenen dan is het handig om uiteindelijk een eigen werkbank / hobbyhoek te hebben met een tafel, gereedschappen, onderdelen, meetapparaten, voeding op ��n plek waar u rustig en veilig kunt werken aan uw hobby. Naast een werktafel en een stoel is het vaak ook handig om goede verlichting te hebben, een groep goed geaarde stopcontacten, ruimte om onderdelen op te slaan en een soldeerstation en meetapparatuur aan te schaffen. Het hoeft niet een professioneel lab te worden, op deze pagina geeft ik een overzicht hoe ik zelf een elektronica werkplaats op zonder heb ingericht.
Ga naar: Elektronica werkplaats inrichten.

Robotica index pagina

zelfbouw robotIk heb zelf enkel kleine en wat grotere robot ontwikkeld maar ook een aantal opensource robots gebouwd (met vaak wat aanpassingen en verbeteringen) en soms werd het helaas een compleet fiasco. Tegenwoordig is er een enorm aanbod van goedkope CPU borden, IO kaartjes en zelfs servo's en stappenmotoren zijn zeer betaalbaar geworden dus het ontwikkelen van een zelfbouw robot is nu zeer betaalbaar. Er zijn momenteel zelf complete kleine bouwpakketjes van kleine zelfstandige robotjes en robotica is ineens een hobby geworden. Ook ik ben me weer bezig gaan houden met robotica en op deze pagina probeer ik mijn kennis en ervaringen te delen.
Ga naar de Robotica index pagina.

Zelfbouw robot Caty

Eerste versie van robot CatyToen ik druk bezig was met de zelfbouw robot Robbie vond mijn dochter Romy dat het steeds meer mijn robot werd en dat alle kinderen het over "de robot van je vader" hadden. Ze vertelde dat ze eigenlijk helemaal zelf een robot wilde maken en ook helemaal zelf wilde programmeren. Ik heb hier maar eerst even een tijdje over nagedacht want elektrotechniek, elektronica, robotica en programmeren is best wel ingewikkeld voor een kind van 10 jaar, ook al is ze behoorlijk slim. Na wat zoeken vond ik een kit waarbij een programeer programma zat dat van Scratch afgeleid was en waarmee je rechtstreeks op een door hun sterk versimpelde Arduino kon programmeren.
Ga naar de robot Caty pagina.

Zelfbouw lijvolger Lijntje

vooraanzicht lijntjeToen ik mijn dochter Romy een lijnvolger liet zien op Youtube was de beslissing om er zelf een te bedenken en te maken als snel genomen. Een lijnvolger is een robot die door middel van optische sensoren een lijn kan detecteren en dan een route kan volgend door boven deze lijn te blijven rijden. Als sensor neemt men meestal een infrarood sensor omdat deze het minst last heeft van omgevingslicht, vaak heeft de lijnvolger een simpel microprocessor board (in ons geval een Arduino Uno) als brein en twee in draairichting en snelheid regelbare motoren en een caster (rolllende ronde bal) als achterwiel.
Ga naar de lijnvolger pagina.

Zelfbouw robot Zowi

vooraanzicht otto zowiDe Otto of (Zowi variant) is een open source interactieve robot die iedereen zelf kan maken Een Otto / Zowi robot kan wandelen, dansen, geluiden maken en obstakels vermijden. De Otto robot is volledig open source, compatibel met Arduino, 3D printbaar en heel leuk voor kinderen om samen te maken en er daarna met de apps op de telefoon mee te kunnen spelen. Wanneer u zelf geen 3D printer heeft kunt u de volledig onderdelen set (voor een standaard Otto) ook kopen op de site www.ottodiy.com. De Otto robot werd geënspireerd door een andere robot die BoB de BiPed en er is een commercieel afgeleide versie met de naam Zowi.
Ga naar de robot Zowi pagina.

Robotica en motoren

elektromotoren zelfbouw robotWanneer we zelf robots willen ontwerpen en maken hebben we elektromotoren nodig om de robot ook echt te laten bewegen. Er zijn vele tientallen soorten van elektrische motoren maar voor de robotica hobbyist is de keuze eigenlijk beperkt tot de volgende drie: gelijkstroommotoren (DC motoren), stappenmotoren of servo's. Op deze pagina ga ik in op de verschillen en de wijze van toepassing en aansturing.
Ga naar de robotica motoren pagina.

3D printen index pagina

voorbeeld 3D printer3D printers beginnen momenteel erg betaalbaar en populair te worden. Een 3D printer is een apparaat dat op basis van digitale bouwtekeningen in de vorm van een computerbestand een driedimensionaal object kan "printen". Dit gebeurt door het laagje na laagje op te bouwen door bijvoorbeeld vloeibaar gemaakt plastic uit een spuitmondje op de basisplaat of het object te spuiten en de kop te bewegen. In 2005 begonnen vooral in Amerika hobbyisten 3D printers thuis te gebruiken en ontstonden de open-source RepRap en de Fab@Home projecten. Momenteel zijn er voor weinig geld al kant en klare 3D printers te koop. Ik merkte zelf snel dat ik een paar verbeteringen zag een mijn eigen 3D printer en omdat ik dus al een 3D printer had, kon ik de nieuwe onderdelen voor de verbeteringen zelf 3D printen. Op deze pagina staat informatie over 3D printers en mijn eigen ervaring met mijn eigen 3D printer en software pakketten voor het maken en ontwerpen van de 3D modellen.
Ga naar de 3D printen index pagina.

De programmeertaal C

programmerenDeze pagina gaat over mijn oude liefde, de programmeertaal C. Ik leerde de taal C kennen in 1986 door het werk wat is toen deed. Ik was programmeur van embedded software en schreef hoofdzakelijk in Z80 assembler code maar langzaam ging dit steeds meer richting C. De taal C is ook maar één stap hoger dat assembler dus het was ook een logische stap. Na het lezen van de C bijbel, het bekende witte boekje van Kernighan en Ritchie was ik een totale fan van de programmeertaal C.
Ga naar: Programmeertaal C pagina.

Hoe werkt het

We gebruiken elektronische apparaten dagelijks zonder vaak na te denken hoe deze apparaten nou eigenlijk werken. Toch zijn er mensen die niet alleen willen weten hoe het apparaat werkt maar die ook zelf wijzigingen of reparties willen kunnen uitvoeren. Op deze pagina staat een overzicht van de technische werking van appraten met voorbeelden, foto's en waar beschikbaar zelf elektronica schema's of diagrammen.

Hoe werkt een hoverboard

hoe werkt een hoverboardToen ik zelf een hoverboard kocht was ik benieuwd naar de techniek die gebruikt werd in een hoverboard. Ik zocht op Internet en al snel vond ik enkele sites, maar het verhaal wat daar stond klopte niet met mijn elektrotechnische inzicht. Op Amerikaanse en Aziatische sites vond ik tenslotte een aantal artikelen die wel een goede en correcte uitleg gaven hoe de techniek van een hoverboard werkt. Een van de problemen die ik vaak zie is de verkeerde vertaling van de werking van de sensoren en het zelf niet begrijpen hoe een elektronische regelcircuit werkt. Daarom besloot ik een eigen pagina te schrijven over de werking van een hoverboard.
Ga naar: hoe werkt een hoverboard pagina.

Werking van de digitale camera

Digitale cameraOp deze pagina beschrijf ik de werking van verschillende soorten digitale camera's die tegenwoordig verkrijgbaar zijn en de overeenkomsten en verschillen met de traditionele fotocamera. De werking van een moderne digitale fotocamera is in principe gelijk aan de werking van de eerste fotocamera de camera obscura. De camera obscura (Latijn voor donkere kamer) is een verduisterde ruimte waarbij in een van de wanden een klein gaatje zit. In de moderne fotocamera is de kamer met het gaatje vervangen door een camerahuis, ook wel de body genoemd, waar licht binnenvalt door een of meerdere lenzen ook wel het objectief genoemd.
Ga naar: werking van de digitale camera pagina.

Last update: 02-07-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).