Hein Pragt techniek hoofdindex

Als kind had ik al een grote belangstelling voor techniek en in het bijzonder elektronica van waaruit later de belangstelling voor computers en programmeren ontstond. Veertig jaar geleden begon ik als Z80 assembler programmeur voor de TRS-80 computer en daarna heb ik jarenlang embedded software geschreven in assembler en 'C' voor kassasystemen, datacommunicatiesystemen en modems. Ook ontwikkelde ik Windows programma's in C en C++, ik heb Java bewust laten liggen en de laatste jaren programmeer ik het meest in C (Win32/64), C# (Unity) en HTML5 / Javascript en in 'C' voor Arduino en Raspberry Pi projecten. Ik heb Microsoft certificering voor al deze programmeertalen. Ik heb MTS Electro gedaan en elektronica is daarna mijn hele leven een leuke hobby gebleven, in de eerste jaren als embedded programmeur heb ik ook actief meegewerkt aan het ontwikkelen van elektronica boards. Ook had ik altijd al belangstelling voor robotica en ben ik op latere leeftijd ook actief bezig geweest met het ontwikkelen en bouwen van robots. Dit sloot ook weer naadloos aan op het 3D printen waarmee ik mijn eigen behuizingen en onderdelen kont 3D printen. Dit deel van de website is dan ook geheel gewijd aan technische onderwerpen. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Arduino boards

Arduino single board computer De Arduino is een opensource board / computerplatform dat is gebouwd rond de ATmega microcontroller familie van Atmel. Het is een goedkoop board (tussen de 5 en de 30 euro maar gemiddeld 10 a 11 euro), er is veel code voor beschikbaar, een goed en gratis ontwikkelplatform beschikbaar, veel documentatie en voorbeeld projecten online te vinden en er zijn veel (vaak goedkope) uitbreidingen en sensoren te koop. Dit maakt de Arduino een ideaal platform voor hobbyisten en doordat er zeer veel digitale en analoge invoer en uitvoer pinnen beschikbaar zijn met uiteenlopende functies zoals ADC, PWM, I2C en interrupts is het ook een uitermate geschikt board voor het aansturen van robots.
Ga naar: Arduino pagina.

Mini Arduino Nano spelcomputer

Mini Arduino Nano spelcomputer Soms nodigen bepaalde onderdelen uit tot het maken van een leuke toepassing en in dit geval ging het om een paar analoge joysticks in combinatie met een Arduino Nano en een klein Oled scherm. Alle ingrediënten om een klein spelcomputer te maken. Aangezien het display slechts twee aansluitdraden (I2C) nodig heeft een de analoge joysticks per stuk twee analoge en één digitale ingang nodig hadden, had een Arduino Nano meer dan genoeg aansluitpennen. Het geheel kan dan met vier AAA batterijen gevoed worden.
Ga naar: Mini Arduino Nano spelcomputer pagina.

Arduino RFID slot

Arduino RFID slot Op deze pagina staat een Engelstalige uitleg van de bouw van een relatief goedkoop elektrisch deurslot op basis van een Arduino Nano en een RFID-schild. Ik heb een kleine tuin met een fietsenstalling die een deur heeft naar de gemeenschappelijke ruimte achter ons huis. Ik heb een slot op deze deur, ik raakte telkens sleutels kwijt en het kopen van een nieuwe reservesleutel duurt lang en was duur. Dus bedacht ik een eenvoudige oplossing waarbij ik veel sleutels kon maken en kon autoriseren.
Ga naar: Arduino RFID slot pagina (Eng).

Arduino SSD1306 oled displays

Arduino SSD1306 i2c OLED display Een groot OLED scherm is meestal vrij duur maar er zijn ook goedkopere OLED displays te koop met mooie kleine schermen, in twee kleuren met een ingebouwde controller op basis van I2C of SPI met een resolutie van 128 x 64 of 64 x 48 pixels. Deze OLED displays gebruiken de SSD1306 controller en ook hiervan heb ik de datasheet gevonden en natuurlijk hier ter download geplaatst. Al met al is deze pagina een soort algemene kennis pagina over deze op de SSD1306 gebaseerde OLED displays.
Ga naar: Arduino SSD1306 oled displays pagina.

ESP8226 Microcontroller

ESP8226 Microcontroller De ESP8226 is een zeer goedkope Wi-Fi microcontroller met een complete TCP/IP stack en een 32 bits microcontroller en word gemaakt door de Chinese fabrikant Espressif Systems. Voor het lage bedrag zijn de specificaties indrukwekkend: een 32-bit RISC CPU (Tensilica Xtensa LX106) met en 80 MHz klokfrequentie, 64 Kb instructie RAM, 96 KB data RAM, extern QSPI flash (512 Kb tot 4 Mb), ingebouwde IEEE 802.11 Wi-Fi stack, WEP en WPA/WPA2 authenticatie, 16 GPIO pinnen, SPI, I2C, UART en een 10-bit ADC.
Ga naar: ESP8226 Microcontroller pagina.

ATtiny en ATmega328 ISP shield voor de Arduino Uno

Arduino ISP programmer Wanneer u vaker een ATtiny of een ATmega328 wilt programmeren (bijvoorbeeld om er een bootloader in te zetten) is een standaard programmeer shield voor de Arduino Uno toch handig. Ik heb voor het bouwen van deze print een standaard Arduino Uno experimenteer shield gekocht, deze heeft al de aansluitpinnen voor de Arduino Uno op de goede pplaats en voldoende lege dubbelzijdige eilandjes met gaten voor de schakeling die we gaan maken. Ik heb twee ZIF sockets genomen om de chips eenvoudig te kunnen plaatsen en uitnemen zonder pennen te beschadigen of te buigen. Het schema kunt u onder bij de downloads vinden, druk dit eerst af.
Ga naar: ATtiny en ATmega328 ISP shield voor de Arduino Uno pagina.

ATtiny processor ISP shield voor de Arduino Uno

Arduino ATTiny ISP programmer de ATTiny kost tussen de 1 en 3 euro en kan een complexe elektrotechnische schakeling vervangen. Om de ATTiny dan te programmeren heeft u wel een ISP programmeer board nodig, maar dit is een taak die onze ouder vertrouwde Arduno Uno natuurlijk prima kan vervullen. Op deze pagina staat dan ook een klein opzetbordje voor de Arduino Uno waarmee de ATTiny chips (door middel van ISP) te programmeren zijn vanuit de standaard Arduino ontwikkelomgeving.
Ga naar: ATtiny processor ISP shield voor de Arduino Uno pagina.

Elektronica index pagina

Elektronica Deze pagina gaat over elektronica als hobby, als kind had ik zelf elektronica als hobby, ik haalde alles wat ik kon krijgen uit elkaar en verzamelde de onderdelen. Na het bouwen van de eerste buizenversterker en een paar aardige opdonders ontdekte ik de digitale techniek. Ik bouwde mijn eigen meetapparatuur, voeding en mengpaneel en ik soldeerde wat af in mijn hoekje van de schuur, later heb ik nog MTS elektro gedaan. Mijn eerste ICT baan was als embedded programmeur waarbij ik ook veel elektronica schakelingen ontworpen heb. Nu ben ik op latere leeftijd weer druk bezig met elektronica als hobby en de oude kennis over elektriciteitsleer en elektronische componenten komt nog steeds van pas.
Ga naar: Elektronica index pagina.

Elektriciteitsleer

Elektriciteitsleer Op deze pagina staat een vorm van basiscursus elektriciteitsleer en elektronica. Dit kunt u gebruiken als beginnerscursus of als naslagwerk. Tevens staan hier de werking van veel elektronica componenten beschreven. Als kind had ik elektronica als hobby, ik haalde alles wat ik kon krijgen uit elkaar en verzamelde de elektronica onderdelen. Nu ben ik op latere leeftijd weer druk bezig met elektronica als hobby en de oude kennis over elektriciteitsleer en elektronische componenten komt nog steeds van pas. Op deze pagina probeer ik iets van deze basiskennis van elektronica te beschrijven.
Ga naar: Elektriciteitsleer elektronica pagina.

Digitale techniek

Digitale techniek Op deze pagina staat een basiscursus ditiale techniek en elektronica, de basis van nullen en enen, and, or en not poort en de werking van flipflops en counters en uiteindelijk computers. Er zijn maar drie basiscomponenten waarmee alle digitale schakelingen gemaakt kunnen worden, inclusief complexe microprocessoren en dat zijn de AND, de OR en de NOT poort. Deze die componenten zal ik al eerste beschrijven. Ook laat ik het logische symbool, de waarheidstabel (tabel met invoer waarden en bijbehorende uitvoer waarden) zien en het nieuwe offici�le schema symbool.
Ga naar: Digitale techniek pagina.

555 timer chip toepassingen

555 intern De 555 timer chip is een zeer robuust en stabiel 8 pins IC die ingezet kan worden als een monostabiele-, bistabiele- of astabiele multivibrator gebruikt kan worden. Zelfs 30 jaar na de introductie worden er jaarlijks nog steeds ongeveer een miljard stuks NE555 geproduceerd. Als elektronica hobbyist heb ik er altijd wel een paar NE555 op voorraad en ik heb er al meerdere handige schakelingen mee ontworpen en gebouwd.Op deze pagina staan een aantal 555 schakelingen met uitleg.
Ga naar: 555 timer chip toepassingen pagina.

Werkplaats inrichten

werkplaats inrichten Wanneer u elektronica als hobby wilt gaan beoefenen dan is het handig om uiteindelijk een eigen werkbank / hobbyhoek te hebben met een tafel, gereedschappen, onderdelen, meetapparaten, voeding op ��n plek waar u rustig en veilig kunt werken aan uw hobby. Naast een werktafel en een stoel is het vaak ook handig om goede verlichting te hebben, een groep goed geaarde stopcontacten, ruimte om onderdelen op te slaan en een soldeerstation en meetapparatuur aan te schaffen. Het hoeft niet een professioneel lab te worden, op deze pagina geeft ik een overzicht hoe ik zelf een elektronica werkplaats op zonder heb ingericht.
Ga naar: Elektronica werkplaats inrichten.

Zelfbouw lijvolger Lijntje

vooraanzicht lijntje Toen ik mijn dochter Romy een lijnvolger liet zien op Youtube was de beslissing om er zelf een te bedenken en te maken als snel genomen. Een lijnvolger is een robot die door middel van optische sensoren een lijn kan detecteren en dan een route kan volgend door boven deze lijn te blijven rijden. Als sensor neemt men meestal een infrarood sensor omdat deze het minst last heeft van omgevingslicht, vaak heeft de lijnvolger een simpel microprocessor board (in ons geval een Arduino Uno) als brein en twee in draairichting en snelheid regelbare motoren en een caster (rolllende ronde bal) als achterwiel.
Ga naar de lijnvolger pagina.

3D printen index pagina

voorbeeld 3D printer 3D printers beginnen momenteel erg betaalbaar en populair te worden. Een 3D printer is een apparaat dat op basis van digitale bouwtekeningen in de vorm van een computerbestand een driedimensionaal object kan "printen". Dit gebeurt door het laagje na laagje op te bouwen door bijvoorbeeld vloeibaar gemaakt plastic uit een spuitmondje op de basisplaat of het object te spuiten en de kop te bewegen. In 2005 begonnen vooral in Amerika hobbyisten 3D printers thuis te gebruiken en ontstonden de open-source RepRap en de Fab@Home projecten. Momenteel zijn er voor weinig geld al kant en klare 3D printers te koop. Ik merkte zelf snel dat ik een paar verbeteringen zag een mijn eigen 3D printer en omdat ik dus al een 3D printer had, kon ik de nieuwe onderdelen voor de verbeteringen zelf 3D printen. Op deze pagina staat informatie over 3D printers en mijn eigen ervaring met mijn eigen 3D printer en software pakketten voor het maken en ontwerpen van de 3D modellen.
Ga naar de 3D printen index pagina.

De programmeertaal C

programmeren Deze pagina gaat over mijn oude liefde, de programmeertaal C. Ik leerde de taal C kennen in 1986 door het werk wat is toen deed. Ik was programmeur van embedded software en schreef hoofdzakelijk in Z80 assembler code maar langzaam ging dit steeds meer richting C. De taal C is ook maar één stap hoger dat assembler dus het was ook een logische stap. Na het lezen van de C bijbel, het bekende witte boekje van Kernighan en Ritchie was ik een totale fan van de programmeertaal C.
Ga naar: Programmeertaal C pagina.

Last update: 22-05-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).