Energiebesparing pagina

Deze pagina gaat over milieu en energiebesparing, ik ben geen milieuactivist, ik ben vrij nuchter en juist daarom streef ik niet enorm grote doelen na, maar geloof dat een beter milieu en besparen op elektrische energie op simpele wijze te bereiken moet en kan zijn. Ik zoek het met de oplossingen juist in kleine (en soms iets grotere) dingen die men zelf eenvoudig kan doen om beter om te gaan met het milieu en om energie te besparen. Dit moet niet duur zijn maar eigenlijk gewoon geld opleveren en in de meeste gevallen kan dit ook. Veel mensen denken bij het sparen van het milieu en energie aan "terugverdien tijden", dit is iets dat ik niet doe, wel moeten de kosten voorafgaande aan de besparing wel redelijk zijn ten opzichte van de feitelijke besparing. Ik heb zelf een elektronica en elektro opleiding gedaan en bekijk dan ook veel besparingen vanuit een simpel technisch oogpunt. Soms kan een besparing van energie een aanpassing van een gewoonte zijn die helemaal geen moeilijke techniek bevat. Op deze pagina staan veel dingen die ik zelf met succes toegepast heb en ik kan dan ook met trots zegen dat mijn energierekening ook elk jaar weer lager is. Hier zit natuurlijk wel een ondergrens aan, maar voorlopig blijf ik proberen om het gebruik, zonder inleveren van comfort, omlaag kan. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Verdeelstekkers met schakelaar

stekkerblok met schakelaarIk heb, net al veel mensen, in mijn woonkamer een televisie staan met digitale ontvanger, een Google Chromecast, een DVD speler en een spelcomputer. Deze zitten allemaal op één verdeel stekkerdoos aangesloten en tot twee jaar geleden deed ik hetzelfde als bijna iedereen doet. De televisie uitzetten via het drukknopje net als de rest, waarbij alles eigenlijk op standby staat en niet echt uit. Dit is handig want als u het weer aanzet, start het lekker snel weer op. Het vervelende is, dat we denken dat de toestellen uit staan, maar dat ze stiekem nog steeds elektriciteit gebruiken. Het apparaat slaapt namelijk en kijkt alleen maar naar dat aan en uit knopje, soms laat het ook nog een status zien door middel van een lampje of een tijdsdisplay. Ik in ruststand hier eens een energiemeter tussen gezet en schrok dat dit setje in slaapstand nog steeds 10 watt aan energie trok. Dit is dus 10 watt x 24 uur is 240 watt per dag en dat is dus 240 x 365 is 87600 dus ruim 87 Kilowatt aan elektriciteit. Waneneer we dat met gemiddeld 23 Eurocent per Kilowatt vermenigvuldigen dan kom ik uit op ruim 20 Euro per jaar. Ook als mijn televisie dus niet aanstaat verbruikt deze dus best nog wat elektriciteit. Daar is een simpele oplossing voor. Ik heb een verdeelblok met schakelaar gekocht (paar euro bij de Action) en elke avond wanneer de televisie aangaat dan zet ik het setje aan door middel van de schakelaar op het stekkerblok (die naast de televisie een beetje uitsteekt) en voordat ik naar bed ga druk ik alle schakelaars op de verdeelstekkers even uit. Dit is ondertussen voor mij een vast gewoonte geworden, ik heb een schakelaar tussen mijn computerhoek en de televisie hoek. Ook de computerhoek (computer, printer, speaker, randapparatuur) trokken in uitstand nog een redelijke sluipstroom. Ik denk dat ik door het aanschaffen en de gewoonte om de even uit te zetten zeker een 40 euro aan elektrische stroom per jaar bespaar, en dat voor de uitgave van een paar euro voor de verdeelstekkers. Ik vertelde dit uireindelijk eens aan een collega die een druk gezin heeft met veel multimedia, meerdere tv's, gadgets, telefoons en laders en hij heeft deze tip opgevolgd. Een paar maanden later vertelde hij mij dat hij verbaasd was over de enorme besparing aan elektriciteit en hij rekend voor dat dit hem meer dan honderd euro per jaar zou besparen. Zo simpel kan wat energie (en geld) besparen zijn.

boek bestellenDubbele doorvoerstekker met schakelaar, deze kunt u gebruiken om de stroomtoevoer naar apparatuur te onderbreken om zo onnodig stroomverbruik, bijvoorbeeld door de stand-by stand, te voorkomen. Te gebruiken bij bijvoorbeeld uw koffieapparaat, halogeenlamp, dimmers, opladers voor diverse apparaten, TV, decoder, receiver etc.

Waterstof als alternatief

De laatste tijd horen we steeds meer over waterstof als goed alternatief voor een duurzamer energiesysteem. Hoe werkt dit en waarom rijden we nog niet allemaal op waterstofgas? Eerste even een klein stukje chemie, . waterstof is een onschadelijk gas en het meest-voorkomende gas in het universum er zal dus geen schaarste gaan gelden. Het chemische symbool voor waterstofgas is H en de meeste bekende waterstof verbinding is die met zuurstof met het symbool O dat we kennen als water met de formule H2O. Waterstofgas is extreem brandbaar en wanneer we waterstofgas en zuurstof mengen noemt met het resultaat knalgas. Bij het verbranden van waterstofgas (verbinden met zuurstof) komt veel energie vrij in de vorm van warmte en is het resultaat H2O, ofwel gewoon zuiver water. Bovendien kunnen we waterstofgas via een zogenaamde brandstofcel rechtsreeks omzetten naar elektrische energie, zonder verbranding en het verlies van warmte energie. Ook hier is het resultaat van het elektrochemische proces gewoon zuiver H20 (water). Verderop ga ik nog dieper in op de brandstofcel.

Het mooie van waterstofgas is dat het eenvoudig uit water te winnen is door middel van elektrolyse, wanneer we een elektrische stroom laten lopen door water zal er aan de enen kant puur waterstof en aan de andere kant puur zuurstof ontstaan. We kunnen dus de elektrische energie van bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens rechtstreeks omzetten naar waterstofgas wat vrij eenvoudig is op te slaan en op een later tijdstip weer gebruikt kan worden om weer om te zetten in elektriciteit of warmte. Ook hier is het resultaat alleen maar H2O (water) wat het dus de schoonste energie maakt die we maar kunnen voorstellen. We kunnen ook de energie die opgewekt is door zonnepanelen en windenergie opslaan in accu’s maar deze hebben beperkte capaciteit, zijn duur en erg milieuonvriendelijk. Waterstofgas heeft al deze nadelen niet en is dus een mooi alternatief.

Wanneer men elektriciteit gebruikt voor het produceren van waterstof dan is het rendement c.a. 75 procent. Dat betekent dat 25 procent van de opgewekte energie verloren gaat om waterstof te maken. Hetzelfde energieverlies treedt op bij het weer omzetten naar elektriciteit wat bijna de helft energieverlies inhoudt. Maar ook de energie omzetting en het produceren van traditionele brandstoffen is vrij verspillend, dus dit argument tegen waterstofgas telt niet zo zwaar. Bovendien is een verspilling van 50 % niet zo’n ramp wanneer de energie onbeperkt voorradig is. Bovendien kan waterstofgas ingezet worden als vervanger voor aardgas, vooral in de chemische industrie en voor het maken van staal kan dit een enorme bijdrage leveren aan onze klimaatdoelstellingen. Er zijn ook als auto’s die op waterstofgas kunnen rijden en ook stadsbussen en steeds meer fabrikanten werken aan auto’s op waterstofgas. Het grote probleem is voorlopig de mogelijkheid om waterstofgas te “tanken”, deze overgang zal ook wat langer gaan duren maar ik las dat er 2020 zeker 20 waterstofstations gepland staan in Nederland.

Brandstofcel

Wat is een zogenaamde brandstofcel? In de vorige alinea’s vertelde ik dat water door middel van elektriciteit omgezet kan worden in waterstofgas en zuurstof. In een brandstofcel gebeurt precies het omgekeerde, waterstofgas en zuurstofgas reageren en bij deze elektrochemische reactie komt er energie vrij in de vorm van elektriciteit. In zekere zin lijkt een brandstofcel op een accu of batterij, met het grote verschil dat bij een brandstofcel de werkzame stoffen van buitenaf aangevoerd kunnen worden. Een brandstofcel zelf raakt dus niet leeg. Een brandstofcel bestaat uit een poreuze anode (positieve pool) en kathode (negatieve pool) met daartussen een elektrolyt laag. Het waterstofgas en het zuurstofgas (dit kan uit de lucht zijn) worden afzonderlijk van elkaar aan de brandstofcel toegevoerd en deze twee gassen zijn in de brandstofcel door een membraan gescheiden. Door middel van een katalysator wordt de waterstof (H2 in stabiele toestand) aan de anode gesplitst waarbij elektronen vrijkomen die dus een elektrische spanning veroorzaken. Een brandstofcel levert in theorie een spanning van ongeveer 1,2 volt maar in de praktijk ligt die spanning tussen de 0,5 en 0,8 volt. Maar deze spanning kan door middel van serieschakeling van meerdere cellen hoger gemaakt worden. Een opstapeling van meerdere brandstofcellen noemt men een brandstofcelstack. De energieomzetting van en brandstofcel is heel efficiënt omdat de energie omzetting direct is zonder tussenkomst van het eerst omzetten naar warmte. Ook hier is het resultaat schoon H2O (water) en bij het gebruik van lucht alle gassen die vooraf ook in deze lucht aanwezig waren zoals bijvoorbeeld stikstof en koolzuurgas. Maar een brandstofcel voegt geen schadelijke gassen toe aan het eindresultaat en daarom is het een zeer groene vorm van energieopwekking. Brandstofcellen zijn echter erg duur en er is nog geen grote (massa) productie en helaas is er voor de productie van een brandstofcel een duur edelmetalen nodig zoals bijvoorbeeld platina. Ook zijn brandstofcellen heel gevoelig voor verontreinigde brandstof, al met al zal de ontwikkeling nog wel een tijdje duren voor ze goedkoop en duurzaam in grote aantallen gemaakt kunnen worden. Ik zie zelf nog een toepassingen in huis voor de brandstofcel, tenzij we in de toekomst het gasnet gebruiken om via een brandstofcel in huis elektrische energie op te wekken.

Besparen met LED lampen

led lampenIk ben al vele jaren geleden begonnen met het gebruiken van zogenaamde spaarlampen. Dit waren meestal kleine opgevouwen TL lampjes, die inderdaad minder elektrische energie gebruikten, maar ook een nadeel had en dat was dat ze een tijdje nodig hadden om echt voluit licht te geven. Ik had het idee om lampen pas te vervangen wanneer ze stuk waren maar dat duurde soms best lang en al die tijd ging het hoge energieverbruik gewoon door. Twee jaar geleden ben ik begonnen om over te gaan op LED lampen. Eerste de lampen die het meest verbruiken en die het meest aanstaan. Dit is snel te bepalen met een rondje door het huis, de lamp in de keuken, de kamer, slaapkamers van de kinderen, de overloop waren kandidaten. Dit was een goede zet, een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en dat merkt u gelijk in uw energierekening. Hoewel LED lampen wel duurder zijn dan gloeilampen gaan ze ook zeker vier keer zo lang mee en dan is de kostprijs wel snel terugverdiend. Toch is de hoge prijs van de LED lampen niet helemaal reëel. Producenten verdienen aan het vervangen van normale lampen wanneer ze stuk zijn en zo blijft de omzet stabiel. Aangezien de LED lamp veel langer meegaat heeft men de prijs gewoon aangepast zodat de omzet niet omlaaggaat. Toch hoeven LED lampen niet zo duur te zijn, ik koop ze regelmatig in een aanbieding, bij de Action zijn ze ook redelijk goedkoop en u kunt ze ook goedkoop zelf in China bestellen, dit doe ik ook regelmatig. Zo kost een vervanging van een halogeenlamp in de staande lamp in de woonkamer in LED uitvoering 31 euro (van het merk Philips) en kunt u dezelfde lamp in China voor ruim 7 euro kopen, inclusief verzendkosten. De winkelier zal u proberen te vertellen dat deze Chinese lampen veel slechter zijn, ik kan u als elektrotechnicus vertellen dat dit zeker niet het geval is. Veel van de lampen die door de grote merken hier verkocht worden, komen uit China. Ik heb ondertussen bijna alle lampen in huis vervangen de besparing is vele honderden euro's per jaar waardoor de kosten van de lampen snel gedekt zijn.

Zelf testen met een verbruiksmeter of energiemeter.

energiekostenmeter alectoOm te kijken waar in uw huis de grote energievreters zitten en om te zien waar het kleine verborgen energie verbruik zit kunt u het beste een verbruiksmeter of energiemeter aanschaffen. Deze kunt u op veel plekken kopen, ik heb mijn exemplaar bij de Gamma gekocht. Maar deze Alecto meter kunt u op meer plekken kopen en ook online bestellen. Deze meters kunnen meestal zowel de spanning, de stroom en het opgenomen elektrische vermogen laten zien. Door deze meter tussen de stekker en het stopcontact te plaatsen kunt u aflezen hoeveel elektrische stroom en hoeveel vermogen een aangesloten apparaat (of apparaten bij een verdeelstekker) verbruikt. Hiermee kunt u ook de ongemerkte verbruikers, zoals opladers, audio en videoapparatuur, elektrische tandenborstels, draadloos gereedschap, scheerapparaten, babyfoons en bijvoorbeeld kruimeldieven vinden. Deze apparaten blijven vaak lang of altijd in het stopcontact zitten ook als het apparaat al is lang is opgeladen of zelfs niet meer is aangesloten. Maar ook kunt u grote apparaten zoals koelkasten en vriezer "meten" hier is niet zoveel op te bezuinigen door ander gebruik, maar wanneer u een energieslurper heeft, kan het een tip zijn om deze in te ruilen voor een veel energievriendelijker type. De huidige generatie huishoudelijk apparaten zijn vele malen zuiniger dan de apparaten van tien of vijftien jaar geleden. Door middel van deze meter krijgt u inzicht in uw energieverbruik en energiekosten. Het kan u helpen om goede beslissingen te nemen om te besparen op uw energiekosten.

Zelfbouw 12 volt zonnepaneel installatie.

Veel mensen denken bij zonnepanelen onmiddellijk aan grote platen op het dak en 220 volt spanning terug leveren aan het net om zo op de energie rekening te besparen. Maar het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld en met zulke hoge (gevaarlijke) spanning. Er bestaan veel 12 volt systemen die eigenlijk bedoeld zijn voor caravans en boten die we ook thuis kunnen toepassen. Veel toestellen kunnen prima op 12 volt werken (we gebruiken vaak zelfs adapters om 220 volt om te zetten in 12 volt) en lampen (ook led lampen) zijn prima in 12 volt gelijkspanning uitvoeringen te koop. Ik heb dit zelf toegepast in mijn fietsenschuur waar ik een 3 W buitenlamp en een 3 W binnenlamp heb aangesloten. Alle componenten zijn vrij te koop, de zonnepanelen en de controller bestel ik rechtstreeks uit China en de accu is een niet al te dure loodaccu van 9000 Ah. De zonnepanelen zijn 18 volt en 10 watt elk en deze leveren ook bij bewolkt weer nog genoeg elektrische energie voor een urenlang (vaak zelfs de hele nacht) led verlichting. Aangezien het hier om 12 volt gelijkspanning gaat is het vrij ongevaarlijk en kunt u het gewoon met de handen aanraken. U moet alleen op de polariteit letten en de plus en de min draden goed aansluiten. Hier staat een schema hoe u het kunt aansluiten.

12 v zonnepanelen

Onderdelen

Voor de zonnepanelen moet u panelen gebruiken die voldoende spanning kunnen leveren, voor een 12 volt accu zit u dan snel op een paneel van 18V 10W. Deze kosten tussen de 10 en 15 euro per stuk in China, u moet er zelf een (houten) behuizing omheen bouwen. De panelen kunnen gewoon parallel gezet worden (alle plussen aan elkaar en alle minnen aan elkaar) om meer vermogen te krijgen zolang de panelen allemaal van hetzelfde type zijn. Ik gebruik voor mijn schuur twee panelen, maar u kunt er ook drie of vier gebruiken. Dit is ook afhankelijk van de capaciteit van uw accu.

Hier kunt u de zonnepanelen bestellen.


Dit is een Solar Panel Charge Controller 12V/24V 10A, 20A, 30A of 40A, De accu zal met PWM geladen worden en de controller heeft een laad controller en een beveiliging tegen het te ver ontladen van de accu. U dient bij deze controller wel een loodaccu te gebruiken met voldoende vermogen. De controller zelf heeft ook twee USB uitgangen voor het laden of aansluiten van USB gevoede toestellen en een 12 uitgang om uw eigen 12 volt circuit met bijvoorbeeld lampen aan te sluiten.

Hier kunt u een solar controller bestellen.


Ik gebruik zelf 12 volt led lampen met een normale fitting zodat ik normaal installatiemateriaal en normale lamphouders kan gebruiken. Ik gebruik zelf 3 watt lampen, deze geven ruim voldoende licht.

Hier kunt u een 12 led lampen bestellen.


Ik heb online deze accu besteld van 9000 Ah hiermee kan ik prima een 3 watt lamp een aantal uren laten branden, wanneer u meerdere lampen wilt aansluiten kunt u een zwaardere accu bestellen. Eigenlijk kunt u het beste een zo zwaar mogelijk accu bestellen die past bij uw budget.

Hier kunt u een accu bestellen.


Gebruik bedrading die meerdere ampère stroom aankan, het meest eenvoudig is rood draad voor de plus en zwart voor min zodat u geen vergissingen kunt maken bij het aansluiten. Bij de controller zit een beschrijving in welke volgorde u de controller moet aansluiten, er kan bijna niets foutgaan. Alleen kan een accu niet tegen kortsluiting of volledige ontlading, dit zijn dingen waar u wel op moet letten. Bij normaal gebruik zal de controller de accu hiertegen beschermen.


Boeken voor miliue en energiebesparing

boekboek bestellenHelp de natuur en het milieu - Energie besparen Hoe kun je energie besparen en het milieu helpen? Als je dit boek leest, kun je alles leren over hoe je met je leefomgeving om moet gaan. In deze serie wordt duidelijk uitgelegd wat kinderen kunnen doen om zich met het milieu bezig te houden. De kinderen lezen aan de hand van alledaagse voorbeelden hoe ze het milieu werkelijk kunnen helpen. In Help de natuur en het milieu leren de jongsten over hoe ze planten, dieren en de natuur kunnen helpen.


boekboek bestellenGoed omgaan met het milieu - Een goed idee Wat is zonne-energie? Hoeveel energie gebruiken we per dag? Waarom is duurzame energie beter? In de reeks De jonge onderzoeker worden veel vragen behandeld die jongeren vaak stellen. Elk hoofdstuk begint met een vraag waarop dan het antwoord wordt gegeven. In deze reeks over onze aarde kun je lezen hoe je kunt helpen om het milieu schoon te maken en schoon te houden. De informatie is aangepast aan wat jongeren ervaren en beleven. Elk boek in deze reeks omvat: achtergrondinformatie over de verschillende, aspecten van het behandelde onderwerp. praktisch tips over wat je zelf kunt doen voor een beter milieu. een verklarende woordenlijst en register.


boekboek bestellenBesparen, hergebruiken, recyclen - Energie Wat is energieverspilling? Hoe gebruiken we energie om elektriciteit te maken? Wat zijn hernieuwbare energiebronnen? In de boeken in deze reeks kun je lezen hoe jij het milieu kunt helpen door het afval te verminderen. Bekijk de schadelijke gevolgen van afval, het verschil tussen hernieuwbare en niet hernieuwbare bronnen, en de manier waarop je materialen kunt hergebruiken en recyclen. In Energie lees je waar energie vandaan komt, hoe we het gebruiken, en hoe het afval van energie het milieu aantast. Je leert over hernieuwbare energiebronnen, hoe door recyclen energie kan worden bespaard, en hoe je door besparen je eigen energieverspilling kunt verminderen.



Last update: 20-04-2019

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).