Schema's info en datasheets

In deze tijd waarin veel mensen bezig zijn DIY (Do It Yourself) en IOT (Internet Of Things) en domotica (huiselijke elektronica / automatisering) is elektronica en het gebruik van microcontrollers zoals de Arduino of Raspberry Pi weer een leuke hobby geworden voor veel mensen. Natuurlijk kan men veel systemen kopen en aan elkaar klikken maar soms wil men dingen die standaard niet kunnen of zoekt men goedkopere oplossingen. De meeste domotica systemen zijn eenvoudig aan te sluiten maar wel prijzig in aanschaf. Maar ook is DIY (Do It Yourself) weer in opkomst en ok daar maakt men gebruik van elektronica en microcontrollers. Voor veel DIY en IOT toepassingen zijn momenteel kleine interface board (vaak shields genoemd) te koop die met een aantal draden aangesloten kunnen worden op een microcontroller board of er op geprikt kunnen worden. Vaak zijn er dan op Internet wel standaard libraries te vinden waardoor men snel aan de slag kan. Maar soms bevat een uitbreidingsboard ook alleen maar een chip of driver en kan of moet men zelf de code schrijven om het aan te sturen. Ik heb zelf vaak toepassingen waar de standaard boards niet voldoende zijn en dan ontwikkel ik zelf even een klein board op basis van bijvoorbeeld een interface of driver chip. Wat men dan nodig heeft zijn voorbeeld schema's en datasheets en bijna iedere hobbyist heeft zo zijn eigen verzameling of zoekt deze op Internet op. Op deze pagina staat een overzicht van veel gebruikte chips, kleine voorbeeld schakelingen en datasheets als online naslagwerk. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Handige kleine elektronica schakelingen

Aansluiting LCD scherm Arduino

arduino lcd schermHet is niet moeilijk om een standaard LCD display aan te sluiten op de Arduino. Het display dat ik hier beschrijf is één van de goedkoopste types die geen extra interface print heeft en voor een paar euro te koop is. U kunt zelf kiezen of u wel of niet backlight (dit is gewoon een extra led met twee extra aansluitingen op het board) wilt en wat voor kleur. Voordat u de bedrading van uw LCD scherm aansluit op de Arduino moet u eerste controleren of uw LCD dezelfde pin nummering heeft als in het schema hieronder. Meestal staat het op de print bij de aansluitpinnen geschreven. De wijze waarop ik het aansluit is geschikt voor de standaard library die in beschikbaar is in de programmeeromgeving zodat u zelf geen extra code hoeft te schrijven voor het LCD display maar gebruik kunt maken van de standaard bibliotheek functies. De Arduino is in staat om genoeg stroom te leveren op de 5 Volt uitgang om het LCD display te voeden. Dit bespaart weer een extra voedingprint. De GND (Ground) pin van de Arduino moet met diverse pinnen van het display verbonden worden en aan één van de pinnen van de potmeter. Door middel van deze potmeter kunt u straks het contrast van het LCD scherm regelen. Wanneer u achtergrondverlichting heeft moet de anode pin (BLA) worden aangesloten op 5V via een 180O weerstand. De eerste vier data pennen van de LCD (DB0 te DB3) kunnen gewoon los blijven hangen aangezien we het display in 4 Bits mode gaan gebruiken. Dit doet de software van de Arduino bibliotheek standaard voor u. Na het aansluiten en onder spanning brengen moet u eerst met de potmeter het contrast instellen waarna u door middel van een simpel "Hello world!" programma kunt testen of het display werkt.

Aansluiting LDR aan de Arduino

arduino LDR aansluiting ArduinoVoor het meten van de lichtsterkte gebruikt men vaak een lichtgevoelige weerstand of LDR (light-dependent resistor), een elektrische component waarvan de weerstand beinvloedt wordt door de hoeveelheid licht die erop valt. De weerstandswaarde van een LDR wordt kleiner, naarmate er meer licht op de LDR valt. Aangezien de Arduino een aantal analoge ingangen heeft kunnen we door middel van een weerstand een spanningsdeler maken die we aansluiten op een analoge ingang van de Arduino. In dit voorbeeld had ik nog een 10k weerstand liggen en dit werkt goed. De LDR is aan één kant aangesloten op de Ground en de weerstand aan de plus 5 volt, hierdoor zal de spanning op het knooppunt afhankelijk zijn van de hoeveelheid licht die op de LDR valt. De waarden die via AnalogRead gelezen worden moeten even experimenteel vastgesteld worden, in mijn opstelling was dit < 100 is volle zon, tussen de 200 en 500 is normaal licht en > 600 is donker. Ik heb de LDR op de plus 5 V pin en de Gnd pin van de Arduino aangesloten en het knooppunt op de A0 ingang. Ik heb de weerstand en de LDR bij elkaar geplaatst en via drie draden op de Arduino aangesloten. De soldeerverbinding tussen de draden en de weerstand en de LDR heb ik met krimpkous afgeschermd, maar hier kunt u ook isolatietape voor gebruiken. Deze licht sensor kost nog geen euro (inclusief draden en weerstand) en is zeer eenvoudig te maken.


 
Last update: 01-10-2020


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).