Ebooks en ebook readers

Een ebook is een digitale uitgave van een boek of digitale tekst die minimaal voorzien is van een paginaindeling zoals een conventioneel boek. De meeste ebooks hebben tevens een hoofdstuk indeling en inhoudsopgave net als een conventioneel boek. Ook kan het ebook afbeeldingen bevatten en proberen de uitgevers de vormgeving van een conventioneel boek zo goed als mogelijk is te benaderen. Het concept van ebooks is als vrij oud, het idee is ontstaan in 1971 door Michael Hart die tevens de oprichter van was Project Gutenberg een enorme online bibliotheek van elektronische boeken. In 1981 werd er al een ebook op commerciŽle basis verkocht, maar de echte opkomst van ebooks en ebook readers (ereaders) zou pas na de eeuwwisseling beginnen.

Ebooks en ebook readers algemeen

© 2008 Hein Pragt

Ebooks (digitale boeken) zijn er in veel bestandsformaten waarvan het PDF formaat bij de meeste mensen wel bekend is omdat dit op de traditionele computers al vele jaren in gebruik is. Er is echter door de wildgroei aan ebook bestandsformaten nog steeds geen standaardformaat voor ebooks. Veel gebruikte formaten zijn: Mobipocket, ePub, Microsoft LIT, FictionBook AZW (van Amazon), PDB, HTML en eReader. Al deze formaten zijn reflowable, wat wil zeggen dat ze flexibel met het schermformaat kunnen omgaan. Niet alle formaten zijn voorzien van Digital Rights Management (DRM / beveiliging). Een belangrijke ontwikkeling is het steeds populairder wordende ePub formaat van het Open eBook Consortium, ook bol.com biedt momenteel ebooks aan in dit formaat. Bovendien werkt dit ebook formaat goed samen met het DRM systeem (beveiliging van ebooks) van Adobe. Project Gutenberg is een van de grootste online bibliotheken waar zeer veel gratis ebooks kunnen worden gedownload zonder DRM (beveiliging).

In eerste instantie werden ebooks gelezen op een desktop computer, of een laptop, later ook op de Palm PC en Pocket PC en de smartphones maar het grote nadeel was het kleine beeldscherm. De huidige ebookreaders zijn gebaseerd op e-Ink of epaper en hebben een groter beeldscherm in combinatie met een langere levensduur van de accu. Ook is het beeld veel scherper. Bij e-Ink verbruikt het apparaat alleen stroom bij het opbouwen van het beeld, daarna blijven de letters zichtbaar op het "elektronische papier" zonder dat dit nog stroom kost.

Het ebook in combinatie met de ereader kan vergeleken worden met de ontwikkelingen in de muziekindustrie, toen muziek digitaal beschikbaar kwam en de MP3 speler op de markt kwamen, stapten veel mensen hier op over. De muziekuitgevers hebben lange tijd geprobeerd deze ontwikkeling tegen te houden, maar zijn uiteindelijk overstag gegaan door muziek officieel online te gaan aanbieden met of zonder digitale rechten. Elke ontwikkeling in de media om muziek op te slaan, vanaf de grammofoonplaat naar de cd en nu digitale bestanden heeft de vorige ontwikkeling niet volledig vervangen. Momenteel is er weer een enorme opkomst in vinyl en worden naast de digitale muziekbestanden ook cd's en andere media (zelfs MP3 sticks met voorgeladen muziek) verkocht. Zo zullen ook de elektronische boeken en de traditionele boeken samen blijven bestaan.

Voor de boekenindustrie zal het even wennen zijn, had men eerst een uitgever nodig om Łberhaupt een boek te kunnen publiceren, kan men nu gewoon een boek aangeven bij een verkooppartij en deze online verkopen zonder de tussenkomst van een uitgever. Het voordeel voor schrijvers is dus groot, naast het feit dat er geen oplage drempel of commerciŽle haalbaarheid meer is om een eigen ebook te schrijven, zal het aanzienlijk makkelijker worden voor schrijvers om hun eigen boek (ebook) te maken en via een distributie site die tevens de afrekening doet, verspreiden via het Internet. De traditionele uitgever zal steeds meer een dienstverlener worden die de taken van het corrigeren en formatteren en marketing als dienst aan zal bieden aan de auteur.

Hoe werkt Elektronisch papier (E-Ink)?

© 2008 Hein Pragt

electronisch papierDe meeste ebookreaders maken gebruik van een zeer energie zuinig E-Ink scherm. Een E-Ink scherm bestaat uit hele kleine microcapsules die gevuld zijn met transparante olie waarin witte en zwarte deeltjes zweven. De zwarte deeltjes zijn negatief en de witte deeltjes positief geladen. Door een negatief elektrisch veld worden de witte deeltjes naar de bovenkant van de capsule getrokken en de zwarte deeltjes naar de onderkant waardoor het scherm wit kleurt. Door de elektrische spanning om te draaien, gebeurt precies het tegenovergestelde en zal het scherm op die plek zwart kleren. Wanneer de witte of de zwarte deeltjes op hun plaats zijn getrokken is er geen elektrische spanning meer nodig om dit in stand te houden, er is alleen weer stroom nodig als het scherm veranderd moet worden. De pixels zijn zogenaamd bi-stabiel, hierdoor is een E-Ink scherm dus erg energiezuinig waardoor men langer kan lezen met ťťn accu lading.

Elektronisch papier werd ontwikkeld om een aantal tekortkomingen van beeldschermen te vermijden. Het heeft geen achtergrondverlichting nodig en een groot contrast en omdat het licht op dezelfde manier reflecteert als gewoon papier leest het ook (bijna) net als echt papier. Het enige nadeel is dat veranderingen in het beeld traag gaan, waardoor snel bladeren en scrollen niet goed mogelijk zijn, ook is net als bij papier voor het lezen licht van buitenaf nodig.

Elektronisch papier is in de jaren zeventig voor het eerst ontwikkeld door Xerox en het bestond uit kleine statisch geladen bolletjes. Deze bolletjes waren aan de ene kant zwart en aan de andere kant wit en de tekst werd veranderd onder invloed van een elektrisch veld. In de jaren negentig werd er een ander soort elektronisch papier uitgevonden door Joseph Jacobson en dit maakt gebruik van microcapsules die gevuld zijn met elektrisch geladen witte deeltjes die zijn opgelost in olie. In 1997 richtte Jacobson het bedrijf E-Ink op om elektronisch papier commercieel te ontwikkelen en momenteel is dit het meest gebruikte scherm op e-readers. Sony maakte een combinatie van een E-Ink scherm met een aanraak scherm waardoor er nu ook aantekeningen mogelijk zijn vergelijkbaar met een traditioneel boek.

Wat is het ePub formaat?

© 2010 Hein Pragt

Het ePub formaat wordt steeds vaker genoemd als de standaard voor digitale publicaties. ePub is een open, reflowable (past zich aan naar het formaat van het scherm) formaat dat door een toenemend aantal fabrikanten en distributeurs wordt ondersteund. Epub is een type XML bestand dat gebruikt kan worden voor ebooks en digitale publicaties. Een ePub bestand is een combinatie van drie open standaarden, het Open Publication Structure (OPS), het Open Packaging Format (OPF) en het Open Container Format (OCF). In Nederland bieden onder andere Centraal Boekhuis en Bol.com ebooks aan in het ePub formaat.

Het Open Publication Structure (OPS) deel bevat de eigenlijke boektekst, het Open Packaging Format (OPF) beschrijft de structuur en het Open Container Format is een container voor bovenstaande bestanden. Deze laatste laag stelt de uitgever ook in staat om DRM (beveiliging) toe te passen, momenteel is dat over het algemeen Adobe Digital Editions. De standaarden bieden voldoende mogelijkheden (SVG, support voor lettertypen en uitgebreide navigatiemogelijkheden) om ook complexe publicaties zoals wetenschappelijke werken en studieboeken in ePub formaat aan te kunnen bieden.

Momenteel is Adobe Digital Editions (in combinatie met Adobe Content Server) het meest gebruikte pakket om beveiligde ePub publicaties te ontsluiten.

U kunt ook zelf ebooks maken in het ePub formaat en deze zelf verkopen of deze via een website die de distributie en afrekening voor u verzorgt. Er zijn diverse commercieel verkrijgbare pakketten die momenteel het ePub formaat ondersteunen maar er zijn ook een aantal gratis (open source) programma's te downloaden waarmee u zelf ebooks en het ePub formaat kunt maken. Door deze techniek zijn bijvoorbeeld scholen in staat om hun eigen lesmateriaal te maken en te verspreiden. Ook kunnen op deze wijze (net als het oudere PDF formaat) snel elektronische publicaties gemaakt en verspreid worden.

ePub bestanden maken

Momenteel zijn er nog niet zo veel softwarepakketten waarmee ePub ebooks gemaakt of bewerkt kunnen worden maar dit zal snel toenemen als het formaat meer en meer gebruikt zal worden. Er bestaan ook enkele programma's waarmee bestaanden bekende formaten omgezet kunnen worden in het ePub formaat.

Adobe InDesign Veel vormgevers en uitgevers werken al met Adobe InDesign, het pakket biedt ook de mogelijkheid om een publicatie direct naar een .epub bestand te exporteren. http://www.adobe.com/nl/products/indesign

OpubWriter De WYSIWYG editor opubWriter stelt u in staat om online ePub ebooks te maken. Registratie en gebruik zijn gratis. http://www.opubwriter.com/

Sigil Het open-source programma sigil bevindt zich in beta-fase maar het is een wysiwyg ebook editor die naar het ePub formaat kan exporteren. Het programma importeert momenteel txt, html en ePub en het programma heeft een html cleaning functie. http://code.google.com/p/sigil

2EPUB Op deze site kunt u online documenten converteren naar het ePub formaat. De formaten die u als invoer kunt gebruiken zijn ondermeer .pdf en .doc. U kunt maximaal 5 bestanden of 25 MB tegelijk uploaden. 2EPUB.com

Hellopdf Door middel van dit gratis programma kunt u pdf bestanden omzetten naar het ePub formaat. www.hellopdf.com/

Calibre Het open source programma Calibre heeft uitgebreide conversiemogelijkheden, waaronder conversie van meerdere ebook formaten naar ePub. http://calibre.kovidgoyal.net

Pdftoepub Dit pakket zet pdf bestanden om naar ePub bestanden. De gebruiker kan een tekstkader selecteren zodat paginanummers, kopteksten etc. genegeerd zullen worden. Het ePub bestand wordt direct gevalideerd, het pakket kost echter 99 dollar. http://www.pdftoepub.com/

Software waarmee ePub ebooks gelezen kunnen worden:

De specificaties en documenten over het ePub formaat kunnen hier gelezen worden.

Verwijderen van DRM van EPUB bestanden.

© 2010 Hein Pragt

Ik ben tegen het verspreiden van illegale versies van auteursrechtelijk beschermt werk, ik ben zelf auteur en respecteer het copyright. Wanneer ik echter een boek koop dan wil ik daar zelf de baas over blijven en niet geconfronteerd worden met een uitgever die ineens zijn rechten intrekt waardoor ik het boek niet meer kan lezen of nog erger dat ik na een software update van mijn reader het boek niet meer kan lezen. Nu weet ik dat een ebook niet als product maar als dienst verkocht wordt, de dienst is dan het recht om het boek te mogen lezen. Ik ben echter van mening dat ik een ebook net als een gekocht papieren boek bezit en dat ik niet beperkingen achteraf kan krijgen. Dit is vergelijkbaar met een uitgever die mijn huis binnenkomt en een boek uit mijn boekenkast meeneemt omdat hij het recht om het te lezen intrekt. Daarom is DRM in en in slecht is voor de consument. Dat methode voor drm verwijderen die ik hier beschrijf heb ik zelf geprobeerd en met succes toegepast, dit is geen garantie dat het altijd werkt en dat het op uw computer ook goed gaat. Deze methode voor drm verwijderen kan gebruikt worden om de DRM van uw eigen (epub) ebooks te verwijderen zodat u ze te allen tijde kunt blijven lezen of / en de tekst kunt knippen en plakken om te citeren. Deze handleiding is niet bedoeld om illegale versies van een boek te maken en deze te verspreiden, een auteur en uitgever hebben recht op een vergoeding voor hun werk.

Het script is in de taal Pyton geschreven en u moet dus eerst een programma installeren om Pyton scripts op uw computer uit te kunnen voeren. Ook dient u een special encryptie bibliotheek module te downloaden voor de ontrafeling van de beveiligingssleutel van uw epub bestanden.

Eenmalige installatie

DRM verwijderen


Gratis boeken voor uw ebook reader.

© 2010 Hein Pragt

Op het Internet is er momenteel veel informatie te vinden over Ebooks en Ebook readers, elektronische inkt en digitale boeken zijn het nieuwe speelgoed en bijna elke maand verschijnt er wel weer een nieuwe Ebook reader (apparaten om boeken met elektronisch inkt te lezen). Het aanbod aan betaalde Ebooks neemt ook toe en ook kranten en tijdschriften komen langzaam in ebook formaat beschikbaar. Ook in het buitenland begint de markt te groeien, in de VS opende Barnes & Noble onlangs zijn Ebookstore, met de ambitie om de grootste downloadwinkel voor boeken ter wereld te worden en in Duitsland probeert Weltbild hetzelfde. En uitgeverij Springer denkt zelfs dat het over niet al te lange tijd de helft van zijn omzet realiseert met de verkoop van elektronische wetenschappelijke en medische boeken. Lezen zal anders worden op de manier waarop de iPod muziek luisteren veranderde. Een ebook reader kost tussen de 200 en 500 euro, de prijs verschilt per fabrikant en u slaat honderden boeken, maar ook tijdschriften en kranten op op ťťn apparaat. Een ereader verbruikt amper stroom. Daardoor kunt u er dagen of enkele weken mee vooruit, in bed of in de felle zon. Het apparaat gebruikt enkel elektriciteit wanneer u een bladzijde omslaat. Is de pagina eenmaal gedraaid, dan zorgt de elektronische inkt dat de letter in die staat blijven. Ook kunt u met de meeste ebook readers MP3Ďtjes luisteren (audioboeken, muziek), Office-documenten en PDF-bestanden lezen Nieuwe boeken zet u op de lezer via een USB-kabeltje of, op nieuwere apparaten, via wifi of mobiel internet. Het hele proces van kopen en downloaden van een boek kost hooguit een minuut. Maar ook de enorme bibliotheek aan rechtenvrije boeken kunt u zo downloaden naar uw ebook reader waardoor er een enorme hoeveelheid gratis boeken (gratis ebooks) beschikbaar komt.


Project Gutenberg

Project Gutenberg is een goed voorbeeld van een project op ideologische gronden. Een digitale bibliotheek van zogenaamde ebooks (elektronische boeken). Het project is in 1971 begonnen door Michael Hart en vernoemd naar Johannes Gutenberg vrij algemeen bekend is als de uitvinder van de boekdrukkunst. De meeste door project Gutenberg gepubliceerde teksten vallen in het publiek domein. Dit omdat ze nooit onder het copyright vielen, of omdat het copyright verlopen is. Enkele teksten vallen nog wel onder copyright, maar zijn beschikbaar gesteld door de auteurs. Typische kandidaten voor project Gutenberg zijn belangrijke of succesvolle boeken waarvan het copyright inmiddels verlopen is, zoals veel oude filosofische teksten, maar bijvoorbeeld ook de de Sherlock Holmes-verhalen van Conan Doyle of Max Havelaar van Multatuli maar ook Dracula van Bram Stoker en Twintigduizend mijlen onder zee van Jules Verne. Momenteel zijn er ruim 100 Nederlandstalige boeken te downloaden, het aanbod in andere talen is nog vele malen groter. Het totaal aantal boeken dat gratis te downloaden is staat momenteel op 300.000. Het Gutenberg Project beantwoordt wel degelijk aan een vraag want dagelijks worden er vanuit heel de wereld tienduizenden teksten van deze site gedownload.

link: http://www.gutenberg.org/browse/languages/nl


Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren

De Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren (of: dbnl) is een website over Nederlandse taal en literatuur. De site bevat literaire teksten, secundaire literatuur en aanvullende informatie als biografieŽn, portretten en hyperlinks. De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren is een initiatief van de Stichting dbnl die in 1999 werd opgericht door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. De opbouw van de digitale bibliotheek is mogelijk gemaakt door financiŽle steun van onder andere NWO en de Nederlandse Taalunie.

link: http://www.dbnl.org/


Top 40 gratis boeken sites

Soms is het gewoon lekker om weer eens een boek te lezen. Het goede nieuws is dat steeds meer boekentitels online komen te staan en gratis te downloaden zijn. James Yean, een enthousiaste blogger uit Kuala Lumpur, heeft na een tweetal artikelen inmiddels een lijst van 40 sites verzameld waar u gratis boeken kunt vinden, downloaden, ruilen en ga zo maar door.

- www.ebook.gratis-downloaden.nu Hier kunt u gratis ebooks downloaden, vooral in het pdf formaat
- Gutenberg Project Top 100 Populaire boeken aangeboden door de oudste aanbieder van gratis ebooks op internet
- BookMooch Community voor het uitwisselen van gebruikte boeken
- ebookSpyder Gespecialiseerd in technische boeken van C# tot AJAX
- Google Book Search Lees de classics online
- Dwalin Kale teksten van romans
- Free Computer Books Technische boeken over computers
- Librivox Audio werken en podcasts van boeken
- CliffsNotes Boeken waarmee je je voor kunt bereiden op je examen.
- WIkibooks Gratis textbooks
- DailyLit Ontvang korte tekstgedeelten uit boeken via e-mail
- ManyBooks Gratis eBooks voor je PDA, iPod of eBook reader
- BookCrossing Waar je echte boeken gratis krijgt aangeboden
- LibraryElf Service om het lenen en uitlenen van boeken bij de bibliotheek te supporten
- Scribd Open bibliotheek voor het publiceren en vinden van documenten
- Word Public Library 400.000 pdf ebooks om te downloaden
- Free Tech Books Gratis wetenschappelijke computerboeken en boeken over programmeren
- Bookins Ruil echte boeken met andere lezers
- WellToldTales Gratis podcasts met korte verhalen (zoals audiobooks, maar dan korter)
- Wowio Openbaar aanbod van titels met copyright met onder meer een unieke selectie van comic books
- BizBooktalk Op vrijdagen worden er gratis boeken weggegeven
- MoochMuch Organiseer het uitlenen van (onder meer) boeken aan je vrienden
- CHMPDF Een collectie van general interest en technische ebooks
- Realtime Publishers Gratis IT eBooks van 's-werelds beste auteurs
- FrugalReader Plek voor het gratis verhandelen van boeken
- TitleTrader Ruil boeken, films en muziek
- ZunaFish Ruil je oude cd's, dvd's, games,videobanden en boeken voor andere titels
- SwapSimple Ruil je oude boeken hier
- SwapThing Gebruikerscommunity voor het ruilen van onder meer boeken
- BookCart Uitwisseling van paperbacks
- SF-Books Uitwisseling van science fiction boeken
- PaperbackSwap Ruil gratis boeken
- PinkMonkey 450 studiegidsen, samenvattingen e.d.
- eBookWorld Technische bronnen
- Flaxx IT- en computerboeken
- Baen Library Gratis Free science fiction en fantasy verhalen
- LibraryThing Social networking en gratis boeken
- Online Books Page Faciliteert toegang tot boekene die vrij via internet te lezen zijn
- Podiobooks Gratis audiobooks waar je je op kunt abonneren via iTunes of een andere podcatcher
- BookRags Research materiaal in de vorm van eBooks
- Technical Books Online Oude technische boeken over onder meer elektronische zaken van voor 1964
- Studentensupport.nl Gratis boeken voor studenten.
- onLibri.nl Onder meer boeken over opvoeding, koken, reizen en tuinieren.
- www.gratis-nederlandse-ebooks.nl Een site met veel gratis nederlandstalige ebooks.


Ebooks en ebook reader nieuws en tips.

© 2010 Hein Pragt

Een vergelijkingssite voor Nederlandstalige ebooks

Maart 2010

Biblioo is een vergelijkingssite voor Nederlandstalige boeken, ebooks en luisterboeken. Per titel ziet u in welke vorm het boek beschikbaar is en waar u deze kunt kopen of downloaden. Daarbij kunt u direct de prijzen vergelijken, Biblioo ontvangt een commissie wanneer u vervolgens een aankoop doet bij een partner van Biblioo. Biblioo wil consumenten openheid en transparantie bieden op de markt van boeken, ebooks en luisterboeken. Als onafhankelijke partij doen zij dat door de verschijningsvormen van uitgebrachte titels en bijbehorende prijzen inzichtelijk te maken voor de consument. Op dit moment vergelijkt Biblioo een deel van het aanbod van Bookboon, Bol.com, Luisterrijk en 123luisterboek, in de komende maanden wordt het aanbod flink uitgebreid. Daarnaast biedt Biblioo ook een aantal gratis ebooks aan.

www.biblioo.nl


Last update: 20-05-2015

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com).