3D printer / 3D pen

voorbeeld 3D printer3D-printers beginnen momenteel erg betaalbaar en populair te worden. Een 3D-printer is een apparaat dat op basis van digitale bouwtekeningen in de vorm van een computerbestand een driedimensionaal object kan "printen". Dit gebeurt door het laagje na laagje op te bouwen door bijvoorbeeld vloeibaar gemaakt plastic uit een spuitmondje op de basisplaat of het object te spuiten en de kop te bewegen. Meestal kan de printkop (met de extruder) bewegen maar ook de plaat waarop het object geprint gaat worden. In ieder geval zijn er drie bewegingsrichtingen nodig om drie assen links, rechts en omhoog /.omlaag. Dit printen wordt veel gebruikt in bedrijven om snel een model van iets te kunnen maken en om bijvoorbeeld een prototypemodel te maken. In 2005 begonnen vooral in Amerika hobbyisten printers thuis te gebruiken en ontstonden de open-source RepRap en de Fab@Home projecten. Momenteel zijn er voor weinig geld al kant en klare 3D printers te koop en ook de speelgoed fabrikanten spelen in op de groeiende markt door printers te ontwikkelen die speciaal voor kinderen geschikt zijn gemaakt. Daarnaast worden er complete bouwpakketten verkocht en kunnen de echte hobbyisten zelfs de losse onderdelen bestellen om zelf een printer naar eigen idee en inzicht te maken. Ik merkte zelf snel dat ik een paar verbeteringen zag een mijn eigen printer en omdat ik dus al een printer had, kon ik de nieuwe onderdelen voor de verbeteringen zelf printen. Op deze pagina staat informatie over 3D printers en mijn eigen ervaring met mijn eigen printer en software pakketten voor het maken en ontwerpen van de 3D modellen. Bovendien print ik ook voor "klanten" hier in Veenendaal en omgeving, en kleine objecten die ik zelf ontworpen heb, (zoals de knikker caster) lever ik ook per post voor mensen die niet in Veenendaal of omgeving wonen. Een hobby mag zichzelf ook wel bekostigen. Al mijn ontwerpen staan ook op de site www.thingiverse.com en hier kunt u mijn thingiverse profiel pagina vinden. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Hoe werkt een 3D printer?

© 2016 Hein Pragt

Voor het gemak ga ik hier even uit van de gangbare hobby printers die men thuis kan gebruiken, bij dure industriële printer zijn er meer methodes om te printen en kunnen ook veel andere materialen gebruikt worden. Een 3D-printer maakt van heel dunne laagjes materiaal een object, de laagjes materiaal worden door middel van spuitmondje door middel van een x- y- en een z-as op het model geplaatst. De x-as is de horizontale as en deze beweegt van links naar rechts, de y-as is de verticale as en deze as gaat van voor en naar achter en de z-as deze as gaat omhoog en omlaag tijdens het printen. De dikte van de laagjes kan variëren van 0,3 mm bij hobbyprinters tot een paar micrometer bij zeer professionele printers. De meeste betaalbare printers voor thuisgebruik gebruiken de FDM-methode van printen. Bij de FDM (fused deposition modelling) methode van printen wordt de kunststof in de spuitmond verhit waardoor het vloeibaar wordt. Deze spuitmond zal door de assen op de juist plek gezet worden waarna deze het vloeibare materiaal op het model spuit waarna het bijna meteen weer stolt. Door dit laagje na laagje te herhalen ontstaat een compleet object. Het materiaal dat geprint kan worden heet filament en kan bestaan uit diverse soorten kunststof. Het nadeel van deze printmethode is dat de randjes van de lagen soms goed te zien zijn maar met het toenemen van de nauwkeurigheid zal dit ook wel afnemen.

De 3D-printer wordt net als een normale printer aangestuurd vanuit een computer en het ontwerp kan gemaakt worden met een zogenaamd CAD (Computer Aided Design) pakket. Een van de bestandsformaten waarmee we een 3D printer kunnen aansturen is een STL (Surface Tessellation Language) en het beschrijft alleen de oppervlakte van een model in driehoeken. Omdat veel 3D-printers een object laagje voor laagje opbouwen moet een STL-file in plakjes (slices) worden omgezet in zogenaamde G-code, dit is een lijst van stuurcodes voor de 3D-printer. Een programma als Cura kan al deze acties voor u uitvoeren. Deze lijst van stuurcodes kan vanuit de computer via een kabel naar de printer verzonden worden, maar veel printers hebben ook de mogelijkheid om vanaf SD-card te printen waardoor de computer niet de hele tijd aan hoeft te staan om te printen en u geen last heeft van spontane verstoringen van een print omdat de computer door een update ineens opnieuw opstart. Aangezien een print meerdere uren kan duren is dit wel iets om over na te denken. Er bestaan namelijk ook goedkope printers die geen mogelijkheid hebben om vanaf SD-card te printen.

Filament

© 2016 Hein Pragt

filament voor de 3D printerFilamenten zijn het materiaal waarmee de 3D-printers printen en deze zijn meestal gemaakt van thermoplastic. Er zijn verschillende soorten met verschillende eigenschappen maar de voornaamste zijn PLA, ABS, PETG. De soort PLA is het meest gebruikt bij hobbyisten, het is een natuurproduct en het smelt op een redelijk lage temperatuur. ABS is sterker maar tijdens het printen met ABS komt er een stinkende (schadelijke) plastic lucht vrij en bovendien heeft ABS last van kromtrekken tijdens het printen. Voor het printen met ABS heeft u dan ook zeker een verwarmde bouwplaat (heated plate of heated bed) nodig. PETG heeft niet het plastic geurtje tijdens het printen en is vrijwel even sterk als ABS en heeft veel minder last van kromtrekken. TPE filament is een filament gemaakt van een thermoplastisch elastomeer en het blijft na het printen behoorlijk flexibel. Filamenten zijn er in veel verschillende kleuren, ook glanzend en mat en er is zelfs glow in de dark filament. Een rol filament is wel redelijk duur maar gelukkig ook via Internet redelijk wat goedkoper te bestellen. Let bij het bestellen wel op de goede diameter en sommige aanbiedingen lijken erg goedkoop, maar dan gaat het soms om 500 gr. In plaats van een 1000 gr. en soms zit het niet op een klos. Let dus goed op wanneer u online filament besteld. Het is wel handig om een paar kleuren op voorraad te hebben en u doet ook wel erg lang met een rol van 1000 gr. zeker wanneer u met weinig vulling (binnenin het object) print.

Waarom een heated bed?

© 2016 Hein Pragt

Kleine en goedkopere printer hebben vaak geen heated bed, maar waarom is een heated bed zo belangrijk? Een heated bed wordt gebruikt omdat hierdoor de afdrukkwaliteit enorm omhoog gaat en voor het printen van ABS filament is het zelfs noodzakelijk om een heated bed te gebruiken. Een heated bed houdt het gespoten plastic een beetje warm en voorkomt daarmee het kromtrekken waardoor het te bouwen object kan vervormen of in het ergste geval door de printkop volledig van de plaat gesleurd worden. Kromtrekken ontstaat doordat het plastic aan de randen van het object sneller afkoelt waardoor het krimpt en dus krom trekt omdat er spanning ontstaat tussen het midden gedeelte en de rand van het gespoten object. Dit kromtrekken kan enigszins vermeden worden door eerst een laagje bouwmateriaal als plaatje onder het object af te drukken (een zogenaamde raft) maar dit werkt niet altijd. Een rand rond het object is ook een gebruikte methode maar ook deze geeft een wisselend resultaat. Ook zorgt een heated bed voor een betere hechting van het printmateriaal aan de plaat waardoor het beter op zijn plaats blijft tijdens het printen. Voor een betere hechting kan ook blauw schilders tape gebruikt worden, dit gebruik ik zelfs in combinatie met een heated bed. De temperatuur voor het heated bed kunt u zelf variëren is een beetje afhankelijk van het gebruikte filament en het soort object dat u wilt printen. Ik gebruik voor PLA vaak 70 graden omdat ik er ook nog de schildertape op heb liggen. Maar het loont zich om hier een beetje meet e experimenteren.

3D printen met ABS

© 2016 Hein Pragt

Mijn eerste ervaring met 3D printen was met PLA en ook daarmee heb ik een paar weken moeten experimenteren om goede prints te krijgen. Uiteindelijk lukte (bijna) elke print daarna in één keer. Toen besloot ik ook te gaan printen met ABS omdat een aantal ontwerpen te hard (en te snel breekbaar) waren in PLA. Mijn eerste 3D prints met ABS kon ik zo de prullenbak in gooien, het materiaal kwam los van de plaat, of het krulde om waar ik bij stond. Ik ontdekte snel dat 3D printen in ABS een compleet andere aanpak vergde. De hechting van het object aan de plaat was één ding, hiervoor heb ik een rol Kapton tape gekocht wat best lastig aan te brengen is maar daarna wel een goede basis laag is. Maar ook dit hecht uit zichzelf niet voldoende voor ABS, ik heb met haarlak en Pritt stift geëxperimenteerd en beiden werkten maar een beetje. Wat uiteindelijk voor mij het beste werkte was gewone (kinder) witte papierlijm en deze breng ik in een dunnen laag aan op de Kapton tape voor ik de print start wanneer de plaat nog koud is. Tegen de tijd dat de plaat opgewarmd is vormt dit een mooie hechtende laag. Maar nog krulde de ABS print vaak al halverwege de 3D print als op waardoor de ABS print er misvormd uitkwam, of nog erger door de printkop losgetrokken werd van de plaat en zoals één grote brok filament aan te printkop bleef hangen. Uiteindelijk is het me gelukt om toch goede ABS prints te maken die amper nog last hebben van "warping" ofwel omkrullen. Wat is er te doen tegen "warping" ofwel omkrullen van ABS. Ten eerste gebruik ik nu een ruime raft van wel 1 cm rond het te printen object, waardoor er meer hechting oppervlak op de plaat is. De bodemlaag van de raft (die op de plaat rust) print ik op 2mm tussenruimte met de halve printsnelheid. De temperatuur van het heated bed heb ik op 110 graden gezet en (bij mijn filament) bleek de extruder temperatuur van 240 graden het beste te werken. Vooral de fan bij de printkop uitschakelen zodat het materiaal heel langzaam af kan koelen. Bij ABS is het afdrukken met een hele hoge vulling aan de binnenkant ook vaak fataal want hoe meer ABS-materiaal hoe hoger de spanning zal worden omdat het zeker 4 tot 6 % krimpt bij het afkoelen. Dit is ook iets om rekening mee te houden bij het 3D printen met ABS wanner de maatvoering erg belangrijk is. Ik schaal het object meestal 0,04 omhoog om de krimp van de ABS te compenseren. Mijn laatste aanvulling is een spuitbuis 3DLAC Kapton substitute (ABS, PLA and PETG) spray die ook voor een goede hechting op de plaat zorgt. Momenteel lukken bijna alle ABS 3D prints en is het resultaat behoorlijk goed.

Cura versue Repetier Host

© 2016 Hein Pragt

Bij mijn printer werd de Repetier Host software meegeleverd en op Windows 10 sloeg mijn machine regelmatig helemaal op slot wanneer ik een 3D model bekeek of bewerkte. Na een aantal harde reset van mijn computer besloot ik op zoek te gaan naar een alternatief en deze vond ik in de vorm van Cura. In Cura kunt u uw 3D object bewerken en daarna met de ingebouwde (goede) slicing software omzetten in gcode voor de printer. Cura is volledig open-source en kan gebruikt worden op veel soorten besturingssystemen. Hoewel het in het bijzonder gemaakt is voor de Ultimaker 3D-printer kunt u vrij eenvoudig (zelfde met een ingebouwd keuzemenu) uw eigen printer toevoegen. Er zijn meer dan 19 profielen al in Cura geïnstalleerd en deze kunt zelf aanpassen naar uw eigen printer specificaties. Bij het gebruik van Cura, zijn er twee basisprofiel die u kunt gebruiken, 'quick print' en 'full settings'. U kunt de snelheid, temperatuur, laag hoogte te controleren, vul dichtheid, printsnelheid, bed temperatuur, wanddikte allemaal instellen. Ook is de "infill" op vele manieren te configureren en is ook de raft en de brim goed in te stellen. Ook is de ondersteuning van het model goed instelbaar. Bent u niet zeker of u het model moet steunen of niet? Dan kunt u uw model te analyseren met behulp van deze functie en de delen van het model die de steun nodig hebben zullen rood gemarkeerd worden. Heeft u meerdere dingen tegelijk af te drukken dan kunt u deze op één plaat combineren en in één run laten afdrukken. De gegenereerde gcode zal dan beide objecten bevatten. Ik ben zeer tevreden met Cura en ik kan het aanbevelen om te download, het is gratis en zeer krachtig.

Wat zijn een brim, raft en skirt?

© 2016 Hein Pragt

Wanneer u begint met 3D printen vliegen de nieuwe termen u om de oren, elke nieuwe technologie kent zo zijn eigen termen en bij nieuwe technologie ontstaan er ook nieuwe termen. Bij het 3D printen kunnen we vaak een brim, een raft of een skirt selecteren. Sommige programma's voegen zelf altijd een skirt toe en dan is vaak alleen een brim of raft te selecteren. Maar wat zijn een brim, een raft en een skirt nou eigenlijk een waar dienen ze voor? Een brim is een rand die om het object heen geprint zal worden, het zal net als het object zelf gewoon op de plaat liggen. De brim vergroot het oppervlak van het object dat de plaat raakt en zorgt er voor dat het object niet (of minder) gaat krullen en beter blijft hechten aan het printbed. Wanneer u gebruikt maakt van een brim dan zal de printer dit als eerste printen, vanaf de rand van het object naar buiten. Hoe ver de Brim naar buiten wordt geprint kan meestal worden ingesteld. Meestal kan men ook het aantal lagen van de brim instellen maar meestal is dit 1 laag.

Een raft (vlot) is een ondergrond waar het hele object op zal worden geprint. Het is een fundering laag tussen het verwarmde bed en het object. De raft wordt vaak gebruik bij het printen van ABS-filament en helpt tegen ongelijkmatige koeling of kromtrekken van de onderste lagen. Maar de raft kan ook worden gebruikt als stabiele basis voor het object en om te zorgen dat het object een mooie gelijkmatige onderkant heeft en vaak eenvoudiger los te maken is van het printbed. Een skirt is een dunne omlijning van het object op het printbed, maar het raakt het object niet. De skirt wordt ook als eerst geprint en het doel is een beetje een proefdruk maken en het zorgen voor een goede doorstroming van filament. Vaak kan men aan de skirt en de eerste laag al zien of er fouten in de instellingen of afstellingen zijn.

Handige tips en links

PVC lijm voor PLALijmen van PLA is vaak een probleem, niet elke lijm is geschikt om PLA te lijmen. Toen ik onderdelen voor de robot aan het printen was, moest dit soms in meerdere delen, omdat sommige delen te groot werden of te complex om zonder ondersteuning te printen. Ik heb geëxperimenteerd met meerdere soorten lijmen waarbij ik reepjes PLA vastplakte op een kubus. Veel lijmsoorten werkten wel maar gaven uiteindelijk niet een echt stevige lijmverbinding. Tot ik op een dag wat pvc pijpjes aan elkaar moest lijmen en daarvoor natuurlijk PVC lijm gebruikte. Ik besloot deze lijm ook te testen en het bleek een prima oplossing te zijn. Met PVC lijm (ik heb de variant van Bison gebruikt) gaf een schone en zeer stevige verbinding die niet meer los te krijgen was. Deze tip werkt tot nu toe heel goed bij mij en ik ben nog geen negatieve eigenschappen tegengekomen. Voor het lijmen van PLA delen kunt u dus prima gewone standaard PVC lijm gebruiken.


Wanneer u op zoek bent naar ontwerp bestanden voor uw 3D printer kunt u eens rondkijken op de website van Thingiverse. Thingiverse is een website waar mensen gratis digitale 3D-tekeningen van fysieke objecten delen. De community op Thingiverse maakt het mogelijk dat iedereen kan profiteren van al gemaakt ontwerpen en het is de ideale plaats om ontwerpen de downloaden maar ook te delen met anderen. Thingiverse is een initiatief van MakerBot Industries en deze site heeft het grootste aanbod met gratis STL-ontwerpen: Website Thingiverse. Nog twee leuke sites met veel ontwerpen zijn: www.myminifactory.com en de site: www.youmagine.com/ die zeker de moeite van het bezoeken een keer waard zijn.


Een van de dingen die ik als eerste geprint heb is een filament guide, aangezien ik de rol op de houder schuin achter de 3D printer heb staan ging het filament alle kanten op en had ik de indruk dat de kop soms zelfs een ruk gaf aan het filament. Ik heb een tijdje gezocht voor een goede aanklikbare filament geleider en ik heb deze gevonden, ik moest hem nog wel iets ruimer vijlen omdat mijn acryl versie net een paar milimeter te dik was. Maar nu klemt hij prima en geleid het filament netjes naar de extruder. U kunt deze clip hier vinden: Filemant geleide clip op www.thingiverse.com

De 3D pen

© 2017 Hein Pragt

Naast de 3D printer kennen we nu ook de 3D pen. Hoewel het principe gelijk is, filament wordt verhit en door een verwarmde printkop naar buiten geduwd, zijn het toch totaal verschillende dingen. Wij hebben zelf een MyRiwell 3D pen, er zijn momenteel veel goedkope 3D pennen op de markt maar de kwaliteit is nogal wisselend. Niet is meer vervelend dan lekker bezig zijn met de 3D pen en telkens weer het filament er uit moeten halen omdat het weer vast zit. Op eenm goede pen is de snelheid en de temperatuur regelbaar en is er een goede indicatie wanneer de 3D pen gereed is voor gebruik. Ik heb zelf veel pennen vergeleken en de MyRiwell pen heeft een goede prijs prestatie / kwaliteit verhouding. Ook hebben we gekozen voor een 3D pen die zowel PLA als ABS kan printen en filament gebruikt van 1.75 mm omdat deze maat meer gangbaar is.

Bij de meeste 3D pennen is het net als bij de meeste printers, de pennen worden bijna onder de kostprijs verkocht en men verdient enorm veel aan de verkoop van filament. Dit is bijna altijd gewoon normaal PLA maar ze noemen het 'bio plastic' en ze vertellen dat het vooral belangrijk is om hun filament te gebruiken. Dit is onzin, wij gebruiken filament vanaf de rol en dit werkt vaak nog beter dan de korte stukjes die men in de winkel kan kopen. Omgerekend kost een kilo rol PLA filament mij 22 euro en dit is c.a. 340 meter, omgerekend verkopen de leveranciers dit, in stukjes van 24 cm voor 470 euro. De prijs gaat dus 20 keer over de kop, ik lever dan ook met regelmaat stukken filament van een paar meter voor collega's en kennissen, tegen iets meer dan kostprijs. Wanneer u veel gebruik maakt van de 3D pen kunt u ook 500 gr. rollen PLA kopen op Internet, dit is een tip voor mensen die op zoek zijn naar goedkope vulling voor de 3D pen.

De werking van een 3D pen is vrijwel altijd gelijk, er zit een motortje in die het filament naar voren (en voor het er uit laten gaan ook naar achteren) kan geleiden, en een verwarmde printkop met vaak een diameter van 4 mm waardoor het gesmolten plastic naar buiten geduwd zal worden. In de buitenlucht zal het plastic snel afkoelen en hard worden waardoor het weer een vast vorm aanneemt als dun draadje van 4 mm dik. De gemiddelde temperatuur van de kop voor PLA is zo rond e 180 graden, bij te hoge temperatuur krult het filament te snel en zal het langzamer afkoelen. ABS heeft een hogere temperatuur van 220 graden nodig om te smelten. Op onze pen is via een drukknop in te stellen of we PLA of ABS willen gebruiken en staat de temperatuur op het display. Dit is ook handig om te zien of de pen nog op temperatuur is, bij het wegleggen gaat de pen vaak op standby en dan moet het eerst weer opwarmen voor er weer filament uit kan komen. Dit is dan op een display goed te zien, andere pennen hebben een ledje om aan te geven dat de pen heet genoeg is.

3D pennen zijn veel onnauwkeuriger dan 3D printers en het resultaat is ook vaak kronkelig en ribbelig, maar desondanks is het zeer leuk om te doen. Het echt printen in de lucht is zo moeilijk dat de meest mensen dat ook niet doen, vaak worden er stukken plat geprint die later door middel van de 3D pen aan elkaar gezet zullen worden. Let ook op, de 3D pen is bedoeld voor kinderen van 8 jaar of ouder, of kinderen onder begeleiding van volwassenen want de printkop is gevaarlijk doordat deze hoge temperaturen kan bereiken. De printkop mag dan ook nooit wordt aangeraakt wanneer de 3D pen aanstaat. Gebruik de pen ook in een goed geventileerde ruimte, de lucht die bij PLA vrijkomt is vrij onschadelijk maar de lucht die bij ABS vrijkomt is wel schadelijk bij inademing.

Het gebruiken van een 3D print pen vereist wel enige oefening, de eerste keer zal het waarschijnlijk niet echt goed lukken. Oefen met de hoogte en de houding van de pen en verschillende ondergronden. Het beste is om eerst wat platte tekeningen te maken om er gevoel bij te krijgen, leer ook een beetje de timing van het uitzetten en wegtrekken van de 3D pen, zodat u niet teveel draden trekt. Een beetje blazen kan ook helpen om het filament sneller te laten stolen. Om in de lucht te tekenen heeft u eerste een goede fundering nodig en vervolgens kunt u proberen een lijn een paar centimeter in de lucht te trekken. Op internet zijn veel voorbeeld sjablonen te vinden die u kunt downloaden en op papier kunt printen. Bekende voorbeelden zijn een vlinder en de Eiffeltoren.


3d pen bestellenOriginele MyRiwell 3d pen nieuwste versie; revisie 4. In diverse kleuren te krijgen. 3D Pen 3doodler met LCD Display (type MyRiwell Advanced) geschikt voor 1,75mm ABS & PLA Filament. Levering 3d pen compleet met 3stuks proeffilament, eu/ce wand-adapter en gebruiksaanwijzing in Nederlands, Engels en Duits!


3d pen bestellenREAL PLA (Polylactic acid or polylactide) op rol van 500 gr. PLA is een zeer hard thermoplastic, vervaardigd uit hernieuwbare grondstoffen zoals maïs of zetmeel. PLA filament heeft een relatief lage smelttemperatuur van 175°C en is een erg makkelijk 3D-printmateriaal. PLA kan voor bijna elk 3D-printproject gebruikt worden. Wanneer u op zoek bent naar goedkope vullimgen voor de 3D pen dan loont het zich om online een rol van een halve kilo of een kilo (170 of 340 meter) te kopen. Op deze wijze kunt u snel en betrouwbaar aan goedkope vulling voor uw 3D pen komen.

Boeken over 3D printers

boekboek bestellenReprap Prusa i3 zelfbouw 3D printer De Reprap Prusa i3 is al tijden de populairste zelfbouw 3D printer. Voor een fractie van de prijs van de 'grote merken' heeft u een 3D printer met dezelfde of betere eigenschappen. Waarbij uw printer ook nog modulair uit te breiden is en u niet vastzit aan onderdelen of filament van een bepaald merk. Door de populariteit is er ook zeer uitgebreide informatie te vinden over de bouw, calibratie en (eventuele) upgrades van uw printer. Let op: Het gaat hier om een zelfbouwpakket. Enige kennis van electronica is vereist. Het pakket bevat alle onderdelen om een volledig werkende nieuwste (8e) generatie Prusa i3 te bouwen. Deze generatie heeft onder andere een iets groter verticaal bouwvolume, een beter moederbord en ondersteunt auto-leveling (sensor is inbegrepen). Ieder pakket is inclusief 2 rollen PLA filament van 0.5kg per stuk (rood + wit), gereedschap, een LCD scherm, een 8GB SD kaart + USB stick combo en een auto-level sensor. Op de SD kaart staan ook de gebruiksaanwijzing en de bouwinstructies.


boekboek bestellen3D-printen voor Dummies 3D-printen is niet langer science fiction, maar binnenkort voor iedereen beschikbaar! Het aantal 3D-printers groeit snel en sommige bedrijven maken er al volop gebruik van. Met een 3D-printer kan een gebruiker zijn eigen producten geheel naar eigen inzicht printen, met volop keuze uit ontwerpen, materialen en kleuren. 3D-printen voor Dummies is het handboek op het gebied van deze gloednieuwe technologie. Deze gebruiksvriendelijke gids onderzoekt de typen 3D-printtechnologie die momenteel beschikbaar zijn en verschaft kunstenaars, techneuten en hobbyisten inzicht in de verbazingwekkende zaken die 3D-printers te bieden hebben. Verder vind je in dit boek onder meer informatie over de betekenis van 3D-printen voor productiemethoden en intellectueel eigendom en een handleiding om je eigen RepRap 3D-printer te bouwen. 3D-printing voor Dummies is een must-have gids waarmee je je ei- gen dynamische ontwerp kunt maken en je dromen uit kunt laten komen. De eerste helft van dit boek, in de delen I t/m IV, beschrijft wat er op dit moment al mogelijk is en anticipeert op de toekomstige ontwikkelingen. In de tweede helft van dit boek, in deel V gaat de lezer zelf aan de slag met zijn eigen 3D-printer die voor een deel zichzelf maakt: de RepRap. Het is een open source-printerontwerp waarmee men tegen materiaalkosten aan de slag gaat. Al knutselend wordt de wereld van de additieve fabricage verkend. Net als bij andere Dummies-boeken is er het deel van de tientallen in deel VI. Leuk en leerzaam boek voor techneuten die de verbazende mogelijkheden van 3D-printen willen verkennen, eerst lezend en vervolgens op betaalbare wijze praktisch met de RepRap.


boekboek bestellenOntdek - Ontdek 3d printen Wanneer u aan de slag wilt met 3d-printen, krijgt u te maken met veel nieuwe termen en begrippen. En ongetwijfeld hebt u een groot aantal vragen. Wat is 3d-printen? Hoe is het ontstaan? Wat kunt u ermee? In dit kleurrijke en praktische boek maakt de auteur u wegwijs in deze materie. U leert hoe 3d-printen werkt en wat u ermee kunt doen, welke verschillende technieken worden gebruikt, met welke materialen u kunt 3d-printen, welke 3d-printers voor u interessant kunnen zijn, welke software beschikbaar is en waar u gratis 3d-modellen kunt vinden. Uit de inhoud: - Introductie: over technieken, materialen en verschillende printers - Voor- en nadelen: de voor- en nadelen van 3d-printen toegelicht - Technieken: uitgebreide informatie over verschillende 3d-printtechnieken - Materialen: 3d-printmaterialen en hun voor- en nadelen - Toepassingen: over de mogelijkheden die 3d-printers bieden - Hardware: 3d-printers uit de doeken gedaan en tips waarop u moet letten bij aanschaf - Software: apps, toepassingen en sites die ondersteuning voor 3d-printen bieden - Praktijk: van de aanschaf van een 3d-printer tot de eerste probeersels,Reacties op het onderwerp: 3D Printen


32 - Techniek »  -  3D Printen »
2018-02-04 16:58:00
Hier kunt u vragen stellen over 3D printen, reacties zullen pas na goedkeuring geplaatst worden.
Reactie van een bezoeker van de site!
3D printen Veenendaal
Er zijn: 2 reacties!
2018-02-04 16:58:00
Goedemiddag,

Ik heb een set oude stoelen waarvan de vloerglijders na 60 jaar gebroken zijn, zou u deze voor ons kunnen maken?

Het gaat om de stoel (via google afbeeldingen is deze goed te vinden) en dan om de gebogen u-profiel vloerglijder/ dop die onder de 4 stoelpoten is bevestigd, deze zijn ruwweg 13cm x 3cm x 2,4cm. In totaal heb ik er 8 nodig.

Graag hoor ik van u of printen mogelijk is en wat de kosten van printen zijn per vloerglijder?

Alvast mijn hartelijke dank.

Groeten P. Savelkouls
Reactie van een bezoeker van de site!
2018-02-04 17:31:00
Ik denk dat dit wel zal gaan, ik zal ze dan eerst even moeten ontwerpen in Freecad. Daarvoor zou ik een oud exemplaar moeten hebben om op te kunnen meten. Neemt u even contact op via de email dan kunnen we het bespreken.
Vriendelijke groet, Hein Pragt


Last update: 10-01-2017
 Binnen dit thema Meer thema's


 Lees hier de privacyverklaring van deze site.

Disclaimer.

Hoewel de heer Hein Pragt de informatie beschikbaar op deze pagina met grote zorg samenstelt, sluit de heer Pragt alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die, in welke vorm dan ook, via zijn site wordt aangeboden. Het opnemen van een afbeelding of verwijzing is uitsluitend bedoeld als een mogelijke bron van informatie voor de bezoeker en mag op generlei wijze als instemming, goedkeuring of afkeuring worden uitgelegd, noch kunnen daaraan rechten worden ontleend. Op de artikelen van de heer Pragt op deze Internetsite rust auteursrecht. Overname van informatie (tekst en afbeeldingen) is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de rechthebbende. Voor vragen over copyright en het gebruik van de informatie op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Dit is mijn