3D printer objecten

Wanneer u een 3D printer heeft wilt u er natuurlijk ook iets mee maken. Hiervoor heeft u model bestanden nodig van een object (of meerdere onderdelen van een object) dat de printer kan afdrukken. Vaak zijn deze bestanden in het STL-formaat. Dit bestandsformat is afkomstig uit de stereolithografie, en een STL-bestand beschrijft het 3D-oppervlak in driehoeken, zoals de facetten bij edelstenen. Een programma als Cura en Repetier kunnen deze bestanden omzetten naar zogenaamde G-Code wat de stuurcodes voor de 3D-printer zijn. U kunt op het Internet zeer veel digitale ontwerpen downloaden en deze zelf nog in grootte aanpassen, maar veel kunt u vaak niet meer aanpassen aan het stl bestand. Om zelf digitale 3D ontwerpen te maken kunt u diverse programma's gebruiken zoals het dure autocad, maar ook de open source programma's Blender en FreeCad. De laatste heeft mijn voorkeur omdat FreeCad een zeer kleine leercurve heeft en vrij eenvoudig werkt ten opzichte van de (grotere) andere softwarepakketten. Op deze pagina staan een aantal 3D ontwerpen die ik zelf gemaakt heb en een aantal 3D objecten die ik zelf gebruikt en afgedrukt heb en die ik zeker kan aanbevelen. Deze onderdelen kunt u ook via deze site kant en klaar afgedrukt bestellen, neem hiervoor per (email) contact op voor een prijsopgave. Enkele van mijn ontwerpen staan op op de site www.thingiverse.com, dit is de link naar mijn profielpagina op thingiverse. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Mijn eigen 3D ontwerpen

Toen ik begon met 3D printen maakte ik natuurlijk als eerste alle leuke beeldjes en speeltjes maar na een tijd begon ik toch meer na te denken over een meer serieuzere toepassing van de 3D printer. Al snel bood zich iets aan in de vorm van een beugeltje, maar hoe ik ook zocht op Internet, net dat beugeltje kwam ik nergens tegen. Ik besloot het beugeltje zelf te ontwerpen en met wat vallen en opstaan met het pakket FreeCad lukt het uiteindelijk om een ontwerp te maken en dit om te zetten in een STL-bestand. Na het inlezen in het pakket Cura kon ik het succesvol 3D printen. Het volgende idee was een clip hanger in de tent en ook dit werkte prima. Al snel zag ik hier ook een verbetering en dit kon ik in FreeCad snel aanpassen tot een tweede versie van de clip. Daarna begon ik overal toepassingen te zien voor de 3D printer, clipjes, beugels, hoekjes, bevestigingsplaatjes, pluggen, stopjes ik tekende ze eerst even na in een schets en ontwierp ze daarna in FreeCad. De meeste van deze hoekjes en beugels kunt u ook bij de bouwmarkt kopen maar de gedachte achter de zelf maken ideologie is toch dat u deze onderdelen echt nodig heeft, u deze even snel en goedkoop, met eigen maatvoering zelf kunt maken. Op deze pagina bied ik alle ontwerpen van pluggen, beugeltjes, hoekjes en nog veel andere nuttige kleine onderdelen aan in de vorm van STL-bestanden die u zelf kun t 3D printen. De STL bestanden zijn wel in een zip bestand verpakt om de snelheid van het downloaden te verhogen en om te zorgen dat de STL-bestanden intact blijven. U moet dus eerst de gedownloade bestanden uitpakken om het STL-bestand (bestanden) te kunnen gebruiken. Wanneer u suggesties heeft voor nog andere beugeltjes, hoekjes en andere nuttige huishoudelijk artikelen dan hoor ik het graag (per mail). Ik ga onderdelen die mijn nuttig lijken ontwerpen en beschikbaar maken via deze site.

Al mijn ontwerpen die ik via deze site verspreid vallen onder de Creative Commons licentie, dit betekend dat u het werk mag delen, kopiëren en verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat, het werk te bewerken, te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken, voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden. De licentiegever kan deze toestemming niet intrekken zolang aan de licentievoorwaarden voldaan wordt. De enige voorwaarde is naamsvermelding, de gebruiker dient de maker van het werk te vermelden, een link naar de licentie te plaatsen en aan te geven of het werk veranderd is. U mag dat op redelijke wijze doen, maar niet zodanig dat de indruk gewekt wordt dat de licentiegever instemt met uw werk of uw gebruik van het werk.

Huishoudelijke 3D ontwerpen

Hier staat een overzicht van alle 3D ontwerpen die met huishouden te maken hebben zoals naambordjes, kledinghaken, ophangbeugeltjes e.d.

Toilet deurplaatje

digitaal 3D object: Toilet deurplaatjeDit is een naamplaatje met daarop het woord Toilet die u op de toiletdeur kunt schroeven. Standaard is deze 10 cm lang met twee schroefgaten aan de zijkant. Wanneer u dit plaatje in een ander formaat nodig heeft kunt u het STL bestand schalen voordat u het 3D afdrukt. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Badkamer deurplaatje

digitaal 3D object: Badkamer deurplaatjeDit is een naamplaatje met daarop het woord Badkamer die u op de bakamerdeur kunt schroeven. Standaard is deze 12 cm lang met twee schroefgaten aan de zijkant. Wanneer u dit plaatje in een ander formaat nodig heeft kunt u het STL bestand schalen voordat u het 3D afdrukt. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Tent haakje

digitaal 3D object: Tent haakjeHoewel de ten niet echt een huis is, zijn er wel huishoudelijk artikelen nodig. In een tent heeft u vaak een probleem dat u weinig haakjes heeft om dingen aan op te hangen. Mijn eigen tent heeft metalen buizen met een diameter van 18 mm en ik heb een S vormig clipje ontworpen dat heel eenvoudig over een metalen tentbuis klikt en dan een hangertje vormt waaraan u een jas of handdoek kunt ophangen. Wanneer uw tent een andere diameter heeft van de buizen kun u dit via de schaal functie het STL bestand aanpassen aan de afmeting van de stangen van uw eigen tent. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Wespendopje

digitaal 3D object: WespendopjeWanneer u zomers lekker buiten zit met een flesje bier of een flesje frisdrank, is er altijd een kans dat een wesp ongemerkt in het flesje gaat met ersntige gevolgen wanneer u daarna probeert te drinken. Het is ook raadzaam om het flesje af te dekken, ook voor de smaak is dit beter. Dit dopje past precies op het geopende bier / frisdrank flesje en door de taps toelopende binnenkant kunt u het makkelijk plaatsen, sluit het goed af en blijft het goed op de plaats zitten. Het is altijd handig om een paar van deze dopjes achter de hannd te hebben in de zomer. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Kaarthouder

digitaal 3D object: KaarthouderDoor middel van deze kaarthouder kunt u een kaart of iets dat van dun karton is gemaakt rechtop zetten. Deze kaarthouder is klein maar werkt prima, door de uitsparing in het midden is ook een stuk onderkan van een kaart te zien. Bij een aantal kaarten die ik had stond onder in het midden juist tekst. Omdat de onderkan plat en groot is kan deze kaarthouder prima zonder raft geprint worden. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Deurhaakje

digitaal 3D object: DeurhaakjeDit is een haakje die over een standaard binnendeur past met een 13mm buitenrand. Het is stevig genoeg om een badjas of een handdoek aan op te hangen. Het onderdeel heeft een ronde rand aan de haak waardoor er geen beschadigingen optreden en het kledingstuk of handdoek stevig blijven hangen. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Deurstop

digitaal 3D object: DeurstopDit is een zogenaamde deurstopper, een klein blokje dat u kunt gebruiken om een deur vast te zetten zodat deze niet dichtgaat. Het schuine blokje heefr ribbels aan de bovenkant en vier kleine pinnen aan de onderkant voor beterer grip. De stopper is 50mm hoog (dik) maar kan door schalen oook kleiner (dunner) afgedrukt worden, afhankelijk van de deur waar de stopper op gebruikt zal worden. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Wc-rol houder

digitaal 3D object: Wc-rol houderDit is een wc-rol houder die ik zelf ontworpen heb. Toen bij mij thuis boven de wc-rol houder afbrak zaten er al een aantal gaten in de muur. Ik heb de gaten opgemeten en op basis van de bestaande drie gaten een nieuw ontwerp gemaakt. Ik vond dat het er ook nog wel leuk uit mocht zien dus heb ik naast de correcte afmetingen ook rekening gehouden met praktisch gebruik, een extra gat in de rol zodat de houder eenvoudig te monteren is en het is een ontwerp dat zonder extreme overhang (dus zonder raft en ondersteuning) geprint kan worden. Het resultaat is fraai en handig en hangt momenteel bij mijzelf aan de muur. Het kan met drie schroeven bevestigd worden. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Douche afvoer dekseltje

digitaal 3D object: Douche afvoer dekseltjeIk had een ingemetseld douche afvoer putje met een gammel dekstje dat langzaam stuk ging. Toen het helemaal stuk was ging ik op zoek naar een nieuw dekseltje maar de afmeting die ik had (87 mm) was nergens meer te koop. Wel een kleinere versie die net groot genoeg was en die dus net niet goed afsloot waardoor er regelmatig een putlucht in de douche hing. Het pijpje onderaan was ook net niet diep genoeg om in het water van het putje te staan en regelmatig kwam het er dus boven te staan. Dit afvoer dekseltje is precies groot genoeg, het past weer prima in het afvoerputje en het sluit onderaan weer prima af. Ook het water loopt goed weg, dus na het zelf in gebruikt genomen te hebben, staat hier het printbare bestand online. Om een mooie gladde bovekant te krijgen heb ik wel een kleine raft gebruikt bij het printen. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

CD rekje

digitaal 3D object: Cd rekjeIk had een CD rekje nodig om de meest populaire CD's bovenop de CD speler te plaatsen. Ik weet je deze dingen zeer goedkoop kunt kopen maar ik besloot er toch een zelf te ontwerpen en te printen. Er kunnen 11 (rekenfoutje) CD's in, het is stevig genoeg en toch heb ik veel ruimte bespaard waardoor het toch niet veel filament kost en redelijk snel te 3D printen is. Ik heb het zelf in gebruik en het werkt prima. U kunt het zelf in elke gewenste kleur 3D printen, ik heb het met rood PLA gedaan. ABS zal denk ik niet zo lukken omdat het een groot oppervlak is en het heel snel zal kromtrekken. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Wc-rol dopje

digitaal 3D object: Wc-rol dopjeIk bewaarde vaak lege wc rollen om er iets mee te knutselen en plots kreeg ik het idee dat het ook wel leuke opberg kokers zouden zijn wanneer er dopjes voor zouden bestaan. Ik heb toen zelf een dopje ontworpen en door middel van dit dopje kunt u het lege wc rolletje omtoveren in een opberg kokertje dat u zelfs kunt beschrijven of kleuren. Door het rolletje bijvoorbeeld met rijst te vullen kunt u er ook een muziekinstrument van maken. U kunt dit dopje ook schalen voor grotere papieren kokers. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Thee bewaarpot

digitaal 3D object: Thee bewaarpoteIk drink graag losse thee en die moet droog en donker bewaard worden. Hiervoor heb ik dan ook een aantal thee bewaar busjes en toen ik een te kort had, besloot ik om er zelf een te ontwerpen om met de 3D printer af te drukken. Om niet uit de toon te laten vallen heb ik het bijna dezelfde vorm gegeven als de bestaande blikjes en heb ik het in koperkleurig filament afgedrukt. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Massage rollers

digitaal 3D object: Massage rollersOoit had ik een houten massage roller om je partner bijvoorbeeld op de rug lekker te masseren. Ik heb deze massage roller nagemaakt doot middel van Freecad als losse onderdelen die na in elkaar lijmen een solide massage roller vormen. Op de site thingiverse staan de diverse DTL bestanden en een voorbeeld van het in elkaar zetten.
Download dit object als stl bestand op thingiverse.

Beeldjes en sieraden 3D ontwerpen

Hier staat een overzicht van alle 3D ontwerpen van beeldjes, sieraden, hangers die u als decoratie kunt gebruiken.

Lingam beeldje

digitaal 3D object: Lingam beeldjeDe lingam ook wel linga, lingamyoni of shivalingam genoemd is een symbool dat meestal in de vorm van een stenen of marmeren beeldje een mannelijk lid voorstelt dat omhuld wordt door het vrouwelijke deel en het symbool is voor de vereniging van man en vrouw. Voor Hindoes is het een symbool voor de verering van de god Shiva en in India komt dit symbool dan ook veel voor, ook in tempels. Tijdens rituelen wordt er melk of water over de lingam gegoten en vervolgens worden er bloemen op gelegd. Het mannelijke deel staat rechtop, de vrouwelijke vorm is de rand waar de geofferde vloeistoffen in opgevangen worden en waar men de bloemen op kan leggen. Het beeldje is standaard 85mm hoog maar u kunt het zelf schalen. U moet het wel met onderdteuning afdrukken omdat anders de uitstekende yoni niet goed geprint kan worden. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Adam en Eva beeldjes

digitaal 3D object: Adam en Eva beeldjesDit is de digitale versie van de bekende Adam en Eva beeldjes die in de jaren 70 erg populair waren. Het zijn eenvoudige beeldjes die precies in elkaar passen. In deze stl file zijn ze 6 cm, hoog maar u kunt ze zelf eventueel nog groter of kleine schalen. Beide beeldjes zullen tgelijk afgedrukt worden en kunnen zonder support 3d geprint worden. U kunt dit onderdeel ook hier bestellen, de prijs voor één setje van twee beeldjes exemplaar is 4 euro afdrukkosten (excl. verzendkosten) (Email). Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Aum hanger

digitaal 3D object: Aum hangerDit symbool is Sanskriet voor het Hindoe geluid om (ohm of aum), dit word ook wel de moeder van alle mantras genoemd. Het geluid staat voor de drie toestanden van de mens waken, slapen, dromen. Als talisman helpt dit symbool om rust en vrede te vinden. U kunt het ook in veel yoga lokalen terugvinden en binnen het spirituele werk is het ook een veelgebruikt symbool. Ik vind het ook een mooi symbool en daarom heb ik het zelf ook ontworpen en in glow in the dark 3D geprint als hanger aan het koord van het licht boven mijn bed. Maar u kunt het ook 3D printen als hanger aan een koordje aan een tas of om uw nek. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Hartje hanger

digitaal 3D object: Hartje hangerDit is een hangertje in de vorm van een hartje met bovenaan een oogje om een koordje of ketting te bevestigen. Op het hartje staat de tekst "Love", ik kan dit hartje ook leveren met een andere tekst er op. Ik heb dit hartje gebruikt om te 3D printen voor alle vriendinnen van mijn dochter die op haar verjaardag waren, met elk hun eigen naam er in. U kunt dit ontwerp bijvoorbeeld 3D printen als hanger aan een koordje aan een tas of als hanger om uw nek. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Yin Yang 3D symbool

digitaal 3D object: Yin Yang 3DDit is een door mijzelf ontworpen versie van het Yin Yang symbool die u ergens kunt neerleggen of ophangen. Het bestaat uit een losse Yin en een losse Yang die samen precies in een behuizing passen die ze bij elkaar kan houden. Dit zipbestand bevat twee STL bestanden, het ene bestand is de behuizing waar de Yin en Yang beide in passen en het andere bestand is één Yin of Yang figuur mnet een opening voor het ronde schijfje en een rond schijfje ernaast. Het is de bedoeling dat u deze twee keer afdrukt, één keer in wit en één keer in zwart. Hierna kunt u het witte schijfje in de zwarte afdruk duwen en het zwarte schijfje in de witte afdruk waardoor er een Yin en een Yang ontstaan. De totale afmeting is 10 cm rond en 7 mm dik. U kunt dit onderdeel ook hier bestellen, de prijs voor één exemplaar is 5 euro afdrukkosten (excl. verzendkosten) (Email). Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Dharma wiel symbool

dharma wiel 3D object: Yin Yang 3DDit is een door mijzelf ontworpen versie van het Dharma wiel symbool die u ergens kunt neerleggen of ophangen. Dharma is een woord dat geen equivalent kent in de westerse talen. Maar soms wordt de vergelijking gelegd met het Griekse logos. Het woord dharma is afgeleid van de stam dhr, wat houden of ondersteunen betekent, plus het achtervoegsel ma-n, waarmee van dat werkwoord een zelfstandig naamwoord wordt gemaakt. Het concept komt voor bij alle religies die hun oorsprong hebben in India. Dharma kan gebruikt worden in de betekenis van spiritualiteit, spirituele leer, psycho-spiritueel verlangen, essentie (kwintessens) van het bestaan, innerlijke eigenschap, opgaan in de eigen oorspronkelijke staat of de weg van sociale rechtvaardigheid. Het Wiel van de Dharma wordt voorgesteld als een karrewiel met 8 spaken. De acht spaken zijn de geledingen op het Nobele Achtvoudige Pad: 1. Juiste (levens-)visie, 2. juiste gedachten, 3. juiste spraak, 4. juist handelen, 5. juist levensonderhoud, 6. juiste (contemplatieve) inspanning, 7. juiste (meditatieve) aandacht, 8. juiste (meditatieve) concentratie. De totale afmeting is bijna 10 cm rond en 4 mm dik. U kunt dit onderdeel ook hier bestellen, de prijs voor één exemplaar is 1 euro afdrukkosten (excl. verzendkosten) (Email). Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Doosje in hartvorm

3D object: Doosje in hartvormDit is een leuk doosje in de vorm van een hartje, het bestaat uit een los doosje en een deksel wat er vrij goed op (omheen) klemt. Het is een leuk doosje om bijboorbeeld sierraden in op te bergen of om een leuk klein cadeautje in te verpakken. De totale afmeting is 6 cm hoog en 2 cm dik. U kunt dit doosje ook hier bestellen, de prijs voor één exemplaar is 1 euro afdrukkosten (excl. verzendkosten) (Email). Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Pokeball sleutelhanger

3D object: Pokeball sleutelhangerNu iedereen Pokemon Go aan het spelen is leek het me een leuke idee om een pokeball sleutelhanger te ontwerpen. Ik heb de sleutelhanger in drie set onderdelen in drie kleuren gemaakt die uiteindelijk allemaal in elkaar klikken om zo de sleutelhanger te vormen. Ik heb op het achterste gedeelte van de houder een beetje lijm gedaan om alles goed bij elkaar te houden. Het zip bestand bevat drie stl bestanden, elk voor de juiste kleur. De pokeball sleutelhanger heeft een diameter van 4 cm en is 3 mm dik. U kunt dit doosje ook hier bestellen, de prijs voor één exemplaar is 2 euro afdrukkosten (excl. verzendkosten) (Email). Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Judo sleutelhanger

3D object: Judo sleutelhangerDit is een experiment met een 3D print in twee kleuren door halverwege de print te stoppen en het filament te verwisselen om daarna de print te vervolgen. Hierdoor zullen de hoger gelegen delen dus in een andere kleur geprint worden en aangezien de tekens op de bodemplaar liggen zullen deze dus in een andere kleur zijn. In dit geval heb ik een sleutelhanger gemaakt met daarop in Japanse tekens het woord Judo. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand op thingiverse.

Robotica en elektronica

Hier staat een overzicht van alle 3D ontwerpen die met robotica en elektonica bevestigingsmateriaal, afstandbusjes, batterijhouders e.d. veel van deze objecten kunt u ook bij de elektronica winkel of online kopen, maar u kunt ze natuurlijk ook in het eigen formaat zelf (goedkoper) 3D printen.

Afstandbusjes 4mm

digitaal 3D object: Afstandbusjes 4mmDe laatste keer dat ik kunsstof afstandbusjes kocht in de elektronica winkel schrok ik van de prijs per stuk. Dit is dus echt iets wat men goedkoop zelf kan 3D printen. Voor het gemak heb ik hier maar 10 afstandbusjes tegelijk in één STL file gezet. De buitenmaat is 7mm, de binnenmaat is 4mm en de lengte is 10mm. Dit is gelijk aan de standaard afstandbusjes die men in de winkel kan kopen. Wanneer u afstandbusjes van een andere langte of andere diameter nodig heeft kunt u het STL bestand schalen voordat u het 3D afdrukt. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Batterij compartiment + schakelaar

digitaal 3D object: Batterijcompartiment + schakelaarVoor mijn eigen kleine lijnenvolger had ik een houder nodig waar ik het blokje met de vier penlight batterijen in kon vastzetten en er moest een aan/uit schakelaar op zitten. Het leek me handig om beiden te combineren in één ontwerp en de 3D geprinte houder zit nu achterop de lijnenvolger gemonteerd zodat het schakelaartje aan de bovenkant zit. De batterijhouder van de batterijen ligt er redelijk los in maar zal er door de opstaande randjes niet uitvallen. Het ontwerp heeft wel supportmateriaal nodig voor de overhangende rand maar dat is er simpel af te breken. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Robot ball caster met knikker

digitaal 3D object: Robot ball caster met knikkerdigitaal 3D object: Robot ball caster met knikkerVoor mijn lijnevolger kocht ik ooit een ball caster (rolwieltje) voor een paar euro en het ding was niet echt sterk en na een tijdje viel het balletje er zelfs uit. Tijd om wat zelf te ontwerpen en dit is het resultaat. Een ball caster (rolwieltje) voor een robot of lijnenvolger met als balletje een standaard 16mm knikker. Het is een stevig ontwerp, de knikker blijft goed zitten en het rolt prima alle kanten op. Het is wel raadzaam om het op de hoogste resulutie (in mijn geval 0,1 mm) af te drukken omdat de randjes van het filament wel wrijving veroorzaken. Voor de stevigheid is het ook raadzaam om een hele hoge infill factor te gebruiken. U kunt dit onderdeel ook hier bestellen, de prijs voor één exemplaar is 3 euro en vier stuks voor 10 Euro (excl. verzendkosten) (Email). Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Robot ball caster vulplaatje

digitaal 3D object: Robot ball caster vulplaatjeBij de ball caster (rolwieltje) hierboven is het belangrijk dat het op de goede hoogte staat, hiervoor zijn opvulplaatjes nodig. Omdat ik het ontwerp al had gemaakt was een 3mm opvulplaatje ook snel gemaakt. Door het voor het afdrukken te schalen kunt u dit opvulplaatje elke dikte geven die u nodig heeft. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Doe het zelf 3D ontwerpen

Hier staat een overzicht van alle 3D ontwerpen die met "doe het zelf" en klussen thuis te maken hebben zoals beugeltjes, bevestigingsmateriaal, hoekjes, plaatsteunen e.d. veel van deze objecten kunt u ook bij de bouwmarkt kopen, maar u kunt ze natuurlijk ook in het eigen formaat zelf (goedkoper) 3D printen.

Zadel voor buis 20mm

digitaal 3D object: Buis zadel 20mmMet deze buis klem of ook wel zadel genoemd kunt u een 20mm buis (bijv: afvoerbuis) vastschroeven aan een wand. De buis klemt er stevig in en klemt goed vast. De dikte van de buisklem of zadel is 4mm bij een diameter van 20mm. Let op dat deze dikte ook veranderd wanneer u het object gaat schalen. Het is liggend neergezet en kan zonder raft of support geprint worden. U kunt het STL bestand van het hoekje schalen naar de diameter die u nodig heeft en het dan afdrukken op de 3D-printer. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Hoekje 3 vlakken

digitaal 3D object: Hoekje 3 vlakkenWanneer u zelf dingen maakt heeft u voor de verbinding van drie stukken materiaal soms een hoekje nodig waarmee u deze stukken (hout bijvoorbeeld) aan elkaar kunt schroeven. Maar dit hoekstukje kan ook gebruikt worden om een hoek aan de buitenkant te beschermen. Het hoekje heeft drie vlakken en de gaten zijn zo geplaatst dat de schroeven elkaar niet in de weg zitten. U kunt het STL bestand van het hoekje schalen naar de grootte die u nodig heeft en het dan afdrukken op de 3D-printer. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Hoekje 2 vlakken

digitaal 3D object: Hoekje 2 vlakkenWanneer u zelf dingen maakt heeft u voor de verbinding van twee stukken materiaal soms een hoekje nodig waarmee u deze stukken (hout bijvoorbeeld) aan elkaar kunt schroeven. Dit hoekje heeft in tegenstelling tot het hoekje hierboven twee vlakken en de gaten zijn ook hier zo geplaatst dat de schroeven elkaar niet in de weg zitten. U kunt het STL bestand van het hoekje schalen naar de grootte die u nodig heeft en het dan afdrukken op de 3D-printer. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Hoekje binnem verzonken gaten

digitaal 3D object: Hoekje binnem verzonken gatenWanneer u zelf dingen maakt heeft u voor de verbinding van twee stukken materiaal soms een hoekje nodig waarmee u deze stukken (hout bijvoorbeeld) aan elkaar kunt schroeven. Dit hoekje is bedoeld voor plaatsing aan de binnenkant van de verbinding en heeft twee dikke vlakken en de gaten zijn verzonken zodat de kopjes van de schroeven niet uitsteken. Deze versie is 60 mm breed en heeft een schroefgat voor M5 schroeven met een platte kop. Wanneer u deze beugel voor M4 nodig heeft kunt u het STL bestand 20 procent schalen voordat u het 3D afdrukt. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Hoekje binnen verzonken gaten schuin

digitaal 3D object: Hoekje binnen verzonken gaten schuinWanneer u zelf dingen maakt heeft u voor de verbinding van twee stukken materiaal soms een hoekje nodig waarmee u deze stukken (hout bijvoorbeeld) aan elkaar kunt schroeven. Dit hoekje is bedoeld voor plaatsing aan de binnenkant van de verbinding en heeft twee dikke vlakken en de gaten zijn verzonken zodat de kopjes van de schroeven niet uitsteken. Deze versie is 60 mm breed en heeft een schroefgat voor M5 schroeven met een schuine kop. Wanneer u deze beugel voor M4 nodig heeft kunt u het STL bestand 20 procent schalen voordat u het 3D afdrukt. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Hoekje buiten verzonken gaten

digitaal 3D object: Hoekje buiten verzonken gatenWanneer u zelf dingen maakt heeft u voor de verbinding van twee stukken materiaal soms een hoekje nodig waarmee u deze stukken (hout bijvoorbeeld) aan elkaar kunt schroeven. Dit hoekje is bedoeld voor plaatsing aan de buitenkant van de verbinding en heeft twee dikke vlakken en de gaten zijn verzonken zodat de kopjes van de schroeven niet uitsteken. Deze versie is 60 mm breed en heeft een schroefgat voor M5 schroeven met een rechte kop. Wanneer u deze beugel voor M4 nodig heeft kunt u het STL bestand 20 procent schalen voordat u het 3D afdrukt. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Hoekje buiten verzonken gaten rond

digitaal 3D object: Hoekje buiten verzonken gaten rondWanneer u zelf dingen maakt heeft u voor de verbinding van twee stukken materiaal soms een hoekje nodig waarmee u deze stukken (hout bijvoorbeeld) aan elkaar kunt schroeven. Dit hoekje is bedoeld voor plaatsing aan de buitenkant van de verbinding en heeft twee dikke vlakken en de gaten zijn verzonken zodat de kopjes van de schroeven niet uitsteken. Deze versie is 60 mm breed en heeft een schroefgat voor M5 schroeven met een rechte kop. De rechte kant van hety hoekje is afgerond. Wanneer u deze beugel voor M4 nodig heeft kunt u het STL bestand 20 procent schalen voordat u het 3D afdrukt. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Hoekje buiten afgeschuinde gaten rond

digitaal 3D object: Hoekje buiten afgeschuinde gaten rondWanneer u zelf dingen maakt heeft u voor de verbinding van twee stukken materiaal soms een hoekje nodig waarmee u deze stukken (hout bijvoorbeeld) aan elkaar kunt schroeven. Dit hoekje is bedoeld voor plaatsing aan de buitenkant van de verbinding en heeft twee dikke vlakken en de gaten zijn verzonken zodat de kopjes van de schroeven niet uitsteken. Deze versie is 60 mm breed en heeft een schroefgat voor M5 schroeven met een schuine kop. De rechte kant van hety hoekje is afgerond. Wanneer u deze beugel voor M4 nodig heeft kunt u het STL bestand 20 procent schalen voordat u het 3D afdrukt. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Plaatsteun voor 3 mm platen

digitaal 3D object: Plaatsteun voor 3 mm platenSoms moet u een plaat vastzetten of in mijn geval een stuk plexiglas vastzetten op een houten uitsparing. Dit steuntje is bedoeld voor plaatsing aan de buitenkant van de verbinding en heeft een uitsparing voor de plaat of het plexiglas. Het is 8 mm dik en de gleuf is 3 mm dik. De gaten zijn verzonken zodat de kopjes van de schroeven niet uitsteken. Het schroefgat is bedoeld voor M5 schroeven met een rechte kop. Wanneer u deze plaatsteun in een ander formaat nodig heeft kunt u het STL bestand schalen voordat u het 3D afdrukt. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Plaatsteun voor 3 mm platen

digitaal 3D object: Plaatsteun voor 3 mm platen 2Soms moet u een plaat vastzetten of in mijn geval een stuk plexiglas vastzetten op een houten uitsparing. Dit steuntje is bedoeld voor plaatsing aan de buitenkant van de verbinding en heeft een uitsparing voor de plaat of het plexiglas. Het is 8 mm dik en de gleuf is 3 mm dik. De gaten zijn verzonken zodat de kopjes van de schroeven niet uitsteken. Het schroefgat is bedoeld voor M5 schroeven met een schuine kop. Wanneer u deze plaatsteun in een ander formaat nodig heeft kunt u het STL bestand schalen voordat u het 3D afdrukt. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Plaatsteun voor 4 mm platen

digitaal 3D object: Plaatsteun voor 4 mm platenSoms moet u een plaat vastzetten of in mijn geval een stuk plexiglas vastzetten op een houten uitsparing. Dit steuntje is bedoeld voor plaatsing aan de buitenkant van de verbinding en heeft een uitsparing voor de plaat of het plexiglas. Het is 8 mm dik en de gleuf is 4 mm dik. De gaten zijn verzonken zodat de kopjes van de schroeven niet uitsteken. Het schroefgat is bedoeld voor M5 schroeven met een rechte kop. Wanneer u deze plaatsteun in een ander formaat nodig heeft kunt u het STL bestand schalen voordat u het 3D afdrukt. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

Plaatsteun voor 4 mm platen

digitaal 3D object: Plaatsteun voor 4 mm platen 2Soms moet u een plaat vastzetten of in mijn geval een stuk plexiglas vastzetten op een houten uitsparing. Dit steuntje is bedoeld voor plaatsing aan de buitenkant van de verbinding en heeft een uitsparing voor de plaat of het plexiglas. Het is 8 mm dik en de gleuf is 4 mm dik. De gaten zijn verzonken zodat de kopjes van de schroeven niet uitsteken. Het schroefgat is bedoeld voor M5 schroeven met een schuine kop. Wanneer u deze plaatsteun in een ander formaat nodig heeft kunt u het STL bestand schalen voordat u het 3D afdrukt. Dit onderdeel is gemaakt met het programma FreeCad en daarna omgzet door middel van Cura.
Download dit object als stl bestand.

3D ontwerpen van anderen

Ik gebruik ook diverse 3D ontwerpen van andere onbtwerpers op Internet, een aantal zijn erg nuttig en zo goed dat ik zo ook niet zelf ga namaken. Hier staan een aantal ontwerpen met de link naar de oorspronkelijke locatie.

3D printer testbestand

digitaal 3D object: testbestandDit is een redelijk complex testobject om de printkwaliteit en de kalibratie van uw 3D printer te controleren. Ook kunt u met dit object expirimenteren met verschillende instelling om te zien welke instelling het beste resultaat geeft. Er zitten een aantal gaten in het object, een piramide, een bol en een kubus, nummers, overhangende delen op verschillende hoeken en bruggen op verschillende afstanden. Hiermee kunt u alle kwaliteitaspecten testen in één print. Ik gebruik dit ontwerp zelf ook om met nieuw filement te testen wat de beste instellingen zijn. Dit ontwerp staat op een externe site, hieronder kunt u de link vinden.
Ga naar download locatie

3D kogellager

diitaal 3D object: kogellagerDit is een stl bestand van een werkende kogellager die u in één print kunt afdrukken met uw 3D printer. U kunt het formaat aanpassen aan de diameter die u nodig heeft en voor niet extreem zware toepassingen is dit lager prima geschikt. U dien het lager wel met hoge vulgraad te printen anders is het niet sterk genoeg en zit er teveel speling in. Dit ontwerp staat op een externe site, hieronder kunt u de link vinden.
Ga naar download locatie

Filament geleider

diitaal 3D object: filament geleiderEen van de dingen die ik zelf als eerste geprint heb is een filament geleider. Wanneer ik het filament op de houder achter de printer plaatste ging het filament heel erg heen en weer en gaf de kop soms een enorme ruk aan het filament. Ik heb deze geleider bovenop de printer geplaatste en nu is de doorvoer van het filament veel regelmatiger. U moet wel even opletten op de spleet die in het blokje zit dat u op de printer zet, dit moet u even aanpassen aan de breedte van het materiaal van uw printer. Bij mijn Zonestar Prusa I3 van acryl moest ik het een paar millimeter groter maken. Dit ontwerp staat op een externe site, hieronder kunt u de link vinden.
Ga naar download locatie

Gyroscoop ringen

diitaal 3D object: Gyroscoop ringenDit is een ontwerp dat iedereen aanspreekt en een heel mooi voorbeeld is wat men kan printen met een 3d printer. Het bestaat uit 4 ringen die met een kleine kegel en uitsparing aan de zijkant aan elkaar zitten en allemaal afzonderlijk schijnbaar alle kanten op kunnen bewegen. Het effect is optisch gezien erg fraai en het mooi is ook dat het geheel in één print gemaakt kan worden. Dit ontwerp staat op een externe site, hieronder kunt u de link vinden.
Ga naar download locatie

Wat is een .STL bestand?

Veel 3D objecten voor de 3D printer worden aangeboden als zogenaamde STL bestanden. De letters STL staan voor Surface Tessellation Language of Standard Tessellation Language en de letterlijke betekenis is dan ook de beschrijving van het oppervlak van een object door betegeling. In het geval van stl bestanden zijn deze 'tegels' dus vlakke driehoeken. Er is voor driehoeken gekozen omdat deze altijd een plat vlak hebben. Een bestande met de extensie .stl is dus een bestandsformaat dat door 3D print software gebruikt wordt om een 3D model (object) te beschrijven en op te kunnen slaan. Een STL-bestand beschrijft dus alleen de vorm van de oppervlakte van een object, de kleur en textuur wordt niet beschreven. Het STL-bestand kan in ASCII-tekens of binair opgemaakt zijn, binaire bestanden worden vaker toegepast omdat deze kleiner zijn. Omdat een STL bestand een vorm alleen maar met driehoeken beschrijft is dit dus altijd een benadering van de werkelijkheid maar door een zo groot mogelijk aantal driehoeken te beschrijven wordt de afwijking kleiner. De nauwkeurigheid van het STL-model neemt dan toe maar de grootte van het bestand zal ook enorm toenemen. Omdat de meeste 3D-printers een object laagje voor laagje opbouwen moet een STL-bestand dus eerst in plakjes (slices) gesneden worden. Het digitaal in plakjes gesneden model zal meestal omgezet worden in zogenaamde G-code die de stuurcode voor de 3D-printer is.

3D ontwerpen met FreeCAd

Voor het maken van deze modellen gebruik ik het gratis programma FreeCad. FreeCad is een 3D modeling programma dat gemaakt wordt onder de open-source licentie. En dat betekend dat het een echt gratis en vrij pakket is dat u gratis kunt downloaden, installeren en gratis kunt gebruiken. Veel "gratis" CAD-pakketten zijn helaas demo's met beperkte functionaliteit, dit pakket dus niet. Het is echter ook geen "professioneel" pakker maar meer voor de persoonlijk gebruik en onderwijs. Voor het maken van 3D modellen is het uitermate geschikt. Het programma heeft verschillende configuratie modus die u telkens vanuit een dropdown menu kunt wisselen. U kunt primitieve objecten, lijnen curves, meshes maar ook met 3D objecten zoals kubussen, bollen, cilinders e.d. gebruiken en van alles de hoogte, breedte en lengte instellen, onder elke hoek draaien en verplaatsen in de 3D wereld. U kunt SVG-objecten "extruden" zodat ze dikte krijgen en zo 3D worden, u kunt objecten bij elkaar optellen, aftrekken, binaire bewerkingen uitvoeren enz. Het vergt wel een kleine leercurve, maar er zijn veel tutorial en YouTube voorbeeldfilmpjes te vinden. Wanneer u het eenmaal doorheeft gaat het steeds makkelijker en bouwt u zo een 3D model in elkaar. Het programma kan het model daarna exporteren naar STL-formaat zodat u het kunt afdrukken met uw 3D printer. Dit is de site waar u FreeCad kunt downloaden: FreeCad website.

Last update: 18-07-2016


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).