Maneki neko (wenkende kat) symbool

wenkende kat symboolDe beschermende wenkende kat wordt altijd afgebeeld in dezelfde houding, een rechtop zittende kat waarbij hij een van zijn voorpoten ophoudt, alsof hij wuift. Bij moderne elektrische varianten beweegt de voorpoot ook echt. Traditioneel is de kat meestal van porselein en beschilderd met traditionele kleuren, hele oude exemplaren zijn ook wel van hout. Meestal heeft de kat een witte vacht, kleine zwarte vlekken en een kleine stompe staart. Wanneer de wenkende kat op het lichaam wordt gedragen, brengt hij geluk aan zijn eigenaar en is hij in staat om onheil af te wenden. Wanneer de wenkende kat aan een koordje om het middel word gedragen beschermt hij de drager tegen pijn en slechte gezondheid.

Het verhaal dat bij de meeste beeldjes verkocht wordt is bijna altijd hetzelfde: Al eeuwen geleden werden verhalen verteld over een gelukbrengende kat die zijn trechter- of zijn linkerpoot omhoog houdt en op de Japanse manier naar voren kijkt. Wanneer hij wenkt met de linkerpoot dan nodigt hij mensen uit (een winkel) binnen te komen, wanneer de kat wenkt met de rechter poot dan nodigt hij welstand uit (in huis). De witte kat nodigt blijdschap uit en de gouden kat welstand. Zet de kat bij de voordeur van uw huis of winkel en vrolijk zo uw dag op. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Legende en verhalen over de wenkende kat

wenkende kat japanEr is ook een legende aan de wenkende kat verbonden, de tempel te Gotoku-ji was zeer arm. Hoewel de monniken honger leden, deelden zij hun voedsel met hun huiskat. Op een dag zet de kat aan de weg buiten de tempel toen een groep rijke samoerai kwamen aangereden. De kat wenkte hen en zij volgden hem naar de tempel. Zodra de samoerai in de tempel waren brak er een verschrikkelijk noodweer los met bliksem en donder. Precies op de plek waar de samoerai net nog hadden gestaan sloeg de bliksem in. De wenkende kat had hun levens gered waarvoor ze heel dankbaar waren. Omdat het noodweer aanhield moesten ze een tijd in de tempel blijven waardoor ze kennis maakten met de Boeddhistische leer. Later keerde een van de samoerai terug om godsdienstonderwijs te volgen en schonk hij de tempel een groot fortuin. Zijn familie werd er begraven en in de buurt werd een altaar opgericht ter ere van de wenkende kat. De betreffende tempel bestaat nog steeds maar ik opgeslokt door de voorsteden van Tokio. Het is een een populair oord voor mensen die willen bidden voor hun katten en het kattenaltaar te versieren met bloemen. Het kattenras dat in verband gebracht wordt met de oorspronkelijke kat is de Japanse bobtail, het hebben van deze kat zou dan ook geluk brengen.

Er bestaat ook nog een ander verhaal waarin een beroemde vrouw in Yoshiwara bijna aangevallen werd door een gevaarlijke slang. Haar kat zag het gevaar aankomen en probeerde haar te waarschuwen omhoog te steken, maar helaas stierf de kat. Er werden beelden gesneden uit hout om te herinneren aan zijn moedig daad en werden populair als beschermend symbool om hun eigenaren te beschermen tegen gevaar.

In China heeft men een eigen versie in de vorm van de zijdeworm kat. Deze kat werd op de muren van de huizen van de zijdewormkwekers om hun kostbare zijdewormen te beschermen tegen de ratten die soms een ware plaag konden vormen.

Bron: Desmond Morris.

Boek over de betekenis van symbolen.

boekboek bestellenDe symbolengids - geÔllustreerd overzicht van symbolen in de kunst. Dit boek geeft een informatief en toegankelijk geschreven overzicht van symbolen in de beeldende kunst over de hele wereld, in verschillende culturen, door de eeuwen heen. In een algemene inleiding begint Gibson (historica en specialist op dit gebied) met de oudste (oer)symbolen en gaat zij in op (het gebruik van) symbolen en symbolisme, achtergrond, context en onderlinge verbanden. De rangschikking in het boek is geografisch en thematisch. Per werelddeel (Afrika, de twee Amerika's, AziŽ, Europa, OceaniŽ) worden achtereenvolgens religieuze symbolen, identiteitssymbolen en symboolsystemen (soms ook allegorieŽn) behandeld. Elk besproken symbool is afgebeeld en kort beschreven met aandacht voor vorm, betekenis en geschiedenis. De onderlinge verbanden worden door verwijzingen aangegeven. Een uitgebreide woordenlijst en register verhogen het praktische gebruik. Met bibliografie, bronnen en websites.

boekboek bestellenSymbolen van de Inca, Maya en Azteken De wereld van de Inca, Maya en Azteken zat vol met symboliek. In dit boek wordt de geschiedenis van deze culturen aan de hand van symbolen verteld. Het is opgedeeld in vijf delen: de Inca, de Maya, de Azteken, dieren en planten (en hun betekenis voor de Inca, Maya en Azteken). Ieder hoofdstuk bevat een of meer symbolen (als zwart-wittekening) en vervolgens wordt hier wat over verteld. Denk aan onder andere symbolen voor de goden, schrifttekeningen en kalenderuitleg. Een eenvoudig, maar informatief boek. Door de uitgebreide inhoud en index zeer goed als naslagwerk te gebruiken door bijvoorbeeld scholieren. Geschikt voor een ieder met interesse in deze culturen en dan met name in hun symboliek.

boekboek bestellenSpirituele symbolen volkeren, Religies, Mysteries Alle culturen en religies kennen mythische verhalen die doorspekt zijn met symbolen. Bij de oude Egyptenaren, de Kelten, de Noord-Amerikaanse indianen en de Maya?s, in het boeddhisme, christendom en taoÔsme: de diversiteit aan symbolen is indrukwekkend. Ze vertellen waar we vandaan komen, waarom we op aarde zijn en waar we op mogen hopen. In Spirituele Symbolen ? Volkeren, Religies, Mysteries zijn de fraaiste, krachtigste en heiligste bijeengebracht: Allerzielen, andreaskruis, ankh, chakra, dharma, dondervogel, Driekoningen, fallus, feniks, Heilige Graal, hiŽrogliefen, I Tjing, kruisiging, het Lam Gods, lotus, de lijkwade van Turijn, mandala, mantra, Pasen en Pinksteren, Popol Vuh, raaf, scalp, scarabee, sfinx, sjamaan, slang, spirituele seks, swastika, de tarot, Thoth, totem, yin en yang, zonnedans en nog veel meer..

Last update: 24-08-2017

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).