Tattoo of tatoeage symbolen

De tatoeage is de laatste jaren steeds meer geaccepteerd en mensen van alle rangen en standen hebben er één of meerdere. Een tatoeage of tattoo is een versiering van het lichaam waarbij net onder de opperhuid inkt word aangebracht. De term tatoeage komt waarschijnlijk van het Tahitiaanse woord tatu, dat streep of vlek betekent. Tatoeage word ook wel gebruikt als permanente make-up en dit wordt meestal in het gezicht gedaan, bijvoorbeeld voor wenkbrauwen, eyeliners en lipliners. Maar naast de gangbare manier van tatoeëren is er ook de mogelijkheid om een tijdelijke tatoeage te laten zetten en hier gebruikt men vaak de henna tatoeage voor. Ik heb zelf ook sinds enkele jaren een aantal tatoeages, waarvan twee op mijn bovenarmen die dus niet zichtbaar zijn onder normale kleding en een tatoeage op mijn onderarm die wel redelijk zichtbaar is. Mijn eigen tatoeages hebben allemaal een bijzondere betekenis die ik ook op deze pagina beschrijf. Op deze pagina gebruik ik de term tatoeage en tattoo door elkaar omdat beide termen momenteel evenveel gebruikt worden. Aangezien op deze site een uitgebreide sectie over de betekenis en herkomst van symbolen staat, zoeken veel mensen gelukkig eerst de betekenis van een symbool op voordat ze deze permanent op hun lichaam zetten. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

De traditionele tatoeage

tattoo symbool betekenisEen tatoeage (tattoo) is iets wat voor de rest van uw leven op uw lichaam zal zitten en daarom is het belangrijk dat u er terdege over nadenkt over welke tatoeage u wilt zetten en waar deze gezet gaat worden. Veel mensen bezoeken deze site nadat ze een tatoeage hebben laten zetten om naderhand de betekenis van de symbolen op te zoeken. Het zou veel verstandiger zijn om de betekenis van de symbolen van de tatoeage vooraf op te zoeken omdat het wel erg wrang is om bijvoorbeeld een heidens symbool te dragen dat helemaal niet met uw levensinstelling overeenkomt. Wanneer u een tatoeage wilt laten zetten moet u naar een tatoeagestudio of tattooshop. Daar hebben ze meestal veel boeken met allerlei afbeeldingen en met een beetje geluk weet men ook wat ze betekenen. U kunt één van de afbeeldingen kiezen om op op uw lichaam te laten tatoeëren maar u hoeft niet perse een plaatje uit één van de boeken te kiezen, u kunt ook zelf een ontwerp maken. Wanneer u op zoek bent naar een speciaal symbool met een speciale betekenis kunt u op deze site een grote verzameling symbolen met hun herkomst en betekenis vinden.

tatoeage zettenDe afbeelding voor de tatoeage wordt eerst met een folie op het lichaam aangebracht als voorbeeld en doordat het plaatje al op de huid staat hoeft de tatoeëerder het alleen maar over te trekken met de tatoeëermachine. In deze machine zit speciale inkt en een naald. De naald gaat op en neer en in en uit de huid en via deze naald komt er dan een klein beetje inkt onder de huid. De tatoeëerder begint met de lijntjes en vult daarna de vlakken pas in. Een hele grote tatoeage wordt niet in één keer gezet, voor een grote tatoeage moet u dus een paar keer terug komen. Het zetten van een tatoeage is pijnlijk maar dit is redelijk te verdragen en na een tijd went u ook aan de pijn. Ik nam vooraf meestal even 1000 Mg paracetamol in.

De huid is na het zetten van de tatoeage altijd een beetje rood, dat is nogal logisch omdat de huis vol gaatjes is geprikt. Maat dit geneest vanzelf en na een paar weken is de huid weer normaal en dan is de tatoeage helemaal af. Een tatoeage slijt niet van uw huid maar kan na vele jaren wel iets vervagen. De naald van de tatoeëermachine brengt de inkt helemaal in de lederhuid dat is een laag die onder de opperhuid ligt. De huid geeft een reactie op de ingebrachte tatoeage-inkt, omdat hij dit niet kent waardoor de huid het lichaam wil beschermen. De inkt van de tatoeage wordt ingekapseld en door het laagje wat om de inkt heen gaat zitten kan de inkt van de tatoeage geen schade toebrengen aan het lichaam. De inkt met het laagje er omheen blijft voor altijd in uw lederhuid zitten en zo blijft de tatoeage uw hele leven op het lichaam zitten.

Het is verstandig om goed na te denken over de symbolische betekenis van de tatoeage die u wilt laten zetten. Sommige mensen kijken alleen naar de vorm en niet naar de betekenis van een symbool en zo kan het voorkomen dat u uw hele leven moet rondlopen met een symbool met een betekenis waar u eigenlijk niet mee geassocieerd wilt worden. Zo zijn er veel symbolen die door extreem rechtse groeperingen gebruikt worden die de indruk kunnen wekken dat u door middel van deze tatoeage deze waarden uit wilt dragen. Daarnaast is het verstandig om, in het geval van bijvoorbeeld oosterse tekens en symbolen, eerst de vorm goed te controleren. Een paar jaar geleden kreeg ik een email van een meisje die klaagde dat één van de symbolen voor de Chinese dierenriem op mijn site niet correct was. Ik ben dit onmiddellijk gaan controleren en twee boeken die ik de plank heb staan over dit onderwerp, gaven aan dat het Chinese dierenriem symbool op mijn site correct was. Toen ik dit terugstuurde naar het meisje kreeg ik later te horen dat ze haar Chinese dierenrie teken had laten tatoeëren en dat ze niet goed gecontroleerd had en nu dus met een ander teken rondliep. Dit kan de tattooshop niet altjd kwalijk genomen worden, ook zij kennen niet alle tekens en symbolen uit hun hoofd en zetten de tatoeage die de klant wil hebben. In dit geval was het wel zuur dat deze dame een verkeerd dierenriem symbool had laten tatoeëren maar dit was door een iets grondiger controle vooraf te voorkomen geweest. Het is dus raadzaam om altijd goed de (symbolische) betekenis van een tatoeage vooraf te controleren. (Zie onderaan deze pagina links naar mijn symbolen, herkomst en betekenis pagina's.)

Mijn eigen tatoeages

mijn eigen tattoo voor mijn kinderenDit is mijn eerste tatoeage, hij zit op de linker bovenarm en valt helemaal onder de rand van een shirt of t-shirt. Deze tattoo heb ik zelf bedacht en laten zetten door Yugen Tattoo in Veenendaal. Deze tatoeage heeft meerdere symbolische betekenissen en gezien mijn belangstelling voor de betekenis en herkomst van symbolen zal niemand dit vreemd in de oren klinken. De 5 R'en in het midden staan voor de eerste letters van de namen van mijn vijf kinderen, Robert, Rick, Rene, Raoul en Romy. Ze staan in de vorm van een kruis binnen een cirkel en dat is het symbool voor de vier elementen (lucht, water, vuur en aarde). De cirkel is een ouroboros, dit is één van de oudste mythische symbolen ter wereld en het is een slang of een draak die in zijn eigen staart bijt en op die manier een eeuwige cirkel vormt, als teken van de cyclische aard van de natuur en het eeuwige terugkeren en de eenheid van alles. De draak kijkt met mij mee naar voren, naar de toekomst. Het zetten is niet geheel pijnloos, het voelt als branderig en stekende pijn maar het is goed te verdragen, de bovenarm valt nog wel mee. Ik heb lang nagedacht over deze tatoeage en hem ook zeer bewust laten zetten voor mijzelf en daarom is de tatoeage ook niet zo zichtbaar omdat hij meestal onder de kleding zal vallen.

mijn eigen tattoo een Yin Yang van vissenDit is mijn tweede tatoeage, hij zit op de rechter bovenarm en valt ook helemaal onder de rand van een shirt of t-shirt. Deze tatoeage heb ik op het Internet gevonden en Hanz van Yugen Tattoo heeft hem een beetje aangepast en gezet. De tatoeage is een samengesteld symbool van een Yin Yang symbool en vissen. Ook over deze tatoeage heb lang nagedacht en hem ook zeer bewust laten zetten voor mijzelf. De vissen spreken voor zich, mijn sterrenbeel is vissen en ik ben een door het leven wat wijzer geworden echte vis. Samen vormen de vissen een Yin Yang symbool en dit is een heel oud symbool dat eigenlijk staat voor dualisme (man / vrouw, goed / kwaad, positief / negatief, licht / donker). Maar het past eigenlijk ook in mijn visie van non-dualiteit waarbij dingen die we als tegengesteld leren te zien in feite samen een eenheid vormen omdat ze zonder elkaar niet zouden (kunnen) bestaan. De Yin Yang harmonie dicht de kloof tussen de tegenstellingen en laat zien dat ze elkaar aanvullen en samen in harmonie zijn. Alles is een onlosmakelijk onderdeel van het grote geheel en alles mag er zijn.

mijn eigen tattoo een veer met vogelsDit is mijn derde tatoeage, hij staat de binnenzijde van mijn linker onderarm en is dus goed zichtbaar wanneer ik een t-shirt draag. Ook deze tatoeage heb ik na lang zoeken op het Internet gevonden en Hanz van Yugen Tattoo heeft hem een beetje aangepast en gezet, het is een veer waar vogels uitvliegen. De veer staat in symbool voor vrijheid of de behoefte aan vrijheid en voor een vrije geest. Ook zijn veren een teken van diepe verbinding met de spirituele wereld en het universum. Een veren tatoeage staat ook symbool voor kracht, moed en zelfbewustzijn. De vogels die uit de veer vliegen zijn een teken van de cirkel van het leven en een extra bevestiging van uitvliegen in vrijheid, een vogel in in staat zich los te maken van het aardse.

mijn eigen tattoo een unalome symboolDit is mijn vierde tatoeage, hij staat de binnenzijde van mijn rechter onderarm en is dus goed zichtbaar wanneer ik een t-shirt draag. Ook deze tatoeage heb ik na lang zoeken op het Internet gevonden en Hanz van Yugen Tattoo heeft weer gezet. Een Unalome is een oosters symbool, in de vorm van een spiraal of een zigzaglijn en een lotusbloem. De zigzaglijn weerspiegelt het levenspad vol obstakels, uitdagingen en omwegen naar de rechte lijn en de drie puntjes van levenswijsheid, inzicht en verlichting. De lotusbloem staat hier voor wedergeboorte, de zuivering van de geest, en het pad naar verlichting en het overwinnen van de tegenslagen op de levensweg.

De henna tattoo

henna tattooIn een aantal landen van Noord Afrika, het Midden Oosten tot delen in van Azië is een speciale huidversiering in zwang, die een paar dagen voor de huwelijksnacht bij een bruid wordt opgebracht. De stof die ervoor gebruikt wordt is een oranjerode kleurstof henna en hiermee worden zorgvuldig fijne en ingewikkelde patronen getekend. Henna wordt gemaakt van de tot poeder vermalen bladeren van een kleine heester genaamd Lawsonia. Deze struik groeit het beste in een warm en droog klimaat, en dit vinden we meestal in landen als Pakistan, India, Egypte en Marokko. Dit zijn dan ook de grootste producenten van de Henna. Na een ritueel bad moet de bruid onbeweeglijk en met gesloten ogen blijven zitten terwijl een kunstenares genaamd "hennaria de henna tekeningen op haar handen en voeten zet. Na afloop worden de handen en voeten van de bruid verbonden en zodat ze drogen zonder dat de henna kan vlekken. De henna tekeningen blijven drie tot vier weken intact. De tekening moeten de bruid beschermen tegen kwade geesten want volgens de overlevering zal de serene sfeer tijdens een huwelijksplechtigheid kwade machten aantrekken en daarom heeft het paar een extra dosis beschermende magie nodig. De beste manier om het Boze Oog af te schrikken is door het lichaam te beschilderen met beschermende patronen. Ook zou henna de dragers zuiveren van "aardse smet" en immuun maken voor aanvallen van de duivel of zijn handlangers.

henna tattoo zwerenMaar een henna tattoo is niet altijd zo tijdelijk, vaak kunt u tijdens een vakantie in Marokko, Turkije, Tunesië een leuke henna tattoo laten zetten door een rondreizende artiest of een markt. Men denkt dan dat alle henna een natuurlijk product is dat vrij onschuldig is. En als het zuivere henna is dan klopt dat wel en dan is het zelfs goed voor de huid. En als de stoffen die worden gebruikt om de pasta mee aan te maken ook de juiste zijn, dan is er letterlijk niets aan de hand. Maar is het niet de goede soort pasta en met name die pasta die is aangemaakt met paraphenyleendiamine dan kan het zeer schadelijk zijn voor de huid. U krijgt dan een henna tattoo die zwart opkleurt en die soms akelige littekens en zweren kan veroorzaken en heftige pijn en zwellingen. Zwarte henna bestaat dus eigenlijk niet, henna is een groenbruine pasta en kleurt rood tot roodbruin op. Wanneer u ooit na een henna tatoeage een allergische reactie heeft gehad komt u er de rest van uw leven niet meer van af. U blijft overgevoeligheidsreactie houden voor leer, latex, lak, rubber, nylon en er kunnen eczeem achtige verschijnselen, of blaasjes ontstaan. Wanneer u afwijkende zaken merkt na het zetten van een henna tattoo ga dan altijd naar een dokter!

henna tattoo handDe tatoeage is de laatste jaren steeds meer geaccepteerd en mensen van alle rangen en standen hebben er één of meer. Maar naast de gangbare manier van tatoeëren is er ook de mogelijkheid om een tijdelijke tatoeage te laten zetten en hier gebruikt men dus de henna tatoeage voor. Een henna tatoeage is van nature een rode tatoeage op maar door toevoeging van pigmenten kan de rode kleur veranderd worden in zwart of donker rood. Als hiervoor pigmenten van de indigo struik worden gebruikt heet de Henna indigo. De henna tatoeage is dus eigenlijk een nep tatoeage voor mensen die een echte toch een beetje te heftig vinden, of als een test om eventueel een "echte" tattoo te laten zetten. De Indiase variant van de henna tattoo maakt vooral gebruik van fijne, kant achtige bloem motieven en druppel vormen en vormen van vraagtekens op handen, onderarmen, voeten en schenen. Arabieren schilderen meer grove motieven in dikke lijnen.

Tatoeages verwijderen

Tot voor een paar jaar geleden was het (bijna) niet mogelijk om tatoeages volledig te verwijderen behalve door een huidtransplantatie. Dankzij de komst van lasers technieken kunnen tatoeages nu zonder probleem, zonder littekens verwijderd worden, het is echter wel een langdurig en pijnlijk proces. Een gemiddelde behandeling zal toch 5 tot 9 sessies in beslag nemen en er hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan dat vele malen hoger is dan het zetten van de tatoeage. De kleuren zwart, rood, donker oranje, en donkerblauw zijn vrij snel verdwenen, bij groen, paars, wit en licht blauw zijn er vaak meer laserbehandelingen nodig. Wanneer de tatoeage en alle inktresten verdwenen zijn, is het resultaat ook weer blijvend.


Betekenis van tatoeage symbolen.

In onderstaand overzicht kunt u links vinden naar diverse pagina's op deze site waar u de betekenis en herkomst van veel verschillende symbolen kunt vinden. Wanneer u een bijzonder symbool zoekt voor uw tattoo kunt u hier rustig zoeken.

Lees meer op deze sitewww.tattoo-holland.nl tattoo betekenis

www.tattooplatform.nl tattoo betekenissen

http://www.bestetattooshop.nl tattoo betekenissen

Forum vragen over: 21 - Betekenis van symbolen  : Tatoeage en symbolen

Vraag of reactieReactiesDatum en tijd
• Reactie op de pagina over tatoeage en symbolen(1 )2017-11-23 21:25:00
• Welke sybolen staan voor loyaliteit??(0 )2017-05-23 17:53:00
• Vraag over een bepaalde zin voor tatoeage?(2 )2008-07-21 10:50:00

Laatste 10 reacties!

Vraag over een bepaalde zin voor tatoeage?
ora = bid
pro= voor
nobis = ons

dus " bid voor ons"
wimpie
Vraag over een bepaalde zin voor tatoeage?
Het is inderdaad in het latijn en betekent:
bid voor ons. brigitte
Reactie op de pagina over tatoeage en symbolen
Hallo, ik wil een tattoo laten zetten. Ik weet al wat ik wil, maar ik wil graag weten wat de betekenis is van de bloem/plant 'lavendel'. Ik wil graag een zwaluw laten zetten maar ik kan hem ook combineren met lavendel, maar ik wil wel eerst graag weten wat de betekenis van de lavendel is. Kan u mij hier een antwoord op geven?
Last update: 24-03-2019

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).