De betekenis en symboliek van metalen.

Op deze pagina staat een overzicht van de symboliek van metalen en mineralen. Al in de oudheid werden metalen in verband gebracht met symboliek, alchemisten associeerden het onttrekken van mineralen uit erts en de zuivering met spirituele beproeving en zuivering. Ondanks dat edelmetalen al sinds de oudheid in elke cultuur zeer kostbaar zijn is ijzer het meest voorkomende metaal. Tin is ook cruciaal geweest in de ontwikkeling van de mens, in combinatie met koper vormt het samen brons, wat ook nu nog veel voor kunstwerken gebruikt wordt. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

De betekenis en symboliek van (edel)metalen.

Brons
Brons Brons is een legering van koper en tin in de verhouding 10 tot 30 procent. Het metaal heeft een roodachtige tot gelige kleur, afhankelijk van het tin gehalte, door corrosie ontstaat vaak een groene oxidelaag. Het eerste tin koper brons gaat terug naar de vierde eeuw voor christus in Iran en het oude China. Koper en tin erts worden zelden samen gevonden dit heeft altijd de ruilhandel beïnvloed. Ondanks dat brons in het algemeen harder en sterker is dan ruig ijzer werd de bronstijd al snel de ijzertijd omdat ijzer makkelijker te vinden en makkelijker te verwerken was. Brons werd in het verleden en ook nog tegenwoordig veel gebruikt voor het maken van kunstwerken.

Lees meer: www.bronzenbeeld.nl

Goud
Goud Het edelmetaal goud wordt weergegeven met de letters Au en in de meeste culturen wordt goud gezien als het kostbaarste en meest perfecte metaal. Aangezien het nooit dof wordt en fel schittert in de zon wordt goud in India 'mineraal licht' genoemd. Goud wordt vaak geassocieerd met het vurige, mannelijke, met de zon, het koningschap en het goddelijke. De oude Egyptenaren geloofden dat het lichaam van goden van goud was gemaakt. Trouwringen zijn traditioneel van goud, als teken van een langdurige relatie. Bijzondere prestaties worden vaak beloond met gouden medailles, zoals op de Olympische Spelen.
IJzer
IJzer IJzer wordt weergegeven met de letters Fe en het is het meest voorkomende element op aarde en maakt ongeveer 5 procent van de aardkorst uit en 35 procent van de kern van de aarde. IJzer symboliseert brute kracht maar ook duurzaamheid en hardheid. ln sommige culturen wordt ijzer beschouwd als duister, onedel metaal. Rond 4000 voor Christus werd ijzer al gebruikt in het Oude Egypte voor speerpunten en ornamenten. Tussen de 12e eeuw voor Christus en de 10e eeuw voor Christus nam ijzer de plaats van brons over. De naam ijzer is afkomstig van het Germaanse woord isarna.
Koper
Koper Koper is een metaal met symbool Cu en het is een rood / geel metaal dat in pure vorm ook als roodkoper bekend staat. Koper werd al gebruikt rond 8700 voor Christus van de Sumeriërs en Egyptenaren is bekend dat zij rond 3000 voor Christus koper smolten en gebruikten om brons te maken. In de mythologie en alchemie werd koper vaak geassocieerd met de Griekse godin Aphrodite vanwege de mooie glans. Om die reden werd koper vroeger onder andere gebruikt voor spiegels. De naam koper komt van het Latijnse woord Cuprum.
Platina
Platina Het metaal platina heeft in het periodieke systeem de letters Pt en het is een zeer zeldzaam metaal wat dertig keer zeldzamer is dan goud. Zuivere platina is zilverwit en bestand tegen corrosie. Het metaal symboliseert lijdzaamheid, vastberadenheid en doorgaan tot het einde. In de volkscultuur wordt platina geassocieerd met exclusiviteit en rijkdom. De Spanjaarden troffen het in Colombia aan tussen het gedolven zilver en beschouwden het als een ongewenste verontreiniging en gaven het metaal de naam platino wat staat voor zilvertje.
Tin
Tin Tin is een vrij zacht zilverwit metaal dat wordt weergegeven met de letters Sn. Tin werd al in 3500 voor Christus gebruikt om koper hard te maken, zodat er brons ontstond. Hierdoor staat tin voor het idee van kracht door samen te werken met anderen. Vanwege de relatie met de planeet Jupiter symboliseert dit metaal zowel het ademhalen als de levenslucht.
Zilver
Zilver Zilver is een wit glanzend edelmetaal en wordt weergegeven met de letters Ag. Zilver werd al voor het begin van onze jaartelling gebruikt voor versiering en als betaalmiddel. In de alchemie werd voor zilver het symbool van een halve maan gebruikt en alchemisten noemden het Luna. Zilver staat dus in verband met de maan, water en het vrouwelijke principe. Ook staat het voor zuiverheid, een schoon geweten, goede bedoelingen en goedhartigheid. Spiegels werden oorspronkelijk gemaakt van gepolijst zilver en vampiers, die geen ziel hadden, konden zichzelf er niet in zien. Ook kon alleen een zilveren kogel een weerwolf doden.

 

Boeken over de betekenis van symbolen

Dit boek is één van mijn favoriete boeken, op zijn vele reizen rond de wereld raakte Desmond Morris gefascineerd door de magische krachten die mensen aan alle mogelijke voorwerpen toekennen. Hij begon mascottes en amuletten te verzamelen en de achtergrond ervan te bestuderen. Hieruit is dit prachtige boek ontstaan.
kopen knop


Ook dit boek staat prominent in mijn boekenkaast. In deze gids vindt u de belangrijkste symbolen uit de kunst. Symbolen uit verschillende culturen worden per werelddeel besproken, of het nu gaat om symbolen uit de oudheid of uit de moderne tijd: de oorsprong, stijl en betekenis komen aan bod.
kopen knop


Op geheimzinnige wijze doken de Inka, Maya en Azteken schijnbaar uit het niets op en maakten geschiedenis, totdat ze door de veroveraars uit de 'Oude Wereld' (Europa) werden weggevaagd. Maar hun symbolen boeien ons nog steeds en vele ervan zijn intussen een deel van onze dagelijks leven geworden. In dit boek vindt u een groot aantal motieven, tekens en beelden van deze verloren gegane cultuur met hun betekenis.
kopen knop


Last update: 22-08-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).