De betekenis en symboliek van kristallen en edelstenen.

Op deze pagina staat een overzicht van de symboliek van kristallen, edelstenen en halfedelstenen. In Egypte werden edelstenen gebruikt om de doden in het hiernamaals te beschermen, de Grieken, Arabieren en anderen schreven over de praktische geneeskrachtige en spirituele eigenschappen van stenen. In de middeleeuwen was er veel interesse in geneeskrachtige toepassingen van stenen en kristallen. Al vanaf het begin der tijden hebben mineralen, kristalen en edelstenen een aantrekkingskracht op mensen vanwege hun mooie kleur, hun schoonheid en krachtige eigenschappen. Edelstenen werden als sieraad gebruikt maar ook voor magie en genezing. Ook tegenwoordig zijn veel mensen nog overtuigd van de psychische kracht en de spirituele kracht voor energetische genezing. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

De betekenis en symboliek van kristallen en edelstenen.

symboliek amathist
Amathist Amathist is een paars kwartskristal dat in vele vormen voorkomt, van kleine krstallen tot grote punten en klompen maar ook holle geodes. De kleur kan varieren van donkerpaars tot licht lavandel. Het wordt vooral gevonden in Brazilie, Uruguay, Bolivia, en Argentienie, Nanibie, Zambia en andere Afrikaanse landen. Amathist is een van de populaire krsitallen voor healing, het helpt om uzelf spiritueel open te stellen en het reinigt uw energie op fysiek, emotioneel en spritueel niveau. Amathist beschermt ook tegen negativiteit. Het is ook de steen van de geliefden, Sint Valentijn zou altijd een Amathist gedragen hebben, en zo is het dus ook een geschenk dat geliefden elkaar kunnen geven.
symboliek barnsteen
Barnsteen Barnsteen is geen kristal of edelsteen, maar komt wel vaak verkocht samen met kristallen. Het is eigenlijk 30 tot 90 miljoen jaar oude versteende hars van bomen. Het heeft een geeloranje kleur en bevat soms insecten of kleine kleine dieren. Het wordt al sinds de oudheid gewaardeerd om zijn kleur en schoonheid en wordt ook gebruikt voor sieraden. Het meest gewaardeerde en dure barnsteen is doorzichtig. Als amulet wordt het beschouwd als een krachtige genezer en reiniger van het lichaam en de omgeving. Het zou negatieve krachten absorberen en positieve krachten opwekken die genezingen balans in het leven brengen.
symboliek bergkristal
Bergkristal Bergkristal is een meestal kleurloze steen van kwartskristallen, en historisch gezien komt het vooral uit India en Sri Lanka maar tegenwoordig ook uit Kenia, Madagaskar en in enkele staten van Amerika. Europa kent ook een paar plekken waar bergkristallen gevonden worden zoals in de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen, Polen en Frankrijk. De spirituele betekenis is zuiverend, verzachtend, hersteld evenwicht en het zicht versterken. Het wordt aangeraden bij depressie, angsten, wagen- en zeeziekte. Bergkristal wordt ook wel als een van de drie-eenheid amethist, rozenkwarts en bergkristal wat staat voor alle dingen die in drie eenheden voorkomen zoals de vader, de zoon en de heilige geest, maar ook kind, volwassen en oud.
symboliek carneool
Carneool Carneool is een bruinrode doorschijnende tot ondoorzichtige soort kwarts. Het element dat de rode kleur veroorzaakt is ijzer dat in kleine onzuiverheden in het mineraal zit. Carneool is genoemd naar het Latijnse carnis, dat "vlees" betekent en de oude Nederlandse naam is kornalijn. De oude Egyptenaren droegen sieraden en amuletten van carneool om ervoor te zorgen dat hun ziel overging naar de volgende wereld. Op psychologisch vlak zou carneool helpen bij het accepteren van de dood als onderdeel van het leven en als geneeskrachtige steen helpt het bij frigiditeit en impotentie, en pijn in de onderrug. Het heeft ook een positieve invloed op de vrouwelijke voortplantingsorganen. De steen werkt opbeurend en motiverend en geeft zelfvertrouwen en heeft hierdoor een positief effect op depressies.
symboliek diamant
Diamant Diamant is een van de vier natuurlijke verschijningsvormen van koolstof. In diamant hebben de koolstofbindingen een viervlakstructuur. Het is voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt eni n 2500 voor Christus zouden de Chinezen al diamant gebruikt hebben om edelstenen te polijsten. De naam is afgeleid van het Griekse adamas, dat onoverwinnelijk betekent. De hardheid en het snijvermogen zijn belangrijk voor Tibetaanse boeddhisten. Dit zijn eigenschappen van de vajra, het symbool van onveranderlijke en alles overwinnende spirituele verlichting. De diamant staat voor zuiverheid en de verbintenissen van relaties, bijvoorbeeld in de vorm van een trouwring. Tijdens de renaissance stond diamant voor lijdzaamheid, moed, vrij zijn van angsten, integriteit en geloof.
symboliek granaat
Granaat De naam granaat is afkomstig van het Latijnse woord granatus en granaten kunnen de chemische elementen calcium, magnesium, aluminium, ijzer, chroom, mangaan en titanium bevatten. Granaten zijn in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt en de naam suggereert, niet altijd rood, maar kunnen paars, rood, oranje, geel, groen, bruin, zwart of kleurloos zijn. Naar verluidt namen reizigers vroeger granaten mee om de nacht te verlichten en ze tegen rampen te beschermen. Granaten komen voorin sieraden uit de Egyptische, Griekse en Romeinse tijd. Tegenwoordig wordt de granaat gezien als een stimulerende, regenererende steen. Hij verheldert het zelfbeeld en het beeld van anderen en stimuleert een trage stofwisseling.
symboliek jade
Jade Jade is de gemeenschappelijke naam voor twee mineralen die als edelstenen worden gebruikt: jadeëet en nefriet. Jade kent veel verschillende kleuren: groen, bruin, zwart of wolkenwit, van zeer licht tot zeer donker. Jade wordt al duizenden jaren geslepen en bewerkt door de Chinezen. Jade is yang of een mannelijke steen met solaire en koninklijke associaties. Volgens de Chinese legende werd het door de bliksem gevormd in de baarmoeder van de aarde. Jade staat ook voor rechtschapenheid en de morele deugden naastenliefde, wijsheid, gerechtigheid, goedheid, eensgezindheid en oprechtheid. In China kent met de Pei schijf als een gelukbrengende amulet. Het is een bijzonder eenvoudig rond plat schijfje dat gemaakt is van jade met een gat in het midden. Wie bang is dat er problemen op komst zijn, moet met zijn vingers over het amulet wrijven tot het gevaar geweken is.
symboliek jaspis
Jaspis Jaspis is een fijnkristallijne variïteit van kwarts en de kleuren zijn variabel, van geel via rood en roodbruin tot groen. Jaspisstenen worden vaak geslepen en gepolijst om in sieraden gezet te worden. De naam jaspis is via hetLatijn en het Grieks (íaspis) ontleend aan een Semitische taal. De oude Babyloniers, Grieken en Romeinen, en de middeleeuwse Europeanen associeerden jaspis met vrouwenziektes en de bevalling. Rode jaspis zou helpen om vat te krijgen op de eigen persoonlijke macht, agressieve energie kalmeren en slachtoffergevoelens wegnemen. Jaspis helpt je ook voor jezelf opkomen en geeft moed, maakt je weerbaar en assertief en vermindert angst voor conflicten.
symboliek robijn
Robijn De robijn (Latijns ruber "rood") is een rode edelsteen. Natuurlijke robijnen zijn heel zeldzaam, maar de kunstmatig vervaardigde exemplaren zijn vrij goedkoop. Robijn wordt geassocieerd met tomeloze liefde, passie en macht. In de Christelijke overlevering was het een embleem van geluk, het uitbannen van verdriet en afwenden van negatieve gedachten. Als geneeskrachtige steen brengt robijn het hart en de bloedsomloop in balans, bestrijdt het uitputting en geeft het kracht. Het ontgift het bloed en behandelt infecties. Op psychologisch vlak zorgt robijn voor een positieve en moedige gemoedstoestand en brengt het levensvreugde.
symboliek rozenkwarts
Rozenkwarts Rozenkwarts is genoemd naar de roze kleur en is een kwarts variëteit die van kleur varieert van donker roze tot heel licht, doorschijnend roze. De kleur gevende stoffen zijn titaan en mangaan, de kleur kan verbleken. Rozenkwarts wordt al lange tijd als edelsteen bewerkt. Rozenkwarts is bij uitstek de steen van het hart en de liefde. Rozenkwarts wordt in de Oudheid verbonden aan de goden Amor en Eros en het hoort bij de sterrenbeelden Stier en Weegschaal. Er wordt een aantal geneeskrachtige werkingen toegekend, nl. tegen pijn door gordelroos, galblaasproblemen, slaapstoornissen, liefdesverdriet en het zou de doorbloeding verbeteren. Rozenkwarts heeft een milde, zachte werking en werkt kalmerend bij verdriet en trauma's en bevordert empathie, openheid en behulpzaamheid.
symboliek saffier
Saffier De saffier is een kostbare transparant blauwe edelsteen. Saffieren zijn al sinds mensenheugenis geliefde edelstenen, vanwege hun grote schoonheid en hun buitengewone eigenschappen. Saffieren worden buitengewone eigenschappen toegeschreven. De saffier verleent zijn eigenaar kracht, eer en onsterfelijkheid. Het saffier kan elke tint blauw hebben en wordt geassocieerd met sympathie, harmonie, vriendschap en loyaliteit en alles wat constant en betrouwbaar is. In het Christendom is saffier een symbool van zuiverheid en het Koninkrijk van God. In het oosten wordt het beschouwd als een amulet tegen het boze oog. Het saffier laat frustratie verdwijnen en leidt tot kalmte.
symboliek smaragd
Smaragd Smaragd is een variant van beril en geldt als de edelste steen uit de berylgroep. Smaragd ontstaat door een combinatie van opdringende magma en metamorfe omzetting van gesteenten. De lnca's en Azteken uit Zuid-Amerika beschouwden de smaragd als een heilige edelsteen. Het groen van de smaragd is de kleur van leven, de lente, schoonheid en blijvende liefde. In het oude Rome was groen de kleur van Venus, de godin van schoonheid en liefde. Alchemisten associeerden de smaragd met de god Mercurius, de gids van de zielen van de doden. In middeleeuwse legenden werd de smaragd gezien als een mysterieuze steen met enorme weldadige krachten als talisman. Tegenwoordig staat de steen symbool voor inspiratie en geduld.
symboliek tijgeroog
Tijgeroog Tijgeroog ontstaat door de verkiezeling van zwartblauwe asbestvezels waarbij vaste insluitsels van haarachtige kristallen ontstaan in het kwarts. Tijgeroog wordt zo genoemd omdat de steen een lichtreflectie heeft die aan het oog van een tijger doet denken. Tijgeroog is een edelsteen die meestal geel tot roodbruin is, met golvende, contrasterende strepen. ln veel culturen werd de tijgeroog gebruikt als beschermende steen tegen vloeken en verwensingen. Als geneeskrachtige steen helpt tijgeroog bij problemen met de ogen en voortplantingsorganen. Het kan mannelijke en vrouwelijke energieën en de emoties in balans brengen. De steen beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en geeft inzicht in onszelf en anderen.
symboliek topaas
Topaas Topaas is een mineraal dat als edelsteen wordt gebruikt, het is een hydroxy- en fluor-houdend aluminium nesosilicaat. Topaas kristalliseert in een prismatische vorm met een ruitvormig grondvlak en deze prisma's kunnen een lengte van een meter bereiken. Pure topaas is transparant en kleurloos, maar door verontreinigingen kan het in veel verschillende kleuren voorkomen, vooral strogeel tot bruin, lichtblauw of roze. De edelsteen is al zeker 2OOO jaar bekend en is een symbool voor schoonheid en pracht. De Romeinen hadden het topaas toegewijd aan Jupiter. In de hele geschiedenis staat het bekend als brenger van vreugde, gulheid, overvloed en goede gezondheid. Het zachte topaas zou spanning wegnemen en ontspanning oproepen. Topaas kan helpen bij visualisatie en uiting en bij het succesvol behalen van aardse doelen.
symboliek turkoois
Turkoois Het mineraal turkoois is een gehydrateerd koper-aluminium-fosfaat. Turkoois is een ondoorzichtig, blauwgroen mineraal dat al duizenden jaren wordt beschouwd als een gewijde steen en talisman. In het oude Perzië werd turkoois gedragen als amulet voor bescherming tegen een ontijdige dood. Als de steen van kleur veranderde, was dat een waarschuwing voor gevaar of ontrouw. Turkoois werd gedragen om zeker te zijn van voorspoed. Als geneeskrachtige steen ondersteunt turkoois de opname van voedingsstoffen en is het een sterk geneeskrachtige, zuiverende en beschermende steen. Het brengt evenwicht: turkoois kan kalmerend werken en voor innerlijke rust en het werkt inzichtgevend en laat zien dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk.

Verband kleur, kristal en chakra's

Omdat er verbanden bestaan tussen kleuren, kristallen en chakra's wil ik eerst even iets uitleggen over de zeven chakra's. Er zijn meerdere invullingen van het begrip chakra, dit is de meest algemene variant die vanuit de New Age en moderne yoga ontstaan is.

Eerste chakra: dit is het wortelchakra en het bevindt zich net onder het stuitbeen en het staat in verband met de verbinding van het lichaam en de aarde en de manier waarop men zich in de wereld beweegt. Dit chakra is gerelateerd aan de kleur rood en is het op lichamelijk gebied verbonden aan de onderrug, de dikke darm, de botten, de heupen, het bekken en de billen. Bij dit chakra horen alle stenen die de kleuren rood, zwart en/of bruin bevatten zoals: granaat, heliotroop, hematiet, robijn, rode jaspis, versteend hout, vuuragaat en zwarte toermalijn.

Tweede chakra: dit is het heiligbeenchakra en het bevindt zich ter hoogte van het heiligbeen. Dit chakra is gerelateerd aan de kleur oranje en is het op lichamelijk gebied verbonden aan de geslachtsklier, de geslachtsorganen, het heiligbeen, het bekkengebied, de baarmoeder, de nieren, de blaas, de bloedsomloop en de waterhuishouding. Bij dit chakra horen alle stenen die oranje van kleur zijn of oranje bevatten zoals: carneool, oranje calciet en tangerine kwarts.

Derde chakra: dit is het navelchakra of zonnevlechtchakra en het bevindt zich onder het borstbeen en boven de navel en het staat in verband met de plek voor het opslaan van energie. Dit chakra is gerelateerd aan de kleur geel en wordt geassocieerd met de spijsvertering, het onderlichaam, de maag, de lever en de milt. Bij dit chakra horen alle stenen die geel of goud van kleur zijn of geel en/of goud bevatten zoals: ametrien, barnsteen, citrien, gele aventurijn, gele jaspis, goud labradoriet, goudtopaas en tijgeroog.

Vierde chakra: dit is het hartchakra en het bevindt zich ter hoogte van het hart en het verbindt de onderste drie chakra's met de bovenste drie chakra's. van het hogere, menselijke bewustzijn. Dit chakra is gerelateerd aan de kleur groen en het staat in verband met het hart, de longen en de ademhaling. Bij dit chakra horen alle stenen die de kleuren groen en/of roze bevatten zoals: jade, groene aventurijn, kunziet, malachiet, peridoot, prehniet, rhodochrosiet, rhodoniet, rozenkwarts, serpentijn en smaragd.

Vijfde chakra: dit is het keelchakra en het bevindt zich ter hoogte van de keel en vormt het klank- en spraakcentrum. Dit chakra is gerelateerd aan de kleur blauw en verbindt het hartchakra met het voorhoofdchakra en wordt daarom beschouwd als de bemiddelaar tussen voelen en denken. Bij dit chakra horen alle stenen die lichtblauw van kleur zijn of lichtblauw bevatten zoals: angeliet, aquamarijn, blauwe calciet, blauwe chalcedoon, celestiet en turkoois.

Zesde chakra: dit is het voorhoofdchakra ook wel het derde oogchakra genoemd en staat voor het geestelijk centrum voor oplettendheid en bewustzijn. Dit chakra is gerelateerd aan de kleur indigo en het staat in verband met de geestelijke wereld en intuïtieve kennis. Bij dit chakra horen alle stenen die donkerblauw van kleur zijn of donkerblauw bevatten zoals: azuriet, blauwe apatiet, blauwe aventurijn, dumortieriet, lapis lazuli en sodaliet.

Zevende chakra: dit is het kruinchakra en het bevindt zich ter hoogte van de kruin bovenop het hoofd en het hangt samen met spiritualiteit en verlichting. Dit zevende chakra heeft te maken met het streven naar hogere bewustzijnstoestanden. Dit chakra is gerelateerd aan de kleur violet. Bij dit chakra horen alle alle stenen die paars, wit of kleurloos zijn zoals: amethyst, apofylliet, bergkristal, charoiet, lepidoliet, sneeuwkwarts, sugiliet, tanzaniet, witte agaat en witte calciet.

Enkele bekende voorbeelden

SteenKleurEnergie en effectChakra
GranaatRoodActie / verwarmendWortel
BarnsteenOranjeRelaties / groeiendHeiligbeen
TopaasGeelAlertheid / zuiverendZonnevlecht
SmaragdGroenLiefde / harmonieHart
TurkooisTurkooisEnergie / versterkendHart
CelestietLichtblauwCommunicatie / kalmerendKeel
LapisDonkerblauwIntuitie / verbindendVoorhoofd
AmathistVioletInzicht / inspirerendKruin
RozenkwartsRozeWare liefde / verlossendHart
BergkristalWitUniversele energie / genezendAlle
ObsidiaanZwartMystiek / visieWortel
RookkwartsBruinVerankering / hechtendWortel

Hoe ontstaan kristallen en welke soorten zijn er.

Kristallen ontstaan vanzelf, bijna alle mineralen ontwikkelen kristalvormen, variërend van heel klein tot groot. Kristallen hebben een regelmatige vorm en de vlakken zijn glad. Ze hebben heel veel verschillende verschijningsvormen maar ze hebben allemaal één overeenkomst, hun vorm is heel regelmatig. Kristallen worden gevormd onder specifieke omstandigheden, ze groeien bijvoorbeeld in gasbellen van lavagesteente en in spleten, of wanneer er ruimte ontstaat door breuken diep in de aarde. In sommige berggrotten zijn kristallen te vinden die er al miljoenen jaren hangen. Veel mensen vinden kristallen mysterieuze dingen omdat ze vaak heel mooi zijn en prachtig regelmatig gevormd. Kristallen zijn dan ook geliefde gereedschappen van allerlei alternatieve genezers. De meeste wetenschappers geloven niet dat kristallen mysterieuze krachten hebben, maar zijn wel gefascineerd door hoe kristallen ontstaan. Een kristalvorm is niet toevallig maar hoort bij een bepaald mineraal. Kristallen worden op basis van hun inwendige structuur ingedeeld in één van de zeven kristalstelsels.

Kubisch kristalstelsel Het Latijnse cubus betekent vierkant, kristallen waarvan de structuur vierkant is zijn bijvoorbeeld fluoriet of pyriet.

Hexagonaal kristalstelsel Het Griekse hexagon betekent zeshoek, kristallen met een zeshoekige structuur zijn bijvoorbeeld apatiet of aquamarijn.

Trigonaal kristalstelsel Het Griekse trigon betekent driehoek, kristallen met een driehoekige structuur is bijvoorbeeld toermalijn.

Tetragonaal kristalstelsel Het Griekse tetragon betekent rechthoek, kristallen met een rechthoekige structuur komen vaak voor in de vorm van rechthoekige zuilen en dit zijn bijvoorbeeld smaragd en rutiel.

Rombisch kristalstelsel Het Griekse rhombos betekent ruit, kristallen met een ruitvormige structuur zijn bijvoorbeeld aragoniet of olivijn.

Monoclien kristalstelsel Het Griekse mono en klinein betekent zoiets als schuine hoek, kristallen met een structuur in de vorm van een parallellogram zoals bijvoorbeeld seleniet, lepidoliet en malachiet.

Triclien kristalstelsel Het Griekse tri en klinein betekent zoiets als met drie schuine hoeken, kristallen met een structuur in de vorm van een trapezium zoals bijvoorbeeld amazoniet, labradoriet en turkoois.

Het komt soms voor dat een mineraal de kans niet krijgt om een kristalstructuur te vormen, deze mineralen heten dan amorf (zonder vorm). Dit gebeurt wanneer een mineraal zo snel gevormd wordt dat zich geen kristallen kunnen ontwikkelen. Ook kunnen er te veel stoffen door elkaar gemengd zijn, zoals bij barnsteen.

Kwartkristallen

Kwarts bestaat uit siliciumdioxide (SiO2) en het is het meest voorkomende mineraal op onze aardkorst want meer dan 12% van het volume van de aardkorst bestaat uit kwarts zoals graniet en zand. Kwarts kan heel zuiver zijn, zoals bij bergkristal, maar vaak bevat het onzuiverheden. Deze onzuiverheden kunnen bestaan uit ionen die tijdens de groei van het kristal in het kristalrooster worden opgenomen maar ook kunnen kwartskristallen over andere mineralen heen groeien. Kwarts kan hele grote kristallen vormen maar ook soms microscopisch kleine. De grootste kwartskristallen van 2 tot zelfs 20 meter komen voor in Namibië. Wanneer kwarts gesmolten wordt vormt het bij snelle afkoeling vaak glas. Kwarts ontstaat onder meer door kristallisatie bij het afkoelen van een gesmolten massa maar het kan ook ontstaan door de invloed van heet water op gesteenten. Hierbij lost kwarts op in het omringende gesteente en slaat het neer in holtes en scheuren bij afkoeling. De meest voorkomende vorm van kwarts is zand en zandsteen. Een belangrijke toepassing van kwarts is in kwartsglas, het is zeer sterk, zet weinig uit en kan dus grote temperatuurverschillen aan en is chemisch stabiel. Daarnaast is kwarts is ook de bron van silicium voor de computerchips en ook worden kwartskristallen gebruikt als kristaloscillator (trillingen) in bijvoorbeeld digitale klokken. Kwartskristal is al bekend vanaf de oudheid, de oude Grieken gebruikten stukken kwarts om hun handen in de zomer af te koelen en de Romeinen dachten dat kwarts niet te smelten gestold water (ijs) was omdat kwarts vooral in gletsjers werd gevonden. Er zijn vele kwarts varianten die we kunnen indelen in twee groepen. De macrokristallijne varianten bestaan uit kristallen die met het zichtbare oog te zien zijn, de cryptokristallijne varianten bestaan uit voor het oog onzichtbaar kleine kristallen.

Relatie stenen en sterrenbeelden

Edelstenen, kristallen en mineralen worden vaak in verband gebracht met sterrenbeelden, Door de eeuwen heen hebben verschillende culturen hun eigen relaties gelegd mede omdat niet alle edelstenen overal ter wereld in gelijke mate voorkomen. Het kiezen van een juiste steen is dan ook een kwestie van gevoel waarbij u de informatie van deze stenen en hun invloed kunt gebruiken. Stenen kunnen een beschermende, helende of stimulerende werking hebben die per sterrenbeeld verschillende kan zijn. Ook zijn er stenen die bijzonder zijn voor een bepaald sterrenbeeld. In dit overzicht kun u vinden welke stenen bij welke sterrenbeelden horen.

Waterman (20 januari tot 19 februari)
Angeliet, Aquamarijn, Chrysocolla, Groene fluoriet en Turkoois

Vissen (19 februari tot 21 maart)
Amethyst, Aquamarijn, Fluoriet, Opaal en Turkoois

Ram (21 maart tot 20 april)
Carneool, Diamant, Granaat, Heliotroop, Hematiet, Robijn en Rode jaspis, Sardonyx

Stier (20 april tot 21 mei)Stier Aventurijn, Smaragd, Rookkwarts, Mosagaat, Rozenkwarts en Saffier

Tweelingen (21 mei tot 21 juni)
Agaat, Aquamarijn, Citrien, Topaas en Tijgeroog

Kreeft (21 juni tot 23 juli)
Carneool, Chalcedoon, Maansteen, Opaal en Smaragd

Leeuw (23 juli tot 23 augustus)
Barnsteen, Bergkristal, Carneool, Citrien, Diamant, Granaat, Gele jaspis, Robijn, Tijgeroog en Topaas

Maagd (23 augustus tot 23 september)
Amazoniet, Carneool, Jaspis, Lapis lazuli, Peridoot en Saffier

Weegschaal (23 september tot 23 oktober)
Aquamarijn, Jade, Lepidoliet, Rozenkwarts, Saffier en Toermalijn

Schorpioen (23 oktober tot 22 november)
Agaat, Granaat, Malachiet, Obsidiaan, Opaal, Robijn, Rode jaspis en Toermalijn

Boogschutter (22 november tot 22 december)
Chalcedoon, Labradoriet, Lapis lazuli, Opaal, Saffier, Sodaliet en Topaas

Steenbok (22 december tot 20 januari)
Bergkristal, Rookkwarts, Obsidiaan en Zwarte toermalijn

 

Boeken over de betekenis van symbolen

Dit boek is één van mijn favoriete boeken, op zijn vele reizen rond de wereld raakte Desmond Morris gefascineerd door de magische krachten die mensen aan alle mogelijke voorwerpen toekennen. Hij begon mascottes en amuletten te verzamelen en de achtergrond ervan te bestuderen. Hieruit is dit prachtige boek ontstaan.
kopen knop


Ook dit boek staat prominent in mijn boekenkaast. In deze gids vindt u de belangrijkste symbolen uit de kunst. Symbolen uit verschillende culturen worden per werelddeel besproken, of het nu gaat om symbolen uit de oudheid of uit de moderne tijd: de oorsprong, stijl en betekenis komen aan bod.
kopen knop


Op geheimzinnige wijze doken de Inka, Maya en Azteken schijnbaar uit het niets op en maakten geschiedenis, totdat ze door de veroveraars uit de 'Oude Wereld' (Europa) werden weggevaagd. Maar hun symbolen boeien ons nog steeds en vele ervan zijn intussen een deel van onze dagelijks leven geworden. In dit boek vindt u een groot aantal motieven, tekens en beelden van deze verloren gegane cultuur met hun betekenis.
kopen knop


Last update: 22-08-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).