Symbolen en tekens, betekenis en herkomst

hein pragt pasfoto Al mijn hele leven bestudeer ik de herkomst en betekenis van symbolen, tekens, amulet en talisman, ik bezit dan ook een groot aantal boeken over de betekenis van symbolen en hun herkomt. Het onderwerp symbolen is vanuit vele gezichtpunten te bekijken zowel vanuit de volkerenkunde als cultuurwetenschap maar ook vanuit een spiritueel oogpunt. Aangezien het aantal symbolen dat ik beschrijf te groot werd voor ťťn enkele internetpagina zijn de symbolen en de beschrijvingen over meerdere pagina's verdeeld als een soort online Symbolen encyclopedie. Op de eerste vijf pagina's staan, op alfabetische volgorde, kleine afbeeldingen van het symbool met daarbij een beschrijving van de betekenis van het symbool en de herkomst. Veel mensen vragen zich op hun vakantie af wat de symbolen en tekens in dat vakantieland betekenen. Ook zijn er mensen die deze site bezoeken om een tattoo (tatoeage) te laten zetten en een mooi symbool en de betekenis op te zoeken. Veel symbolen komen we elke dag tegen, niet alleen wanneer we een kerk of een museum bezoeken, maar ook in de beeldende kunst, op vakantie en in de politiek, op het werk en in de reclame. We worden vaker dan we denken geconfronteerd met symboliek. Wanneer een beeld of een teken ons meer vertelt dan slechts zijn uiterlijke vorm, dan spreken we van een symbool. Er bestaan er ook nog symboolfiguren wat historische of uit de sagenwereld stammende personen zijn. Daarnaast gebruiken we elk dag symbolen die niet direct tot de verbeelding spreken zoals verkeersborden en allerlei pictogrammen op ons werk. Interessanter zijn de meer traditionele en soms eeuwenoude symbolen. Deze symbolen hebben zelden een eenduidige betekenis, bijvoorbeeld een hart is niet in elke cultuur een symbool van de liefde. De uitleg van een symbool kan soms per cultuur verschillen, en binnen een cultuur zien we soms de betekenis met de tijd veranderen. Het is leuk om van een symbool de betekenis en herkomst te onderzoeken en zo is de symboolkunde een zeer leuke wetenschap waar men niet snel op uitgekeken zal zijn. Op deze pagina kunt u een visuele index vinden van symbolen met elk een kleine afbeelding, voor de uitgebreide uitleg van de betekenis en de herkomst van het symbool kunt u doorklikken naar de pagina waar dit symbool beschreven staat. Sommige symbolen komen meerdere keren voor in dit overzicht, dit komt omdat dit symbool dan ook in een andere context gebruikt kan worden. Met vriendelijke groet, Hein Pragt


De betekenis en herkomst van symbolen (A t/m F).

Klik op het symbool om naar de betekenis detail pagina te gaan!


De betekenis en herkomst van symbolen (G t/m K).

De betekenis en herkomstvan symbolen (K t/m O).

De betekenis en herkomst van symbolen (P t/m U).

De betekenis en herkomst van symbolen (V t/m Z).

De betekenis van Christelijke symbolen.

Kruis symbolen.

De betekenis van symbolen van de Islam.

De betekenis van boeddhistische symbolen.

De betekenis en herkomst van grafsymbolen op begraafplaatsen.

Astrologische symbolen.

De betekenis en herkomst van negatieve symbolen.

De betekenis van alchemie symbolen.

De betekenis van runenteken symbolen.

De betekenis van dier symbolen.

De betekenis symbolen in de vorm van amulet of talisman.

De betekenis van symbolen voor waarschuwing en gevaar.

De betekenis van electronica symbolen.

De betekenis van dieren als symbool

Op deze pagina geef ik een eigen impressie weer van de betekenis en herkomst van dierensymbolen. Dierensymbolen zijn erg universeel en komen voor in de mythologie, legendes en religieuze geschriften in vrijwel elke cultuur op aarde. Sommige dierensymbolen bevatten een geheime code en andere dierensymbolen zijn gerelateerd aan de eigenschappen van de dieren die ze voorstellen of eigenschappen die vroeger, vaak door bijgeloof, aan dieren toegekend worden. Dierensymbolen en het toekennen van speciale krachten, eigenschappen, betekenissen of vaardigheden aan dieren komt tot uitdrukking in spreekwoorden en gezegden en geeft inzicht waarom bepaalde dieren gebruikt worden in films, verhalen, poŽzie, kunst en zelfs de reclame. Dieren worden als symbool ook veel gebruikt in sieraden, amuletten en in tatoeages, vaak omdat de drager wil aangeven dat hij deze dieren mooi vindt maar ook om de bijzondere en soms verborgen betekenis van het dier als symbool.

Klik hier voor een pagina over dieren symbolen.

De betekenis van getallen als symbolen

In bijna elke cultuur kent men een bijzondere betekenis toe aan bepaalde getallen. Zo zien veel mensen 11 als het gekkengetal (waar ook het carnaval veel gebruik van maakt) en in 13 het ongeluksgetal. De symbolische betekenis van veel getallen gaat soms heel ver terug in de tijd kan sterk verschillen in diverse culturen. Veel getallen worden beschreven in de Bijbel, de koran en de Griekse oudheid. Sommige getallen komen voor uit de omloop van onze aarde en de planeten (het zestallig stelsel), sommige getallen (ook ons tientallig stelsel) is ontstaan uit onze handen met elk 5 vingers met een totaal van 10. Ook werden in het verleden in verhalen (mondelinge overlevering) vaak dezelfde getallen gebruikt omdat dit nu eenmaal eenvoudiger te onthouden was.

Klik hier voor een pagina over getal symbolen en de betekenis van getallen als symbool.

De betekenis van de dreamcatcher of dromenvanger

Een bijzonder symbool is de dreamcatcher (dromenvanger), het is een symbool dat door de Indianen gebruikt werd en het bestaat uit een cirkel met daarbinnen het web van een spin. De ring is versierd met leer, veren en koorden. Het is de bedoeling de dreamcatcher boven het bed te hangen om het goede uit de dromen op te vangen en te bewaren voor de rest van het leven. Elke boze droom zal door het gat in het midden verdwijnen en de eigenaar zal er verder geen last meer van hebben. Als het boven het bed van een baby hangt zal het alle kwade zaken (ziekte, enge dromen en boze geesten) opvangen in het web zodat het kind er geen last van heeft. Als uw kind slaapproblemen heeft of last van nachtmerries kunt u een dreamcatcher ophangen en het kind het verhaal vertellen om het wat rust te geven.

Klik hier voor het verhaal en de betekenis van de dreamcatcher of dromenvanger.

De tattoo of tatoeage.

De tatoeage is de laatste jaren steeds meer geaccepteerd en mensen van alle rangen en standen hebben ťťn of meer tatoeages. Een tatoeage of tattoo is een versiering van het lichaam waarbij net onder de opperhuid inkt word aangebracht en de term tatoeage komt waarschijnlijk van het Tahitiaanse woord tatu, dat streep of vlek betekent. Tatoeage word ook wel gebruikt als permanente make-up, dit wordt meestal in het gezicht gedaan voor wenkbrauwen, eyeliners en lipliners. Maar naast de gangbare manier van tatoeŽren is er ook de mogelijkheid om een tijdelijke tatoeage te laten zetten en hier gebruikt men de henna tatoeage voor.

Lees hier meer informatie over de tatoeage.

De symbolen van het grieks alfabet.

In het oude Griekenland werd de basis gelegd voor de westerse beschaving. Pythagoras, Demokritos, Plato, Aristoteles, Euklides, Archimedes, Ptolemaios zijn klassieken voor de exakte wetenschappen. Het Griekse alfabet heeft maar 24 letters ("alfabet" is afgeleid van alpha en bÍta). Toch zijn er twee tekens voor de letter o namelijk de kleine (mikron), en de grote (mega) en twee tekens voor de e namelijk de kale (psilon), en de lange Ť (Ťta). Het tweede teken voor de s wordt gebruikt aan het eind van een woord. De tekens hebben een mooie vorm en worden dan ook vaak als basis voor sieraden gebruikt.

Klik hier voor een pagina over de symbolen van het Grieks alfabet.

Het visje symbool

Op de Nederlandse wegen kunt u getuige zijn van een strijd over de evolutietheorie. Het bekende visje van christelijke automobilisten heeft concurrentie gekregen van de pootjesvis van de Darwinisten. Al geruime tijd rijden Christelijke automobilisten rond met een gestileerde afbeelding van een visje (symbool van Christus) op hun kofferdeksel of bumper om hun geloof uit te dragen. Ze kregen steeds meer reacties in de vorm van een visje met pootjes en enkele andere varianten. Streng gelovige Christenen wijzen de evolutietheorie van Charles Darwin geheel af, de weggebruikers met pootjesvissen getuigen graag van het tegendeel.

Klik hier om meer over de betekenis en herkomst van het visje symbool te lezen.

De betekenis kleuren en de kleurensymboliek.

Kleurensymboliek is erg omvangrijk en kan vanuit veel aspecten bekeken worden. Elke kleur heeft zijn eigen expressie en kan de psyche direct beÔnvloeden. Kleuren hebben niet voor ieder mens dezelfde emotionele waarde maar dat ieder mens een andere favoriete en minder geliefde kleur heeft. Ondanks individuele verschillen in de waardering van kleuren, komt men in de oude culturen al bepaalde vormen van kleurensymboliek tegen. Zo werden de primaire kleuren vaak in verband gebracht met de hemelstreken en de elementen en in een kruisvormig of vierkant schema ondergebracht. De volksmond heeft zijn eigen kleurensymboliek: groen is de kleur van de hoop, blauw van de trouw, geel van de haat en de nijd, rood van de liefde en van het gevaar, wit van de onschuld en zwart van de dood. Bij de oude Maya's van Midden-Amerika werden de hemelstreken in de volgorde oost, noord, west en zuid gerelateerd aan rood, wit, zwart en geel, terwijl in het oude China oost, zuid, west, noord en het midden de kleuren blauw, rood, wit, zwart en geel betekenden.

Klik hier voor een pagina over de betekenis van kleuren en de kleurensymboliek.

De betekenis en symboliek van kristallen en edelstenen.

Op deze pagina staat een overzicht van de symboliek van kristallen en edelstenen. In Egypte werden edelstenen gebruikt om de doden in het hiernamaals te beschermen, de Grieken, Arabieren en anderen schreven over de praktische geneeskrachtige en spirituele eigenschappen van stenen. In de middeleeuwen was er veel interesse in geneeskrachtige toepassingen van stenen en kristallen.

Klik hier om meer te lezen over de symboliek van kristallen en edelstenen.

De betekenis en symboliek van metalen.

Op deze pagina staat een overzicht van de symboliek van metalen. Al in de oudheid werden metalen in verband gebracht met symboliek, alchemisten associeerden het onttrekken van mineralen uit erts en de zuivering met spirituele beproeving en zuivering. Ondanks dat edelmetalen al sinds de oudheid in elke cultuur zeer kostbaar zijn is ijzer het meest voorkomende metaal.

Klik hier om meer te lezen over de symboliek van metalen.


De betekenis en symboliek van gebaren van vingers en handen.

In veel delen van de wereld worden vinger en handgebaren gemaakt ter bescherming of om geluk op te roepen en deze gebaren werden soms omgezet in een beeldje of hanger om als amulet dezelfde bescherming te bieden of geluk op te roepen. Wanneer ze een amulet of beeldje zijn stoppen ze namelijk nooit met hun werking. De meeste van deze amuletten komen voor in ItaliŽ, maar ook in Spanje, Portugal en al hun voormalige koloniŽn in Zuid-Amerika zijn ze heel populair.

Klik hier om meer te lezen over vinger en hand symbolen.


Boeken over symbolen en hun betekenis.

boekboek bestellenDe tekens- en symbolengids - alles over de wereld van symbolen. In dit boek ontdekt u de belangrijkste ideeŽn en concepten achter meer dan 500 magische en mystieke symbolen van over de hele wereld. Onthul de betekenis van symbolen uit oude beschavingen, ontcijfer alchemistische symbolen en magische zegels en kom alles te weten over de symbolische betekenis van bloemen, bomen en kruiden. Dit boek, met duidelijke afbeeldingen bij de beschreven symbolen, is het ultieme naslagwerk voor iedereen die is gefascineerd door oude mysteriŽn, kunst, mythologie en magie. Dit boek gaat in op de betekenis van symbolen en tekens uit oude beschavingen en religies. Het beschrijft symbolen van macht, heraldiek, alchemie, astrologie, magie en de natuur (dieren, planten, mineralen, kristallen en edelstenen). Het gaat ook in op amuletten, letters (alfabetten) en symbolen m.b.t. tijd, vorm, getal en kleur. Zo is in de islam de kleur groen het symbool voor leven en natuur en tegelijkertijd een verwijzing naar het paradijs waar de personen die het bereiken, omringd zullen zijn door deze kleur. Een voorbeeld van een machtssymbool dat door voorname personen in de christelijke kerk gebruikt wordt, is de staf. Dit boek kan ook worden gebruikt om meer inzicht in jezelf te verkrijgen doordat de uitleg zich prima leent voor dromeninterpretatie. Het boek is voorzien van een register waardoor je alle tekens en symbolen makkelijk kunt opzoeken. Klein, handzaam formaat met tekeningen en kleurenfoto's; kleine druk.


Last update: 14-12-2017


 Lees hier de privacyverklaring van deze site.

Disclaimer.

Hoewel de heer Hein Pragt de informatie beschikbaar op deze pagina met grote zorg samenstelt, sluit de heer Pragt alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die, in welke vorm dan ook, via zijn site wordt aangeboden. Het opnemen van een afbeelding of verwijzing is uitsluitend bedoeld als een mogelijke bron van informatie voor de bezoeker en mag op generlei wijze als instemming, goedkeuring of afkeuring worden uitgelegd, noch kunnen daaraan rechten worden ontleend. Op de artikelen van de heer Pragt op deze Internetsite rust auteursrecht. Overname van informatie (tekst en afbeeldingen) is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de rechthebbende. Voor vragen over copyright en het gebruik van de informatie op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Dit is mijn