Welkom op heinpragt.com

Hein Pragt uit VeenendaalDe website heinpragt.com is al sinds 1994 een begrip op het World Wide Web en de site is door de jaren heen uitgegroeid naar meer dan 300 thema's, meer dan 2000 geïndexeerde pagina's en rond de 10000 pageviews per dag. De website heeft drie hoofdonderwerpen: mens, cultuur en techniek die weer onderverdeeld zijn in diverse thema pagina's. De website is opgezet als een soort online naslagwerk over diverse onderwerpen waar ik mij mijn hele leven al in verdiep met een ruim gevulde boekenkast waarvan u de boeken ook als bron onder elke pagina's kunt vinden. Mijn doel is op een positieve en integere wijze betrouwbare informatie en inzicht te bieden en belangstelling en inspiratie op te wekken. De site is ingeschreven bij de KvK en gevestigd in Veenendaal. Ik besteed veel aandacht aan correcte informatie op deze site, mocht u desondanks nog foutjes of onvolkomenheden vinden, of wanneer u een suggestie heeft, kunt u contact met mij opnemen. Ook kunt u op deze site mijn zelfgeschreven programma's en naslagwerken downloaden, is er een persoonlijk deel en kunt u mijn online c.v. lezen. Daarnaast is er ook een vraag en antwoord sectie en een Engelstalig deel van deze website (zie menubalk). Vriendelijke groet, Hein Pragt.
Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Spreuk van de maand

Mijn meest recente boek

Meest recente weblog, seriële monogamie

adverteren op heinpragt.com uit VeenendaalUw advertentie op deze site? Klik hier en lees over onze tarieven en voorwaarden Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Integer

Betrouwbaar en integer zijn al heel mijn leven twee van mijn kernwaarden, niet alleen in woord maar zeker in daad en ook wanneer niemand kijkt. Daarnaast geloof ik dat een beetje integer niet bestaat. Het woord integriteit is afgeleid van het Latijnse 'integritas' dat heelheid, intact zijn, eerlijkheid, maar ook fatsoen betekent. Mensen die we integer noemen hebben over het algemeen de eigenschap dat ze doen wat ze zeggen en zeggen wat ze doen, kortom ze houden zich aan wat ze gezegd en beloofd hebben. Ze handelen in overeenstemming met hun principes en houden zich aan de verplichtingen die ze op zich genomen hebben. Ook in moeilijke omstandigheden als er druk wordt uitgeoefend om van principes af te wijken, afspraken niet na te komen of niet loyaal te zijn, dit noemen we consistent gedrag. Persoonlijke integriteit als leefwijze is een bewuste keuze die u kunt maken om uw eigen leven in te richten. Het is niet een keuze voor een eenvoudige wijze van leven maar wel een keuze die uw leven een stabiele inhoud kan geven.
Lees op deze pagina meer over integriteit en integer gedrag..

Emotionele manipulatie of emotionele chantage

Van een psychotherapeut hoorde ik ooit eens dat veel problemen voortkomen uit “het gaat niet zoals ik het graag wil”. Mensen ontwikkelen gedurende hun leven allerlei tactieken om te zorgen dat het wel een beetje gaat zoals zij het graag willen, dat kunnen goede sociale vaardigheden zijn waarbij er een door beide partijen aanvaardbaar compromis bereikt kan worden of men iemand zelfs kan overtuigen, zonder dat men de ander daarmee tekort doet. Een win-win situatie noemen we dat meestal. Er zijn ook mensen die minder leuke manieren ontwikkelen om hun zin door te drijven en één van deze minder goede manieren is emotionele manipulatie of emotionele chantage. U begrijpt dat er in dit geval geen echte vrijwilligheid is bij de ander en dat men de ander eigenlijk tegen de zijn of haar zin in, laat doen wat men graag wil. Emotionele manipulatie of emotionele chantage heeft vaak met macht en onmacht te maken en uit eigen ervaring weet ik dat het soms heel moeilijk is om een bepaald patroon te doorbreken.
Lees op deze pagina meer over Emotionele manipulatie of emotionele chantage.

Inzicht

Snel oordelen, vaak op basis van vooroordelen en dan veroordelen, is een hele menselijke eigenschap die in onze genen zit ingebakken. Het maakt het leven veilig en overzichtelijk wanneer we snel alles kunnen indelen in goed en slecht, vriend of vijand, mooi en lelijk en in de oertijd was het nuttig om snel in te kunnen schatten of iemand vriend of vijand was. En de overlevingskans was groter wanneer je te conservatief vaker dacht dat iemand vijand was. Je zou kunnen zeggen dat het veroordelen ons in de genen zit. Ik leerde al jong om dit oordeel achterwege te laten en te kijken wie iemand echt was en dat heeft mij hele bijzondere ontmoetingen en veel inzicht opgeleverd. Pas wanneer je oordelen, vooroordelen en veroordelen achterwege kunt laten, kun je zien wie iemand echt is, tot die tijd zie je eigenlijk alleen jezelf. (Hein)

Mijn apps, spellen en applicaties

Ik programmeer al meer dan veertig jaar in diverse programmeertalen en voor diverse systemen en heb ook prive ondertussen vrij veel programma's geschreven, vaak omdat ze in deze vorm niet anders beschikbaar waren of omdat ik het puzzelen en ontwerpen zo leuk vond. (Reversi) Op deze pagina kunt u een overzicht vinden van alle apps, spellen en windows applicaties die ik geschreven heb de laatste jaren en die u hier kunt downloaden. Android en Windows-phone apps kunt u downloaden vanuit de Andoid of Windows app store.
Mijn apps, spellen en applicaties pagina.

Partnersite zxy.nl

Deze website heeft ook een partnersite met de naam www.zxy.nl, deze site bevat dezelfde thema's als deze site maar de vorm is niet thema pagina's met meerdere artikelen, maar op www.zxy.nl staan de artikelen in blog vorm.
Naar de website www.zxy.nl.

Symbolen betekenis en herkomst index

De betekenis en herkomst van symbolen is een van de dingen waar ik belangstelling voor heb en ook de nodige boeken over verzameld heb. Ook sluit dit weer wat aan bij mijn belangstelling voor cultuur en spirtualiteit. Op deze pagina kunt u een alfabetisch grafische index vinden van alle symbolen waarvan de betekenis en herkomst beschreven staan op deze site.

Communicate & taal index

Deze index pagina gaat over communicatie en taal. Als kind leren we allemaal de Nederlandse taal spreken, soms met een sterk accent (net als ik) maar het doel is dat u in staat bent om met andere mensen te communiceren. Maar communiceren is moeilijker dan we soms denken en bestaat uit meer dan alleen taal. Deze pagina gaat dan ook over alle vormen van communiceren.

Denkwerk index

Dit onderdeel van deze site gaat over onze hersenen en over denken. Ons bewustzijn, onze persoonlijkheid, onze gevoelens en al onze gedragingen ontstaan in onze hersenen. Op deze pagina's ga ik in op onze hersenen en hoe de mens denkt te denken en enkele veelvoorkomende thema's m.b.t. hersenen en denken.

Dieren en natuur index

Deze index pagina gaat over liefde voor dieren en de natuur. Veel mensen hebben één of meerdere huisdieren, voor de gezelligheid of omdat ze nuttig zijn. Deze pagina's gaan over het houden en verzorgen van huisdieren en over de natuur.

Fotografie index

Dit zijn de pagina's over het thema fotografie. Een vorm van fotografie waar ik veel belangstelling voor heb en waar ik mij ook een tijd mee bezig gehouden heb is kunstzinnige naaktfotografie en glamour fotografie. Daarnaast kunt op deze pagina's informatie vinden over portretfotografie, landschapfotografie, werken met photoshop en veel algemene fotografie tips en trucs, de geschiedenis van fotografie, de werking van de camera en fotografie in het algemeen.

Liefde index pagina

Op deze pagina's staan artikelen die betrekking hebben op liefde, intimiteit en relaties. Ik denk dat het onderwerp zo interessant is en zoveel aspecten heeft dat men er niet over uitgeschreven kan raken. Op deze pagina's geef ik dan ook mijn persoonlijke visie en ervaringen weer met als aanvulling alles wat ik over dit onderwerp gelezen heb op lichamelijk, psychisch en filosofisch gebied.

Man versus Vrouw pagina

Diverse pagina's over het thema verschillen tussen mannen en vrouwen. Door te leren welke verschillen er zijn tussen mannen en vrouwen kunnen mannen en vrouwen elkaar beter leren begrijpen. Het is geen oplossing voor alle problemen die er alsmaar blijken te ontstaan tussen mannen en vrouwen maar het kan een goede aanleiding zijn om zaken eens vanuit een ander standpunt te bekijken. Ook zijn sommige verschillen tussen mannen en vrouwen erg grappig.

Menswerk index pagina

Het brede thema van deze pagina's is menselijk gedrag bekeken vanuit de psychologie, sociologie en antropologie. Ik heb al sinds mijn vroege tienerjaren een zeer grote belangstelling voor psychologie en het doorgronden van menselijk gedrag. Mede door deze belangstelling heb ik vele boeken gelezen over deze onderwerpen en er ook over geschreven.

Mens en lichaam index

Dit zijn de pagina's over het thema mensen en lichaam. Het menselijk lichaam is een heel bijzonder en complex geheel van organen, zintuigen, zenuwstelsel, stofwisseling, enzymen en hormonen en wanneer we ons daar van bewust worden kunnen we ons ook voorstellen dat er soms iets mis gaat in deze complexe structuur. Soms kan de reguliere geneeskunde bepaalde zaken zeer goed oplossen, soms is er ook een alternatieve wijze, beide wil ik aan de orde laten komen.

Levensbeschouwing index

Dit zijn de pagina's over het thema levensbeschouwing. Levensbeschouwing is hoe men tegen het leven aankijkt, wat het leven voor u en anderen betekent, wat de waarde van het leven is en hoe het geleefd moet of kan worden. In zeker opzicht lijkt het op filosofie maar filosofie is meer gericht op rationele grondslag.

Spiritueel index

Dit zijn de pagina's over het thema spiritualtiteit. Mijn eigen overtuiging komt het meest overeen met het Boeddhisme en Hindoeïsme, maar ook weer niet helemaal. In mijn visie is spiritualiteit de geestelijke kant van het leven tegenover de stoffelijke en zintuiglijke kant van de materie. Al met al genoeg onderwerpen om eens aandacht aan te besteden om uw leven te verrijken, wijsheid op te doen en innerlijke rust te vinden.

Wijsheden / verhalen index

Dit zijn de pagina's over wijsheden en diverse korte inspirerende verhalen met een moraal en levenswijsheden die mij persoonlijk aanspreken. Deze vaak leerzame verhalen worden vaak gebruikt om een verhaal kracht bij te zetten of een standpunt of levenswijsheid te illustreren in een speech of presentatie.
Ga naar de wijsheden / verhalen index pagina.

Muziek index

Muziek is mijn hele leven een hobby geweest en ook ruim 6 jaar mijn beroep. Ik speel zelf toetsen en gitaar en ik zing graag. Op deze pagina´s kunt u informatie vinden over mijn muziek geschiedenis, maar ook algemene informatie over muziek, muziekinstrumenten zoals de gitaar en het Hammond orgel, akkoorden en eenvoudige muziekleer.

Persoonlijk pagina's

Op deze pagina staat wat meer persoonlijke informatie over mijzelf, mijn levensvisie en informatie over het ontstaan en doel van deze site.
 
Last update: 17-06-2019

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com).