Welkom op heinpragt.com

Hein Pragt uit VeenendaalDe website heinpragt.com is al sinds 1994 een begrip op het internet en de site is door de jaren heen uitgegroeid naar meer dan 330 themapagina's en een paar duizend bezoekers per dag. De website heeft drie hoofdonderwerpen: mens, cultuur en techniek die weer onderverdeeld zijn in diverse thema pagina's. De website is opgezet als een soort online naslagwerk over diverse onderwerpen waar ik mij mijn hele leven al belangstelling voor heb met een ruim gevulde boekenkast waarvan u de boeken ook als bron onder elke pagina's kunt vinden. Mijn doel is op een positieve wijze betrouwbare informatie en inzicht te bieden en belangstelling en inspiratie op te wekken voor zaken die ook mijn belangstelling hebben. U kunt hier bijvoorbeeld de herkomst en betekenis van meer dan 600 symbolen vinden. De site is ingeschreven bij de KvK en gevestigd in Veenendaal. Een klein deel van de site is ook in Engels geschreven. Ik besteed veel aandacht aan correcte informatie op deze site, mocht u desondanks nog foutjes of onvolkomenheden vinden, of wanneer u een suggestie heeft, kunt u contact met mij opnemen. Er is ook een vraag en antwoord sectie op deze site. Vriendelijke groet, Hein Pragt.
Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Jezelf zijn

Veel mensen willen gewoon zichzelf zijn, authentiek zijn en denken dat ze een soort pure onveranderbare identiteit hebben. Vaak is deze identiteit goed, mooi en puur en heeft deze “ik” bijna alleen maar positieve eigenschappen. Het gaat vaak zo ver dat wanneer men een keer jaloers, dom, hysterisch of fout handelt, men zegt “ik was mijzelf even niet!”. De meeste mensen proberen de rol te spelen (het ego) van de persoon die ze graag zouden willen zijn. Maar het grappige is dat je nooit iets anders kunt zijn dan jezelf, al die mooie en minder mooie kanten, dat bent je zelf. Je kunt stoppen met het zoeken naar jezelf, je bent het al. Het enige wat je kunt gaan doen is om al die verschillende aspecten van jezelf te accepteren en zelfs leuk te gaan vinden. (Hein Pragt)

Hoop

Volgens een oude Chinese definitie van geluk is “iets om op te hopen” één van de drie onderdelen. Het verleden heeft geleerd dat welke ontberingen mensen ook moesten ondergaan, de hoop vaak de drijfveer was om toch door te zetten. Daarentegen ziet men vaak bij wanhoopsdaden dat mensen aangeven dat ze elke hoop verloren zijn. Zo kennen wij in Nederland geen levenslange gevangenisstraf omdat wij het ontnemen van de hoop om ooit weer vrij te zijn onmenselijk vinden. Hoop is een belangrijke drijfveer voor mensen, maar uitzichtloosheid kan dodelijk zijn. Het is belangrijk in het leven om nooit de hoop te verliezen en zelfs in een sprankje de hoop nog weer geluk te vinden. Daarom is een beetje hoop geven, of laten inzien, ook zo'n waardevol geschenk. (Hein Pragt)

Verzet

De mens lijdt het meest onder zijn verzet tegen de realiteit. Hoe sterker het ego is hoe meer mensen denken dat men zelf invloed heeft op wat er met hen en met de wereld om hen heen gebeurt. Maar wanneer u terugkijkt, hoe vaak gebeurde het precies zoals u het graag wilde? Ik denk bijna nooit en wanneer dit gebeurde was het vaak louter toeval. Het leven is wat u overkomt terwijl u andere plannen had, ik kan het niet vaak genoeg beschrijven. Door niet te kunnen accepteren dat het is wat het is en dat het gaat zoals het gaat, ontstaat er verzet en uit dit verzet ontstaat leed en verdriet. Wanneer u eerlijk durft te kijken naar gevoelens en emoties die u kwellen, dan kunt u dit verzet vaak wel ontdekken. Door het verzet los te laten en de accepteren wat er is, kunt u rust vinden en leren genieten van wat er werkelijk is.

Non-dualisme

Ik ben de laatste jaren steeds meer overtuigd van non-dualiteit, ook wel Advaita genoemd wat "geen twee” betekend. Álles vind zijn oorsprong in één geheel en alles is onderdeel van één geheel. De mens wil graag alles in tegenstellingen definiëren zoals goed en kwaad, donker en licht, mooi of lelijk, warm of koud, maar alles is relatief en het ene kan zonder het ander niet bestaan. Alles is dus onderdeel van het geheel en de vaak fictieve grenzen die wij leggen tussen twee tegenpolen zijn puur fictief. Wanneer men de tegenstellingen los kan laten, kan men een groter geheel leren zien. Een goed voorbeeld van iets dat we indelen zijn emoties, een gevoel is goed of fout, prettig of naar. De non-dualistische kijk hierop is dat elk gevoel er mag zijn en niet goed of slecht is. Neem als voorbeeld de grens tussen goed en slecht, in onze westerse cultuur hebben we democratisch bepaald dat bepaalde daden strafbaar zijn, maar in bijvoorbeeld oosterse culturen kunnen dezelfde daden cultureel gezien zelfs nobel en goed zijn. De grens tussen goed en slecht is een fictieve grens die door een groep mensen bepaald is en regelmatig veranderd. Hier in het westen denken we dan vaak dat wij het goed hebben en dat de andere cultuur barbaars en slecht is waardoor we nog meer in tegenstellingen gaan denken. Wanneer men de hele spectrum van fel licht naar zwart donker bekijkt, waar is de grens tussen licht en donker? Waar ligt de grens tussen warm en koud? Het hele universum is gemaakt van één en hetzelfde, namelijk energie, dit is wetenschappelijk bewezen. Deze energie neemt, bijvoorbeeld in de vorm van atomen, heel veel verschillende vormen aan zoals planeten, steen, water, lucht, maar ook planten, bomen, dieren en mensen. Zelfs licht en warmte zijn vormen van energie (ook wetenschap) en ook wij mensen bestaan in basis uit dezelfde atomen (pakketjes energie) net als alles om ons heen. Nog verder doordenkend zijn wij dus maar een klein (redelijk complex) onderdeel van een enorm nog complexer groter geheel. Alles op deze aarde is dus in basis hetzelfde en ook onderdeel van hetzelfde grote geheel. Door dit geheel niet in tegenstellingen maar als één geheel te zien kan men zich losmaken van deze tegenstellingen en het geheel leren zien.
Lees meer over non-dualisme.

Mooi verhaal over het leven

Vandaag las ik een bijzonder verhaal, een leraar legt bij elke leerling een omgekeerd vel papier op de tafel en vraagt dan de hele klas om het papier om te draaien. Elke leerling ziet een groot wit vel papier met in het midden een kleine stip. De leraar vertelde dat de opdracht is te beschrijven wat de leerlingen zien en ondanks dat de meesten dit een vreemde opdracht vonden, begonnen ze allemaal te schrijven. Toen iedereen zijn opdracht ingeleverd had keek de leraar alles even vluchtig na en vertelde de klas dat iedereen de zwarte stip beschreven had en niemand het grote witte vlak om de stip. Hij gaf aan dat dit ook vaak in het leven voorkomt, de meeste mensen besteden zoveel aandacht aan een klein detail, dat ze het grote plaatje niet meer zien. Dit vond ik een mooi verhaal, leer verder te kijken dan het kleine opvallende detail en leer zien dat er nog veel meer is dan dat. Vriendelijke groet, Hein Pragt.
Lees meer mooie korte verhalen.

Emotionele manipulatie of emotionele chantage

Van een psychotherapeut hoorde ik ooit eens dat veel problemen voortkomen uit “het gaat niet zoals ik het graag wil”. Mensen ontwikkelen gedurende hun leven allerlei tactieken om te zorgen dat het wel een beetje gaat zoals zij het graag willen, dat kunnen goede sociale vaardigheden zijn waarbij er een door beide partijen aanvaardbaar compromis bereikt kan worden of men iemand zelfs kan overtuigen, zonder dat men de ander daarmee tekort doet. Een win-win situatie noemen we dat meestal. Er zijn ook mensen die minder leuke manieren ontwikkelen om hun zin door te drijven en één van deze minder goede manieren is emotionele manipulatie of emotionele chantage. U begrijpt dat er in dit geval geen echte vrijwilligheid is bij de ander en dat men de ander eigenlijk tegen de zijn of haar zin in, laat doen wat men graag wil. Emotionele manipulatie of emotionele chantage heeft vaak met macht en onmacht te maken en uit eigen ervaring weet ik dat het soms heel moeilijk is om een bepaald patroon te doorbreken.
Lees op deze pagina meer over Emotionele manipulatie of emotionele chantage.

Inzicht

Snel oordelen, vaak op basis van vooroordelen en dan veroordelen, is een hele menselijke eigenschap die in onze genen zit ingebakken. Het maakt het leven veilig en overzichtelijk wanneer we snel alles kunnen indelen in goed en slecht, vriend of vijand, mooi en lelijk en in de oertijd was het nuttig om snel in te kunnen schatten of iemand vriend of vijand was. En de overlevingskans was groter wanneer je te conservatief vaker dacht dat iemand vijand was. Je zou kunnen zeggen dat het veroordelen ons in de genen zit. Ik leerde al jong om dit oordeel achterwege te laten en te kijken wie iemand echt was en dat heeft mij hele bijzondere ontmoetingen en veel inzicht opgeleverd. Pas wanneer je oordelen, vooroordelen en veroordelen achterwege kunt laten, kun je zien wie iemand echt is, tot die tijd zie je eigenlijk alleen jezelf. (Hein)

Lees meer over oordelen, vooroordelen, veroordelen.

Mijn apps, spellen en applicaties

Ik programmeer al meer dan veertig jaar in diverse programmeertalen en voor diverse systemen en heb ook prive ondertussen vrij veel programma's geschreven, vaak omdat ze in deze vorm niet anders beschikbaar waren of omdat ik het puzzelen en ontwerpen zo leuk vond. (Reversi) Op deze pagina kunt u een overzicht vinden van alle apps, spellen en windows applicaties die ik geschreven heb de laatste jaren en die u hier kunt downloaden. Android en Windows-phone apps kunt u downloaden vanuit de Andoid of Windows app store.
Mijn apps, spellen en applicaties pagina.

Symbolen betekenis en herkomst index

De betekenis en herkomst van symbolen is een van de dingen waar ik belangstelling voor heb en ook de nodige boeken over verzameld heb. Ook sluit dit weer wat aan bij mijn belangstelling voor cultuur en spirtualiteit. Op deze pagina kunt u een alfabetisch grafische index vinden van alle symbolen waarvan de betekenis en herkomst beschreven staan op deze site.

Communicate & taal index

Deze index pagina gaat over communicatie en taal. Als kind leren we allemaal de Nederlandse taal spreken, soms met een sterk accent (net als ik) maar het doel is dat u in staat bent om met andere mensen te communiceren. Maar communiceren is moeilijker dan we soms denken en bestaat uit meer dan alleen taal. Deze pagina gaat dan ook over alle vormen van communiceren.

Denkwerk index

Dit onderdeel van deze site gaat over onze hersenen en over denken. Ons bewustzijn, onze persoonlijkheid, onze gevoelens en al onze gedragingen ontstaan in onze hersenen. Op deze pagina's ga ik in op onze hersenen en hoe de mens denkt te denken en enkele veelvoorkomende thema's m.b.t. hersenen en denken.

Dieren en natuur index

Deze index pagina gaat over liefde voor dieren en de natuur. Veel mensen hebben één of meerdere huisdieren, voor de gezelligheid of omdat ze nuttig zijn. Deze pagina's gaan over het houden en verzorgen van huisdieren en over de natuur.

Fotografie index

Dit zijn de pagina's over het thema fotografie. Een vorm van fotografie waar ik veel belangstelling voor heb en waar ik mij ook een tijd mee bezig gehouden heb is kunstzinnige naaktfotografie en glamour fotografie. Daarnaast kunt op deze pagina's informatie vinden over portretfotografie, landschapfotografie, werken met photoshop en veel algemene fotografie tips en trucs, de geschiedenis van fotografie, de werking van de camera en fotografie in het algemeen.

Liefde index pagina

Op deze pagina's staan artikelen die betrekking hebben op liefde, intimiteit en relaties. Ik denk dat het onderwerp zo interessant is en zoveel aspecten heeft dat men er niet over uitgeschreven kan raken. Op deze pagina's geef ik dan ook mijn persoonlijke visie en ervaringen weer met als aanvulling alles wat ik over dit onderwerp gelezen heb op lichamelijk, psychisch en filosofisch gebied.

Man versus Vrouw pagina

Diverse pagina's over het thema verschillen tussen mannen en vrouwen. Door te leren welke verschillen er zijn tussen mannen en vrouwen kunnen mannen en vrouwen elkaar beter leren begrijpen. Het is geen oplossing voor alle problemen die er alsmaar blijken te ontstaan tussen mannen en vrouwen maar het kan een goede aanleiding zijn om zaken eens vanuit een ander standpunt te bekijken. Ook zijn sommige verschillen tussen mannen en vrouwen erg grappig.

Menswerk index pagina

Het brede thema van deze pagina's is menselijk gedrag bekeken vanuit de psychologie, sociologie en antropologie. Ik heb al sinds mijn vroege tienerjaren een zeer grote belangstelling voor psychologie en het doorgronden van menselijk gedrag. Mede door deze belangstelling heb ik vele boeken gelezen over deze onderwerpen en er ook over geschreven.

Kinderen index pagina

Ik ben zelf vader van vijf kinderen en heb met vallen en opstaan en de nodige fouten maken veel geleerd over kinderen en ouderschap. Op deze pagina's schrijf ik over het ruime thema kinderen.

Mens en lichaam index

Dit zijn de pagina's over het thema mensen en lichaam. Het menselijk lichaam is een heel bijzonder en complex geheel van organen, zintuigen, zenuwstelsel, stofwisseling, enzymen en hormonen en wanneer we ons daar van bewust worden kunnen we ons ook voorstellen dat er soms iets mis gaat in deze complexe structuur. Soms kan de reguliere geneeskunde bepaalde zaken zeer goed oplossen, soms is er ook een alternatieve wijze, beide wil ik aan de orde laten komen.

Levensbeschouwing index

Dit zijn de pagina's over het thema levensbeschouwing. Levensbeschouwing is hoe men tegen het leven aankijkt, wat het leven voor u en anderen betekent, wat de waarde van het leven is en hoe het geleefd moet of kan worden. In zeker opzicht lijkt het op filosofie maar filosofie is meer gericht op rationele grondslag.

Spiritueel index

Dit zijn de pagina's over het thema spiritualtiteit. Mijn eigen overtuiging komt het meest overeen met het Boeddhisme en Hindoeïsme, maar ook weer niet helemaal. In mijn visie is spiritualiteit de geestelijke kant van het leven tegenover de stoffelijke en zintuiglijke kant van de materie. Al met al genoeg onderwerpen om eens aandacht aan te besteden om uw leven te verrijken, wijsheid op te doen en innerlijke rust te vinden.

Wijsheden / verhalen index

Dit zijn de pagina's over wijsheden en diverse korte inspirerende verhalen met een moraal en levenswijsheden die mij persoonlijk aanspreken. Deze vaak leerzame verhalen worden vaak gebruikt om een verhaal kracht bij te zetten of een standpunt of levenswijsheid te illustreren in een speech of presentatie.

Muziek index

Muziek is mijn hele leven een hobby geweest en ook ruim 6 jaar mijn beroep. Ik speel zelf toetsen en gitaar en ik zing graag. Op deze pagina´s kunt u informatie vinden over mijn muziek geschiedenis, maar ook algemene informatie over muziek, muziekinstrumenten zoals de gitaar en het Hammond orgel, akkoorden en eenvoudige muziekleer.

Persoonlijk pagina's

Op deze pagina staat wat meer persoonlijke informatie over mijzelf, mijn levensvisie en informatie over het ontstaan en doel van deze site.

Alleen wonen pagina's

Op deze pagina's staat informatie over alleen wonen, het alleenstaand ouderschap en algemene zaken waar mensen die alleen wonen mee te maken krijgen.
 
Last update: 24-11-2019

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).