Welkom op heinpragt.com

foto Hein PragtDe website heinpragt.com is al sinds 1994 een begrip op het World Wide Web en de site is door de jaren heen uitgegroeid naar meer dan 300 thema's, meer dan 2000 geïndexeerde pagina's en rond de 10000 pageviews per dag. De website heeft drie hoofdonderwerpen: mens, cultuur en techniek die weer onderverdeeld zijn in diverse thema pagina's. De website is opgezet als een soort online naslagwerk over diverse onderwerpen waar ik mij mijn hele leven al in verdiep met een ruim gevulde boekenkast waarvan u de boeken ook als bron onder elke pagina's kunt vinden. Mijn doel is op een positieve en integere wijze betrouwbare informatie en inzicht te bieden en belangstelling en inspiratie op te wekken. Mocht u desondanks nog foutjes of onvolkomenheden vinden, of wanneer u een suggestie heeft, kunt u contact met mij opnemen. Ook kunt u op deze site mijn zelfgeschreven programma's en naslagwerken downloaden, is er een persoonlijk deel en kunt u mijn online c.v. lezen. Daarnaast is er ook een vraag en antwoord sectie en een Engelstalig deel van deze website (zie menubalk). Vriendelijke groet, Hein Pragt.
Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Spreuk van de maand

Mijn meest recente boek

Meest recente weblog

adverteren op deze siteUw advertentie op deze site? Klik hier en lees over onze tarieven en voorwaarden Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Geluk of gelijk?

Er zijn mensen heel goed en geraffineerd zijn in liegen, de waarheid verdraaien en manipuleren om hun eigen gelijk te halen, hun eigen fouten of aandeel te verbloemen en de ander (vaak achter de rug om) in een kwaad daglicht te stellen en daarbij zelf volledig buiten schot blijven. Mensen die vanuit wraak van een gekwetst ego een ander “kapot” willen maken en die het ook nog lukt om mensen zo te beïnvloeden dat ze partij kiezen en zo onbewust meewerken aan de wraakactie. Maar ook in mildere vorm merk je dat sommige mensen liever aannames en roddels geloven dan de meer voor de hand liggende positieve uitleg. Dan merk je pas hoeveel mensen zonder enig hoor of wederhoor liever het slechte in de mens geloven dan het goede. Met alle integriteit en eerlijkheid die in je zit heb je daar helaas weinig verweer tegen, soms knaagt het, zeker als je jaren later nog met de schade die het aangericht heeft (voor jou en anderen) geconfronteerd wordt. Toch is de enige oplossing loslaten, je geluk met de mensen die je lief hebt (en die jou liefhebben) te koesteren en te bedenken dat wanneer mensen twijfelen aan jouw levenslange eerlijkheid en integriteit dit meer zegt over hen dan over jou. Bovendien geloof ik heilig in karma, waarbij men alles wat men doet, zowel het goede als het kwade uiteindelijk ook terug zal krijgen. Vanuit deze gedachte kan ik dan met een glimlach bedenken dat ik nog heel wat goeds “tegoed” heb. En wat is nou belangrijker, geluk of gelijk, het beste verweer tegen deze mensen is gewoon gelukkig te zijn en karma zijn gang te laten gaan.

Integer

Betrouwbaar en integer zijn al heel mijn leven twee van mijn kernwaarden, niet alleen in woord maar zeker in daad en ook wanneer niemand kijkt. Daarnaast geloof ik dat een beetje integer niet bestaat. Toch maakt dit je ook kwetsbaar, mensen die je willen beschadigen (en die zijn er helaas ook) weten dat dit dus het punt is waar ze je kunnen raken. Zaken als manipuleren, onwaarheden vertellen of waarheden te verdraaien om zichzelf goed af te schilderen ten koste van een ander, doe ik niet aan mee, maar ik heb helaas ook weinig verweer tegen mensen die dit wel doen. En ik weet uit ervaring dat er mensen zijn die hier zo goed en geraffineerd in zijn dat ze bijna overal mee wegkomen. Uiteindelijk is mijn enige verweer consequent integriteit tonen en hopen dat uiteindelijk de lange adem wint. Ik ben altijd bereid om over alles te praten, maar ik begrijp ook heel goed dat voor sommige mensen het loslaten van een vellig wereldbeeld met hun (aangeleerde) beeld van goed en kwaad, daders en slachtoffers, best moeilijk is. En dan moet ik leren loslaten wat ik niet veranderen kan, want uiteindelijk heb ik liever geluk dan gelijk.

Vergelding?

Veel mensen voelen de drang tot vergelding wanneer ze het gevoel hebben dat iemand hen pijn gedaan heeft, gekwetst heeft of onrecht heeft aangedaan. Maar wat maakt iemand anders ook opzettelijk pijn doen en kwetsen U voor een persoon? Maakt het u niet even slecht als de persoon die u iets kwalijk neemt? Even boos zijn is een hele natuurlijk reactie, boos blijven is uzelf het leven zuur maken. Loslaten, relativeren, ook de andere kant willen zien en uiteindelijk oprecht vergeven en achter u laten, het leven is beter zonder ruzie en vijanden. In een hart met boosheid en haat is weinig plaats voor enige vorm van liefde. En vergeven doet u echt niet voor de ander maar voor uw eigen gemoedsrust. De vraag is meestal, wilt u gelijk of geluk?

Kennis achteraf

Onze hersenen houden ons goed voor de gek als het op ego aankomt (het idee dat we zelf in controle zijn). Bijna elke beslissing maken we met ons onderbewustzijn en ons bewustzijn zal daar achteraf een rationele verklaring voor zoeken, waardoor we denken dat we ook bewuste een andere beslissing hadden kunnen nemen. Wat dit nog versterkt is de “kennis achteraf” toepassen, want pas later kunnen we met de nieuwe kennis en ervaring beoordelen of onze beslissing goed of slecht uitgepakt heeft. De “kennis achteraf” versterkt het gevoel dat we een andere beslissing hadden kunnen nemen, wat natuurlijk onzin is. Met de kennis, ervaring en omstandigheden op het moment dat de beslissing genomen is, was er geen andere beslissing mogelijk. Achteraf had ik bijvoorbeeld meerdere keren de keuze om relatie te verbreken veel eerder moeten nemen, maar dat kan ik niet meer veranderen. Ik kan er over inzitten, mijn hersenen kunnen me pijnigen met deze gedachte, maar het heeft geen enkele zin, de tijd is niet terug te draaien. Accepteer de gevolgen, leer ervan en ga door met het leven. “Had ik het maar anders gedaan” is de meest zinloze gedachte die er is, de tijd heeft maar één richting en dat is vooruit, dit inzicht kan het leven een stuk lichter maken. (Hein)

Inzicht

Snel oordelen, vaak op basis van vooroordelen en dan veroordelen, is een hele menselijke eigenschap die in onze genen zit ingebakken. Het maakt het leven veilig en overzichtelijk wanneer we snel alles kunnen indelen in goed en slecht, vriend of vijand, mooi en lelijk en in de oertijd was het nuttig om snel in te kunnen schatten of iemand vriend of vijand was. En de overlevingskans was groter wanneer je te conservatief vaker dacht dat iemand vijand was. Je zou kunnen zeggen dat het veroordelen ons in de genen zit. Ik leerde al jong om dit oordeel achterwege te laten en te kijken wie iemand echt was en dat heeft mij hele bijzondere ontmoetingen en veel inzicht opgeleverd. Pas wanneer je oordelen, vooroordelen en veroordelen achterwege kunt laten, kun je zien wie iemand echt is, tot die tijd zie je eigenlijk alleen jezelf. (Hein)

Mijn apps, spellen en applicaties

Ik programmeer al meer dan veertig jaar in diverse programmeertalen en voor diverse systemen en heb ook prive ondertussen vrij veel programma's geschreven, vaak omdat ze in deze vorm niet anders beschikbaar waren of omdat ik het puzzelen en ontwerpen zo leuk vond. (Reversi) Op deze pagina kunt u een overzicht vinden van alle apps, spellen en windows applicaties die ik geschreven heb de laatste jaren en die u hier kunt downloaden. Android en Windows-phone apps kunt u downloaden vanuit de Andoid of Windows app store.
Mijn apps, spellen en applicaties pagina.

Partnersite zxy.nl

Deze website heeft ook een partnersite met de naam www.zxy.nl, deze site bevat dezelfde thema's als deze site maar de vorm is niet thema pagina's met meerdere artikelen, maar op www.zxy.nl staan de artikelen in blog vorm.
Naar de website www.zxy.nl.

Symbolen betekenis en herkomst index

De betekenis en herkomst van symbolen is een van de dingen waar ik belangstelling voor heb en ook de nodige boeken over verzameld heb. Ook sluit dit weer wat aan bij mijn belangstelling voor cultuur en spirtualiteit. Op deze pagina kunt u een alfabetisch grafische index vinden van alle symbolen waarvan de betekenis en herkomst beschreven staan op deze site.

Communicate & taal index

Deze index pagina gaat over communicatie en taal. Als kind leren we allemaal de Nederlandse taal spreken, soms met een sterk accent (net als ik) maar het doel is dat u in staat bent om met andere mensen te communiceren. Maar communiceren is moeilijker dan we soms denken en bestaat uit meer dan alleen taal. Deze pagina gaat dan ook over alle vormen van communiceren.

Denkwerk index

Dit onderdeel van deze site gaat over onze hersenen en over denken. Ons bewustzijn, onze persoonlijkheid, onze gevoelens en al onze gedragingen ontstaan in onze hersenen. Op deze pagina's ga ik in op onze hersenen en hoe de mens denkt te denken en enkele veelvoorkomende thema's m.b.t. hersenen en denken.

Dieren en natuur index

Deze index pagina gaat over liefde voor dieren en de natuur. Veel mensen hebben één of meerdere huisdieren, voor de gezelligheid of omdat ze nuttig zijn. Deze pagina's gaan over het houden en verzorgen van huisdieren en over de natuur.

Fotografie index

Dit zijn de pagina's over het thema fotografie. Een vorm van fotografie waar ik veel belangstelling voor heb en waar ik mij ook een tijd mee bezig gehouden heb is kunstzinnige naaktfotografie en glamour fotografie. Daarnaast kunt op deze pagina's informatie vinden over portretfotografie, landschapfotografie, werken met photoshop en veel algemene fotografie tips en trucs, de geschiedenis van fotografie, de werking van de camera en fotografie in het algemeen.

Liefde index pagina

Op deze pagina's staan artikelen die betrekking hebben op liefde, intimiteit en relaties. Ik denk dat het onderwerp zo interessant is en zoveel aspecten heeft dat men er niet over uitgeschreven kan raken. Op deze pagina's geef ik dan ook mijn persoonlijke visie en ervaringen weer met als aanvulling alles wat ik over dit onderwerp gelezen heb op lichamelijk, psychisch en filosofisch gebied.

Man versus Vrouw pagina

Diverse pagina's over het thema verschillen tussen mannen en vrouwen. Door te leren welke verschillen er zijn tussen mannen en vrouwen kunnen mannen en vrouwen elkaar beter leren begrijpen. Het is geen oplossing voor alle problemen die er alsmaar blijken te ontstaan tussen mannen en vrouwen maar het kan een goede aanleiding zijn om zaken eens vanuit een ander standpunt te bekijken. Ook zijn sommige verschillen tussen mannen en vrouwen erg grappig.

Menswerk index pagina

Het brede thema van deze pagina's is menselijk gedrag bekeken vanuit de psychologie, sociologie en antropologie. Ik heb al sinds mijn vroege tienerjaren een zeer grote belangstelling voor psychologie en het doorgronden van menselijk gedrag. Mede door deze belangstelling heb ik vele boeken gelezen over deze onderwerpen en er ook over geschreven.

Mens en lichaam index

Dit zijn de pagina's over het thema mensen en lichaam. Het menselijk lichaam is een heel bijzonder en complex geheel van organen, zintuigen, zenuwstelsel, stofwisseling, enzymen en hormonen en wanneer we ons daar van bewust worden kunnen we ons ook voorstellen dat er soms iets mis gaat in deze complexe structuur. Soms kan de reguliere geneeskunde bepaalde zaken zeer goed oplossen, soms is er ook een alternatieve wijze, beide wil ik aan de orde laten komen.

Levensbeschouwing index

Dit zijn de pagina's over het thema levensbeschouwing. Levensbeschouwing is hoe men tegen het leven aankijkt, wat het leven voor u en anderen betekent, wat de waarde van het leven is en hoe het geleefd moet of kan worden. In zeker opzicht lijkt het op filosofie maar filosofie is meer gericht op rationele grondslag.

Spiritueel index

Dit zijn de pagina's over het thema spiritualtiteit. Mijn eigen overtuiging komt het meest overeen met het Boeddhisme en Hindoeïsme, maar ook weer niet helemaal. In mijn visie is spiritualiteit de geestelijke kant van het leven tegenover de stoffelijke en zintuiglijke kant van de materie. Al met al genoeg onderwerpen om eens aandacht aan te besteden om uw leven te verrijken, wijsheid op te doen en innerlijke rust te vinden.

Wijsheden / verhalen index

Dit zijn de pagina's over wijsheden en diverse korte inspirerende verhalen met een moraal en levenswijsheden die mij persoonlijk aanspreken. Deze vaak leerzame verhalen worden vaak gebruikt om een verhaal kracht bij te zetten of een standpunt of levenswijsheid te illustreren in een speech of presentatie.
Ga naar de wijsheden / verhalen index pagina.

Muziek index

Muziek is mijn hele leven een hobby geweest en ook ruim 6 jaar mijn beroep. Ik speel zelf toetsen en gitaar en ik zing graag. Op deze pagina´s kunt u informatie vinden over mijn muziek geschiedenis, maar ook algemene informatie over muziek, muziekinstrumenten zoals de gitaar en het Hammond orgel, akkoorden en eenvoudige muziekleer.

Persoonlijk pagina's

Op deze pagina staat wat meer persoonlijke informatie over mijzelf, mijn levensvisie en informatie over het ontstaan en doel van deze site.
 
Last update: 17-06-2019

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com).