555 timer chip informatie en toepassingen

Toen ik nog een jonge elektronica hobbyist was kwam er een ic op de markt met de aanduiding NE555 en het was een behoorlijk krachtig en universeel ontwerp. Het kon gebruikt worden als timer maar ook als oscillator en het wordt gebruikt in zeer veel uiteenlopende schakelingen. Zelfs 30 jaar na de introductie worden er jaarlijks nog steeds ongeveer een miljard stuks NE555 geproduceerd. Als elektronica hobbyist heb ik er altijd wel een paar NE555 op voorraad en ik heb er al meerdere handige schakelingen mee ontworpen en gebouwd. Op deze Wikipedia pagina kunt u alles lezen over de NE555. Men denkt dat de naam 555 komt door de drie 5K weerstanden die referentie spanning maken. De 555 timer chip is een zeer robuust en stabiel 8 pins IC die ingezet kan worden als een monostabiele-, bistabiele- of astabiele multivibrator gebruikt kan worden. Hieronder staat een vereenvoudigd blokdiagram van de interne werking van dit eenvoudige doch geniale chipje. Op deze pagina staan enkele leuke toepassingen van het NE555 IC. Vriendelijke groet, Hein Pragt.


Interne werking van het 555 timer IC

555 intern

  • Pin 1. Ground of de negatieve (0v) aansluiting.
  • Pin 2. Trigger, de negatieve ingang voor de eerste comparator, een negatieve puls op deze ingang "zet" de interne Flip-flop wanneer de spanning onder 1/3 van de voedingspanning zakt waardoor de uitgang van laag naar hoog zal gaan.
  • Pin 3. Output, De uitgang kan elk TTL circuit aansturen en kan zelfs 200mA stroom leveren waarmee rechtstreeks kleine luidsprekers, buzzers, LEDs, kleine motoren en relais aangesloten kunnen worden. (Let op dit kan niet in de CMOS variant).
  • Pin 4. Reset, deze pin reset de staat van de interne Flip-flop, het is een active-low input en moet aan een logisch 1 level worden verbonden wanneer het niet gebruikt wordt.
  • Pin 5. Control Voltage, deze pin hangt aan het 2/3V deel van de spanningsdeler en kan gebruikt worden om het omslagpunt te beënvloeden. Hiermee kan dus de pulsbreedte veranderd worden. Wanneer deze pin niet gebruikt zal worden moet deze met een 10nF condensator aan de ground verbonden worden om ongewenst ruis gedrag te voorkomen.
  • Pin 6. Threshold, Een positieve spanning op deze pint hoger dan 2/3 van de voedingspanning zal de interne Flip-flop terugzetten en de uitgang van hoog naar laag laten gaan.
  • Pin 7 Discharge, De "ontlaad" pin hangt aan de collector van een interne NPN transistor die aan de niet geënverteerde uitgang hangt en waarmee de timing condensator ontladen kan worden.
  • Pin 8. Vcc, dit is de positieve voedingspanning pin.
Voor meer informatie kunt u ook kijken op de wikipedia pagina over de 555.

Leuke toepassing als one-shot schakeling

Een paar jaar geleden kocht ik een mooi lesley effect pedaal voor de gitaar maar de ontwerper had hierbij een grote fout gemaakt. Er zat maar één knop op en bij het kort indrukken schakelde het effect uit en bij lang indrukken ging het van langzaam naar snel en vis versa. Als musicus op het podium heb je geen tijd om na te denken over de tijd die je met de voet een knopje indrukt dus ging het regelmatig fout en schakelde het effect uit in plaats van langzamer of sneller te gaan. Ik bedacht een kleine schakeling waarmee ik een tweede externe drukschakelaar kon toevoegen voor alleen langzaam en sneller waarbij ik de originele schakelaar kon blijven gebruiken voor de bypass functie. Ik moest dus een schakeling bouwen die het indrukken van een knop (van willekeurige tijd) om kon zetten in een vast schakelmoment van 3 seconden. Een ideale klus voor de 555 timer, ik bouwde een kleine schakeling op een stukje experimenteerprint dat net groot genoeg was om in het compartiment van de 9 volt batterij te passen want ik gebruikte toch alleen maar een externe voeding. Netjes opgeruimd en ingebouwd kon ik via een kleine plug een externe standaard voetschakelaar aansluiten en deze gebruiken voor het omschakelen. Deze schakeling werkte perfect en heeft zijn dienst in de praktijk ruimschoots bewezen. Hier staat de kleine schakeling, ik zou ook kunnen schakelen met een FET maar heb toch voor een klein relais gekozen omdat ik de ingang van de originele schakelaar niet kende en ik zo de pennen van het relais parallel over de aansluitingen van de originele schakelaar kon zetten.

one shot timer ne555 schema
Het relais moet geschikt zijn voor de voedingspanning en mag niet teveel stroom trekken, de uitgang van de NE555 (niet de CMOS versie genruiken) kan maar 200 mA leveren. Door middel van de trimpotmeter kan de lengte van de "puls" op de uitgang (en dus het relais) ingesteld worden, dit kan varieren van tienden van seconden tot meerdere seconden. De diode die over het relais staat is bedoeld om de inductiespanning van het relais kort te sluiten, deze diode staat in sper richting over het relais. Voor deze one-shot schakeling zijn nog veel meer toepassingen, zo kan men met een korte druk op een knop ook een lamp een vast ingestelde tijd laten branden.

Leuke toepassing als astable multivibrator schakeling

Er zijn toestellen te koop die insecten maar ook muizen, ratten en katten kunnen verjagen door middel van ultrasoon geluid. Dit is geluid ver boven de 20 Khz, wat mensen niet kunnen horen maar de meeste dieren wel. Het idee is dat ongedierte dit zo vervelend vindt dat ze het geluid uit de weg zullen gaan. Ik kan me daar iets bij voorstellen. Zo'n kleine ultrasoon geluid generator is typisch een 555 time schakeling. Deze werkt op een normale 9 Volt batterij.

ultrasoon generator ne555 schema
De buzzer moet wel een passief type en door middel van de trimpotmeter kan de frequentie ingesteld worden. Aangezien u het zelf niet hoort is het handig om hier even een scoop of een frquentieteller te gebruiken.

 

Nuttige boeken

Basiscursus elektronica. Er zijn talloze diepgravende elektronica-leerboeken op de markt. We noemen er hier slechts één: The Art of Electronics , dat onder de titel Elektronica, kunst en kunde in vier delen bij Elektuur is verschenen. Wie echter elektronicakennis voor dagelijks gebruik wil hebben, zit op zo'n wetenschappelijk verantwoorde verhandeling waarschijnlijk helemaal niet te wachten. Laat staan op een beschrijving van de meest exotische componenten of elke denkbare variant van een principiële schakeling. Indien dit ook voor u geldt, dan is dit boek voor u bestemd: voor de beginnende elektronicus, voor de middelbare scholier, voor de hobbyist voor iedereen die ook, maar niet uitsluitend belangstelling voor de elektronica heeft. En dus voor iedereen die een korte, begrijpelijke en bovenal betaalbare inleiding tot dit interessante vakgebied wenst. Deze Basiscursus Elektronica maakt u vertrouwd met de analoge (laagfrequent-)techniek, letterlijk de basis van alle elektronica.


Wellicht schuilt er veel waarheid in de stelling, dat men zich niet meer verwondert over hetgeen men gewoon vindt, en er dus nooit over nadenkt. Elektriciteit en elektrische apparaten zijn er in alle geval sprekende voorbeelden van. Wij gaan bij wijze van spreken iedere dag 24 uur met elektriciteit om, maar wanneer we ons afvragen: wat weten we ervan, dan zal het antwoord veelal luiden: niets. In dit opzicht zijn we als kleine kinderen, die ook niets begrijpen van de werking van hun mechanisch speelgoed, maar er niettemin intens genoegen aan kunnen beleven. En evenals een kind soms zijn speelgoed om te kijken hoe het in elkaar zit, zo heeft de volwassene ogenblikken dat zijn nieuwsgierigheid gewekt wordt en de onderzoekingsdrang over hem vaardig wordt.


Last update: 22-05-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).