Vrijmetselaren symbolen

Vrijmetselaars Wijsheid Kracht Schoonheid

Deze pagina gaat over de symbolen van de vrijmetselaren (Engels: freemasons), een internationaal verbreid genootschap van mensen die streven naar geestelijke en morele verheffing, wederzijdse waardering en hulp. Vrijmetselaren of vrijmetselaars, spreken elkaar aan met broeder of zuster en het is een wereldwijd verspreid genootschap met eigen rituelen en symboliek. De besloten bijeenkomsten van de vrijmetselarij vinden plaats in een werkplaats, ook wel loge genoemd. De schatting is dat er wereldwijd zo’n 5 miljoen mensen lid zijn van loges van de vrijmetselaars. Wanneer u meer wilt weten over de vrijmetselaren kan ik u naar de zeer uitgebreide Wikipedia pagina verwijzen, vriendelijke groet, Hein Pragt.

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Alziend oog symbool

Alziend oog symbool Het alziend oog is een symbool waarbij een oog omgeven wordt door stralen en soms door een driehoek. In het christendom komt het alziend oog voor als een verwijzing naar de Goddelijke oog dat waakt over de mensheid. Binnen de vrijmetselarij komt het alziend oog ook voor en moet het tijdens de tempelloge verlicht worden. Het hangt in alle tempels van vrijmetselaars aan de wand tegenover de ingang. Vaak zien we ook een alziend oog in een Pyramide en ook op dollarbiljetten staat een alziend oog in een Pyramide. Dit heeft er toe geleid dat men dacht dat vrijmetselaars betrokken waren geweest bij het ontwerp van het dollarbiljet. Dit lijkt niet het geval te zijn geweest, in de symboliek van de vrijmetselaars komt de Pyramide niet voor.
Lees hier meer over oog symbolen.

Boek en passer symbool

Boek en passer symbool In sommige boeken kwam ik de variant boek en passer tegen als vrijmetselaars symbool, toch lijkt het er op dat het boek als vorm lijkt op de vorm van een winkelhaak en dat er eigenlijk een winkelhaak bedoeld is. Toch komt het boek wel voor in combinatie met het vrijmetselaars symbool maar dan als extra onderdeel. Het boek kan een bijbel zijn maar dit kan ook een ander heilig boek zijn, wanneer het een bijbel is dan is die meestal geopend op het eerste hoofdstuk van het evangelie volgens Johannes (Joh. 1:5). Lees hier meer over het vrijmetselaars symbool.

Drie pilaren

vrijmetselarij drie pilaren Binnen de vrijmetselarij kent men ook de drie pilaren, die Wijsheid, Kracht en Schoonheid genoemd worden. Ze zijn ook bekend onder de namen: Ionische, Dorische en Korinthisch. De eerste van de drie grote pilaren is een symbool van de werkelijke behoefte om wijs te worden met de goedheid van de vrijmetselarij, bedreven in de kunsten van broederschap. De tweede pilaar staat voor kracht, kracht die ligt in actiekracht, macht, de kracht van de arm en kracht van het fundament dat standhoudt, de kracht van de principes. De derde pilaar is tevens de mooist versierder en staat voor schoonheid in de vorm van innerlijke schoonheid, een schoonheid van de geest en van het hart.

Peillood en waterpas

Peillood en waterpas symbool Peillood (of schietlood) en waterpas zijn ook bekende symbolen binnen de vrijmetselarij, het schietlood en het waterpas zorgen ervoor dat oppervlakken verticaal en horizontaal gelijk liggen. Voor de vrijmetselaars van vandaag is het schietlood een symbool van rechtvaardigheid, rechtschapenheid en een oprecht leven, terwijl de waterpas een herinnering is dat alle mensen gelijk zijn.

Schootsvel symbool

Schootsvel symbool Een schootsvel, ook wel voorschoot, stootvel of boezelaar genoemd is een leren lap dat gebruikt werd ter bescherming van het lichaam en in het bijzonder de schoot. Het werd vaak gebruikt door smeden en steenhouwers ter bescherming van de schoot tijdens het werk en bij edelsmeden had het ook de functie om het kostbare vijlsel op te vangen. De naam schootsvel is dan ook afkomstig van het vel dat hierbij op schoot ligt. Het is een bijzonder kledingstuk in de vrijmetselarij, vanuit de steenhouwers en in deze vorm was het vaak gemaakt van lamsleer. Het is vaak rijkelijk gedecoreerd en als symbool staat het voor de bereidheid tot noeste arbeid in dienst van de meester en ook is het een teken van onschuld. Het komt naast de functionele vorm ook voor als puur decoratief symbool.

Vrijmetselarij symbool algemeen

vrijmetselarij symbool Dit is het algemeen bekendste symbool van de vrijmetselarij en het is ontstaan in de 18de eeuw vanuit de behoefte aan herkenning van de leden van dit broederschap. De passer staat voor het spirituele en de winkelhaak staat voor het materiële. De betekenis van de “G” is niet helemaal duidelijk, het zou voor God kunnen staan hoewel in de vrijmetselarij het geloof in God zelfs niet noodzakelijk is, maar ook of voor de Geometrie of de Griekse letter gamma. Er zijn diverse spirituele betekenissen van de passer en winkelhaak het is een symbool dat door de vrijmetselaar op eigen wijze geïnterpreteerd mag worden omdat de vrijmetselarij zegt geen dogma’s te kennen. De oorsprong van de passer en winkelhaak is waarschijnlijk het gereedschap van een metselaar. Meestal ziet men de passer liggend op de winkelhaak, dat mag echter alleen een meestervrijmetselaar, een leerling legt de winkelhaak boven op de passer en een gezel legt ze gekruist.

Symbolen betekenis en herkomst index

Op deze index pagina kunt u de betekenis en herkomst vinden van meer dan 600 verschillende symbolen en tekens. De betekenis en herkomst van symbolen is een van de dingen waar ik belangstelling voor heb en ook de nodige boeken over verzameld heb. Ook sluit dit weer wat aan bij mijn belangstelling voor cultuur en spirtualiteit. Op deze pagina kunt u een alfabetisch grafische index vinden van alle symbolen waarvan de betekenis en herkomst beschreven staan op deze site.
Ga naar de: betekenis symbolen index pagina

Meer symbolen pagina’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *