Tattoo symbolen

Tatoeage Zetten

De tatoeage is de laatste jaren steeds meer geaccepteerd en mensen van alle rangen en standen hebben er één of meerdere. Een tatoeage of tattoo is een versiering van het lichaam waarbij net onder de opperhuid inkt word aangebracht. De term tatoeage komt waarschijnlijk van het Tahitiaanse woord tatu, dat streep of vlek betekent. Tatoeage word ook wel gebruikt als permanente make-up en dit wordt meestal in het gezicht gedaan, bijvoorbeeld voor wenkbrauwen, eyeliners en lipliners. Maar naast de gangbare manier van tatoeëren is er ook de mogelijkheid om een tijdelijke tatoeage te laten zetten en hier gebruikt men vaak de henna tatoeage voor. Ik heb zelf ook sinds enkele jaren een aantal tatoeages, waarvan twee op mijn bovenarmen die dus niet zichtbaar zijn onder normale kleding en een tatoeage op mijn onderarm die wel redelijk zichtbaar is. Mijn eigen tatoeages hebben allemaal een bijzondere betekenis die ik ook op deze pagina beschrijf. Op deze pagina gebruik ik de term tatoeage en tattoo door elkaar omdat beide termen momenteel evenveel gebruikt worden. Aangezien op deze site een uitgebreide sectie over de betekenis en herkomst van symbolen staat, zoeken veel mensen gelukkig eerst de betekenis van een symbool op voordat ze deze permanent op hun lichaam zetten. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

De traditionele tatoeage

tattoo symbool betekenis Een tatoeage (tattoo) is iets wat voor de rest van uw leven op uw lichaam zal zitten en daarom is het belangrijk dat u er terdege over nadenkt over welke tatoeage u wilt zetten en waar deze gezet gaat worden. Veel mensen bezoeken deze site nadat ze een tatoeage hebben laten zetten om naderhand de betekenis van de symbolen op te zoeken. Het zou veel verstandiger zijn om de betekenis van de symbolen van de tatoeage vooraf op te zoeken omdat het wel erg wrang is om bijvoorbeeld een heidens symbool te dragen dat helemaal niet met uw levensinstelling overeenkomt. Wanneer u een tatoeage wilt laten zetten moet u naar een tatoeagestudio of tattooshop. Daar hebben ze meestal veel boeken met allerlei afbeeldingen en met een beetje geluk weet men ook wat ze betekenen. U kunt één van de afbeeldingen kiezen om op op uw lichaam te laten tatoeëren maar u hoeft niet perse een plaatje uit één van de boeken te kiezen, u kunt ook zelf een ontwerp maken. Wanneer u op zoek bent naar een speciaal symbool met een speciale betekenis kunt u op deze site een grote verzameling symbolen met hun herkomst en betekenis vinden.

tatoeage zetten

De afbeelding voor de tatoeage wordt eerst met een folie op het lichaam aangebracht als voorbeeld en doordat het plaatje al op de huid staat hoeft de tatoeëerder het alleen maar over te trekken met de tatoeëermachine. In deze machine zit speciale inkt en een naald. De naald gaat op en neer en in en uit de huid en via deze naald komt er dan een klein beetje inkt onder de huid. De tatoeëerder begint met de lijntjes en vult daarna de vlakken pas in. Een hele grote tatoeage wordt niet in één keer gezet, voor een grote tatoeage moet u dus een paar keer terug komen. Het zetten van een tatoeage is pijnlijk maar dit is redelijk te verdragen en na een tijd went u ook aan de pijn. Ik nam vooraf meestal even 1000 Mg paracetamol in.

De huid is na het zetten van de tatoeage altijd een beetje rood, dat is nogal logisch omdat de huis vol gaatjes is geprikt. Maat dit geneest vanzelf en na een paar weken is de huid weer normaal en dan is de tatoeage helemaal af. Een tatoeage slijt niet van uw huid maar kan na vele jaren wel iets vervagen. De naald van de tatoeëermachine brengt de inkt helemaal in de lederhuid dat is een laag die onder de opperhuid ligt. De huid geeft een reactie op de ingebrachte tatoeage-inkt, omdat hij dit niet kent waardoor de huid het lichaam wil beschermen. De inkt van de tatoeage wordt ingekapseld en door het laagje wat om de inkt heen gaat zitten kan de inkt van de tatoeage geen schade toebrengen aan het lichaam. De inkt met het laagje er omheen blijft voor altijd in uw lederhuid zitten en zo blijft de tatoeage uw hele leven op het lichaam zitten.

Het is verstandig om goed na te denken over de symbolische betekenis van de tatoeage die u wilt laten zetten. Sommige mensen kijken alleen naar de vorm en niet naar de betekenis van een symbool en zo kan het voorkomen dat u uw hele leven moet rondlopen met een symbool met een betekenis waar u eigenlijk niet mee geassocieerd wilt worden. Zo zijn er veel symbolen die door extreem rechtse groeperingen gebruikt worden die de indruk kunnen wekken dat u door middel van deze tatoeage deze waarden uit wilt dragen. Daarnaast is het verstandig om, in het geval van bijvoorbeeld oosterse tekens en symbolen, eerst de vorm goed te controleren. Een paar jaar geleden kreeg ik een email van een meisje die klaagde dat één van de symbolen voor de Chinese dierenriem op mijn site niet correct was. Ik ben dit onmiddellijk gaan controleren en twee boeken die ik de plank heb staan over dit onderwerp, gaven aan dat het Chinese dierenriem symbool op mijn site correct was. Toen ik dit terugstuurde naar het meisje kreeg ik later te horen dat ze haar Chinese dierenriem teken had laten tatoeëren en dat ze niet goed gecontroleerd had en nu dus met een ander teken rondliep. Dit kan de tattooshop niet altijd kwalijk genomen worden, ook zij kennen niet alle tekens en symbolen uit hun hoofd en zetten de tatoeage die de klant wil hebben. In dit geval was het wel zuur dat deze dame een verkeerd dierenriem symbool had laten tatoeëren maar dit was door een iets grondiger controle vooraf te voorkomen geweest. Het is dus raadzaam om altijd goed de (symbolische) betekenis van een tatoeage vooraf te controleren. (Zie onderaan deze pagina links naar mijn symbolen, herkomst en betekenis pagina’s.)

Tatoeage symbolen en betekenis

Ik krijg met regelmaat de vraag of ik een symbool ken dat een bepaalde betekenis heeft die men als tatoeage kan gebruiken en vaak weet ik er ook wel een. Maar dan moet ook nog de vorm en de meer uitgebreide betekenis bij die persoon passen, het blijft een moeilijk proces om via een betekenis een symbool te vinden. In mijn eigen geval heb ik mijn tatoeages zelf ontworpen in samenspraak met de persoon die de tatoeage ging zetten in verband met de afmetingen van de details. Het is vaak verstandig om goed naar het advies van de tattoo artist te luisteren, ze hebben vaak ruime ervaring. Ook ik had uit angst eerst de neiging om de tatoeage wat kleiner te maken maar de uiteindelijke afmeting is op advies iets groter geworden. Dit was achteraf een zeer goed advies. Hier staat een klein overzicht van gangbare en populaire tatoeages en de betekenis.

alchemie aarde tatoeage symbool Een tatoeage van het alchemiesymbool van het element aarde in de vorm van een omgekeerde driehoek en lijnt daar onder doorheen. In de alchemie staat dit teken voor aarde en er is ook een associatie met de aardtekens uit de dierenriem: Steenbok, Stier en Maagd. Het symbool geeft aan dat de drager nuchter en goed geaard is, dus nuchter met beide benen op de grond staat.

alchemie tatoeage symbool Dit symbool is het meest algemene symbool van de alchemie en stamt uit de 17e eeuw. Het symboliseert het samenspel van de vier elementen van materie die de steen der wijzen zouden vormen De steen der wijzen is een legendarische alchemistische substantie waarvan men geloofde dat men er gewone metalen in edelmetalen mee kon veranderen, met name in goud. De Steen werd tevens beschouwd als heelmiddel bij alle kwalen en als levensverlengend middel. Buiten deze eenvoudige betekenis is er niets, het is qua vorm een mooi symbool.

alchemie tatoeage symbool Deze tatoeage bestaat de vier basiselementen van de alchemie, Aarde, Lucht, Vuur en Water. De lege driehoek met de punt omhoog is vuur en staat voor heet en droog, de lege driehoek met de punt naar beneden is water en staat voor koud en vochtig, de driehoek met de streep en de punt omlaag is aarde en staat voor koud en droog, de driehoek met streep en de punt omhoog is lucht en staat voor heet en vochtig. Alchemisten geloofden dat materie uit vier elementen bestond bij elkaar gehouden of verenigd door een vijfde element dat onzichtbaar is voor niet ingewijden. Dit was een concept uit de klassieke, Griekse filosofie. De tatoeage betekent dus eigenlijk de vier elementen waar alles uit bestaat.

draak tatoeage symbool Een erg populaire tattoo is de draak, die in alle vormen, maten en kleuren voorkomt op ook bijna alle lichaamsdelen. Draken worden vaak als gevleugelde krokodillen of als reuzenslangen afgebeeld en spelen een grote rol in de symboliek van veel volkeren. In schepping mythen zijn draken meestal gewelddadige oer wezens die door goden overwonnen moeten worden. In sprookjes en sagen is het overwinnen van een draak vaak de taak van de held. De Christelijke symboliek ziet de draak als belichaming van de duivel en draken worden daarom met het element vuur in verband gebracht en vaak als vuurspuwend voorgesteld. In Azië wordt de draak meestal opgevat als geluk symbool dat de drank der onsterfelijkheid kan voortbrengen. In het oude China vertegenwoordigt hij de oer essentie yang, dat wil zeggen verwekking, vruchtbaarheid en activiteit. Draken werden in het oude China vaak als decoratie gebruikt en het aantal draken op de gewaden van generaals was strikt gereglementeerd. Alleen bij de keizer mochten het er negen zijn. De draak is ook het vijfde teken van de Chinese dierenriem en is ook het symbool van het oosten, de zonsopgang en de lenteregen. De witte draak daarentegen regeert het westen en de dood. Op de tweede dag van de tweede maand worden draken feesten gevierd met vuurwerk. Ook in Japan belichaamt de draak de regengod, bronzen draken doen daarom in tempel hoven vaak dienst als waterspuwers op fonteinen. De betekenis van de Chinese draken tatoeëring is die van kracht, geluk en wijsheid. Draken worden ook gezien als beschermers.

eindeloze liefde tatoeage symbool Deze tatoeage stelt een hart met een Lemniscaat symbool er doorheen gevlochten voor en dit is een mooi voorbeeld van het combineren van de betekenis van twee verschillende symbolen. Het hart is het symbool van allerlei menselijke gevoelens omdat het onder invloed van gevoelens in ritme kan veranderen maar in onze cultuur is de meest gebruikte betekenis toch het symbool van liefde. Het Lemniscaat symbool staat voor oneindig of het eeuwigheid principe en het is het symbool dat het evenwicht tussen het stoffelijke en het geestelijke aangeeft. De combinatie van deze twee symbolen kan men zien als het symbool van eeuwige liefde, eeuwigdurende liefde ofwel liefde voor altijd. Ik heb deze tatoeage een aantal jaren geleden ontworpen voor een vriendin die weduwe geworden was en blijkbaar hebben meer mensen hetzelfde idee gehad.

eindeloze liefde tatoeage symbool 2 Deze tatoeage stelt een Lemniscaat symbool met het woord love er in vervlochten voor en dit is een variant op het vorige symbool. Het Lemniscaat symbool staat ook hier voor oneindig of het eeuwigheids principe en het is het symbool dat het evenwicht tussen het stoffelijke en het geestelijke aangeeft. De combinatie is in dit geval met het woord love waarmee het ook het symbool van eeuwige liefde, eeuwigdurende liefde ofwel liefde voor altijd is.

alchemie koper tatoeage symbool Deze tatoeage is een afbeelding van het alchemiesymbool van koper en het ziet er m.i. erg fraai uit. De alchemisten associeerden koper met de planeet Venus en dus werd het symbool ook een symbool voor de “vrouw”. Ook heeft het associaties met de Griekse godin van de liefde, Aphrodite en staat het zo dus ook voor de schoonheid, vrouwelijkheid en creativiteit van deze godin.

motor ketting tatoeage symbool Laatst kreeg ik de vraag of een tatoeage rondom de arm of het been van een motorketting een negatieve associatie had. Ik heb dit op meerdere plekken nagezocht en overleg gehad met een tattoo artist en volgens mij is er geen negatieve associatie met de motorketting als tatoeage, behalve dat hieruit de liefde voor de motor uit spreekt. Het is een voor de hand liggende tatoeage voor een motorliefhebber en naar wat ik begrepen heb ook redelijk gangbaar.

lotus tatoeage symbool Veel tattoo-artisten hebben mooie lotusbloemen ontworpen heel simpel zoals hier maar ook heel gedetailleerd en ook soms met prachtige kleuren. Ze worden in verschillende delen van het lichaam geplaatst, zoals de armen, rug, nek en benen en er zijn veel verschillende ontwerpcombinaties. De lotus komt ook vaak voor in combinatie met het aum teken, het woord namaste of een unalome. De lotusbloem staat hier voor wedergeboorte, de zuivering van de geest, en het pad naar verlichting en het overwinnen van de tegenslagen op de levensweg. Het is een mooie spirituele tatoeage.

unalome tatoeage symbool Een Unalome is een oosters symbool, in de vorm van een spiraal of een zigzaglijn. De zigzaglijn weerspiegelt het levenspad vol obstakels, uitdagingen en omwegen naar de rechte lijn en de drie puntjes van levenswijsheid, inzicht en verlichting. Soms staat er ook één enkele stip aan het einde van de tatoeage, dan is de betekenis van de stip de dood, het moment dat we vervagen. De Unalome tatoeage is populair in de boeddhistische cultuur en bij yogabeoefenaars. Een andere variant is de Unlaome in combinatie met een lotusbloem.

puzzelstukjes tatoeage symbool Soms willen stellen graag beiden een tatoeage laten zetten om te laten zien dat ze bij elkaar horen. Aangezien relaties niet altijd eeuwig zijn raad ik het mensen ook ten zeerste af om een naam of ander naar persoon herleidbare tatoeage te nemen. Twee bij elkaar passende puzzelstukjes of nog beter twee in elkaar passende puzzelstukjes kan ook een mooi symbool zijn om te laten zien dat mensen soulmates zijn. Vaak zal de man toch het puzzelstukje hebben dat in het puzzelstukje van de vrouw past.

roos tatoeage symbool Een roos is een klassiek symbool van liefde en schoonheid en als zodanig een erg populair tatoeage motief. Tatoeages van rozen zijn er in alle soorten en maten en in vele kleuren, elke kleur van een roos heeft een betekenis. Rozen gaan al terug naar de Griekse mythologie waar hij gelinkt is aan de liefdesgodin Aphrodite en de roos komt ook voor in de tarotsymboliek waar hij de balans vertegenwoordigt tussen de belofte, hoop en een nieuw begin. Als een tatoeage de vorm heeft van een rozenknop, staat dit voor jeugd en een nieuw begin. Als de tatoeage van een volwaardige roos is, duidt dit op volwassenheid, groei en prestatie. Een tatoeage van een verwelkte roos kan echter een symbool zijn van nederlaag, verlies of een verbroken relatie. Rode en gele rozen staan vaak voor een volwassen liefde en romantiek, roze rozen voor een onschuldiger eerste liefde blauwe rozen staan vaak voor een onbereikbare liefde. Zwarte rozen symboliseren afscheid en zelfs de dood.

slang tatoeage symbool Slangentatoeages zijn erg traditioneel en nogal wat mensen hebben dit soort tatoeages. De slang is het dier waarvan de symboliek veel tegenstrijdigheden vertoont, in veel culturen wordt hij als symbool van de onderwereld en het dodenrijk opgevat, vermoedelijk omdat hij in het verborgene leeft en in holletjes wegkruipt. Maar ook staat het soms voor het symbool van het eeuwige leven omdat het dier zich door vervelling schijnbaar lijkt te verjongen. Dood en leven zijn in dit dier op zo’n unieke wijze symbolisch verenigd, dat er nauwelijks culturen bestaan waar de slang niet als symbool voorkomt. Ook is de slang het internationale symbool voor de geneeskunst, het betreft hier dan het esculaap symbool van de slang die zich om een staf kronkelt. De slang die in zijn eigen staart bijt (ouroboros) stamt uit het oude Griekenland en Egypte, dit symbool is een combinatie van de cirkel en de slang en het is de evenknie van de feniks en staat dus ook voor eeuwigheid. Veel gebruikte slang betekenissen zijn: geboorte, verborgen geheim, magie, transformatie, vernieuwing, geaard, vruchtbaarheid, oneindigheid, mysterie, genezing en wedergeboorte, seksuele energie, sluw, verleiding, wraakzucht, verdediging en bescherming. Over het algemeen hebben slangen dus een brede betekenis maar geen negatieve betekenis.

veer tatoeage symbool Dit is een tatoeage van een veer en deze kan eigenlijk overal op het lichaam geplaatst worden, ik heb er een op mijn arm, maar ook in de nek is deze vrij populair. De veer staat in symbool voor vrijheid of de behoefte aan vrijheid en voor een vrije geest. Ook zijn veren een teken van diepe verbinding met de spirituele wereld en het universum. Een veren tatoeage staat ook symbool voor kracht, moed en zelfbewustzijn. Soms vult men deze tatoeage nog aan met vogels die uit de veer lijken te vliegen. Zie mijn eigen tatoeages.

vlinder tatoeage symbool De meeste vlindertatoeages hebben een enkele vlinder met wijd gespreide vleugels, of een hele zwerm. De vlinder komt als symbool voor in vele culturen soms als symbool van gedaanteverandering en schoonheid maar ook als symbool van de vergankelijkheid. Het wonder van het overgaan van de lelijke trage rups in een nog saaiere cocon naar de wondermooie tere vlinder, heeft de mens al eeuwen geroerd. Omdat men dacht dat de vlinder tot het licht van eeuwige luchten op kon stijgen is de vlinder ook eeuwenoud doodsymbool. De vlinder wordt, net als de vogel, gezien als een zielendier, en veel fantasie wezens zoals elfen en eroten (liefdesgoden) worden vaak met vlindervleugels voorgesteld. In Japan is de vlinder een symbool van de jonge vrouw, en twee om elkaar heen dansende vlinders zijn een symbool voor echtelijk geluk. In China is de vlinder een symbool van de verliefde jongeman, die aan de (vrouwelijke) bloemen zuigt. In het oude Mexico behoort de vlinder tot de attributen van de vegetatie god Xochipilli. De enige negatieve betekenis van de vlinder vinden we bij de Canadese Indianen die de vlinder als symbool zagen voor een bedrieger, omdat de vlucht van de vlinder zo onvoorspelbaar is.

tijger tatoeage symbool Dieren zijn een geliefd onderwerp voor tatoeages, vooral de krachtdieren zoals tijgers, beren en wolven zijn erg populair. Er is een enorme variatie mogelijk en op bijna elk lichaamsdeel, soms eenvoudig en in één kleur, soms groot en met meerdere kleuren. Sommige tatoeages van dieren zijn ware kunstwerken. Soms worden de dieren goedmoedig een wijs afgebeeld en soms ruw en agressief. De symbolische betekenis van dieren is vaak dat de drager iets over wil nemen of uit wil stralen van de macht en de kracht van het dier. Dit deed men al in de oertijd toen mensen zich gingen sieren met de tanden en klauwen van roofdieren als tekens van macht en kracht. Elk dier heeft zijn eigen historische en spirituele betekenis. Op deze site staat een pagina die geheel in het teken staat van de betekenis en herkomst van dierensymbolen.   Lees hier meer over: dieren symbolen  

Tatoeage in het Latijn

carpe diem tattoo Ik krijg met regelmaat een verzoek om “iets” in het Latijn te vertalen omdat mem een mooie spreuk in het Latijn als tatoeage wil. Ik begin er niet aan, Latijn is geen eenvoudige taal en er bestaan de nodig “kromme” Latijnse zinnen die men ooit als woorden bij elkaar geveegd heeft. Mijn advies is om hier altijd mee op te passen, ook de tattoo artist heeft meestal geen kennis van de Latijnse taal. Op deze site staat wel een lijst van gecontroleerde Latijnse spreuken, citaten en gezegden die u kunt gebruiken. Met een tattoo als “Carpe Diem” wat letterlijk “Pluk de dag” betekent, kunt u niet de fout in gaan, maar voor complexere zinnen zou ik meerdere bronnen zoeken om te zien of het correct Latijn is. Zoek hier in de lijst van gecontroleerde Latijnse spreuken, citaten en gezegden.

Tramp stamp

Een tatoeage op de onderrug boven de billen noemt men ook wel een “tramp stamp” en het was een tattoo die eind jaren negentig en begin 2000 populair werd en een reputatie kreeg vanwege zijn erotische uitstraling. Tramp staat eigenlijk voor vagebond maar in deze context meer op een man of vrouw met nogal losse zeden. Enkele bekende artisten waaronder Britney Spears, Aaliyah, Christina Ricci en Pamela Anderson toonden trots hun tramp stamp in combinatie met jeans met een lage taille. Omdat er op deze plek meestal weinig vet aanwezig is zal de tatoeage lang in de goede vorm blijven. Hoewel er enkele mannen zijn die deze tattoo hebben zijn het over het algemeen vrouwen die een tramp stamp hebben. De onderrug van vrouwen wordt door veel mensen vaak gezien als een erotisch lichaamsdeel, wat leidt tot de associatie van tatoeages op de onderrug met seksualiteit. Een andere naam voor deze tattoo is ook “slak tag”, “bulls-eye” en “target”. In het Nederlands heet een tramp stamp ook wel spottend een “reetgewei”. Een tatoeage op de onderrug heeft dus een bepaalde betekenis waar men zich wel van bewust moet zijn. Zie ook: wikipedia Lower back tattoo.

Mijn eigen tatoeages

mijn eigen tattoo voor mijn kinderen Dit is mijn eerste tatoeage, hij zit op de linker bovenarm en valt helemaal onder de rand van een shirt of t-shirt. Deze tattoo heb ik zelf bedacht en laten zetten door Yugen Tattoo in Veenendaal. Deze tatoeage heeft meerdere symbolische betekenissen en gezien mijn belangstelling voor de betekenis en herkomst van symbolen zal niemand dit vreemd in de oren klinken. De 5 R’en in het midden staan voor de eerste letters van de namen van mijn vijf kinderen, Robert, Rick, Rene, Raoul en Romy. Ze staan in de vorm van een kruis binnen een cirkel en dat is het symbool voor de vier elementen (lucht, water, vuur en aarde). De cirkel is een ouroboros, dit is één van de oudste mythische symbolen ter wereld en het is een slang of een draak die in zijn eigen staart bijt en op die manier een eeuwige cirkel vormt, als teken van de cyclische aard van de natuur en het eeuwige terugkeren en de eenheid van alles. De draak kijkt met mij mee naar voren, naar de toekomst. Het zetten is niet geheel pijnloos, het voelt als branderig en stekende pijn maar het is goed te verdragen, de bovenarm valt nog wel mee. Ik heb lang nagedacht over deze tatoeage en hem ook zeer bewust laten zetten voor mijzelf en daarom is de tatoeage ook niet zo zichtbaar omdat hij meestal onder de kleding zal vallen.

mijn eigen tattoo een Yin Yang van vissen Dit is mijn tweede tatoeage, hij zit op de rechter bovenarm en valt ook helemaal onder de rand van een shirt of t-shirt. Deze tatoeage heb ik op het Internet gevonden en Hanz van Yugen Tattoo heeft hem een beetje aangepast en gezet. De tatoeage is een samengesteld symbool van een Yin Yang symbool en vissen. Ook over deze tatoeage heb lang nagedacht en hem ook zeer bewust laten zetten voor mijzelf. De vissen spreken voor zich, mijn sterrenbeeld is vissen en ik ben een door het leven wat wijzer geworden echte vis. Samen vormen de vissen een Yin Yang symbool en dit is een heel oud symbool dat eigenlijk staat voor dualisme (man / vrouw, goed / kwaad, positief / negatief, licht / donker). Maar het past eigenlijk ook in mijn visie van non-dualiteit waarbij dingen die we als tegengesteld leren te zien in feite samen een eenheid vormen omdat ze zonder elkaar niet zouden (kunnen) bestaan. De Yin Yang harmonie dicht de kloof tussen de tegenstellingen en laat zien dat ze elkaar aanvullen en samen in harmonie zijn. Alles is een onlosmakelijk onderdeel van het grote geheel en alles mag er zijn.

mijn eigen tattoo een veer met vogels Dit is mijn derde tatoeage, hij staat de binnenzijde van mijn linker onderarm en is dus goed zichtbaar wanneer ik een t-shirt draag. Ook deze tatoeage heb ik na lang zoeken op het Internet gevonden en Hanz van Yugen Tattoo heeft hem een beetje aangepast en gezet, het is een veer waar vogels uitvliegen. De veer staat in symbool voor vrijheid of de behoefte aan vrijheid en voor een vrije geest. Ook zijn veren een teken van diepe verbinding met de spirituele wereld en het universum. Een veren tatoeage staat ook symbool voor kracht, moed en zelfbewustzijn. De vogels die uit de veer vliegen zijn een teken van de cirkel van het leven en een extra bevestiging van uitvliegen in vrijheid, een vogel in in staat zich los te maken van het aardse.

mijn eigen tattoo een unalome symbool Dit is mijn vierde tatoeage, hij staat de binnenzijde van mijn rechter onderarm en is dus goed zichtbaar wanneer ik een t-shirt draag. Ook deze tatoeage heb ik na lang zoeken op het Internet gevonden en Hanz van Yugen Tattoo heeft weer gezet. Een Unalome is een oosters symbool, in de vorm van een spiraal of een zigzaglijn en een lotusbloem. De zigzaglijn weerspiegelt het levenspad vol obstakels, uitdagingen en omwegen naar de rechte lijn en de drie puntjes van levenswijsheid, inzicht en verlichting. De lotusbloem staat hier voor wedergeboorte, de zuivering van de geest, en het pad naar verlichting en het overwinnen van de tegenslagen op de levensweg.

Runentekens als tattoo

Runentekens zijn ook erg populair in tattoo’s omdat ze een wat ruwe krachtige vorm hebben en een bijna mysterieuze betekenis. Hierbij gaat men dan wel vaak voorbij aan het oorspronkelijke gebruik van de runen en het runenschrift. Maar de symbolen zijn krachtig in hun vorm en lenen zich goed voor een moderne interpretatie. Hier staat een voorbeeld van een tattoo met wat runentekens die ik verklaren.

runen tattoo

In het midden zien we een ronde figuur met harkachtige uitsteeksels, dit is een runen of Viking kompas. Het heeft niet een bijzondere betekenis voor zover ik weet maar het is natuurlijk een mooi en krachtig teken en een kompas kan natuurlijk ook als betekenis hebben dat het ons de weg wijst in ons leven. Er om heen staat een zin in runentekens, en hier begint de vrije interpretatie. Er staat: “not all who wander are lost”, en om eerlijk te zijn heeft men hier een bestaande Engelse zin omgezet in de runentekens die er met de beginletters bij horen. Zie tabel hier boven waar ik deze letters erbij gezet heb. Dit is niet zoals de runentekens oorspronkelijk gebruikt werden maar een soort moderne codetaal om een spreuk om te zetten in iets dat alleen leesbaar is als men de code kent. Hier is niet mis mee, het is net als bij de meeste tattoo’s de betekenis die u er zelf aan toekent. De tekens hebben geen verdere negatieve betekenis en men staat dus vrij om zelf een zin te “coderen”. Let er wel op dat niet alle letters uit ons alfabet voorkomen en dat sommige letters dubbel voorkomen. Met deze runentekens letters kan men natuurlijk ook de eigen initialen coderen in een tattoo. Het is een leuk idee en een zeer krachtige tattoo. Zie ook: pagina over Runen symbolen.

Tatoeages verwijderen

Tot voor een paar jaar geleden was het (bijna) niet mogelijk om tatoeages volledig te verwijderen behalve door een huidtransplantatie. Dankzij de komst van lasers technieken kunnen tatoeages nu zonder probleem, zonder littekens verwijderd worden, het is echter wel een langdurig en pijnlijk proces. Een gemiddelde behandeling zal toch 5 tot 9 sessies in beslag nemen en er hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan dat vele malen hoger is dan het zetten van de tatoeage. De kleuren zwart, rood, donker oranje, en donkerblauw zijn vrij snel verdwenen, bij groen, paars, wit en licht blauw zijn er vaak meer laserbehandelingen nodig. Wanneer de tatoeage en alle inktresten verdwenen zijn, is het resultaat ook weer blijvend.

Meer symbolen pagina’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *