Symbolen betekenis N t/m Z

Nisroch

De betekenis en herkomst van symbolen waarvan de naam begint met N t/m Z, vriendelijke groet, Hein Pragt.

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

NATO symbool

nato symbool Het symbool van de NATO dat staat voor North Atlantic Treaty Organisation.

Nederlands wapen symbool

Nederlands wapen symbool Het symbool voor het wapen van het koninkrijk der Nederlanden stamt uit 1815, voor 1815 was er de Republiek der Vereenigde Neederlanden, dat een ander wapen had. Van dit wapen en het wapen van de familie van Oranje-Nassau werden onderdelen gebruikt om een nieuw wapen samen te stellen. Het wapen wordt voor officiële documenten zoals paspoorten e.d. en op koninklijke en regerings gebouwen gebruikt.

Neptunes symbool

Neptunes symbool Dit is het teken voor de planeet Neptunus in de astrologie. Het staat voor: Universele liefde, meeleven, meevoelen, ongrijpbaar en fantasie. Het symbool is de drietand van de Romeinse zeegod Neptunus, die als mysterieuze en onbekende kracht werd gezien. Neptunus was bij de Griekse mythologie Poseidon, de zeegod.

Nisroch symbool

Nisroch symbool Dit symbool staat voor de Assyrische god Nisroch die afgebeeld werd met een arendkop, vleugels en een gespierde lichaamsbouw. Met deze imponerende mannelijke gestalte werd de macht van de koning en de goden weergegeven. De vleugels en de scherpe blik van de arend symboliseren de band tussen hemel en aarde en in zijn linkerhand heeft hij een watervat om de heilige levensboom water te geven. Nisroch was de meest geliefde god van de Assyrische koning Sennacherib die van 704 tot 681 v.Chr. heerste en in de tempel van Nisroch werd hij door twee van zijn zoons vermoord. Ik vond ook verwijzingen dat deze Nisroch een weergave is van Asshur, het hoofd van het Assyrische godendom.

Nkonsonkonson symbool

Adinkra nkonsonkonson symbool Het Nkonsonkonson symbool staat voor “ketting schakel”en het is het symbool van eenheid en menselijke relaties en een herinnering dat in eenheid kracht ligt. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Nsoromma symbool

Adinkra nsoromma symbool Het symbool Nsoromma staat voor “kind van de hemel” of “ster” en het is een symbool voor liefde, verbondenheid en trouw en een herinnering dat God over de mensen waakt. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Nteasee symbool

Adinkra nteasee symbool Het Nteasee symbool staat voor samenwerking en begrip. Het geeft aan dat mensen meer attent en medelevend naar elkaar moeten zijn en minder moeten kijken naar hun verschillen en meer moeten samenwerken. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Nyame Dua symbool

Adinkra Nyame Dua symbool Het Nyame Dua symbool is het teken van Gods aanwezigheid en bescherming. De Nyame Dua is een heilige plek waar rituelen worden uitgevoerd voor het huis en het is het gemaakt van een boom die is doorgezaagd waar drie of meer takken samenkomen. Hierin staat een aardewerk bak gevuld met water en kruiden of andere symbolische materialen voor zuiverings- en zegeningsrituelen. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana.

Nummer 18 symbool

18 symbool Dit is het symbool voor het gulden nummer 18 in Scandinavië. Het staat voor de cyclus van de maan in relatie met het aantal dagen in een zonnejaar en het maakte het mogelijk de dagen tussen de volle manen te berekenen. Het symbool was ook een alfabet letter in het oude Roemenië. Waarschijnlijk hebben de Vikingen het mee naar Scandinavië genomen.

Odo Nyera Fie Kwan symbool

Adinkra Odo Nyera Fie Kwan symbool Het Odonnyew fie Kwan symbool betekent letterlijk “liefde verliest nooit zijn weg naar huis” en het vertegenwoordigt de ultieme kracht van ware liefde. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Ogen symbool

oog symbool Dit symbool komt uit de oude Egyptische beschaving. Vaak werden op de boeg van een ship beschermende ogen geschilderd om het boze oog weg te kijken. Dit is iets dat landen rond de Middellandse zee nog steeds serieus wordt genomen. Kijk voor meer informatie over de betekenis van ogen als symbolen op de speciale oog symbolen pagina op deze site.

Okuafo Pa symbool

Adinkra okuafo Pa symbool Het Okuafo Pa symbool staat “goede boer” en is een symbool voor ijver, hard werken en ondernemerschap. Een goede boer is ijverig en hardwerkend, landbouw vereist veel inzet. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Olifant symbool

olifant symbool De olifant heeft een positieve symbolische kracht. Een witte olifant kondigde de geboorte van Boeddha aan. De Hindoeistische god Ganesha, die staat voor wijsheid en schrijfkunst, draagt de kop van een olifant met 1 tand. Omdat olifanten oud kunnen worden, zijn ze ook het symbool van het overwinnen van de dood. Voor meer informatie over dieren als symbool kunt u ook kijken op de pagina over diersymbolen op deze site.

Ollin symbool

Ollin symbool In de taal van de Azteken betekende ollin beweging. De Azteekse kalender (zonnesteen) wordt omringt door vier ollin figuren die samen staan voor het lopende tijdperk. De Azteken geloofden dat de aarde al vier keer was verwoest en herschapen en dat het lopende tijdperk zou worden beëindigd door een aardbeving. Ze probeerden het onvermijdelijke te voorkomen door de goden gunstig te stemmen met rituelen en offers en regelmatig drinken van menselijk bloed.

Olympisch symbool

Olympische ringen Het Olympisch symbool wordt gevormd door de vijf verstrengelde ringen, die de verbondenheid van de vijf werelddelen aangeven. De bovenste drie ringen zijn blauw, zwart en rood; de onderste twee geel en groen. De kleuren zijn gekozen met de gedachte dat in elk geval een van deze kleuren is terug te vinden in de vlaggen van alle landen. Het symbool werd in 1913 ontworpen door de stichter van de moderne Olympische Spelen, Pierre baron de Coubertin.

OM symbool

OM symbool Sanskriet letters of symbolen voor het Hindoe geluid om (ohm of aum). Dit word ook wel de moeder van alle mantras genoemd. Het geluid staat voor de drie toestanden van de mens Waken, Slapen, Dromen. Als talisman helpt dit symbool om rust en vrede te vinden. Het is ook een oud en traditioneel geluid of mantra wat gebruikt wordt in veel Oosterse tradities zoals het Boeddhisme, Hindoeïsme, Sikhisme en het Jaïnisme en het wordt vaak gebruikt om het begin van een script, tekst of gebed in te wijden. Het teken bestaat uit drie sierlijke curves die staan voor het fysieke lichaam, het subtiele lichaam, en het causale lichaam. De halve cirkel bovenaan zou staan voor het obstakel naar de hoogste vorm van verlichting en het bovenste puntje zou dan staan voor het pure bewustzijn of verlichting.

OM symbool (Tibetaans)

Tibetaanse Om symbool De Tibetaanse versie van het OM teken is hetzelfde als het OM symbool hierboven, maar dan in Tibetaans schrift. Aangezien het boeddhisme voortkwam uit het hindoeïsme, is het niet verwonderlijk dat de mantra ‘Aum’ werd opgenomen in de boeddhistische traditie, de Boeddhisten vertalen het als ‘Om’. De betekenis is dus hetzelfde, het is alleen een andere schrijfwijze. De boeddhistische versie is echter bekender en komt vaker voor.

Omphalos symbool

Omphalos symboolOmphalos symbool. De omphalos of navelsteen staat symbool voor het middelpunt van de aarde. Volgens de oude Griekse mythologie liet Zeus twee arenden in tegenovergestelde richtingen om de aarde vliegen. Waar ze elkaar troffen, zou de navel of het middelpunt van de aarde liggen Op verschillende plaatsen rond de Middellandse Zee verrezen omphalos stenen om dit mythologische punt te markeren, de meest beroemde staat in Delphi.

Oneindig symbool

oneindig symbool Dit is het symbool dat binnen de wiskunde word gebruikt om oneindig aan te geven. Als voorbeeld een deling door nul levert een oneindig getal op dat we dan aangeven met dit symbool. Dit symbool heet ook Lemniscaat en dat is een Grieks woord dat bloemenguirlande betekent en gebruikt werd wanneer een overwinnaar na een gevecht onthaald werd. Ook komt de lemniscaat voor in de tarot, in de Magiër (Le Bateleur) die ook wel de jongleur wordt genoemd. Zijn hoed heeft de vorm van een lemniscaat: het eeuwigheids principe. Dat duidt erop dat hij met zijn scheppende activiteiten in verbinding staat met goddelijke krachten. Het is een symbool voor het evenwicht tussen het stoffelijke en het geestelijke.

Oog in hand symbool

Oog in hand stmbool Dit symbool komt voor in het gehele midden oosten en is een algemeen symbool tegen het boze oog en om het om het kwaad te weren. De blauwe oog in hand komt uit Turkije, de kleur blauw is hier algemeen gangbaar voor het boze oog. Voor meer informatie over oog symbolen kunt u ook naar de speciale oog symbolen pagina op deze site gaan.

Oog van Horus symbool

oog van Horus symbool In sommige culturen heet het ook wel udjat of oedjat. Dit symbool stamt uit het oude Egypte en staat voor het oog van de zonnegod Horus die een oog verloor in een gevecht met Seth. De strijd ging tussen de rechtmatige troonopvolger Horus (de valkgod) en zijn oom Seth en in een gevecht rukt Seth het oog van Horus uit en rijt het in stukken. Thot de maangod geneest hem echter, vandaar dat het oog het symbool van herstel is. In Egypte gebruikte men beide ogen als amulet, het linkeroog werd geassocieerd met de maan en men kon het gebruiken als amulet voor het genezen en het helen, het rechteroog was een amulet ter bescherming tegen kwade krachten. Voor meer informatie over oog symbolen kunt u ook naar de speciale oog symbolen pagina op deze site gaan.

Oog symbool (blauw)

blauw oog symbool Dit symbool stamt uit Turkije en is de tegenhanger van het oog van Horus. Het staat plaatselijk bekend als nazur boncuk ofwel boze oog steen en wordt gedragen als sieraad of sleutelhanger. Ook hangen mensen dit symbool in hun auto of hangen ze het op in hun huis. Voor meer informatie over oog symbolen kunt u ook naar de speciale oog symbolen pagina op deze site gaan.

De orang malu of Yogi man

orang malu symbool De sage over de orang maloe vindt zijn oorsprong op Java (Indonesië), later is de saga verder verspreid geraakt onder andere door de volksverhuizing van wat nu de Balinezen zijn. Het verhaalt over een man die zich zo erg schaamde om de mensheid dat hij een leven van meditatie koos in de houding waarin hij nog steeds bekend om staat. Van de Orang Maloe wordt wel gezegd dat hij huilt om het leed van de aarde. Toch kan hij diep in zijn hart gelukkig zijn, want hij heeft vrede en geluk in zichzelf ontdekt. Omdat meditatie en de cultus van de Orang Maloe veel met elkaar verward worden, heet de Orang Malu ook wel Yogi man. Als je de woorden orang (-mens) maloe (-verlegen) rechtstreeks zou vertalen krijg je verlegen mens. Doch hier is de betekenis van het woord maloe bescheidenheid, het introverte en het naar zich zelf gekeerde. De Orang Maloe heeft een ingetogen kracht in zich. Plaats de Orang Maloe in huis aan de linkerzijde van de ingang. De Orang Maloe zal alles wat hem passeert met zijn positieve kracht beinvloeden. Negatieve energie zal teniet gedaan worden en het kwade gereinigd. Als je de Yogiman goed verzorgt en hem streelt neemt hij je zorgen weg en het geeft rust.

Osram ne nsoromma symbool

Osram ne nsoromma symbool symbool Het Osram ne nsoromma symbool staat voor de maan en de ster en dit symbool betekent liefde, verbondenheid, harmonie en trouw in het huwelijk. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Ouroboros symbool

Ouroboros symbool Een belangrijk symbool in de alchemie is de Ouroboros, een slang (of draak) die in zijn eigen staart bijt en op die manier een eeuwige cirkel vormt. Het symboliseert de cyclus van de natuur, het eeuwige terugkeren (geboorte, dood en wedergeboorte ) en de eenheid van alles. Het komt voor in de Azteekse en de Chinese mythologie en de slang die haar eigen staart opeet kan ook worden teruggevonden in het Oude Egypte. De dubbele Ouroboros stelt twee slangen voor die in elkaars staart bijten en zo een cirkel vormen. De onderste, ongevleugelde slang beeldt het lichaam uit en de bovenste, gevleugelde slang de geest. De Noorse mythologie kent ook een dergelijke slang en deze heet daar Jörmungandr, Jormungand of Midhgardhsormr. Ik heb zelf een tatoeage van een Ouroboros symbool op mijn bovenarm in de vorm van een draak die in zijn eigen staart bijt, met daarin vijf R letters in de vorm van een kruis die staan voor de voornamen van mijn vijf kinderen.

Owia kokroko symbool

owia kokroko symbool Dit symbool staat symbool de grootheid van de zon en is een symbool voor vitaliteit, vernieuwing, levengevende energie en de kracht van de zon. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Owuo Atwedee symbool

Owuo Atwedee symbool Het Owuo Atwedee symbool staat voor “de ladder van de dood” en vertegenwoordigt de sterfelijkheid van de mens omdat ieder wezen de dood ooit zal beklimmen. Het kan gebruikt worden om de hoogmoedige te vernederen of het treuren te troosten. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Pachamama symbool

Pachamama symbool De pachamama is een godin die in Midden-Amerika nog altijd wordt vereerd. Haar naam betekent Moeder Aarde en ze is een vruchtbaarheidsgodin die gezag uitoefent over het planten en oogsten. In sommige regio’s eren mensen haar door een beetje bier op de grond te gieten voordat ze de rest opdrinken. Pachamama wordt vereerd op de dag voor Aswoensdag in de christelijke kalender, mensen begraven dan etenswaren onder de grond en offeren kaarsen en wierook.

Padma sambhava symbool

Padma sambhava symbool Padma sambhava is een van de grondleggers van het Tibetaanse boeddhisme en zijn beeltenis wordt door veel Tibetanen gedragen als beschermende amulet. Voor sommige vrome Tibetanen is hij de tweede boeddha. Zijn naam betekent die geboren is uit een lotus en hij zou als jongen uit een lotus in de rivier de Indus opgedoken zijn. Hij was befaamd vanwege het verslaan van demonische machten, waardoor hij bij uitstek geschikt was als beschermende amulet.

Pei schijf symbool

Pei schijf symbool Dit symbool stamt uit China en is een gelukbrengende amulet. Het is een eenvoudig, rond, plat schijfje van jade met een gat in het midden. Dit is het Chinese symbool van de hemel, genaamd pei-schijf (soms ook bei-schijf genoemd) dat in moeilijke tijden beschermt. Wanneer men denkt dat er problemen op komst zijn, wrijft men met zijn vingers over het schijfje tot het gevaar geweken is. De traditie van de pei-schijf is eeuwenoud en is in China terug te voeren tot vijfduizend jaar geleden. In een graf daterend uit het vierde millennium v. Chr. werden niet minder dan 24 pei-schijven gevonden, die op her lichaam waren geplaatst als beschermer van de dode. De westerse mens mag die voorstelling van de hemel met een gat in het midden vreemd vinden de officiële uitleg luidt dat het gat in dit ronde beeld van ruimte het pad van transcendentie voorstelt. Met andere woorden, je kunt via het gat in het midden van de platte schijf in de hemel terechtkomen. Door strak naar de vorm van het schijfje te staren kun je je voorstellen dat je door dat gat oprijst naar de hemel. Ook werden deze schijfjes door de vroege Chinese keizers gebruikt maar tegenwoordig zijn ze deze verheven status kwijt. Maar juist door hun eenvoud blijven ze populair. De moderne schijfjes zijn voor weinig geld te koop, de oudere versies zijn echter vaak heel kostbaar.

Pentagram symbool

Pentagram symbool De pentagram is een in één lijn doorgetrokken vijfpuntige ster. Hij draagt ook namen als merrievoet (van nachtmerrie), druiden- of drudenvoet, in hetLatijn pentangulum, pentaculum Bij Pythagoras en zijn volgelingen was het pentagram een heilig symbool van de fysiek-psychische harmonie en werd op grond daarvan tot het teken van gezondheid. Het staat ook de vijf elementen licht, lucht, wind, vuur en water en het is een centraal zinrijk teken, dat door vele sekten is overgenomen. Vaak treft men het pentagram aan als bezweringsmiddel bij magische rituelen. Traditioneel wordt de met een punt naar boven wijzende vorm gerelateerd aan witte magie, de omgekeerd aan zwarte. In de laatste werd vaak een satanische bokkenkop ingetekend, in de eerste een mensengedaante. Ook de christelijke iconografie kent het pentagram, en wel als verwijzing naar de vijf kruiswonden. In Egyptisch graven wordt de sterrenhemel door vijfpuntige sterren aangeduid. Ook op rotstekeningen in het Alpengebied heeft de ‘drudenvoet’ stellig een onheil afwerende betekenis. Een ze belangrijke rol speelt het pentagram als vlammende ster’ in de symbolische wereld van de vrijmetselaars, voorzien van stralen of vlammenbundels en met een G in het midden. Deze ster herinnert ons aan de zon, die de aarde met haar stralen verlicht. Als demonen bannend teken komt het pentagram vaak voor op oude deurbalken en drempels.

Pictische knoop symbool

Pictische knoop symbool Dit symbool staat voor eeuwige verandering. De knoop van de uitverkorene belichaamt de negen werelden in de drie gebieden. Deze zijn in eeuwige eenheid met elkaar verbonden en brengen de eeuwige kracht van het universum tot uitdrukking.

Psilist symbool

Psilist symbool Soms bedenkt men een nieuw symbool of logo dat men samenstelt uit meerdere bestaande symbolen, vaak om de betekenissen te combineren. Het symbool van Ruigoord, bestaat uit: de letter psi uit het Griekse alfabet wat het symbool voor alle niet-exacte wetenschappen is, de lemniscaat als symbool van oneindigheid en van eeuwig leven en de wisselwerking van tegengestelde krachten en de kosmische glimlach een symbool voor innerlijke vrede. Stichting Ruigoord is een in 2000 opgerichte stichting, die de opstallen en gronden van Ruigoord huurt van de gemeente Amsterdam.

Pluto symbool

Pluto symbool Dit is het teken voor de planeet Pluto in de astrologie. Het staat voor: Oerkracht, macht en onmacht, transformatie en wedergeboorte. Pluto staat voor spritiuele veranderingen, ontwikkeling en politieke macht.

PX symbool

PX symbool Het monogram van Christus. Het monogram is samengesteld uit de Griekse letters X en P, die de eerste letters van Christus vormen. De ovale cirkel, het ei, is het symbool van geboorte en nieuw leven. Het symbool komt ook op grafstenen voor, dit staat beschreven op de spaciale pagina over grafsymbolen op deze site.

PXAO symbool

PXAO symbool Het monogram van Christus. Het monogram is samengesteld uit de Griekse letters X en P, die de eerste letters van Christus vormen. Een aanvulling is hier links en recht de eerste en laatste letter van het Griekse alfabet, als symbool van het begin en het einde. Het symbool komt ook op grafstenen voor, dit staat beschreven op de spaciale pagina over grafsymbolen op deze site.

Radioactiviteit symbool

Radioactiviteit symbool Dit is een modern symbool dat waarschuwt voor gevaarlijke radioactiviteit. Het staat op deuren, vaten en ander containers voor radioactief afval. Meer symbolen voor gevaar kunt u vinden op de speciale pagina voor gevaar symbolen op deze site.

Recycling symbool

recycling symbool Dit is het universele recyclingsymbool (U + 2672 universeel recyclingsymbool of U + 267B zwart universeel recyclingsymbool in Unicode) en dit is een internationaal erkend symbool dat wordt gebruikt om recyclebare materialen aan te duiden. Het is samengesteld uit drie opeenvolgende pijlen die een oneindig enkelzijdig lus vormen.

Regenboogvlag symbool

Regenboogvlag symbool Dit symbool is in de geschiedenis door tal van groeperingen gebruikt. Tegenwoordig is het een symbool van de homobeweging. Homo’s gebruiken de regenboogkleuren voor het eerst in 1978. De regenboogvlag wordt inmiddels erkend door het International Congress of Flag Makers. Ooit is gesuggereerd om een zwarte band toe te voegen aan de onderkant van de regenboogvlag, ter herinnering aan alle homo’s die door de ziekte aids zijn gestorven.

Rijksappel symbool

Rijksappel symbool De rijksappel is een kruis op een bol als symbool van de triomf van Christus over de wereld. Het komt voor op afbeeldingen van Christus als verlosser van de Wereld. In de jaren voor het christendom hielden heidense heersers vaak een wereldbol in de hand om hun wereldlijke macht over de schepping weer te geven. Christelijke heersers voegden het kruis toe om de heerschappij van Christus over de wereld en de triomf van het christendom over de heidenen weer te geven.

Rijkspolitie symbool

Rijkspolitie embleem Het symbool (logo) van de rijkspolitie bestaat uit een achtpuntige ster met daarin een brandende bom. Dit logo is van oorsprong afkomstig van de Marechaussee.

Regiopolitie symbool

Regiopolitie embleem Het nieuwe symbool (logo) van de politie. Het bestaat uit een cirkel aan de onderkant met daarboven een wetboek en een ontploffende granaat. Onder in de cirkel vinden we weer de maretak terug. Helemaal onder in de cirkel staat de naam van de regio.

Ring symbool

ring symbool In veel culturen is de ring of de cirkel een symbool van perfectie, volledigheid, vrouwelijkheid of de cyclus van het leven. Het uitwisselen van ringen gaat terug tot de farao’s van Egypte, die de ring zagen als een symbool van eeuwigheid, liefde en geluk, zonder begin of zonder einde.

Roze driehoek symbool

Roze driehoek symbool De oorsprong van dit symbool ligt in het nazi-regime tijdens en voor Tweede Wereldoorlog. Homo’s die door de nazi’s waren gevangen en in concentratiekampen werden gestopt, kregen een roze driehoek op hun kleding. In de jaren zeventig werd de roze driehoek gebruikt door de homobeweging zelf. Van verafschuwd symbool werd het dus een soort geuzenteken. De grote populariteit van de roze driehoek kwam pas in de jaren tachtig, nadat de actiegroep Act-Up het als logo gebruikte.

Russisch kruis

Russisch kruis symbool Dit is het zogenaamde achtarmige kruis dat gebruikt wordt in de Russische orthodoxe kerk en oorspronkelijk uit Byzantium komt. Visueel gezien is dit kruis een aanvulling op het Latijnse kruis met bovenin een kleine balk met het opschrift “INRI” en onderaan een voetensteun. Daarnaast wordt de symboliek van dit kruis ook uitgelegd als: de verticale balk symboliseert de stamboom van de mensheid vanaf Adam tot aan het einde der tijden en de kleine horizontale balk symboliseert de onzichtbare wereld der engelen. De grote balk staat voor de zichtbare wereld en de mensheid. Jezus heeft alle zonden der mensheid op zich genomen en daardoor de hele schepping omarmd en verlost van de erfzonde. Vaak staat dit kruis op een driehoekig heuveltje waar soms een schedel in afgebeeld is wat voor Golgotha staat.

Sankfofa symbool

sankfofa symbool Dit is een symbool uit West Afrika en het oorspronkelijke symbool van Sankofa is een vogel die met zijn nek achterom een ei van zijn rug pakt met zijn snavel. Het symbool staat voor wijsheid, kennis en erfgoed. Het woord Sankofa is opgebouwd uit drie delen: San (keer terug), ko (ga) en fa (kijk, zoek en neem), kijk naar het verleden, neem daarvan mee wat je kan gebruiken, leer ervan en ga vervolgens de toekomst in. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Saturnus symbool

Saturnus symbool Dit is het teken voor de planeet Saturnus in de astrologie. Het staat voor: Vormgeven, afgrenzen, beperken, structureren en zelfdiscipline. Saturnus wordt zowel de planeet van het lot als de Heer van het Karma genoemd. Saturnus is ook de naamn van een Romeinse god.

Scarabee symbool

Scarabee symbool Een scarabee is een mestkever die leeft in mesthopen en daar zijn voedsel uit haalt en zijn eitjes legt. De oude Egyptenaren vereerden de scarabee als symbool van de opgaande zon (Negod) want net als de zon komt ook de mestkever uit de aarde tevoorschijn (als larf) waarna hij een gedaanteverwisseling ondergaat en zich zowel lopend over de aarde als vliegend door de lucht kan voortbewegen. De scarabee komt veel voor in Egyptische sieraden met een zonneschijf van edelsteen en goud tussen de voorste poten geklemd. Bovendien hebben de vleugels vaak de mooiste kleuren. Het is in deze tijd nog populair als gelukbrengend amulet in de vorm van hanger, oorbellen of broche. De scarabee werd door de oude Egyptenaren in verband gebracht met voortplanting, potentie, wijsheid, vernieuwing, wederopstanding en onsterfelijkheid.

Schootsvel symbool

Schootsvel symbool Een schootsvel, ook wel voorschoot, stootvel of boezelaar genoemd is een leren lap dat gebruikt werd ter bescherming van het lichaam en in het bijzonder de schoot. Het werd vaak gebruikt door smeden en steenhouwers ter bescherming van de schoot tijdens het werk en bij edelsmeden had het ook de functie om het kostbare vijlsel op te vangen. De naam schootsvel is dan ook afkomstig van het vel dat hierbij op schoot ligt. Het is een bijzonder kledingstuk in de vrijmetselarij, vanuit de steenhouwers en in deze vorm was het vaak gemaakt van lamsleer. Het is vaak rijkelijk gedecoreerd en als symbool staat het voor de bereidheid tot noeste arbeid in dienst van de meester en ook is het een teken van onschuld. Het komt naast de functionele vorm ook voor als puur decoratief symbool.

Shamrock symbool

Shamrock symbool Dit is een algemeen geluk symbool. Het is tevens het embleem van Ierland en word tijdens St. Patrick’s Day (17 Maart) door Ierse mensen over de hele wereld gedragen.

Sheela-na-gig symbool

sheela-na-gig symbool Sheela na Gigs zijn vrouwenfiguren die in steen gehouwen zijn. Het is een hurkende vrouw die haar geslachtsdelen uiteen trekt. Ze komen met name in Ierland, maar ook in Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Noorwegen voor. Men denkt dat de Sheela’s een overblijfsel van de oude religie zijn die door het Keltisch christendom over zijn overgenomen, het kan ook zijn dat de figuren zijn overgenomen van gelijksoortige Griekse beeldjes uit de oudheid. Het waren waarschijnlijk vruchtbaarheidsgodinnen en ook nog tegenwoordig raken vrouwen die zwanger willen worden de Sheela’s aan om hun wens in vervulling te laten gaan. Mogelijk bood een Sheela na gig ook bescherming tegen het kwaad en om te verhinderen dat de duivel binnenkwam, de legende gaat namelijk dat de duivel niet tegen het zien van de vagina van een vrouw kan. Lees meer over dit symbool op de deze pagina.

Shen symbool

Shen symbool De shen is de weergave van een dubbelgeslagen koord waarvan de uiteinden in een rechte lijn aan elkaar geknoopt zijn, zonder begin en einde. De shen is een symbool van oneindigheid en het staat ook voor bescherming. De shenring wordt vaak in verband gebracht met afbeeldingen van de god van de eeuwigheid Heh, Soms wordt de shen afgebeeld met een zon in het midden, als symbool voor het zonneaspect. In Egyptische schilderingen worden godheden in vogelvorm zoals Horus vaak afgebeeld met de shen in hun klauwen. Het woord is afgeleid van het Egyptische shenu dat omcirkelen betekent.

Shou symbool

Shou symbool Het Shou symbool is afkomstig uit de Taoïstische filosofie en al eeuwen oud. Het wordt op verschillende wijze afgebeeld en het teken wordt vaak in combinatie met andere symbolen afgebeeld in Aziatische kunst. Van oorsprong betekent het “met lange levensuur” en komt het voor als amulet, op kleding, op meubilair, op aardewerk en kunst en ook veel op huwelijksgeschenken voor. In het teken zij 4 armen rond het centrum te herkennen, deze staan voor adel, kracht, verantwoordelijkheid en bewustwording, het centrum staat voor wijsheid.

Shula symbool

Shula symbool Aum Shula staat voor de heilige lans van de Heer Murugan’s en zijn beschermende kracht. De punt is breed, lang en scherp en geeft aan dat scherpe onderscheiding en spirituele kennis breed, grondig en doordringend moet zijn.

Sfinx symbool

Sfinx symbool Het symbool van de sfinx staat voor een mythisch wezen die in verschillende culturen voorkomt en niet in iedere cultuur op dezelfde manier afgebeeld wordt. De Egyptische sfinx is half man (hoofd), half leeuw (lichaam) en is de Griekse sfinx half vrouw (hoofd) half adelaar (lichaam). De sfinx werd in het Oude Egypte onder andere gebruikt als wachter. De Griekse mythologische sfinx komt voor in de Oedipus mythe en deze sfinx had vleugels en was vrouwelijk. In India wordt de sfinx purushamriga genoemd (Sanskriet= mens-dier) en is de traditie van de sfinx nog in zwang.

Sistrum symbool

Sistrum symbool Het sistrum was een heilig muziekinstrument uit het oude Egypte. Het bestaat uit een frame met kleine schijfjes die ratelen als met het instrument wordt geschud. De contouren doen vaak denken aan de ankh wat een symbool voor het leven is. Op de handgreep wordt vaak het hoofd van de godin Hathor (zie elders op deze site) afgebeeld, hoewel het sistrum ook wordt geassocieerd met Bast, de godin van de dans en vreugde. Het instrument maakte een zacht, rinkelend geluid dat de goden en godinnen gunstig zou stemmen. Het werd met korte, ritmische bewegingen op en neer geschud om een extatische beweging op te wekken voor religieuze processies en ceremonies. Het gebruik van het sistrum lijkt ook een vruchtbaarheid betekenissen te hebben die samenhangen met de verering van Hathor.

Slang symbool

Slang symbool De slang is het dier waarvan de symboliek veel tegenstrijdigheden vertoont. In veel culturen wordt hij als symbool van de onderwereld en het dodenrijk opgevat, vermoedelijk omdat hij in het verborgene leeft en in holletjes wegkruipt. Maar ook staat het soms voor het symbool van het eeuwige leven omdat het dier zich door vervelling schijnbaar lijkt te verjongen. Dood en leven zijn in dit dier op zo’n unieke wijze symbolisch verenigd, dat er nauwelijks culturen bestaan waar de slang niet als symbool voorkomt. Ook is de slang het internationale symbool voor de geneeskunst. Het betreft hier dan het aesculaap symbool (slang die zich om een staf kronkelt). Dit symbool staat vaak op de auto van een arts of op de ruit van een apotheek. Het easculaap symbool is afkomstig uit de oude Griekse cultuur waar de god van de geneeskunst Asklepios met een slangestaf afgebeeld werd. De slang die in zijn eigen staart bijt (ouroboros) stamt uit het oude Griekenland en Egypte. Dit symbool is een combinatie van de circel en de slang en het is de evenknie van de feniks.

Sleutel als symbool

Sleutel symbool De sleutel is een voorwerp om iets mee af te sluiten, en heeft als symbolisch teken de macht van de drager van de sleutel. Ook staat het symbool van de sleutel voor binden en ontbinden. In Rooms-katholieke kerk wordt aan de apostel Petrus de sleutelmacht toegeschreven, met verwijzing naar het evangelie van Matheus, 16:19. Petrus wordt in de volksmond dan ook wel de portier van de hemel genoemd. In vrijmetselaarsriten komt de sleutel ook voor en soms komt de sleutel ook voor als T vorm in de vorm van een Taukruis. Het overhandigen van de sleutels van een belegerde stad drukte symbolisch de capitulatie uit, en ook nu nog worden de stadssleutels wel symbolisch aan hoge gasten overhandigd of tijdens het carnaval aan prins carnaval overgedragen. In ruimere betekenis is de sleutel ook een instrument om door te dringen, zoals de sleutel tot het succes of tot iemands hart. In vroegere tijden droeg de moeder van de bruidegom de sleutelbos van het huis over aan de bruid als teken van overdracht van het beheer van de boedel. Men zegt dat de hemel twee sloten heeft en daarom bestaat het wapen van Vaticaanstad ook uit twee sleutels, in goud en zilver weergegeven. De gouden sleutel staat voor het binden en de zilveren sleutel voor het ontbinden.

Sleutels als symbool

Sleutels symbool Het symbool van de sleutel staat hierboven beschreven, een speciale versie van het symbool van de sleutel is de twee gekruiste sleutels. Dit symbool komt ook wel op schilden en wapens voor. De twee sleutels symboliseren de administratieve macht van het Vaticaan en de macht van de paus. De sleutels werden doorgegeven door Petrus, de eerste paus, die de sleutels tot het hemelrijk had gekregen. Ze symboliseren ook de onfeilbaarheid van de paus en de macht om te binden en te bevrijden.

Speelkaarten symbolen

Speelkaarten symbolen Schoppen, harten, klavers en ruiten zijn algemeen bekend van het kaartspel. Over de herkomst van het kaartspel wordt veel gespeculeerd, maar niets is echt zeker. Sommigen wijzen naar China, anderen naar Perzië en India. Uit een verbodsbepalingen uit 1377 kunnen we afleiden dat het spel in Europa ook populair werd. De 56 Italiaanse kaarten hadden 4 symbolen: Koning, Koningin, Ridder en Boer maar toen het spel Spanje bereikte werd de koningin vervangen door een ridder te paard. De Duitsers wilden ook geen koningin en zij kozen voor: könig, obermann en untermann en veranderden de Duitse kaartmakers de symbolen in: bellen, harten, bladeren en eikels. De Fransen veranderden ook het een en ander: De koningin kwam terug, net als de Duitse harten en ‘schoppen’. Ook zetten de Fransen het klaverblad in de plaats van eikel en stelden ruiten in de plaats van de Duitse bellen. Over de betekenis van de symbolen zijn de geleerden het beslist niet eens. Men veronderstelt dat met de 4 symbolen 4 maatschappelijke klassen werden bedoeld: Voor de Italianen waren dat: de kerk, het leger, de kooplieden en de boerenstand. Voor de Duitsers de adel, de kerk, de stadsburgers en de boeren. De Franse kaarten hebben de volgende associaties: de schoppen: de aristocratie met het wapen van de hellebaardier, de harten als symbool van de kerk, de ruiten als een teken van welvaart (de stadsburgers) en de klavers verwijzen naar de boerenstand.

Spin symbool

Spin symbool In Engeland wordt een kleine spin die in huis komt vaak een moneyspinner of een geldmaker genoemd brengt het ongeluk als men zo’n spin zou doden. Een spin amulet heeft dezelfde betekenis en zulke amuletten, gemaakt van goud of zilver, waren vrij bekend in het oude Rome, waar ze werden gedragen om succes in de handel af te dwingen. In delen van de Verenigde Staten gelooft men dat het ongeluk brengt als een spin wordt gedood en dat men last zal hebben van slecht weer. In veel landen gelooft men dat als men de kamer deelt met een grote huisspin, dit welstand en geluk zal brengen. Voor meer informatie over dieren als symbool kunt u kijken op de speciale pagina voor dierensymbolen op deze site.

Spiraal symbool

Spiraal symbool De spiraal is een teken van de reis van het innerlijke leven en de ziel naar buiten. Het staat ook voor groei, expansie en kosmische energie afhankelijk van de cultuur waarin het gebruikt werd. Door de Kelten werd het als symbool van de zon gebruikt.

Swastika symbool

Swastika symbool Het swastika symbool (Crux Dissimulata) een oud symbool dat de vier windstreken en de daarbij behorende geesten aangaf. Het is ook een vuur en zon symbool dat in eerste instantie uit Azie afkomstig is maar later ook door de Germanen gebruikt werd. Dit teken is in de tweede wereldoorlog de bron van het hakenkruis geweest. Zo werd een oorspronkelijk positief symbool later een negatief symbool. Voor informatie over negatieve symbolen kun u kijken op de speciale pagina voor duistere symbolen op deze site.

Tafkap symbool

tafkap symbool Dit symbool staat voor “The Artist Formerly Known as Prince”. Toen de bekende artiest Prince in 1993 niet langer de naam Prince mocht gebruiken omdat zijn platenmaatschappij de rechten op de ‘artiestennaam Prince’ had, koos hij voor een onuitspreekbaar symbool als naam. Hij weigerde daarna de naam Prince te gebruiken zolang de rechten op ‘de artiestennaam’ en zijn muziek bij zijn vroegere platenmaatschappij Warner Brothers bleven. Als vervanging voor het onuitspreekbare symbool noemde men hem in deze periode dikwijls The Artist Formerly Known as Prince (de artiest voorheen bekend als Prince). Het fantasie symbool bevat mannelijke en vrouwelijke tekens samen met het alchemiesymbool voor saponiet.

Tamfo bebre symbool

Adinkra tamfo bebre symbool Het Tamfo bebre symbool betekent letterlijk “de vijand zal stoven in zijn eigen sap”. Het is een symbool voor Symbool van jaloezie en afgunst. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Tand in hanger symbool

Tand symbool Een scherpe tand of klauw van een dier is een waardevol amulet, omdat het de kracht van de vorige eigenaar zou bezitten. Ook geeft het de drager extra lichamelijke kracht en is het een symbool voor kracht en moed. De tand of klauw van een dier is nog steeds een vaak gebruikt amulet. Zie voor meer amulet en talisman symbolen de speciale amulet en talisman symbolen pagina op deze site.

Tau symbool

Tau symbool Het Tau symbool heeft de vorm van de hoofdletter T en is een oud symbool uit Egypte. Het staat voor wijsheid, macht, leven,herstel en vruchtbaarheid. Het werd vaak ter bescherming gedragen en het zou vooral helpen tegen huidaandoeningen en verwondingen. Tegenwoordig is een symbool van mensen die zichzelf zien als volgelingen van de heilige Franciscus van Assisi. De Tau wordt ook gezien als het kruis van Christus. Franciscus ondertekende zijn geschriften met een Tau.

Tefellin symbool

Tefellin symbool Tefillin zijn leren doosjes die op de armen en het voorhoofd warden gebonden en die teksten uit de thora bevatten. Voor doordeweekse ochtenddiensten wordt een doosje aan de arm vastgebonden, met de teksten bij de biceps en de leren banden om de arm tot aan de hand. Een ander doosje wordt op het voorhoofd geplaatst, zodat de banden over de schouders omlaag hangen. Tijdens dit proces worden passende gebeden en zegeningen opgezegd. De teksten moeten met de hand geschreven zijn.

Tegen zinloos geweld symbool

Tegen zinloos geweld symbool Dit lieveheersbeestje is het symbool geworden van de Nederlandse Stichting Tegen Zinloos Geweld.

Tetragram(maton) symbool

tetragrammaton symbool Het tetragram(maton) symbool staat (boven oude, onder nieuwe schrijfwijze) voor JHWH, de heilige naam voor God in Joodse teksten. Omdat in het oude Hebreeuws alleen de medeklinkers geschreven werden wordt de naam van God weergegeven door de vier klinkers J, H,W en H. Een mogelijke betekenis zou afgeleid kunnen zijn van het Hebreeuwse werkwoord ‘zijn’ om het zonder begin en einde zijn van God te benadrukken. Aan Mozes maakt God zich bekend als JHWH, “ik zal er (altijd) zijn voor u”. In de Statenvertaling van de Bijbel is JHWH vervangen door ‘(de)HEER’.

Tiki of foetus symbool

Tiki symbool Het Tiki of foetus symbool is van Polynesische oorsprong en is zeer populair bij de Maori’s uit Nieuw~Zeeland. Het lijkt op een menselijke foetus in de houding waarin het in de baarmoeder zit. Volgens de overlevering zou de eerste tiki door de vader van de godin van de baring Hineteiwaiwa voor zijn dochter gemaakt. Het is een enorm karwij om een tiki te maken, in elk amulet zit zeker honderden uren handarbeid omdat het nefriet, dat ervoor gebruikt is heel hard is. Oude tiki’s zijn tegenwoordig heel zeldzaam, moderne tiki’s zijn vaak gesneden uit groensteen. Ook zijn er imitaties van groen plastic, maar deze zijn amper serieus te nemen als amulet.

Trishula symbool

Trishula symbool Aum Trishula staat voor Shiva’s drietand en is de koninklijke scepter van Shiva Dharma. De drie tanden staan voor verlangen, actie en wijsheid.

Triskele symbool

Triskele symbool De triskele of triskelion is een oud Keltisch symbool dat staat voor de drie cirkels van het leven of de drie objecten (Land, Zee en Lucht). Elk deel gaat van buiten naar binnen waar ze bij de oorsprong samenkomen.

Triquetras symbool

Triquetras symbool Dit symbool heet een triquetras wat Latijns is voor driehoekig. Dit symbool staat voor de heilige drie-eenheid in het Christendom. Aangezien het symbool voor de Christen een vis is kan dit symbool ook gezien worden als 3 kruislings geplaatste vissen.

Tumi symbool

Tumi symbool Een van de symbolen die verkocht worden in de Wereldwinkel is het Tumi symbool. Het Tumi symbool gaat terug tot de Inca-tijd. Het is een afbeelding van de vorst Maymlap, de beschermheer van geneeskunst en gezondheid. Het Tumi symbool bevat krachten die volgens de legende worden overgebracht op de drager.

Tyet symbool

Tyet symbool Het Tyet symbool dat ook wel de lsisknoop, de gordel van Isis of het bloed van Isis wordt genoemd is het oude Egyptische symbool voor de godin Isis. Het lijkt wel een beetje op het ankh symbool maar bij dit symbool hangen de armen omlaag. De lus bovenin verwijst naar het eeuwige leven en de onuitputtelijke levenskracht van de godin Isis. Het Tyet symbool van rode halfedelsteen of glas noemt men ook wel het bloed van Isis en het staat symbool voor het menstruatiebloed dat uit de schoot van Isis vloeide en wat de drager van de amulet magische krachten en bescherming gaf. De Isisknoop heeft ook te maken met de spirituele reis die men moet maken om de onsterfelijkheid te bereiken en de knopen die hem of haar aan het gewone leven binden moet ontrafelen om vrij te zijn en het eeuwige leven te kunnen ervaren.

De uil als symbool

Uil als symbool In diverse Middellandse zeegebieden ziet men een kleine uil als hanger met hele grote ogen, het zou kunnen zijn dat deze ogen het Boze Oog moet trotseren. Op andere plaatsen is de betekenis van de uil niet zo positief, in veel culturen zoals in het oude Rome, werd deze vogel beschouwd als een demon van de nacht. Doordat hij overdag niet was te zien, werd hij dan ook in verband gebracht met hekserij en de duivel. De kenmerken van de uil geven hem een intelligente uitdrukking en maken van hem een ideaal symbool voor wijsheid, maar hij kan ook vliegen zonder geluid te maken, heeft een spookachtig klinkende roep en is een nachtdier dus alle eigenschappen om hem ook een symbool van hekserij te maken.

Unalome symbool

Unalome symbool De unalome is een oosters (sommige bronnen geven aan een boeddhistisch) symbool die een spiraal en / of een zigzaglijn voorstelt die eindigt in een rechte lijn, soms met een of drie punten daarboven. Het staat voor het kronkelige levenspad dat elk mens aflegt tijdens zijn of haar leven. Uiteindelijk gaat de zigzaglijn over een een rechte lijn die aangeeft dat men uiteindelijk de verlichting, wijsheid, rust en stabiliteit vindt. Dit symbool is populair in tatoeages, vaak in combinatie met een lotusbloem. De drie puntjes staan voor levenswijsheid, inzicht en verlichting, soms staat er ook één enkele stip aan het einde van de tatoeage, dan is de betekenis van de stip het einde van het leven, het moment dat we vervagen.

Uranus symbool

Uranus symbool Dit is het symbool voor de planeet Uranus, de zevende planeet vanaf de zon. Het heeft de op twee na grootste doorsnede en de vierde grootste massa ons zonnestelsel. Uranus is qua samenstelling vergelijkbaar met Neptunus, en beide hebben een andere chemische samenstelling dan de grotere gasreuzen Jupiter en Saturnus. Net als de andere gasreuzen heeft Uranus een ringsysteem, een magnetosfeer en talloze manen. In astrologie is de planeet Uranus de heersende planeet van Waterman. Omdat Uranus cyaan gekleurd is en Uranus wordt geassocieerd met elektriciteit, wordt de kleur elektrisch blauw, een kleur die lijkt op cyaan, geassocieerd met het teken Waterman. In de astrologie staat het symbool voor: Vrijheid, individualiteit, onafhankelijkheid en gelijkheid.

Uraeuscobra symbool

Uraeuscobra symbool De Uraeuscobra (Uraeussymbool of afgekort uraeus van het Griekse oura?os wat staat voor ‘op zijn staart’ is de gestileerde, rechtopstaande vorm van een Egyptische cobra dat gebruikt werd als een symbool van soevereiniteit, royalty, godheid en goddelijk gezag in het oude Egypte. Het is te vinden op het hoofd van veel Egyptische godheden en farao’s. De Uraeus is een symbool voor de godin Wadjet, die een van de vroegste Egyptische goden was en vaak werd afgebeeld als een cobra. De gouden Uraeus of koninklijke cobra werd bevestigd aan de voorkant van de koninklijke hoofdtooi of de kroon van de koning.

Het V symbool

v teken Het V gebaar is een gebaar met een dubbele betekenis, in Engeland is dit (afhankelijk van de stand van de hand) een sterk beledigend gebaar in de rest van de wereld is het alleen een vriendelijk gebaar dat Victory of zege betekent. In Engeland en Ierland is het V-teken (met de rug van de hand naar de ander toe) de grofste belediging die er bestaat, het dragen van dit teken als beschermende amulet is dan ook een permanente bedreiging aan het adres van elke denkbare tegenstander. Een van de vele verklaringen voor deze betekenis stamt uit de 15e eeuw. De Engelsen waren als gewoonlijk weer eens in oorlog met de Fransen. De Fransen hakten de boogvingers (de eerste en tweede vinger van de rechterhand) van alle gevangen Engelse soldaten af waardoor ze nooit meer een boog konden afschieten. De Engelsen staken toen als belediging deze twee vingers in de lucht met de boodschap wij hebben ze nog. Zo groeide dit gebaar tot een sterk beledigend signaal. Maar bij navraag bij Engelse jongeren kennen velen deze betekenis niet maar zien ze het als een vergrote fallus, een dubbele penis, ingebrachte vingers en gespreide vrouwelijke benen. Buiten Engeland betekent het teken bijna altijd Victory of overwinning maar daarbij heeft men de handplam altijd van zich afgewend. Deze positieve betekenis werd op 14 januari 1941 uitgevonden door een Belgische advocaat genaamd Victor de La Velaye als een symbool voor het ondergronds verzet om de Nazi’s te treiteren. Zijn idee werd overgenomen door de BBC en door Winston Churchill die er het handgebaar van maakte. De V-for-victory campagne werd in heel Europa populair, tot grote ergernis van de nazi’s. Zie voor meer informatie over vinger en hand symbolen de speciale pagina voor vinger- en handsymbolen op deze site.

Vadertje tijd symbool

vadertje tijd symbool Vadertje tijd wordt meestal afgebeeld als een oude bebaarde man met een zeis of zandloper of klok als symbool voor het verstrijken van de tijd. Soms vormt hij samen met moeder natuur een echtpaar. Vadertje tijd is een modernere versie van het Griekse Chronos of de Romeinse god Satumus (zie Zeis). Ook komt dit symbool voor op graven en grafstene, zie hiervoor de speciale pagina voor grafsymbolen op deze site. Soms lees ik dat Chronos afkomstig zou zijn van de Griekse god Kronos, dit is echter een veelvoorkomend misverstand.

Varuna symbool

varuna symbool Varuna is een god van de lucht, regen en de hemelse oceaan, maar ook de god van de wet en de onderwereld. De naam Varuna betekent letterlijk ‘hij die omhult’. Hij ziet toe op contracten en straft stervelingen die hun woord breken door ze te vangen met zijn strop van slangenhuid. Varuna heeft een lichte huid, wordt vaak afgebeeld op een makara of zeemonster en draagt een gouden wapenuitrusting. Tijdens de voor-vedische tijd was Varuna de alwetende en omnipotente oppergod en de bewaarder van de wetten en de orde. Hij heerste over de nacht en de doden en kon aan stervelingen onsterfelijkheid schenken.

Veer symbool

veer symbool De veer heeft als symbolische karakteristiek zijn lichtheid, die volgens oude voorstelling de vogels als vanzelf doet opstijgen (een verenkleed geeft in veel sagen het vermogen te vliegen). De veer stond vooral in het oude Egypte (struisvogel) als symbool van Maät, de godin van de rechtvaardigheid en de scheppende wereldorde. Maät draagt een enkele struisvogelveer op het hoofd, deze wordt bij het dodengericht afgewogen tegen het hart van de gestorvene. De dode kan slechts tot Osiris heengaan als zijn hart door zijn schuld niet zwaarder is geworden dan de veer van Maät. In de hoofdtooi van de Noord-Amerikaans indianen had elke veer oorspronkelijk zijn eigen symbolische betekenis, als herinnering aan krijgsdaden van de drager ervan. De zegswijze “met andermans veren pronken” gaat terug op een dierenfabel uit de Oudheid, waarin een raaf zich met pauwenveren opdoft. “Iemand een veer op de muts (of kont) steken” betekent dat men hem een compliment maakt. In het sprookje over vrouw Holle symboliseren de uit het beddengoed geschudde veren de sneeuwvlokken die uit de hemel vallen.

Venus (of Vrouw) symbool

vrouw symbool Dit is het teken voor de planeet Venus in de astrologie. Het staat voor: Venus Liefde en schoonheid, harmonie, aanpassen, charme, artistiek. Het symbool voor Venus is het traditionele teken voor de vrouw, de levenscirkel boven een kruis van de geest. Venus was de Romeinse godin van de liefde en schoonheid. Volgens de Griekse mythe werd ze aan de kust van Cyprus uit het schuim van de zee geboren (Aphrodite is van “aphros”, schuim, afgeleid) en haar bijnaam luidde Anadyomene, ‘(uit de zee) oprijzende’. Het metaal koper (metaal uit Cyprus) was aan haar gewijd. In het oude Rome vertegenwoordigde Venus de bekoorlijkheid en de zinnelijke liefde. Ze was godin van de vruchtbaarheid, de liefde en de lente, april is traditioneel de Venus maand. In de bekende boeken van John Gray over mannen en vrouwen, komen mannen ook van de planeet Mars en komen vrouwen van de planeet Venus.

Vidya symbool

Vidya symbool Aum Vidya is “kennis, leren en wetenschap”. Het is het juiste begrip, dat verkregen wordt door studie en meditatie. Het is het licht dat ons langs het juiste pad leidt en de duisternis van onwetendheid verdrijft. Vidya is ook een bekende Hindoestaanse meisjesnaam, die ook staat voor kennis, wijsheid.

Vis of Ichtusteken

vis symbool De oorsprong van het teken komt uit de tijd dat de eerste christenen vervolgd werden. Ze gebruikten dit teken om te zien of een ander ook christen was. ICHTHUS betekent letterlijk ‘vis’. De I staat voor Jezus, de CH voor Christus, de T voor THeou, de U voor Uios, de S voor Soter. Dit is een ruwe vertaling voor Jezus Christus Gods Zoon Verlosser. Tegenwoordig zie je het symbool vaak op de achterkant van een auto ten teken dat de eigenaar een Christen is. Als tegenbeweging voor dit visje symbool is er ook een visje met daarin de naam Darwin of een visje met pootjes als teken van het geloof in de evolutie. Lees hier meer over op de speciale pagina over het visje symbool op deze site.

Vlammende ster symbool

Vlammende ster vrijmetselaars symbool Dit vlammende ster symbool is ook een symbool van de vrijmetselaars. De vijf punten symboliseren de stralen van de zon en het midden staat een G geschreven die staat voor God, Gnossis en Geometrie. Aangezien de vrijmetselarij geen leer verkondigt, is er geen dogmatische betekenis gekoppeld aan de Vlammende Ster, aan de hand van onder meer teksten die tijdens de rituelen uitgesproken worden, moet de vrijmetselaar zelf de betekenis ontdekken.

Vlieg symbool

Vlieg symbool Alle soorten vliegen hebben een negatieve symbolische betekenis. Ook stelde men zich vaak een demonische macht voor, die in door onuitroeibare vliegen belichaamd werd. Uitgesneden vliegen zouden in de Oudheid bescherming bieden tegen het boze oog. De Griekse naam ervan betekende symbolisch een parasiet en de zegswijze ‘van een mug een olifant maken’ komt bij Lucianus (120-180 n.C.) voor met een vlieg in plaats van een mug. Vliegen zijn voornamelijk het symbool van duivelse figuren en van demonen zwermen. Ook in de bijbel komen vlieg vaak voor als onheilbrengers. Voor meer informatie over dieren als symbolen kunt u kijken op de speciale pagina voor diersymbolen op deze site.

Vrede symbool

Vrede symbool Het vrede symbool (Nero’s kruis) is een gebroken kruis dat ondersteboven hangt. Oorspronkelijk komt voor bij de oude Romeinen en het was het een symbool voor de uitroeiing en vernietiging van de Christenen. In de jaren 60 is het symbool gebruikt door tegenstanders van de atoomwapens, maar tegenwoordig is het een teken van hoop en wereldvrede.

Vredesduif symbool

Vredesduif symbool Deze witte vredesduif staat symbool voor vrede en vindt haar oorsprong in het christelijke geloof. In het oude testament wordt gesproken over de zondvloed en tijdens de zondvloed stuurt Noach vanaf de ark een witte duif er op uit in de hoop dat de duif land zal vinden. Deze duif keert terug met een tak in zijn snavel, wat het teken was dat er ergens land was. Hoogst waarschijnlijk is dit eerste gebruik van de witte duif als symbool voor vrede. Voor meer informatie over dieren als symbolen kunt u kijken op de speciale pagina voor diersymbolen op deze site.

Vriendschap steen

Vriendschap steen Dit is een van de leuke symbolen om vriendschap weer te geven. Het heeft geen historische achtergrond maar is leuk als presentje voor een vriend of vriendin. Door het geven en bij u dragen van de steen versterkt u de vriendschap. De engel op de steen is het symbool van de helpende hand in tijden van nood.

Vrijmetselarij symbool

vrijmetselarij symbool Dit algemeen bekendste symbool van de vrijmetselarij is ontstaan in de 18de eeuw vanuit de behoefte aan herkenning van de leden van dit broederschap. De passer staat voor het spirituele en de winkelhaak staat voor het materiële. De betekenis van de “G” is niet helemaal duidelijk, het zou voor God kunnen staan maar ook of voor de Geometrie of de Griekse letter gamma. Er zijn diverse spirituele betekenissen van de passer en winkelhaak het is een symbool dat door de vrijmetselaar op eigen wijze geïnterpreteerd mag worden omdat de vrijmetselarij zegt geen dogma’s te kennen. Lees meer over: Vrijmetselarij op wikipeadia.

Vrouwe Justitia symbool

justitie symbool Vrouwe Justitia is het symbool van de gerechtigheid. Ze wordt van oudsher afgebeeld als een vrouw met in een hand de weegschaal en het zwaard in de andere hand. Ook kan het symbool uit alleen het zwaard en de weegschaal bestaan. De weegschaal staat voor een objectief oordeel (afwegen van belangen) en het zwaard is het symbool van de macht. Vrouwe Justitia wordt vaak geblinddoekt afgebeeld, wat aan moet geven dat het recht in volle onafhankelijkheid moet worden gedaan, zonder aanzien des persoons. Dit symbool is vaak te vinden op gebouwen van Justitie.

Vuur symbool

vuur symbool Dit vuur symbool stamt uit de alchemie en het staat voor het element vuur. Het vuur staat ook symbool voor het schijnbaar levende element, dat verteert, verwarmt en verlicht, maar ook treurnis en dood kan brengen. Vaak komt het voor als een heilig symbool van huis en haard zoals bij de Vestaalse maagden in het oude Rome, die een eeuwig vuur onderhielden. Het ontsteken van het nieuwe vuur op nieuwjaar was een gewijde handeling in oud Mexico. Maar er is ook het negatieve effect van het hellevuur, van de verzengende brand en van de verwoestende hemelse bliksem en aardse vuur in de vorm van vulkanische uitbarsting. Veel mythen beschrijven ook dat het vuur oorspronkelijk eigendom van de goden was en dat het pas na roof in het bezit van de mensheid kwam. Het vuur staat ook symbool voor de reinigende vlam die het kwaad vernietigt en ook heksen en demonen in rook kan doen opgaan, en het vagevuur van de katholieke geloofsleer die de smetten van de zonde uitwist.

Walkure symbool

walkure symbool Walkuren (ook wel Valkyrja) zijn in de Germaanse mythologie gepersonifieerde symbolen van de eervolle krijgersdood. Door de god Odin werden bij aardse veldslagen dappere strijders uitgekozen, die de dood niet vreesden, als bondgenoten in de laatste strijd (Ragnarök). De walkuren zijn jonkvrouwen en dienaressen, die op snelle paarden over de wolken joegen, en de strijders naar het Walhalla voerden. In het Walhalla, een hemels verblijf voor gesneuvelde helden, oefenen de gevallenen zich dagelijks in de strijd en houden ‘s avonds ongedeerd hun drinkgelag. Namen van walkuren in de Edda (verzameling literaire en mythologische werken uit het middeleeuwse IJsland) zijn o.a. Skuld (die de dood brengt), Brunhilde (roepster), Gondul (wolvin), Hrist (storm), Mist en Thrud (kracht).

Water symbool

water symbool Dit water symbool stamt uit de alchemie en het staat voor het element water. Ook Heksen gebruiken dit symbool. In de algemie is water (koud en vochtig) Aristoteles bestempelde water als koud en nat. Bovendien wordt het geassocieerd met intuïtie en de kleur blauw, en wordt het vaak gekoppeld aan het alchemiesymbool van kwik aangezien beide worden gezien als vrouwelijke symbolen. De Griekse filosoof Thales geloofde dat water de eerste substantie was die ter wereld werd gecreëerd. Het water symbool is een naar beneden gerichte driehoek, en als contrast met vuur is water ook het omgekeerde vuursymbool. Door de form zou het een houder voor water kunnen zijn, zoals een kop of beker. Plato associeerde het water alchemie symbool met de kwaliteiten nat en koud. Lees meer over alchemie symbolen op de pagina over alchemie symbolen en hun betekenis.

Wawa aba symbool

Adinkra wawa aba symbool Het Wawa aba symbool staat voor “zaad van de Wawa boom” en de betekenis is taaiheid en doorzettingsvermogen en volharden door ontbering omdat het zaad van de wawa-boom extreem hard is. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Weegschaal symbool

weegschaal symbool astrologie Dit symbool voor Weegschaal is afkomstig uit de Astrologie, de Weegschaal en is onderdeel van de dierenriem. Alle symbolen van de dierenriem zijn ontstaan door verschillende sterrenbeelden. Er bestaan verschillende symbolen voor Weegschaal,dit symbool voor weegschaal stamt uit de Griekse oudheid waar het vermoedelijk in de mythologie is ontstaan en het teken wordt veelal uitgelegd als een ondergaande zon. De Weegschaal staat in de Astrologie onder andere voor vriendelijk, besluiteloos, sociaal en charmant. Kijk voor meer astrologische symbolen op de speciale astrologie symbolen pagina op deze site.

Wensbeen symbool

wensbeen symbool Het wensbeem of vorkbeen is het U vormige sleutelbeen van een kip of kalkoen. Het ritueel is het botje 3 dagen te laten drogen. Dan dienen twee personen de uiteinden vast te houden en het wens- of vorkbeentje stuk te trekken. Het uit elkeer trekken moet op een speciale manier gebeuren, beide uitenden moeten met de pink worden omklemd. Wie het grootste deel in de hand heeft mag een wens doen. De wens komt alleen uit als men deze niet uitspreekt. Tegenwoordig houd men zich niet meer aan het oude ritueel en wordt het wensbeentje meestal onmiddelijk uit elkaar getrokken wanneer het uit de kip of kalkoen komt. Ook word dit symbool wel als algemene geluksbrenger aan de muur gehangen. In Noord-Engeland had het nog een andere betekenis, een ongetrouwde vrouw moest het wens- of vorkbeen heel bemachtigen, het niet breken en mee naar huis nemen. Ze moest het boven de voordeur van de woning hangen en de eerste mand die op nieuwjaarsdag de woning betrad zou dan haar echtgenoot worden.

Winkelhaak symbool

Winkelhaak symbool Een winkelhaak of schrijfhaak is een handgereedschap dat ook bekend is als blokhaak of winkelhaak. Een winkelhaak bestaat uit een blok en een dunner blad dat vaak twee keer de lengte van het blok is die in een vaste hoek van 90 graden ten opzichte van elkaar (haaks) staan. Met een schrijfhaak kan een haakse hoek worden afgetekend, of een bestaande hoek op haaksheid gecontroleerd worden en is het een symbool van de haaksheid en de rechtvaardigheid, in de rechte verhouding tot de medemens. Een bekende uitdrukking is “Controleren of iets wel in de haak is”. Ook is de winkelhaak het attribuut van de apostel Thomas die de schutspatroon van de architecten, aannemers, bouw- en timmerlieden in het algemeen is.

Wyvern symbool

wyvern symbool Een wyvern is een legendarische tweepotige, gevleugelde draak met een slangen staart, die veel voorkomt in de middeleeuwse Europese heraldiek. De wyvern is het symbool van kracht, heldhaftigheid, bescherming en visie, met name in hun rol van bewakers van clanleden en schatten. Ze staan ook voor macht en volharding, de wyvern werd in Engeland soms geassocieerd met de heersers van Wessex.

Xantippe symbool

Xantippe symbool Dit symbool stelt Xantippe voor, de vrouw van de filosoof Socrates (470 voor Christus) die door de leerlingen van Socrates vaak afgeschilderd werd als een lastige en humeurige vrouw. Dit beeld is later enigszins bijgesteld omdat de levenswijze van een filosoof in die tijd de huisvrede toch enigszins op de proef stelde. Desondanks is Xantippe de geschiedenis ingegaan als het symbool voor een ongenietbare helleveeg waardoor ook heden ten dage kijfzieke vrouwen als Xantippes aangeduid worden.

Xi symbool

Xi symbool Deze combinatie van symbolen staat voor de xi of ksi. Dit is de veertiende letter van het Griekse alfabet is en tevens het Griekse cijfer voor 60. De xi wordt uitgesproken als ks. De tekens xi zijn in hoofdletters (XI) echter ook het getal 11 in de vorm van Romeinse cijfers.

Xochipilli

Xochipilli god symbool Xochipilli (wat ‘Prins van bloemen’ betekent) was in de Azteekse mythologie de god die geassocieerd werd met plezier, bloemen, seksualiteit en de kunst van poëzie, schilderen, schrijven en zingen. Als een van de vruchtbaarheidsgoden was hij een godheid die verband hield met de teelt van maïs. De Azteken zagen hem als een god van luchtige kattenkwaad en grappen waardoor hij nogal populair en geliefd was..

Xomsa of Khamsa symbool

Xomsa of Khamsa symbool Dit symbool staat voor het getal 5 voor de Arabieren. Het is de hand van Fatima de jongste dochter van de profeet. Het is een symbool dat staat voor geluk maar ook voor steun en de deugden geduld en trouw. Het symbool komt ook bij de Hindoes (humsa hand) en bij de Joden (hamesh hand) voor.

Yama symbool

Yama symbool Yama is de heer van de dood en is een oude god uit de Vedische mythologie. Hij zou de eerste mens zijn geweest die na zijn dood zijn weg naar het hemelrijk vond. Vanwege die prestatie werd hij de god van de dood. Hij wordt afgebeeld met een groene of rode huid, rode kleding en op een waterbuffel. Hij houdt in zijn linkerhand een touw met een lus om de ziel uit het lijk te trekken. Hij is de zoon van de zonnegod Surya en de tweelingbroer van de godin Yami.

Yin en Yang symbool

Yin Yang symbool Het Yin en Yang symbool komt oorspronkelijk uit China en de oorsprong van dit symbool komt van TAO (ongeveer 3000 jaar voor Christus), wat “weg” betekent, maar ook het “al” of de “oerwet”. Het zijn twee tegenpolen die je in alles kunt terugvinden, licht, donker, koud, warm, hoog, laag, goed, slecht. Het Yin en Yang symbool is dus eigenlijk de Oud-Chinese voorstelling van de kosmische dualiteit waarbij Yin o.a. het vrouwelijke deel en het koude en het donkere is en Yang is het mannelijke, het warme en het lichte deel is. Het zijn geen pure tegenstellingen omdat de een niet zonder de ander kan bestaan, vandaar de stip van de tegenovergestelde kleur in beide helften. Sommige mensen interpreteren het symbool als een symbool voor dualiteit, ik zie het als een symbool dat zowel dualiteit als non-dualiteit aangeeft. Het symbool staat voor de tegenpolen, maar geeft ook aan dat alles onderdeel is van één groot geheel en dat de een zonder de ander niet zou bestaan. Ieder mens heeft dus een deel Yin en een deel Yang en die verdeling is niet precies de helft, iedereen heeft een eigen unieke eigen verhouding van yin en yang. Daarnaast zijn deze twee delen niet altijd in dezelfde verhouding aanwezig, de verhouding Yin en Yang is dynamisch en afhankelijk van zeer veel factoren. De mens is weer onderdeel van een groter geheel en dat grote geheel heeft veel invloed op de verhouding Yin en Yang. Zo kan een zeer vreedzaam mens bijzonder agressief worden onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld wanneer iemand zijn of haar kinderen iets aan wil doen. Maar ook gezondheid, conditie, klimaat, seizoenen, werk, de omgeving zijn van invloed op onze balans van Yin en Yang. We kunnen niet zeggen dat licht goed is en donker slecht, dat warm goed is en koude slecht, beiden zijn anders maar wel gelijkwaardig. Wanneer we dit loslaten op de begrippen goed en slecht voelen de meeste mensen weerstand omdat dit hun wereld onzeker maakt, we vinden vaak een mooie strakke grens goed omdat dit duidelijkheid geeft. Maar het inzicht dat de grens tusse goed en slecht heel relatief is en afhankelijk is van de kant van waaruit men er tegenaan kijkt, geeft stof tot nadenken en kan beter inzicht geven. Dit alles zit verstopt in dit mooie oude symbool. Ik heb zelf een kleine tatoage van een Yin Yang symbool van vissen op mijn bovenarm als symbool van het dualisme en mijn sterrenbeeld vissen.
Link: Zie hier mijn tatoage van het Yin Yang symbool.

Yang symbool

yang symbool Het Yang symbool komt oorspronkelijk uit China. Yang is het mannelijke, het warme, het lichte deel. De leer van Yin en Yang vormt de basis van acupunctuur en macrobiotiek.

Yantra symbool

Yantra symbool Een yantra is een bekend symbool en een visueel hulpmiddel bij meditaties en gaat altijd samen met een mantra. De mantra is de klank van het symbool en de yantra is de symbolische weergave van een klank en zo staat de mantra voor de inhoud en de yantra voor de vorm. In het Hindoeïstische staat de mantra voor de geest en het bewustzijn en de yantra voor de vorm van een godheid. De meeste yantra’s zijn geometrische afbeeldingen en de bekendste is de Sri yantra van kunstig vervlochten driehoeken met naar boven of naar beneden gerichte top, wat dualiteit moet weergeven, omlijst door lotusbladeren en circels binnen een vierkantige structuur. Bij meditatie geeft het de eenheid binnen de polarisatie van tegenstellingen aan en kan het het gevoel geven boven de problemen van voorbijgaande aard te staan.

Yen symbool

Yen teken Het Yen symbool gebruikt men voor de Japanse munteenheid Yen. Dit teken komt uit het Latijnse schrift en wordt vooral in de westerse wereld gebruikt, in Japan zelf wordt niet dit teken, maar een teken uit het Japanse schrift gebruikt. Het Yen symbool is sinds 1871 in gebruik, toen de Yen een ander complex monetair systeem in Japan verving.

Yin symbool

yin symbool Het Yin symbool komt oorspronkelijk uit China. Yin is o.a. het vrouwelijke deel, het koude en het donkere. De leer van Yin en Yang vormt de basis van acupunctuur en macrobiotiek.

Yoni symbool

yoni symbool Het yoni symbool staat voor het vrouwelijk geslachtsorgaan (van de moederschoot) in de hindoeïstische eredienst en wordt soms ook afzonderlijk voorgesteld als naar beneden wijzende driehoek. Vaak komt dit symbool voor in combinatie met het lingam symbool waarbij het de stompe zuil omsluit. De twee figuren symboliseren zo de dualiteit en de complementariteit van de twee oer principes, omdat slechts door samenwerking van beide elementen de wereld schepping gestalte kon krijgen.

Zandloper symbool

Zandloper symbool De zandloper (of het uurglas) staat voor de boven- en onderwereld, de smalle opening laat zien hoe moeilijk de overgang tussen deze twee werelden is. De zandloper staat voor vergankelijkheid, de schepping en vernietiging, het leven en dood. De zandloper behoort tot de attriburen van Chronos of Aión, de god van de tijd. Omdat de zandloper tekens omgedraaid moet worden past het ook in het beeld van de eeuwig terugkerende cyclus van alles om ons heen. Het alchemistische teken voor een uur bestond uit twee halve cirkels op elkaar zoals in een zandloper. In de moderne cultuur symboliseert de zandloper het gestage verstrijken van de tijd.

Zegel van Salomon symbool

Zegel van Salomon symbool Dit symbool word gedragen als een amulet ter bescherming tegen alle vormen van gevaar, tegenspoed en kwaad. Binnen in het symbool staan twee kruislings geplaatste driehoeken. Het staat ook bekend als het schild van David.

Zeis symbool

Zeis symbool Een zeis is een gebogen blad aan een steel die wordt gebruikt om bijvoorbeeld gras en koren te maaien. De Griekse god Chronos en de Romeinse god Saturnus zijn beide goden van tijd (het woord chronologie is afkomstig van het Griekse woord chronos wat tijd betekent. De zeis is het zinnebeeld van de tijd en snijdt de levensdraad door. In westerse culturen wordt de dood verpersoonlijkt als de man met de zeis en afgebeeld als een skelet met een grote zeis en een zwart gewaad met kap.

Zon symbool

zon symbool Deze symbolen van de zon stammen uit de Egyptische en Griekse cultuur. Tijdens de middeleeuwen werd dit symbool ook gebruikt voor de Aarde, omdat de Christelijke kerk toen geloofde dat de Zon om de Aarde draaide. Het punt in het midden staat voor het samengaan van mannelijke en vrouwelijke krachten maar het kan ook staan voor een spirituele cirkel met focus naar het centrum. Ook is er de verklaring dat de stip de zon is met daar omheen de cirkel die de baan van de planeten voorstelt. Spiritueel gezien staat het zonneteken voor: diepste wezen, ware aard, zelfbewustzijn en geestkracht. De Zon is een hemellichaam, en in vele culturen een van de oudste symbolen voor het leven. Hoewel de Zon geen werkelijke planeet is, wordt zij in de astrologie wel als zodanig beschouwd.

Zon en Maan symbool

zon maan symbool Dit is een combinatie van de twee symbolen van de zon en de maan, de herkomst is niet helemaal duidelijk maar in veel oude culturen komen de zon en de maan voor als mythische symbolen. Er zijn meerdere betekenissen bij de combinatie van zon en maan, dit symbool geeft aan dat alles een donkere en een lichte kant heeft. In Chinese tekens heeft het de betekenis van samen helder. In sommige culturen gebruikt men de zon als een representatie van de god en de maan als een weergave van de godin. Samen gezien zijn ze dus het symbool voor de dualiteit van godheid en de balans tussen het mannelijke en vrouwelijke.

Zulfikar symbool

Zulfikar sabel symbool De Zulfikar, ook wel Zulfiqar genoemd is een tweepuntige zwaard van Mohammed die het doorgaf aan zijn schoonzoon Ali ibn Abi Talib, die het zwaard gebruikte in de slag bij Uhud in 625 na Chr. Deze sabel is een bekend symbool binnen de islam en het is voor de moslims net zo belangrijk als het zwaard Excalibur voor de Britten. De Zulfikar komt al eeuwenlang voor in de iconen van islamitische landen. Mohamed zou hebben gezegd “er is geen man als Ali, er is geen zwaard als Zulfikar” en dit werd vervolgens vaak in wapens gegraveerd. Tegenwoordig komt het veel voor als sieraad.

Meer symbolen pagina’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *