Symbolen betekenis A t/m M

Awen

De betekenis en herkomst van symbolen waarvan de naam begint met A t/m M, vriendelijke groet, Hein Pragt.

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

3 puntjes symbool

drie puntjes op de hand symbool Dit 3 puntjes symbool komt veel voor bij zeelieden, zwervers en veroordeelden en de betekenis is geloof, hoop en liefde of de Christelijke heilige drie-enheid. De puntjes staan ook bekend als hobo-dots, oftewel zwerverspuntjes. Voor gevangenen staat deze tattoo symbolisch voor mijn gekke leven, of mi vida loca. Het zegt dat men ervoor gekozen heeft om het leven aan de rand te leven en dat ze bewust het leven hebben gekozen dat ze leiden, ongeacht of de buitenwereld goedkeurt of niet. De oorsprong van dit symbool is mij helaas niet bekend.

Aarde symbool

aarde symbool Deze symbolen stammen uit de alchemie en ze staan voor het element aarde, ook heksen gebruiken dit symbool. De aarde staat ook voor bestendigheid, goddelijke krachten, tegenpool van de hemel en vruchtbaarheid. Ook staat het symbool voor de onwrikbaarheid en bestendigheid van de aardbodem, vruchtbaarheid en een basis om op te bouwen. In oudere wereldbeelden wordt de aarde vaak belichaamd door een moedergodin, vandaar dat men ook vaak spreekt van moeder aarde.

Abracadabra symbool

Abracadabra symbool Dit is een hele beroemde talisman, het is al eeuwen in zwang als een algemeen geluksamulet tegen kwalen en pijn. Als het volledige woord op het amulet staat en er telkens een letter afvalt tot alleen de A is overgebleven, zal dit staan voor de steeds afnemende kracht van een demon. Over de herkomst bestaat enkele twijfel, sommigen denken dat het van Romeinse afkomst is, een uitvinding van een hofarts tegen koortsen, anderen denken dat het zijn oorsprong heeft uit de oude Babylonische zin “abbada ke dabra” dat verdwijn als het woord betekent, een duidelijke opdracht aan de demonen. Ook vanuit de Joodse cultruur is er een betekenis, men dacht dat het woord abacadabra afkomstig is van de Hebreewse woorden voor de heilige drie-eenheid: de vader (ab), de zoon(ben) en de heilige geest(ruach acadah). De driehoek kan zowel omhoog als omlaag wijzen.

Abraxas symbool

Abracadabra symbool De eerste betekenis en herkomst van Abraxas is een Egyptische zonnegod die werd geadopteerd door de vroege christelijke gnostici. Abraxas was niet zomaar een god, als Heerser van de Eerste Hemel had hij heerschappij over de cycli van geboorte, dood en opstanding. Hij heeft de kop van een kip, de torso van een man, en twee slangen als benen. Hij heeft een schild in zijn ene hand en een dorsvlegelachtig instrument in de andere. Het beeld van Abraxas werd uitgehouwen op stenen (genaamd Abraxas Stones) en deze werden gebruikt als een magisch amulet. Soms wordt Abraxas ook afgebeeld terwijl hij een wagen bestuurt die wordt getrokken door vier paarden, deze paarden vertegenwoordigen waarschijnlijk de vier elementen. Dit Abraxas symbool werd geadopteerd door de Tempeliers en de vrijmetselaars ik kan helaas niet verklaren waarom dit symbool voor hen een bijzondere betekenis had. In het Grieks zijn de 7 letters de initialen van de eerste 7 planeten in het zonnestelsel. Verder, als we numerologie op de naam toepassen, komt dit neer op 365, niet alleen het aantal dagen in een jaar, maar ook het aantal geesten waarvan diezelfde vroege gnostici geloofden. Ook kan Abracadabra worden afgeleid van de naam Abraxas, wat ‘doe mij geen pijn’ zou betekenen. Carl Jung, de Zwitserse psycholoog en moderne gnosticus, noemde Abraxas een God hoger dan de christelijke God en de Duivel die alle tegenstellingen combineert tot één Wezen. De katholieke kerk beschouwde Abraxas als een heidense god, en bestempelde hem uiteindelijk in de middeleeuwen als een demon.

Adinkrahene symbool

adinkrahene symbool Het Adinkrahene symbool is van oorsprong West-Afrikaans en is ontstaan vlak na 1800. Het wordt veel gebruikt op muziek instrumenten en dan met name op jembe’s, het symbool wordt in verschillende taferelen gebruikt en staat symbool voor grootmoedigheid, standvastigheid en zorgvuldigheid, het symbool wordt daarom ook vaak ge-associeerd met leiderschap. Het heet ook wel de Koning van de Adinkrasymbolen, hierin staat het symbool voor het belang van het spelen van een leidende rol. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Adonis symbool

adonis symbool Dit symbool komt voort uit de Grieksche mythologie, Adonis was volgens een buitengewoon knappe jongeling, die door Aphrodite werd bemind. Daarom noemt men een knappe jongen ook wel eens een Adonis, maar ook staar Adonis voor een pronker die zich op zijn schoonheid laat voorstaan en overdreven werk maakt van kleding en opmaak. Volgens de Griekse mythologie werd Adonis in het huidige Libanon geboren uit een verhouding tussen prinses Myrrha en haar vader Cinyras. Toen de vader Cinyras ontdekte dat hij met zijn dochter had geslapen wilde hij haar doden, maar de goden veranderden haar in een mirreboom die na negen maanden een hele knap jongetje baarde, genaamd Adonis. De godinnen Persephone en Aphrodite die verliefd op hem was, voedden hem op. Adonis was een onverschrokken jager, die vaak roekeloos te werk ging als hij op gevaarlijk wild jaagde.

Adwo symbool

Adinkra adwo symbool Het Adwo symbool is een symbool van sereniteit, vrede, kalmte. Wanneer u geconfronteerd wordt met uitdagingen en beproevingen is gemoedsrust is van het allergrootste belang en u kunt dit bereiken door stil en kalm te blijven. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Akoben symbool

Adinkra akoben symbool Het Akoben symbool staat voor een krijgshoorn en voor de bereidheid om te strijden (strijdvaardigheid). Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Akoko nan symbool

Adinkra Akoko nan symbool Het Akoko Nan symbool staat voor “het been van een kip” in de betekenis dat een kip op haar kuikens stapt maar ze niet dood. Dit staat voor de ouder die een kind zowel beschermt als corrigeert. Het is een symbool van barmhartigheid en discipline. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Akoma ntoso symbool

Adinkra Akoma ntoso symbool Het Akoma ntoso symbool staat voor verbonden harten in de vorm van saamhorigheid. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Akuaba Pop symbool

Akua'ba Pop symbool De naam van deze poppen “Akua’ba” zou zijn oorsprong vinden in een Akan-legende over een vrouw met de naam Akua, die vanwege haar onvruchtbaarheid een waarzegger raadpleegde. Ze kreeg het advies een houten pop van een kind te laten snijden en deze te verzorgen en rond te dragen als een echt kind. Door haar dorpsgenoten werd ze bespot en haar houten kind kreeg de naam Akua’ba (kind van Akua). Toen ze echter inderdaad zwanger raakte en een dochter kreeg werd deze pop algemeen erkend als middel tegen onvruchtbaarheid. Het popje ziet er uit als een vrouwelijke figuur op een sokkel met de handen rustend op de heupen. Ze heeft een relatief lange romp en de hals bestaat uit een zevental ‘ringen’. Ook heeft het popje een bijna rond hoofd, waarin heel duidelijk ogen, neus en mond zijn uitgewerkt. Het kapsel is hoog opgewerkt in een halve maanvorm, gearceerd en met motieven versierd.

Alchemie symbool

Alchemie symbool Dit is een simpel 17e eeuws tekens dat het samensmelten van diverse geometrische figuren aangeeft. Het staat voor de verschillende elementen en spreuken die nodig waren voor de alchemie. Tegenwoordig duikt het op in sommige computer spelletjes. De eerste Chinese alchemisten lijken de taoïsten geweest te zijn omstreeks 550 v.Chr. Terwijl de westerse alchemie uitging van 4 elementen en 3 principes, maakte de Chinese alchemie gebruik van de elkaar complementerende principes van yin en yang waarbij Yin staat voor het passieve, vrouwelijke element en yang het actieve mannelijke. In de westerse alchemie vinden we ditzelfde idee terug met sulfur en mercurium als het vaste en het vluchtige.

Alziend oog symbool

Alziend oog symbool Het alziend oog is een symbool waarbij een oog omgeven wordt door stralen en soms door een driehoek. In het christendom komt het alziend oog voor als een verwijzing naar de Goddelijke oog dat waakt over de mensheid. Binnen de vrijmetselarij komt het alziend oog ook voor en moet het tijdens de tempelloge verlicht worden. Het hangt in alle tempels van vrijmetselaars aan de wand tegenover de ingang. Op dollarbiljetten staat ook een piramide met daarin een oog. In de ontstaansgeschiedenis van de Verenigde Staten hebben Vrijmetselaars een grote rol gespeeld en ook de piramide en het oog zijn symbolen van de Vrijmetselaars. De symboliek van het oog is veel godsdienstiger, het is het oog van God dat ons allemaal in de gaten houdt en de piramide is volgens sommige kunsthistorici een verwijzing naar de heilige drie-eenheid van Vader, Zoon en Heilige Geest.
Lees hier meer over oog symbolen.

Allah Mohammed kraal

Allah symbool Dit symbool is een heel bescheiden amulet en er staan slechts twee woorden op. Aan de ene kant staat Allah en aan de andere kant Mohammed, geschreven in Arabisch schrift. Voor molslims is het moeilijk een islamitisch amulet te ontwrpen omdat het tegen hun geloof is om een beeltenis te maken van Allah of de profeet Mohammed. Daarom moeten ze zich beperken tot het geschreven woord. De werking van deze amulet komt dan ook niet voort uit de vorm maar uit de kracht van de tekst op de amulet.

Amra symbool

Amra symbool Aum Amra is gevormd naar een mango en wordt geassocieerd met Heer Ganesha. Mango’s zijn de zoetste vruchten, symboliseren voorspoed en de gelukkige vervulling van gerechtvaardigde wereldlijke verlangens.

Amsterdam drie kruizen symbool

Amsterdam drie kruizen symbool Dit symbool met drie kruisen is het symbool van de stad Amsterdam, de drie kruisen zijn zogenaamde Andreaskruisen. De Andreaskruisen worden door heel Amsterdam gebruikt, in het Amsterdamse wapen staan de kruisen in een verticale baan in het midden van het schild. De gemeente gebruikt de kruisen ook als logo en door de stad staan groene paaltjes, de zogenaamde Amsterdammertjes, die als afscheiding tussen fietspad en rijbaan worden gebruikt en om te voorkomen dat auto’s op de stoep parkeren.In het wapen van Amsterdam worden de kruisen al gebruikt vanaf de 14de eeuw.

Ananse ntontan symbool

ananse ntontan symbool Dit symbool, de Ananse Ntontan wordt ook wel “het spinnenweb” genoemd en het is een oud Afrikaans symbool van wijsheid, creativiteit en de complexiteit van het leven. Het is afgeleid van Ananse, de boodschapper van het suprême wezen een erg slimme spin die constant op zoek is naar meer wijsheid. Van oudsher worden er verhalen verteld rond kampvuren, bij dit verhaal was het gebruikelijk dat de verteller het verhaal onderbrak om een raadsel te vertellen. Dit raadsel moesten de luisteraars dan oplossen voordat het verhaal verder ging. Ook konden de luisteraars een bijdrage leveren aan het verhaal.

Anker symbool

anker symbool Het anker had al in de oudheid, ronde Middelandse zee al betekenis als symbool vab de zeeggoden en het stond voor houvast en veiligheid, hoop en vertrouwen. In de Christelijk cultuur staat het voor de hoop in Jezus Christus. Dit symbool was ook het embleem van Sint Clement, de Bishop van Rome die volgens de overlevering vastgebonden aan een anker in zee geworpen werd. In de brief aan de Hebreeën staat: “De hoop is voor ons een vast en onwrikbaar anker, uitgeworpen aan gene zijde van het voorhangsel, waar Jezus als onze voorloper reeds is binnengegaan, nu Hij hogepriester is geworden tot in eeuwigheid.” (Hebreeën 06,19-20).

Ankh symbool

ahnk kruis sysmbool Het ankh of hengselkruis (Lat. crux ansata), is een oud Egyptisch symbool dat ‘leven’ betekent. Het kan als T-vormig taukruis opgevat worden, met bovenaan een lus die als handvat dient. Het wordt daaraan door goden als de levensschenkende stralen van de zon aan de mensen voorgehouden, maar ook wel afzonderlijk afgebeeld op beeldwerk dat het overleven van de lichamelijke dood voorstelt. In vroeg Christelijk tijd werd in Egypte het ankhkruis als symbool van het eeuwige leven gezien. Omdat de vorm ook wel iets weg heeft van een sleutel wordt hij ook wel levens- of Nijlsleutel genoemd, als embleem wordt hij wel gebruikt door esoterische groeperingen. Aangenomen wordt dat het verwant is aan het kruis van de christenen, hoewel het Ankh kruis eeuwen ouder is.

AT teken of @ teken

at teken Het at (@) symbool, ook wel apestaart of amfora genoemd, dateert uit de 16de eeuw en was een inhoudsmaat. Ook in het Spaans kwam het voor, waar het stond voor Arroba, een gewichtseenheid van circa 12,5 kg. In de jaren 70 is koos de computer ingenieur Ray Thomlinson het apestaartje in de aanduiding voor e-mail adressen. Ray Thomlinson werkte aan het ARPANET project, wat later uitgroeide tot het Internet. Het @ heeft bovendien in het Engels de toepasselijke betekenis van “at” oftewel “bij”. Het @ symbool wordt (bijvoorbeeld op twitter) ook regelmatig gebruikt om aan te duiden voor wie een boodschap bedoeld is (@ontvanger) en in SMSjes: CU 7.30@tennis.

Atheïsme symbool

Atheïsme symbool Dit is het symbool voor atheïsme, het woord komt uit het Grieks en de letterlijk betekenis is “iemand zonder god”. Tot de 17e eeuw was iedereen wel gelovig, omdat op niet geloven of het verkeerde geloof vaak de doodstraf stond, soms als afschrikwekkend voorbeeld met een brandstapel. Met de moderne wetenschap ontstonden in de 17e eeuw de eerste echte atheïsten, wat in de 18e eeuw nog verder ging. In de 20e eeuw zag men het atheïsme ook steeds meer onder gewone mensen, vooral omdat de wetenschap steeds meer antwoorden had op vragen die vroeger met God werden verklaard en omdat veel overheden toestonden dat mensen niet meer geloofden. Lees meer: wikikids.nl/Atheïsme“.

Atoom symbool

atoom symbool Een symbool voor een atoom. Het is tegenwoordig meer het symbool voor uranium het element dat voor kernenergie centrales en atoombommen gebruikt word. Het staat ook voor nucleair onderzoek en voor de locatie van kerncentrales op kaarten. Tegenwoordig is het ook een symbool voor atheïsten, sommigen van hen dragen dit symbool als halssieraad, net zoals de christenen een kruisje dragen.

Awen symbool

Awen symbool Het Awen symbool is een oud Keltisch symbool en het bestaat uit drie stralen die bovenin uitkomen bij drie stippen. Er zijn meerdere betekenissen voor het Awen symbool, de eerste is dat de twee buitenlijnen symbolisch zijn voor zowel man en vrouw en dat de binnenlijn staat voor evenwicht. Daarnaast is een populaire interpretatie dat het Awen symbool uit drie lichtstralen bestaat, het nummer drie is een heilig nummer in vele culturen. De betekenis van de lichtstraal heeft verschillende betekenissen in verschillende culturen. Ze kunnen staan voor land, zee en lucht of onderwereld, midden wereld en bovenwereld of liefde, wijsheid en waarheid of natuur, kennis en waarheid, er zijn dus veel betekenissen voor de Awen. De cirkel of soms drie cirkels rond het symbool geven de cyclische en tijdloze aard van deze drie-eenheid aan. Een versie van de awen werd begin 2017 goedgekeurd door de Amerikaanse veteranenadministratie voor gebruik op veteranengrafstenen.

Aya symbool

Aya symbool Het symbool van de Aya is een afbeeldng van een varen. Dit is een bestendige plant die op de meest moeilijke plekken kan groeien. Het symbool draagt de boodschap uit dat men niet bang is voor een bepaald persoon, u tegen een stootje kunt en alle mogelijke problemen het hoofd zult bieden. Dit symbool kan gedragen worden als een uiting van een openlijke uitdaging van een onderdrukker of een bedreiger. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Ayat amulet

Ayat amulet Het ayat amulet is het populairste Islamitische symbool en het is een klein rechthoekig plaatje dat meestal gemaakt is van goud of zilver. Op dit plaatje staat als inscriptie een spreuk uit de koran in Arabisch schrift. Voor molslims is het tegen hun geloof om een beeltenis te maken van Allah of de profeet Mohammed, daarom moeten ze zich beperken tot het geschreven woord. Het vers dat op het amulet staat wordt Ayat al Kursi genoemd en dit is de vertaling: In de naam van Allah, de Weldadige, de Barmhartige Allah! Er is geen god anders dan Hij, de Levende, de Zelfstandige, de Eeuwige. Geen sluimer kan hem grijpen, noch slaap. Alle dingen in hemel en op aarde zijn van Hem. Wie kan voorspraak doen bij Hem tenzij met Zijn verlof. Hij kent wat voor en achter Zijn schepsels is. Van Zijn kennis omvatten zij geen enkel ding behalve wat Hij wil. Zijn troon strekt zich uit over hemelen en aarde en Hij wordt niet moe die te bewaken en te behoeden, want Hij is de Hoogste en de Verhevenste. Allah, de Hoogste, spreekt de waarheid.

Bas of F sleutel

<bas symbool Dit symbool word in de muziek gebruikt om de waarde (hoogte) van de noten op de notenbalk aan te geven. Deze sleutel gebruikt men op de notenbalk voor de lage noten en de twee puntjes geven de positie op de notenbalk van de noot F aan. Op stereo apparatuur word het symbool gebruikt om de regelaar voor de lage tonen of bas aan te geven.

Baubo symbool

<Baubo symbool Het Baubo symbool is een oudgrieks symbool uit de mythologie. Het staat in verband met vreugde, zang en dans, ongeremde seksualiteit en met vruchtbaarheid. Ze wordt vaak afgebeeld zonder romp, met het hoofd direct op een ontbllot onderlijf. Baubo wordt genoemd als de grappenmaakster die met haar obscene grollen de godin Demeter aan het lachen maakte toen zij zich terugtrok van de aarde en verborg in een grot. Baubo is een oude vrouw die haar jurk optilt om haar vagina te tonen, in het Grieks wordt dit aangeduid als ana-suromai.

Bes symbool

<bes symbool Een afbeelding van de bescherm demon Bes uit het oude Egypte. Het symbool dient als bescherming tegen de boze blik, magie en gevaarlijke dieren. Bes werd voorgesteld als een gedrongen dwergachtige gedaante met een verwrongen gezicht en spitse dierlijke oren met vaak het lid in rectie. Bes is ook het symbool van vreugdebrenger bij een drinkgelag en symbool van seksuele potentie (met het lid in erectie). De beeltenis van Bes werd ook op de bijgebouwen van tempels aangebracht. Hij moest barende vrouwen beschermen tegen verderfelijke invloeden.

Besesaka symbool

Adinkra besesaka symbool BESE SAKA staat voor “Zak met kolanoten” en het is een symbool van welvaart, kracht, overvloed, saamhorigheid en eenheid. Een kolanoot is een geldgewas en zo staat het voor rijkdom en overvloed. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Bijl symbool

bijl symbool De bijl is sinds de Steentijd belangrijk voor de strijd en het werk. In Afrika is een decoratieve (sierbijl) vaak het symbool van de waardigheid van opperhoofd. Omdat grote offerdieren in veel culturen met de bijl gedood werden, werd de bijl ook in verband gebracht met het bloedoffer en ook als teken van gezag zoals bij de oude Romeinen. In de christelijke tijd werd de bijl tot symbool of attribuut van de Heilige Jozef (de timmerman) en van de Heilige Bonifatius, die er de aan de dondergod gewijde eik mee velde. Een bijzondere vorm is de tweesnijdende bijl (dubbele bijl, labrys). De strijdbijl van de Indianen was oorspronkelijk een strijdknots en werd pas na het contact met de Europese kolonisten met een bijlkling uitgerust.

Lachende boeddha beeld

lachende boeddha symbool De lachende boeddha, ook bekend als de maitreya boeddha, ofwel de boeddha van de toekomst. Dit is een symbool van geluk, vriendelijkheid en onschuldige vreugde. Hij zou grote welstand kunnen brengen en hij was de schutspatroon van de goudsmeden in het oude China. Zijn ronde buik wordt beschouwd als een lichamelijke voorstelling van geluk en rijkdom. Wie een keer per dag over zijn buik wrijft, zou zijn kansen op fortuin vergroten.

De dikbuikige boedha

Dikbuikige boedha Deze vrolijk grijnzende kale man met zijn ontblote bovenlijf is de Chinese Mi-lo fo, dat wil zeggen eigenlijk een latere belichaming van Boeddha. Omstreeks 1000 n.C. werd Mi-lo fo in heel Oost-Azie geliefd als symbool van onbezwaarde blijdschap, met een gevulde geschenkenzak in de hand en vaak omringd door spelende kinderen. Ongeluk en ellende van de werkelijke wereld zouden door dit vriendelijke tegenbeeld worden overwonnen en plaats maken voor het uitzicht op een puur aardse gelukzaligheid. In Japan wordt hij Hotei genoemd en zou hij als huisgod vrede en welstand brengen.

Boek en passer symbool

Boek en passer symbool In sommige boeken kwam ik de variant boek en passer tegen als vrijmetselaars symbool, toch lijkt het er op dat het boek als vorm lijkt op de vorm van een winkelhaak en dat er eigenlijk een winkelhaak bedoeld is. Toch komt het boek wel voor in combinatie met het vrijmetselaars symbool maar dan als extra onderdeel. Het boek kan een bijbel zijn maar dit kan ook een ander heilig boek zijn, wanneer het een bijbel is dan is die meestal geopend op het eerste hoofdstuk van het evangelie volgens Johannes (Joh. 1:5). Lees hier meer over het vrijmetselaars symbool.

Caduceus symbool

caduceus symbool Het caduceus symbool of de Mercuriusstaf is een symbool van de Griekse god Hermes (bij de Romeinen Mercurius), de bode van de goden. De staf bestaat uit een staf waaromheen zich symmetrisch, met de koppen naar elkaar twee slangen slingeren. Soms is de caduceus aan zijn top voorzien van twee vleugels. In de beeldenwereld van de alchemie staan de beide slangen voor het evenwicht tussen de stoffen Sulphur en Mercurius (zwavel en kwik). In de moderne symboliek is de caduceus symbolisch voor handel en verkeer.

Calumet symbool

calumet symbool De calumet of de heilige pijp van de Noord-Amerikaans Indianen wordt door Europeanen vaak vredespijp genoemd. In werkelijkheid was de heilige pijp een ritueel en symbolisch voorwerp en het kenteken van de bode. De twee geveerde pijpbuizen samen stelden symbolisch de adelaar voor. Ze werden bij ceremoniële zegeningen boven het hoofd van de verzamelde stamgenoten gezwaaid en bij het rituele roken stak men de tabak aan en reikte de pijp aan de woordvoerder, die enkele trekken deed en de rook naar de hemel, naar moeder aarde en in de vier hemelrichtin­gen blies, waarbij hij het mondstuk de beoogde kant uit liet wijzen. Vervolgens gaf hij de pijp door van oost naar west en beschermde iedereen die deelgenomen had.

Chai symbool

chai symbool Het symbool Chai (uitgesproken als ‘hai’) is een Hebreeuws symbool dat een belangrijke rol speelt in de Joodse cultuur. Het woord betekent ‘levend’ het bestaat uit de letter Chet en Yod uit het Hebreeuwse alfabet en staan ze voor het nummer 18 dat als een geluksgetal beschouwd wordt (daarom worden giften aan goede doelen vaak in veelvouden van 18 gegeven). Het symbool heeft geen religieuze betekenis, het wordt zowel door mannen als vrouwen als medaillon aan een ketting als geluksbrenger om de hals gedragen.

Chimaera symbool

chimaera symbool De Chimaera is een monsterlijk wezen uit de Griekse mythologie, het is Het is een samengesteld wezen uit delen van meerdere beesten, de kop van een leeuw, het lijf van een geit en de staart van een slang. Soms kan het vuur en vlammen uitwerpen en soms heeft het ook nog vleugels. Het is in de beeldhouwkunst een veel voorkomend motief als ornament. Het zien van een Chimaera was een voorteken van onweer, schipbreuken en natuurrampen en in de middeleeuwse christelijke kunst is de Chimaera een symbool van satanische krachten.

Christoffel amulet

Heilige Christoffel symbool Dit is een bekend reis amulet van de Heilige Christoffel de beschermheilige voor de reiziger. Het voorkomt ongelukken en zorgt dat men veilig thuis komt. De herkomst is het verhaal van de grote sterke reus Offerus. Hij was op zoek naar machtigste en via de koning en daarna de duivel kwam hij bij een kluizenaar die hem vertelde over Jezus Christus, de echte Koning die was gekomen om mensen te helpen. Offerus wilde die koning vinden en elke dag bracht hij mensen over de rivier door ze op zijn schouders te dragen. Dat deed hij zeven jaar lang, tot een kind over de rivier bracht die in werkelijkheid Jezus Christus was, die hem doopte en zei dat hij vanaf dat moment Christoffel de Christusdrager zou heten. Sindsdien is Christoffel de Christusdrager, de patroon van de reizigers, omdat hij mensen veilig naar de ‘overkant’ brengt en weer terug.

Cicade symbool

Cicade symbool Cicaden komen over de hele wereld voor en ze staan bekend om hun vermogen te kunnen zingen en maken een geluid dat vaak sterk lijkt op een hoge zoem- of fluittoon. De symboliek gaat terug tot in de Oudheid waar het beestje een geluksbrenger is en staat voor wederopstanding, onsterfelijkheid en spirituele ontwikkeling. In China symboliseerde de cicade (sjan) in oude tijden de onsterfelijkheid of het voortleven na de dood, en overledenen legde men wel een jade cicade-amulet in de mond. Ook worden gestileerd cicaden ornament over de hele wereld gebruikt.

Claddagh symbool

Claddagh symbool De claddagh is een hart dat door twee handen word vastgehouden, met een kroon erboven. De twee handen staan voor vriendschap, het hart voor liefde en de kroon loyaliteit. Het is van oorsprong een Iers symbool. De naam komt waarschijnlijk van een visserdorpje genaamd Claddagh waar de ring ontworpen zou zijn en werd gedragen door de vissers van Claddagh. Oorspronkelijk zou het teken op de boten en zeilen zijn geschilderd. Als de vissers van Claddagh vreemde collega’s in hun wateren aantroffen, werden die gecontroleerd op dit teken. Ook zou de Ierse Drie-eenheidDe ring een van de eerste symbolen van de Ierse Drie-eenheid zijn. De kroon stelt dan de Vader voor, de linkerhand de Zoon en de rechterhand de Heilige Geest.

Coco de mer symbool

Coco de mer symbool Dit zijn van oorsprong massieve, dubbele kokosnoten die elk 23 kg wegen en de grootste zaden ter wereld bevatten. De vorm van deze gigantische noten stelt uitwendig het hart voor en de binnenkant stelt de dijen en de buik van een vrouw voor. Deze noten worden coco de mer genoemd, vanwege de seksuele associatie is een kleine afbeelding van de noot in gebruik als vruchtbaarheid symbool.

Coronavirus symbool

Coronavirus symbool Dit is een veelgebruikt symbool voor het Coronavisus, het Coronavirus dankt zijn naam aan het woord corona wat in hetLatijn ‘kroon’ betekent. Sterk vergroot heeft het Coronavirus een reeks kroonachtige punten (als een zonencorona) op het oppervlak. Het woord werd geïntroduceerd door een groep virologen die het virus onderzochten. Een andere naam voor het Coronavirus is COVID-19, waarbij CO staat voor corona, het deel VI staat voor virus en de D staat voor disease (ziekte) en de 19 staat voor het jaar 2019 waarin het virus ontdekt werd.

Het Darwin symbool

darwin symbool Dit symbool bestaat uit een vis met pootjes en het is de tegenhanger van het Christelijke vis symbool. Het symboliseert de evolutie en het beschermende oppergezag van wetenschappelijke redelijkheid over geloof. Het is een beschermend symbool voor evolutionisten.

Davidster symbool

Davidster symbool De davidster (in het Hebreeuws: mageen dawid) is een hexagram, een combinatie van twee gelijkzijdige driehoeken. De driehoek met de naar boven gerichte punt zou het mannelijke symboliseren, de driehoek met de punt naar beneden het vrouwelijke. Volgens de overleveringen stamt de zespuntige ster uit de tijd van Salomon en David en zou eens de tempel in Jeruzalem hebben gesierd. Het werd in de oudheid en in de Middeleeuwen al in de joodse kunst toegepast. In de Arabische mystiek was het een zegel van de koning Salomon.

Denkyem symbool

Denkyem symbool Het Denkyem symbool is afkomstig uit Ghana (Afrika) en wordt het gebruikt voor het versieren van kleding. Het staat voor een krokodil en dit dier leeft in het water en toch ademt hij lucht en dit symboliseerd de mogelijkheid om zich aan te passen aan de omstandigheden. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Dharma-chakra wiel

Dharma-chakra symbool In dit wiel zit de basis leer van het Boeddhisme, het wiel heeft 8 spaken die staan voor het edele achtvoudige pad, namelijk: juist begrip, juiste gedachten, juiste spraak, juist handelen, juiste wijze van levensonderhoud, juiste inspanning, juiste indachtigheid, juiste concentratie. Ook staat het wiel voor de cyclus van tijd en is het een symbool van de volmaakte schepping. De acht stappen van het pad hoeven niet in deze volgorde genomen te worden, het belangrijkste is het Pad als geheel, de acht stappen van het pad versterken en ondersteunen elkaar. Wanneer het pad als geheel ontwikkeld is, dan is het mogelijk om verlichting te bereiken.

Donderbeitel symbool

Donderbeitel symbool De donderbeitel is ook bekend als diamanten scepter en is in Indië en Tibet een symbolische en rituele voorwerp. In het tantra­ Boeddhisme worden ze gebruikt om de onwetendheid te kloven en de kennis te bevrijden. Oorspronkelijk was de donderbeitel het wapen van de hemelgod Indra uit de Veda’s, die er de wolken mee verdeelde en het regenwater eruit verloste. In het boeddhisme staat dit symbool voor het onverstoorbare mannelijke beginsel en helpt het als talisman de ware weg te gaan en de drager niet te laten misleiden.

Drietand symbool

Drietand symbool Een drietand is een vork of speer met drie tanden en een traditioneel wapen om vis te spiesen en in die vorm was de drietand het attribuut van de Griekse zeegod Poseidon. Bij de gladiatoren in het oude Rome was de retiarius met een drietand en visnet gewapend. In het Hindoeïsme is de drietand (trishula) een van de attributen van de god Shiva, dat wil zeggen naar zijn drie aspecten, shepping, zijn en vernitiging, ofwel verledenm heden en toekomst. Shiva vereerders schilderen het symbook van de drietand op hun voorhoofd. Ook is de drietand het wapen van Oekraïne. Ook word de duivel vaak afgebeeld met een drietand, tegenwoordig is de drietand populair (net als duivels hoorntjes) als een teken dat men ondeugend en uitdagend is.

Duafe symbool

Adinkra duafe symbool Het Duafe symbool staat voor “houten kam” en de symbolische betekenis staat voor vrouwelijke deugden zoals consideratie, voorzichtigheid, beleid en tederheid. De kam (Duafe) was een kostbaar bezit van de vrouw om het haar te kammen en te vlechten. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Duif met palmtak

Duif met palmtak symbool De duif is een symbool voor verzoening en vrede, de duif verwijst ook naar eenvoud, onschuld en zuiverheid. Dit symbool werd ook in de Bijbel gebruikt voor het eind van de zondvloed, toen de duif een olijftak naar de ark van Noach bracht. In de christelijke traditie is de duif zittend op een grafsteen het symbool van de ziel van de overledene, die krachten verzamelt voor de reis naar de hemel. Zie ook dierensymbolen op deze site.

Duivelsval symbool

Duivelsval symbool Het duivelsval symbool is een bezwering waarmee het kwaad moet worden afgeweerd. In het symbool komt een spiraalvormige spreuk voor (vaak in onleesbaar schrift) om het kwaad en het ongeluk te vangen. Als talisman dient het om het kwaad uit te bannen en het geluk aan te trekken.

Dwennimmen symbool

Adinkra dwennimmen symbool Dwennimmen, wat letterlijk “ramshoorns” betekent, symboliseert dat zelfs de sterken ook bescheiden moeten zijn. Het symbool bestaat uit twee ramshoofden en de hoorns van de ram. Een ram zal moedig tegen zijn vijanden vechten maar ook soms onderdanig zijn wanneer dit nodig is. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Eban symbool

Adinkra eban symbool Het EBAN symbool staat voor een “hek” en is een symbool van liefde, zekerheid en veiligheid. Een huis met een hek eromheen beveiligt het gezin van de buitenwereld. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Eenhoorn symbool

Eenhoorn symbool De eenhoorn is een fabeldier dat al sinds de oudheid en de middeleeuwen geliefd is als symbool van maagdelijkheid en schoonheid, maar ook van dapperheid en strijdlust. Het dier werd al vermeld door de oude Grieken maar komt ook voor bij de Romeinen en komt ook voor in Indiase en Chinese mythen. De eenhoorn is een soort wilde ezel, ongeveer zo groot als een paard, hij is wit en heeft donkerblauwe ogen en op zijn voorhoofd draagt hij een hoorn van ongeveer 45 cm die spiraalvormig gedraaid is en uitlopend op een punt. Zijn hoeven zijn gespleten en zijn staart is een leeuwenstaart en bovendien heeft hij een geitensik.

Epa symbool

Adinkra epa symbool Het EPA symbool staat voor “handboeien” en het is een symbool van recht en rechtvaardigheid. Het symbool geeft aan dat de wet boven de mens staat. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

De ezel als symbool

Ezel symbool De ezel is een dier met zeer tegenstrijdige symbolische betekenis, in Griekenland werd de god Dionysus op een ezel afgebeeld en de Romeinen zagen hem als symbool van de vruchtbaarheidsgod Priapus. Maar in vertellingen en fabels werd de ezel als lachwekkend wezen voorgesteld en een Palestijnse gravure bespotte de christenen ook als aanbidders van een gekruisigde ezel (een man met ezelskop). In de bijbel komt Jezus gezeten op een ezelin in Jeruzalem aan en in het bekende kersttafereel staan een os en een ezel bij de kribbe van Jezus. Een interpretatie kan zijn dat de ezel de heidenen en de os de joden voor moet stellen. Van een kant ziet met de ezel als toonbeeld van deemoed en zachtmoedigheid, maar ook staat hij voor domheid, luiheid en koppigheid. Ook staat de ezel voor ongeremde geilheid en de ezel en de bok worden ook wel als symbool van traagheid en ontucht voorgesteld. Uit de Middeleeuwen is het gebruik bekend dat veroordeelde echtbrekers verplicht waren in het openbaar een ezel te berijden.

Fasces symbool

fasces symbool De fasces of roedenbundels waren het symbool van het Romeinse gezag. Ze werden door lictoren (hoge ambtenaren) voor hoge magistraten uit gedragen. Een fascis werd bijeengehouden door een rode riem en in het midden stak er een scherprechtersbijl uit als symbool van macht over leven en dood maar niet binnen de stad Rome waar het volk de hoogste instantie voor doodvonnissen was. De fasces is van oorsprong een Etruskisch symbool waarbij de bijl een dubbele bijl was. Het fascisme ontleend zijn naam aan de fasces.

Fallus symbool

fallus symbool Ook een mannelijk voortplantingsorgaan werd gebruikt als middel tegen het boze oog. Aangezien er ook een element van dreiging uitgaat van een mannelijk lid wordt ook gedacht dat op deze wijze het kwaad afgewend kon worden. In het oude Rome werd dit amulet een ‘cenfascinum’ genoemd. In Rome werden deze opvallende amuletten openlijk gedragen vooral door soldaten als ze ten strijde trokken. In Thailand kent men een dergelijk amulet dat niets aan duidelijkheid te wensen overlaat, de ‘palad khik’ wat ‘achtenswaardige plaatsvervangende mannelijk lid’ betekent. Mannen dragen dit amulet om hun geslachtsdelen te beschermen en hun geluk bij het andere geslacht te verhogen.

Feniks symbool

Feniks symbool Dit is een symbool wat staat voor wedergeboorte, opstanding en onsterfelijkheid. De Grieken geloofden dat de feniks in staat was steeds weer opnieuw (om de 500 jaar) uit zijn eigen as herboren kon worden. Hij zou dan bovenin een boom van kruiden een nest maken en daarin verbranden en door de geur van de kruiden zou hij opnieuw geboren worden. Ook kenden de oude Romeinen dezelfde verhalen. Het christelijk geloof zag in de feniks het symbool van de herrijzenis.

Fica symbool

Fica symbool Dit is het Fica symbool (of het fica-gebaar, het vijgengebaar). Dit symbool dat het boze oog zou afweren zou in het algemeen tegen vijandige wezens en krachten beschermen. In een gebalde vuist wordt daarbij de duim tussen wijs en middelvinger gestoken, wat als obsceen gebaar het symbool van de vereniging van geslachten voor moet stellen. De beschermende werking hangt wellicht samen met het feit dat demonen geestelijke en dus geslachtsloze wezens zijn.

Fihankra symbool

fihankra symbool Het Fihankra symbool komt uit Ghana en het is een symbool van zekerheid en veiligheid, Het is kenmerkend voor Akan (Asante) architectuur, de gemeentelijke woningbouw heeft slechts een in- en uitgang.

Franse Lelie symbool

Franse Lelie symbool De Franse Lelie of Fleur-de-Lis stelden in de Byzantijnse tijd voorspoed en koninklijkheid voor. Koning Lodewijk VII van Frankrijk gaf de lelie een plaats in zijn familiewapen en onder zijn regering werd de lelie het embleem van de Franse monarchie en het symbool van de Heilige Maagd voor de Christenen. De Franse lelie werd het embleem voor de Franse koningen.

FU symbool

fu symbool FU is een chinees symbool dat staat voor autoriteit, macht en de kracht om goed van kwaad te onderscheiden. In veel westerse landen word het gebruik als een symbool voor rechtvaardigheid of justitie. In het oude China was de een symbool voor de vleermuis als geluksbrenger. Vijf vleermuizen zijn het symbool voor de vijf aardse gelukzaligheden, lang leven, rijkdom, gezondheid, deugdzaamheid en een natuurlijke dood.

G of hoog sleutel

g sleutel Het symbool van de G sleutel word in de muziek gebruikt om de waarde (hoogte) van de noten op de notenbalk aan te geven. Op stereo apparatuur word het symbool gebruikt om de regelaar voor de hoge tonen (klankkleur) aan te geven. De G sleutel begint met het bolletje onderaan en eindigd in een krul die de positie van de noot G op de noterbalk aangeeft.

Gaia symbool

Gaia symbool Het Gaia symbool (of Gaea) wordt ook wel het moeder aarde symbool genoemd. Dit symbool is een vrouw figuur met de armen in een cirkel boven het hoofd en staat voor harmonie, wijsheid en natuurlijk evenwicht. Als talisman helpt het om meer innerlijke harmonie en psychisch evenwicht te vinden. Gaia is een godin uit de Griekse mythologie, zij is de oermoeder, de Aarde, die ontstond uit de Chaos aan het begin van de dingen. Deze Chaos bevatte alle basisbestanddelen, de vier elementen aarde, water, lucht en vuur en daaruit ontstond onder anderen Gaia.

Gau symbool

Gau symbool Dit symbool is eigenlijk een doosje, gedragen door hooggeplaatste Tibetanen. Dit om ze te beschermen tegen narigheid, ongeluk en ziektes, vooral wanneer ze op reis zijn. In de doosjes bevinden zich vaak kleine relikwieën of andere gezegende voorwerpen. Het kan ook een groter kistje zijn en dan wordt het gebruikt voor op het huisaltaar. De draagbare exemplaren worden met een gordel over de schouder gedragen zodat ze aan de zijkant of achter het lichaam hangen. De kleinere exemplaren kunnen om de hals of in het haar worden gedragen en ze zijn vaak uit waardevolle materialen vervaardigd en worden met feestdagen gedragen.

De gehorende hand symbool

gehorende hand symbool De gehorende hand of Corna (in het Nederlands de bokkegroet) is een vulgair gebaar dat met de vingers wordt gemaakt en in landen rond de Middellandse Zee wordt gebruikt. Dit is een bescherming symbool, het kan in de etalage hangen als een opgestopte handschoen om onheil af te weren (in Italie) of op de boeg van een schip zijn geschilderd. (Malta). Het gebaar stamt uit de tijd van de Oude Grieken en werd gebruikt om het kwaad af te weren. Wanneer men in het moderne Italië het corna gebaar in de richting van iemand maakt, wil men hiermee zeggen dat de persoon wordt bedrogen door zijn of haar partner. Door invloed van de metal rock is het symbool ook een symbool voor de duivel geworden. Rond de Middellandse zee gebruikt met het ook vaak als sleutelhanger of sieraad. (Zie afbeelding).

Gekruiste vingers symbool

gekruiste vingers symbool De gekruiste vingers zijn waarschijnlijk een godsdienstig symbool, dat uiteindelijk een bijgeloof is geworden. Het was een methode om zonder dat iemand het zag met de vingers een kruis te maken. In deze vorm is het een versei van het christelijk kruisteken waarbij men een kruiteken kon maken zonder dat het opviel. Diegene die het gebaar maakte geloofde dat de aanwezigheid van het heilig kruis kwade machten of gevaar kon afwenden. De tweede bijgeloof verklaring is dat door het kruisen van de vingers terwijl je liegt de duivel geen kans heeft om de ziel te grijpen op het moment waarop de zonde wordt begaan.

Gemeentepolitie embleem

politie symbool Het oude symbool (logo) van de gemeentepolitie bestaat uit een achtpuntige ster waarin drie kolommen in het midden staan. Dit zijn wetboeken, links en rechts daarvan liggen een paar maretakken. Op het banier onder staat een Latijnse spreuk: “Wij waken terwijl u slaapt”. Met de komst van de nationale politie is dit symbool (logo) in onbruik geraakt.

Giftig symbool

gif symbool Dit symbool als waarschuwing voor gif stamt uit de tijd van de Tempeliers rond het jaar 1100. De Tempeliers gebruikten dit symbool niet om gif aan te duiden, maar als herkenningsteken, het symbool is door de eeuwen heen op verschillende manieren en voor verschillende doeleinden gebruikt. De bekendste is vermoedelijk de piratenvlag maar sinds 1850 wordt het symbool gebruikt om gevaar van giftige stoffen aan te duiden. In deze vorm komt het ook op verpakkingen voor.

Gorgonen symbool

Gorgonen symbool De Gorgonen stammen uit de Griekse mythologie Medusa, Stheno en Euryale, de dochters van de zeegoden Phorcys en Ceto en ze waren drie monsterlijke wezens. Ze worden meestal voorgesteld als vrouwen met slagtanden, handen van brons, gouden vleugels en slangen in plaats van haren en iedereen die hen aankeek veranderde in steen. Een gorgonenkop werd als ornament op Romeinse wapenrustingen gebruikt en komt ook voor op Griekse en Etruskische tempels. Gorgonen werden ook afgebeeld op afschrikwekkende sjamanistische maskers om nieuwsgierigen op afstand te houden van de geheime mysteriën. Soms laten oude afbeeldingen twee gorgonen zien die Perseus achtervolgen nadat deze het hoofd van hun zuster Medusa heeft afgehakt en meegenomen en die rennende houding is karakteristiek voor de gorgonen.

Granaatappel symbool

granaatappel symbool Granaatappel (Grieks: Rhoa, Latijn: Punica) is een krachtig symbool in veel wereldreligies en mythologieën. Het opvallende rode sap doet denken aan bloed en de vrucht zit vol met zaden waardoor het een oud symbool van vruchtbaarheid, huwelijk en welvaart is in veel culturen. Als vruchtbaarheidssymbool is het een symbool van de godinnen zoals de Fenicische Astarte, de Griekse Demeter en haar dochter Persephone, Aphrodite (bij de romeinen Venus) en Athena. In het oude Rome was de granaatappel in de hand van Juno, een symbool van het huwelijk. Ook vanwege de vuurrode, geurige bloesem was de Granaatappelboom een zinnebeeld voor liefde en huwelijk gevolgd door vruchtbaarheid. Bruiden droegen dan ook kransen van granaatappel- bloesem. In het christendom vergeestelijkte de symboliek en stond de granaatappel voor Gods zegen en hemelse liefde en het rode sap werd symbool voor het bloed van de martelaars. De granaatappel komt voor in de wapens van Granada en Colombia.

Green man symbool

green man symbool De Groene Man, beter bekend als the Green Man, wordt sinds vele eeuwen aangetroffen op allerlei religieuze of godsdienstige plaatsen. De Green Man komt voor in hele oude houtsnedes en ook op de muren van paganistische tempels zijn schilderingen van deze green Man gevonden. Sommigen denken dat de (bekeerde) makers van de oude kerken toch nog een paganistisch hart hadden en een deel van hun eigen overtuiging wilden vasthouden. Het meest voorkomende beeld is een gezicht waarbij uit de openingen (mond, neus, oren en soms ook de ogen) bladeren en takken groeien. Ook denkt men dat het symbool staat voor god van het woud. Onzichtbaar in het dichte gebladerte, maar altijd waakzaam en aanwezig, en een beschermer van wat van hem is, het bos met alles wat er leeft.

Grieks kruis symbool

Grieks kruis symbool Het Grieks kruis staat voor het de Griekse letters “chi”, de eerste letters van het woord Christus. Een Grieks kruis is een kruis waarbij de lijnen elkaar precies in het midden snijden, zodat alle vier armen van gelijke lengte zijn. Dit in tegenstelling tot de armen van het Latijns kruis. Een Grieks kruis kan ook acht armen hebben, wanneer precies tussen de vier armen extra armen zijn geplaatst. In dat geval staat het getal acht vaak symbool voor de wedergeboorte van Christus.

Griffioen symbool

griffioen symbool Een griffioen is een fabelvogel en heet in het Nederlands ook wel grijpvogel. De griffioen werd wel afgebeeld als de bovenste helft adelaar en de onderste helft leeuw. Als symbool van de overwinning was de griffioen het attribuut van Apollo en Alexander de Grote zou op een griffioen geprobeerd hebben om de grenzen van de hemel binnen te dringen en zo werd hij het symbool van hoogmoed. Ook is de griffioen de belichaming van de wraakgodin Nemesis en draaide bij haar aan het rad van fortuin. Het is ook een embleem van dapperheid en grootmoedigheid omdat hij gevormd is met het verstand van de adelaar en de kracht van de leeuw werd het gebruikt voor koningen, generaals en heersers. De oorsprong lag wel in de Indische wereld en het was een voortbrengsel van de Indische tapijtweverij. Toen de Grieken aan de hoven van de Perzische koningen dergelijke tapijten zagen dachten zij dat de afgebeelde dieren werkelijk bestaande diervormen en monsters uit Indië waren en zo is de griffioen naar de Europese sage en kunst gekomen.

Gye nyame symbool

Adinkra gye nyame symbool Het Gye Nyame symbool staat voor “niets te vrezen behalve God”. Het is het hoogste adrinkra symbool en beschrijft de allesomvattende God en zijn almacht. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Hagoday symbool

Hagoday symbool De hagoday is een deurklopper op heiligdommen zoals kathedralen, het bestaat uit een kop van een monsterlijk dier met een zware ring in zijn bek. Wanneer deze hagoday op een deur van een hoofdingang van een kathedraal was aangebracht had deze een uiterst beschermende rol. Wanneer iemand achtervolgd werd en deze persoon een veilig heenkomen zocht in een heiligdom, dan moest hij de toegangsdeur zien te bereiken en wanneer deze persoon het handvat van de hagoday wist te grijpen en op de deur kon kloppen, kon hij zich blijven vasthouden aan de ring en was hij zo beschermt tegen zijn achtervolgers. De hagoday is ook nu nog op deuren van bijvoorbeeld kathedralen te vinden.

Hamer van Donar symbool

Hamer van Donar symbool Dit symbool staat voor de magische hamer van de Noorse dondergod Donar. (Van deze god is Donderdag Donars dag afgeleid.) Volgens de Germaanse mythologie was hij een machtige maar slechtgehumeurde god en wanneer het onweerde, reed Donar met zijn strijdwagen door de hemel en als hij dan zijn strijdhamer Mjölnir gooide, donderde en bliksemde het. Toen christelijke missionarissen het christendom verspreidden in Germanië, hakten zij de heilige bomen vaak om. Donar en de hamer van Donar stonden symbool voor het Germaanse verzet tegen het christendom. De laatste jaren echter is het door Zweedse extreem rechtse jongeren ook als symbool voor hun groep gebruikt. Maar het symbool heeft ook een positieve betekenism het werd gebruikt om huwelijken in te zegenen en zo een bescherm symbool van getrouwde paren. Voor de meeste mensen is de betekenis van de hamer van Donar echter positief.

Hand van Fatima symbool

hand van fatima symbool Dit hand symbool staat voor de hand van Fatima de jongste dochter van de profeet Mohammed. Arabieren noemen het ook wel Hamsa dat voor het getal 5 staat en dragen het als sieraad. De hand symboliseertde vijf zuilen van de Islam: geloof, gebed, bedevaart, vasten en liefdadigheid. Voor de sjiieten heeft Fatima dezelfde status als de maagd Maria voor katholieken, ze wordt gezien als heilig en zonder zonden. De hand van Fatima wordt gedragen als amulet voor bescherming vaak zit er in de hand ook nog een blauw oog wat nog een extra afweer tegen het boze oog is. Voor nog meer informatie kunt u ook op deze site naar de pagina hand- en vingersymbolen gaan.

Hart symbool

hart symbool Het hart is het symbool van allerlei menselijke gevoelens omdat het onder invloed van gevoelens in ritme kan veranderen. Door dit verband tussen hartslag en emoties dacht men van oudsher dat het hart de bron was van menselijke gevoelens. Het liefdes hartje of valentijnshart stamt uit de Middeleeuwen. De vorm lijkt niet op het echte hart, dit komt doordat men in de middeleeuwen geen eigen onderzoek mocht doen op het inwendige van het menselijk lichaam en daarom het werk van de oude Grieken overnam. De Grieken hadden een goede kennis van de anatomie van het hart omdat zij zelf het inwendige van dode mensen bestudeerden. Door een meningverschil tussen twee Grieken werd in de 13 eeuw in de afbeelding van het hart aan de bovenkant een inkeping gemaakt. In de loop van de middeleeuwen begon men deze gestileerde hartvorm te gebruiken als symbool van liefde. In oude culturen had het hart ook een bijzondere betekenis, de Azteken offerden mensenharten aan de zonnegod, meestal afkomstig van krijgsgevangenen. In het oude Egypte dacht men dat het geweten opgeslagen lag in het hart, na de dood werd het hart dan ook door de goden gewogen. Het hart symbool word tegenwoordig voor liefde in de seksuele vorm gebruikt. In Zweden wordt het ook gebruikt als een symbool voor billen omdat het ook een oud symbool is voor een toilet voor zowel mannen als vrouwen.

Hart symbool met tekens

hart symbool Dit is een bijzonder vorm van het hart symbool. Op het hart staan heilige woorden uit de Koran geschreven, dit geeft het symbool naast het symbool van de liefde ook een beschermende werking.

Hart lemniscaat symbool

hart lemniscaat symbool Een hart met een lemniscaat symbool er doorheen gevlochten, dit is een mooi voorbeeld van het combineren van de betekenis van twee verschilklende symbolen. Het hart is het symbool van allerlei menselijke gevoelens omdat het onder invloed van gevoelens in ritme kan veranderen maar in onze cultuur is de meest gebruikte betekenis toch het symbool van liefde. Het lemniscaat symbool staat voor oneindig of het eeuwigheids principe en het is het symbool dat het evenwicht tussen het stoffelijke en het geestelijke aangeeft. De combinatie van deze twee symbolen kan men zien als het symbool van eeuwige liefde, eeuwigdurende liefde ofwel liefde voor altijd.

Hathor symbool

hathor symbool Dit Hathor-symbool staat voor de egyptische godin Hathor, de godin van de liefde, muziek en schoonheid. In de oudste vorm stelt het symbool de kop van een koe met hoorns met daartussen de zon (of maan) voor. De koe staat voor zorgzaamheid en de zon staat waarschijnlijk voor haar vader de zonnegod Ra. Hathor is een Moedergodin in de Egyptische mythologie ofwel de moeder van de moeders en moeder van de goden genoemd. In later tijden kreeg Hathor steeds meer attributen van de godin Isis en werd ze met Isis vereenzelvigd. Isis-Hathor (de vereniging van Hathor en Isis) was de meest populaire godin van heel Egypte. In deze vorm zien we meestal een jeugdige vrouw met als kenmerkende attributen de lange hoorns op het hoofd met daartussen de zonneschijf. Zij heeft de staf (de medustok) in de hand die aangeeft dat zij degene is die het voor het zeggen heeft en in de andere hand draagt zij een anchteken.

Heartagram symbool

heartagram symbool Dit is een combinatie van twee oude bestaande symbolen en dit nieuwe symbool bestaat sinds 1995 toen de Finse band HIM dit symbool in als herkenningsteken ging voeren. Het is een combinatie van een hart en een omgekeerd pentagram en staat voor een teken van liefde, dood, balans en yin en yang. In de muziek van deze band combineren ze de thema’s liefde en dood en de band heeft mede daardoor het imago ‘gothic’ te zijn maar geeft zelf aan ‘love-metal’ te maken.

Hekje symbool of # symbool

hekje symbool Dit is een algemeen westers symbool en het staat voor een numerieke waarde. In de muziek betekent het symbool dat de toon een halve toon verhoogd moet worden. In de oude chemie was het een symbool voor lucht. Het komt ook voor ook voor op het toetsenbord van de telefoon waar het steevast het hekje genoemd wordt. In de programmeertaal c# staar het voor ++++ als 4 in elkaar verweven plus tekens.

Heksenmes symbool

heksenmes symbool Een heksenmes is een traditioneel mes met een wit of zwart handvat. Het mes met het witte handvat is het werkmes is van de heks, en wordt gebruikt voor het afsnijden van takjes, blaadjes, kruiden of het snijden en bewerken van stokken. onder meer kruiden gesneden worden. Het mes met het zwarte handvat is het magische mes, ook wel athame genoemd, dat wordt gebruikt voor rituelen, bijvoorbeeld om een magische cirkel te trekken. Dit mes is bijna altijd tweesnijdend en vrij bot omdat het niet wordt niet gebruikt om te snijden. Het mes is voor iedere heks heel persoonlijk, het mes hier afgebeeld is een hanger dat als magisch symbool gedragen kan worden.

Heptagram symbool

Heptagram symbool Dit symbool (zevenhoek) is gewijd aan Venus als godin van de liefde. In de oude astrologie zijn er zeven planeten, er zijn zeven kleuren, zeven stralen, zeven dagen enz. Omdat het getal zeven is samengesteld uit de hemelse drie en de aardse vier, verwijst het heptagram naar de totale mens, het aardse lichaam en de goddelijke ziel.

Hermafrodiet symbool

Hermafrodiet symbool Dit is een botanisch teken voor een plant die zowel mannelijk als vrouwelijk is. Het is een samenvoeging van het man en vrouw symbool. Het staat ook voor mensen met fysiek 2 geslachten de zogenaamde hermafrodiet. In de plantenwereld is tweeslachtigheid de regel, slechts 6% van alle plantensoorten hebben aparte mannelijke en vrouwelijke planten, de meeste planten hebben zowel meeldraden (mannelijk) als een stamper (vrouwelijk). In de dierenwereld zijn aparte mannelijke en vrouwelijke dieren de regel en is slechts 5% van alle diersoorten tweeslachtig, zoals slakken en regenwormen. Bij mensen komt het ook voor, 1 op de 4500 mensen wordt geboren als hermafrodiet of interseksueel. Deze mensen beschikken over zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen en dit ontstaat al vóór de geboorte door een chromosomale of een hormonale afwijking. Tegenwoordig gebruikt men voor mensen niet meer de term hermafrodiet maar de term intersekse.

Hermes symbool

hermes symbool Dit is een van de symbolen voor de Griekse god Hermes, hij is een zoon van de oppergod Zeus en de bergnimf Maia en is met name bekend als god van de handel, de reizigers, de wegen en de dieven. In de Griekse mythologie was Hermes de boodschapper van de goden en hij had tevens het vermogen om boodschappen over te brengen van de onderwereld (Hades) naar de mensen op de normale wereld en andersom.

Hoefijzer symbool

hoefijzer symbool Het hoefijzer staat bescherming en geluk. U kunt regelmatig hoefijzers zien die gespijkerd zijn boven deuren en aan masten van schepen. Veel hoefsmeden bevestigen een hoefijzer vandaag de dag nog steeds met 7 (het geluksgetal) hoefnagels. Meestal zie je een hoefijzer aan de muur hangen met de opening naar boven als een letter U zodat het geluk er in kan vallen.

Hoorn des overvloeds symbool

Hoorn des overvloeds symbool De Hoorn des Overvloeds wordt als symbool vaak gebruikt in de heraldiek en het stamt uit de Griekse mythologie. Volgens de overlevering is de Cornucopia de hoorn van de geit Amalthea, die Zeus zoogde op Kreta. Als dank zette Zeus haar aan de hemel als een sterrenbeeld, en haar hoorn schonk de houder ervan alles wat hij of zij begeerde. De Romeinen associeerden vooral hun godin Fortuna met de Hoorn des Overvloeds, maar ook de godinnen van de Hoop (Spes) en de Eendracht (Concordia) werden er mee afgebeeld.

Hugenotenkruis symbool

Hugenotenkruis symbool Het Hugenotenkruis heeft als hoofdbestanddeel het Maltezer-kruis. Dit is het kenteken van de ridders van Malta. Dit is een geestelijke ridderorde uit de middeleeuwen. Het kruis heeft gelijke armen, met een wijd uiteenlopende top. Het Maltezerkruis werd gezien als symbool van de wedergeboorte. De acht punten stellen voor de acht zaligsprekingen uit het Evangelie naar Matheüs (Matheüs 5: 3-10). De armen van het kruis worden verbonden door een krans van vier lelies of harten. Dit zijn de symbolen van reinheid en trouw. Het oorspronkelijke aanhangsel onderaan was een traan, later is de traan vervangen door een duif, het symbool van de Heilige Geest. Het Hugenotenkruis is tegenwoordig het symbool van reformatorische christenen.

Hwe Mu Dua symbool

Hwe Mu Dua symbool Het Hwe Mu Dua symbool staat voor “meetstok” en betekend perfectie. Veel producten uit Ghana dragen dit teken als keurmerk, als streven naar de beste kwaliteit. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Icarus symbool

Icarus ymbool Icarus (Grieks: Ikaros) is een figuur uit de Griekse mythologie en Icarus symboliseert het verlangen van de mens om als een vogel door de lucht te vliegen en als symbool dus voor de menselijke overmoed, of eigenlijk overmoed komt ten val. Icarus en zijn vader Daedalus werden door koning Minos gevangen worden gehouden op Kreta, maar Daedalus bedacht een manier om te ontsnappen. Hij bouwt vleugels van een houten raamwerk, bezet met veren die met was vastgezet waren. Icarus kon hiermee vliegen maar omdat de was kon smelten, waarschuwt Daedalus zijn zoon Icarus om niet te hoog en dicht bij de zon te vliegen. In zijn enthousiasme wordt Icarus echter roekeloos en vliegt hij te hoog zodat de was smelt en hij in de Egeïsche Zee stort en verdrinkt.

Internationaal rouwsymbool

Internationaal Rouwsymbool Dit is een universeel rouwsymbool, los van nationale en godsdienstige gevoelens en sentimenten.
Voor meer informatie kunt u kijken op de site van: www.rouwsymbool.nl.

Ichtusteken of vis symbool

visje symbool De oorsprong van het teken komt uit de tijd dat de eerste christenen vervolgd werden. Ze gebruikten dit teken om te zien of een ander ook christen was. ICHTHUS betekent letterlijk ‘vis’. De I staat voor Jezus, de CH voor Christus, de T voor THeou, de U voor Uios, de S voor Soter. Dit is een ruwe vertaling voor Jezus Christus Gods Zoon Verlosser. Tegenwoordig zie je het symbool vaak op de achterkant van een auto ten teken dat de eigenaar een Christen is. Zie ook op deze site De strijd tussen evolutionisten en creationisten met het visje op de kofferbak van de auto met als tegenhanger het pootjesvisje van de Darwinisten.

Jacobsschelp symbool

Jacobsschelp symbool De Jacobsschelp of Sint Jacobsschelp is een Christelijk symbool en het symbool van de heilige Jacobus. Sinds de middeleeuwen staat de schelp symbool voor de heilige Jacobus. De symboliek van de schelp in het algemeen gaat verder terug, er zijn afbeeldingen van schelpen bekend die uit de Romeinse tijd, waar de schelp een symbool was geboorte en wedergeboorte. De schelp is ook het embleem van de bedevaart naar Santiago de Compostela en staat in het algemeen symbool voor pelgrims. Het zichtbaar dragen van de schelp, op de hoed of op de jas genaaid, gaf bescherming tegen struikrovers.

Januskop symbool

Januskop symbool Een januskop is een hoofd met zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde een gezicht. Het staat voor de Romeinse god Janus, als bewaker van zowel de ingang als de uitgang en hoeder van de poorten de drempels in het oude Rome. Deze god heeft geen Griekse tegenhanger. De god Janus staat ook voor onze maand Januari, de maand die naar hem genoemd is. Als god van de deuren werd hij ook afgebeeld met een portiersstaf en sleutels als attribuut. Hij was ook de hoeder van het begin en het einde (zaaien en oogsten) en het stond voor het vermogen om zowel in het verleden als de toekomst te kunnen kijken. Een januskop is ook het symbool van dubbelhartigheid.

Judo symbool

Judo symbool Judo symbool (Kana of Kanji tekens) Japanners gebruiken geen letters zoals wij ze kennen maar tekens. Die tekens heten, afhankelijk van de tekens die ze gebruiken, Kana of Kanji. In het Kanji schijft men Judo met twee tekens, het eerste teken is ‘Ju’ en betekend ‘zacht’, het tweede teken is ‘Do’ en betekend weg. Judo is een van oorsprong Japanse zelfverdedigingskunst, die rond 1882 werd bedacht en ontwikkeld door Jigoro Kano. Het woord betekent judo betekend dus ‘zachte weg’, waarbij het woordje do (weg) verwant is aan tao en naast de betekenis ‘manier’ ook de connotatie heeft van ‘levenspad’.

Jupiter symbool

Jupiter symbool Dit symbool is het teken voor de planeet Jupiter in de astrologie. Jupiter is de Romeinse variant van de Griekse god Zeus de oppergod die woonde op de berg Olympus. Hij was een machtige heerser die bliksems, die hij met de hand gooide, als machtige wapens had. Jupiter staat voor: Groeikracht, expansie, ] geloof, vertrouwen en bewustwording. Als symbool staat het ook voor geluksbrengen en weldoener. Het symbool is waarschijnlijk ontstaan tijdens de Romeinse oudheid, het teken is op verschillende manieren uit te leggen. Vanuit de mythologie kan het een sikkel gezien worden maar ook kan in het teken het hiëroglief van een adelaar gezien worden.

Kara symbool

Kara symbool De Kara is een metalen armband die gedragen wordt door de aanhangers van de Sikh-religie en dient ter bescherming. Dit religieuze voorwerp, dat permanent om de rechterpols wordt gedragen, moet van ijzer of staal gemaakt zijn Het is verboden om het van goud of zilver te vervaardigen. Desmond MorrisDesmond Morris beschrijft een zaak die speelde in Engeland waar een Sikh-vrouw weigerde haar kara af te doen in een Engelse voedselfabriek waar zij werkte. Toen ze zag dat andere vrouwen hun trouwring wel mochten dragen bracht ze de zaak voor het gerecht als discriminatie. Voor de Sikhs is het een heel belangrijk symbool dat staat voor kracht en eenheid, maar dat ook gezien wordt als amulet tegen kwaad en verleiding.

Keltisch kruis symbool

Keltisch kruis symbool Het Keltisch kruis of Ring kruis is een symbool dat staat voor de brug naar de andere wereld en een hoger energie en kennis niveau. Het word tegenwoordig veel als graf ornament in Ierland gebruikt. Zie meer informatiue over diverse kruis symbolen op de speciale kruis symbolen pagina op deze site.

Kentauren symbool

Kentauren symbool Een kentaur (centaur) is een figuur uit de Griekse mythologie en het is een wezen dat half mens, half paard is. De benaming hiervoor is voluit hippocentaur (paardencentaur), er bestaat ook nog een onocentaur (ezelcentaur), bucentaur (koeiencentaur) en ichtyocentaur (vissencentaur). Kentauren worden meestal afgeschilderd als brute, beestachtige wezens. De oorsprong lijkt te zijn dat er wilde mensen in de bossen van Thessalië leefden in holen in de bergen waar zij zich met rauw vlees voedden. In verhalen en mythe kregen ze een wonderlijk dubbel uiterlijk van een tot het middel een man en verder het lichaam van een paard.

Khamsa of Xomsa symbool

Khamsa symbool Dit symbool staat voor het getal 5 voor de Arabieren. Het is de hand van Fatima de jongste dochter van de profeet. Het is een symbool dat staat voor geluk maar ook voor steun en de deugden geduld en trouw. Het symbool komt ook bij de Hindoes (humsa hand) en bij de Joden (hamesh hand) voor. Voor nog meer informatie kunt u ook op deze site naar de pagina hand- en vingersymbolen gaan.

Klavertje vier symbool

shamrock symbool Als het klavertje al geluk brengt dan brengt het veel zeldzamere klavertje 4 wel extra veel geluk en het beschermt tegen het kwade betoveringen. Het klavertje vier is een zeldzame afwijking en mede doordat het zeldzaam is maar ook door de vorm die doet denken aan een kruis, wordt het vinden of het krijgen van een klavertje vier al sinds de middeleeuwen beschouwd als een geluksbrenger. Ook kent men aan de vier blaadjes de volgende kenmerken toe: hoop, vertrouwen, liefde en geluk.

Knoop zonder einde symbool

Knoop zonder einde symbool In huizen in het Himalajagebergte ziet men vaak een kronkelvorm boven een deur of boven een raam hangen. (zie afbeelding) Deze kronkel is de knoop zonder einde is tevens een van de acht geluksbrengers van het Boeddhisme. Meestal is het gesneden uit hout en als symbool (amulet) werkt het als afweer tegen slechte gezondheid en een vroege dood. De oneindigheid van de knoop moet het onsterfelijke voorstellen. Door deze amulet bij een deur of een raam te hangen, hoopt men kwade geesten te verhinderen in het huis te komen en ziekte of dood buiten de het huis te houden. Men zou kunnen zeggen dat dit symbool de boeddhistische tegenhanger is van het gelukbrengende hoefijzer, behalve dat het binnen wordt opgehangen in plaats van buiten. Deze amulet is ook bekend onder de naam knoop der eeuwigheid en zou oorspronkelijk uit China afkomstig zijn. De kronkels en draaiingen (de negen binnenruimtes en acht buitenruimtes) speelden een rol bij het mediteren. Voor sommige boeddhisten was dit het patroon van de ingewanden van Boeddha, keurig gerangschikt terwijl hij zat te mediteren. Dit symbool komt ook voor bij de vroeg Keltische cultuur maar met de grote de afstand tussen de wereld van de Kelten en die van de boeddhisten, is dit waarschijnlijk een groot toeval.

Het kraak symbool

symbool kraakbeweging Het kraak symbool of het kraakteken siert in vele Europese en Amerikaanse kraakpanden de muren. De oorsprong van het symbool is de Amsterdamse kraakbeweging die het symbool in 1979 bedacht. Het symbool is oorspronkelijk afkomstig uit Amerika waar de Hobo’s (rondreizende daklozen) gebruik maakten van tekens op straat om elkaar te helpen. Een van de tekens was een cirkel met een horizontale pijl erdoor, dit betekende ‘doorlopen’, oftewel probeer niet bij dit huis of deze boerderij om onderdak of eten te vragen. De horizontale streep in het oorspronkelijke symbool werd een diagonale bliksemschicht, vermoedelijk om een gevoel van actie en frictie weer te geven. Het kraakteken heeft in de praktijk de omgekeerde betekenis van het oorspronkelijke symbool namelijk “wij gaan er niet uit” in plaats van “hier niet naar binnen gaan”. Ook kan de betekenis een waarschuwing aan de politie zijn: ‘loop door, hier niet naar binnen’.

Krijgsbijl of tomahawk symbool

tomahawk symbool Een krijgsbijl of strijdbijl is een bijl die ontworpen is voor gebruik als gevechtswapen. De strijdbijl heeft een lager gewicht dan de gebruiksbijl en ook het blad is platter en vaak in de vorm van een halve maan. Als materiaal werd oorspronkelijk steen gebruikt, later brons en nog later smeedijzer, waarbij de snede gehard was door middel van koolstof. Een speciale variant is de tomahawk, een strijdbijl van de Noord-Amerika indianen. Oorspronkelijk was de bijlkop van steen of hoorn maar de Europese kolonisten brachten metalen bijlen mee die door de indianen zelf aangepast werden tot de typische tomahawk vorm. De strijdbijl komt ook voor in de uitdrukking “de strijdbijl begraven” wat betekent dat er een einde aan een strijd of oorlog is gekomen.

Kruis symbool

kruis symbool Het kruis is al een heel oud symbool, voor het een algemeen Christelijk symbool werd, was het het kruis al een symbool van verzoening, synthese tussen hemel en aarde en de vier windrichtingen. Als Christelijk symbool wordt het in verschillende vormen aangetroffen. Het kruis is voor Christenen het symbool van het lijden en sterven van Jezus, ook wel ‘Christus’ genoemd. Hij is namelijk aan het kruis (een Romeins martelwerktuig) gestorven. Zij geloven dat door dit lijden en sterven nodig was, omdat hij daarmee de straf heeft ondergaan, voor alle verkeerde dingen die we in het dagelijks leven doen. Het is daarmee een symbool van de verzoening tussen God en de mensen, het centrale gegeven in het Christelijke geloof. Voor meer informatie kun u ook kijken op de speciale pagina over kruis symbolen op deze site.

Kukri symbool

Kukri symbool Een kukri is een Nepalees groot hakmes dat vooral gebruikt wordt om hout te hakken en dieren te slachten en oorspronkelijk niet gebruikt werd bij gevechten. Het lemmet is 10 cm tot som 50 cm en het handvat is van jakbeen of hout. Het kapmes wordt ook gebruikt door Gurkha of Ghurka soldaten. Deze soldaten gebruiken al vele jaren een speciaal mes dat meestal in een leren schede wordt gedragen van yakleer en ongeveer 30 cm lang is. Er zijn er ook indiaanse versies met een leeuwenkop op het handvat die voor de jacht werden gebruikt.

Labrys symbool

labrys symbool Het Labrys symbool is een dubbele bijl uit de de oude Minoïsche beschaving waarbij Minoïsche godinnen werden afgebeeld met dit soort bijl in elke hand. Een beschrijving geeft aan dat de vorm staat voor een vlinder in de symbolische betekenis van gedaanteverandering. Een andere beschrijving geeft aan dat het staat voor het Latijnse woord ‘labus’ wat ‘lippen’ betekent waarbij het dus een symbool zou zijn voor de vrouwelijke genitaliën. Deze betekenis zou het verbinden aan de ingang van het labyrint, dat het Paleis van Knossos en zo ook het huis van de dubbele bijl werd genoemd. In de Griekse mythologie verschijnt de Labrys als de bijl van de god Zeus. In de jaren 1930 was het een van de symbolen van het Griekse fascisme en sinds 1970 wordt de Labrys ook wel gebruikt als een symbool van onafhankelijkheid en kracht van feministen. De betekenis heeft geen associatie met een wapen.

Lemniscaat symbool

oneindig symbool Lemniscaat is een Grieks woord dat bloemenguirlande betekent en gebruikt werd wanneer een overwinnaar na een gevecht onthaald werd. Ook komt de lemniscaat voor in de tarot, in de Magiër (Le Bateleur) die ook wel de jongleur wordt genoemd. Zijn hoed heeft de vorm van een lemniscaat: het eeuwigheids principe. Dat duidt erop dat hij met zijn scheppende activiteiten in verbinding staat met goddelijke krachten. Het is een symbool voor het evenwicht tussen het stoffelijke en het geestelijke. Oneindig symbool. Dit is het symbool dat binnen de wiskunde word gebruikt om oneindig aan te geven. Als voorbeeld een deling door nul levert een oneindig getal op dat we dan aangeven met dit symbool. Ook komt het als bewegingsvorm binnen Yoga voor.

Liefde symbool

Liefde symbool Dit symbool staat voor lichamelijke liefde en verliefd zijn in het algemeen. De pijl is een teken dat het hart geraakt is door de pijl van Amor de god van de liefde. Zie ook het hart symbool op de vorige pagina over de betekenis en herkomst van symbolen op deze site.

Linde symbool

lindeboom symbool De lindeboom komt in veel symbolen en familiewapens voor en word volgens oude sagen bewoond door het zoete lindewezen die ervoor zorgt dat de bloemen verleidelijk geuren en zo de minnelust van geliefden stimuleren. Het lindeblad is het symbool van de vrije grondbezitter in de Middeleeuwen en de pelgrims. In Midden-Europa was de linde de boom van de onsterfelijkheid en in Estland en Litouwen offerden vrouwen altijd onder linden, terwijl mannen dit onder eiken deden. In Zweden worden linden nog steeds beschermd omdat daarin goede huisgeesten wonen. Bij de Germanen was de linde gewijd aan Freya, godin van liefde, gerechtigheid, huiselijk geluk en vruchtbaarheid. Zij werd vaak in het centrum van dorpen en voor huizen aangeplant. De linde is ook het symbool voor moederlijkheid want de boom voedt met de nectar van haar bloesem vele insecten. De bloemen, blad en bast zijn geneeskrachtig en het hout zeer geschikt voor houtsnijwerk.

Lingam symbool

Lingam symbool De lingam ook wel linga, lingamyoni of shivalingam genoemd is een symbool in de vorm van een stenen of marmeren beeldje dat een mannelijk lid voorstelt dat omhuld wordt door het vrouwelijke deel en het symbool is voor de vereniging van man en vrouw. Voor Hindoes is het een symbool voor de verering van de god Shiva en in India komt dit symbool dan ook veel voor. Vaak kronkelt er een slang rond de Lingam. Tijdens rituelen wordt er melk of water over de lingam gegoten en vervolgens worden er bloemen op gelegd. Het mannelijke deel staat rechtop, de vrouwelijke vorm is de rand waar de geofferde vloeistoffen in opgevangen worden en waar men de bloemen op kan leggen. Ik heb zelf een kleine variant in mijn woonkamer staan omdat ik de vorm en de betekenis erg mooi vind. Lees hier een meer uitgebreide beschrijving.

Lotus symbool

Lotus symbool De lotus als symbool komt voor in vele culturen, in het verre oosten werd het meestal in verband gebracht met zon en maan, geboorte en dood. Bij de Egyptenaren de zonnegod en bij Semitische volken juist de maangodin. Het is ook een symbool voor de schepping en het ontstaan van de gehele kosmos en het is de bloem van het licht. In China is de lotus het symbool van reinheid, volmaaktheid, lieflijkheid van de geest, vrede, het vrouwelijke en van een rijke oogst. Omdat de lotusplant tegelijkertijd knoppen, bloemen en vruchtbeginsel draagt wordt zij ook wel beschouwd als symbool van verleden, heden en toekomst. In het oude Egypte stond de lotus voor wedergeboorte en bij de Grieken en Romeinen hoorde de lotus bij de godin Aphrodite (of Venus), de godin van liefde en vruchtbaarheid. In het Hindoeïsme is het een symbool van wedergeboorte maar ook van reinheid, schoonheid, lang leven, gezondheid, roem, geluk.

Lucht symbool

Lucht symbool Dit symbool stamt uit de alchemie en het staat voor het element lucht. Ook heksen gebruiken dit symbool. Het symbool lijkt veel op het aarde symbool echter wijst bij dit symbool de punt van de driehoek naar boven.

Luckenbooth symbool

Luckenbooth symbool Het Luckenbooth symbool bestaat uit twee omsluitende harten met een kroon erboven. Het is een Schots symbool van liefde en loyaliteit en word vaak als teken van vriendschap geschonken. De Luckenbooth broche is een traditioneel Schotse huwelijkscadeau voor de bruid van de bruidegom op hun huwelijksdag, en het werd bevestigd op de shawl van hun baby om het tegen kwade geesten te beschermen. De Luckenbooth amulet volgt ook het thema van hart en kroon en gaat terug tot 1503.

Ma Shaa Allah amulet

Ma Shaa Allah amulet Dit amulet is vooral populair bij Islamitische ouders die bescherming zoeken voor hun baby’s. Dit amulet wordt aan de kleding van baby’s bevestigd en er staan slechts drie woorden op. De boodschap is te vertalen als ‘Het is Gods wil’.

Maan symbool

maan symbool Dit is het teken voor de Maan in de astrologie. Het staat voor: Gevoelens en emoties, ontvankelijkheid, voedend en conditionering. Het symbool voor de Maan is een halve maan. De Maan werd door de Romeinen Luna genoemd, Selene en Artemis door de Grieken en had in andere mythologieën nog vele andere namen.
De halve maan is ook het teken van de maangodin Isis, en werd in het oude Rome gedragen door moeders en kinderen, om bescherming te bieden. Ook werd het door jonge vrouwen gedragen voor het baren van gezonde kinderen, tegen hekserij en ongeluk in de liefde.

Maan en ster symbool

maan en ster symbool Dit symbool komt voor op veel vlaggen in de Islamitische wereld. Het stelt de beginnende wassende maansikkel met daarin een ster (Jupiter) voor. Het is van oorsprong een Turks symbool, dat later het symbool voor de gehele Islam is geworden. Het Rode Kruis heeft in deze landen een islamitisch teken namelijk de rode halve maan.

Mako symbool

Adinkra mako symbool De Mako “peper” is een symbool dat staat voor ongelijkheid en ongelijke ontwikkeling. Het komt voort uit het spreekwoord: ‘Alle pepers rijpen niet tegelijkertijd” en het waarschuwt de sterkere omdat de tijden kunnen veranderen en men ooit iemands anders hulp ook nodig kan hebben. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Malterzerkruis symbool

Malterzerkruis symbool Het Malterzerkruis symbool is het kenteken van de ridders van Malta. Dit is een geestelijke ridderorde van St. John uit de middeleeuwen. Het kruis heeft gelijke armen, met een wijd uiteenlopende top. Het Maltezerkruis werd gezien als symbool van de wedergeboorte. De acht punten stellen voor de acht zaligsprekingen uit het Evangelie naar Matheüs (Matheüs 5: 3-10). Voor meer informatie over de vele kruis symbolen kun u ook kijken op de kruis symbolen pagina op deze site.

Maneki neko symbool

wenkende kat symbool De Maneki neko (wenkende kat) is een heel populair symbool in Japan. Er zijn kleine, om op het lichaam te dragen, en veel grotere tot soms heel groot, voor in voertuigen of gebouwen. Als de kat wenkt met zijn linkerpoot dan nodigt hij mensen uit om te komen, als hij met zijn rechterpoot wenkt dan nodigt hij de welstand in huis uit. De witte kat nodigt blijdschap uit en de gouden kat welstand. Als de kat op het lichaam gedragen wordt dan brengt hij geluk aan zijn eigenaar. Zie ook: Nog meer over de wenkende kat.

Mandala symbool

Mandala symbool Een Mandala is Sanskriet voor Cirkel en voor Mandala’s worden dan ook veel cirkelvormige patronen gebruikt en zijn in bijna oneindig veel vormen bekend. De symboliek van de Mandala heeft veel met meditatie te maken, ze worden vaak gemaakt voor meditatie waarbij de Mandala gebruikt wordt om de aandacht op één punt te richten. De cirkelvormige patronen in de Mandala staan symbool voor het universum en de oneindigheid daarvan. Mandala’s die in het Hindoeïsme en Boeddhisme gebruikt worden bevatten vaak afbeeldingen van goden en Mandala’s komen ook voor in kunst en architectuur zoals in kloosters en tempels. Tegenwoordig zijn ze ook als tijdsverdrijf als kleurplaten te vinden in diverse winkels.

Mars (of Man) symbool

mars of man symbool Dit is het teken voor de planeet Mars in de astrologie. Het staat voor: Assertiviteit, natuurlijke agressie, wil, moed, daadkracht en actie. Het symbool van Mars is een cirkel met een pijl, die staat voor de manier waarop mensen zich verdedigen, de overlevingsfactor en seksualiteit. Deze planeet wordt geassocieerd met Ares, de god van de oorlog. Vroeger was Ares de god van de boeren; de cirkel stond voor de zon die de oogst begunstigde; de pijl was voor de boeren om ze kracht te geven om hun oogst tegen plunderaars te verdedigen. Deze associatie is door de Romeinse soldaten veranderd. Mars staat ook voor de mannelijke kant van een persoonlijkheid. In de bekende boeken van John Gray komen mannen ook van de planeet Mars en vrouwen van de planeer Venus.

Mate masie symbool

mate masie symbool Dit is het Mate Masie symbool en het betekent “wat ik hoor, dat houd ik bij me”. De onderliggende boodschap is: “ik begrijp het”. Begrijpen betekent wijsheid en kennis, maar het vertegenwoordigt ook de voorzichtigheid van rekening te houden met wat een ander heeft gezegd. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Menso Wo Kenten symbool

Adinkra Menso Wo Kenten symbool Het Menso Wo Kenten symbool betekent “Ik draag je mand niet” met de diepere betekenis dat men geen totale afhankelijkheid van anderen moet hebben om u te helpen dingen gedaan te krijgen. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Mercurius symbool

Mercurius symbool Dit is het teken voor de planeet Mercurius in de astrologie. Het staat voor: Communicatie, leren en intelligentie. Het symbool voor Mercurius is de gehelmde gevleugelde boodschapper van de goden. In de Romeinse mythologie was Mercurius de god van de handel en de beschermer van reizigers, dieven en bedriegers. Het Romeinse equivalent is de Griekse god Hermes. De Grieken hadden twee namen voor deze planeet, Apollo voor zijn verschijning als morgenster en Hermes als avondster.

Middelvinger gebaar

middelvinger symbool Dit is een algemeen beledigend en vijandig gebaar. De omhoog gestoken middelvinger is het symbool van de penis in erectie en het is dus een sterk fallistisch gebaar. Dit gebaar was al bekend bij de oude Romeinen en het gaf een intense woede en minachting aan. In Amerika is dit het symbool om Fuck You aan te geven. Zie voor meer informatie over vinger- en handsymbolen de speciale pagina voor deze symbolen op deze site.

Mmere dane symbool

Adinkra mmere dane symbool Het Mmere Dane symbool staat voor “Tijd van verandering” en de dynamiek van het leven. Elke situatie in het leven is tijdelijk en verandering is het enige constante. Iedereen moet elkaar steunen en hoopvol blijven in al hun inspanningen. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Mpatapo symbool

mpatapo symbool Dit symbool stamt uit West Afrika en de betekenis is “Knoop van vrede en verzoening”. Het is het symbool voor het stichten van vrede en verzoening na een strijd.

Mpuannum symbool

Adinkra mpuannum symbool Het symbool Mpuannum staat voor “vijf plukjes haar” en is het symbool voor het priesterambt, loyaliteit en behendigheid. Het symbool staat voor de wijze waarop het haar van de priesters was vastgebonden. Dit is een zogenaamd Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als Asante, een etnische groep afkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adinkra wordt veelvuldig gebruikt in stoffen en aardewerk en de symbolen hebben een decoratieve functie, maar hebben ook een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.

Het munachi of paamsteen symbool

munachi symbool Dit is een populair symbool uit de Andes. Het heeft de functie om seksuele passie aan te trekken en deze liefde te behouden. De letterlijke betekenis van het woord ‘munachi’ is dan ook “de liefde laten gebeuren”. Het symbool heeft een seksuele betekenis hoewel de geslachtsdaad niet echt zichtbaar is. Het symbool is meestal gemaakt van speksteen of terracotta en onder de elkaar kussende lippen is meestal een oog voor een koord gemaakt waaraan het amulet kan worden opgehangen. Tegenwoordig wordt het meestal als een geluksamulet om de hals gedragen. Het traditionele gebruik is dat er haren van beide partners door het oog worden gehaald en vastgemaakt met een speciale knoop. Hierna word de amulet verstopt en is het een geheim symbool voor een langdurige liefde.

Meer symbolen pagina’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *