Runen symbolen

Koptischkruis2

Runentekens symbolen

De runen werden gebruikt door de Germaanse volkeren zoals de Engelsen, Duitsers en Scandinaviërs, die een gemeenschappelijke taal deelden die langzaam in verschillende dialecten uit elkaar viel. Het stelsel van runentekens dat vandaag de dag gebruikt wordt, dateert uit de 2e of 3e eeuw v.Chr. In vele delen van de wereld waar vroege Vikingen geweest zijn, kunnen runenstaven gevonden worden. De Vikingen reisden naar Rusland, Turkije en Griekenland en zelfs Noord-Afrika waar we overal stenen monumenten, graven en kunstvoorwerpen vinden die van runen zijn voorzien. De runentekens werden niet gebruikt als de officiële geschriften, dit gebeurde pas in de 11e eeuw toen de christelijke monniken Scandinavië bereikten en de mondelinge overgeleverde legenden en ballades gingen optekenen. Dit runen bestond uit streepjes die men in bot, hout, steen en metaal kraste. Runen zijn hoekig en niet rond omdat men ronde vormen moeilijk kon krassen en uithakken. Wanneer de Vikingen gevochten hadden maakten ze van een steen of hout een gedenkteken maar andere stenen vertelden dat iemand gestorven was op een verre reis als een vorm van grafsteen. Het basisalfabet bestond uit 16 runen en het werd tot in de Middeleeuwen gebruikt. Het basisalfabet heet Futhark, genoemd naar de eerste 6 letters van dit alfabet. Op deze pagina staat een overzicht van de runentekens met de betekenis. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

De betekenis van runentekens symbolen

runen ansur symboolRunen ansur. (A) Ansur staat voor God, de spirituele sleutelwoorden zijn: signalen, boodschappen en communicatie.
De spirituele astrologische overeenkomst is: Mercurius.
runen biarkan symboolRunen biarkan. (B) Biarkan staat voor berk, de spirituele sleutelwoorden zijn: een nieuw begin, groei en geboorte.
De spirituele astrologische overeenkomst is: de Maan in aspect met Jupiter.
runen dag symboolRunen dag. (D) Dag staat voor dag, de spirituele sleutelwoorden zijn: de dag, verandering en een doorbraak.
De spirituele astrologische overeenkomst is: de Zon in conjunctie met Pluto.
runen eoh symboolRunen eoh. (E) Eoh staat voor paard, de spirituele sleutelwoorden zijn: verandering, vooruitgang en beweging.
De spirituele astrologische overeenkomst is: Boogschutter.
runen feu symboolRunen feu. (F) Feu staat voor vee, de spirituele sleutelwoorden zijn: voeding, bezit, harmonie en vruchtbaarheid.
De spirituele astrologische overeenkomst is: Stier.
runen geofu symboolRunen geofu. (G) Geofu staat voor geschenk, de spirituele sleutelwoorden zijn: tegenslagen, verstoring en verandering.
De spirituele astrologische overeenkomst is: Venus.
runen hagall symboolRunen hagall. (H) Hagall staat voor hagel, de spirituele sleutelwoorden zijn: verbintenis, vreugde en geschenk.
De spirituele astrologische overeenkomst is: Uranus.
runen ihls symboolRunen ihls. (I) Ihls staat voor eland, de spirituele sleutelwoorden zijn: bescherming, verdediging en innerlijke kracht.
De spirituele astrologische overeenkomst is: Jupiter in conjunctie met Venus.
runen ing symboolRunen ing. (I) Ing staat voor de vruchtbaarheidsgod Inguz, de spirituele sleutelwoorden zijn: voltooiing, een nieuw begin en vruchtbaarheid.
De spirituele astrologische overeenkomst is: Venus in conjunctie met de Maan.
runen is symboolRunen is. (I) Is staat voor ijs, de spirituele sleutelwoorden zijn: stilstand, frustratie en obstakels.
De spirituele astrologische overeenkomst is: de Maan.
runen jara symboolRunen jara. (J) Jara staat voor jaar of oogst, de spirituele sleutelwoorden zijn: gerechtigheid, oogst en bevrijding.
De spirituele astrologische overeenkomst is: Jupiter.
runen ken symboolRunen ken. (K) Ken staat voor toorts of licht, de spirituele sleutelwoorden zijn: creatief vuur, licht en opening.
De spirituele astrologische overeenkomst is: Mars.
runen lagu symboolRunen lagu. (L) Lagu staat voor water of zee, de spirituele sleutelwoorden zijn: water, emoties en het onbewuste.
De spirituele astrologische overeenkomst is: de Maan.
runen man symboolRunen man. (M) Man staat voor mens of man, de spirituele sleutelwoorden zijn: mens, intelligentie, het zelf en ego.
De spirituele astrologische overeenkomst is: Venus (wat eigenlijk een beetje tegenstijdig met man is).
runen nied symboolRunen nied. (N) Nied staat voor armoede of behoeften, de spirituele sleutelwoorden zijn: noodzaak, behoefte, dwang.
De spirituele astrologische overeenkomst is: Saturnus.
runen ogal symboolRunen ogal. (O) Ogal staat voor bezit, de spirituele sleutelwoorden zijn: erfenis, bezit en afscheid.
De spirituele astrologische overeenkomst is: Uranus oppositie Maan.
runen peorth symboolRunen peorth. (P) Peorth staat voor dobbelsteenbeker, de spirituele sleutelwoorden zijn: mysterie, openbaring en verborgen invloeden.
De spirituele astrologische overeenkomst is: Neptunus in conjunctie met Venus.
runen rad symboolRunen rad. (R) Rad staat voor wagenwiel of reis, de spirituele sleutelwoorden zijn: reizen, communicatie en hereniging.
De spirituele astrologische overeenkomst is: Mercurius in het 9e huis.
runen sygil symboolRunen sygil. (S) Sygil staat voor zon, de spirituele sleutelwoorden zijn: succes, geluk en volledigheid.
De spirituele astrologische overeenkomst is: de Zon.
runen thurs symboolRunen thurs. (T) Thurs staat voor reus, de spirituele sleutelwoorden zijn: sterkte, goed nieuws en de poort.
De spirituele astrologische overeenkomst is: Saturnus.
runen tir symboolRunen tir. (T) Tir staat voor eer en de god Tyr, de spirituele sleutelwoorden zijn: moed, de strijder en wedijver.
De spirituele astrologische overeenkomst is: De zon in conjunctie met Mars.
runen ur symboolRunen ur. (U) Ur staat voor oeros, de spirituele sleutelwoorden zijn: kracht, energie en een wilde stier.
De spirituele astrologische overeenkomst is: Pluto.
runen wynn symboolRunen wynn. (W) Wynn staat voor welbehagen, de spirituele sleutelwoorden zijn: vreugde, geluk en verlichting.
De spirituele astrologische overeenkomst is: de Zon.
runen yr symboolRunen yr. (Y) Yr staat voor taxus of dood, de spirituele sleutelwoorden zijn: de taxusboom, loutering en ernst.
De spirituele astrologische overeenkomst is: Pluto.

Runentekens als tattoo

Runentekens zijn ook erg populair in tattoo’s omdat ze een wat ruwe krachtige vorm hebben en een bijna mysterieuze betekenis. Hierbij gaat men dan wel vaak voorbij aan het oorspronkelijke gebruik van de runen en het runenschrift. Maar de symbolen zijn krachtig in hun vorm en lenen zich goed voor een moderne interpretatie. Hier staat een voorbeeld van een tattoo met wat runentekens die ik verklaren.

runen tattoo

In het midden zien we een ronde figuur met harkachtige uitsteeksels, dit is een runen of Viking kompas. Het heeft niet een bijzondere betekenis voor zover ik weet maar het is natuurlijk een mooi en krachtig teken en een kompas kan natuurlijk ook als betekenis hebben dat het ons de weg wijst in ons leven. Er om heen staat een zin in runentekens, en hier begint de vrije interpretatie. Er staat: “not all who wander are lost”, en om eerlijk te zijn heeft men hier een bestaande Engelse zin omgezet in de runentekens die er met de beginletters bij horen. Zie tabel hier boven waar ik deze letters erbij gezet heb. Dit is niet zoals de runentekens oorspronkelijk gebruikt werden maar een soort moderne codetaal om een spreuk om te zetten in iets dat alleen leesbaar is als men de code kent. Hier is niet mis mee, het is net als bij de meeste tattoo’s de betekenis die u er zelf aan toekent. De tekens hebben geen verdere negatieve betekenis en men staat dus vrij om zelf een zin te “coderen”. Let er wel op dat niet alle letters uit ons alfabet voorkomen en dat sommige letters dubbel voorkomen. Met deze runentekens letters kan men natuurlijk ook de eigen initialen coderen in een tattoo. Het is een leuk idee en een zeer krachtige tattoo.

Negatieve betekenis van runentekens symbolen

Helaas maken ook veel extreem-rechtse partijen en organisaties vaak gebruik van slogans, codes en symbolen waaronder ook enkele runentekens. De runentekens zijn (net als het hakenkruis) van oorsprong geen negatieve symbolen. De vorige eeuw kenden de nationaalsocialisten de runen ook religieuze betekenissen toe, die niet echt met de historische betekenissen overeenkomen. Ook na 1945 werden enkele runen als politieke, neofascistische symbolen gebruikt, wat geheel tegen hun oorspronkelijke betekenis indruist. Lees meer over de negatieve betekenis van runentekens op: Betekenis van negatieve symbolen.

Meer symbolen pagina’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *