Dreamcatcher betekenis

Dream3

Een bijzonder mooi symbool is de dreamcatcher ook wel dromenvanger genoemd. Het is een symbool dat door de Indianen gebruikt werd en het bestaat uit een cirkel met daarbinnen het web van een spin. De ring is versierd met leer, veren en koorden. Tegenwoordig is het zeer populair en op veel plaatsen te koop in vele varianten. Behalve dat het een amulet / talisman is met een mnooie betekenis, is het ook een decoratief object. Het is de bedoeling dat men de dreamcatcher boven het bed hangt om het goede uit de dromen op te vangen en te bewaren voor de rest van het leven. Elke boze droom zal door het gat in het midden verdwijnen en de eigenaar zal er verder geen last meer van hebben. Wanneer het boven het bed van een baby hangt zal het alle kwade zaken (ziekte, enge dromen en boze geesten) opvangen in het we zodat het kind er geen last van heeft. Als uw kind slaapproblemen heeft of last van nachtmerries kunt u een dreamcatcher ophangen en het kind het verhaal vertellen om het wat rust te geven. Ik heb dit ook gedaan toen mijn kinderen klein waren en hier in huis hangen boven alle bedden dreamcatchers en ook in de keuken hanger er paar voor het raam. Er bestaan verschillende verhalen over de oorsprong van de dreamcatcher en in alle verhalen wordt de dromenvanger in verband gebracht met het web van een spin. Hieronder kun een aantal verschillende Indiaanse legendes lezen over het ontstaan en de werking van de dreamcatcher. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Het dreamcatcher verhaal van Iktomi

Lang geleden toen de wereld nog jong was had een oude Lakota spirituele leider een visoen op een bergtop. In dit visioen verscheen Iktomi de geest van de wijsheid in de gedaante van een spin. Iktomi sprak met hem in een geheime taal die alleen de spirituele leiders konden begrijpen. Tijdens dit gesprek begon de spin een web te spinnen in een hoepel versierd met veren.

Hij vertelde het verhaal over de cirkel van het leven, hoe we beginnen als kinderen en hoe we opgroeien tot volwassenen. Uiteindelijk worden we oud waarna we weer als kinderen verzorgd moeten worden zodat de cirkel weer rond is. Maar zei Iktomi in iedere levenscirkel spelen er veel krachten, sommige zijn goed en sommige zijn slecht. Als je naar de goede krachten luistert, zullen ze je in de goede richting sturen, maar de slechte krachten zullen je beschadigen en in de verkeerde richting sturen.

Toen de spin uitgesproken was gaf hij Lakota het web en zei: zie het web is een perfecte cirkel maar er zit een gaatje binnenin de cirkel. Gebruik het web om jezelf en je volk te helpen om goed gebruik te maken van de goede ideeën en dromen. De dreamcatcher zal de goede ideeën en dromen vangen en vasthouden, en de slechte door het gat laten ontsnappen.

Lakota ging terug naar zijn mensen en vanaf die tijd gebruiken ze de dreamcatcher als een vast onderdeel van hun leven. Het hangt boven hun bed en in hun huizen om hun dromen te vangen en vast te houden en hun kinderen te beschermen tegen boze dromen.

Het dreamcatcher verhaal van Nokomis

Al enkele dagen keek grootmoeder Nokomis toe hoe een spin haar web aan het spinnen was. Op een dag kwam haar kleinzoon binnen, die de spin dood wilde slaan. “Doe hem geen pijn,” zei Nokomis, waarop haar kleinzoon vroeg waarom niet. Nokomis glimlachte, maar gaf geen antwoord. Toen haar kleinzoon weg was, bedankte de spin de oude vrouw: “Al vele dagen bewonder je het web waar ik aan werk. Ik wil je iets geven, omdat je mijn leven hebt gespaard. Zie je hoe ik mijn web maak? Kijk en leer van mij, want elk web zal slechte dromen vangen, en alleen de goede dromen zullen door de opening in het midden gaan. De slechte dromen raken verstrikt in het web, en zullen verdwijnen bij de eerste zonnestralen. Je zult je alleen de goede dromen herinneren als je ontwaakt.” Sindsdien maken de Indianen dreamcatchers.

Het dreamcatcher verhaal van Ojibwe

In de oude wereld van de Ojibwe Natie woonden alle stammen op een plaats genaamd Turtle Island. Volgens oude verhalenvertellers zorgde de Asibikaashi (Spinnenvrouw) voor alle kinderen. Maar om een voorspelling te vervullen, verspreidden alle stammen zich over de vier windhoeken van Noord-Amerika. Asibikaashi moest hierdoor veel reizen om voor al haar kinderen te blijven zorgen en dat was heel vermoeiend. Om Asibikaashi te helpen, gingen de Indiaanse moeders, zusters en grootmoeders zelf de magische webben voor de nieuwe baby’s weven. Sindsdien maken de Indianen zelf de dreamcatchers. Over Asibikaashi wordt verteld, dat ze eens de zon terugbracht bij de mensen. Als je bij zonsopkomst op zoek gaat naar Asibikaashi’s web, dan kun je zien hoe het glinsterende dauw op het web elke zonsopgang vangt.

Meer symbolen pagina’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *