De rozenkrans

Rozenkrans

Als kind kreeg ik als traditie een rozenkrans en leerde ik hoe ik deze moest gebruiken, niet dat ik dit heel vaak gedan heb maar het hoorde bij een Katholieke opvoeding. Een rozenkrans was vaak een heel persoonlijk bezit en sommige rozenkransen waren ook rijk versierd en soms ook vrij waardevol. Wanneer iemand overleed dan was de rozenkrans soms één van de erfstukken die overging op één van de kinderen of kleinkinderen. Zo heb ik ooit een aantal religieuze voorwerpen geërfd van een tante van mij die haar hele leven non was geweest. Rozenkransen worden nog steeds verkocht ook als sieraad of decoratie. Op deze pagina wil ik meer vertellen over de herkomst, de betekenis en het gebruik van de rozenkrans. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

De rozenkrans

De rozenkrans heeft een lange geschiedenis, lang geleden was het een touwtje waarin op bepaal de afstanden knoopjes waren gelegd. Na ieder gebed werd het touwtje (dat in de hand werd gehouden) een knoopje verder geschoven en aan het eind van het touwtje was de gebedscyclus gereed. Omdat men zich moest concentreren op het bidden zou men ander makkelijk de tel kwijt kunnen raken. Een volgende versie hiervan was een touwtje waarvan de uiteinden aan elkaar waren geknoopt en in een nog latere versie werden de knopen vervangen door kralen. Een grote kraal of een kwastje gaf aan wanneer men met de kralen een volle ronde gemaakt had.

Rozenkrans is ook de naam voor het rozenkransgebed en een hulpmiddel bij het uitvoeren hiervan. De traditionele rozenkrans bestaat uit 6 grote en 53 kleine kralen. Het rozenkransgebed bestaat uit het 15 keer bidden van het Onzevader en 150 maal het bidden van het Weesgegroet Maria, dit door de rozenkrans driemaal af te lopen. Dat dit enige tijd duurt mag duidelijk zijn, hoewel wij als kind het Onzevader en Weesgegroet Maria in een recordtijd konden opzeggen. Normaal bad men de rozenkrans één keer in 28 voor gedefinieerde stappen met onder meer een geloofsbelijdenis en een aantal meditatie momenten. Daarnaast was er natuurlijk ook een verkorte versie die men het rozenhoedje noemde, maar ook wel vaak ook gewoon rozenkrans. Hierbij bid men de rozenkrans slechts eenmaal door. Mijn ervaring is dat men in de Katholieke kerk vaak naar het iets makkelijker maken van de strenge geloofsregels zocht.

Maar de rozenkrans is voor veel mensen meer geworden dan een hulp bij het bidden. Het is soms een kostbare en streng bewaakte amulet geworden dat werkt als een bescherming tegen onheil, morele verleiding, hekserij of ziekte. tot onweer. In Polen schijnen boeren drie keer met een bel, een kaars en een rozenkrans om het huis heen te lopen om de bliksem af te weren. In zuid Italië is er een geloof dat de kralen van de rozenkrans de kwade geesten die een man impotent maken kunnen uitbannen. In Oostenrijk schijnt er een speciale versie gebruikt te worden om kinderen te behoeden tegen ziekte en het boze oog.

Bij rozenkransen denken de meeste mensen in het westen aan het katholieke geloof, de geschiedenis gaat echter verder terug, er zijn ook vermeldingen van een rond snoer met gebedskralen afkomstig uit India, uit de oude cultus van Shiva. Nadat ze de attributen waren geworden van monniken belanden de gebedskralen ook in het boeddhisme in Tibet en China, Japan. Via India kregen ook de Perzen en de Arabieren de rozenkrans in handen en de eerste Christelijke gebedstellers verschenen rond het jaar 1000. Het precieze aantal kralen in een rozenkrans varieert per godsdienst, en is afhankelijk van het aantal ge beden in een cyclus.

Katholieken moeten 150 gebeden opzeggen en hun rozenkransen worden opgedeeld in vijftien reeksen van tien kralen. De Grieks orthodoxe rozenkrans heeft 103 knopen in vier groepen van 25 normale kralen gescheiden door drie grote kralen en een hanger. De Russisch orthodoxe rozenkrans heeft ook 103 knopen of kralen, maar in vier groepen van verschillende afmetingen (17, 40, 12 en 33). In Tibet, Myanmar (Birma), China en Japan bestaan de boeddhistische rozenkransen bijna altijd uit 108 kralen, evenals de rozenkrans van de hindoes. De rozenkrans van de moslims, de Tasbih, is voorzien van 99 kralen, plus een speciale, imam. De gewone versie van de moslim rozenkrans heeft maar 33 kralen en alle moslim rozenkransen eindigen met een speciale knoop die is voorzien van een bungelend kwastje.

Soms duikt er ook nog een stukje oud (bij)geloof op bij de rozenkransen, er kunnen enkele kralen van de rozenkrans vervangen worden door een stukje bloedkoraal, een tand van een dier of geluksstenen. Zo worden de gebeden geteld met oude heidense attributen wat een handige combinatie van godsdienst en oud bijgeloof is.

Bron: Wikipedia en de magische kracht van amulet, mascotte en talisman van Desmond Morris.

Meer symbolen pagina’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *