Osho Zen Tarotkaarten

Osho Zen TarotOp mijn boekenkast prijkt de schitterende Osho Zen Tarot kaartenset, met de meest recent getrokken kaart bovenop. Sommige mensen brengen Tarot in verband met het duistere en occulte, maar eigenlijk zijn het gewoon inzicht kaarten. De kaarten zijn prachtig qua afbeeldingen, kleur en symboliek en de teksten in het bijbehorende boekje zijn iedere keer weer geweldig om te lezen. In het boekje staat bij elke kaart zowel de traditionele uitleg als de uitleg van Osho en bij het trekken van een dagkaart kijk ik altijd hoe ik deze tekst van toepassing kan laten zijn op mijn eigen leven en de huidige situatie. Vaak geeft de tekst wat reden tot bezinning en werpt het een bijzonder licht op datgene wat mij op dat moment bezig houdt. En meer hoeft het vaak ook niet te zijn, vriendelijk groet, Hein Pragt.

Van oorsprong is de Tarot is een kaartspel van achtenzeventig kaarten, dat vanaf het midden van de vijftiende eeuw in verschillende delen van Europa werd gespeeld. Tarotkaarten worden vaak gebruikt voor waarzeggerij en andere esoterische toepassingen. Het oorspronkelijke doel van tarotkaarten was het gewone kaartspel, waarvan de eerste regels rond 1400 werden opgetekend. Pas later (vanaf de 18e en 19e eeuw.) zouden tarotkaarten in verband worden gebracht met mystiek en magie. De traditie begon in 1781, toen Antoine Court de Gébelin, een Zwitserse geestelijke en vrijmetselaar verklaarde dat de zigeuners, die de eersten waren om de kaarten voor waarzeggerij te gebruiken, afstammelingen waren van de oude Egyptenaren en als nomadisch levend volk de kaarten in Europa hadden geïntroduceerd. Of dit helemaal waar is werd later door de wetenschap sterk in twijfel getrokken. Er zijn veel varianten van de Tarotkaarten zoals de Italiaanse stijl, de Zwitserse Tarot, de Franse tarot, en de vrij gangbare Tarotkaartensets die u tegenwoordig kunt kopen bestaan vaak uit 78 kaarten die opgedeeld kunnen worden in twee delen: de grote arcana (grotere geheimen) van 22 en de kleine Arcana (kleinere geheimen) van 56 kaarten die verdeeld zijn in vier groepen van 14 kaarten elk met een eigen kleur.

Samen vertellen deze kaarten het volledige verhaal van de spirituele reis van de mens, vanaf de eerste argeloze stap van de Dwaas tot aan het hoogtepunt in de vorm van de kaart van de voltooiing. Ik geloof zelf niet in voorspellingen van de toekomst op enige wijze dus ook niet door Tarot leggingen. Iemand die ik kende die Tarot leggingen deed zei ook dat het een methode was om door middel van de kaarten en de betekenissen de vrager in contact te brengen met dingen die zijn of haar onderbewustzijn al weet en daardoor lijkt het soms op een openbaring. Ik gebruik de Osho zen tarotkaarten voor inzicht, soms concentreer ik me op iets wat me bezighoud en trek ik een zogenaamde dagkaart. Door de boodschap te lezen die bij de kaart hoort wordt vaak iets duidelijk gemaakt wat ik dan in verband kan brengen met mijn overdenkingen waardoor ik soms bevestiging van een inzicht krijg, maar soms ook ineens een ander inzicht krijg. Dit vind ik zelf een verfrissende wijze om aan het denken gezet te worden, de verklaring van Osho is vaak prikkelend en kan na enige verwarring soms ineens duidelijk zijn. Daarnaast zijn het ook fantastisch mooie kaarten die een mooie plek in de kamer hebben. Meestal laat ik de getrokken dagkaart bovenop liggen om even te blijven herinneren aan de boodschap. Onder aan deze pagina heb ik een link staan waar u de Osho Zen Taror kaarten zelf kunt bestellen!

Voorbeeld van enkele Osho tarotkaarten

Osho the foolVan moment tot moment en bij iedere stap laat de Dwaas het verleden achter zich. Hij heeft niet meer bij zich dan zijn zuiverheid, zijn onschuld en vertrouwen, wat gesymboliseerd wordt door de witte roos in zijn hand. Het dessin van zijn vest bevat de kleuren van de vier elementen van de tarot, hetgeen erop wijst dat hij in harmonie verkeert met alles wat hem omringt. Zijn intuïtie functioneert optimaal. Op dit moment krijgt de Dwaas de steun van het universum om deze sprong in het onbekende te doen. Er wachten hem avonturen in de stroom van het leven. De kaart wijst erop dat je geen misstap kunt doen zolang je vertrouwt op je intuïtie van dit moment, op je gevoel dat alles ‘goed is’. Je gedrag lijkt anderen misschien ‘dwaas’, of jezelf ook, als je probeert het met je rationele verstand te analyseren. Maar de Dwaas staat bij ‘nul’, het nummerloze nummer, waar vertrouwen en onschuld de weg wijzen, niet scepsis en vroegere ervaringen.

Een dwaas is iemand die altijd vertrouwt; een dwaas is iemand die ondanks al zijn ervaringen vertrouwen blijft hebben. Je bedriegt hem en hij vertrouwt je, en je bedriegt hem nog eens, en hij vertrouwt je, en je bedriegt hem weer en hij vertrouwt je nog steeds. Dan zul jij zeggen dat hij een dwaas is, dat hij niets leert. Zijn vertrouwen is enorm; zijn vertrouwen is zo zuiver dat niemand het kan aantasten. Wees een dwaas in de taoïstische zin, in de zin van zen. Probeer geen muur van kennis om je heen op te trekken. Welke ervaring je ook overkomt, laat het gebeuren en laat het steeds weer los. Zuiver je geest voortdurend; sterf steeds opnieuw aan het verleden om in het heden te kunnen blijven, hier-nu, als een pasgeborene, als een baby. In het begin is dat heel lastig, de wereld gaat misbruik van je maken… laat ze. Het zijn arme stumpers. Ook al word je misleid en bedrogen en beroofd, laat het gebeuren, want wat werkelijk van jou is kan je niet ontstolen worden, wat werkelijk van jou is kan niemand van je roven. En elke keer dat je je niet laat aantasten door de situatie, zorgt die gelegenheid voor een innerlijke integratie. Je ziel zal zich meer uitkristalliseren.

Osho inner-voiceDe innerlijke stem spreekt niet in woorden, maar in de woordloze taal van het hart. Ze is als een orakel dat alleen de waarheid spreekt. Als ze een gezicht had, zou dat lijken op het gezicht midden op deze kaart–alert, waakzaam en in staat zowel de duisternis als het licht te accepteren, wat gesymboliseerd wordt door de twee handen die het kristal vasthouden. Het kristal zelf staat voor de helderheid die ontstaat als alle dualiteiten zijn getranscendeerd. De innerlijke stem kan ook speels zijn, want ze duikt diep in de emoties en als ze weer bovenkomt stijgt ze hoog op, als twee dolfijnen die dansen in het water des levens. Via haar kroon in de vorm van de wassende maan staat ze in verbinding met de kosmos en de aarde, zoals te zien is aan de groene bladeren op de kimono van de vrouw. Er zijn momenten in ons leven dat we heen en weer getrokken worden door te veel stemmen. Onze verwarring in zo’n situatie dient juist om ons eraan te herinneren dat we de stilte en het centrum in ons moeten opzoeken. Alleen dan zijn we in staat onze waarheid te horen.

Als je je waarheid binnen in jezelf gevonden hebt, hoef je in dit hele bestaan nergens meer naar te zoeken. De waarheid functioneert via jou. Als jij je ogen opendoet, is het de waarheid die haar ogen opent. Als jij je ogen dichtdoet, is het de waarheid die haar ogen sluit. Dit is een fantastische meditatie. Als je de methode eenmaal begrijpt, hoef je verder niets te doen; alles wat je doet wordt door de waarheid gedaan. Als je loopt is dat de waarheid; als je slaapt rust de waarheid; als je praat spreekt de waarheid; als je stil bent is het de waarheid die zwijgt. Dit is een van de eenvoudigste meditatietechnieken. Heel langzaam komt alles door deze simpele formule tot rust en dan is er geen
techniek meer nodig. Als je genezen bent gooi je de meditatie weg, dan gooi je het medicijn weg. Dan leef je als de waarheid–springlevend, stralend, tevreden, gelukzalig, je bent zelf een lied geworden. Je hele leven wordt een gebed zonder woorden, of beter gezegd, een devotie, een gratie, een schoonheid die niet van onze alledaagse wereld is, een lichtstraal uit het oneindige die doordringt tot de duisternis van onze wereld.

Eenvoudige tarot legging

verleden-heden-toekomstWanneer u dan toch een tarotlegging wilt doen dan kunt u deze eenvoudig legging doen, verleden, heden, toekomst. U trekt drie tarotkaarten en legt deze uit van links naar rechts, zoals op de afbeelding staat. Wanneer u de kaarten gaat lezen, begin je met het verleden, omdat u uw verleden kent kunt u deze kaart vaak goed plaatsen. Hetzelfde kunt u nu doen voor het heden, de tarotkaart die ligt op de positie van de toekomst komt daarna. Van het geheel kunt u nu proberen een compleet verhaal te maken. Neem de kaarten niet te letterlijk en probeer ze te doorgronden, vul ze in met wat er in u opkomt. Hierdoor kunt u ineens verbanden gaan zien en inzicht krijgen in waar u vandaan komt, waar u nu staat en waar u naar toe wilt. Veel succes met deze eenvoudig tarotlegging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *