Wij hebben vele jaren tamme ratjes gehouden in een grote kooi in onze huiskamer. Tamme ratjes zijn hele schone, gezellige, aanhankelijke dieren die een leuke gezelschap zijn en door hun natuurlijke nieuwsgierigheid ook heel goed tam te maken zijn. Ze zaten regelmatig bij ons op de bank of gingen mee op de schouder. De voorouder van onze tamme rat is de bruine rat die oorspronkelijk uit Azi? komt. Tamme ratten zijn al generaties lang in gevangenschap verzorgd en gefokt. Hierdoor hebben we nu heel vriendelijke zachtaardige tamme ratten in veel kleurvariaties. Hoewel veel mensen ze nog steeds zien als vieze beesten, zijn ratten sinds de jaren 70 erg populair als huisdier. Tamme ratjes zijn erg gezellig om in huis te hebben en ook leuk om uit de kooi te halen. Wij hebben ze samen met een paar katten en dat gaat prima, alleen is een kat eens een stuk uit zijn oor kwijtgeraakt toen hij een ratje iets teveel uitdaagde. Ratjes zijn makkelijk dieren om te houden, de aanschaf van een mooie grote kooi is wel een investering en ratjes vragen ook best wel aandacht. Ook moeten de kooi vaak schoon gemaakt worden anders gaat u ze wel ruiken. Wanneer u tamme ratjes neemt moet u er wel rekening mee houden dat ze niet erg oud zullen worden, meestal naar een jaar of twee tot drie, en dat ze op latere leeftijd vaak (goedaardige) tumoren kunnen krijgen. Op deze pagina wil ik u graag iets vertellen over het houden en verzorgen van tamme ratjes. Vriendelijke groet, Hein Pragt
Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.
Algemene informatie over tamme ratjes
De tamme rat stamt dus af van de wilde rat maar is op geen enkele manier meer te vergelijken met de wilde rat. De meeste tamme ratten zouden in de vrije natuur niet eens meer kunnen overleven. Een goed vergelijk is dat de wilde rat net als de wolf is en de tamme rat net als onze honden. Tamme ratjes kennen vele kleurslagen en heel diverse tekeningen en net als bij andere knaagdieren hebben ze ook verschillende vachtsoorten. Er zijn ook ratjes zonder vacht maar deze vind ik persoonlijk niet zo leuk. De meeste tamme ratjes zijn erg mak en erg op mensen gesteld en zullen alleen bijten als ze echt in paniek raken of erg schrikken. Ook wanneer men zoals ik regelmatig door de tralies voert, willen ze wel eens een vinger voor iets lekker aanzien, maar meestal bijten ze dan niet door. Tamme ratjes zitten graag bij je een gaan ook prima mee op de schouder, ze zijn erg intelligent en ze zijn erg vindingrijk, nieuwsgierig en ze kunnen goede leren en onthouden. Bij de Politie worden ze ook ingezet als speurratten vanwege hun uitstekende reukvermogen in combinatie met hun intelligentie en leervermogen.
Tamme ratten worden helaas niet zo oud, de gemiddelde leeftijd is 2 tot 3 jaar maar ik ga gemiddeld van twee jaar uit. Ook zijn de door het doorfokken vaak gevoelig voor (goedaardige) tumoren die ze vaak op wat oudere leeftijd krijgen. Zolang ze er geen last van hebben hoeft u er niets aan te doen, maar het kan wel een vreemd gezicht zijn. Vaak kunnen dierenartsen er niet zoveel aan doen en meestal hebben ze erg geen last van maar hoogstens wat ongemak. Zo had ooit eens een ratje van ons een tumor onder de buik waardoor een van de pootjes de grond niet meer raakte. Het beestje was nog wel levenslustig en leek geen pijn te hebben dus heeft ze zo de laatste maanden van haar leven rondgelopen. Ratten zijn sociale dieren en daarom is het verstandig om tenminste twee ratten van hetzelfde geslacht te nemen. Een rat die alleen gehouden wordt moet minimaal 2 uur per dag aandacht krijgen, als u hier niet elke dat tijd voor heeft is het beter om 2 of meer ratten te nemen. U moet zo vroeg mogelijk beginnen met het tam maken van de ratten, laat ze echter na de de aankoop eerst een tijdje wennen aan de nieuwe omgeving. De ratten moeten zich eerst thuis voelen en uw geur leren kennen. Ratten zijn heel intelligente, levendige dieren die een hechte band met hun verzorger aangaan. Vanwege deze intelligentie kunnen ratten ook veel leren en zelfs naar zijn naam leren luisteren. Ratten vinden het meestal prettig om uit hun kooi gehaald te worden en houden van knuffelen en aandacht. Til een rat nooit aan de staart op, het beste kunt u de rat met de hand onder de borst oppakken. Wanneer u ratten los in de kamer laat lopen dan moet u wel oppassen dat het echte knaagdieren zijn en dat u moet oppassen met elektrische draden, giftige kamerplanten en plastic zakken.
Informatie over tamme ratjes
Voordat u aan het houden van tamme ratjes als huisdier begint moet u zich wel verdiepen in de huisvesting en de verzorging die ratjes nodig hebben. Vaak is het aanschaffen van een huisdier een impuls aankoop en dat pakt meestal niet goed uit voor het dier en de eigenaar.
Welke huisvesting (kooi) hebben ratjes nodig
Er bestaat een grote keuze aan kooien die geschikt zijn voor ratten, waarbij u wel moet bedenken dat het een sociaal dier is dat bij voorkeur met meerdere bij elkaar gehouden moet worden. Voor 2 ratten is een kooi nodig van minimaal 80 x 40 x 40 cm, zodat ze de ruimte hebben en veel speel mogelijkheid. Ook is het belangrijk dat de kooi eenvoudig schoon te maken is, en de dieren moeten zich er niet in kunnen bezeren. Ratten klimmen graag en daarom gaat de voorkeur uit naar een kooi met horizontaal lopende tralies. Drinkwater kunt u geven door middel van drinkfles met een drinknippel en voer kunt u geven in een aardewerk of rvs bakje. Ratten liggen graag in een huisje let hier wel op dat deze groot genoeg zijn en niet van plastic, heel geschikt zijn houten cavia of konijnen huisjes. De rattenkooi moet op een tocht- en vochtvrije plaats in de kamer gezet worden, liefst op een stevig tafel of kast. Aangezien de rat van nature een heel sociaal en nieuwsgierig dier is is de rat erg betrokken bij wat er om hem heen plaatsvindt. Als bodembedekking zijn beukensnippers, maiskolfkorrels of papierreepjes heel geschikt. Ratten zijn zeer gevoelig voor stof, dus mag u beslist geen zaagsel gebruiken. De kooi moet minimaal eenmaal per week schoongemaakt worden. Ik gebruik sinds een jaar hennepvezel en dat werkt tot nu toe het beste.
De voeding van de tamme rat
Ratten zijn alleseters, maar u moet wel opletten dat uw tamme rat geen vuilnisbak is, in de dierenwinkel is speciaal rattenvoer te koop met de juiste samenstelling van granen, zaden, plantaardige en dierlijke eiwitten, aangevuld met extra vitamine A voor de vacht. Een volwassen rat eet ongeveer 20 tot 40 gram voer per dag. Verder kunt u het menu wat aanvullen met groente en fruit, echter niet te veel anders krijgen ze last van diarree. Zorg dat de ratten altijd iets te knagen hebben, anders kunnen hun tanden te lang worden. Ook zijn er speciale snoepjes te koop om de rat eens extra te verwennen. Heel af en toe koop ik een paar levende meelwormen, aangezien ratjes alleseters zijn vinden ze deze heerlijk, maar geef ze niet teveel. Ook geef ik ze vaak wat ongekookte rijstkorrels, dit vinden ze ook heerlijk. Daarnaast gooi ik af en toe wat hazelnoten en pinda’s in dop in de kooi zodat ze wat te knagen hebben. In het begin kraakte ik een paar hazelnoten zodat ze leerden dat er iets lekkers in zat.
Gezondheid van tamme ratjes
Wanneer een rat gezond is dan is deze actief, eet en drinkt goed, heeft een schone neus en kijkt helder uit de ogen. Wanneer de rat wakker wordt dan komt zijn snuit direct omhoog om de omgeving te verkennen. Maar helaas komen er ook een paar kwalen voor bij ratten.
Diarree bij tamme ratjes
Dit komt regelmatig voor bij ratten en wordt meestal veroorzaakt door verkeerde of bedorven voeding. Er is een medicijn tegen diarree te koop, zijn de klachten ernstig (als de rat niet meer wil eten of drinken) of houdt de diarree enkele dagen aan, dan kunt u het beste naar de dierenarts gaan.
Doorgroeien van de snijtanden bij tamme ratjes
Wanneer de snijtanden niet afslijten doordat ze bijvoorbeeld scheef staan of omdat de boven of ondertanden ontbreken, dan zullen de tanden blijven doorgroeien. De rat kan dan sterk vermageren en het is aan te raden regelmatig de snijtanden van de rat te controleren. Te lange tanden kunnen door een dierenarts worden bijgeknipt.
Ademhalingsprobleem bij tamme ratjes
Ademhalingsproblemen worden vaak veroorzaakt door tocht of omdat er teveel stof vrijkomt uit de bodembedekking. De rat niest dan regelmatig en er komt een dunne waterige vloeistof uit zijn neus, die hij vaak snel wegpoetst. Bij ernstige verkoudheid is de ademhaling reutelend en proestend, de ogen zijn vochtig en het dier is lusteloos. Een rat met verkoudheidsverschijnselen moet zo snel mogelijk naar de dierenarts.
Tumoren komen helaas vaak voor bij tamme ratjes
Zoals ik al eerder schreef is de meest voorkomende aandoeningen bij (vooral oudere) ratten tumoren. Vaak zijn tumoren bij mannetjes te vinden in de oksels of liezen en bij vrouwtjes aan de tepels. Het ontstaan van tumoren is vaak erfelijk bepaald. Sommige soorten hebben er meer last van dan andere soorten. Een tumor moet altijd door de dierenarts behandeld worden. Controleer uw ratten goed op de aanwezigheid van knobbeltjes, hoe eerder u erbij bent hoe beter. Soms kan de dierenarts de tumor eenvoudig verwijderen, maar wanneer dit niet kan en de rat er verder geen last of pijn van heeft kunt u het diertje er gewoon mee laten leven. Het lijkt vaak erger dan dan het is en het diertje heeft er zelf vaak geen weet van.