Als kind hadden we thuis altijd kippen en ik heb nu zelf al vele jaren een aantal kippen in mijn achtertuin, na vele jaren heb ik de nodige ervaring opgedaan in het houden en verzorgen van kippen. Iedereen die een tuin heeft kan een paar kippen houden, het zijn gezellige, levendige en vriendelijke dieren die een beetje scharrelen en niet extreem veel verzorging nodig hebben. De meeste kinderen zijn gek op kippen en de verzorging van de dieren leert ze verantwoordelijkheid nemen en zorg dragen voor de natuur. Kippen zijn zowel in aankoop als in verzorging redelijk goedkope dieren, wat het menu betreft, stellen de kippen geen hoge eisen, het zijn echte alleseters. Naast een basis rantsoen van kippenvoer eten ze met veel enthousiasme de tafelresten en ook het onkruid uit de tuin. Nog een voordeel is dat ze een groot deel van het jaar ook nog nog voor verse eitjes zorgen. Niet iedere tuin is echter geschikt voor kippen u dient wel voldoende plaats hebben voor kippen. Wanneer u teveel kippen op een te beperkte oppervlakte heeft kan dit aardig gaan stinken en dat is voor u en uw buren vaak geen pretje. Omdat kippen sociale dieren zijn is goed om tenminste twee kippen te nemen. De kosten van voeding en verzorging zijn bij kippen, zeker in verhouding tot vele andere huisdieren, bijzonder laag te noemen. Vaak worden kippen gehouden voor de kinderen en dat is op zich zeker geen slecht idee, de verzorging van kippen is vrij eenvoudig en het schoonmaken en onderhouden van de hokken kan ook door de kinderen worden gedaan.
Maar het is goed om ze hierover vooraf eerst de nodige kennis op te laten doen, want als huisdier en levend wezen hebben kippen uiteraard recht op goede voeding en verzorging. Omdat kippen erg hechten aan hun hok is het in veel gevallen mogelijk om de kippen vrij in de tuin of het erf rond te laten lopen. Dan moet u er overigens wel voor zorgen dat de dieren niet op de weg kunnen komen, of bij de buren gaan scharrelen, want daar komt vaak ruzie van. U moet dus zorgen voor een goede afrastering, dat zal veel onnodige toestanden voorkomen en zo kunnen uw kippen toch een beetje van de vrijheid genieten. Soms zal het nodig zijn om uw kippen te kortwieken, aangezien met name de lichte rassen en de krielkippen tot redelijke hoogten kunnen vliegen. Als u echter ook dit soort zaken regelmatig bijhoudt en controleert, is er geen vuiltje aan de lucht om uw kippen vrij rond te laten scharrelen. In verband met lawaai en buren raad ik het iedereen af om geen haan te nemen, wanneer men in een woonwijk woont, kippen hebben geen haan nodig als ze met een kleine groep zijn. Kippen kunnen makkelijk handtam gemaakt worden en zijn leuke sociale dieren. Deze pagina gaat over het houden en verzorgen van kippen. Vriendelijke groet, Hein Pragt.
Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.
Kippen, waar moet u rekening mee houden
Kippen zijn in vergelijking met andere huisdieren veel minder veeleisend, maar hebben desondanks wel elke dag voeding en vers water nodig. Ook zal het hok geregeld schoongemaakt moeten worden en moet er tijdens een afwezigheid en vakantie voor gezorgd moeten worden. Het houden van kippen hoeft zeker niet duur te zijn, toch moet u in elk geval rekening houden met de aanschaf of bouw van een goed en deugdelijk (nacht)hok en eventueel een ren. Ook kan het voorkomen dat uw kippen een ziekte onder de leden krijgen waarvoor u een dierenarts moet raadplegen.
Kippen hebben geen haan nodig om gelukkig te zijn ze kennen een onderlinge rangorde die de pikorde heet. Wanneer u kippen ziet die de pikorde nog moeten bepalen begrijpt u waar dit begrip vandaan komt. Vaak neemt een van de hennen de taak van haan op zich waarbij ze zich dominant gaat gedragen en zelfs soms een poging doet om te kukelen. Wanneer u wel een haan neemt dan moet u er rekening mee gaan houden dat de haan de hennen zal gaan bevruchten. Zo lang de bevruchte eieren niet bebroed worden, is er niets aan de hand en verschilt een bevrucht ei niet van een onbevrucht ei. U kunt het gewoon eten en proeft het verschil ook niet. Wel moet u oppassen als het bevruchte ei al één of meer dagen bebroed is. Ook kunnen hanen problemen veroorzaken doordat ze in de ochtend behoorlijk vroeg kunnen kraaien. Dit zullen de meeste buren u niet in dank afnemen. Neem dus alleen een haan wanneer u vrij genoeg woont en u er geen overlast mee veroorzaakt.
Hoeveel kippen u kunt houden hangt in grote mate af van hoeveel ruimte u beschikbaar hebt. Wanneer u alleen maar een paar dieren voor de hobby neemt kunt u minimaal twee of drie tot zelfs acht kippen nemen. Wanneer u kippen wilt houden in een afgesloten ruimte is het belangrijk om rekening te houden hoeveel ruimte ze minimaal nodig hebben. U kunt daarbij uitgaan van een leefoppervlak van zo rond anderhalf tot twee vierkante meter per kip. Dit zijn echter wel de minimummaten en het spreekt voor zich dat elke meter die u de dieren meer kunt bieden, welkom is. Het de levensvreugde en vitaliteit van uw kippen zeer ten goede komen en de kans dat er ziekten uitbreken is ook het grootst wanneer veel dieren bij elkaar in een (te) kleine ruimte gehouden worden. Wanneer u de kippen dagelijks de kans geeft om enkele uren buiten rond te scharrelen in de tuin kan een hok met kleinere afmetingen ook prima.
Wanneer u al enkele kippen heeft en er nieuwe bij wilt plaatsen, doe dit dan bij voorkeur ’s avonds als de dieren op stok zitten en het donker is. De nieuwe kip verstoord de pikorde en de oudere dieren kunnen de nieuwe, die ze als indringers zien, gaan belagen met soms fatale gevolgen. In het donker zijn kippen niet actief en vindt de acceptatie van nieuwkomers veel makkelijker plaats en tegen de ochtend zijn de dieren vaak al aan elkaar en aan elkaars geur gewend. Maar u dient uw kippen in het begin even in de gaten te houden, kleine schermutselingen in de groep zijn onvermijdelijk en het duurt soms dan ook enige dagen voordat de nieuwe rangorde is vastgesteld. Hoe zielig het er soms ook uitziet, u moet pas ingrijpen als er bloed is want dan kan het fataal worden. Kippen kunnen onder elkaar soms erg hard zijn in het begin, maar wees gerust, het gaat meestal snel voorbij als de nieuwe kip zijn plaats heeft.
Kippen, huisvesting, voeding, ziekten.
Welke huisvesting voor kippen?
Er bestaat een grote keuze aan hokken die geschikt zijn voor kippen, waarbij u wel moet bedenken dat het een sociaal dier is dat bij voorkeur met meerdere bij elkaar gehouden moet worden. Aan een goed en deugdelijk kippenhok worden een aantal voorwaarden gesteld, waarvan de belangrijksten zijn: comfort, bescherming tegen weersomstandigheden en een vooral een absoluut tochtvrij nachthok. De dieren moeten droog kunnen zitten en ze moeten over voldoende ruimte beschikken om zich goed te kunnen bewegen. Er zijn diverse afmetingen en uitvoeringen kippenhokken te koop, maar voor de handige knutselaar is het ook niet al te moeilijk om zelf een kippenhok te timmeren. Wel moet u er rekening mee houden dat ook het schoonhouden makkelijk moet kunnen gebeuren. De grootte van het kippenhok hangt ook af van het door u gekozen ras, als vuistregel kunt u aanhouden dat voor elke volwassen grote kip een ruimte nodig is van ongeveer één vierkante meter en dat men voor krielkippen moet rekenen op zo’n drie dieren per twee vierkante meter. Bij een overbevolking zullen de dieren elkaar voortdurend lastig vallen.
Het nachthok met daaraan verbonden een ruime open ren komen we tegenwoordig wat minder tegen, meestal kunt u hokken kopen waarvan het nachthok en de ren uit een overdekt geheel bestaat. Het voordeel hiervan is dat ze minder tochten en de kippen ook bij slecht weer en kou nog ruim voldoende bewegingsruimte hebben. Bij een groot hok moet u rekening houden met de bouwvoorschriften van de gemeente en eventueel de voorwaarden die de verhuurder van uw woning aan een dergelijk bouwwerk stelt. Voor alles moet een kippenhok droog en luchtig zijn en mag het hok absoluut niet tochtig zijn want kippen zijn erg gevoelig voor tocht. Bij de plaatsing van het hok kunt u dit het beste met de voorzijde op het oosten zetten en moet het hok de kippen ruim voldoende bescherming geven tegen strenge winters. De bodem van het kippenhok kan het beste van beton zijn omdat dit eenvoudig schoon te houden is, maar een stukje aarde vinden kippen ook geweldig om in te kunnen krabben en pikken. Wel raakt deze aarde snel vervuild en moet u deze regelmatig een keer omwerken. Via het Internet kunt u tegenwoordig leuke hokken kopen waar u een paar kippen gemakkelijk in kunt huisvesten.
Zorg er wel voor dat het nachthok afgesloten kan worden, mijn kippen zijn over het algemeen om 7 uur in de ochtend wakker em gaan dan naar buiten om voer te zoeken. Wanneer er geen voer is gaan ze heel hard zeuren en de buren vinden dit zo vroeg in de ochtend (zeker in het weekend) niet zo leuk. Daarom sluit ik elke avond laat het nachthok af en doe het pas in de ochtend weer open als de kippen eten krijgen. Dan zijn ze meestal zo druk dat ze niet meer zeuren.
Voeding voor kippen
Kippen zijn bijna alleseters, maar u moet wel opletten dat uw kip geen vuilnisbak is. Kippen stellen betrekkelijk weinig bijzondere eisen aan hun voer en in de dagelijkse praktijk zal dit dan ook nauwelijks problemen zijn. Bij de dierenzaak kunt u diverse soorten kant en klaar voer kopen het in de handel gebrachte verpakte voer voor kippen is zodanig samengesteld, dat ze optimaal in de voeding behoefte van de dieren voorziet. Kippen hebben net als alle andere vogels geen tanden en kunnen dus het voedsel niet in de bek vermalen. In de krop, wat een klein, balvormig orgaan vlak onder de slokdarm is, wordt het voedsel tijdelijk opgeslagen en voor geweekt. Het voedsel komt daarna beetje voor beetje in de spiermaag, een sterk orgaan met stevig gespierde wanden, die sterk kunnen samentrekken en kippen eten grit en steentjes wat in de spiermaag achterblijft en waarmee ze het eten fijnmalen. Daarom moeten kippen dus altijd over een bak schelpengrit en maagkiezel beschikken. Uiteraard heeft grit ook invloed op de vorming van de eierschaal. Strooi het graanvoer gewoon over de grond uit want de eventueel met het graan opgenomen aarde heeft een goede uitwerking op de spijsvertering van de kippen.
Kleine hoeveelheden tafelresten kunnen zeker geen kwaad, maar bedenk wel dat het dagelijks verstrekken van grote porties niet zo goed is omdat de kippen deze resten eten en hun andere voer laten staan, waardoor ze een niet een uitgebalanceerde voeding krijgen. Ook kunnen grote porties tafelresten, keukenafval en oud brood een nadelige invloed hebben op de leg. Aan loslopende kippen kunnen we zien dat ze graag allerlei jong groen opeten en het is dan ook aan te bevelen om de opgesloten kippen regelmatig wat groenvoer te geven. De groene groenten en knolgewassen die geschikt zijn voor kippen zijn bijna onbeperkt, maar de volgende lijst kan als leidraad dienen voor wat men zou kunnen geven: bieten, spruitjes, worteltjes, sla, bloemkool, boerenkool, en diverse andere koolsoorten. Ook moet u elke dag de voerbak controleren en het drinkwater verversen want kippen moeten altijd de beschikking over vers water hebben. In de dierenspeciaalzaak zijn ook waterbakken te koop met een reservoir.
Gezondheid van uw kippen
Wanneer u bij uw kippen komt moeten ze wel vol leven zijn, want een kip die met zijn kopje tussen de veren gestoken rustig blijft zitten, geeft daarmee aan dat hij niet geheel in orde is. Het is dan verstandig de kip even af te zonderen van de rest van de kippen wanneer u er meerdere heeft. In afzondering kunnen we de kip goed in de gaten houden en voorkomen we dat de andere dieren besmet raken. Mocht de kip niet opknappen, aarzel dan niet om uw dierenarts om raad te vragen. Net als alle andere vogels hebben kippen ook hun rui periode waarin ze de veren wisselen. Kippen verliezen weliswaar het hele jaar door een paar veertjes, maar tijdens de rui verwisselt de kip zijn oude veren voor een geheel nieuw stel. Ondanks dat er veel veren tegelijk uitvallen mag de kip niet echt kale plekken krijgen. De rui duurt gewoonlijk vier tot acht weken, hennen zullen gedurende de eerste tijd van de rui nog wel aan de leg blijven, maar zodra de nieuwe veren goed beginnen te groeien stopt ze tijdelijk met leggen. Kippen die in de rui zijn, zijn erg gevoelig voor tocht en een daaruit voortvloeiende verkoudheid. Tijdens de rui mag u de kip best een keer extra verwennen met wat lekkers. (Ik geef ze vaak een klein kuipje kattenvoer (rundvlees) als extraatje, of wat meelwormen.)
Help mijn kip is broeds!
Iedereen die kippen heeft zal wel eens meemaken dat een kip broeds is, ze zit de hele dag op het nest, ze maakt kloek geluiden, vaak heeft ze een kale plek op de borst en ze legt geen eieren meer. Doordat ze de hele dag op het nest zitten en weinig eten vallen ze vaak ook erg af, dus ook voor de kip is het uiteindelijk niet zo prettig. Er zijn zelfs gevallen bekend van kippen die zichzelf dood broeden. Een kip word van nature broeds om zich voort te planten, of het gebeurt en hoe vaak verschilt van ras. Een wyandotte is om de haverklap broeds en dat is één van de redenen waarom ik dit ras niet meer neem. Kippen kunnen elkaar ook aansteken met broedsheid en voor u het weet zit het halve hok de hele dag op het legnest. Ook zonder haan zullen kippen wel broeds worden, de aanwezigheid van een haan heeft geen invloed. De broedsheid bij een kip wordt veroorzaakt door hormonen, vaak zal dit losbarsten als het mooi weer begint te worden.
Broedsheid kan bij kippen behoorlijk hardnekkig zijn, ik probeer de broedsheid dan ook meestal te doorbreken en de kip weer op haar normale gedrag terug te brengen. Niet alleen voor mijzelf, ik ben gek op de eitjes, maar ook voor de arme kip. Wat kunt u doen met een broedse kip, u kunt de kip haar gang laten gaan, de broedsheid zal ongeveer drie weken duren en vanzelf weer overgaan. Echter het kipje kan zo verzwakt zijn dat het nog een tijdje erna geen eieren zal leggen. Ik probeer eerst de meest vriendelijke methode en dat is de kip telkens uit het legnest te halen en in de ren te doen, dit vindt ze niet leuk en ze zal ook vaak best een tijdje mopperen. Ze zal proberen weer snel naar het legnest te komen, maar als ze in ieder geval iets gegeten en gedronken heeft is dat al een hele geruststelling. Bij hardnekkig broedse kippen zal hierdoor de broedsheid niet snel overgaan.
Er zijn mensen die het achterwerk van een kip in koud water dompelen om de kip af te laten koelen en zo de broedsheid te doorbreken. Ik doe dit ook wel eens maar ik vind dit niet zo diervriendelijk. Het beste werkt nog altijd de kip afzonderen in een kaal hok zonder legnest of mogelijkheid om te gaan broeden, liefst een wat koudere stenen ondergrond. Ik geeft de kip voldoende eten en drinken en let goed op dat ze toch niet stiekem gaat broeden. De kip een tijdje in een grote door of krat doen, met genoeg voer en water werkt ook. Ik heb naast de kippenren een kleine extra ren gemaakt die ik ook gebruik als kippen niet zo goed aan een nieuwe kip kunnen wennen. Ze kunnen elkaar we zien, horen en ruiken maar niet bij elkaar komen. De broedse kip kan hier ook rustig een paar dagen de broedsheid afbouwen. Veel succes, en weer een beetje aardig tegen uw broedse kip, zij kan er ook niets aan doen.
Kippen in de rui
Net als alle andere vogels hun hebben kippen ook een ruiperiode. Tijdens het ruien verwisselen de vogels het verenpak, kippen verliezen weliswaar het hele jaar door wat veertjes, maar tijdens de rui verwisselt de kip alle oude veren voor nieuwe. Er vallen in deze periode veel veren tegelijk uit, maar toch mag de kip geen echte kale plekken krijgen. Volwassen kippen verwisselen tijdens de rui al hun veren en het ruien van kippen verloopt op een vaste wijze. De rui duurt gewoonlijk vier tot acht weken. De meeste kippen zullen gedurende de eerste tijd van de rui nog wel aan de leg blijven, maar zodra de nieuwe veren goed beginnen te groeien stoppen ze met leggen. Het ruien eindigt met het verwisselen van de veren aan de voorkant en op de kop. Her ruien kost een kip heel veel inspanning (vandaar dat de leg ook tijdelijk stopt) u moet de kip dan ook tijdens de rui zoveel mogelijk met rust laten.
Ook zijn kippen die in de rui zijn erg gevoelig voor tocht en een daaruit voortvloeiende ziektes. Wanneer het warm en zonnig weer is, kunt u de ruiende kippen gewoon buiten laten lopen. Tijdens de rui voelen kippen zich met zo lekker en gedragen ze zich soms wat lustelozer. We moeten onze kippen in deze periode dan ook een beetje extra verwennen. Verzorg de kippen in de rui extra goed en houdt het hok zorgvuldig schoon. Kippen die in de rui zijn kunt u een graanvoeder geven met zonnebloempitten. Wanneer uw kippen niet snel genoeg door de rui komen, heeft de dierenspeciaalzaak ook nog wel een aantal middeltjes die een snelle rui bevorderen. Volg daarbij altijd nauwkeurig de aanwijzingen op de verpakking op. Belangrijk is echter dat u tijdens deze periode wat extra aandacht heeft voor uw kippen.
Kippen en bloedluizen
Bijna iedereen die kippen heeft ts wel eens wanhopig geworden wanneer er weer bloedluis (rode vogelmijt) in het hok zitten. De beestjes planten zich heel snel voort en nemen flink wat bloed af van kippen die door het bloedverlies vaak vale kammen krijgen, erg onrustig worden en vaak ook van de lage raken. Soms springen de mijten zelfs op je hand wanneer je een ei uit het hok raapt. De naam bloedluis klopt eigenlijk niet, het beestje is geen luis maar een mijt en deze mijten planten zich razendsnel voort en kunnen maar liefst 9 maanden zonder voedsel. Bij besmetting kan men gif inzetten, maar bijna alle middelen zijn hiervoor zijn inmiddels verboden en het is ook niet zo fijn omdat dit gif ook in de eieren terug te vinden is. Er zijn een paar dingen die men standaard kan doen om een bloedluizen besmetting te voorkomen. Houd het hok goed schoon, goede hygi?ne verkleint de kans op besmetting en smeer de zitstokken aan de uiteinden in met vaseline, hier blijven de mijten in steken zodat ze niet bij de kip kunnen komen. Wanneer men al een besmetting heeft kan men ook de natuurlijke vijand van de bloedluis (zoals de roofmijt) inzetten, via het internet kunt u eenvoudig een zakje roofmijten bestellen die u in het hok en de legnesten kunt rondstrooien. De roofmijten gaan op jacht naar bloedluis en zijn veilig voor de kippen, ik heb hier zelf hele goede ervaringen mee. Daarnaast smeer ik boven de halve meter alle kieren in met vaseline en spuit ik een biologisch verantwoord bestrijdingsmiddel in de tussenwanden van het hok. Op de bodem en onder in het legnest leg ik tabakstelen, hier zijn bloedluizen ook niet zo gek op en alle beetjes helpen om die nare beestje te bestrijden.
Kortwieken van kippen
Kippen vinden het heerlijk om in de tuin te scharrelen, ze pikken en krabben naar steentjes en eten zaadjes, gras, blaadjes, insecten en wormen. Het is een grappig gezicht om te zien dat als een kip een worm gevonden heeft de de anderen er direct op afstuiven om hun deel te bemachtigen. Maar ook vinden kippen het heerlijk om het zand een stof of zandbad nemen, ze draaien zich dan heerlijk in het zand rond en bestrijden zo het ongedierte tussen hun veren. Omdat de meeste kippen toch nog een vlieghoogte halen van een tot anderhalf meter, bestaat de kans dat ze over de erfscheiding vliegen en zo in de tuin van de buren komen. Meestal zijn de buren daar niet zo van gediend, zeker wanneer de kippen poepen in hun tuin en de beplanting opeten of vernielen. Om dit te voorkomen kunt u uw kippen kortwieken, hierbij worden van de grote slagpennen, dit zijn de grote veren aan de buitenkant van de vleugels afgeknipt. Veren zijn net als haren, de kip zal er niets van voelen, behalve dat ze het irritant zal vinden. Het beste is om de tweede, derde en vierde slagpen af te knippen wanneer u de vleugel met de hand uitrekt van de kip af. Wanneer u de buitenste slagpennen laat zitten blijft de vorm van de kip nog mooi. U kunt ook de slagpennen maar aan één kant afknippen waardoor de kip bij het vliegen uit haar evenwicht raakt. Ik doe het zelf vaak gewoon aan twee vleugels zodat ze nog wel naar de stok kunnen fladderen. Let wel op dat de slagpennen bij de eerstvolgende rui weer aangroeien en u deze weer opnieuw moet afknippen. Een veel ernstiger ingreep is het leewieken bij eendagskuikens waarbij men de helft van een vleugel afgeknipt, zodat er een blijvende verminking ontstaat. Behalve dat het er niet fraai uitziet ben ik erg tegen het verminken van dieren. Een goede omheining van de tuin is een veel betere en diervriendelijker oplossing.
Ziekten van kippen
Door dagelijks op het gedrag van onze kippen te letten, kunnen we eventuele veranderingen snel opmerken. Dat geeft ons de mogelijkheid om de eerste tekenen van een ziekte vast te stellen en tijdig de nodige maatregelen te nemen waardoor het dier een grotere en snellere kans op een voorspoedige genezing heeft. U zult dan ook goed moeten weten hoe het normale gedrag van de kippen is en hoe ze er gezond uitzien. Bij de meeste ziekten zien we dat een kip stil in een hoekje blijft zitten of zelfs helemaal in het donker wegkruipt. De veren zijn vaak minder glanzend en ook de ogen staan vaak dof. Ook kunnen we vaststellen dat er iets mis is met een kip als zij opeens weigert te eten. Het is belangrijk om zieke kippen altijd direct apart te zetten en ze goed in de gaten te houden. Wanneer u het niet helemaal vertrouwd, is het verstandig om snel een dierenarts te raadplegen. Maar gezonde, goed gevoede en juist ondergebrachte kippen zijn meestal erg sterk. Schoon drinkwater, schoon voedsel en een schone behuizing zijn wel heel belangrijk voor de gezondheid van uw kippen.
Desondanks kan af en toe een ongelukje gebeuren of kan een dier ineens ziek worden. Het is vaak niet eenvoudig om zelf een goede diagnose te stellen en is het verstandig toch een dierenarts te raadplegen. Hij kan dan de juiste behandeling en medicijnen voor uw zieke kip aangeven. Wanneer men de kippen regelmatig in de gaten houdt en iets ongewoons ontdekt, kan men de kip het beste in een apart “ziekenhokje” zetten en warm houden met bijvoorbeeld een warmtelamp of warmteplaat. Het is verstandig om het kippenhok waar het dier in heeft gezeten zorgvuldig schoon te maken en te desinfecteren het met heet sodawater of een desinfectiemiddel. Was ook uw handen altijd goed als u een ziek dier in de handen heeft gehad.
Denk er wel aan dat ook een zieke kip altijd de te beschikking moet hebben over voldoende voedsel en vers drinkwater, anders loopt u het risico dat de zieke kip sterft van honger en dorst in plaats van de ziekte of aandoening. In het drinkwater van de zieke kippen kunnen we bepaalde voorgeschreven medicijnen doen, zodat de zieke kippen dit dus op deze wijze naar binnen kunnen krijgen. Door de warmte in het “ziekenhokje” zal de kip gewoonlijk wel gaan drinken. Kippen kunnen tegen een aantal ernstige ziekten worden ingeënt zoals de pseudovogelpest wat zelfs verplicht is voor alle dieren die op tentoonstellingen komen. Ook is het goed een aantal medicijnen in voorraad te houden, voor het geval er een bepaalde eenvoudig te behandelen ziekte of aandoening bij uw kippen voorkomt. Ontsmettingsmiddel voor zowel de hokken, zitstokken, legkasten als de wanden van het hok zoals Dettol en Halamid.
Lees wel altijd eerst zorgvuldig de gebruiksaanwijzing voor u de middelen gebruikt. Voor maag- en darmstoornissen bij kippen is het aanbevolen om wat Norit in huis te hebben, dit kunt u de kippen geven door wat Norit tussen hun lievelingsvoer te strooien. Ook kunt u een tubetje oogzalf voor ontstoken ogen in huis hebben, kippen die bijvoorbeeld op de tocht hebben gezeten, kunnen we met dit in middel behandelen. Koop deze middelen bij voorkeur bij een erkende dierenspeciaalzaak of uw dierenarts. Hier kunt u dan ook een ontwormingsmiddel, pluimvee- insectenpoeder tegen bijvoorbeeld veerluis en andere parasieten aanschaffen. Met wat slaolie kunt u de poten en de tenen van de kippen insmeren ter voorkoming of genezing van kalkpoten.
Met vaseline kunt u in strenge winters en bij zware vorst de kammen en oorlellen van de kippen insmeren om bevriezing te voorkomen. Dit is echter niet nodig als de kippen een goed tochtvrij binnenhok hebben. Om de bevruchting van de eieren te bevorderen, kunnen we aan het meelvoer wat gistvlokken toevoegen. Hierdoor worden vaak ook de kuikens wat vitaler en krachtiger en het voorkomt ook kromme teentjes bij de kuikens. Vitamine AD druppels heeft u nodig als blijkt dat de kippen windeieren (eieren zonder kalkschaal) leggen of ter verhoging van de leg productie.
Weetjes over kippen
- Gemiddeld heeft een kip 25 uur nodig om een ei te maken, het tijdstip dat de kip legt schuift dus telkens een uurtje op.
- Het is een fabel dat het ongezond is om elke dag een ei te eten omdat een ei veel cholesterol bevat, wel is het zo dat u dagelijks niet meer dan 300 mg cholesterol moet eten en je met een ei van 200 mg cholesterol zit u daar al snel aan.
- Dat U in de winter ’s nachts de kippen beter kunt opsluiten in het nachthok, als een kip ’s nachts schrikt zal ze geneigd zijn de ren in te gaan en niet meer het hok binnen te durven waardoor de kip stress kan krijgen of zelfs kan bevriezen.
- Een krop sla ophangen is prima tegen de verveling, de kip pikt naar de krop en krijgt zo extra beweging.
- In plaats van stro kunt u ook houtvezel gebruiken in het legnest in verband met kippenpoep die aan het stro blijft plakken en minden aan houtvezel waardoor u minder snel vieze eieren krijgt.
- Voer uw kippen NOOIT eierschalen, als ze gewend raken aan het eten van eierschalen, zullen ze ook hun eigen eieren kapot pikken en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
- U kunt in het nachthok onder de stok een krant leggen om de uitwerpselen op te vangen en deze elke dag vervangen. Zo blijft het hok makkelijk schoon!
- De voederbak moet een dakje hebben of op een plek staan waar de kippen niet boven kunnen komen, zodat de poep van de kippen niet in het voer kan vallen.
Muizen en ratten in de tuin door kippen
Helaas zijn kippen nogal verspillend met hun voer en blijft er regelmatig wat liggen. Maar ook het opgeslagen kippenvoer in de schuur kan muizen en ratten aantrekken en met de snelheid waarmee deze zich vermenigvuldigen heeft u zo een muizenplaag. Omdat muizen en ratten geen grenzen hebben trekken ze ook naar de buren en daar kunt u de nodige klachten over krijgen. Wees daarom klachten over uw kippen door de buren voor door actief muizen en ratten te bestrijden. Nier met gif want dat kan ook uw kippen treffen en een dode muis of rat die weggekropen is, zal enorm gaan stinken. Ik gebruik zelf de muizenvallen die uit een kleine kooi bestaan met een klepje dat door middel van een veer kan dichtslaan. Als lokmiddel gebruik ik altijd een stukje brood met pindakaas, het brood is alleen om de pindakaas vast te houden, want dat trekt muizen aan. Wanneer ik ze gevangen heb zet ik ze een stuk verderop bij het water (ver van woonhuizen) weer uit. Wist u trouwens dat veldmuizen beschermde dieren zijn?
Een ander punt is het voer, bewaar het zoveel mogelijk in afgesloten bussen of trommels of emmers met een gesloten deksel. Hierdoor kunnen muizen en ratten er niet bij komen. Hoog wegleggen helpt niet, muizen en ratten kunnen uitstekend klimmen. Wat ook helpt is een apparaatje kopen dat met geluid ongedierte verjaagd. Muizen en ratten hebben een extreem gevoelig gehoor en houden niet van harde geluiden. Mensen ook niet maar wij kunnen geluid boven de 20000 trillingen per seconde niet horen. Ratten en muizen kunnen deze hoge tonen wel horen en daar maakt dit apparaat gebruik van. Het zend permanent een hoge pieptoon uit op een hoog volume die mensen niet kunnen horen maar ongedierte wel. Door dit apparaat in de schuur met voer te plaatsen maakt u het voor muizen en ratten erg oncomfortabel om in uw schuur naar eten te zoeken. Ik gebruik dit apparaat dat u gemakkelijk online kunt bestellen en dat u gewoon in een stopcontact kunt prikken.
Deze ultrasonische muizen en ratten verjager is de oplossing voor al je ongedierte problemen. Dankzij deze zeer effectieve ultrasonische techniek jaag je al het ongedierte uit je huis. Deze ongedierte verjager is veiliger dan de meeste ongedierte bestrijdingen. Het apparatje produceert geluidsgolven met de bedoeling om ervoor te zorgen dat het leven van ongedierte en insecten ondraaglijk wordt. Zodoende worden de dieren niet gedood, maar gaan ze op de vlucht. Plaats het apparaat in een hoek van je huis, zet hem aan en al het ongedierte blijft uit je huis.