Muziek

Hein Pragt muziek Ik ben al mijn hele leven musicus, vanaf de leeftijd van 8 jaar heb ik een aantal jaren klassiek orgel les gehad omdat ik graag kerk organist wilde worden. Maar omdat dit in Bargercompas alleen weggelegd was voor één familie kon ik dat wel vergeten. Toen ik 14 jaar oud was begon ik in een buurtbandje en heb ik mijzelf het spelen op gitaar bijgebracht. Vanaf die tijd heb ik muziek gemaakt in diverse bands gespeeld. Mijn eerste beroeps band was de band Shamrock uit Emmen, hier werd ik behoorlijk in het diepe gegooid, maar ik ben elke uitdaging aangegaan. In deze tijd ben ik mij ook meer gaan toeleggen op de piano. In de tijd van Shamrock zat ik nog op school en kreeg na een half jaar de keuze (omdat ik in de les teveel sliep) om met school door te gaan of voor de muziek te kiezen. Ik koos dus voor de muziek en daar heb ik nooit spijt van gehad. Ik ben tot mijn 24e jaar beroepsmuzikant geweest en ik heb een paar schitterende jaren meegemaakt met veel ups en downs. Toen ik 24 was ben ik weer gaan studeren en sindsdien speelde ik altijd in hobby of semi-beroeps bands, naast mijn gewone werk. De meeste bands waarin ik zat waren zeer commercieel en het was meestal niet de muziek die ik prive ook beluister. Op deze site staan ook een aantal MP3 bestanden van life opnames van de bands waarin ik gespeeld heb, enkele volledige versies en een paar fragmenten. Ook maak ik tegenwoordig opnames in met mijn eigen digitale Tascam 8 sporen thuisstudio en de computer. In zeker opzicht was ik er altijd trots op dat ik een muzikale hoer was, als de klant maar betaalde speelde ik (en de band waarin ik speelde) alles wat de klant wilde horen. Dit is heel goed voor je muzikale ervaring omdat je na een aantal jaren werkelijk alles kunt spelen. Dit ging zeker op voor mijn duo NEON, maar ik heb dit heel veel jaren met veel plezier gedaan. Na mijn echtscheiding op mijn 40e was het spelen in een band en optreden niet meer de combineren met het alleenstaand ouderschap en heb ik na toch nog twee jaar door ploeteren er voor gekozen om definitief te stoppen met optreden. Toch jeukt het heel erg wanneer ik een hele goede band zie optreden en dan mis ik het op een podium best wel, een avond dat ik heel erg had was bij het optreden van Ilse de Lange en haar band. Ik heb tenslotte zo’n 30 jaar op het podium gestaan. Mijn jongste dochter heeft het overgenomen, zij speelt ook toetsen en gitaar en speelt veel voor vrienden en vriendinnen en treed ook af en toe op. Thuis hebben we een muziek kamer waar de meeste muziekinstrumenten staan, behalve de piano en de akoestische gitaren, die nog in de woonkamer staan. Hier kan ik ook naar hartenlust opnames maken.

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Mijn instrumenten

Ik heb veel verschillende instrumenten gehad, mijn eerste band setup was een Farfisa orgel, Yamaha piano, Solina string en Min-korg synthesizer. Het Farfisa (drawbar) orgel heb ik later ingeruild voor een toonwiel orgel. Ik was altijd een enorme Korg en Roland fan en minder fan van Yamaha. De geluiden van Roland en Korg vond ik altijd heel goed en vol, de geluiden van Yamaha vond ik vaat te dun. De laatste 25 jaar was mijn setup altijd een Roland master keyboard, een Korg daarboven en een midi keyboard als derde op een Roland U220 module. Ik heb meerdere synthesizers uit de Roland JV serie gehad en van Korg de M1 en de X3. Ik vond het met de band altijd handig om alle geluiden op een eigen toetsenbord te hebben en was niet weg van splits op een keyboard. Voor het instellen had ik alles via midi door gekoppeld en een klein PC programma geschreven dat door middel van een klein numeriek toetsenbord 100 patch combinaties kon selecteren zodat alle synthesizers en modules met één druk op de knop op de goede instelling stonden. Dit maakte het mogelijk om life heel snel van nummer (settings) te kunnen wisselen. Mijn huidige instrumenten zijn een Roland RS-05 een Korg X3, een Medeli DP-600 elektrische piano, een Roland JV module en een Hammond XM1 module. Alles is weer via midi aangesloten waarbij ik de Korg X3 als master keyboard gebruik omdat deze fijne toetsen en een fijne toetsenaanslag heeft. Sinds ik de Korg PA 300 heb is dit wel mijn meest favoriete keyboard geworden. We hebben wat meer muziekinstrumenten thuis staan de het gemiddelde huishouden.

Roland RS-5

Roland RS-5 synthesizer De Roland RS-5 is een echte 64 voice synthesizer met de klankkwaliteit van de JV en XP reeks, maar zonder de complexiteit van de programmering. Het is een zeer lichtgewicht synthesizer (6 kg!) wat een beetje goedkoop aanvoelt maar dat valt achteraf wel mee, de constructie is best degelijk. Via een paar draaiknoppen aan de bovenkant zoals LFO rate & depth en manipulatie van de LFO aan de filter, attack en release, filter cutoff en resonantie. Verder zijn de meest gebruikte zaken zoals spilt, octaaf en klankkeuze via drukknoppen te bedienen. Met 640 programma’s (GM en GM2) waarvan 128 “user” (voor zo’n 32MB ROM) is het klankenarsenaal zeer uitgebreid, zeker als je dan nog eens rekening houdt met de 128 “performances” die je kan opslaan, boven op de 128 meegeleverde fabrieksklanken. Verder is de RS-5 uitgerust met de standaard aansluitingen: stereo uitgang en koptelefoon output, twee jacks voor pedalen, drie MIDI-aansluitingen. Het apparaat heeft ook 8 reverb types, + 8 chorus types, + 42 effecten. In midi mode kan de RS-5 16 klanken tegelijk aan. Er is ook een zeer sterke arpegiator (afkomstig van de XV reeks) en een ruim aantal drum-kits aanwezig wat de RS-5 zeer geschikt maakt als MIDI afspeel synthesizer voor opnames. Het klavier is wel behoorlijk licht wat wel even wennen is. Omdat ik toch wel graag perfomances wilde samenstellen en dit via de knoppen best ingewikkeld was heb ik een PC programma gekocht dat uitstekend werkt en waarmee alle instellingen via een handig scherm binnen het PC programma aan te passen zijn en weer opgeslagen kunnen worden op de RS-5. Het programma heet: RS-Edit en is HIER te downloaden. Het kost $29.95 en is het geld zeker waard. Ondanks dat de Roland RS-5 voor het geld een hele mooie synthesizer is, vind ik toch dat er teveel beknibbeld is op kwaliteit, het toetsenbord speelt niet erg fijn en voelt een beetje goedkoop.

Korg PA 300

Korg PA 300 synthesizer Ik was altijd fan van Korg en Roland, ik ben nooit een echte Yamaha fan geweest, maar om eerlijk te zijn vind ik Korg de laatste jaren mooiere producten maken dan Roland. Ook is het Roland geluid vaak best strak en helder, maar is het Korg geluid veel warmer. Ik had een aantal jaren geleden een Roland G800 arranger en was daar erg blij mee, maar het was wel een beetje een lomp en ouderwets ding, met een floppy drive die de helft van de tijd niet meer werkte. Ik zocht een alternatief om op de synthesizer zelf meer sporen opnames te kunnen maken en toen kwam de Korg PA 300 om de hoek kijken en ik was meteen compleet verkocht. De Pa300 heeft 950 geluiden en 64 drumkits aan boord en 128-stemmig polyfoon. Het toestel heeft een ingebouwde 16 track sequencer die in drie modes kan werken, alle sporen tegelijk opnemen, per spoor opnemen en per event / note / bar bewerken en via het scherm of de toetsen (door de goede noten te spelen) aan te passen. Ideaal voor opnames en het resultaat is een standaard Midi file. Maar het is ook in spit mode als arranger te gebruiken om life met een begeleiding mee te spelen en kan als volledig klavier gebruikt worden om bijvoorbeeld piano te spelen. Ik kende de term performances al van de M1 en X3 en dat concept om een complete instelling in één geheel op te slaan is echt fijn. Het is een super gebruikersvriendelijk keyboard en een hele mooie aanwinst voor mijn thuisstudio.

Roland GO:KEYS

Roland GO:KEYS GO-61K keyboard Ik was onmiddellijk verliefd op dit keyboard en het is momenteel een van mijn meest gebruikte toetsen. Het toetsenbord van deze Roland bestaat uit 61 aanslaggevoelige toetsen en de aanslaggevoeligheid van deze toetsen is in te stellen in 3 standen. Bovendien voelen de toetsen erg fijn aan door de Ivory-feel. De klanken zijn echt super goed en de improvisatie mogelijkheden zijn ook geweldig. Je kunt zelf bepalen in welke mate je begeleiding wilt hebben doordat je alles in lagen in en uit kunt schakelen. Ik gebruik erg vaak de Wurlizer en Rhodes piano klanken, de aanslag ik heerlijk en het geluid fantastisch. Het keyboard werkt ook op batterijen en heeft ook ingebouwde speakers waardoor je het overal kunt gebruiken. Maar aangesloten op de PA klinkt het natuurlijk het beste. Een geweldig Roland product, ik ben er super tevreden mee en het is een hele mooie aanwinst voor mijn thuisstudio.

Yamaha PSR-E353 keyboard

Yamaha keyboard Toen mijn dochter op pianoles wilde had ze ook een instrument nodig om op haar eigen kamer te kunnen oefenen en aangezien ze ook graag pop muziek nummer uit haar hoofd speelde viel de keuze al snel op een keyboard in plaats van een digitale piano. Wel moest het keyboard een goede piano bevatten en aanslaggevoelig zijn. Dan bleef er binnen onze prijsklasse maar één keuze over en dat was de Yamaha PSR-E353. Ik ben geen fan van Yamaha maar dit is voor de prijs een heel leuk instrument met veel mogelijkheden. Het heeft 573 voices en een aanslaggevoelig toetsenbord, een lesfunctie en 158 automatische begeleidingsstijlen. Hij staat bij mijn dochter op de kamer en ze is er nog steeds blij mee. Hoewel ze de laatste jaren meer gitaar speelt, kan ze ook nog steeds goed piano spelen. Het keyboard heeft ook een goede midi aansluiting, maar voor opnames vond ik het geluid wat te dun.

XM-1 drawbar module

hammond xm1 module Ik heb jarenlang toonwielorgels gehad, grote zware bakken maar een geluid dat niet te evenaren was. Mijn “portable” M100 had in één band ook de bijnaam “het lijk” omdat het bijna even zwaar was en door tenminste twee tot vier mannen gedragen moest worden. Jaren geleden heb ik de Hammond met Leslie verkocht en ben ik overgstapt op een XM-1 drawbar module van Hammond. Ik stuur deze aan door middel van midi vanuit een van mijn keyboards. De module beschikt over enorm veel edit mogelijkheden, zowel op het gebied van de “sound” als ook zaken als keyclick en de scanner effecten en type Leslie (122,147 enz.). De Xm-1 beschikte over 128 geheugen plaatsen, die al gevuld zijn met een scala van sounds, waaronder specifieke “organisten-sounds” zoals bijv. “Jimmy”. Maar via de drawbar module kan ook net als op een normaal orgel de sound via drawbars aangepast worden. Er zit een hele mooie oversturing in wanneer ik even lekker ruig wil spelen. De Leslie snelheid kan ik via een klein pedaaltje regelen en de sound van deze module is erg goed, zeker voor opnames. En het neemt veel minder ruimte in dan een echt groot orgel. Ik ben heel tevreden over mijn Hammond module en wanneer ik met twee klavieren wil spelen sluit ik gewoon een tweede midi klavier aan. Lees hier meer over het Hammondorgel.

Medeli DP600 digitale piano

Medeli DP600 digitale piano Toen ik een goede distale piano zocht voor in de woonkamer die er goed uitzag (voorwaarde van mijn toenmalige vrouw), een goede klank had en vooral een goede aanslag, heb ik meerdere merken vergeleken. Uiteindelijk koos ik voor de Medeli DP-600 en hoewel de meeste mensen dit een beetje een budget merk vinden, vind ik dat je voor de prijs een uitstekende digitale piano krijgt met een goede volle klank. Daarnaast is het ook een complete keyboard met automatische begeleiding en alle GM klanken. De dual mode is erg mooi waarbij je onder de piano een zachte string kunt zetten wat een heel mooi vol effect geeft. Medeli komt uit Hong Kong en maakt meerdere soorten elektronische instrumenten. De piano heeft 88 gewogen toetsen met een fijne aanslag die ook goed reageren, is 64 noten polyfoon heeft 142 Voices en 100 Styles. Ook heeft het een Record & Playback mogelijkheid en 3 Pedalen: Soft, Sostenuto en Sustain. Het heeft ook midi in en out en vaak speel ik op dit klavier en laat ik de piano klank genereren door de Roland synthesizer module. Om thuis lekker piano te spelen is het een prima digitale piano. Ik heb de piano al twee keer uit elkaar gehad, omdat een paar toetsen een klapperend geluid begonnen te maken. Door onder de toetsenbord module een paar ringen te doen waardoor het een paar milimeter omhoog kwam, waren alle klapper problemen weer voorbij.

Mijn gitaren

Gitaren Ik heb een aantal gitaren, mijn oude Squier strat die ik regelmatig in mijn opnames gebruik heb ik al meer dan 25 jaar. Hiervoor heb ik ook een Behringer UC200 chorus en Behringen OD 300 overdrive/ distortion en Behringer CS400 Compressor effect pedaal. Ik heb veel vergelijking gedaan voordat ik deze effectpedalen kocht, mijns inziens hebben deze het beste mooie volle geluid dat ik zocht. Ik gebruik deze pedalen ook voor mijn semi akoestische gitaar met nylon snaren, ook hier klinkt een overdrive erg lekker en voor opnames is een chorus en compressor wel erg handig om het geluid iets voller en meer egaal te maken. Ik heb dus ook een semi akoestische gitaar met nylon snaren die ik ook veel gebruik en een 12 snaren Grand Suzuki gitaar met stalen snaren (die ik al meer dan 40 jaar heb) waar ik zes snaren op heb zitten wat er prettig is voor mijn grote handen. Als versterker heb ik een kleine Marchall versterker maar meestal speel ik rechtsreeks op de mengtafel in. Alleen voor rauwe partijen is het fijn om via de Marchall versterker te spelen en dan het geluid met de condensator microfoon op te nemen. Als basgitaar heb ik een redelijk goedkope Fazley, soms speel ik de partij in op de basgitaar, soms speel ik de baspartij in op de synthesizer, afhankelijk van het nummer. Ik ben niet een echte goede bassist moet ik toegeven, maar ik vind het wel een leuk instrument. Met mijn Grand Suzuki gitaar heb ik ook (in mijn jonge jaren) vaak in kroegjes gepeeld en de Squier Strat heb ik jarenlang gebuikt bij life optredens bij mijn band Neon voor de stevige nummers. Mijn liefde voor de gitaar deel ik met mijn jongste dochter die ook gitaar speelt en ook haar eigen semi akoestische gitaar heeft. Maar ze “leent” ook met regelmaat mijn stratje even. Ze is in tokkelen mij al lang voorbij en ik luister soms met verwondering naar haar spel. Aangezien zij haar eerste gitaar ook nog bewaard staan er dus een redelijk aantal gitaren bij ons thuis. Hier staat mijn pagina over gitaren.

Ukulele

Concert Ukulele Zowel mijn dochter als ik bespelen ook de ukelele, wat mijns inziens het meest leuke en vrolijk instrument ter wereld is. Het is goedkoop en zeer eenvoudig te bespelen, ik denk dat bijna iedereen het vrij snel kan leren bespelen. De ukelele hoort in de gitaarfamilie en heeft over het algemeen vier nylon-snaren. De stemming is verwant aan die van de gitaar; de verhoudingen zijn gelijk aan de hoogste vier snaren van de gitaar, maar de bovenste snaar is een octaaf hoger gestemd. Het instrument is ook het meest populaire instrument op Hawa?. Omdat het instrument zo klein is ten opzichte van de bespeler en een redelijk hoge klank heeft, ziet het er al onmiddellijk vrolijk uit. Wanneer men gitaar kan spelen is de ukelele vaak eenvoudig te leren, hoewel de grepen van de akkoorden wel soms compleet anders zijn. De Ukelele gaat tegenwoordig standaard mee op vakantie en is naast de gitaar één van de meest bespeelde instrumenten hier thuis.

Millenium HD-50 E-Drum Set

Drum set Mijn dochter houdt net als ik van het bespelen van veel muziekinstrumenten. Ritme was altijd een knelpunt van mij, ik was niet echt ritme vast en mijn slechte fijne motoriek speelde ook mee. Desondanks vond ik ritme-instrumenten en drummer en percussie altijd geweldig leuk en had ik ook erg veel bewondering voor drummers en percussionisten. Met heel veel oefenen heb ik mijzelf ook wat percussie bijgebracht en ondanks dat ik er niet heel goed in ben, vind ik het erg leuk om te doen. Voor opnames gebruik ik altijd een gegenereerde drum vanuit de computer of de arranger, maar soms speel ik zelf een kleine percussie partij met de hand in. We hebben dus ook een drum det op onze muziekkamer staan, een Millenium HD-50 compact E-Drum Set met 193 percussion / drum voices en aanslag gevoeligheid. Het heeft 10 preset drum kits en 1 user drum kit en bevat een Snaredrum, drie Toms, twee cymbals en een Hi-Hat Pad met pedaal en een Bass Drum Pad met pedaal.

Percussie instrumenten

Percussie instrumenten Omdat de meeste percussie instrumenten niet erg duur zijn en overal te koop zijn, heb ik door de jaren heen een leuke collectie percussie-instrumenten opgebouwd. Ik heb een kleine Djembe drum wat een leuk instrument is om te leren bespelen en waarbij je verrassend veel verschillende klanken kunt spelen. Daarnaast heb ik een box met castagnetten en veel shakers, sambaballen en raspen. Allemaal leuke instrumenten om mee te spelen en om in opnames te gebruiken.

Bij-instrumenten

Bij-instrumenten Daarnaast heb ik ook een melodica, een leuk instrument dat je als je een toetseninstrument bespeeld makkelijk kunt leren, het is een blaasinstrument maar je kunt het polyfoon met de toetsen bespelen. Het geluid heeft wel wat weg van een harmonica. Daarnaast speel ik al vanaf mijn achtste jaar blokfluit omdat ik eerst op blokfluit les moest om te laten zien dat ik muzikaal was voordat mijn ouders een orgel wilden aanschaffen. Maar wat he ooit geleerd hebt verleerd je niet zo snel dus ik heb nog steeds een houten blokfluit liggen. Sinds een paar jaar heb ik ook een marimba, een aan de xylofoon verwant muziekinstrument dat veel in de volksmuziek gebruikt wordt. Het is een leuk instrument maar het bespelen is best ingewikkeld, zeker omdat de tonen om en om links en rechts zitten, wat voor een toetsenist erg onlogisch is.


Meer muziek pagina’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *