Al vrij jong maakte ik zelf muziekopnames thuis, eerste met de cassetterecorder, daarna met een goede bandrecorder maar verder dan dubben (met de nodige kwaliteitsverlies) kwam ik helaas niet. Pas veel later begon ik met harddisk recording, maar daar was wel een krachtige PC voor nodig. Pas toen ik mijn 8 sporen Tascam digitale midi studio kocht kon ik echt thuis goede opnames maken, en tegenwoordig combineer ik dit met digitale opnames en midi met BandLab op mijn PC. De master maak ik meestal wel op de Tascam waarna ik op de PC de wav file omzet naar MP3 en er een YouTube video van maak die op mijn YouTube kanaal zet. Meestal maak ik een eigen arrangement en speel ik alle partijen zelf in en zing daarna de zang partij(en) er overheen, maar soms gebruik ik een goede kant en klare midi mix waar ik dan de basis van drum en bas van gebruik. Op deze pagina staat een overzicht van enkele opnames die ik gemaakt heb de laatste jaren met een korte beschrijving van het nummer, waar het vandaan komt en hoe ik het opgenomen heb. Veel lees en luisterplezier, Hein Pragt.
Mijn studio en instrumenten
Veel van mijn instrumenten heb ik al heel lang zoals mijn akoestische gitaar (vanaf mijn veertiende) en mijn oude Squier Stratocaster. Ik heb ooit een toonwielorgel gehad en daarna nog eens een moderner Hammond orgel, tegenwoordig heb ik een Hammond midi module, die net zo goed klinkt als een echt Hammond orgel maar veel minder ruimte in beslag neemt. Beneden in de kamer staat een elektronische piano waar zowel ik als mijn dochter regelmatig op spelen en mijn twee gitaren, de stalen snaren en nylon snaren akoestische gitaren en natuurlijk de Ukelelle. Naast mijn PC staat voor de midi van Bandlab een Roland midi module die ik van een oude JV-30 gemaakt heb. Ook staan hier twee zware Logitech actieve speakers waar ik mijn eind mix altijd op maak en mijn muziek bewerking doe. Boven is de kleinste slaapkamer in gebruik als studio, hier staan ook permanent alle instrumenten aangesloten en speelklaar en heb ik een 60 Watt stereo monitor versterker met speakers staan. Veel van mijn instrumenten heb ik al heel lang zoals mijn akoestische gitaar (vanaf mijn veertiende) en mijn oude Squier Stratocaster. Ik heb ooit een toonwielorgel gehad en daarna nog eens een moderner Hammond orgel, tegenwoordig heb ik een Hammond midi module, die net zo goed klinkt als een echt Hammond orgel maar veel minder ruimte in beslag neemt. Beneden in de kamer staat een elektronische piano waar zowel ik als mijn dochter regelmatig op spelen en mijn twee gitaren, de stalen snaren en nylon snaren akoestische gitaren . Naast mijn PC staat voor de midi van Bandlab een Roland midi module die ik van een oude JV-30 gemaakt heb. Ook staan hier twee zware Logitech actieve speakers waar ik mijn eind mix altijd op maak en mijn muziek bewerking doe.
Boven is de kleinste slaapkamer in gebruik als studio, hier staan ook permanent alle instrumenten aangesloten en speelklaar en heb ik een 60 Watt stereo monitor versterker met speakers staan. Als mengtafel gebruik ik een Behringer XENYX 1202FX PA, een eenvoudige kleine 12 kanaals mengtafel die normaal via een 100 Watt eindtrap op de dubbele set Sony speakers aangesloten staat. Als ik alles met één hoofdschakelaar aanzet kan ik zo gaan spelen. Als zangmicrofoon gebruik ik een goede AKG, ik heb nog een aantal andere microfoons voor het opnemen van akoestische instrumenten. De mengtafel is ook permanent aangesloten op de Tasacam 8 sporen recorder via de twee stereo output kanalen. Ik kan zo zowel stereo opnames maken op twee kanalen tegelijk of een enkel mono kanaal opnemen.
Mijn hoofd keyboard is een Korg PA300 workstation, de begeleidingsmodule en de arranger zijn bijzonder goed en ook als basis van opnames te gebruiken, hoewel de drum en baspartijen vaak wel wat monotoon klinken. Daarboven staat een Roland RS-5 synthesizer, die ik meestal als ,idi klavier gebruik maar waar wel een paar mooie sounds in zitten. Maar meestal stuur ik er de Hammond XM1 module mee aan, de drawbar unit staat ook op de Korg. Ik heb een sustain pedaal en een Lesly control switch op de vloer staan en de PA300 kan ik ook als midi workstation gebruik via een USB stick.
Ik ben helemaal weg van het Roland Go Keys keyboard, vooral de toetsen voelen heerlijk en de aanslag is geweldig. Er zit ook een arranger in en een meersporen recorder en je kunt er ook heerlijk op improviseren bij een lekkere groove die je in elkaar gezet hebt. Ik gebruik meestal het Fender en Wurlitzer piano geluid, deze spelen echt heerlijk. De Roland Go Keys staat haaks op de Korg PA300 zodat ik in het midden kan zitten en met de linkerhand de Krog kan bespelen en met de rechterhand de Roland. Soms is het gewoon even lekker om wat te “jammen”. Op de achtergrond staat een elektronisch drumstel, waar mijn zoon en dochter meer gebruik van maken dan ik, en een basgitaar waarmee ik af en toe een baspartij inspeel.
Ik ben nog steeds heel blij met mijn zwarte Fender Strat gitaar, ik was vroeger een echte Gibson fan omdat ik van het zware en logge geluid hield, maar nu vind ik zelf de Strat veel lekkerder spelen en ook veel veelzijdiger. Ik gebruik soms meerdere Behringer effecten zoals een Chorus, een Compressor en een Distortion. Daarnaast heb ik ook een looper pedaal waarmee je realtime kunt dubben, wat ook erg leuk kan zijn. Wanneer ik gewoon speel dan speel ik via een kleine Marchal versterker, wat voor oefenen prima klinkt. Voor opnames prik ik de gitaar via de effecten rechtsteek in de mengtafel en speel ik via de koptelefoon. Ik speel leuk gitaar maar noem mijzelf een matige gitarist.
Hoe maak ik mijn opnames?
Meestal begint het met een nummer dat ik (weer eens) hoor en waarvan ik denk, dat heb ik ooit gespeeld of zou ik nog wel eens willen spelen en zingen. Mijn stem is niet geschikt voor alle soorten muziek, dus ik test vaak wel even of het voor mijn stem geschikt is. Daarna ga ik kijken voor een backing track, soms is er een goede en hoef ik het nummer alleen maar in te zingen met één, soms twee en soms drie stemmen. Maar dat is het minst leuk. Leuker is om zelf een arrangement te maken, als basis neem ik soms een midi file die ik gevonden heb waar de “outline” van het nummer in staat. Ik verwijder alles wat ik niet bruikbaar vind en dan neem ik deze basis vaak op twee sporen op. Één spoor dat blijft en één spoor dat mi een leidraad geeft voor de volgorde van het nummer en dat ik later verwijder als ik mijn eigen tracks ingespeeld heb.
Soms begin ik ook gewoon op de arranger en maak ik een eigen volgorde. Meestal neem ik meerdere tracks op tot ik alle acht vol heb, bij de eindmix kan ik altijd nog een track niet gebruiken. Wanneer alle tracks er op staan maak ik een master mix, dit doe ik meestal op de Logictech speakers beneden en niet met een koptelefoon. Ik regel de effecten in, pas de equalizer her en der een beetje aan, en soms dan bedien ik tijdens het masteren ook nog de volumeknoppen om uitschieters wat te dempen en zachte passages wat harder te laten klinken.
Veel van deze features zitten tegenwoordig geautomatiseerd in een DAW programma, ik vind het nog leuk om met de hand (en oren) te doen. De master zet ik daarna via Audacity om in een MP3 bestand met metadata en dan maak ik met Photoshop een achtergrond afbeelding. Voor het maken van een Youtube video heb ik ooit het programma “Youtube Movie Maker” gekocht en dat werkt nog steeds perfect.
Hier staat mijn: Youtube kanaal