Toen ik ooit begon met opnemen gebruikte ik sound on sound met twee bandrecorders, het grote probleem was dat de kwaliteit met elke dub achteruitging en de ruis alleen maar toenam. Later kocht ik een AD/DA converter en nam ik digitaal op, de beperking was toen ook de CPU kracht en de hard schijf. Daarna kocht ik de Tascam DP-08 en hier ben ik heel tevreden over en de laatste jaren maak ik al mijn opnames met dit apparaat. Het heeft totaal 8 sporen waarvan er telkens twee tegelijk opgenomen kunnen worden. Het apparaat werkt zowel op batterijen als op een netvoeding, en de opslag is een SD kaart. Er zit een USB aansluiting op maar deze werkt zo traag dat ik de SD kaart er uithaal om bestanden over te brengen naar de PC voor nabewerking met Audacity. De tascam heeft zowel XLR ingangen met fantoom voeding als line ingangen, ik gebruik een kleine mengtafel voor de Tascam en gebruik dus altijd de line ingangen. Ik gebruik de ingebouwde effect unit meestal voor galm en de ingebouwde digitale equaliser (per spoor) voordat ik een master mix maak. De effect, pan en level knoppen zijn per kanaal als draaiknoppen uitgevoerd en dat werkt erg handig, zeker voor het maken van een eindmix. De bediening is vrij eenvoudig via drukknoppen en een duidelijk display. Ook maak ik regelmatig gebruik van de punch in mogelijkheid via een extern pedaal wanneer ik in een verder goede opname toch een foutje heb gemaakt. Ik mix altijd af op de hoofdtelefoon wat heel prettig werkt. Het is mogelijk om een goede microfoon of gitaar rechtstreeks aan te sluiten, ik vind het zelf prettiger om dit via een mengtafel te doen waar ik een iets handigere toonregeling heb. Al met al een mooi en functionele digitale 8 sporen recorder die precies doet wat het moet doen.
Hier op dit youtube kanaal staan meerdere opnames die met deze setup gemaakt zijn!
Als mengtafel heb ik vrij lang de oude 12 kanaal Peavey tafel gebruikt maar deze werd erg oud en nam veel ruimte in beslag. Sinds een ruime tijd heb ik nu een kleine Behringer XENYX 1202FX mengtafel staan met daarop aangesloten een Technics versterker en Sony compact boxen. Deze speakers gebruik ik voor monitoring en het bespelen van mijn toetsen. Alles loopt via deze kleine mengtafel. De 1202 FX heeft vier microfooningangen met fantoomvoeding maar deze kanalen hebben ook een jack mono line input. En vier stereo kanalen met jack line inputs. Daarnaast zit een rij aansluitingen voor Cd spelers e.d. Er zit een interne effectenmodule in met 100 presets, maar er zit ook een effect send en return op voor een extern effect processor. Ik gebruik dan ook een externe effect unit. Ik heb de Tascam 8 sporen recorder op de monitor uitgang aangesloten en de main uitgangen op de versterken en speakers. Ik vind de toonregeling erg prettig werken en de knopjes lekker stroperig. Een mooi klein compact tafeltje met toch best veel kanalen en mogelijkheden. Al met al een ideale tafel voor een kleine thuisstudio.
Voor de nabewerking van een opnamen gebruik ik het gratis pakket Audacity, mijn inziens de beste gratis editor om muziek mee te bewerken. Het is een zeer eenvoudig maar heeft zeer veel mogelijkheden. Het programma kan muziek omzet van en naar allerlei formaten (mp3’s, wav-, flac- en ogg-bestanden) maar heeft ook de mogelijkheid om audio direct op te nemen van microfoon, geluidskaart, cd of elke andere geluidsbron. Ik gebruik het om het begin van de opname netjes te maken, een goede fade aan het einde te maken, het volume niveau aan te passen, soms pas ik de equalizer to (op geheel of stukken) en pas ik compressie toe. Knippen en plakken is ook zeer eenvoudig en het is mogelijk metadata zoals titel, artiest, opnamedatum e.d. toe te voegen.
Android muziek apps op de Samsung tablet
Tegenwoordig is het aantal muziek apps op tablets van een dermate goede kwaliteit dat het zelfs professioneel toepasbaar is. Maar ook thuis zijn deze apps zeer goed te gebruiken, niet alles hoeft meer in echte “hardware” op een grote stapel te staan, zaken zoals sequencers, drum computers en begeleiding apps. Maar ook zelfs complete virtuele synthesizers zijn niet extreem duur en van goede kwaliteit. Wel is het soms een probleem is een gebrek aan goede midi en audio devices bij tablets. Ik gebruik zelf een paar apps zeer regelmatig en heb deze ook gekocht, voor een beetje goede kwaliteit en reclamevrij heb ik wel wat geld over.
Lil Drum Machine
Ondanks de naam is deze app geen speelgoed maar een serieus leuke en programmeerbare klassieke 16e-noot step sequencer / drummachine. De interface is heel mooi maar ook erg goed, er worden 14 klassieke drumkits meegeleverd waarbij ook alle instrumenten uit alle kits gemixt kunnen worden, maar ook eigen loops in de vorm van wav bestanden gebruikt kunnen worden. Het programma heeft ook meerdere effecten aan boord en elke sample kan op meerdere wijze nog aangepast worden. Eenmaal iets leuks gemaakt kunt u het onder een eigen naam opslaan en weer opnieuw laden. Het werk allemaal net als een traditionele echte drumcomputer en het is een zeer bruikbare app die zijn geld zeker waard is.
Lil Drum Machine in Android appstore
Ireal Pro
Vrijwel elke musicus kent het probleem, u heeft even zin om lekker te improviseren maar mist een goede backing track. Hier komt een mooi en ingenieus programma om de hoek kijken, Ireal Pro. Met deze app kunt u akkoordenschema’s van uw favoriete nummers maken of van het uitgebreide forum downloaden en deze dan via een gekozen style af te spelen. Met dit programma maakt u een eigen achtergrond band die u zo klein of groot kunt maken als u zelf wilt. Zelfs bekende muziekscholen gebruiken deze app voor hun studenten. U kunt zelf de gedownloade nummer heel eenvoudig aanpassen maar ook zelf eenvoudig nieuwe akkoorden schema’s maken. Hierbij kun u de traditionele muziek notatie gebruiken die u al gewent bent als u muziek kunt lezen. Kies uit de meegeleverde 50 verschillende en personaliseer elke stijl met een verscheidenheid aan geluiden, waaronder piano, Fender Rhodes, akoestische en elektrische gitaren, akoestische en elektrische bassen, drums, vibrafoon, orgel en meer. Transponeer elke nummer naar een willekeurige toonsoort. Het programma is redelijk op jazz geori?nteerd en ook op oneven maatsoorten. Maar ook vrij traditionele styles zijn beschikbaar. Ook zitten er standaard een aantal (best pittige) oefeningen bij meegeleverd. Dit programma is ideaal als backing track maart ook om serieus te oefenen, ik vind persoonlijk de app de prijs erg waard.
Verschillende opname technieken
Ik gebruik verschillende werkwijzen om nummers op te nemen, de meest eenvoudig is een goede karaoke backingopname te vinden en deze op twee sporen op te namen op de Tascam recorder. Daarna zing ik dan één op meerdere zangpartijen in en voeg ik eventueel nog een instrument toe. Ik gebruik meestal de ingebouwde galm van de Tascam en voor de eerste correcties ook de parametrische toonregeling van de Tascam om bijvoorbeeld de laag band ietst strakker te maken. Daarna mix ik het geheel af op de speakers (koptelefoon geeft een vertekend beeld) en maak ik een master opname op de Tascam recorder. De master opname exporteer ik naar een wav bestand en deze kopieer ik naar de PC. Hier bewerk ik het wav bestand met Audacity om het begin en het einde goed te maken en meestal een fade out toe te voegen. Ook gebruik ik de equalizer en de compressor van Audacity regelmatig om de opname iets te verbeteren. Daarna exporteer ik de opnamen meestal naar MP3 formaat als definitieve opname.
Een nadeel van de vorige methode is dat de toonsoort vastligt en je het nummer wel goed in de toonsoort van de oorspronkelijke zanger moet kunnen zingen en dat is vaak niet het geval. Soms zing ik het nummer dan een octaaf lager en vaak klinkt dit ook erg goed. Maar als de toonsoort niet lukt is er een ander methode van opnemen. Ik zoek dan een goede midi opnamen of ik koop een goede midi opnamen die ik in Bandlab Cakewalk inlees. Meestal begin ik met het weggooien van de tracks die ik niet leuk vind om dan meestal de drum, bas en één of twee partijen over te houden. Deze transponeer ik dan naar een voor mij prettige toonsoort. Het bewerken doe ik op de ingebouwde soft synthesizer van mijn laptop, de kwaliteit is hier nog niet zo belangrijk. De definitieve opnamen maak ik via de USB midi adapter en de Roland Soundmodule naar twee sporen op de Tascam recorder. Het nadeel hiervan is wel dat d e mix drum, bas en basispartij al wel in goede verhouding moet zijn.
Hierna neem speel ik de toetsen en gitaar partijen die ik nog wil toevoegen in op de volgende sporen op de Tascam recorder en zing ik één of meerder zangpartijen in. Hier bereik ik meestal wel het maximum van de acht sporen op de Tascam. Daarna mix ik het geheel weer af op de speakers en maak ik een master opname op de Tascam recorder. De master opname exporteer ik naar een wav bestand en deze kopieer ik naar de PC. Hier bewerk ik het wav bestand weer met Audacity en exporteer ik de opnamen weer naar MP3 formaat als definitieve opname.
De derde methode die ik gebruik pas ik toe als ik helemaal niets al bron materiaal heb. Ik gebruik hiervoor de app iReal om een style te zoeken die het dichtst in de buurt komt van wat ik zoek voor de nummer, waarna ik een intro, refrein en couplet invoer in muzieknotatie in de app tot ik een goed arrangement heb gevonden. Deze exporteer ik dan maar Midi formaat en kopieer ik naar de laptop. Hier lees ik het midi bestand in Bandlab Cakewalk in waarna ik met knippen en plakken de stukken in kopieer en in de goede volgorde zet, tot het hele nummer compleet is. Vaak pas ik dan de drums nog wat aan om de overgangen en fills iets natuurlijker te laten klinken. Dit midi bestand neem ik dan weer op via de Roland soundmodule naar twee sporen op de Tascam recorder. Daarna speel ik nog een aantal tracks in en zing ik weer één of meerdere zangpartijen in.
De meest uitgebreide methode van opnemen is van de basis af, eerste met de drum app een drumpartij maken, deze opnamen op twee sporen en dan zelf alle volgende partijen zelf inspelen. Dit doe ik af en toe, de meditatie muziek die ik opgenomen heb is op deze wijze tot stand gekomen. Er zijn dus meerdere gereedschappen die je kunt gebruiken, maar uiteindelijk zit bij mij meestal de Tasacam en het afwerken op de laptop met Audacity er bijna altijd standaard bij.