De gitaar

gitaar spelen Vanaf een jaar of 8 speelde ik al klassiek orgel, maar organisten waren niet populair, in mijn ogen waren gitaristen dat wel. Dus kocht ik op mijn veertiende van mijn laatste spaargeld een heel oude elektrische gitaar van een buurman waar ik druk op aan het oefenen sloeg. Als ik terugdenk moet ik medelijden hebben met mijn ouders die het allemaal moesten aanhoren. Ik had al basiskennis van muziek en met een boekje erbij lukte het aardig. Hoewel ik een zeer slechte motoriek heb was ik vastbesloten om het te leren en ik zag het ook als een uitdaging en met heel veel oefenen lukte het ook. Toen ik zestien was kocht ik van mijn eerst verdiende geld met een bandje een mooie dure twaalfsnarige gitaar waar ik sindsdien maar zes snaren op heb zitten, de lekker brede hals is prima voor mijn grote handen. Op deze gitaar leerde ik tokkelen en speelde ik ook in kroegjes en zong ik vooral folk liedjes. Deze twaalfjarige gitaar is heeft al eens een gebroken hals gehad maar kon weer gelijmd worden, ik speel er nog steeds op. Daarnaast heb ik een Fender Squier zwarte Stratocaster met een Vox versterker en een semi-acoustiche klassieke gitaar met nylon snaren want ook dat speelt lekker en heeft toch een mooie volle klank. Op deze pagina probeer ik wat informatie te geven voor de beginnende gitarist of mensen die net als ik, het als leuke hobby gewoon “doen”. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Onderdelen van een gitaar

onderdelen van een akoestische gitaarOnderdelen van de akoestische gitaar Een akoestische gitaar heeft een klankkast die als resonator dient. De klankkast zorgt ervoor dat er een grotere hoeveelheid lucht in beweging komt waardoor de trilling van de snaren versterkt wordt. Een klankkast bestaat uit een holle ruimte, waarin een klankgat zit waardoor het geluid ook, naast via de wanden van de klankkast, naar buiten kan. De de vorm van de klankkast en het klankgat is erg belangrijk voor de uiteindelijke klank van het geluid. De trillingen van de snaren van uw gitaar worden via een brug op de wand van de klankkast overgebracht. De eigenschappen van de wand beïnvloeden ook de klank van de gitaar net als de lak op de klankkast en de houtsoort, hierdoor heeft elke gitaar een eigen geluid. De kwaliteit van de stem mechanieken is ook erg belangrijk, ze moeten soepel lopen op het stemmen makkelijk te maken maar niet verlopen zodat de gitaar niet ontstemt kan raken. Ook is de kwaliteit van de hals en toets belangrijk, een kromme hals speelt niet fijn en aanlopende snaren klinken ook niet prettig.
onderdelen electrische gitaarOnderdelen van de elektrische gitaar Een elektrische gitaar heeft geen holle klankkast, maar de trillingen van de stalen snaren worden opgepikt door de elementen die bestaan uit magneten en spoelen. Deze zetten de trillingen van de snaren omgezet in elektrische trillingen die via een kabel van de elektrische gitaar naar de versterker gaan. De versterker versterkt dit kleine elektrische signaal en voert het naar een luidspreker die het omzet in hoorbaar geluid. De vorm van de elektrische gitaar heeft maar een zeer beperkte invloed op de klank. Hoe minder geluid er wordt overgedragen op de body van de gitaar, hoe langer de snaar blijft trillen wat we sustain noemen. Vaak is er op een elektrische gitaar een tremolo arm gemonteerd, waarmee u de brug kunt bewegen en de snaren kunt laten vibreren door de spanning op de snaren te verlagen en te verhogen. Het type (en kwaliteit) van de opneem elementen bepaald in grote mate de klank, ook de positie van de elementen ten opzichte brug bepalen de klant. Vaak heeft de gitaar meerder elementen die men afzonderlijk kan in en uitschakelen om zo de klank van de gitaar te bepalen. De kwaliteit van de stem mechanieken is ook erg belangrijk, ze moeten soepel lopen op het stemmen makkelijk te maken maar niet verlopen zodat de gitaar niet ontstemt kan raken. De breedte en dikte van de hals wil ook nog wel eens verschillen, wat lekker speelt is ook afhankelijk van uw handen.

Gitaarakkoorden en grepen

© 2010 Hein Pragt

Er is een verschil tussen gitaargrepen en gitaarakkoorden, een akkoord is een samenklank van tenminste 3 verschillende tonen, een C akkoord bestaat uit de tonen C, E en G. Aangezien de gitaar 6 snaren heeft en een lange hals is deze combinatie van tonen op zeer veel posities te maken, al deze verschillende manieren om deze combinatie van tonen te spelen is een greep. Het meest gebruiken we die grepen die op zo veel mogelijk snaren gespeeld kunnen worden en zo laag mogelijk op de hals wat een mooie volle klank geeft. Er bestaan ook zogenaamde slash chords (een slash is een schuine streep /) die aangeeft dat er onder een akkoord een andere bastoon klinkt dan de grondtoon. D/F# is dus een D akkoord met een F# als bastoon wat we uitspreken als “D over Fis”.

Gitaarakkoorden
Gitaarakkoorden

U kunt een boekje kopen met daarin alle gitaar akkoorden, dit is een mooi naslagwerk wat u nog jaren kunt gebruiken. Wanneer u een digitale lijst wilt hebben die u kunt raadplegen op uw computer kunt u hier een pdf bestand downloaden met maar liefst 1200 verschillenden grepen.

Download hier een PDF bestand met 1200 gitaar akkoorden!

Wat zijn tabs en tablatuur

© 2010 Hein Pragt

Tab of tablatuur is een methode om muziek voor een gitaar op te schrijven, het maakt geen gebruik van noten en aparte symbolen maar gewone lettertekens waardoor het op Internet pagina’s heel goed weer te geven is. Het vertelt je welke noten je moet spelen, maar ook op welke snaar en op welke positie. Door middel van extra tekens kun je zien waar je gebruik moet maken van technieken zoals hammer-ons, pull-offs, bends, slides, flageoletten en vibrato. Het geeft echter geen informatie over de exacte lengte van de te spelen noten (wat bij de notenbalk wel het geval is) waardoor u wel naar het nummer zelf moet luisteren om ze het ritme en de lengte van de noten te bepalen. Ook verteld tab je niet met welke vingers je de noten moet spelen en ook niet hoe u de snaren aan moet slaan.

Tab is eenvoudig te lezen en ook eenvoudig te schrijven wanneer u zelf een nummer op papier wilt zetten. U begint met 6 lijnen die overeenkomen met de snaren op het instrument. De bovenste lijn is de hoogste gestemde snaar en de onderste lijn is de laagst gestemde snaar.

E--------------------------------------
B--------------------------------------
G--------------------------------------
D--------------------------------------
A--------------------------------------
E--------------------------------------

De nummers die op de lijnen geschreven staan geven aan op welke positie de snaar ingedrukt moet worden, wanneer er een nul staat is dit een open snaar. U leest Tab van links naar rechts, het onderstaande stukje betekent dus speel de noten E F F# G G# en A op de onderste E-snaar en begin met een open snaar.

E-----------------------------------
B-----------------------------------
G-----------------------------------
D-----------------------------------
A-----------------------------------
E---0--1--2--3--4--5----------------

Wanneer twee of meer noten tegelijkertijd gespeeld moeten worden, dan worden deze boven elkaar geplaatst, hieronder staat bijvoorbeeld een G-barre akkoord.

E----3-------------------------------
B----3-------------------------------
G----4-------------------------------
D----5-------------------------------
A----5-------------------------------
E----3-------------------------------

Wanneer de noten bijna boven elkaar staan betekent dit dat ze snel na elkaar aangeslagen moeten worden zodat de snaren niet tegelijkertijd, maar vlak na elkaar klinken (strumming).

E--------3---------------------------
B-------3----------------------------
G------4-----------------------------
D-----5------------------------------
A----5-------------------------------
E---3--------------------------------

Wanneer de noten duidelijk uit elkaar staan dan gaat het om een melodie lijn en moet u de noten wel ??n voor ??n aanslaan.

E------------------3------------------
B---------------3-----3---------------
G------------4-----------4------------
D---------5-----------------5---------
A------5-----------------------5------
E---3-----------------------------3---

Ook andere informatie kan opgenomen worden in TAB zoals hammer-ons, pull-offs, slides, bends en vibrato. Het is standaard om voor het aangeven effect extra letters of symbolen tussen de noten te schrijven. Dit zijn de meest gebruikte letters en symbolen:

   h - hammer-on
   p - pull-off
   b - bend (een snaar buigen, zodat hij hoger gaat klinken)
   r - release bend (een gebogen snaar terugbrengen naar de beginpositie)
   / - slide omhoog
   \ - slide omlaag
   v - vibratie (soms ook geschreven als ~)
   s - slide (omhoog op omlaag)
   t - tap met de rechterhand
   x - speel de "noot" zwaar gedempt

Voorbeeld:

E--------------------------------
B--------------------------------
G--------------------------------
D--------------------------------
A---------5h7-----------5h7------
E---0--0----------0--0-----------

Op Internet zijn heel veel Tabs te vinden, wan neer u zoekt op het nummer wat u wilt leren en het woord tabs kunt u het waarschijnlijk wel vinden. Een tab is niet voldoende om het nummer te leren, u zult het ook moeten beluisteren, de tab is een handig hulpmiddel om de basis neer te zetten.Meer muziek pagina’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *