Liefdesverdriet

liefdesverdriet Liefdesverdriet of een gebroken hart is de (soms zelfs fysieke) pijn die men voelt bij het verbreken van een relatie of bij een onbereikbare liefde. In het geval van een verbroken relatie of huwelijk spreekt men over scheidingsrouw. Liefdesverdriet is een aandoening met symptomen vergelijkbaar met een ziekte, het kan leiden tot geestelijke en fysieke pijn, vergelijkbaar met een depressie, men spreekt niet voor niets over een gebroken hart. De verschijnselen van liefdesverdriet kunnen zijn: zich lusteloos en nietswaardig voelen, hoofdpijn, moeheid en slapeloosheid en vooral een mateloos verdriet. De duur van liefdesverdriet is niet te voorspellen maar vaak wel afhankelijk van de duur van de relatie. In de volksmond heet het ook wel lullevedu als eufemisme. Sommige mensen zijn echt ziek van liefdesverdriet, het kan een zeer serieus probleem zijn. Deze pagina gaat over het onderwerp liefdesverdriet, vriendelijke groet, Hein Pragt

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Over liefdesverdriet

Liefdesverdriet is vergelijkbaar met afkicken en dat verder op dan u denkt. De oorzaak ligt in de fysieke onthoudingsverschijnselen van een verloren liefde. Het hart is niet datgene dat pijn doet maar de hersenen moeten terug schakelen naar een nieuwe evenwichtige biochemische toestand. Alle stofjes die al die plezierige lichamelijke en geestelijke reacties en gevoelens veroorzaakten, vallen weg en bewerkstelligen nu juist het omgekeerde. Zeker in het begin is dit nog vermengd met de oude emoties van verlangen, behoefte aan fysiek contact en gehechtheid. Deze combinatie maakt liefdesverdriet zo verwarrend en moeilijk voor het verstand om greep op te krijgen.

Wie verlaten is door zijn of haar wederhelft is vaak bezeten met het terugkrijgen van de geliefde. De achterblijver breekt zich het hoofd over wat er fout ging en hoe de vlam weer aangewakkerd kan worden. Soms doen mensen in deze toestand zelf hele rare en zichzelf verlagende dingen, het lijkt er op dat men in deze toestand niet helemaal toerekeningsvatbaar is. Het vreemde is dat naarmate de teleurstellingen toeneemt ook de hartstocht toeneemt. Het meest onzinnige dat u in dit geval kunt zeggen tegen iemand met liefdesverdriet is: ‘kom op er is geen handvol maar een land vol’. De persoon met liefdesverdriet is nog geheel in de ban van de verloren liefde en denkt niet aan een nieuwe liefde en zeker niet aan de toekomst. Ik kon vroeger heel boos reageren op deze opmerking en ik heb hem helaas meerdere keren moeten horen.

Liefde en haat liggen dicht bij elkaar

Mensen die liefdesverdriet ervaren wisselen vaak van gevoelens van liefde en haat. Hoe is het mogelijk dat we degene van wie we het meeste houden tegelijkertijd ook intens kunnen haten? Liefde en haat zijn niet elkaars tegenpolen, het tegenovergestelde van liefde is onverschilligheid. Wanneer de liefde gefrustreerd raakt, zetten onze hersenen de passie om in woede en kwaadheid. De vraag is of dit een zinnige functie heeft, waarschijnlijk is het zo dat woede en haat ertoe bijdragen dat men zich sneller los kan maken van de ex geliefde. Bovendien leiden dit soort gevoelens tot strijdvaardigheid wat een hogere overlevingskans tot gevolg heeft. Wanneer men uiteindelijk accepteert dat de liefde voorbij is volgen uiteindelijk wanhoop en daarna berusting. We accepteren het verlies, huilen uit en beginnen opnieuw.

Liefdeverdriet en een tweede kans

Laatst hoorde ik weer eens het diep dramatische verhaal van een meisje wiens wereld totaal instortte omdat de jongen waarmee ze dacht een innige relatie te hebben en waarmee ze zelfs de rest van haar leven mee door wilde brengen, het in haar ogen plotseling uitmaakte. De jongen had daarentegen al wekenlang opgezien tegen het gesprek omdat hij het zo zielig vond voor het meisje. Het meisje was kapot van liefdesverdriet en kon het ook maar niet begrijpen en wilde graag, ondanks dat dit erg onrealistisch was, nog een tweede kans.

Liefdesverdriet kan een diepe en innige verscheurende pijn zijn, het duurt soms even voor het allemaal goed doordringt en meestal had een van beide partners het niet verwacht en ervaart deze het liefdesverdriet als een echt trauma. Maar helaas rest je vaak nog maar een ding en dat is leren om te gaan met het liefdesverdriet en het te verwerken, hoe pijnlijk het ook kan zijn. Het duurt even voor je jezelf kunt realiseren dat leven met iemand die niet meer echt van je houdt ook geen realistische oplossing is. Je doet jezelf dan echt te kort en je trekt dan toch altijd aan het kortste eind, je krijgt toch niet de liefde die je jezelf toewenst. Liefde kun je niet afdwingen. Een tweede kans betekent vaak het heel lang uitsmeren van de pijn en verdriet. En natuurlijk wil je het liefdesverdriet achter je laten maar je hele leven en al je zekerheden staan op de kop. Bedenk dan dat je het waard dat je vroeg of laat een partner ontmoet die net zoveel van jou houd als jij van hem en dat liefdesverdriet tijdelijk is, ook al is het een vreselijke tijd.

Zal het nog weer goed komen?

Veel mensen die last hebben van liefdesverdriet en verlaten zijn hebben soms de stille hoop dat alles nog weer goed komt. Tegen beter weten in hopen ze dat de ex partner zich nog bedenkt en dat alles weer kan worden zoals het vroeger was. Soms verlagen mensen zichzelf zelfs door alle schuld op zich te nemen en zelf te willen veranderen om de ander maar terug te winnen. De ander is vaak ondertussen al weer aan het doorgaan met het leven en heeft de weg terug al lang afgesloten. Maar kan het nog goed komen?

Het zijn vooral vaak vrouwen die na het verbreken van een relatie hoop blijven koesteren dat het op een of andere manier toch weer goed komt. Veel vrouwen denken dat na het verbreken van een relatie weer een doorstart mogelijk is, net alsof men even een computer herstart. Maar zo makkelijk is het helaas niet. Veel vrouwen houden toch nog de deur op een kier wanneer een relatie uitgaat, ze koesteren een kleine kans dat het weer goed komt. Voor de meest mannen werkt het anders, de meeste mannen zetten echt een punt achter de relatie en doen de deur definitief dicht.

Natuurlijk komt het wel eens voor dat een relatie een doorstart maakt maar de vraag is dan hoe stabiel deze relatie is en of oude problemen niet weer de kop op zullen steken. Kijk eens om u heen hoeveel mensen u kent die een doorstart maakten met hun relatie nadat het uit was gegaan en hoeveel van die mensen zijn nu nog steeds gelukkig bij elkaar zijn. Hoop kan een goede eigenschap zijn maar ten aanzien van verbroken relaties doet u er verstandiger aan om uw energie te richten op uzelf en te zorgen dat u snel weer door kunt gaan met uw leven. Vaak moet u eerst realiseren dat u meer waarde bent dat uw ex relatie en dat u uw ex partner niet nodig heeft voor uw eigen geluk. Wanneer u weer aan zichzelf werkt en er weer goed uit wilt zien en aan uw uiterlijk en kleding werkt, doe dit dan voor uzelf en niet om uw partner terug te winnen. Laat uw leven en uw toekomst niet bepalen door het verleden.

Wraakfoto van de ex

Wat kun in ieder geval niet moet doen met uw liefdesverdriet is wraak nemen op uw ex. Een nieuw fenomeen op Internet is de wraaksites die uitnodigen om pikante of seksueel getinte foto’s of filmpjes van de ex vriendin of vriend openbaar te maken. Tegenwoordig is het maken van deze foto’s en filmpjes heel eenvoudig met de komst van de mobiele telefoon en wat begint als een leuk spannend grapje kan ernstige gevolgen krijgen. Ondanks dat wraak nemen met intieme foto’s en filmpjes erg gemeen is, is het juridisch ook zeer omstreden. Kortom, volgens de wet mag het niet, maar in de praktijk merk ik dat hier weinig handhaving is. Sites die aanzetten tot het plaatsen van deze foto’s zetten aan tot een misdrijf, maar wanneer deze site gehost worden in een land waar dit niet strafbaar is kan de Nederlandse wetgever niet veel beginnen. Het is dan zaak om de bron van de foto aan te pakken en zo verwijdering af te dwingen.

Uit wraak een topless of naaktfoto van een ex vriendin verspreiden is vrij eenvoudig maar zeer strafbaar. Niet alleen jongens zijn de daders, er zijn ook meiden die jongens voor de webcam uit de kleren proberen te praten met alle gevolgen van dien. Her beste advies dat ik dan ook kan geven is, hoe gewoon het ook mag lijken, hoe spannend het ook kan zijn, maak dit soort foto’s en filmpjes niet, het kan altijd eens misbruikt worden. Hoe verliefd u ook bent en hoe u de ander denkt te vertrouwen, de praktijk wijst helaas uit dat weinige mensen de intieme foto’s van de ex partner echt verwijderen en een ander deel deelt deze zelfs uit wraak.

De daders zijn in bijna alle gevallen ex partners of bedrogen ex vrienden of vriendinnen en over het algemeen zijn het mannen. De reden voor het plaatsen van deze foto’s is bijna altijd wraak. Dat deze wraak het tegenovergestelde zal veroorzaken hebben de meeste daders niet door. In bijna alle gevallen geeft de dader aan wat voor een klootzak hijzelf is en zal bijna iedereen medeleven of medelijden hebben met het slachtoffer. Ze mag blij zijn dat ze van die vent af is zullen de meeste mensen denken. Welke vrouw zal een relatie willen hebben met een man die zoiets geflikt heeft bij zijn ex-partner. Denk dus heel goed na voordat u besluit tot dit soort wraakacties en doe het niet.

Wraak is een gifbeker die je zelf drinkt in de hoop dat de ander doodgaat. De beste wraak naar een ex vriendin die je bedrogen heeft is uithuilen en doorgaan met je leven en gewoon een gelukkige nieuwe relatie vinden. De meeste bedrogen partners of ex partners die het verlies niet kunnen verkroppen, zijn meestal niet zo rationeel en nadenkend. Vooral als er dan nog sites zijn die aanzetten tot deze vorm van wraak is de misstap snel gemaakt, met alle kwalijke gevolgen van dien.

Tips bij liefdesverdriet

Wat kunt u dan wel doen aan liefdesverdriet, helaas niet zo veel. Meestal zit er niets ander op dan de hele reeks van emoties maar te ervaren en te proberen het zo goed mogelijk te overleven.Het lichaam en onze hersenen hebben nu eenmaal de tijd nodig om zich weer opnieuw aan te passen. Ga niet met jezelf in gevecht door de gevoelens te onderdrukken, laat ze goed gedoseerd komen, praat erover, schrijf erover of schreeuw het uit. Probeer wel afleiding te zoeken door weer leuke dingen met vrienden te gaan doen, probeer positief te denken over uzelf en uw leven, maak goede voornemens, probeer er niet 24 uur per dag mee bezig te zijn, denk na en probeer redenen te vinden waarom het beter is dat de relatie is gestrand en probeer het te accepteren. Maak nieuwe plannen en haal de banden met vrienden weer aan, werk aan uw sociale netwerk. Wanneer uw ex partner u bedrogen heeft kunt u proberen dit te vergeven, niet voor uw ex partner maar voor uzelf. Vergeven hoe moeilijk het ook is, werkt zeer goed voor uw eigen gemoedstoestand. Wraak en haatgevoelens zijn de gifbeker die men zelf drinkt in de hoop dat de ander doodgaat. Uiteindelijk kunt u het verlies accepteren, uithuilen en opnieuw beginnen.

Hier is nog een overzicht van dingen die u kunt doen om het liefdesverdriet te verzachten:

Huil wel maar met mate

Wanneer u last heeft van liefdesverdriet is het heel verleidelijk om uzelf te laten meevoeren op de golven van verdriet. Er is niets mis mee om uzelf af en toe eens helemaal over te geven aan het verdriet en te huilen om het verlies, maar er in blijven hangen is niet goed. Het is beter het verdriet op een actieve manier te verwerken.

Blijf vooral leuke dingen doen

Hoe moeilijk het ook is, als u last heeft van liefdesverdriet, om leuke dingen te doen, het is wel belangrijk om het leven weer op te pakken. U heeft misschien helemaal geen zin in die sportschool of een club of vereniging of om een avond uit te gaan, maar het is wel de beste afleiding. Ook moet u weer leren dat u ook zonder uw ex kunt genieten van het leven.

Praat met mate over uw rotgevoel

Wanneer u vol zit van liefdesverdriet wilt u dit graag delen met de mensen die dicht om u heen staan en wat medeleven en steun ontvangen. Dat is goed maar met mate, ook uw vrienden en kennissen kunnen niet altijd voor u klaarstaan en u loopt het risico dat mensen u gaan mijden waardoor u zich nog eenzamer en ongelukkiger gaat voelen.

Probeer positief te denken

Hoewel het moeilijk is om positief te denken wanneer u last heeft van liefdesverdriet moet u toch proberen positief te denken. Niet over de liefde of de ex, maar vooral over uzelf en uw eigen leven. Probeer uzelf op te peppen en eens te verwennen en zorg ervoor dat u er goed uitziet want dan voelt u zich meteen een stuk beter.

Doe eens gek

Door liefdesverdriet krijgt uw eigenwaarde vaak een behoorlijk knauw, u kunt uw eigenwaarde weer enigszins oppeppen door iets te gaan doen wat u al lang wilde doen maar waar u nooit aan toegekomen bent. Voorbeelden hiervan zijn een verwen arrangement in een beauty farm of sauna of een city trip naar Londen of Parijs.

Probeer het te accepteren

Liefdesverdriet hoort nou eenmaal bij het leven, het best is het dus te accepteren en verwerk het met mate. Iedereen maakt wel eens mee dat een relatie sneuvelt, het is niet het einde van de wereld, probeer er van te leren en vol zelfbezinning naar uw eigen aandeel te kijken.

Een rebound of troostrelaties helpt niet

Hoewel het verleidelijk is wanneer u liefdesverdriet heeft, probeer te voorkomen dat u in de valkuil stapt van een troostrelatie. Wanneer u in een nieuwe relatie stapt terwijl u de oude relatie nog niet verwerkt heeft, vraagt u om problemen. U kunt op deze site meer lezen over zogenaamde rebound relaties.

Lang leve de liefde!

Boek over de sociale psychologie

sociale psychologiePsychologie Dit boek biedt een beknopte en heldere kennismaking met de stand van zaken in de hedendaagse psychologie. In twaalf hoofdstukken worden fundamentele begrippen uit de psychologie behandeld. Bovendien wordt ingegaan op het individu in zijn sociale omgeving, op de ontwikkeling, de persoonlijkheid en op gedragsstoornissen en psychotherapie. In het boek komt een aantal theorieën van vooraanstaande psychologen van vroeger en nu ter sprake. Speciale aandacht wordt geschonken aan de ontwikkeling op het terrein van het genetisch onderzoek. In deze vijfde, herziene druk zijn bovendien twee hoofdstukken toegevoegd over intelligentie en automatische processen.
kopen knop


Meer menswerk pagina’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *