Man is stil

staren in het vuur Ik denk dat bijna iedere man wel eens het bekende zinnetje uit het liedje van het Klein Orkest gehoord heeft: “wat ben je stil, waar denk je aan?”. De vrouw vindt dat de man te stil is en denk dat er iets aan de hand is, dus vraagt ze waarom hij zo stil is. De man antwoord meestal, “ik denk nergens aan!” waarna de vrouw zegt: “dat kan niet, je denk altijd ergens aan!”. Hoe de man ook ontkent, de vrouw geloofd hem niet, want in haar belevingswereld is het onmogelijk om niet ergens aan te denken. De vrouw denkt vaak dat de man niet wil zeggen waar hij aan denkt en dat roept bij haar vragen op en achterdochtige gevoelens. Zie hier een van de meest voorkomende relatieproblemen tussen mannen en vrouwen. Aan wie ligt dit zo vaak voorkomende probleem, de man of de vrouw. Het antwoord is vrij eenvoudig aan allebei en eigenlijk aan geen van twee. Op deze pagina zal ik proberen uit te leggen wat de oorzaak is van dit vaak voorkomende misverstand tussen mannen en vrouwen.

Waarom zijn mannen in staat om nergens aan te denken?

In het begin in de baarmoeder ontwikkelen de hersenen van jongens en meisjes zich hetzelfde, globaal hebben ze dezelfde opbouw. Maar onder invloed van de geslachtshormonen ontwikkelen de hersenen van jongens zich anders dan de hersenen van meisjes. Dit verschil in ontwikkeling tussen de hersenen van jongens en meisjes gaat nog lang na de geboorte door. Het grote verschil tussen de hersenen van mannen en vrouwen is dat vrouwen veel meer verbindingen hebben tussen de diverse delen van de hersenen en ook veel meer verbindingen hebben tussen de twee hersenenhelften. Een Amerikaanse professor wist dit heel mooi te vertellen in een hoorcollege.

Wanneer we de hersenen van mannen bekijken dan bestaat deze uit heel veel kamertjes, voor elk onderwerp heeft de man precies één kamertje. In dat kamertje zit alles van de ene onderwerp en de kamertjes mogen niet overlappen of met elkaar in verbinding staan. Elk kamertje is goed afgesloten en de man is telkens maar met één kamertje tegelijk bezig. Het is voor een men heel belangrijk dat de kamertjes niet overlappen want zo kan hij heel gedetailleerd dingen bij elkaar houden die met dat ene onderwerp te maken hebben.

De vrouw heeft ook heel veel kamertjes in haar hersenen maar in tegenstelling tot de man hebben alle kamertjes verbinding met elkaar. Elk onderwerp is op een of andere wijze verbonden met elk ander onderwerp en alles heeft met elkaar te maken. Wanneer er één kamertje opengaat kunnen er daarnaast ook nog een heleboel andere kamertjes opengaan. Bij een vrouw is alles met alles verbonden. Dit kan in sociale omstandigheden een groot voordeel zijn omdat de vrouw heel veel dingen tegelijk in de gaten kan houden en kan bevatten.

Het brein van de man is sterk gespecialiseerd en het brein van de vrouw is in staat om juist veel dingen tegelijk te analyseren en te overzien. Maar er is nog één groot verschil, mannen hebben een heel speciaal kamertje die vrouwen niet hebben. Dat kamertje is helemaal leeg, er zit niets in. Wanneer mannen tot rust willen komen kunnen ze in het kamertje gaan met helemaal niets en dus ook even aan helemaal niets denken. Dit kunnen vrouwen zich niet voorstellen. Voor een vrouw is het vrijwel onmogelijk om niet ergens aan te denken. Aangezien de vrouw zich niet voor kan stellen dat een man echt nergens aan kan denken, omdat zij dit vermogen niet heeft, zal ze denken dat de man haar voor de gek houdt.

Omdat de man zich niet voor kan stellen dat de vrouw niet “nergens” aan kan denken en de vrouw zich niet voor kan stellen dat iemand “nergens” aan kan denken, ontstaan er misverstanden binnen een relatie tussen mannen en vrouwen. Ik hoop dat na het lezen van deze uitleg mannen kunnen begrijpen dat hun vrouw de hersenen nooit stil kan zetten en dat de vrouwen begrijpen dat er niets engs aan de hand is wanneer hun man aangeeft dat hij “nergens aan denkt”. Dit is gewoon de wijze waarop de natuur de mannen en vrouwenhersenen heeft laten evolueren.

Dus mannen, wees mild naar uw vrouw, en vrouwen wees mild naar uw man, beide geslachten zijn gemaakt zoals ze gemaakt zijn en deze verschillen zijn geen bewuste keuze maar het gevolg van onze genen.

Meer pagina’s over man / vrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *