Menselijk lichaam

anatomie menselijk lichaam Op deze pagina’s wil ik ingaan op alles wat met ons menselijk lichaam te maken heeft, dingen die niet zo goed gaan met ons lichaam en we daar vaak zelf aan kunnen doen. Het menselijk lichaam is een heel bijzonder en wonderbaarlijk geheel van organen, zintuigen, zenuwstelsel, stofwisseling, enzymen en hormonen en wanneer we ons daar van bewust worden kunnen we ons ook voorstellen dat er soms iets mis gaat in deze complexe structuur. Maar ook door omstandigheden van buitenaf kan dit schitterende systeem wat het menselijk lichaam is, sterk ontregeld worden wat kan leiden tot klachten van diverse aard. Ik heb zelf soms last van migraine en ik ben op latere leeftijd helaas gaan snurken. Maar ook andere lichamelijke ongemakken, zoals bijvoorbeeld rugklachten, heb ik mogen ervaren en soms heb ik daar een goede en effectieve oplossing voor gevonden of aangereikt gekregen. Soms kan de reguliere geneeskunde bepaalde zaken zeer goed oplossen, soms is er ook een alternatieve wijze, beide wil ik aan de orde laten komen. Zelf geloof ik sterk in de kracht van natuurlijke geneeswijze en geloof ik zeker dat het menselijk lichaam zelf ook erg goed in staat is om zichzelf te genezen en te herstellen. Een opmerking wil ik nog vooraf maken, ik ben geen dokter en geef geen medische adviezen, met de tips en aanbevelingen die ik doe of geef heb ik goede ervaringen maar gebruik er van is geheel voor uw eigen risico en u moet zelf ontdekken of het ook baat voor u heeft. Wanneer u twijfels heeft kunt u de suggestie voorleggen aan uw eigen huisarts. Met vriendelijke groet, Hein Pragt

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Ode aan het menselijk lichaam

Dit artikel gaat over ons wondermooie menselijke lichaam, hoe ouder is word, hoe meer ik de schoonheid en de schitterende wijze waarop het menselijke lichaam in elkaar zit bewonder. Wanneer ik het heb over de schoonheid van het menselijk lichaam dan doel ik niet op de uiterlijk schoonheid die we de bekende miss verkiezingen zien of de schoonheid van bekende fotomodellen maar over de universele schoonheid van het menselijk lichaam. En dan is er nog een groot verschil tussen uiterlijke schoonheid (die gelukkig ook erg smaak afhankelijk is) en de schoonheid van prachtige constructie van het menselijk lichaam als organisme. Ik vind het menselijk lichaam nog steeds geweldig mooi als onderwerp voor fotografie.

Toen ik jong was vond ik het menselijk lichaam ook mooi, vooral dat van het andere geslacht, ik heb mijn portie van verkennen ruimschoots gedaan. Als puber moet ik eerlijk bekennen ben ik nogal roekeloos omgegaan met mijn lichaam en was ik meer in de buitenkant dan de binnenkant geïnteresseerd. Pas op latere leeftijd, na het krijgen van kinderen en na het opdoen van meer kennis over het menselijk lichaam, begon de bewondering en het ontzag te stijgen. Met dit respect en ontzag begon ook mijn zorg voor mijn lichaam te stijgen, ik realiseerde me dat ik zuinig moest zijn op mijn lichaam en het goed moest verzorgen om prettig oud te kunnen worden. Wanneer ik nu mijn leeftijd vertel zijn veel mensen vaak verbaasd, dit is niet alleen het gevolg van goede genen, maar ook goed en respectvol omgaan met je lichaam, fit blijven en gezond eten, niet roken en weinig tot geen alcohol nuttigen.

Wanneer we het menselijk lichaam gaan bekijken van celniveau tot al onze organen, het zenuwstelsel, al onze zintuigen en onze fantastische hersenen, is het een enorm complexe fantastisch geheel. Wanneer we ons concentreren op onze hersenen, dan kan men op dit gebied als afstuderen, zo wondermooi en complex dit in elkaar zit. Wanneer we al onze organen bekijken en zien hoe complex dit alles samenwerkt, kan ik allen maar meer bewondering krijgen. En dan de wetenschap dat de mens uit een enorm aantal cellen bestaat en daarnaast inwendig en uitwendig nog samenwerkt met zeker tweeënhalf kilo verschillende soorten bacteriën waar we niet zonder kunnen leven, maakt het nog meer bewonderingswaardig.

Met dit in gedachten is het heel jammer dat veel mensen dit wonder niet zo ervaren en enorm respectloos met het wonder dan hun lichaam is, omgaan door het te kapot te maken en te stressen met overgewicht, roken, drank, drugs, gevaarlijk gedrag, achteloosheid en verwaarlozing. En vaak is het helaas zo dat wanneer de lichamelijke klachten beginnen, het jammerlijk te laat is. Nu is het menselijk lichaam niet perfect, veel mensen hebben erfelijk aandoeningen en soms gaat het in deze goed georganiseerd machine die het menselijk lichaam is, ook wel eens fout. Ik heb zelf helaas last van erfelijke hoge bloeddruk, die ik door middel van een goed gewicht en een goede conditie gelukkig laag kan houden, maar ik heb ook een erfelijke vorm van migraine waar ik helaas niet zoveel tegen kan beginnen. Hier heeft de medische wetenschap gelukkig een oplossing in de vorm van triptanen. Maar voor de meeste kleine problemen met het lichaam zijn er vaak ook natuurlijke middelen om dit op te lossen of te verlichten.

Hoe meer ik leer over het menselijk lichaam, hoe meer mijn ontzag toeneemt, maar ook mijn belangstelling naar meer kennis over het wonder dat onze lichaam is in alle facetten. Op mijn site kunt u veel onderwerpen vinden over het menselijk lichaam, binnen de sectie lichaamswerk staan de onderwerpen die met de fysieke kan van het menselijk lichaam te maken hebben.

De mens en zijn 100 biljoen vriendjes

U denk misschien net als veel anderen dat u één mens en één wezen bent, u bent uw enige unieke uzelf. Wanneer u in de spiegel kijkt ziet u één wezen met een hoofd, een lijf en ledematen en u voelt zich ook één menselijke wezen. Het lichaam van de gemiddelde mens bestaat toch uit zo’n 37 biljoen (37.000.000.000.000) afzonderlijke cellen die samen uw lichaam vormen. Elke cel kan eigenlijk bijna niets en kan ook niet zonder het lichaam overleven, toch heeft u al deze cellen samen wel nodig om te kunnen leven. Alleen al zo’n 86 miljard (86.000.000.000) hersencellen zorgen voor uw dagelijkse lichaamsfuncties, uw gedachten, uw geheugen en uw emoties. Maar wanneer u nu denkt, oké, ik besta uit 37 biljoen bouwsteentjes die tezamen “ik” zijn, dan heeft u het mis.

Op en in uw lichaam leven ook nog eens 100 biljoen bacteriën, ja u leest het goed, het aantal bacteriën in en op uw lichaam is groter dan al uw eigen lichaamscellen bij elkaar, bijna 2 kilo van uw lichaam bestaat uit bacteriën. Al met al bestaat u dus voor ongeveer twee- derde uit cellen van andere wezens, u bent zelf dus in de minderheid in uw eigen lichaam. Nog erger, zonder deze bacteriën zouden we niet kunnen overleven. Deze bacteriën zorgen er voor dat we ons voedsel kunnen verteren, maken belangrijke stoffen zoals vitaminen aan en verdedigen ons tegen andere ziekteverwekkende bacteriën. Deze enorme verzameling bacteriën ontwel microben die elk mens met zich meedraagt, noemen we het microbioom.

Een gedeelte van onze collectie bacteriën ofwel ons microbioom krijgen we bij onze geboorte mee van onze moeder. Daarna bouwt het kind zijn eigen verzameling bacterie vriendjes op gedurende de eerste jaren van het leven. Onze jongste dochter werd geboren met nog niet gerijpte darmen, wat inhield dat ze onvoldoende bacteriën in haar darmen had (haar darmflora heet dat) waardoor ze eten slecht kon verteren en permanent buikkrampjes had. Na een paar maanden was de darmflora gegroeid en ging het langzaam goed met haar darmkrampjes. Ze heeft er nooit verder last meer van gehad, behalve dat ze als kind kon eten wat ze wilde zonder echt aan te komen.

Maar onze bacterievriendjes zitten niet alleen in onze darmen, ook in onze mond komen gemiddeld zo’n 700 verschillende soorten bacteriën voor. Veel van deze bacteriën zorgen voor tandbederf, het aantasten van ons tandglazuur en zijn verantwoordelijk voor tandvleesontstekingen, maar anderen helpen ons juist verdedigen tegen deze slechte bacteriën en nog weer anderen helpen ons met het verteren van voedsel. Even ter geruststelling, het grootste deel van alle bacteriën in onze mond zijn bacterie dodende bacteriën en virussen.

Maar ook op de huid, ons grootste orgaan, zitten ongeveer 8 miljoen bacteriën per vierkante centimeter en die bestaan uit bijna 200 verschillende soorten. Deze bacteriën zijn onontbeerlijk voor een gezonde huid, ze verzorgen ons maar verdedigen ons ook tegen kwade indringers. Op onze huid vindt op elk moment een enorme oorlog plaats tussen diverse soorten bacteriën en virussen. Zonder dit leger aan bacteriën zouden we het niet lang overleven. Maar ook in onze luchtwegen komen veel bacteriën voor, vooral in de slijmvliezen waar ze heerlijk kunnen leven, maar ons ook helpen beschermen tegen kwaadaardige bacteriën en schimmels.

En ook de geslachtsdelen komen veel bacteriën voor, die een erg nuttige functie hebben. Vooral bij de vrouw zorgen de bacteriën voor een permanente bescherming van de lichaamsopening van de vagina, zoals de melkzuurbacteriën die zorgen voor een hoge zuurgraad in de vagina om zo slechte indringers buiten te houden. Ook komen bacteriën voor in de urinewegen en ook daar hebben ze een beschermende werking.

En wat doen wij als mens om ze te bedanken? We wassen ze massaal weg, spuiten ze dood en voeden de slechte bacteriën door middel van suikers en ongezond eten. We zijn zo bang voor bacteriën (terwijl we een groot gedeelte echt nodig hebben om gezond te blijven) dat we ons huis ontsmetten en onszelf ook. De laatste tijd is er wel aandacht voor bijvoorbeeld speciale zeep voor de vrouwelijk vagina, omdat anders de slechte bacteriën een feestje gaan vieren wat meestal niet erg prettig ruikt. Laten we ons eens goed realiseren dat we kunnen leven dankzij een enorme hoeveelheid bacteriën op en in ons lichaam, zij kunnen niet zonder ons, maar wij kunnen zeker niet leven zonder hen. Wees eens wat liever voor uw 100 biljoen bacterie vriendjes, door hen ben u nooit alleen.

Meer pagina’s over lichaamswerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *