Lichamelijke intimiteit

liefde intimiteit Bij lichamelijke intimiteit denkt men vaak het eerste aan seks maar lichamelijke intimiteit is veel breder dan seks alleen. Elke vorm van intiem gedrag dat we delen waarbij we het lichaam gebruiken valt onder lichamelijke intimiteit, van handen vasthouden, een zoen, knuffelen, elkaar masseren, strelen, tegen elkaar aanliggen, eigenlijk elke vorm van huidcontact. Mijns inziens is lichamelijk intimiteit ook een van de vele uitingen van de liefde, hoewel de nadruk tegenwoordig meer op alleen lichamelijk genot en seks alleen lijkt te liggen. Ik las ook onderzoek dat lichamelijke intimiteit een belangrijke rol speelt in de binding tussen liefdespartner door stofjes lichamelijke intimiteit aangemaakt worden in onze hersenen. Het onderwerp lichamelijke intimiteit is best een gevoelig onderwerp op Internet, ondanks dat ik op deze pagina zeer keurig en respectvol met het onderwerp omga, vinden grote zoekmachines deze pagina soms toch alleen geschikt voor volwassenen. Desondanks staan er geen schokkende zaken op deze pagina en geen afbeeldingen die u in verlegenheid zouden kunnen brengen. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Over lichamelijke intimiteit

Lichamelijke intimiteit kan heel eenvoudig zijn en ik wil eerst beginnen met de meest eenvoudig vormen. Lichamelijke intimiteit is niet iets dat alleen voorkomt in een liefdesrelatie maar ook tussen vrienden en vriendinnen, familie en ouders en kinderen. In deze vorm heeft het ook niets met seks te maken maar gebruikt men het om de band te bevestigen. Zo is het geven van een hand ook al een heel eenvoudig vorm van lichamelijke intimiteit, in sommige culturen is het dan ook niet toegestaan om zomaar een hand te geven omdat dit onrein kan zijn. Het is een vorm van lichaamscontact en dat kan ongewenst zijn. Vrienden slaan elkaar vaak vriendschappelijk op de schouder of geven elkaar een stomp op het lichaam, en bij een mooi doelpunt tijdens een voetbalwedstrijd omhelzen mannen elkaar ook wel regelmatig. Dit doen mannen echter niet zo snel met volslagen vreemden, dus het is ook een bevestiging van een band met elkaar.

Vrouwen kussen elkaar regelmatig bij begroetingen of omarmen elkaar, ook dit is het bevestigen van een band, dit doet men niet zomaar met een vreemde. Ouders knuffelen met hun kinderen en wanneer een van mijn kinderen ziek was dan aaide ik ze vaak over hun buik ronde dat hartstreek en de navel of op de rug om ze rustig te maken. Toen mijn moeder erg ziek was hield ik haar hand altijd met mijn handen vast als ik naast haar bed zat en dan zei ze: “je hebt zulke lekkere warme handen!”, dit was altijd een fijn moment tussen moeder en zoon. Binnen een familie of tussen vrienden en vriendinnen masseren mensen regelmatig elkaars voeten of nek, al deze vormen van lichamelijke intimiteit dient om een band of goede relatie te bevestigen en verbinding te stimuleren.

Ik mag zelf graag masseren en kriebelen, ik heb meerdere vrouwen meegemaakt die hier graag gebruik van maakten. Soms kreeg ik ineens twee voeten op mijn schoot, wat een stille hint voor een voetmassage was. De ander trok de mouw op en legde de arm op mijn schoot wat een signaal was om de arm te kriebelen. Een ander vond het fijn om op de rug gekriebeld te worden. In nog een ander geval had een vriendin regelmatig spanningshoofdpijn die te verhelpen was door een uitgebreide nek massage met heerlijke massageolie. Dit zijn allemaal vormen van lichamelijke intimiteit waarbij er wel een vorm van een band moet zijn omdat men toch elkaars lichaam aanraakt. Wederzijdse instemming is ook van groot belang bij lichamelijke intimiteit, de laatste jaren is dit ook in de media een belangrijk punt geworden. Persoonlijk vind ik masseren en kriebelen een bijzonder fijne wijze van lichamelijke intimiteit, zowel in geven als ontvangen.

Een groot deel van de lichamelijke intimiteit is dus helemaal niet op seks gericht, in mijn visie is seks een ultieme vorm van lichamelijke intimiteit. Lichamelijke intimiteit in de vorm van seks kan lust zijn maar ook een intense daad van liefde en alles daar tussenin. Ook ben ik van mening dat wanneer beide partners volle verstandelijke vermogens hebben, niet onder invloed zijn van iets dat hun verstandelijke vermogens beperkt, er geen sprake is van dwang of machtsverschil en er wederzijdse instemming is, dat welke vorm van seksuele lichamelijke intimiteit, hoe vreemd het voor sommige mensen ook kan overkomen, niet vreemd of raar is. Als jongeman ontdekte is per ongeluk dat een zeer vooraanstaand net en keurig hoogopgeleid stel een compleet ingerichte SM kamer had wat ze voor de buitenwereld zeer goed verborgen hielden. Ik had dit nooit achter deze mensen gezocht maar ik vond het achteraf helemaal niet zo raar, beiden hadden status en aanzien, dit was voor hun een opwindend seksueel rollenspel. Ik heb geleerd dat de mens niets vreemd is en dat mensen recht hebben op hun privacy in dit opzicht, zolang ze er niemand kwaad mee berokkenen.

Ooit las ik het waargebeurde verhaal van iemand die een zaal toesprak over het onderwerp erogene zones. Een erogene zone is een gebied van het menselijk lichaam dat bij aanraking lichamelijk genot kan opwekken. Deze zones kunnen van persoon tot persoon verschillen. Deze persoon vroeg aan de zaal om de erogene zones te benoemen en als eerste kwamen de geslachtsorganen ter sprake. Tot iemand zei dat ze het strelen van de onderkant van de nek heel opwindend vond en een ander aangaf dat het strelen van de binnenbenen hetzelfde effect had. Na een korte tijd waren er steeds meer mensen die bekenden dat er een bijzonder plekje op het lichaam was waardoor ze opgewonden raakten dat de uiteindelijke conclusie dan ook was, dat het hele menselijke lichaam een erogene zone kan zijn. Partners die goed op elkaar ingespeeld zijn kennen elkaars lichaam goed en weten vaak ook goed hoe ze deze kunnen gebruiken om hun partner op te plezieren. Maar in een beginnende relatie kan het ontdekken van het lichaam van de partner ook een heel mooi en spannend avontuur zijn.

De ommekeer in lichamelijk intimiteit

In de jaren ’60 van de 20e eeuw vond een grote ommekeer plaats in de kijk op lichamelijke intimiteit tot gevolg had. In deze revolutie werd meer de nadruk op de individuele beleving gelegd en werd lichamelijk intimiteit los gekoppeld van de voortplanting mede door de steeds eenvoudigere anticonceptie. Het idee was goed en de doelen nobel, maar helaas zijn (mede door de media) de intimiteit en liefde helaas vaak naar de achtergrond verdrongen. Ik praat dan ook liever over lichamelijke intimiteit, vrijen of de liefde bedrijven. En de wijze waarop men dit doet is heel persoonlijk en kan hard en plat zijn, liefdevol en teder, langdurig of kort. Liefdespartners geven er zelf hun invulling aan en er bestaat niet echt goed of fout zolang beide partners er tevreden en gelukkig mee zijn. Helaas zijn er wel de zogenaamde statistieken waardoor mensen snel denken dat er iets mis is als ze niet aan de norm voldoen. En de media doet er vaak nog een schepje bovenop door flink te overdrijven en extremen te tonen waardoor de indruk gewekt kan worden dat het eigen liefdesleven maar een beetje saai is. Lichamelijke intimiteit is een belangrijk onderdeel in ons leven en zeker in een relatie, het is iets exclusiefs voor u en uw partner. Samen lichamelijk intiem zijn heeft veel positieve effecten op lichaam en geest het is goed voor de gezondheid. Het belangrijkste positieve effect van lichamelijk intimiteit is dat het goed is voor de geest, het maakt ons gelukkig en het is een goed middel tegen stress. Na het vrijen voelen we ons meestal veel rustiger en gelukkiger dan ervoor, dit heeft niet alleen met het genot zelf te maken maar ook door de hormonen die in het lichaam aangemaakt worden.

Jaren geleden hoorde ik een verhaal waarbij een spreker de zaal vroeg om de intieme plekken van het lichaam te benoemen. Als eerste kwamen natuurlijk de meest bekende plekken ter sprake maar na een tijdje begon men over armen, schouders, voeten en andere niet voor de hand liggende delen van het lichaam te spreken. De conclusie van het betoog was dat bij lichamelijke intimiteit het hele lichaam betrokken kan zijn en dat er veel meer plekken prettig zijn om aan te raken of te strelen. De werkelijke voldoening van lichamelijk intimiteit zit in onze hersenen en het lichaam en al onze zintuigen zijn middelen om prettige prikkels door te geven aan onze hersenen. Onze huid is heel gevoelig voor kriebelen en strelen, door middel van onze oren horen we graag lieve of opwindende zinnen, door middel van onze ogen kunnen we genieten, kortom alle zintuigen kunnen een rol spelen in de intimiteit. Ook maakt regelmatig de liefde bedrijven mensen mooier, onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die regelmatig lichamelijk intiem zijn er aantrekkelijker en gezonder uitzien. Maar het allerbelangrijkste is dat lichamelijke intimiteit de relatie sterker maakt en de verbondenheid tussen partners versterkt. Ook zijn de meeste mensen na de tijd heel ontspannen en open en is dit dus ook de ideale tijdstip om ontspannen en liefdevol met elkaar over van alles te praten. Maar het hoeft niet altijd groots en uitgebreid te zijn, veel stellen die een druk leven hebben maken soms even een vluggertje. Hier is op zich niets mis mee wanneer beide partijen er van genieten, het werkt ontspannend en ook dit verhoogd meestal de verbondenheid tussen partners. Ieder stel kan en mag er zijn eigen invulling aan geven en niets is goed of fout wanneer beiden er tevreden mee zijn.

De basis voor een goed intiem leven is dus een goede evenwichtige en gezonde relatie, intimiteit en aandacht voor elkaar zijn dus niet alleen belangrijk in bed maar juist 24 uur per dag. Een goede relatie is niet iets dat vanzelf goed zal gaan of goed zal komen, het vergt een permanente inspanning om de liefde en de passie levend te houden. De basis voor een goed liefdesleven is een goede evenwichtige en gezonde relatie waarbij het belangrijk is om aandacht aan elkaar te schenken en vooral de tijd voor elkaar te nemen. Tegenwoordig is er meer helaas vaak meer aandacht voor de frequentie, de prestatie en de techniek. Goede intimiteit maakt de relatie sterker en zorgt voor een goede verbondenheid tussen partners waardoor de relatie ook enige druk kan doorstaan in deze drukke maatschappij. Zorg dat u voor elkaar de rots in de branding bent en geniet van elkaar en het leven.

Problemen m.b.t. lichamelijke intimiteit

Binnen relaties komen problemen met lichamelijke intimiteit en seks regelmatig voor, het kan zijn dat de behoefte en verwachtingen van partners ver uit elkaar liggen, maar vaak ook is het gebrek aan lichamelijke intimiteit het directe gevolg van een slechte relatie, uitgebluste liefde, een te druk bestaan of bijvoorbeeld een depressie. Wat de oorzaak ook is, vaak belanden partners dan in een negatieve spiraal die maar al te vaak in een verbroken relatie of echtscheiding eindigt. Ik heb zelf uitersten van ijskoude omgang tot liefdevolle passie meegemaakt in mijn leven en op andere pagina’s heb ik hier al het nodige over geschreven. Soms wordt seksuele onthouding ook als machtsmiddel ingezet, ook mij is dit wel eens overkomen, het geeft wel een erg verstoorde relatie aan. Op deze pagina wil ik me echter niet op problemen richten maar op het positieve van lichamelijke intimiteit.

Seks is geen prestatie of sport

Mijns inziens is seksuele lichamelijke intimiteit geen prestatie of topsport maar zo wordt het regelmatig wel zo neergezet. Mannen (maar ook stellen) mogen vaak graag opscheppen over hun intieme prestaties, waardoor andere mannen (of stellen) het gevoel kunnen krijgen dat anderen het veel beter doen. Mijn ervaring is dat zowel mannen als vrouwen niet onder willen doen voor anderen in dit opzicht en het altijd aandikken. Het gras lijkt zo bij de buren altijd groener, mijns inziens moeten we ophouden met vergelijken en ons concentreren op een gezamenlijke tevredenheid met de eigen partner. Fijn dat de buren het drie keer per week doen maar als u het eens per week doet maar dan veel liefdevoller en meer bevredigender, wat is dan beter of de norm. Uw buren of uw vrienden bepalen niet hoe goed uw liefdesleven is, dat doet u samen met uw partner. Ook porno toont vaak de meest liefdeloze vorm van seks, ik heb niets tegen porno, het kan zeer opwindend en lustopwekkend zijn, maar het is en blijft vaak slecht gespeeld, liefdeloos en erg rolbevestigend.

De liefde bedrijven

Lichamelijke intimiteit tussen liefdespartners is erg gezond voor het lichaam en de geest, omdat tijdens het knuffelen en vrijen stofjes aangemaakt worden in de hersenen die spanning en stress wegnemen, rustig maken en zelfs de partnerbinding stimuleren. Veel vrouwen klagen dat hun man niet graag wil praten over moeilijke onderwerpen en willen ze graag dingen uitgepraat hebben voordat ze intiem worden. Een goede hint is om dit juist na het liefde bedrijven te doen, op dat moment is de man meestal ontspannen en meegaand en is de sfeer beter voor een goed gesprek en is de kans op succes veel groter. Dit weet ik uit eigen ervaring.

Ik vind zelf de term: “de liefde bedrijven” als alternatief voor seks heel veelzeggend, het maakt niet uit hoe uitgebreid of bijzonder men het doet of dat men een snel tussendoortje doet, wanneer beide partners er plezier aan beleven (in welke vorm dan ook) is het toch goed. Het is in mijn ogen geen prestatie maar juist wederzijdse liefdevolle aandacht voor de partner en het lichaam van de partner. Lichamelijke intimiteit is juist terugkrijgen door zelf veel de geven. Een goede hint kan zijn dat iemand vaak bij de ander doet wat hij of zij zelf ook fijn of lekker vindt, door hier op te letten kan men ook leren wat de ander fijn vindt. En wat men ook voor rollen aanneemt, welke hulpmiddelen of speeltjes men ook gebruikt, waar men het doet, hoe en op welke tijd, al deze dingen zijn zaken die twee liefdespartner samen kunnen ontdekken en die in mijn visie privé zijn. Gebruik lichamelijke intimiteit als middel om meer liefde en verbondenheid te stimuleren en nooit om elkaar te kwetsen of pijn te doen. Wanneer lichamelijk intimiteit en aandacht als machtsmiddel ingezet worden is dit een vaak gegarandeerd recept om de liefdesrelatie stuk te maken.

Wanneer de lichamelijke intimiteit en seks wat eentonig aan het worden zijn maar ook wanneer het goed is kunnen partner behoefte voelen om het nog fijner en mooier te maken. Men kan dan experimenteren met hulpmiddelen, speeltjes, technieken en zelfs grenzen verleggen, maar men kan er ook een goed boek over lezen of een workshop volgen. Ook in dit opzicht kan men veel leren en is er veel variatie mogelijk. In veel gevallen gaat mijns inziens wel op: “discretie is goed, discreter is beter!”. De laatste jaren is Tantra een heel populair onderwerp en kunnen mensen hier ook workshops in volgen, zowel privé als in groepsverband.

Lichamelijke compatibiliteit

Compatibiliteit is het vermogen van mensen om met elkaar samen te kunnen werken en dit gaat ook op voor lichamelijke intimiteit en seks. Soms passen mensen lichamelijk en geestelijk goed bij elkaar in dit opzicht, maar het komt ook voor dat mensen lichamelijk niet goed bij elkaar passen, bijvoorbeeld te groot en / of te klein geschapen zijn. Daarnaast kan men ook geestelijk niet bij elkaar passen, want het is niet alleen een lichamelijke aangelegenheid, het meeste speelt zich af tussen de oren. Ik heb zelf meerdere liefdesrelaties gehad in dit leven met zeer uiteenlopende ervaringen op dit gebied. In sommige relaties liep het matig tot slecht en andere relaties was het wederzijds een hoogtepunt ervaring. Soms passen mensen lichamelijk niet goed bij elkaar, soms kan er een gebrek aan stimulans zijn en kan er zelfs pijn zijn, afhankelijk van hoe beide liefdespartners geschapen zijn. Soms kan een andere houding nog verschil maken maar vaak blijft het een terugkerend probleem.

Het kan ook zijn dat de ene partner meer en uitgebreidere wensen heeft dan de andere partner, soms kan dit ook tot spanningen leiden. Het is belangrijk om de eigen grenzen te bewaken, maar het verkennen van de eigen grenzen is ook goed mogelijk. Naarmate men meer ervaring krijgt en men zich meer op het gemak voelt kan de gezamenlijke ervaring ook groeien en voor wederzijds meer genoegen en verbinding zorgen. Als het niet zonder meer goed gaat is het niet onmiddellijk een ramp, aangezien er veel verschillende manieren zijn om de liefde te bedrijven is het vaak goed mogelijk om samen een eigen wijze te ontwikkelen die voor beide partners tot een bevredigend liefdesleven kan leiden.

Tot slot nog een mooi verhaaltje, in een ziekenhuisserie op de televisie speelde eens het verhaal van een wat stugge oudere man die niet zo goed met zijn emoties om kon gaan. Zijn liefdevolle vrouw was telkens bij hem en zelfs toen hij hoorde dat hij prostaatkanker had en geopereerd moest worden, weigerde hij dit vrij emotieloos. De artsen probeerden hem te overtuigen om toch de operatie (verwijderen prostaat en meestal daarna impotent) te ondergaan omdat hij anders kans had er aan te overlijden. Uiteindelijk vertelde de vrouw waarom de man dit weigerde, ze zei: “mijn man is een man van weinig woorden, hij kan zijn liefde voor mij niet in woorden uitdrukken, maar eens per week dan laat hij mij zien hoeveel hij van mij houdt. Dit is zijn enige wijze om dit te uiten en dat wil hij niet kwijtraken, zelfs als het zijn dood zou betekenen”. Dit vond ik een heel aandoenlijk verhaal wat duidelijk maakt wat echt “de liefde bedrijven” kan zijn.

Meer pagina’s over lichaamswerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *