Seriële monogamie

liefde en relatie Deze pagina gaat over seriële monogamie, hiervan spreken we wanneer men meerdere keren na elkaar slechts één liefdespartner tegelijk heeft. Vroeger kwam dit vaak voor vanuit het overlijden van de partner, tegenwoordig ook omdat één op de drie relaties het “tot de dood ons scheidt” niet haalt. Ik ben zelf in mijn leven altijd monogaam geweest, meerdere liefdespartners tegelijk lijkt me ook best ingewikkeld. Tegenwoordig zijn er vele relatievormen om uit te kiezen en ieder mens moet kiezen in welke vorm hij of zij zich het meest gelukkig voelt. Toch is seriële monogamie nog steeds één van de populaire vormen van een liefdesrelatie, ik wens u veel leesplezier. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Wat is seriële monogamie?

samen gelukkigSeriële monogamie is niet typisch iets van deze tijd, nog geen eeuw geleden leefde men niet zo lang en overleden veel vrouwen nog in het kraambed waarna men om te kunnen overleven bijna verplicht was een nieuwe partner te zoeken. Het bekende kinderliedje “joepie joepie is gekomen, heeft mijn liefje weggehaald, maar ik zal er niet om treuren, gauw een ander weer gehaald” geeft het goed weer. Hierbij is “joepie joepie” een verwijzing naar de dood, men moest niet te lang treuren en een nieuwe liefde (partner) zoeken. Tegenwoordig is de houdbaarheid van relaties iets korter dan in de vorige eeuw waardoor statistisch gezien (CBS) een derde van de eerste huwelijken (en de helft van de tweede huwelijken) eindigt in een echtscheiding en hetzelfde gaat ongeveer op voor andere relatievormen. Het woord monogamie (monos = enkel, gamos = huwelijk) is het aangaan van een (huwelijks)relatie met één liefdespartner, we spreken van seriële monogamie wanneer men meerdere keren na elkaar slechts één liefdespartner tegelijk heeft. Wanneer we dit strikt bekijken is bijna iedereen serieel monogaam, tenzij men levenslang met de eerste liefde getrouwd is, wat ook in Nederland nog regelmatig voorkomt.

Veel mensen geloven nog in één ware liefde en in veel sprookjes (en liefdesromans) kijkt men elkaar in de ogen en leeft men nog lang en gelukkig samen. Toch is de realiteit tegenwoordig anders, hoewel de meeste mensen het bij een paar langdurige liefdesrelaties houden. Het hebben van een liefdesrelatie is in de meeste gevallen gezelliger en zelfs gezonder dan een leven als alleenstaande. Desondanks is het in deze tijd ook vrij gewoon om alleen te leven, zich als alleenstaande prima te redden en niet afhankelijk te zijn van een liefdespartner. Veel mensen die zich als alleenstaande prima kunnen redden noemen zichzelf dan ook een “happy single”.

Seriële monogamie heeft soms ook een negatieve klank wanneer het om mannen en vrouwen gaat die moeite hebben om zich te binden. Vaak vallen deze mensen ook van de ene relatie in de ander en hebben ze vaak ook geen moeite om weer een nieuwe liefdesrelatie te vinden. Ook is het vaak zo dat deze mensen niet zonder liefdesrelatie kunnen leven, vaak zijn deze mensen niet in staat tot echte emotionele intimiteit en zijn ze meer uit op lichamelijke intimiteit. Mijns inziens is seriële monogamie hier een symptoom en niet een oorzaak van deze levensstijl. Ik heb zelf een redelijk scala aan liefdesrelaties gehad in mijn leven, ik ben twee keer langere tijd getrouwd geweest, ik heb samengewoond en latrelaties gehad, van elke relatie heb ik veel geleerd en het heeft mij ook vijf kinderen geschonken. Ik weet als geen ander dat relaties niet altijd eenvoudig zijn en dat men zich erg gelukkig moet prijzen met een wederzijdse liefde voor het leven. De ene mens heeft nou eenmaal meer geluk in de liefde dan een ander. Toch is de gemiddelde mens weer in staat om opnieuw verliefd te worden en een nieuwe liefdesrelatie aan te gaan.

Hoewel ik zelf merk dat dit met het stijgen van de leeftijd wel iets minder snel gaat. Het is zo dat de gemiddelde mens niet graag te dicht bij een andere mens in de buurt komt, we hebben zo onze ingebouwde veilige zone waarbinnen vreemden mogen naderen. De natuur heeft verliefdheid bedacht om deze natuurlijke barrière van beide kanten te doorbreken om zo geslachtsgemeenschap en voortplanting mogelijk te maken. De chemische stofjes die bij verliefdheid vrijkomen hebben dus de functie om de afweer tegen de nabijheid van een ander omlaag te brengen en het lichaam in een dermate prettige toestand te brengen dat men niet meer echt nuchter nadenkt. Hierdoor kijkt men ook met een roze bril en ziet men vaak ook de gebreken en minder mooie kanten van de liefdespartner niet. Met het stijgen van de leeftijd en de meerdere liefdes en relatie ervaringen maken de barrière voor een nieuwe liefdesrelatie hoger waardoor verliefdheid een steeds grotere barrière moet overwinnen. Verliefd worden is niet iets dat we bewust kunnen sturen en het lijkt er dan op dat men kieskeuriger is geworden, en in zekere zin is dit ook zo. Ook dit is m.i. een vrij natuurlijke overlevingsstrategie die in onze hersenen ingebakken zit, hoewel het verlangen naar een liefdespartner en de intimiteit van een liefdesrelatie hier soms aardig tegenop vechten. Mijns inziens is het aangaan van een monogamie relatie dus wel moeilijker met het stijgen van de leeftijd.

De keuze voor relatievormen is zeer groot tegenwoordig en mensen maken allerlei afspraken m.b.t. tot relaties, of men monogaam of polygaam wil zijn, of men een zogenaamde vrije relatie wil, waarbij men afspreekt dat men een vaste relatie heeft waarbij men elkaar seksueel vrij laat. Er zijn een stellen die een vaste relatie hebben en soms een parenclub bezoeken, ik probeer hier geen oordeel over te hebben. Ik heb het binnen mijn kennissenkring allemaal gezien en wanneer mensen met hun wijze van leven samen gelukkig zijn en een fijne relatie kunnen onderhouden, ben ik de laatste om dit te veroordelen. Het gaat er om dat beide partners gelukkig zijn met hun relatie, of dit nou monogaam of met meerdere partners is wanneer beiden er gelukkig mee zijn is het in mijn ogen prima. Ik heb helaas ook een open relatie mis zien gaan omdat zij wel erg populair was en hij wat minder waardoor zij elke zaterdagnacht feest had en hij alleen in bed lag. Deze scheve verhouding deed de relatie uiteindelijk wel de das om. Maar er zijn ook de nodige gedwongen monogame relaties waarbij één van beide partners geen zin meer heeft in lichamelijke intimiteit en de andere partner in de “monogame” belofte gijzelt. Ook hier is de relatie niet meer gelijkwaardig en wederkerig en zal het vaak tot verdriet en verwijten leiden. Wees open en eerlijk tegen elkaar en “gun” elkaar om gelukkig te zijn.

Meer levensbeschouwing pagina’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *