Positiviteit

glas half vol Een mooi voorbeeld van positiviteit is het glas dat half gevuld is met iets lekkers, een negatief persoon zal zeggen dat het glas half leeg is, een positief persoon zal zeggen dat het glas nog half vol is. De inhoud van het glas is hetzelfde, alleen de wijze waarop deze twee personen er naar kijken is anders. De positieve persoon is blij dat er nog een half glas te genieten is, de negatieve is minder blij omdat het al voor de helft voorbij is. Wie meer positieve gevoelens heeft, zal zich over het algemeen ook gelukkiger voelen. Uit het voorbeeld van het halfvolle glas kunnen we leren dat het niet altijd om de situatie gaat, maar sterker nog hoe we deze zien en ervaren. Echte gelukkige levensgenieters zijn vaak in staat om aan bijna alles een positieve draai te geven. Negatieve mensen zien vaak het slechte in een (zelfs mooie) situatie, terwijl positieve mensen vaak het goede kunnen zien in een slechte situatie. Nu is het zelfs zo dat positieve mensen ook vaak gelukkiger zijn omdat ze ook positiever zijn over hun kans van slagen, zullen ze ook vaker slagen en vaker hun kansen benutten. Negatieve mensen zijn meestal vooral bezig met het voorkomen van problemen en zullen dingen eerder niet doen waardoor ze ook minder slagen in het leven. Toch is alles te positief bekijken ook gevaarlijk, men kan ook het gevaar over het hoofd zien, de kunst is dus om flink positief te zijn, zonder de realiteit totaal uit het oog te verliezen. Ik wens u veel leesplezier, vriendelijke groet, Hein Pragt

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Bee happy

bee happy Het grappige is dat be happy ook als bee happy geschreven kan worden en dat het dan een gelukkig bijtje voor kan stellen. Ik vind zelf een gelukkig bijtje wel een leuk symbool van positiviteit. Ik wil dit dan ook als symbool voor dit thema gebruiken. Ik heb zelf twee kleurige tekeningen van mijn kinderen in lijsten aan de muur hangen in mijn keuken, de vaak wat abstracte kleurige kindertekeningen worden ook vaak terecht gebruikt om positiviteit aan te geven. Voor sommige mensen lijkt het of hun positiviteit aangeboren is en voor sommige mensen is een positieve kijk op het leven hebben wat moeilijker en er zijn mensen die een schijnbaar aangeboren zwartgallige kijk op het leven hebben. Ook kan het voorkomen dat een over het algemeen zeer positief persoon bijvoorbeeld in een depressie beland en een behoorlijke tijd ernstige moeite heeft om het leven weer positief te zien. Dit weet ik uit eigen ervaring en ik weet ook dat met een beetje hulp de positieve blik op het leven weer terug te vinden is.

Maar wat kan men doen om positiever te worden? Zoals het voorbeeld van het glas al aangaf word ons gevoel vaak veroorzaakt wordt door de manier waarop we naar een bepaalde situatie kijken en niet door de situatie zelf. In plaats van de hele wereld om ons heen te veranderen, werken we aan de wijze waarop deze wereld op ons inwerkt. Een belangrijke spreuk die ik zelf hierbij gebruik is: “U hoeft niet een ander persoon te worden om iets eens op een andere wijze aan te pakken!”. U hoeft zich niet een compleet andere persoonlijkheid aan te meten, het enige wat u kunt doen is leren om iets anders naar een bepaalde situatie te kijken. Dit kan bijvoorbeeld met cognitieve gedragstherapie, waar ik zelf een grote fan van ben. U kunt hierbij bijvoorbeeld werken met schema’s waarin u eerst de situatie beschrijft, dan beschrijft wat u denkt dat er gebeurt is en wat voor gevoel u dit geeft, dan kunt u eens kijken of er ook een ander (positiever) gevoel of kijk op de situatie mogelijk is. De kunst is om de gedachtekronkel die u het negatieve gevoel geeft te herkennen en te doorbreken.

Maar ook simpele levenswijsheden, inspirerende verhalen en positieve spreuken kunnen het inzicht verruimen en zo langzaam een positievere kijk te geven. Ik hou zelf heel veel van dit soort plaatjes en spreuken en heb ook op diverse plekken in het huis inspirerende prikborden.

Het verhaal van de steenhouwer

happy sun Er was eens een man die stenen hakte uit een rots. Hij vond zijn werk veel te zwaar en droomde dat hij rijk was, en plotseling was hij rijk. Op een dag stond hij langs de weg toen er een koning voorbij kwam in een prachtige koets. Was ik maar koning dacht hij ontevreden, dat zou nog mooier zijn, en plotseling was hij koning. Met veel ruiters en paarden reed hij in een gouden koets door zijn rijk. Maar de koning begon te klagen over de hete zon, die in zijn gezicht schroeide. Ontevreden als hij was zuchtte hij en dacht, was ik maar de zon en zie onmiddellijk was hij de zon en strooide hij zijn gouden stralen over de aarde. Totdat er een wolk kwam die zijn stralen tegenhield. Ik wou dat ik zo machtig was als die wolk, dacht hij ontevreden en zo werd hij een wolk en kon hij de stralen van de zon tegenhouden. De wolk viel in grote druppels naar de aarde en het water stroomde woest over het land, alleen een rots bleek machtiger dan het water. Toen werd hij kwaad omdat de rots nog sterker was en wilde hij liever een rots zijn, en ook dit gebeurde. Toen kwam er een man met een scherpe beitel en grote hamer en hakte in de rots om er stenen van te maken. Toen dacht de rots, was ik maar weer die steenhouwer, het gebeurde en vanaf dat moment deed de man elke dag zijn zware werk en was gelukkig.

De oude indiaan en wolven

Een oude indiaan gaf zijn kleinzoon onderricht over het leven en levensgeluk. “Binnen in me is een gevecht gaande.” zei hij tegen de jongen. “Het is een gevecht tussen twee wolven, de ene wolf is slecht hij bestaat uit woede, jaloezie, hebzucht, verwaandheid, schuld, wrok, leugens, valse trots, superioriteit en ego. De andere wolf is goed, hij is vreugde, vrede, liefde, hoop, kalmte, nederigheid, vriendelijkheid, vrijgevigheid en compassie. Binnen in jou woedt dezelfde strijd en datzelfde geldt voor ieder mens.” De kleinzoon dacht enkele ogenblikken na en vroeg toen aan zijn grootvader, “welke wolf zal het gevecht winnen?”. De oude man glimlachte en antwoordde, “Degene die je voedt.”

Positiviteit tips

  • Tip 1: Voel je dankbaar – We nemen het leven vaak te snel voor vanzelfsprekend aan, probeer u weer eens dankbaar te voelen voor de kleine mooie momenten in uw leven. Probeer eens dankbaarheid voelen voor de warme zon, uw huis en thuis, het lekkere eten op tafel, uw dierbaren of een leuk gesprek. Door u bewust dankbaar te voelen groeit uw positiviteit vanzelf. Als oefening kunt u uzelf er toe zetten om elke avond voor het slapengaan drie dingen te benoemen van die dag waar dankbaar voor bent, dan gaat u ook met een fijne gedachte slapen. Hiermee verschuift u de focus vanzelf naar datgene wat goed voelt. Dit is een tip die ik zelf ook een tijd bewust toegepast heb.
  • Tip 2: Voed uzelf met meer positiviteit – Via allerlei kanalen worden we elke dag gevoed met negatieve zaken, ook het nieuws is meestal negatief. Probeer een tijd het negatieve te vermijden, mijd even het nieuws, kijk meer positievere films (natuurfilms werken heel fijn) en vermijd agressieve en spannende films een tijdje. Door minder negatieve indrukken en meer positieve indrukken gaat u zichzelf ook positiever voelen.
  • Tip 3: Zoek eens naar een ander perspectief – Ondanks dat we het vaak niet willen, zitten we toch onbewust vol vooroordelen. Dit is helaas door de natuur ingebakken, we deken best vaak erg zwart-wit en oordelen snel in fout of goed. Als oefening is het aan te raden om eens iets dat op het eerste gezicht fout lijkt opnieuw te bekijken en eens drie argumenten te bedenken waarom een die foute situatie juist goed zou zijn. Dit verschuift het perspectief en het vermogen om situaties vanuit een andere (vaak positievere) kant te bekijken.
  • Tip 4: Geef eens een compliment – Wanneer u iemand een goed gevoel geeft, dan geeft dat uzelf ook vaak een goed gevoel. Het is vrij eenvoudig om iemand een goed gevoel te geven, door een compliment te geven. Verzin niet zomaar wat maar wacht een goed moment af en volg uw gevoel. De meeste mensen worden blij van een compliment en dat straalt weer terug op u. Bovendien maakt dit de kans groter dat u zelf ook eens een compliment ontvangt.
  • Tip 5: Stop niet met dromen – Veel mensen worden uiteindelijk realistisch, zoals ze dat dan zelf vaak noemen en stopt men te geloven in dromen en idealen. Een manier om weer wat positiviteit te voelen is weer nadenken over uw dromen en idealen en weer geloven dat u er stap voor stap naar toe kunt bewegen. Door weer in uw dromen en idealen te geloven heeft u ook weer meer het gevoel dat u uzelf kunt en wilt zijn. Een wijze les is om nooit dromen zomaar op te geven.

Hou het simpel

Soms maken we ons leven onnodig moeilijk terwijl sommige dingen heel eenvoudig zijn, maar we zijn zo druk in ons hoofd dat we de eenvoudige oplossingen niet meer zien. Ik las eens een verhaal over twee vrouwen en de een bleef maar klagen over haar man. Hij was vergeten haar koffer mee naar binnen te brengen en ze bleef maar klagen dat hij nooit ergens aan dacht en nooit rekening hield met haar. Tot de tweede vrouw een beetje geïrriteerd vroeg: “maar heb je hem dat dan gevraagd?”, waarop de andere klagende vrouw riep: “dat moet hij toch zelf begrijpen!”. En daar zit een deel van onze problemen, we nemen dingen aan, maar vragen de ander niet. Het lijstje hierboven hangt op één van mijn prikborden en is een mooie opsomming van dingen die een eenvoudige oplossing hebben, de oplossing ligt vaak bij onszelf. De vraag is vaak, wilt u gelijk of geluk! Wees positief en positiviteit zal ook weer uw kant op komen.

Meer levensbeschouwing pagina’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *