Milder worden

in balans zijnHoewel ik het bewust niet wil doen, laat ik me regelmatig toch verleiden om te oordelen en zijn zelfs vooroordelen me niet vreemd. Dit is menselijk en tot u ze ook uitspreekt is het geen groot probleem, u kunt uzelf altijd weer corrigeren. Soms dan kan ik het niet laten en oordeel ik over iemand zonder deze persoon te kennen en dan corrigeert mijn dochter me snel en weet ik weer dat ik dit eigenlijk helemaal niet wil doen. Oordelen en veroordelen is al snel de ander lager stellen dan uzelf en dat plaats u op een hogere / betere positie. Dit is neerkijken op en dat is eigenlijk een negatieve energie die u op uzelf loslaat, het mag tijdelijk een goed gevoel van superioriteit geven maar het maakt u geen fijner mens. Dit wil niet zeggen dat u niet meer mag oordelen, oordelen is gezond en zorgt er ook voor dat u geen verkeerde beslissingen maakt of gevaar gaat lopen. Het is alleen belangrijk om het oordelen uit te stellen of af te stellen als dit mogelijk is, om open te staan voor andere en nieuwe dingen. Datgene dat u gebruikt om uw oordeel te vormen kan op totaal verkeerde bronnen gebaseerd zijn en door het oordeel uit te stellen en eerst eens goed te kijken kunt u bijzondere nieuwe ervaringen en kennis opdoen, waardoor u uw blik kunt verruimen en milder en lichter kunt leven omdat oordelen en vooroordelen u minder in de weg zitten en geen negatieve energie veroorzaken.

Ik wil dingen graag goed doen en verwacht vaak van anderen ook dezelfde inzet, en ook hiervan weet ik dat ik dit niet moet doen. Ik weet ook dat veel vrouwen binnen een relatie hetzelfde probleem kennen. Te hoge verwachtingen van uzelf maar ook te hoge verwachtingen van de mensen om u heen, zorgen ervoor dat u vaak teleurgesteld of geërgerd zult zijn en dit is heel erg negatieve energie. Wanneer u vanuit deze negatieve energie in een conflict situatie komt beschadigd u uzelf en de mensen om u heen een beetje. Ieder klein conflict dat met verbaal geweld (eisen, zeuren en op het gemoed werken horen hier ook bij) uitgevochten wordt zal iets beschadigen. Er zijn in dit geval geen winnaar en verliezer maar alleen maar verliezers op de lange termijn. Dit vreet positieve energie en uiteindelijk blijft er alleen het vergif van de negatieve energie over. Bekijk het eens vanuit uw eigen standpunt, u bent vergeten een bepaalde taak uit te voeren. De ander kan nu “eisen dat het de volgende dag wel gedaan is, want anders…” en dat zal bij u waarschijnlijk weerstand en een negatief gevoel oproepen en waarschijnlijk zult u de taak met tegenzin uitvoeren. Wanneer deze persoon aangeeft dat “het jammer is maar dat hij of zij het fijn zou vinden als het morgen wel af is”, dan is dit een positieve motivatie en zult u met opluchting waarschijnlijk uw best doen om het de volgende dag heel goed te doen. Het zijn twee benaderingen en ik denk dat de milde en vriendelijke benadering beter werkt en beide partijen niet beschadigd en op de lange duur beter is voor de samenwerking en de relatie me de ander. Milder zijn haalt hier de angel uit het conflict en zorgt voor meer positieve energie en een lichter leven voor beiden.

Wanneer u een dag gewerkt heeft en u confrontaties meegemaakt heeft of te maken heeft gehad met oordelen / veroordelen naar u of een ander, dan gaat u met deze negatieve energie, moe naar huis. Wanneer hier ook nog iets niet gaat zoals verwacht dan is de positieve energie op en laat u de negatieve energie uw privé situatie vergiftigen. Dit kost u nog meer energie, net zo lang tot het op is. Dit zie ik in veel gezinnen en relaties om mij heen met regelmaat gebeuren, mensen willen dit eigenlijk helemaal niet, ze willen gelukkig zijn en rust en ontspanning vinden, maar het lijkt er op dat dit soms niet mogelijk is. Lichter leven, kalm blijven en rustig genieten van het leven kunt u verbeteren door een mildere blik op de wereld te ontwikkelen.

En waar maken we ons allemaal druk om, over ons eigen leven, over wat andere mensen met hun leven doen, over het nieuws, over de dingen die om u heen gebeuren en meestal denkt u dat men van u verwacht dat u over bijna alles ook nog een mening of oordeel heeft. Doodvermoeiend is dit en het kost u ook heel veel onnodige energie. We hebben een bepaald wereldbeeld en wanneer iets niet klopt met ons wereldbeeld of het beeld dat wij hebben van een goed huishouden, of hoe mensen met elkaar om zouden moeten gaan, dan maken we ons druk en dit kost veel energie. Door met een mildere blik naar uw leven en de wereld te kijken maakt u zich minder druk en spaart u uw kostbare energie. Maar hoe werkt zo’n mildere blik dan? De basis is leren accepteren en zelfs omarmen dat het niet gaat zoals u het gepland had (loslaten), meer waardering te hebben voor ieder moment, en ontdekken hoe het leven ook mooi kan zijn als het niet loopt zoals u gepland had.

Zoals gewoonlijk gaat het niet zoals we het bedacht hadden, is dat erg?

Ik heb hier ook moeite mee gehad, maar ik heb geleerd dat “het gaat als gewoonlijk niet zoals het gepland was” echt wel klopt en dat strak blijven vasthouden aan het oorspronkelijke plan vaak niet werkt en alleen maar stress en onrust veroorzaakt. Het leven is amper te plannen, maar daar is een prima oplossing voor en dat is omdenken of creativiteit. Alles wat er mis gaat opent nieuwe mogelijkheden, nieuwe oplossingen en kansen, wanneer u leert inzien dat, wat er ook mis gaat, u altijd weer een oplossing en een nieuwe weg kunt vinden, kunt u het loslaten en is het helemaal niet meer zo’n ramp dat het niet gaat zoals u gepland had. Ik heb een paar keer door ontslag te krijgen of een faillissement van mijn werkgever een veel leukere baan gevonden. Dit inzicht kan uw leven heel veel lichter maken.

Even een voorbeeld, mijn dochter en ik waren op een driedaagse trip naar Londen, net voor de kerstdagen. Ik wist al dat mijn bankpas niet overal werkte en had in Londen wat contant geld opgenomen voor de zekerheid. De laatste dag bezochten we de Londen Eye en toen ik daar wilde afrekenen met mijn betaalpas, werkte dit niet en moest ik contant afrekenen waardoor ik nog maar weinig contant geld overhield. Helaas had deze meneer ook mijn betaalpas vernield, maar dat bleek pas achteraf. De rest van het gezelschap ging naar een restaurant en mijn dochter en ik besloten, net als een paar anderen uit het gezelschap, om zelf iets te zoeken om te eten. Eerst moest ik pinnen en na een paar automaten wist ik dat mijn pas stuk was. Daar stonden we in het koude Londen amper geld en met honger, zelfs het meest eenvoudige restaurant zouden we niet kunnen betalen. Opeens zagen we een buitenlandse goedkope 24 uur winkel waar ze voor weinig geld broodjes en drinken verkochten en voor ons laatste geld hebben we zoveel lekkers gekocht als mogelijk was. Daarna zijn we op de trappen van de St. Paul Kathedraal gaan zitten lekker hoog en uit de wind en hebben we heerlijk zitten picknicken met als uitzicht het mooie Londen met alle lichtjes. Het ging niet zoals gepland maar dit was achteraf de leukste herinnering aan deze korte vakantie.

Milder zijn voor uzelf door minder perfectionistisch te zijn en te leren om minder ergernis om te zetten in negatieve energie maar juist een positieve aanpak te kiezen zonder conflict geeft uzelf ook zoveel meer positieve energie en voorkomt stress en onrust. Maar ook milder zijn voor anderen, omdat dit ook tot minder conflicten en ergernissen zal leiden en ook minder negatieve energie zal opleveren. Relativeren en omkeren naar uzelf werken hierbij heel goed, ook Jezus zei eens toen een menigte klaarstond om een vrouw te stenigen: “wie zonder zonden is, werpt de eerste steen!” en dat is een wijze les. U kunt wel oordelen over een ander, maar weet u zeker dat u zelf ook geen fouten maakt? En wanneer u een fout maakt, hoe zou u dan willen dat de ander met u omgaat. Doe dit dan met de ander ook, wees mild en leef lichter.

Boek over lichter leven

lichter leven Start vandaag met lichter leven handboek voor een bewust leven. In Start vandaag met lichter leven deelt Robert Bridgeman zijn wereldwijde zoektocht langs 33 religies, mystieke tradities en methoden. Van Tolle tot Chopra, van yoga tot Shambala, van iceman Wim Hof tot Search Inside Yourself van Google, Robert onderging alles bij de bron. Uiteindelijk koos hij uit alles de beste ingrediënten en combineerde deze tot zijn eigen Bridgeman Methode. Dit boek helpt je je eigen weg te vinden in het soms overweldigende aanbod aan spirituele leraren en methoden. Een jonge ondernemer krijgt door dat er meer is dan carrière, geld en een mooi huis. Hij komt in contact met het gedachtegoed van de Advaita Vedanta en tijdens een retraite op Terschelling heeft hij een verlichtingservaring. Dit is het begin van grote veranderingen; hij verliest zijn baan en zijn huwelijk loopt stuk. In een impuls besluit hij met een vriendin naar Vietnam te gaan, waar hij zich verdiept in allerlei spirituele tradities en zich gaandeweg ontpopt als internationaal coach en meditatietrainer. Het boek beschrijft zijn spirituele wedergeboorte en de eclectische methode tot lichter leven.
kopen knop


Meer levensbeschouwing pagina’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *