Geluk

gelukkig zijn Ik heb zelf de nodige levenservaring en heb veel zinnige maar ook onzinnige artikelen gelezen over geluk en hoe men de weg naar geluk kan bevorderen. Maar ook de wetenschap doet al jaren onderzoek naar wat de mens gelukkig kan maken en filosofen kunnen hele betogen opdragen aan het fenomeen geluk. Ik beschrijf hier een aantal tips die de geluksbeleving kunnen bevorderen, niet elke tip zal voor iedereen hetzelfde effect hebben, u mag zelf een keuze maken. Deze lijst kan u wat stof tot nadenken geven.

Probeer te genieten van alledaagse dingen. Neem af en toe eens pauze om eens een wandeling te maken, eens aan een bloem te ruiken, de bloesem te bekijken of kinderen te zien spelen. Schenk eens aandacht schenkt aan al die kleine leuke momenten waar u vaak te druk of gehaast voor bent of neem even de tijd om terug te denken aan de kleine leuke dingen van de dag. Hiermee kunt u stress vermijden en uw geluksgevoel verhogen.

Probeer uzelf niet te vergelijken met anderen. Veel mensen vergelijken zichzelf of hun omstandigheden vaak met anderen en dan zijn de anderen vaak beter, mooier, succesvoller dan u. Door meer aandacht te schenken aan uw eigen prestaties en omstandigheden en te leren waarderen wat u wel heeft, zult u zich meer tevreden en gelukkiger voelen.

Zet geld en bezit lager op de ranglijst. Onderzoek toont aan dat mensen die geld, status en bezit hoog op hun prioriteitenlijst hebben staan een grotere kans hebben op depressie, angst en een laag zelfbeeld. Het lijkt er op dat hoe meer men bevrediging zoekt in geld of materiële zaken, hoe minder men het ook echt zal vinden. De uiteindelijke bevrediging is vaak van korte duur en al snel ligt de lat weer hoger.

Zoek betekenisvolle doelen in het leven. Het lijkt er op dat mensen die goede doelen nastreven zoals zelfontplooiing, nieuwe dingen willen leren, idealen nastreven of het goed zorgen voor naasten, familie of kinderen, gelukkiger zijn dan mensen die geen sterke dromen of idealen hebben. Mensen hebben een gevoel van betekenis nodig om zichzelf te ontplooien en dit bevorderd in grote mate het geluksgevoel.

Zorg voor uw vrienden en koester familie. De meeste gelukkige mensen komen vaak uit leuke families en hebben goede vrienden en ondersteunende relaties. Voor geluk heeft u niet extreem veel vrienden en vage kennissen nodig, voor het gevoel van geluk heeft u hechte relaties nodig waarin begrip en zorg een rol spelen.

Lach. Dit klinkt als een open deur maar het werkt echt. Gelukkige mensen zijn vaak ook optimistisch en als ze aan het verleden denken dan koesteren ze de hoogtepunten. Een positieve kijk op het leven maakt zeker gelukkiger.

Ga naar buiten en sport. Er is al veel onderzoek gedaan naar de effecten van buiten in de natuur zijn en sporten en dat het zelfs effectief kan zijn in het behandelen van depressie als medicatie. Naast de gezondheidsvoordelen zorgt regelmatig sporten ook voor een gevoel van vervulling geeft het mogelijkheden tot sociale interactie en maakt het endorfine stoffen vrij. Wandelen is ook een hele goede ontspannende sport waarbij het ook nog mogelijk is om een goed gesprek te voeren.

Leer geven. U kunt altruïsme en geven doelbewust een deel van uw leven maken. Onderzoek toont aan dat het helpen van een buur, vrijwilligerswerk, of het geven van goederen en diensten leidt tot een goed gevoel. Het luisteren naar een vriend of vriendin, het doorgeven van uw vaardigheden, het vieren van andermans successen en vergeving dragen ook bij aan geluk.

Volmaaktheid bestaat niet. Besef dat u goed bent zoals u bent en dat u dat niet telkens voor uzelf of andere hoeft te bewijzen. Wees ook niet te streng voor anderen en accepteer dat zij net als u tekortkomingen hebben. Dit bevorderd in grote mate uw gevoel van geluk.

U bent niet het centrum van de wereld. Natuurlijk wilt u zichzelf maximaal ontplooien maar overdrijf niet. U kunt het leven nu eenmaal niet volledig naar uw hand zetten. Wanneer u eens met een helikopterview naar uzelf kijkt dan ziet u vaak hoe relatief alles eigenlijk is. En humor helpt echt om uzelf niet al te serieus te nemen.

Accepteer sommige zaken. Soms is het nodig om dingen te veranderen in uw leven, wanneer u diep ongelukkig bent in uw huidige baan is het misschien tijd om een nieuwe uitdaging te zoeken. Maar vele zaken kunt u niet veranderen en dat hoeft ook niet. Wanneer u kunt accepteren dat naast geluk en succes ook gevoelens van onvrede, narigheid en verdriet bij het normale leven horen dan worden de mooie momenten alsmaar mooier.

Focus op het hier en nu. Erken de kracht van het nu, wat geweest is is geweest en dat kunt u niet meer veranderen. Wat er nog gaat komen is onbekend, wat telt is het hier en nu en geniet van het moment.

Zoeken naar geluk

zoek gelukHet klinkt als tegenstrijdig maar het gevolg van alsmaar proberen gelukkig te worden is meestal dat dit niet lukt en dat men er zelfs ongelukkiger van zal worden. Het lijkt er op dat we massaal geobsedeerd zijn met het gelukkig willen zijn. Dit komt mede doordat de media een beeld schept van allemaal gelukkig mensen die een totale vervulling van al hun levenswensen hebben en er ook nog eens jong en aantrekkelijk uitzien. Hierdoor denken veel mensen dat ze zelf minder bedeeld zijn en dus minder gelukkig zijn dan al die ideale mensen waarbij het lijkt dat alles zo perfect gaat. Mede hierdoor ontstond er een wildgroei aan zelfhulpboeken die allemaal de oplossing bieden naar een lang en gelukkig leven.

Na zelf enkele jaren geloven dat de inzichten van deze boeken me gelukkiger konden maken kan ik constateren dat ze geen onwaarheden prediken maar dat ze ook niet tot spectaculaire resultaten leiden. Toch voldoen deze boeken aan de behoefte naar een snelle en nette oplossing in boekvorm voor het probleem gewoon een mens te zijn. De filosoof John Stuart Mill zei het al eens: “Als je jezelf afvraagt of je gelukkig bent, dan ben je het niet langer!”. Het lijkt er op dat ook rijkdom niet leidt tot een gelukkig leven en het hebben van een gezin en een goede baan lijken ook even veel stress als geluk met zich mee te brengen. Daarnaast zijn er veel boeken die aangeven dat geluk te vinden is in vooral maar positief te denken maar ook daar wordende meeste mensen niet echt gelukkiger van. De toekomst is veranderlijk en onzeker en alleen het “nu” is nog enigszins te beïnvloeden.

In spiritualiteit ontdekte ik een andere benadering, waarbij alles er gewoon mag zijn en waarbij alles ook goed is. Tegenslagen, mislukkingen, pessimisme, jaloezie, angst, boosheid, onzekerheid en twijfel mogen er gewoon zijn, zolang u er geen andere mensen of uzelf mee beschadigd. Door al deze gevoelens en emoties niet angstvallig uit het leven te bannen maar juist toe te laten kan men ze verwerken en er iets van leren. Want juist door te proberen al deze gevoelens en emoties krampachtig te vermijden bereiken we vaak juist het tegenovergestelde resultaat.

De les vanuit het boeddhisme is dat men moet leren te onthechten en alle gedachten en emoties en alle uiterlijke gebeurtenissen en omstandigheden te benaderen zonder u ergens aan vast te klampen en zonder u ergens van af te wenden. Bewust zijn zonder oordelen zorgt juist voor gemoedsrust. Maar ook de eeuwenoude filosofische richting van het stoïcisme kan goed inzicht geven. Binnen het stoïcisme draait het om het verwerven van een soort krachtige kalmte in moeilijke omstandigheden en dit kan men bereiken door juist de negatieve emoties niet uit de weg te gaan, maar grondig te bestuderen.

Het geeft juist rust als u beseft dat dingen fout kunnen gaan en dat wanneer ze fout gaan uw eigen oordeel en niet de situatie bepalend is voor hoe uw gevoel. Wanneer u een dag ziek in bed ligt dan kunt u zich gevoelsmatig blijven verzetten en zich rot voelen dat u juist op deze mooie dag in bed moet blijven. Maar dit verzet heeft geen zin en veranderd niets aan de situatie. Wanneer u zich overgeeft aan de situatie en accepteert dat het gewoon zo is en dat het morgen hopelijk wat beter zal gaan kunt u rust en vrede vinden, ook in het ziek in bed liggen. Ik heb zelf geleerd dat mij verzetten tegen migraine deze aanval alleen maar erger maakt. Nu weet ik dat wanneer ik accepteer dat ik een dag niets kan doen en me overgeef, ik sneller rustig word en de aanval ook sneller overgaat en minder heftig is. De aanval is hetzelfde, de wijze waarmee ik er nu omga is anders.

Alleen maar gelukkig zijn is geen haalbaar levensdoel, zonder ongeluk is geluk niet te ervaren en geluk is eigenlijk uzelf ook goed blijven voelen bij ongemakkelijke gevoelens en emoties en te leren accepteren dat deze er ook mogen zijn, er iets van te leren en ervaren dat het weer overgaat.

Boek over het thema geluk.

De logica van geluk De logica van geluk – ontdek de formule. Hij was gezond, extreem rijk en succesvol, maar Mo Gawdat voelde zich diep ongelukkig. De huidige Chief Business Officer van de futuristische dromenfabriek Google [X] besloot het fenomeen van gelukservaring te benaderen als een ingenieur: onderzoek de bewijsbare feiten en pas een analytische logica toe. Hij stelde zichzelf ten doel om een geluksformule te vinden die keer op keer zou kunnen worden toegepast op ieders leven, met geluk als voorspelbaar resultaat – telkens weer. Mo’s zoektocht naar geluk kreeg een onverwachte wending toen zijn 21-jarige zoon Ali plotseling overleed. Zijn jarenlange onderzoek zou hem en zijn familie redden van de totale wanhoop. Zijn statement is duidelijk: ongeacht de hindernissen op ons pad, de lasten die we met ons meedragen en de beproevingen die we doorstaan, bezit ieder van ons het vermogen om gelukkig te zijn met het bestaan zoals het is. Hoe hij tot die overtuiging komt, lees je in dit positieve en optimistische boek.
kopen knop


Meer levensbeschouwing pagina’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *