Geloven

In het jaar 2000 schreef ik weer gedichten in een bijzonder moeilijke en gecompliceerde tijd in mijn leven als motivatie voor mijzelf. Aangezien dit gedicht heel vaak is overgenomen en ik er veel reacties op gehad heb de afgelopen twintig jaar, heb ik besloten het gedicht op een eigen pagina te zetten om wat context toe te voegen. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Geloven

Soms overdenk ik in mijn bed, wat het leven eigenlijk is,
over geluk, pijn en verdriet en alles wat ik mis.
Maar je ervaring maakt je sterk, en je toekomst wordt bepaald,
door wat je vandaag beleeft, en uit je leven haalt.

Denk goed na over wat je wilt, en bepaal je nieuwe doelen,
als je verleden kunt vergeten, dan kun je echt weer voelen.
Wees oprecht en eerlijk voor jezelf, en in het algemeen,
verplaats je in gevoelens van mensen om je heen.

Leer je grenzen te bewaken, en durf anders te zijn,
je aan principes houden, geen water bij de wijn.
Je werkelijke kracht, om gelukkig te kunnen leven,
is niet bang of boos te blijven, maar berusten of vergeven.

Leer als je geluk wilt vinden, al heb je nog zo’n pijn,
alsof je nooit gekwetst bent, weer verliefd te kunnen zijn.
Al heb je nu veel zorgen, hou de toekomst in je hoofd,
en zie dat alles mogelijk is, als je er maar in gelooft.

Hein Pragt

Toelichting

In het jaar 2000 had ik net besloten om te gaan scheiden na vele jaren ellende en de echtscheiding was begin 2000 in volle gang en ik was emotioneel gebroken en probeerde te overleven. Helaas leerde ik dat veel mensen (zelfs mensen die mij dierbaar waren) liever de leugens en roddels die er toen over mij verteld werden wilde geloven zonder wederhoor te doen bij mij. Ook leerde ik de harde les dat het vrijwel onmogelijk is om te bewijzen dat iets niet gedaan hebt, het onterecht beschuldigd worden van allerlei verschrikkelijke dingen kwam bij mij heel hard aan voor mijn rechtvaardigheidsgevoel. Ook wist ik in die tijd nog niet dat ik eigenlijk hoogfunctionerend autistisch was waardoor ik veel te eerlijk en open was en helaas wat sociale vaardigheden miste, waardoor ik zelf helaas ook een redelijk aandeel had in alles wat me toen overkwam.

Maar eenmaal weer op jezelf is het leven soms weer moeilijk op te pakken, je ontdekt dat je jarenlang alle gevoelens weggedrukt hebt en dat het weer toelaten van allerlei gevoelens ook weer verwarring en pijn kan veroorzaken. Maar dan lig je in je bed alles te overdenken en realiseer je jezelf dat je toekomst vandaag weer begint en dat je weer zelf mag en moet bepalen. Je ziet in dat je het verleden moet loslaten en mensen die je kwaad aangedaan hebben moet vergeven om er echt los van te komen. Dat je jezelf niet meer laat manipuleren en dat je soms even geen water bij de wijn moet doen en dat voor jezelf opkomen even erg belangrijk is. Een belangrijke les is ook dat wanneer je weer echt verliefd wilt te kunnen zijn, je oude pijn en verdriet moet verwerken, een plaatsje moet geven en achter je moet laten. Alles is niet mogelijk, dat heb ik geleerd, maar als je echt wilt en er echt in wilt geloven, dan is er wel een toekomst. Dit gedicht heeft heel lang aan mijn muur gehangen als permanente herinnering voor mijzelf en ik weet dat veel mensen in moeilijke tijden er ook steun aan gehad hebben.

Vriendelijke groet, Hein Pragt


Meer gedichten pagina’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *