Kunstzinnig naaktfotografie

Een vorm van fotografie die ik erg mooi vind en die ik ook een tijd actief uitgevoerd heb, is kunstzinnig naaktfotografie waarbij het menselijk lichaam (vaak bloot of weinig bedekt) als onderwerp gebruik wordt. Naast kunstzinnige naaktfotografie noemt ment dit ook wel artistiek naakt of in het Engels artistic nude art. Deze foto’s zijn over het algemeen artistieke foto’s en ze zijn over het algemeen niet bedoeld om opgewonden van te raken, maar er mag wel een zekere spanning inzitten. Ik houd persoonlijk niet zo van foto’s waarop geslachtsdelen zichtbaar zijn maar meer van zachte of extra harde (kleurtoon) foto’s waar veel met licht en een bijzondere omgeving of compositie gewerkt is. Naaktfotografie en fotografie van delen van het menselijke lichamen leent zich ook perfect voor zwart wit fotografie. Het menselijk lichaam is al vanaf de oertijd een geliefd onderwerp in de beeldende kunst, de eerste naakten zijn te vinden in beelden uit hele oude culturen. Het menselijk lichaam is door de eeuwen heen een belangrijke inspiratiebron voor de kunstenaars gebleven. Een mooie foto maken met een naakt menselijk lichaam als onderwerp is een grote uitdaging en vergt best een grote creativiteit en kunde van de fotograaf en het model. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Inleiding naaktfotografie

naaktfoto door Hein Pragt Vanaf het begin van de fotografie heeft het menselijk lichaam fotografen geïnspireerd en uitgedaagd. Het menselijk lichaam kan mooi en sensueel zijn, met zachte rondingen, schaduwrijke holtes en zachte structuur maar ook hard en koud worden neergezet. Voor een mooie kunstzinnige naaktfoto hoeft het model niet altijd volledig bloot te zijn en wanneer u veel van deze foto’s bekijkt zal het u opvallen dat modellen vaak een houding aannemen waarbij hun geslachtsdelen niet zichtbaar zijn. Ook is er een abstracte aanpak die maar een beperkt deel van het lichaam toont, zoals borsten, billen, benen of de welving van de rug. Door middel van zorgvuldige belichting en een goede compositie kunt u prachtige artistieke resultaten krijgen. Door iets aan de verbeelding over te laten kunt u ook een sterk suggestief resultaat bereiken. Een mooie artistiek naaktfoto hoeft niet altijd mooi of lief te zijn maar mag soms ook wat wringen en hard zijn.

Toen ik zelf met naaktfotografie begon was het nog niet zo populair als nu. Ik noem mijzelf een serieuze amateurfotograaf die ook studie doet naar het vak fotografie. Helaas moet ik constateren dat momenteel veel mensen voor een paar honderd euro een goede camera kopen en zichzelf maar fotograaf noemen. Op het Internet kom ik soms foto’s tegen van onwetende modellen die in zee gegaan zijn met een zogenaamde fotograaf waarbij ik mijzelf erg voor deze foto’s zou schamen. Maar blijkbaar zijn er een groep mannen die een camera kopen, een boekje lezen en dan proberen zoveel mogelijk meisjes of vrouwen naakt voor de camera te krijgen. In het slechtste geval proberen ze zelfs verder te gaan dan fotograferen. Ik heb dit soort mannen meegemaakt op fotosessies waar vooraf afgesproken was om geen “tussen de benen” foto’s te maken, waarbij ik een paar van deze zogenaamde fotografen wanhopige pogingen zag doen om dit (stiekem) toch te doen als het model even niet oplette.

Vooral de echte amateurfotografen maken soms een potje van de belichting (ook omdat ze wel een goede camera hebben maar geen verdere apparatuur en ervaring) en er zijn er zelfs bij die een camera flits durven te gebruiken waardoor er wel erg hard licht ontstaat wat het model meestal niet ten goede komt en vaak ook erg harde ongewenste schaduwen geeft. Kortom een goede foto maken is nog steeds een vak waarvoor men een behoorlijke studie moet doen om het echt te beheersen. Ik ben zelf geen professioneel fotograaf maar ik ben wel serieus met mijn hobby bezig. Hiernaast ziet u één van mijn eigen foto’s waar ik erg trots op ben, deze foto heeft wel eens een kleine rel veroorzaakt! Tijdens een expositie op het gemeentehuis hier in Veenendaal is deze foto op last van enkel raadsleden door de bode verwijderd, omdat de foto aanstootgevend zou zijn. Dit veroorzaakte wel dat de foto extra aandacht kreeg op de volgende expositie hier in Veenendaal. Na het verlaten van de fotoclub heb ik niet meer aan een expositie deelgenomen.

Aangezien naakt in de schilderkunst al eeuwen een verworven goed is kijk ik hier ook vaak naar om ideeën en inspiratie op te doen. Wat mijn belangstelling heeft is het spel van vormen en lijnen, van lichten en schaduwen en de diverse fotografie technieken. Naakt hoeft niet per definitie erotisch of aanstootgevend te zijn maar kan ook zeer vertederend werken, bijvoorbeeld wanneer jonge ouders een naaktportret maken van zichzelf met de baby of het jonge kind. Met een beetje fraaie sfeervolle belichting kan dit een hele tedere foto opleveren. Een foto van een stoere man met een kleine baby op zijn arm kan door de enorme tegenstelling erg mooi zijn.

In Nederland is er een wettelijk leeftijdgrens voor modellen voor het maken van naaktfoto’s en deze lag in de jaren 80 nog op 16 jaar maar nu ook in Nederland op 18 jaar. Het maken van naaktfoto’s van modellen beneden de 18 jaar is strafbaar en het is dus belangrijk om de leeftijd van het model duidelijk vast te stellen. Zelfs een naaktfoto van ouder en kind kan als strafbaar uitgelegd worden en om op zeker te gaan kunt u dit soort foto’s het beste vermijden. Ook is het verstandig een modellencontract af te sluiten waarbij het model duidelijk aangeeft 18 jaar of ouder te zijn en geen bezwaar te hebben tegen publicatie van de foto’s. Dit om achteraf problemen te vermijden, het komt nogal eens voor dat een nieuw vriendje van het model niet zo blij is met de foto’s en dat het model het recht op publicatie intrekt. Met een modellencontract bent u daartegen ingedekt zodat niet alle moeite die u in een foto gestoken heeft ineens voor niets was. Dit probleem heeft u met modellen die iets ouder zijn meestal niet, maar ook hier is een modellencontract geen overbodige luxe.

Verschillende stijlen naaktfotografie.

kunstzinnig naakt - Hein Pragt Er zijn verschillende stijlen te onderscheiden in de naaktfotografie die uiteenlopen van sterk erotisch tot zeer kunstzinnig. De vorm van fotograferen waarbij de geslachtsdelen openlijk getoond worden en soms en de foto’s die alleen maar bedoeld zijn om op te winden trekken mij helemaal niet. Dit is het soort foto’s dat u op de bovenste plank bij de boekhandel of de benzinepomp kunt vinden en fototechnisch gezien zijn deze foto’s vaak niet zo interessant. Ik probeer zelf in mijn eigen foto’s meestal de geslachtsdelen op een geraffineerde wijze buiten beeld te houden. Mijn voorkeur gaat uit naar artistiek naakt, een vorm van fotografie waarbij het model op een kunstzinnig wijze gefotografeerd is. Het kan hierbij om een lichaam in zijn geheel gaan maar soms ook om een deel van het lichaam zichtbaar waarbij de fotograaf speelt met de vormen in combinatie met licht. Mijn persoonlijke voorkeur gaat heel erg uit naar foto’s met mooie of bijzondere belichting. Voor een mooie foto hoeft het hele lichaam niet zichtbaar te zijn, het is soms bijzonder fraai als maar een beperkt deel zichtbaar is. Het afdekken van het lichaam kan met kleding maar ook met vitrage, doeken of lakens gebeuren.

Ook heb ik een voorkeur voor glamourfotografie waarbij de foto’s vaak technisch gezien erg ingenieus in elkaar zitten met perfecte belichting en mooie poses en achtergronden. Een glamourfoto is een foto die het model van zijn of haar voordeligste kant laat zien en ondanks dat er tijdens het maken van de foto erg veel techniek komt kijken worden de meeste glamourfoto’s nog nabewerkt met een pakket zoals Photoshop om de laatste oneffenheden nog weg te poetsen. Ik heb wel eens een half uur gefascineerd zitten kijken naar een buiten foto in de Penthouse omdat ik maar niet kon begrijpen hoe de fotograaf het model in die situatie zo perfect had kunnen uitlichten.

Maar kunstzinnig foto’s hoeven niet altijd mooi of romantisch te zijn, dit bewijst de fotograaf Roy Stuart bijvoorbeeld die met deze vorm van fotografie een soort van cult status heeft bereikt. Zijn foto’s zijn soms voyeuristisch, soms verhalend en met een ontwapenende expliciet en zeker niet traditioneel. Soms veroorzaken zijn foto’s zelfs een shockeffect, maar zelfs in de meest harde foto is ook iets ontwapenends te ontdekken.

Een goede fotograaf kan ook een prachtige foto maken van menselijke lichamen die niet perfect zijn of van oude rimpelige mensen. Ik heb eens een prachtige foto gezien van een vrouw die door ziekte de borsten moest missen waarbij de fotograaf een werkelijk prachtige ontwapenende foto gemaakt had. Wanneer de fotograaf met respect omgaat met het model en kennis heeft en gebruik maakt van techniek en ervaring kunnen ook foto’s van mensen met een niet perfect lichaam heel mooi en soms heel ontwapenend zijn. Ook grote tegenstellingen als een sterke stoere man met tatoeages die teder een klein kind op de arm heeft kan een prachtige foto zijn. Het gaat hierbij om de fantasie van de fotograaf in combinatie met techniek van fotograferen en het omgaan met modellen. Fotograferen van het (naakte) menselijke lichaam is een kunst waarbij veel kennis en ervaring komt kijken maar wat goed uitgevoerd ook schitterende resultaten kan geven.

Ook in de reclame gebruikt men vaak het naakte menselijk lichaam en maakt men van de kijker een soort van voyeur. Het is een interessant werkterrein voor de reclamemaker, maar het is ook een riskant middel want de consument heeft een hekel aan ordinair en die grens is soms erg subtiel. Een foto van een fraai en luchtig gekleed fotomodel roept bij zowel mannen als vrouwen reacties op. Vrouwen zijn over het algemeen iets gevoeliger voor suggestieve reclame, terwijl mannen gevoeliger zijn voor meer explicite illustraties. Sommige mooie reclame foto’s zijn in mijn ogen zeker kunst te noemen.

Compositie naaktfotografie.

Het fotograferen van het naakte menselijke lichaam heeft onnoemelijk veel mogelijkheden voor allerlei composities. Vaak is het wel belangrijk om voor een rustige achtergrond te zorgen want een drukke achtergrond zal de aandacht van het onderwerp (model) afleiden. Een kale muur waar licht op valt is een heel goede achtergrond maar ook kan de structuur van afbladderend behang of afbrokkelend pleisterwerk in oude gebouwen een prachtige achtergrond vormen. Een stuk zwart fluweel is een heel mooie achtergrond om alleen het lichaam van uw onderwerp zichtbaar te maken. Donker (lowkey) kan een mooie sfeer geven die meestal wat melancholisch heeft, wit of lichte kleuren zullen een wat meer romantische, dromerige zachtere sfeer geven. Voor een mooie achtergrond werkt stof erg goed omdat de zachte plooien kunnen bijdragen aan de sfeer van de foto. Ook zijn er heel mooie opnames in de natuur mogelijk bijvoorbeeld in of bij het het water of in het bos maar ook oude gebouwen lenen zich ook heel goed als decor. Wanneer u het model naakt wilt fotograferen moet u wel heel discreet te werk gaan.

Wanneer u inspiratie zoek voor een mooie compositie voor een mooie naaktfoto kunt u ook gaan kijken naar het werk van bekende schilders. Ik ben zelf een groot bewonderaar van de bekende kunstschilder Nico Vrielink omdat hij een bijzonder sfeer in zijn schilderijden legt en hij een groot kunstenaar is met het spelen met licht. Ik heb zelf een aantal reproducties van het werk van Nico Vrielink aan de muur hangen en ik vind ze erg mooi, qua compositie en het spelen met licht, zijn model is meestal zijn eigen vrouw. Zie voor meer informatie verderop deze pagina.

Spelen met licht op het menselijk lichaam.

foto gemaakt door Hein Pragt De kwaliteit en richting van het licht zijn bij het fotograferen van blote menselijke lichamen van het allergrootste belang. Stel vast welke functie het licht in de foto moet vervullen, u kunt bijvoorbeeld weinig licht met een donkere achtergrond gebruiken om een lowkey effect te bereiken en een element van geheimzinnigheid of melancholie. Door belichting van beide zijden te gebruikt kunt u de vorm, de structuur en de rondingen goed te laten uitkomen. Diffuus daglicht door een raam kan ook een heel mooi effect geven. Over het algemeen kunt u er van uitgaan dat wanneer u warm, zacht en eenvoudig licht gebruikte er niet zoveel fout kan gaan. Binnen kunt u bijvoorbeeld mooie resultaten krijgen met alleen maar het licht dat door een raam naar binnen valt waarbij het diffuse licht de zachte rondingen van het lichaam kan accentueren.

Het is heel belangrijk om op de schaduwen te letten, dit kan een heel mooi maar ook een erg lelijk effect geven. Wanneer het licht te hard is kunt u het door middel van vitrage of en reflectiescherm of een softbox verzachten. Wanneer u zelf geen studio tot uw beschikking heeft is er de mogelijkheid om buiten te fotograferen, maar dan bent u afhankelijk van de natuur voor goed licht. Ook dient u heel discreet te werk gaan, door het fotograferen van een model in het volle zicht van het publiek kunt u in de problemen komen. U kunt dit voorkomen door locaties te kiezen waar u waarschijnlijk niet gestoord zult worden, zoals een prive tuin, een bos of een open veld. Het zachte licht van een licht bewolkte dag is ideaal voor portretten en naaktstudies. Gebruik nooit het licht van de volle zon, het enige tijdstip waarop helder zonlicht misschien kan worden gebruikt is vroeg of laat op de dag. Gebruik nooit een flitser van de camera voor het fotograferen van het menselijk lichaam, dit geeft bijna altijd een harde foto met veel harde schaduwen en een fletse grauwe kleur van het naakte lichaam.

lowkey foto - Hein Pragt Het menselijke lichaam leent zich ook heel goed voor high-key en low-key fotografie. Aangezien ik zelf graag mag spelen met licht experimenteer ik hier regelmatig mee. Wel heb ik wisselend succes want het is niet eenvoudig omdat u niet met de automaat van de camera kunt fotograferen en u zelf de instellingen moeten berekenen of experimenteel moeten vaststellen door bijvoorbeeld een paar proef foto’s te maken en het histogram te bekijken. Het effect is ook te photoshoppen maar ik vind het persoonlijk een grotere uitdaging om de effecten met traditionele fotografische technieken te bereiken. Een high-key foto bestaat hoofdzakelijk uit wit en lichtgrijze schakeringen, terwijl een low-key foto voornamelijk uit zwart en donkere tinten is opgebouwd waarbij een high-key foto meestal wat luchtig van karakter is en een low-key foto vaak iets geheimzinniger en ietwat dramatisch. Het licht en belichting voor low-key foto moet heel bewust worden georganiseerd, gebruik donkere kleding, een donkere achtergrond en één lichtbron om een klein gedeelten van het onderwerp te belichten. Ook dient u de camera zo in te stellen dat deze wat gaat onderbelichten. U moet het diafragma redelijk groot houden (lage F waarde) en met de sluitertijd een beetje spelen. Aangezien de sluitertijd redelijk lang kan worden is het gebruik van een statief aan te bevelen en u dient goed scherp te stellen op de belichte delen. Het is wel de bedoeling dat de de delen waar het licht wel op valt er ook uitspringen, de foto moet dus een groot contrast tussen de donkere en de lichtere delen hebben. Soms zijn alleen de contouren van het lichaam zichtbaar en dat vind ik persoonlijk zeer mooie foto’s, maar deze zijn best moeilijk om goed te maken.

highkey foto - Hein Pragt De technieken voor high-key foto is veel, vol en zacht licht met lichte achtergrond die u ook volledig moet uitlichten. Het is niet de bedoeling dat de high-key foto er grijs uitziet, het onderwerp moet nog wel enigszins contrast hebben. High-key foto’s zijn dus expres een beetje overbelicht wat vaak een romantische en sprookjesachtige sfeer geeft. Een high-key foto heeft bijna altijd twee kenmerken, de achtergrond geheel wit en het onderwerp van de foto is op een zachte manier gefotografeerd met weinig contrast. Hierdoor zijn er bijna geen schaduwen aanwezig, dit effect kunt u met minimaal twee studioflitsers goed creëren. Hoe meer studioflitsers u gebruikt hoe meer invloed u op de belichting heeft. U gebruikt de flitsers om zowel de voor- als de achtergrond te belichten. De eerste lichtbron zet u achter het model voor het belichten van de achtergrond en de tweede lichtbron zet u voor het model zodat de flitser ongeveer met een hoek van 45 graden op het model gericht is. Met drie flitsers gebruikt u nog steeds één voor de achtergrond en de twee andere plaats u aan beide kanten van het model met verschillende sterktes, want ander is het contrast helemaal weg. Het licht dient nog wel enige schaduwen te veroorzaken. Zorg voor voldoende afstand tussen het model en de achtergrond om toch schaduwen te voorkomen en te voorkomen dat u toch nog structuur van de achtergrond ziet. U kunt dit natuurlijk altijd nog met Photoshop na bewerken.

Vinden van een fotograaf voor een mooie naaktfoto.

Er is een trend om zichzelf te laten fotograferen in een sensuele of glamourachtige naaktfoto als cadeau voor de partner of voor zichzelf. Aangezien iedereen met een beetje camera zichzelf fotograaf noemt en sommige mannen het wel spannend vinden om een vrouw naakt voor de camera te hebben, zijn er veel mensen die zichzelf fotograaf noemen en die zich aanbieden voor een fotosessie. Wanneer ik soms de resultaten zie (die de vrouwelijke modellen trots op facebook zetten) dan springen me de tranen in de ogen. Lelijke compositie, geen fraaie poses is tot daar aan toe maar verkeerd en hard licht, ongewenste schaduwen, slechte achtergronden zijn helemaal erg. Dit is basiskennis van een fotograaf en als zelfs dat ontbreekt, mag deze persoon zich geen fotograaf noemen. Laatst zag ik een sessie waarbij de fotograaf met de camera flits gewerkt had en er gewoon harde schaduwen naast het model op het achterdoek stonden. Dit is erg amateuristisch en het levert ook geen fraaie foto’s op. Het is dus heel belangrijk om een goed en professionele fotograaf te zoeken, dit hoeft niet perse een vak fotograaf te zijn maar wel iemand met voldoende ervaring en fotografische kennis zodat u zichzelf achteraf niet hoeft te schamen voor uw foto’s.

Tips voor modellen bij naaktfotografie

Wel doen:

 • Leg samen met de fotograaf vast op papier waar je foto’s voor worden gebruikt en door wie.
 • Probeer er plezier in hebben, het ideale model heeft een beetje lef, enthousiasme, inzet en vooral plezier als ze voor de camera staat.
 • Neem voorbeelden mee uit tijdschriften die je aanspreken naar de fotoshoot.
 • Zorg ervoor dat je haar goed zit en dat je recent naar de kapper bent geweest.
 • Zorg er ook voor dat je nagels (zowel handen als voeten) er verzorgd uitzien.
 • Wanneer je naakt of bijna naakt gaat poseren neem dan altijd een badjas mee voor tussen de shoots.
 • Besef dat je als model ook rechten hebt en maak daar altijd gebruik van, zodat er geen “slechte” naaktfoto van je gebruikt wordt en je zelf de foto’s ook mag gebruiken.
 • In veel studio’s is er gelegenheid voor het draaien van muziek, neem je eigen muziek mee, zodat je tijdens de shoot jouw muziek kunnen horen en je daardoor beter kunt ontspannen.
 • Neem naast wat leuke kleding oog wat leuke accessoires mee zoals kettinkjes, oorbellen, hoofddoekjes, hoeden of mutsen, haarstukjes, haarbanden, zonnebrillen enz.

Niet doen:

 • Ga nooit een dag voor een blote shoot onder de zonnebank.
 • Gebruik een dag voor de shoot ook geen ontharingsmiddelen in verband met uitslag.
 • Doe op de dag van de shoot geen strakke kleding aan dit kan striemen en rode vlekken veroorzaken die heel ontsierend zijn.
 • Ga voor de eerste keer nooit alleen naar een fotoshoot neem een begeleider mee.
 • Pas op voor zogenaamde modellen-scouts op Internet en ga nooit in op jezelf tonen via de webcam.
 • Pas op voor nep fotografen, zoek bijvoorbeeld eerst referenties via Internet.

Nep modellen bureaus

Pas op voor Fake en nep modellen en castingbureaus die geld vragen om je profiel te plaatsen. Deze (vaak Internet) modellen community’s zijn uit op het geld, ze beloven vaak veel en doen bijna niets. Ga altijd uit van goede referentie en dan niet van een ingehuurd model dat reclame maakt maar meerdere modellen met goede ervaringen.

Verschillen tussen mannelijke en vrouwelijk fotografen.

Laatst kreeg ik de vraag van een meisje van begin 20 die belangstelling toonde voor een licht erotische naaktfoto serie bij een erkende fotograaf. Ze gaf ook aan dat ze liever een vrouwelijke fotograaf wilde omdat ze anders wat schroom zou hebben om zichzelf bloot te geven. Dit zette mij aan het denken, fotograferen vrouwelijke fotografen naakten nu anders dan mannelijke fotografen. Ik heb hier ook over gesproken met bevriende fotografen en deze vraag op een forum geplaatst.

Eerste heb ik mijn eigen collectie eens bekeken en daarna ben ik op zoek gegaan naar vrouwelijke fotografen die ook naaktfotografie doen. Dit is al vrij moeilijk, het lijkt er op dat er veel mannelijk fotografen zijn maar erg weinig vrouwelijke fotografen. Ik heb er echter een paar gevonden en hun portfolio bekeken. Hier kan ik toch een paar conclusies uit trekken die ik hier weer wil geven. Eerst wil ik een duidelijk verschil maken tussen model fotografie in opdracht in de studio en zogenaamd vrij werk. Bij studio foto’s in opdracht hebben de modellen vaak duidelijk wensen en zullen de foto’s vaak naar de wensen van het model in samenwerking met de ervaring van de fotograaf gemaakt worden. Bij vrij werk is het vaak de smaak en visie van de fotograaf zelf.

Bij foto’s in opdracht zie ik weinig verschil tussen mannelijke en vrouwelijke fotografen, beiden proberen het model zo goed mogelijk te presenteren. Vrouwelijke fotografen maken niet mooiere of zachtere foto’s en de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke fotografen in werk in opdracht lijken minimaal te zijn. Bij vrij werk zie ik wel een duidelijk verschil wat ik eigenlijk niet verwacht had. Vrouwelijke fotografen fotograferen duidelijk harder dan mannelijk fotografen. Vrouwelijke fotografen lijken meer te laten zien hoe de vrouwen werkelijk uitzien, niets meer niets minder. Mannelijke fotografen maken foto’s waarbij de vrouwen er toch mooier uitzien in toch fraaiere poses. Vrouwelijke fotografen lijken vrouwen ook in minder charmante poses te fotograferen terwijl mannen dit minder lijken te doen. Vrouwen lijken naaktheid als iets natuurlijks te fotograferen, terwijl mannen meer de schone schijn willen vastleggen. Mannelijke fotografen lijken meer te fotograferen met als uitgangspunt een mooie prikkelende foto te maken en vrouwelijke fotografen lijken een lichaam meer als kunst te zien.

Ik kan mij de gevoelens van schroom van een beginnend model goed voorstellen en ik denk dat daar duidelijk een markt voor vrouwelijke fotografen ligt. Wanneer een model wat meer ervaren is zal ze deze schroom denk ik iets minder hebben en aangezien toch het grootste deel van de fotografen die naakten fotograferen mannelijk is zullen ze zeker bij de mannelijke fotografen terechtkomen. Een goede fotograaf zal ook een professionele houding hebben richting model en een erkende of bekende fotograaf zal zeker een vertrouwd gevoel geven aan het model en zich zeer correct gedragen richting het model. De slechte ervaringen die ik wel eens van modellen hoor of lees op Internet komen ook meestal voor bij de hobby (zolderkamer) fotografen die zich op Internet met grote getale aanbieden. Let altijd goed op en ga zeker bij een onbekende fotograaf nooit alleen naar een opname sessie. Natuurlijk zijn er ook veel goede amateur fotografen die schitterende artistieke naaktfoto’s maken, maar omdat professionele fotografen meer ervaring hebben en zich negatieve reacties minder kunnen veroorloven, is het verstandig om een “gevoelige” fotosessie bij een erkende fotograaf te laten maken. Bovendien heeft u niets aan een matige of slechte portfolio.

Meer pagina’s over fotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *